Európa-bajnok éves magyar infláció: 6,6%

2012-10-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A magyar gyorsnaszád egyetlen eredménye eddig a gyorsuló infláció. A legfrissebb KSH adatok alapján 6,6% lett az elmúlt egy éves infláció értéke. Ilyen rossz utoljára a válság előtt a hitelből felpörgetett esztelen fogyasztás időszakában volt a magyar érték.

Ha másban nem is, ebben toronymagasan leköröztük a haldokló Nyugatot, a következő legrosszabb érték Európában Ciprusé 4,5%, majd Máltáé, 4,4%-os éves inflációval. Európa sehol nincs hozzánk képest a maga 2,7%-os átlagával.

A KSH adatai szerint 12 hónap alatt, 2011. szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,5%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (33,8%), a sertészsiradék (24,3%), az idényáras élelmiszerek (22,2%), a csokoládé, kakaó (17,1%), és a sertéshús (13,0%) ára.

A rossz hír az, hogy az aszályos időjárás következtében megugró takarmányárak hatása  még nem is érződik az alapvető élelmiszerek árain, annak drágulása még csak most várható.

A ruházati cikkek árai alig változtak (2,5%), míg a tartós fogyasztási cikkek árai egyenesen csökkentek. (-1%).

Ez azt is magával hozza, hogy a kispénzűek anyagi terhei, akik a jövedelmük nagyobb részét élelmiszerre költik, megint jobban emelkedtek, mint a jobbmódú honfitársaiké.

Minden bankbetét, amelyik 7,85% alatti kamatot hozott az elmúlt évben reálértékben veszteséget okozott a tulajdonosának. (A magasabb érték oka a kamatadó, amit le kell vonni az elért kamatból.)

(Azt ugye mindenki tudja, hogy a legjobb banki kamatokat a bankmonitor.hu oldalon találjátok? 🙂 )

Mivel Magyarországon az infláció tartósan magas munkanélküliség és recessziós környezetben ilyen magas, ezt már nyugodtan hívhatjuk stagflációnak is. A stagfláció mindig szerkezeti problémákra utal, amit nem lehet látszatintézkedésekkel megoldani, hanem csak mélyreható változásokkal. (Erről itt írtam bővebben: //kiszamolo.hu/a-magyar-gazdasag-helyzete/)

(Itt írtam az inflációról, olvasd el: //kiszamolo.hu/amit-az-inflaciorol-tudnod-kell/ )

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram