Spórolás a spórolás kedvéért

2022-06-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A tudatos pénzügyi élet első lépése maga a jelző, a tudatosság szükségességének felismerése és az eszerint való élet: odafigyelés a kiadásokra, a bevételekre, a felesleges dolgok elhagyása, annak felismerése, hogy nem az vagyok, amim van és nem is az határozza meg az értékemet, hogy másokhoz képest mit értem el, mennyi felesleges kiadásba vertem magam, csak hogy mások is láthassák, milyen sikeres vagyok.

Ez egy nagyon jó kezdés, sokan (talán a legtöbben) már felnőttfejjel jönnek rá arra, hogy fontos kontroll alá hajtaniuk a kiadásaikat és a bevételeiket is és át kell gondolniuk, mi az, amire tényleg szükségük van és mi az, amit csak mások kedvéért vagy magáért a vásárlás kedvéért vesznek meg.

Azonban a tudatosságból és a takarékoskodásból is lehet bálványt csinálni, nagyon sokan egy másik csapdába esnek bele, rosszabbá teszik az életük minőségét, mint annak lennie kellene.

A takarékoskodás nem egy sport, ahol csak egy aranyérmes van és nem kell mindenáron neked azzá lenni.

Tudni kell elengedni a dolgokat, amikor már nincs szükséged arra, hogy szorosan fogd a gyeplőt.

Gyakran el kell mondani tanácsadások közben, hogy az út mindkét szélén van egy-egy árok és egyikbe sem kellene belecsúszni. Az egyik árok a túl sok pénz költése, de a másik árok az öncélú, sportból űzött vagy anyagi félelem által motivált felesleges önsanyargatás.

Van, aki büszke arra, hogy milyen keveset költ, de ilyenkor meg kell kérdeznem, hogy oké, nagyon szép a sportteljesítményed, de vajon a feleséged/férjed meddig fogja még bírni vagy tűrni ezt a hobbidat? S ha egyszer faképnél hagy az egész család, mert a milliós fizetés ellenére úgy éltek, mint a koldusok, akkor mihez fogsz kezdeni?

Próbálj meg lazítani

Honnan tudod, hogy eljött az ideje a kiengedésnek, az anyagi lazításnak?

Érdemes egyszer kiszámolni, hogy mennyit kell eltenned havonta, hogy az anyagi céljaid megvalósuljanak, beleértve a nyugdíjas korodat, a gyerekek iskoláztatását és minden mást is. (Erről a Kiszámoló Akadémia első részében van szó.)

Kijön egy összeg, mondjuk családi szinten havi ötszázezer forint. Ez akkor is annyi, ha a család bevétele hatszázezer forint és akkor is, ha ötmillió forint havonta.

Amíg ezt a pénzt el tudod tenni, a felette való összeg elköltése vagy megtakarítása már csak személyes döntés kérdése. Amennyiben a bevételeid biztosnak látszanak hosszabb távon (nem mondjuk egy start-upból jön be a pénz, ami legkésőbb másfél év múlva kifut a tőkéből, ha addig nem találnak újabb befektetőt), a céljaid eléréséhez minimálisan szükséges megtakarítás félretétele utáni összeget már ne akard annyira szigorúan beosztani, mint eddig.

Ha nincs valami oka, amiért lényegesen a jövedelmed szerinti lehetőségek alatt élsz, akkor érdemes elgondolkodni, miért is csinálod. Lehet egy nemes ok például, hogy a felesleget eladakozod, ekkor van egy ok. De ha a spórolás csak "l'art pour l'art", önmagáért a spórolásért spórolsz és egy sportteljesítménynek fogod fel az egészet, akkor nem biztos, hogy jó úton jársz.

S ha nem egyedül élsz, akkor végképp figyelj oda, hogy a családtagjaid is biztosan önszántukból követnek-e a túlzott spórolás útján. Jobb egy harmonikus házasság, mint egyedül maradni egy vastag bankszámlával.

Segítségül egy cikk:

Mit tegyél, ha a házastársad túl takarékos?

Már sokszor el kellett mondani ezt tanácsadáson, ahogy azt is, hogy az ellenkezés hiánya nem egyenlő az egyetértéssel. Sok ember annyira önfejű, hogy a másik már letett arról, hogy elmondja neki, hogy ez így nem jó. De ez olyan, mint a lezárt kukta, amit folyamatosan forralnak. Előbb vagy utóbb fel fog robbanni. S nem érted, hiszen minden olyan jól ment, soha nem veszekedtünk, mitől hülyült meg pont most a másik?

Ne várd ezt meg, inkább engedd, hogy kimenjen a gőz, amíg nem késő. Ne spórolj a spórolás kedvéért, ahogy ne költs csak a pénzköltés kedvéért se.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram