Építkezem. Mi legyen a pénzzel, amíg nem kell?

2023-09-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az építkezés egy klasszikusan olyan dolog, amit nagyon sok pénzzel kezdesz el, viszont csak nagyjából tudod belőni, mikor van szükség nagyobb összegre.

Amíg volt 1-2% az infláció is és az elérhető kamat is, nem zavart senkit, hogy háromnegyed évig számlán állt több tízmillió forint.

Most már három-négy hónap alatt is szemmel látható kamatokat kapsz, érdemes csinálni addig is valamit a pénzzel, amíg el nem költöd anyagra vagy munkadíjra.

Rakhatnád mondjuk látraszóló Cetelem számlára a pénzt, de ott egyrészt csak 7% a kamat, másrészt néhány hete már a kamatadó is 28%, így igazából csak nettó 5% kamatot kapsz a pénzedre. Ugyanez igaz a mindenféle pénzpiaci és egyéb alapra is.

Választhatnál prémium állampapírt éves 14,75%-os kamattal, de ott azért futod a kockázatot a visszaváltásnál. A visszaváltás költsége jelenleg 1%, de ez akkor is annyi, ha két nap múlva váltod vissza és akkor is, ha kilenc év múlva. S ez az 1% nincs kőbe vésve, volt már 2% is, de felemelhetik háromra is, ez egy komoly bizonytalanság.

A megoldás, hogy különböző lejáratokra veszel diszkontkincstárjegyet. Megtippeled, hogy milyen ütemben kell a pénz és olyan lejárat mellett veszel az államkincstárnál kincstárjegyeket. Itt találod az elérhető lejáratokat. (Nincs mindig mindegyikből, de azért a legtöbb elérhető.)

Amint látod, szerencsés esetben még egy-két hetes csúsztatásokkal is van lejárat.

Az évesített hozamodat az utolsó oszlop árulja el, jelenleg évi 9,18% az elérhető kamat, s mivel ez állampapír, ezért kamatadómentes. (Szemben a Cetelemmel például.)

Mi történik, ha a lejárat előtt kell a pénz?

Megkapod az összes addigi kamatot (ami pont nincs a diszkontkincstárjegynél, de most egyszerűsítsünk), levonva belőle a visszaváltás költségét.

Ha most váltanád vissza a november 29-én lejáró DKJ-det, akkor az idő előtti visszaváltás költsége a vételi és eladási árfolyam különbsége, 0,25%. Ez megfelel durván 1,4 hét elérhető kamatának.

S amint azt már régebben megbeszéltük, társasház, cég, vállalkozás, alapítvány is tud venni állampapírt, így nem kell senkinek a számlán rohasztani komoly összeget a bankok nagy örömére. Ha márciusban akarod felvenni a pénzed a kft-dből, vegyél folyamatosan, egész évben március huszadikán lejáró diszkontkincstárjegyet.

Kötvények árai: nettó árfolyam, bruttó árfolyam, lejáratig tartó hozam

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram