Yettel otthoni internet változás és vélemény

2023-09-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Digis kábelünk volt itthon, aztán történt némi változás a Digi környékén, ami nem tetszett. (Ahogy az sem, hogy egy év alatt háromszor emeltek árat és nem is keveset.)

Ezért elhatároztam, hogy átmegyek másik szolgáltatóhoz. Nagy választék nincs, kábelnetes szolgáltató van még a Vodafone, ami most már ugyanaz, mint a Digi és a Telekom.

Megrendeltem a Telekom vezetékes netét, ki is jött a szerelő, kiderült, hogy olyan rossz helyen van a Telekom oszlopa, hogy két szomszédon keresztül kellene hozzánk behúzni a kábelt, azt mondta a szerelő, kérjek írásos engedélyt a szomszédoktól.

Valószínűleg megadták volna, de nem akartam kitolni velük, hogy a gyümölcsfáik meg a tujáik között jön a kábel. Úgyhogy elengedtem a Telekomot.

Maradt a Yettel, amelyik korlátlan mobilnetet adott otthoni routerrel havi 3.999 forintért, három hónap ingyenes próbaidőszakkal. (Az árazása "dinamikus", attól függ, hol laksz és mekkora a konkurencia. Van, akitől jóval többet kérnek egy hónapra s úgy láttam, ha most kérném, nálunk is több lenne már, sőt a router bérlése nekem ingyen van, most már az is fizetős lett. Hiába, a Digi háromszori áremelése miatt többet tudnak kérni ők is.) Van 4G-s és 5G-s lehetőség is, ez utóbbi drágább, de nálunk nem elérhető.

Állítólag a Yettel külön dedikált sávot használ erre a netre, nem a telefonnal netezőkkel versenyzünk a sávszélességért. Éppen ezért nem is elérhető minden helyen a szolgáltatás.

Mivel három hónapig ingyen van és bármikor vissza is adhatom, gondoltam, kipróbáljuk.

Fél év után azt kell, hogy mondjam, teljesen rendben van. A sávszélesség még csak meg sem közelíti az elméleti maximumot, 15-25 Mbps szokott lenni a letöltés, a feltöltés 5-10 Mbps. Ebben a pillanatban éppen így áll:

Fontos, hogy nálunk ennyi, nálad sokkal jobb vagy rosszabb is lehet. De mivel három hónapig bármikor visszaviheted, ha nem vagy elégedett vele, semmit nem kockáztatsz.

A 25 Mbps nagyon kevésnek tűnik a gigabites csomagok mellett, de fél év tapasztalat után azt mondom, bőven elég. Kipróbáltam, négy eszközön indítottam egyszerre négy különböző streaming szolgátatást, mind a négy egymással párhuzamosan, akadás nélkül működött. Skype, Viber, miegyéb is gond nélkül megy. Ennél több minek kell akkor? A routert is háromszor kellett újraindítani a fél év alatt, a Digit ennél jóval többször.

(Ha a munkád miatt gigabájtokat kell le-fel mozgatnod, akkor neked nyilván nem opció, s ha van vezetékes net a környéken hasonló áron, akkor sem ezt fogod választani. Azonban sokkal élhetőbb, mint azt gondoltam. Két kiskamasz mellett, akik aztán tudnak töltögetni, sem szokott megakadni a net.)

Amiért most írok róla, hogy új szolgáltatást vezettek be. Eddig csak az adott irányítószámon lehetett használni a routert, máshová nem lépett fel, így nem tudtad magaddal vinni, ha például nyaralni mentél.

Mától külön költség nélkül havonta 10 napig bárhol használhatod a netet, sőt további kétezer forintért újabb 10 napot vehetsz. Így alapdíj plusz 2×2.000 forintért korlátlan mobil neted van, igaz, flottában azért találsz ennél olcsóbb ajánlatot is. (Hogy külföldön működik-e a szolgáltatás, nem derült ki a leírásból.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram