A LED-es cikk margójára

Írtam egy pár hete a LED izzók megtérüléséről (cikk itt). Abban is leírtam, hogy vettem az ebayről két igényesebb LED izzót, ami rendelkezett valódi CE jelöléssel. (A kínaiak használnak egy kamu CE jelölést, erről írtam az előző cikkben.)


Nem volt éppen olcsó, de hát az ember nem mer gagyit rendelni Kínából.

Nos, csak az egyiket kezdtem el használni, már csak azért is, mert az 5 wattosnak vett LED annyi fényt sem adott, mint egy 2 wattos másik gyártmány.


De ez semmi. Alig több mint egy hónap után ez történt:

led2

A fotó minőségéért elnézést, éppen tegnap adtam el a gépem, ez telefonnal készült. Pont nem látszik jól a vaku miatt, de azért kivehető a rengeteg égett alkatrész a lámpában alul és felül is? A másik oldala is hasonlóan összeégett. A szaga meg még mindig kegyetlen. Csak mázlim volt, hogy nem gyújtotta fel az egész házat.

Mától betartom az aranyszabályt: semmit nem veszek Kínából, amit 230 voltba kell bedugni, állítólagos valódi CE ide vagy oda. Minden más jöhet.

Share

42 hozzászólás

 • Móni
  Csak olyan ledes fényforrást szabad venni, ahol a chip és a szerelék jól tud hűlni. A nagyobb teljesítményűek általában komoly hűtőbordákkal rendelkeznek. Ha nincs, akkor előbb utóbb jobb esetben besül a chip, és meghal az égő, rosszabb esetben felgyullad a ház. (A lamellás égőket sem illendő nagyon zárt lámpatestbe tenni, pont azért, mert megsül.) 1-3 W-nál még elképzelhető drámai külső nélkül, pl. az ikeában elég jók vannak.

  Aki meg 100 lm/W-nál többet igér, az kamuzik.. Kínai webshopokban ez általános, nagyon bosszantó szokás:) Mivel (a ledekhez szükséges fényporban) Kína kvázi monopol, így mindig sokkal sokkal olcsóbb lesz onnan venni. Amúgy egy 5 m-s jobb féle ledszalag kevesebb, mint 10 dollár (bár ezt még szerelni kell, mert kell hozzá egy táp), viszont a szalag sokkal hatékonyabb fényforrás (én nem birom izzónak hívni:D), mint a kukoricacső.

 • Dörnyei József
  Hát igen. A következő fogadalom az lesz, hogy semmit sem veszek Kínából, amit nem valami multi gyártatott ott bérmunkában. 🙂

  Kína és általában a Kelet a gagyi sz*r szinonimája. Ebből pár ország teljesen ki tudott törni, pl. Japán, pár ország félig meddig, pl. Dél-Korea. Kína egyelőre nem is igyekszik. A Kínai élelmiszer pl. jó esetben nem mérgező. A termék jó esetben nem gyújtja fel a házat.

  Egyelőre maradni kell az ott gyártatott cuccnál és helyit csak olyasmit venni, aminél az sem baj, ha egyből a kukába kerül.

 • Crimson

  Korea félig-meddig tört ki? Hát Észak valóban nem, de Dél bőven előttünk van technológiában.

  Kínával kapcsolatban pedig különbséget kell tenni az olcsó kínai cucc és a nem annyira olcsó kínai cucc között. Az utóbbiak egyáltalán nem vallanak szégyent semmilyen összehasonlításban sem. Az olcsó szar az meg mindenhol olcsó szar.

  Nekem nagyon úgy tűnik, hogy hosszú évek berögződései beszélnek belőled, közben meg Ázsia elszáguldott melletted.

 • Pistike csaja
  ketfajta CE jelölés van:
  CE= minositett europai (vagy mi a fene, jogvédett jelölés)
  CE= Chinese Export, ez meg a klón jelölés, átverni vele mindenkit.

  a különbség csak a betűk közti távolság.

 • P.Ádám
  CE = chinese export 😀
 • Zupa
  Igy lesz az olcsobol draga.
  Megveszed az olcsot, kiderul hogy szar az egesz, kidobod, es megveszed a dragat, amit elso korben kellett volna megtenned.
  Hanyszor, de hanyszor fizettem ki en is a tanulopenzt.
  Rengetegszer megfogadtam, hogy inkabb a dragabb, de markasabb cuccot veszem, de meg mindig kepes vagyok megszivatni magam az olcso szarokkal. 🙁
 • kp
  1. Szerintem nyert: hűtés rulez. HA – az amugy teljesen felesleges – átlátszó búra nem lett volna rajta valszeg semmi gond nem lenne. El kellene szakadni a konvenciótól, hogy a fényforrás csak egy üveg (műanyag) körte/gömb alakú dolog lehet… Ha valaki érintésvédelemre hivatkozna: LED alacsony feszültségen megy, a nyák szigetel, a fényforrást – pláne bekapcs. állapotban – nem fogdozzuk,nem vizezzük stb… + elvileg kismegszakító, akár fi-relé is van.
  2. Meglehet, ha az olcsót veszed meg is ugyanezt kapod csak féláron. Vagy akár jobbat is.
  3. Én 1000-ért vettem, 44 db 5050 SMD LED van rajta és 2x több fényt ad mint mellette a 25W hagyományos. (3 karú lámpában 1-t cseréltem, h. látható legyen tehát tudom mit írok).
 • Kiszamolo
  Igen, az előző cikkben még képet is tettem be a különbségről a két CE ről.
 • Sanyika
  Mit tehetnénk, hogy ne hívd izzónak? El sem hiszed mennyire bántja az ampervadászok fülét/szemét. Légy szíves ne tedd. Az előző cikknél annyi alternatívát felajánlottak a hozzászólók.

  Bár a képen szereplő tárgy valóban izzott.

 • Kiszamolo
  Ha megigéred, hogy mától soha nem mondasz autót meg vonatot, hanem csakis személygépjárművet és tolatványt, mert ezeknek ez a rendes nevük, akkor ígérem, hogy én is átírom a cikket.
 • mesterséges unintelligencia
  Izzó, fényforás, lámpa, stb. Persze egy BME-s szakdolgozat más tészta, de hétköznap talán elmegy így is 🙂

  Van még pár ilyen dolog… A szemüvegben is műanyag lencse van. Ha kérek egy üveg üdítőt, nem küldöm vissza csak azért, ha műanyag palackban adják. Sőt, a napkeltekor sem a Nap kel fel, hanem a Föld forog 🙂

 • fudosin
  “semmit nem veszek Kínából, amit 230 voltba kell bedugni”
  Én most vettem gyerek-biztonsági vakdugót. Semmi baja. 🙂
  Viccet félretéve, tényleg veszélyes játék, volt olyan hangszóróm, ami majdnem kigyulladt az asztalomon – kikapcsolt állapotban…

  Zupa hozzászólására reagálva: egy ismerősöm mondása: “Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy olcsót vegyünk.” – van benne igazság.

 • Kalv
  Azt irod, hogy igényesebb, nem olcsó példányokat vettél. Sajnos ezzel az a baj, hogy a kinai kereskedők trükkösek és sokszor felrakják ugyanazt a gagyit drágábban, mert tudják, hogy sokan nem merik a legolcsóbbat megvenni. Szerintem tuti tipp nincs, néhány képből meg az általában rövid leirásból nem lehet biztosra megállapitani egy termék minőségét, igy csak a szerencsében bizhatunk 🙂
  Egyébként nálunk egy rendes boltban vásárolt ledes villanykörte produkált hasonló tüneteket. Ilyen erővel ne vegyetek semmit.
 • Kiszamolo
  Na ezzel nem vágnak át, mert ár szerint rendezem sorba a termékeket, így az adott termékből a legolcsóbbat veszem.
 • Gyula
  En az uj hazunkba csak LED-eket vettem. Igaz meg csak 2 honapja lakunk ott, de szerintem megerte. Mivel nem volt a hzabn szinte semmilyen lampa, igy szabadon garazdalkodhattam 🙂
  AMit eddig tapasztaltam:
  – a legjobbak a LED-es lampatestek, amiben a LED integralt resze a fenyforrasnak. Ezeknek sokkal egyenletesebb a fenye, es a hutesuk is jobban meg van oldva.
  – En az IKEAban ,meg ilyen butorboltokban veszem az E14/E27-es foglalatu lampakat.
  – Ezek, az izzohelyettesito lampak nem az igaziak. Nagyon iranyitott a fenyuk, es nem vilagitjak be rendesen a teret.
  – Megterulest eddig nem nagyon szamoltam, egyreszt mert szana-szet volt a csalad, es soha nem voltunk otthon mindannyian, masreszt pedig nem az volt az elsodleges szempont. Illetve, ahol 3 gyerek van, ott probald megmagyarazni, hogy “kapcsold man le magad utan a villanyt!”.
 • Gyula
  Ennel egyszerubb, hogy a 60W-os izzo helyett egy 4W-os LED ügyel arra, hogy nem botoljanak le a lepcson.
  Ezen tul az izzo helyettesito LED-ek elegge szuk korben vilagitanak csak (kiveve a SPOT helyettesito LED-ek, mert azok erre eppen jok).
 • Pushmeup
  “Mától betartom az aranyszabályt: semmit nem veszek Kínából, amit 230 voltba kell bedugni, állítólagos valódi CE ide vagy oda. Minden más jöhet.”

  Azért különbséget kell tenni a gagyi olcsó tömeg sz*r között (amivel általában a kínait azonosítjuk) és a minőségi kínai termék között. Például mobiltelefon piacán hihetetlen mit fejlődtek. Egy lenovo k900 vagy Huawei P6 minőségi termék mind műszakilag mind kidolgozásában (erről a neten található számtalan teszt alapján is meggyőződhetsz) míg árban (olyan 360 dollár körül vannak) a hasonló tudású smartphoneokhoz képest rendkívül olcsók.

 • Matyi
  Magyarországon is van egy jó pár olyan cég, aki Kínából importál LED fényforrásokat. Valós CE jelzéssel (bár ugye ez egy olyan dokumentum, amiben a gyártó állítja, hogy megfelel a vonatkozó EU szabványoknak), mérési jegyzőkönyvekkel, jótállással, a vásárolni kívánt termékek megtekinthetők a mintaboltokban. Szerintem megéri.

  Kína: nem minden sz@r, ami onnan jön. Ha ismeretlen helyről rendelsz, lehet átvernek, mint az egyszeri túristát a belvárosban. Kína tud minőséget produkálni, megfelelő áron, megfelelő minőségbiztosítással.

 • Homeropata
  Én nem bíztam annyira az ebayes kínai kukorica égőktől, így boltból vettem. Ezeket szerencsére bírják.
  Egyébként mennyire hamar ment tönkre? Gondolom kibírta a 8 napot, és csak utána, hogy még csak kicseréltetni se lehessen. Legalább lepontoztad őket? Azt nagyon szeretik.
 • Péter
  “vasúti szerelvény” nem pedig tolatvány, kedves kiszámoló :)) Egyébként a lámpa, izzó, vonat, kocsi szó stb. beépült a magyar nyelvbe, úgyhogy véleményem szerint nyugodtan lehet használni mindenhol, ahol nem kimondottan szakmai szövegkörnyezetben kell elhelyezni. Pl. a tolatás szó is teljesen jó, pedig hivatalos iratokban hátramenetet kell írni. Bocs az offért:)

  Ősszel a lakásban lévő összes hagyományos izzót lecseréltem, egy szobába és a fürdőbe 15 W-s halogént, a többibe 3 W-os (Led)spotlámpákat raktam, egyik se ment tönkre. Leginkább a lámpatestek miatt használok a két helyiségben halogént, nem akartam lecserélni őket. Ha az összes lámpa fel van kapcsolva, az eddigi 400W fogyasztás helyett 75 W-t esznek. A spot lámpák rendesen beállítva bevilágítanak mindent, a befektetett költség pedig kb. tavaszra megtérül, figyelembe véve a lámpák árát és hogy tél van, sokat kell világítani.

 • fincsi
  Azért okosan: youtube.com/watch?v=keaE7QTKTYE

  Lényegében ha fordítva tekered be, mert a GU10-es foglalatot be lehet, akkor a hűtőborda nem földelve(vagy a nullra kötve) van, hanem a 220V bújkál benne… (És sajnos a sima menetes foglalatnál is elvileg legbelül van a fázis, de sokszor – szakszerűtlenül – fordítva kötik be. Az eredmény ugyanaz: Megfogod mondjuk vizes csempén állva, és megráz)

  A LED ugyan alacsony feszültségen megy, de nem biztos, hogy megfelelően le van választva a nagyfeszültségű körtől…

  És sajnos a fi-relé Mo.-on még mindig ritka, mint a fehér holló 🙁

 • Sly
  A kínai CE jelzés nagyjából annyit ér, mint a China Export CE jelzése, ugyanis ezt a minősítést a gyártó saját maga állítja ki saját magának. Amennyiben kételkedsz benne, hogy tényleg megfelel, neked kell bizonyítani első körben saját költségre, amit aztán leverhetsz a kínai gyártón.. azért érezzük, hogy ezért bátran ráírják mindenre, hogy CE 🙂
 • Dávid
  A legolcsóbban akkor úszod meg, ha nem kész izzó alakú LED-et veszel, hanem valami egyszerűbbet, amin kell még mit batrkácsolni. Nekem a szalagok jöttek be a legjobban, 12V-ról megy (nálam ez PC táp), tehát nem ráz meg, nem kell extra hűtés se, mert nagy a felülete és szépen el lehet helyezni. Azzal sincs baj, hogy csak egy irányba világít, mert úgyis a hátával ragasztod fel valahova.

  Ha nem vagy biztos a minőségben, akkor adhatsz rá 12V helyett 9V-ot, tuti nem megy tönkre.

  Ezen kívül nem csak kínából lehet olcsót venni, sok helyen lehet kapni pl a landlite márkából, ami igényesnek is néz ki, de sajnos sok rossz tapasztalatom van róla. Egy előnye van az itthoniaknak, hogy vissza lehet vinni garanciával, műszaki cikk és mivel nem javítható, egy évig visszacserélik.

 • Gyula

  Azert a PC tap elegge nem optimalis megoldas erre a celra.
  – A PC tapok altalaban 250W feletti teljeseitmenyuek, es reszterhelesen (5W/250W az 2%) elegge vacak a hatasfokuk (az ATX szabvany szerint 66% felett kell lenniuk)
  – Az olcsobb tapokban vacak ventilatorok vannak, amik hangosak, es mivel mozgo alkatreszek, el is romolhatnak plusz egy 2,5W-os fogyasztasu, allandoan forgo ventilator az 5W-oa 5m-es LEDszalag eseten alapbol 50% veszteseget okoz…
  – Nekem is van itthon jopar olcso PC tapom, de en SEMMIT nem merek rabizni egy olyan tapra, amit 4000HUF-ert lehet megvenni egy komplett PC hazzal egyutt. A megbizhato tapok valahol 12eHUF felett kezdodnek.
  – 1-2 eHUF-ert lehet venni 10W-os, kifejezetten LED-meghajtasra valo tapokat, Magyarorszagi boltban. 10W-tal olyan 10m LED szalagot lehet meghajtani.
 • Gyula
  Folyt.
  Raadasul a nagyon regi, AT-s tapoknal meg az is elofordult, hogy csak az 5V-os ag volt stabilizalt, es ahhoz fixen volt a 12V-os ag hozzaigazitva. Ha egy ilyen tapon nincs terheles az 5V-os agon, akkor elegge instabil lesz a 12V-os resz kimenete.
 • Hudi
  A LED szalagok fogyasztásál érdemes tudni, hogy akár 15 W/méter is lehet (nagy fényerejű, RGB), de természetesen a tápegységek is skálázódnak fölfelé (pl. 40 W-os 3000 Ft körül). Ráadásul könnyen, nem túl nagy további költséggel (2000 Ft+) kiegészithetők távirányitóval szabályozhatóvá. (fényerőség/ szin szabályzó).
 • Zoli
  Azért a kismegszakítóban ne nagyon bízzál! Annak védelme alatt már rég meghalt a delikvens, a megszakító meg vígan nem old le. 0,5 A már szinte biztosan halálos, kismegszakítóval pedig legtöbbször 10-16 amperessel találkozik egy háztartásbeli.

  ÉV relé már ok, a háztartási 30 mA jó eséllyel megment.

  Mielőtt nagyban nekiáll mindenki szerelgetni, az elektromos áram nem játék!

 • EG0
  A cikkről jutott eszembe, hogy “kiégett” (simán tönkrement) az előszobai, a cikkben lévőhöz hasonló (de 5050-es LED-el szerelt) “izzóm”, szóval rendeltem is gyorsan AliExpress-ról (olcsóbb, mint E-bay) COB LED-es “égőket”. 🙂
  Egyébként ez a COB LED nagy találmány, remek fényük van, és talán kevésbé hajlamosak a túlmelegedésből eredő meghibásodásra!
 • Windy
  Nálunk eddig kompakt fénycsövek voltak mindenhol, teljesen jók, a legrégebbi 18 évig (!) bírta, mondjuk az már akkor 4000 Ft-os Tungsram volt. Mostanában fokozatosan cserélgetem le őket LED-ekre, most már 10 LED-es fényforrásunk van. Ebből néhány Landlite 1-2 W-os, éppen arra jó, hogy ne vakuljunk meg – átjáróban, ágy fölött kislámpának jók. Van pár 3-4 W-os lidlis, azok kifejezetten szépek, izzó alakúak és szép a fényük. És van 2 db. 7 W-os Eglo és egy 10 W-os lidlis (Livarno). Ez utóbbiak kifejezetten jók olvasólámpába, szobába. Így most az eddigi 300 W helyett kb. 200 W a fogyasztás, ha minden égő ég, de erre szinte sosem kerül sor. Ott van a LED, ahol aúgy is sokat ég vagy sokat kapcsolgatjuk. Apámnak vettem 6 Eglo spotot, megbízhatóan működnek a mai napig.
 • Veso
  Nekem az aliexpressről rendelt COB led-es égőim ráztak!
  Még jó, hogy élve megúsztam…
 • bgabor911
  “Mától betartom az aranyszabályt: semmit nem veszek Kínából, amit 230 voltba kell bedugni”

  iPhonet például? 😀

 • Dávid

  Igaz, az ATX nem túl hatékony, de a stabilitásával eddig még nem volt gond, azt a részét jól szokták megcsinálni. Ha csak pár W-ot fogyaszt rajta a led, akkor a ventillátor nem is kell. De ha igényesebb vagyok, akkor összerakok egy feszültégstabilizátort gyorsan, az is megvan kb 100Ft-ból (7812-es ic + két kerámia és egy elco kondenzátor + ha kell akkor 4 db 1N4007-es az egyenirányításhoz). Ennek sem a legjobb a hatásfoka, de ha egy jól méretezett trafót raksz elé (nálam mindig van itthon, innen-onnan), akkor akár 70-80% is lehet, ami nem rossz egy 100Ft-os kis kütyütől. Ennek csak 2 hiányossága van: neked kell összerakni, ami azért annyira nem bonyolult és csak 36W-ot tudsz rákötni (L7812CV-re) és ez már gond lehet.
  Annyi előnye van ennek a két megoldásnak, hogy tutira nem fognak megrázni, az atx-et meg meg kell méregetni, mielőtt rárakod a frissen vásárolt led szalagokat.
 • Gyula

  Azert en a 230V-tal valo jatszadozast ebben a formában nem propagalnam.
  Élet- és tűzveszélyes is lehet a dolog. Ráadásul elvileg a 230V-os hálózatra csakis minősített terméket lehet csatlakoztatni.
  Ha már trafó, akkor párszázHUF-os, piacos 230/12V-os trafót használnék. Abban benne van az általad említett dióda+kondi páros, és annak van rendes minősítése is. Ja, és érintésvédelmileg is megfelelő.
  Illetve, szerintem mindenkinek van otthon tropára ment régi cucca, amihez volt tápegység. Az ilyenek remekül használhatóak ilyen dolgokra.
 • Dávid
  Én is kész trafót választok az ilyenekhez, nem szedem szét, csak ha nem stabilizált, akkor a 12V-ra kötök egy feszültségstabilizálót. Ez szerintem nem veszélyes, megrázni a 12-18V nem fog, a 7812-es pedig hővédelemmel, rövidzárvédelemmel is el van látva, azzal tüzet se okozol. 230V-ba tényleg nem érdemes (és tilos is) belepiszkálni, ha az ember nem szakértő.
  Amúgy a 230/12V-os trafókkal az a gond, hogy sokszor nem 12V-ot ad, hanem 14-18-at. Ha pedig 12-t, akkor sem biztos, hogy stabilan. Kivéve persze, ha 12000HUF-ért veszed, akkor tuti jó.
 • Moni
  Kedves Kiszámoló! Már a múltkori LED-es cikknél is akartam kérdezni, hogy mi a véleményed az indukciós főzőlapok megtérüléséről. Érdemes befektetni rá? Kérlek, ha tudsz válaszolj… Köszönöm szépen!
 • Teréz Atya

  No ez engem is kegyetlenul erdekelne!
 • Lajoska
  Nem tudok a cikkel egyetérteni. Nem azért, mintha ne lenne némelyik kínai termék gagyi, hanem mert lebeszéli az egyébként is ilyen ügyekben marhára beszűkült gondolkodású szerencsétlen buta magyar olvasót a kínai cikkek vásárlásáról.

  Egyszerűen tényleg buták a magyarok, hiába szapultok érte. Mai példa volt, mert az egész családnak kínai telója van már, 100 dollár/darab árban hozatjuk őket, és hihetetlenül jók, de hiába látják az ismerőseim, jönnek a műszaki analfabéta dumáikkal, mert hogy a garancia, meg az oprendszer és társai kifogásokkal. És közben veszik a telefonos cégek hazai vála

  Konkrétan a LED-es tápot hűteni kell, de ezt már leírták előttem. Ha kifogsz egy rossz konstrukciót, tönkre megy. Na bumm, ugrott 3 dollárod. És akkor mi van? Vegyél másikat máshonnan. De Kínából 🙂

 • ToporG
  Én a kőbányai piacról vettem LED-es spot égőt, GU10-es foglalattal amit átalakítóval tekertem az éjjeli lámpám E14-es foglalatába. (Nincs CE felirat, nem hiszem, hogy Európában gyártották 1000 HUF-ért…) Nagyon szép, szórt fényt ad (nem olyan, mint az ikeás koncentrált fényű spot, mert nincs a ledek előtt optika, ami irányítaná a fényüket). Érintésvédelmileg sincs problémám, mert az egészet üveg mögé tették. A hűtés nem probléma 4-5 W esetén, (nem kell fém hűtőborda), és érezhetően több fényt ad, mint a 25W-os hagyományos izzó. Noha még csak 1 éve üzemel (esténként 2-3 órát) de én elégedett vagyok… Lehet, csak szerencsém volt?
 • Eltévelyedés
  Amellett, hogy a kínai sokszor gyanús és olcsó, cserébe ebayről kockázatmentes. ha valami szarrá megy, visszakéred a pénzed és kész. Csak tudni kell okosan ebayezni:)
 • Vera
  En soha nem mernek Kinabol rendelni inkabb olyan helyeken vasarolok ahol garancialisak.
 • szocske
  Az egyik benzinkúthálózaton matricát gyűjtve féláron lehet vásárolni márkás LED izzókat.
  Vettem is még az akció elején kettőt, ha beválik veszek többet is.
  Elsőre nagyon jónak tűnik, jó fénye van, tényleg annyi az annyi (a gazdaságos változatot fogyasztásmérővel mérve a 5W-os csak 3,6W-ot vesz fel, a márkás annyit ami rá van írva)
  Aztán kb. 3 hét után az egyik feladta, 10-15 perc alatt túlmelegszik, kikapcsol, majd ha kihűlt újra bekapcsol.
  Visszavittem, szó nélkül cserélték, nem is lepődtek meg a tüneteken. Kérdeztem, típushiba? Neem, de azért előfordul. Ma beszéltem egy ismerősömmel, ő 4 dbot vett, abból 2 szintén ugyanezt a tünetet produkálja. Szóval a nem reprezentatív felmérésünk alapján úgy fest 50% a selejtarány.
  Nem vagyok benne biztos, hogy ha egy cégnek van egy selejt szériája, akkor azt érdemes így promócióban kitolni a piacra, aki most selejtet vesz, vásárol még valaha?
 • Gede Gergely
  Az érintésvédelemhez: szétszedtem egy kiégett chip-es “LED izzó”-t, van benne egy egyenirányító, némi kondenzátor meg ellenállás, és a 27 darab LED chip SORBA kötve! Ha rossz helyen sikerül hozzáérni, 100 V feletti feszültséget vezetsz át magadon, hiába igaz, hogy egy LED csak 3.7 V-ot igényel. A 12 V-os rendszerek (szalag, G4/ MR16 foglalat) viszont tényleg jók, új rendszer kiépítésénél érdemes ezeket választani.