Pénzügyek a családon belül 2

2016-04-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Kölcsön kell adnom egy rokonomnak/barátomnak pénzt. Hogyan csináljam?

A rokonok, barátok elvesztésének legbiztosabb módja, ha pénzt adsz nekik kölcsön. Szinte garantáltan megmérgezi a kapcsolatotokat, mert jó eséllyel nem kapod vissza a pénzt, vagy nem egyszerűen.

(Két fajta ember van: aki tud bánni a pénzzel, ő soha nem szorul rá, hogy kölcsönkérjen és az, aki nem. Ő szokott mindig mindenkitől kölcsönt kuncsorogni és általában megadni sem képes a kölcsönkért pénzt.)

Erről már írtam ebben a cikkben, olvasd el.

Ha ennek ellenére mégis adni akarsz, vagy adnod kell, az alábbi dolgokat tartsd be:

- Mindig írjatok róla papírt. Nem csak akkor jön jól, ha esetleg nem akar fizetni, de akkor is, ha véletlenül holnap elüti a villamos és az özveggyel vagy a gyámhivatallal kell elhitetned, hogy az a pénz bizony tőled van. Két tanú sokat dob a szerződésen egy bírósági tárgyalásnál.

- Tedd nyilvánvalóvá, hogy ez kölcsön és nem ajándék. Sok félreértéstől megszabadulsz így. (Erre is jó a papír, ha "kölcsönadási szerződés" a címe és nem "ajándékozási szerződés".) Sajnos sok adós gondolja úgy utólag, hogy az ajándék volt, nem hitel. (Én is jártam már így.)

- Soha ne segíts akkor, ha ez által te kerülsz nehéz helyzetbe. Csak a feleslegedből adj kölcsön. Ha a hathavi megtakarítás megvan, minden várható kiadásra is megmarad a fedezet, csak ezeken felül adj pénzt. Ne feledd, nagy esélye van annak, hogy nem fogják visszaadni. Ne te vagy a családod kerüljön nehéz helyzetbe más felelőtlensége miatt.

- Tudj nemet mondani és ne érezd magad ettől rosszul.

- Beszéljétek meg a visszafizetés menetrendjét napra pontosan és ezt írásban is rögzítsétek. Ha már egy nap csúszás is van, jelentkezz, hogy mi újság. Lássa a másik fél, hogy te komolyan veszed a megbeszélt dolgokat. Amíg nem fizet, rendszeresen keresd, ha másként nem, dobj kétnaponta egy e-mailt.

- Ha nem tud időre fizetni, ajánld fel, hogy segítesz neki rendbe tenni a pénzügyeit, hogy megtaláljátok és felszabadítsátok azokat a forrásokat, amiből ki tudja fizetni a tartozását. Például javasold neki, hogy most két hónapig busszal járjon dolgozni és otthonról vigye az ebédet. Ha ezen megsértődik, emlékeztesd arra, hogy jelenleg a te pénzedből tankol és a te pénzedből ebédel és ha nem haragszik, amíg ez az állapot fennáll, te döntöd el, hogy mire költse a te pénzedet. Maximum legközelebb majd nem tőled fog kölcsönkérni.

- Ne érezd magad rosszul, hogy visszakéred, ami a sajátod és ne is engedd, hogy ezt éreztesse veled. Mindenféle lelki manipulálásnak állj ellen és mondd meg neki kerek perec, hogy te semmi mást nem akarsz, csak a pénzedet, amiért megdolgoztál.

De ha rám hallgatsz, egyáltalán nem is adsz kölcsön, mert a legtöbbször csúnyán ráfaragsz és megmérgezi a kapcsolatotokat. De erről már írtam az előző cikkben.

A fiam 24 éves és komoly hitelkártya-tartozást halmozott fel. Hogyan segítsek neki?

Amit biztos ne tegyél, hogy atyai vagy anyai szeretetből kifizeted neki a tartozását csak úgy.

Az első kérdés mindjárt az, hogy egyáltalán kérte-e a segítségedet. Ha nem, lehet, hogy jobb ha nem avatkozol bele, tanulja meg a saját kárán a leckét.

A fiatalok gyakran kihasználják a szüleiket, természetesnek veszik, hogy a szülők majd úgyis kimentik őket a szorult anyagi helyzetükből.

Fontos, hogy a te gyereked fejében ez meg se forduljon.

Első lépésként tisztázd, hogy miért is keletkezett ez a "komoly hitelkártya-tartozás". Ostoba költekezés volt az oka, vagy mondjuk egy váratlan betegség vagy baleset.

Aztán beszélgess el a gyerekeddel, hogyan akarja elkerülni, hogy az adósság újra és újra felüsse a fejét. Mit fog mostantól másként csinálni? Vezesd rá arra, hogy éljen a lehetőségein belül és emlékeztesd arra, hogy hathavi vésztartalékkal mindig kell rendelkeznie a váratlan kiadások miatt. Ha kell, segíts neki havi költési tervet írni, hogy mire mennyit költsön.

S ezután se fizesd ki helyette a tartozást, mert annak nagyon rossz üzenete lenne!

Ne érezze soha úgy a gyerek, hogy nyugodtan vághatja maga alatt a fát, majd úgyis jön anyuci vagy apuci és megmenti az utolsó pillanatban.

Inkább adj neki kölcsön lényegesen kisebb kamatra, mint amennyit most a hitelkártyájára fizet. De kölcsön adj, meghatározott havi törlesztővel és kamatra, hogy érezze a súlyát az ostoba pénzügyi döntéseinek. (Igen, tudom, most sokan felháborodnak, hogy a saját gyerekedtől kamatot kérsz. De nem nyerészkedni akarsz rajta, hanem tanítani. Tanulja meg, mennyibe kerül eladósodni és milyen terhe van egy kamatfizetésnek. Nyugodtan hívd fel a figyelmét, mennyit fizet kamatra és világosítsd fel, hogy a hitelkártya társaságnak háromszor ennyit fizetne csak kamatra.)

Ha már úgyis pénzügyekről beszéltek, vezesd rá arra is, hogy érdemesebb elfelejtenie a hitelkártyákat, áruhitelt és minden hasonló hitelt, mert úgy tűnik, nem való még neki ezeknek a használata.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram