Viszlát, cafeteria

Megjelent a jövő évi adótervezet. Lesz benne több pozitív változás, mint a szociális hozzájárulás további csökkentése, nő a kétgyerekes családok adókedvezménye, a nyugdíjasok után, ha dolgoznak, csak szja-t kell fizetni. Az EHO eltörlésével, pontosabban összeolvasztásával a szociális hozzájárulással még erősen kérdéses mi lesz azokkal a fizetnivalókkal, ahol EHO-t is kellett fizetni, de maximalizálva volt az éves mértéke, mint például az osztalék felvétele esetén fizetendő EHO. Részletek a hvg cikkében.

Ami viszont a legtöbb embert negatívan fogja érinteni, az a cafeteria megszüntetése, pontosabban fogalmazva a kedvezményes kulcsú cafeteria elemek egy elemre, a SZÉP kártyára való redukálása.

Mostantól kedvezményes kulccsal csak belföldön nyaralni vagy étterembe lehet majd menni évi 450 ezer forintos felső határral.

Nem lesz adómentes az évi 100 ezer forint, a kockázati életbiztosítás, a mobilitási támogatás, hiteltörlesztési támogatás, a kultúra utalvány és a többi jelenleg adómentes lehetőség.

Ez még csak a tervezet, de nagyon úgy néz ki, hogy lehúzzák a lefolyón azokat az elemeket, amiket az elmúlt években emeltek be a cafeteriába.

Share

133 hozzászólás

 • honaljkutya
  A lakáshiteles elem megszüntetésével ez nálunk havi -100k, adóztatással -40-50k. Cserébe van havi +5k a két gyerekre…
 • Andras
  Enni ugy is kell 😉
  Nyaralasnal meg siman fizetheted a kajabol a szallodai szobat.

  Ceg altali juttatas = ajandek. Olyan mint a bonusz – adhato.

  Ajandek lonak foga szep

 • Vlad
  Hogy van a mondás, Magyarországon a változás az állandó?
  Ez adja meg az itt lét savát borsát:)
  Nesze neked 400 éves angol gyep, meg a többi úri huncutság.
  Vegyél fel hitelt, mert az jó Neked, kafetériából majd törleszted…
  Na ezért nem is kalkuláltam ezzel az elemmel sem, pedig idén 850eFt volt a kafetériám…
  Belenyomtam kp-ba, egészségpénztárba, meg SZÉP kártyába, a nagyobb adókulcs ellenére is, de legalább az már zsebben van…
 • bandi
  A cafeteria SZÉP kártyára kérése eddig rohadtul nem a kedvezményesen adózó kategóriában volt, 3x százalék adóvonzata volt, tehát drága volt. Nem értem mire fel hívják “kedvezményes kulcsó cafeteria elemnek”….
 • Vlad
  Értem én, hogy lehet csak így jöttek ki a számok, de ez annyira jellemző.
  Valamibe beleugrunk, aztán vagy meg van szüntetve, vagy nem igazán foglalkozunk vele.
  Mire múlt évben és idén átnyálaztam a tájékoztatót, nagy nehezen megértettem, erre megszüntetik:)

  “Csönd van. A dudva, a muhar,
  A gaz lehúz, altat, befed
  S egy kacagó szél suhan el
  A nagy Ugar felett.”

 • 230e
  Szomorú, hogy még ebben sem igazán lehet hosszútávra tervezni.
 • Leninist
  “lehúzzák a lefolyón azokat az elemeket, amiket az elmúlt években emeltek be a cafeteriába”

  Pontosítok: Lehúzzák a lefolyón azokat az embereket, akiknek eddig is gondot jelentett a mindennapi betevő és a tűzrevaló előteremtése, közben pedig kitömik a vendéglátóipart.

 • BLP
  Egészségpénztárakról nem írnak sehol. Remélem ez marad.
 • Kobe
  Fog ez par hresnek fejfajast okozni. Rengeteg cegnel 450 felett van a cafeteria keret, igy a legtobb munkavallalo borzasztoan megszivja…. Egy atlagos ketkeresos csalad meg nem fog evi 4-800e forintert etterembe jarni, hogy kihasznalja…. Akinek meg nehezseget okoz nyogni a torlesztot, az nyilvan nem wellnesselni szeretne menni belole
  At lehet csoportositani a berbe a cafeteria keretet de akkor megy a vita, hogy melyik erteket pakoljak at, a netto vagy brutto keretet (biztos lesz munkavallaloi vita, hogy ha volt 500e cafeteriakeretem amit netto 500e erteken tudtam igenybe venni akkor mondjuk miert csak evi 300e fizuemelest adnak helyette)…
 • Lui
  Gratulálok a tervezethez.. így tervezz hosszabb távra (lakáshitel caf.), alig 3 évet ha kibírt.
 • KZoltán
  Demján szerint be sem lett volna szabad vezetni.
 • Petyus
  Megint a minimálbéres réteggel tolnak ki ahogy szoktak. Nagy nehezen sikerült rávenni munkáltatóm hogy semmi helyett legalább ezt 100 ezer forintot adja… Jövőre megint kapunk egy nagy semmit. Amúgy is Ki a fene akar üdülni meg étterembe enni mikor kenyérre és rezsire alig telik. Fekete mellék állásomban gazdag főnök elnyaralja karibi szigeten és egy kis aprót vissza ad a dolgozóknak persze feketén. De ha ez kell legyen így. Nevetséges tényleg ami itt folyik.
 • M'boma
  Lehet, hogy struccpolitikus vagyok – nekem bevált ez a fajta technika -, de a cafeteriára én úgy tekintek, hogy: „nem ezért dolgozom, hanem a fizetésemért” – ha van: örülök, ha nincs: nem bánkódok. (((Abban az ágazatban /közszféra, oktatás/, ahol én dolgozom, évek óta amúgy sincs semmi cafeteria: egykor volt tanácsosi/főtanácsosi címpótlék nincs, ruhapénz (köpenypénz 😀 ) nincs, könyvpénz nincs…)))
 • A-tech
  Az miből következik, hogy az összes “jelenleg adómentes lehetőség” megszűnik? Pl bölcsődei, óvodai ellátás térítési lehetősége, én úgy látom, marad.
 • Gergő
  Azért ez sokaknál a lakáshitelt is befolyásolja. Kiváncsi leszek a munkáltatói és munkavállalói reakcióra.

  De legalább mehetünk wellnesselni orrba szájba, meg a nyugdíjasok kapják 10ezreket karácsonyra meg választás előtt. Lesz itt jólét.

 • érdeklődő
  Sajnos egy médiumban sincs pontos információ. A felsorolásba nem tartozó elemekkel mi lesz? Azaz továbbra is adómentesen adható a bölcsődei/óvodai ellátás, illetve az egyes meghatározott juttatásokban bent maradnak az önkéntes pénztárak (az eddigi magasabb, de még kedvezményes kulccsal)?
 • Sanyi.M
  “Nem lesz adómentes az évi 100 ezer forint, a kockázati életbiztosítás, a mobilitási támogatás, hiteltörlesztési támogatás, a kultúra utalvány és a többi jelenleg adómentes lehetőség.”

  Tehát megmaradnak ezek az elemek, csak lesz adóvonzatuk? Lehet tudni mennyi?

  Egészség pénztári hozzájárulásról lehet tudni valamit?

 • Kolossváry Tamás
  És ezt csak így egyéb adók csökkentése nélkül?
 • Pablo
  Nem igaz h. ebben az országban mindent ami jó, meg kell szüntetni. Lehet majd kedvezményesen nyaralni meg étkezni Mészáros Lőrincnél. Gratulálok.
 • Dzsimbo
  Valamiből pótolni kell a pénzcsap elzárása után a bevételt, hogy legyen miből tovább hizlalni a zseb Napóleon és a haverok bankszámláját. Ez azért elég jelentős érvágás sok embernek…
 • Danhadnagy
  Munkáltatói pénztárbefizetések (nyugdíj, eü) maradnak a cafeteriában?
 • marcibme
  Ez nem félrevezető egy kicsit?
  “Mostantól kedvezményes kulccsal csak belföldön nyaralni vagy étterembe lehet majd menni évi 450 ezer forintos felső határral.”

  Egyáltalán nem jó az irány, de a szép kártyát én eddig sem belföldi nyaralásra és étteremre költöttem, hanem élelmiszer vásárlásra. És szerintem senki nem kap annyi pénzt a szép kártyára, amennyit ne tudna élelmiszerre elkölteni havonta…

 • eszpee
  Ha 19.999 forintos részletekre bontom az utalásaimat, esetleg mindezt egy programmal teszem automatikusan, az adóelkerülésnek számít?
 • Ádám
  El tudunk gondolkodni azon, hogy ennek mi lehet az oka?
 • Papajohn
  És ha jól tudom, akkor a KGFB esetén a biztosítási adót is beleolvasztják a biztosító által fizetett díjakba a jövő évtől. Kérdés, hogy a biztosítótársaságok menniyre mennek bele a versenybe, mekkora mértékben hárítják át az adót a biztosítottra?!

  Portfolio cikkéből részlet:
  2019. január 1-jétől a kormány az új adócsomag értelmében eltörölné, pontosabban integrálná a baleseti adót a biztosítók által fizetett biztosítási adóba, kulcsát a mostani 30%-ról 15%-ra csökkentve. Személygépkocsik és motorkerékpárok esetén ez 20% lesz.

 • ZX71
  A közelünkben van egy hentes, aki elfogad szép kártyá(ka)t. Érdemes ilyeneket keresni, és akkor az elvileg éttermi célú keretet erre is lehet költeni.
 • Dörnyei József
  Az adócsökkentések és az EHO plafon miatt tömegessé vált az osztalékfizetés szerte az országban, minden tulajdonos nagy pénzeket vesz fel a cégéből – és fizeti az előírt közterheket közben.
  Ha az EHO plafont eltörlik, akkor az osztalékfizetés valószínűleg vissza fog esni a 3 évvel ezelőtti szintre. Amit meg fog érezni az adó és járulékbevétel – jelentősen csökkenni fog.
  Érdemes lenne átgondolni, hogy mi lenne, ha nem lenne az osztalékfizetés által generált adó és járulék bevétel v. a jelenlegi 10%-a lenne…
 • _Attila_
  A versenyszférában a legtöbb helyen a cafeteria keret ugyan úgy része a “fizetési csomagnak”, mint az alapbér, bónusz, autó stb. Sok esetben több százezer forintról beszélünk évente, amiben ugyan úgy verseny van a munkaadók között, mint az egyéb feltételekben.

  A transzparenciát támogatom (fizikai multis dolgozóknál a legtöbben már nem is értik, miből áll össze a juttatásuk), hogy pénzt kell adni nem utalványokat. Szóval inkább meg kellett volna az egészet szüntetni a fenébe.

  Az viszont erősen korlátozott hozzáállás, hogy ezen felesleges fennakadni, mert “adható” volt. Igen, adható mint pont az hogy x vagy x+50ezer a havi fizud. Az is adható.
  De gondolom aki ilyen hozzáállással van, bármilyen munkát elvégez minimálbérért, igaz?

  A baleseti adó megszüntetése is porhintés, hiszen összességében több adót (!!!) fognak beszedni még így is a biztosítóktól. Tehát majd drágább lesz minden más

 • antenna
  Az egész cafetéria teljesen felesleges, adnák inkább oda kp-ben, kedvezményes adózással. De ha már bevezették, legalább ne változtatnának a rendszeren évente. És a családok napi megélhetését segítő elemek maradhatnának adómentesek. Sajnos ebben az országban tényleg nem lehet hosszú távon tervezni, ami súlyosan érinti a gazdaságot is. Értem én, hogy örüljön, aki kap, de valahogy általában kesernyés ez az öröm ebben az országban. Lehetne egyszámjegyű adó a minimálbér vagy az átlagbér erejéig mindenkinek és vezetnék ki ezt a szerencsétlen cafetéria-rendszert.
 • egy_masik_gabor
  Tavaly novemberben belengették, hogy az ÁFA-mentesség határát a jelenlegi évi 8MFt-ról 12MFt-ra emelnék és a KATA határához igazítanák. Van valakinek infója esetleg arról, hogy ez 2019 január 1-étől megvalósul-e vagy egyáltalán megvalósul-e? Előre is köszönöm!
 • Zabalint

  Az alsó rétegnek jelent ez problémát, ugyanis a SZÉP kártya vendéglátás zsebét nem használhatod fel boltban, csak étteremben, étkezdében, büfében költheted el. Ez nekem nem okoz gondot, mert naponta átlag ezresből megkajálok a munkahelyi étkezdében vagy máshol a környéken, ellenben akik minimálbért vagy alig többet keresnek, plusz kapták a kedvezményes kp-t, korábban a böskét, azoknak nem helyettesíti a szép vendéglátás zseb ugyanezt, ugyanis nekik túl drága a napi menüzés, inkább a hétvégén főznek, majd porcióznak hétköznapra, ha ki akarnak jönni a fizetésükből, ahhoz viszont nem kapnak alapanyagot szép kártyával, vagy csak túlárazottan.

  Egyébként általánosságban a cafeteria visszaszorítása a jobban keresőknek rossz, mert ők kapnak jellemzően nagyobb keretet.

 • QUix
  A Meszaros vendeglato egysegeibe legyen penze mindenkinek 🙂 Ez az egyik “cel “
 • szama
  Sajnálom mindazokat, akiknek érvágás ez a cafeteria módosítás. Globálisabban nézve viszont az egész cafeteriát el kellene törölni szerintem. Főleg a kajajegyes időkben volt röhej, egy ember főállásban a cetliket osztogatta, míg végül a cég vezetősége vette a bátorságot, hogy kivegye a lehetőségek listájából, mert többe került, mint amennyi adót lehetett spórolni vele (pedig akkor még adómentes volt asszem…).
  Értem én, hogy a béren felüli juttatások mindig jobban esnek, mint az alapbér, meg az állam szívesen terelgetné a fogyasztást, de szerintem mindezek az előnyök közelébe se jutnak annak, hogy megtérüljön a többletadminisztráció. Egyébként én az egészség és önsegélyező pénztárakat is megszüntetném hasonló okokból.
 • zol37
  Találtam egy ilyen új bekezdést lakáshitel cafetériával kapcsolatban az Szja tv. tervezetben:

  95. § (5) “A 2019. január 1-jét megelőzően nyújtott lakáscélú munkáltatói támogatással
  összefüggésben az e törvény 2018. december 31-én hatályos szabályait alkalmazni kell.”

  Valami jogászféleség lefordítaná hogy ez a gyakorlatban mit jelent?

 • tomi
  Nekem az is egy nagyon lényeges kérdés, hogy az elemek megmaradnak csak olyan adóvonzatuk lesz a munkáltató számára, hogy akár fizetést is adhatna?

  Olyan helyen dolgozok, ahol ha megmarad a cafetéri fiztés szerű adózással, akkor is meg fog maradni mint juttatás, ha nem lesz cafetéria egy Ft-ot nem fognak emelni a fizetésemen, hanem ez az összeg simán kiesik majd…

  Ugrálni meg nem tudok, mert ebben a pozicióban ugyannnyikat fizetnek mindenhol, a különbség az itt adott szép cafetéria volt pusztán, szóval ha kiesik nem fog váltásra össztökélni, megkapni se fogom, sima bukta a javából!

 • mrlax
  Hmm a kp hozzájárulás eddig sem volt adomentes 1,3144 volt a szorzója… az önyp meg mégtöbb… én ezután is oda rakom..
 • SpurDisznó
  Én nem fogom sajnálni, hogy végre elpucolják ezt a teljesen pazarló rendszert. Adjanak fizetést és nem ilyen pénzhelyettesítő utalványokat. Hadd döntsem el én, mikor, mire költöm a pénzt. Gondolom néhány cégnek stb fájni fog ez, amik erre építették az üzleti modelljüket. Néztem néhány pénztárnak, biztosításnak a költség mutatóját, már amennyire átlátható, elég magas. Szűrjön a piac, és ne a cafetéria rendszer.

  Szociális juttatásokat pedig adórendszerrel is meg lehet oldani, és sokkal hatékonyabb, mint eltartani a cafetéria rendszert.

 • mzsombor
  @egy_masik_gabor Alanyi mentes ÁFA határ emeléséről most nincs szó a tervezetben, legalábbis az ÁFA tv. 188. §-hoz nem nyúltak benne. Persze ez nem zárja ki azt, hogy később még fognak.
 • Kobe
  a lakascelunal nemcsak a havi torlesztos tema volt, hanem az 5 ev alatt max 5M is kerheto volt vasarlasi cellal cafeteria terhere. Ez a hr gyakorlatban tobbnyire “gyujtogetessel” zajlott, a keretedet gyujtotted tobb ev alatt….namost aki így tett, nagyon fog orulni hogy a 2016-ban, 2017-ben, 2018-ban stb adómentesen félretett pénze 2019 után az egészre leadózik az új szabály szerint, gondolom 40-50%-al minimum….
 • marcibme

  Igazából nem tudom nekem melyik zsebébe megy a pénz, de én cba-ban tudok vele élelmiszert vásárolni.
  A zsebet meg csak meg lehet választani, nem?
  Leglábbis nekünk szabadon választható.
 • Jogászféleség
  zol37: Nagy vonalakban azt jelenti, hogy az idén nyújtott lakáscélú támogatásokra jövőre is az idei jogszabályi rendelkezések lesznek érvényesek.
 • PöLö
  Idejét sem tudom, mikor kaptam utoljára…
  Ez az állandó variálás mindenesetre elég idegesítő, ezen a téren is.
 • Pénztáros Lőrinc
  Nem értem, mit problémáznak egyesek sz.ros évi ~400-500e Forint miatt.
  Ha ez az aprópénz megkeresése nekem megy, akkor másnak is fog.
  Elég hozzá a szerencse, a Jóisten és Orbán Viktor.
  Hajrá!
 • kridli
  @egy_masik_gabor
  Nekem azt mondta egy adótanácsadó a hetekben, hogy szinte biztosan megemelik. Azért nincs meg róla konkrétum, mert eu jóváhagyás kell hozzá, de ez folyamatban van. A tavalyi hír az idei emelésről kacsa volt.
 • Mindenhova
  Nem értem miről beszéltek. A kafetériát a szépkártyán is 25%-os adóval kaptad meg, a készpénz felvétel csak egy lehetőség volt de az adó arra is vonatkozott.
 • Matteo
  Komolyan mondom én nem értem, hogy mi lehet ezzel a kormány célja? Ezek az intézkedések rengeteg embert érintenek hátrányosan, a munkaadók nem fogják 100%-ban odaadni a kieső cafeteria összegét a dolgozóinak, a hiteltörlesztést meg aztán végképp nem kompenzálja semmi. Szerintetek? Számomra értelmetlennek tűnik az egész.
 • Matteo
  Az előző kommentemhez:

  A Szép kártya nem helyettesíti az éves 100.000Ft-os készpénzt és az Erzsébet kártyát. Sokkal jobb az utóbbi kettő lehetőség.

 • eztmosthogy

  Hogy veszel szép-kártyára élelmiszert?
 • Gergo
  A következő az lesz, hogy megvonják a lakástakarék után járó 30% állami támogatást. És mi fog történni? Ebéd szünetben mindenki kidühöngi magát a fórumokban. Aztán jóidő 🙂
 • Sbari
  Azt értem, hogy a vendéglátás zsebből tudsz fizetni kajaboltban, de abba a zsebbe nem tehetsz 450e Ft-ot. Ha szétosztod és mind a három zsebbe teszel 150 eFt-ot (amennyit max. lehet), akkor ott fogod nézegetni a szabadidő zsebet, hogy mi a bánatot csinálj vele? Vagy a kajaboltban mindegyik zsebet elfogadják?
  Sportegyesületi tag vagyok, az éves kondibérletem nincs 40e Ft, ezen kívül még veszünk korcsolyabérletet a családnak, de még így is rengeteg marad ebben a zsebben, ha ideteszek 150 eFt-ot.
  Az lesz a vége, hogy sok pénz visszautalódik majd a munkáltatónak, ha 2 év alatt nem tudja a munkavállaló felhasználni.