Európai regionális évkönyv 2021

Kerestem valamit az Európai Statisztikai Hivatal honlapján (tragédia bármit is megtalálni), s ott jött szembe ez a kiadvány.

A 2021-es év összegzése, de nem országok, hanem régiók szerint.

Néhány adatot kedvcsinálónak kiemeltem, ha érdekel bővebben, olvasd el magát a kiadványt. Sajnos a képek túl nagyok benne, ezért kénytelen voltam megvágni őket, kattintásra nagyobbak lesznek.

Az EU lakossága jelentősen öregedett 2001 óta, az átlagéletkor 38,4 évről 43,9 évre nőtt, a legfiatalabb a lakosság a nagyvárosok környékén, ahol a továbbtanulási és munkalehetőségek összpontosulnak.

Termékenységi ráta, minél kékebb, annál rosszabb, minél narancssárgább, annál jobb. Magyarországon a legalacsonyabb a termékenységi ráta Pest megyében, Budapesten, Nyugat-Magyarországon és a déli megyékben. (Még egyszer: kattints a nagyobb méretért.)

Születéskor várható élettartam, minél kékebb annál rosszabb, minél narancssárgább, annál jobb.

Kórházi ágyak számában viszonylag jól állunk:

Orvosok számában már nem annyira:

Sajnos túl sokan halnak meg nálunk továbbra is keringési problémák és rák miatt:

A kötelezővé tett óvoda miatt az óvodai oktatás területén viszonylag jól állunk:

A felsőoktatásban már nem annyira:

A diplomások számában sem vagyunk az élbolyban éppen a 25-34 évesek között:

Munkanélküliség tekintetében nagyon vegyes a kép az ország különböző régiói között:

Hány szoba jut egy főre? Hozzuk az európai átlagot:

Az egy főre jutó GDP tekintetében egyedül Budapest és Pest megye szerepel jól:

Bevétel szempontjából sem annyira jó itt élni, egyedül Bulgáriában keresnek nálunk érdemben kevesebbet vásárlóerő alapon:

Ezer főre jutó személygépkocsik száma:

Légszennyezettség (kék az alacsonyabb, tehát jobb érték.)

Néhány további érdekesség:

A lakosság hány százaléka lakik lyukas tető alatt:

A lakosság hány százaléka nem tud rendesen fűteni?

Bevándorlók aránya (szürke állampolgár, kék uniós bevándorló, narancs unión kívüli.)

Születéskor várható élettartam:

A lakosság hány százaléka nem tudna mit kezdeni egy hirtelen jött kiadással:

A lakosság hány százaléka nem engedhet meg magának évi egy egyhetes nyaralást?

Mennyire drága az élet az uniós átlaghoz képest?

További adatok az évkönyvekben.

Share

68 hozzászólás

 • Copywriter
  Amit nem lehet az évkönyvekből látni:
  – Átmész az osztrák határon, az első faluban is új állapotú autók, nem évjárat szerint, de kinézetre.
  – Vissza jössz Nyugat-Dunántúlra, az osztrák határ mellett hasonlóan jónak tűnő állapotú autók, mint Ausztriába, persze azért az emberek hajlamosabbak nem költeni rá.
  – A nagyvárosokban már nem jár mindenki Ausztriába dolgozni, így nagyon sok a 15-20 éves, karbantartást soha nem látó autó, ami füstöl. Illetve, a 10 éves autó, ami szintén füstöl. A téli gumi az esetek jó részében megvan.
  – Átmész Kelet-Magyarország felé, és szembe jönnek vele az olyan autók, amelyeken 1. legalább 1 tompított fényszóró nem világít (az autók 20-30%-a), 2. elől max. egyetlen helyzetjelző világít (50-ből egy), de néha elől nincs is világítás (havonta egy).

  Ja, és ott nem engednek át kendácsolt autókat műszakin, helyette eladják őket Magyarországra.

 • Bélus
  Főleg az elején hiányzik a színmagyarázatok egy része.
 • Copywriter
  Amit sokan nem fognak elhinni: 2020-21-ben nem jártunk sokat Ausztriába a vírus miatt, de 2019-ben igen, mert az ottani Family Centerekben van másféle bolt is, nem csak a Kik és a Pepco. Körmenden a Lidl parkolóban nem tudtam nyáron kiszállni, mert szó szerint megettek a szúnyogok. Nem tudom, a helyiek hogyan bírták. Másnap Ausztriában jártunk, Jennersdorfban, ott meg a szántó szélén lévő Family Centernél vidáman elnézelődtem kint, míg az asszony és a gyerek bent válogatott. Ott nem hogy kevés szúnyog volt, hanem egy sem volt.

  Körmend lakossága 12379 fő, Jennersdorfé 4222 fő. És persze nem ez az élet legnagyobb problémája, a szúnyog, de azért jól jelzi, hogy mennyi apróságban különbözik egy olyan ország, ahol tenni kell a lakókért valamit, egy olyan országtól, ahol úgyis befogják a szájukat, így bármit lehet.

  Mindjárt jön valamelyik okos, aki szerint akkor költözzek Ausztriába, tudom.

 • NévtelenDev
  Rossz vásárlóerő, rossz levegőminőség 🙁 De alacsony árak legalább, mekkorát lehetne azzal spórolni, ha sikerülne találnom nyugat-európai fizetést itthonról dolgozva.
 • Nacionalista

  Nézd, tényleg átüt egy kicsit a megkeseredettséged. Tényleg vagy költözz át, vagy engedd el a dolgot, mert olyan szinten rá vagy erre pörögve, hogy meg fogsz őrülni ha nem oldod fel ezt az ellentmondást magadban. (Ausztriában még a szúnyogok sem csípnek úgy lol)

  Aztán majd írjál ide vissza pár év múlva miután átmentél és kicsit oszlott a rózsaszín köd. A nyugati határvégen nőttem fel, sok embert ismerek aki átköltözött vagy itthon lakik de kintre jár dolgozni. Elképesztően klisé, de tényleg nincs kolbászból a kerítés. Sok dolgoban előbbre járnak, de hidd el, ott is büdöset sz*rnak.

 • Henrik

  Jennersdorf az egyik olyan kivételes település a burgeszeknél, ahol hivatali nyelvként a magyart is elfogadják és intézhetsz mindent magyarul. Én amúgy megtettem 😉 remélem nem bánom meg.

 • Róbert

  Mondom ezt neked úgy, hogy:
  – mi a gyerkőci meg a nagyszülők miatt költöztünk haza 10 év nyugat után (NL, US, UK, GER, meg jártam még itt ott).
  (Különben most is kint lennénk, és vissza is fogunk költözni.)
  – volt osztrák ügyfelem
  – jártam arra is nem egyszer

  Tehát azért képben vagyok velük is meg a többiekkel is. Magyarország le van maradva, nem is kicsit, ez tény. DE…. azért remélem ezt olvastad!?

  24.hu/kulfold/2022/01/20/ausztria-covid-koronavirus-kotelezo-oltas/

  Ilyenkor azért elgondolkozom azon, hogy ezek normálisak? Neked meg lehet jobb, hogy még nem költöztél oda. Igen, én be vagyok oltva, nem vagyok oltás ellenes. Nem szeretem egyik politikai oldalt sem itthon, nem is szavazok. Nem is érdekel. De azért ez a lépésük feltette a lécet Orbánnak.

 • A határtól 100 m-re lakó
  Nyugaton sincs kolbászból a kerítés, csak egyszerűen minden jobb.
 • roland
  Az hogy lehet hogy az egyébként legzsúfoltabb Benelux államokban ennyi szoba jut 1 emberre? Hogy lakhatnak ekkora házakban ahol egyébként alig van hely?
 • ptrola
  Végre valahol meglépik ezt szerencsére és nem a konteós Bill Gates megcsippelminket emberekre hallgatnak. Szóval igen normálisak, ha nincs egészségügyi kizáró ok akkor igenis oltsanak be mindenkit.
 • Dr_Csernus

  Mi Becsben elunk, mar 10 eve, elotte 3 evet No-ban.

  A legjobb ami tortenhetett hogy kulfoldon dolgozhatok. Rengeteget fejlodtem onismereti, nyelvi szempontbol, valamint megtapasztaltam egy hihetetlen kulturalis sokszinuseget, ami Mo-on nem ment volna.

  Ami szinten ide tartozik, hogy sok minden bonyolultabb, pl. az ember fel-egy orat szotaraz minden hivatali ugyintezes elott.
  Nehezen fogunk egy csaladi hazat osszehozni, bar az most mar Mo-on sem olyan egyszeru.

  Hogy nekem megerte-e? 1010% igen: lett kimagaslo megtakaritasunk, befekteteseink. Az 1 gyerek az allami korhazban kb olyan korulmenyek kozott szuletett mintha maganintezmenyben lettunk volna. (A 2. aztan magankorhazban szuletett, mert anyagilag belefert es a felesegemnek jobban tetszett.) A fiam szuper ovodaba jar es ket nyelven folyekonyan beszel. Es sorolhatnam meg…

  Az utolso elonye pedig: Mo kozel van 🙂

 • Janos82

  Szerintem koltoz at egy picit. Szerintem a te bajod az, hogy meg nem eltel ott. En eltem a ukben es a nemeteknel is( ausztriat kihagytam, es nem is vagyok oda), es elsore mindketto sokkal jobbnak tunik mint magyarorszag, de kesobb azert lehet latni a hibakat. Eltel mar amugy valaha kulfoldon?
 • nem emlékszem a nickemre

  Körmenden ott van a Rába ártere, mocsarakkal meg mindennel. Ott akkor is megesznek a szúnyogok ha nem sajnálják a pénzt és az eszközt. A mostani szúnyoggyérítés a vicc kategória lett, de ha jól akkor pont valami eu-s szabályozás miatt.
 • Janos82
  Az utolso abran latszik az, amit m8nden kikoltozni vagyonak latnia erdemes: Magyarorszag olcso. Ha barhova kikoltoznel, akkor erdemes megnezni, hogy az mebnyivel dragabb. Ausztria kb 1,5szor dragabbnak tunik, mint Mo, amit el tudok kepzelni.
 • axt
  @Róbert Pontosan mi is a baj azzal, hogy kötelező lett az oltás? Ezt már így kellett volna az elejétől fogva az összes országban. Hagyjuk most azt, hogy de szabadság van meg demokrácia, mert nem. Ilyen fontos, az egész társadalmat érintő kérdésekben nem szabad döntési helyzetbe hozni a plebset (sok minden másban sem, de mindegy). Külföldön sem okosabbak az emberek, ott is nekiállnak okoskodni, mert mindenki annyira okosnak hiszi magát minden témában (az internet hátulütője). Vannak a szakemberek, meg a döntéshozók, azért vannak, hogy fontos döntéseket meghozzanak azok helyett, akik nem értenek a dolgokhoz. Csecsemőkorban is kapsz egy rakás kötelező oltást, na és akkor mi van? Örülj neki, hogy itt tart már az orvostudomány. És még egyszer, itt nem szabad teret adni egyéni döntéseknek, mert ez a társadalom egészére kihat. Szóval jó az irány, várom hogy nálunk is ez legyen.
 • terpesz
  legfobb ideje kotelezove tenni es buntetni az ostoba fertozo arcokat, akik elnyujtjak a jarvanyt mindannyiunk szamara ahelyett, hogy kibirnanak par szurit es meglenne vegre a nyajimmunitas regesreg. Hajra Ausztria!
 • Balec Aldwin
  OFF
  Emberek, nehogy már itt is a r*hadt oltásról kelljen vitázni, mert atombombát dobok a website-ra.
  Azt az ellentmondást nem látja senki, hogy az oltatlanokra kenik a terjedést, de közben engem is zaklatnak és lehúznak a tesztelgetéssel, mert „az oltottak is hordozhatják a vírust”. Akkor meg minek szúrnak annyit belénk, mint egy heroinistába.
  Arról már nem is beszélve, hogy már sakkozni kell, hogy ki milyen oltással hova utazhat, mert ez vagy az a nyugat pol. szájíze szerint „az ellen nem véd” (az oroszok már a spájzban vannak), és úgy módosítgatják belföldön is a korlátozásokat, mint egy gumicsontot (lásd Boris Johnson).
  Úgy bűzlik 2 év után ez az egész történet, mint a globális pénzügyi rendszer.

  Én kérek elnézést helyettetek is.

 • tumpara
  Róbert: ez az osztrák döntés pont Ausztria mellett szól, végre egy józan hang. Mégis hogy máshogy akarjuk legyőzni a vírust? Állandó maszkolással, hirtelen lezárásokkal? A kanyarót és a himlőt is így győztük le, csak annyira okosnak hisszük magunkat, hogy már nem bízunk senkiben, így a tudósokban sem. Tudomány : laikusok – 1:0 végre.
 • Röff
  “Hogy lakhatnak ekkora házakban ahol egyébként alig van hely?”
  A tipikus családi ház keskeny, de 3-4 szintes, szintenként max 2-3 szobával, de így van min. 6 szoba.
 • Copywriter
  Köszi srácok, jó egy kis visszajelzés mástól is. Húgomék most 2016 óta Ausztriában élnek, mindketten gyári munkások. Az első évben albérletben voltak, ami jobb, mint a mostani magyar lakásom, pedig kb. egy időben épültek. Csak ott költenek rá, és rendesen felépítették. 1 év után kaptak hitelt és 10M Ft (euróban) hitellel vettek egy régi parasztházat, aminek egy külön része lakásként már fel volt újítva. Tőle tudom, hogy az önkormányzatoknál kell körül szimatolni, mert ott sokan leadják az eladó házak hirdetését. Ők nem is tudják, mekkora szerencséjük volt, mert ez a pénz Magyarországon is semmi. Kár, hogy eléggé világtalanok, de ez már az ő dolguk.

  A fő üzleti partnereim fele osztrák, tényleg furcsa nemzet. De nekem Közép-Európa a mindenem, így marad Magyaro., Ausztria és Szlovénia. UK, DE, más országok nem játszanak. De Burgenland azért nem Bécs, jó sok hátránya van, amit elfogadok.

 • Zupa

  Majdnem 15 eve elek Hollandiaban.
  Itt a tipikus “csaladi haz” az a sorhaz. Foldszinten nappali + konyha/etkezo, az elso emeleten furdoszoba + 2 vagy 3 szoba, masodik emeleten/tetoterben szinten 2-3 szoba.
  Osszesen van 120-160m2-ed, ami elfer egy 80-100 m2-es telken, ugy hogy marad meg 30-40 m2 “kert” is.
  Mivel a nepsuruseg az egekben (17M ember egy fel Mo-i teruleten) igy az epitesi telek arak 500-800 euro/m2-nel kezdodnek.
  Ha korul akarsz nezni, az elado ingatlanokat a funda.nl -en talalod.
 • Copywriter
  Jó kérdés, hogy elment a kommentem, vagy elveszett? Akkor kb. megismétlem.

  A gyerek iskolaévének végéig nem tudunk költözni. Tudom, hogy az osztrákok is büdöset sz.rnak, de én az egészségügy miatt költözöm. A gyereknek még pénzért sincs itt orvos, mert ami komoly, ahhoz kórház kell. Most mondták le a januári kardiológiát (8 hónap után, csúszva lett volna), mert nincs orvos. Márciusban lejön 1 napra, akkor mehetünk. Utána júniusban, szeptemberben, decemberben lesz 1-1 napot.

  Az oltás nem zavar, nálunk mindenki oltott. Sógor Ausztriában nem, és az üzleti partnereim sem oltottak még. Már most is osztrákok és angol nyelvűek az ügyfeleim, nekem amíg internet lesz, addig Burgenlandban sem dolgozom másképp, mint most. Persze a nagyvárosi előnyöknek búcsút lehet mondani, de ezzel együtt lehet élni.

 • Nacionalista
  @terpesz

  Ahhoz, hogy oltással le lehessen győzni egy járványt (pld. az említett kanyaró vagy himlő), ahhoz olyan oltás kell ami lehetőleg véd a megfertőződés ellen is, vagy ha az ellen nem, akkor legalább azt eléri, hogy a fertőzött ne tudja továbbadni a vírust.

  A jelenlegi COVID oltások ezekre nem képesek, “kizárólag” a súlyos lefolyás és halál ellen védenek. Nyilván ez sem lebecsülendő (én be is oltattam magam), de attól még tény: a jelenlegi oltások nem tudják megállítani a vírust. (És erre már bizonyítékunk is van: lásd a 90%-s oltottságú Portugália)

  Szóval nem az oltottság miatt lesz nyájimmunitás, hanem mert az omikron mindenkin átmegy. Ergó aki nem oltja be magát az csak saját magát veszélyezteti, másokat nem. Ezért nonsense a kötelező oltás.

  Hány ezer műtét és szűrővizsgálat maradt el az elmúlt két évben és hány ezerrel lesz több előrehaladott rákos ez miatt a következő években, csak mert a kórházak covidosokkal vannak/voltak tele?
  Én biztos, hogy minden oltatlannal kifizettetném a kezelési költségének a dupláját, ami néhány millió forint minimum lenne.

 • Nacionalista
  @Kiszámoló:

  Van abban valami amit mondasz, de akkor a túlsúlyosakkal, dohányosokkal is kifizettetnéd a kezeléseik költségét? Én mondjuk igen (legalábbis részben) de ez azért egy ingoványos terep, meg akkor legyél konzisztens.

  A kórházi túlterheléssel kapcsolatban: ahhoz, hogy ne ismétlődjenek meg a tavaszi jelenetek bőven elég ha a lakosság fele beoltja magát, ennyi ember viszont bőven akadt önként. Nem az zavar, hogy van oltás (mint írtam én beadattam és bátorítottam rá mindenkit a környezetemben), hanem a kötelezővé tétel indokolatlan. Ha gyerekként kezeljük a lakosságot akik helyett majd állambácsi dönt a komplexebb kérdésekben, az nem vezet jó irányba…

  Igen, a tébét megreformálnám, ha már biztosítás a neve is. Nem fix összeg lenne, hanem személyenként különböző. A túlsúly, a dohányzás, az alkohol mind megdrágítaná. öröklött betegség, fogyaték és minden más, amiről viszont senki nem tehet, az természetesen nem. De aki 40% túlsúllyal akar élni, az fizessen többet.

 • NévtelenDev

  Tudod mit jelent a vásárló erő mutató? 🙂 Lehet az árak drágábbak, de fizetéssel súlyozva Magyarország a drágább sajnos.

 • Dani85
  2021 elején, mikor épphogy megjelent az oltás, és még féltem is attól, hogy beoltassam magam -mondjuk, előtte decemberben átestem a betegségen-, de józan ésszel beláttam, hogyha arról lenne szó, hogy az oltásba kevesebben hallnak bele/szenvednek tőle tartós vagy maradandó megbetegedést, mint a betegségtől, akkor is kötelezően mindenkit be kéne oltani. Azóta kiderült, hogy nagyon kevés mellékhatás nagyon ritkán van, úgyhogy már rég kötelezővé kellett volna tenni. Mindenki jobban járt volna.
 • Dani

  márpedig az átlag embert gyerekként kell kezelni, szerinted hányan nem adatnák be a már most is kötelező gyerekkori oltásokat, ha nem lenne kötelező?

  Nyugaton sem – csak – amiatt járnak előrébb, mert minden ember környezettudatos, illetve szociálisan fejlett, hanem mert sokkal szigorúbban szabályozva vannak a dolgok.

 • tumpara
  Nacionalista: az oltás csökkenti a továbbadás lehetőségét, mert az oltott szervezete legyőzi a vírus nagyját (hisz ez a lényege) és már csak kisebb vírusmennyiséget tud átadni a másik embernek. Ha mindenki be van oltva, az a kevés vírusmennyiség exponenciálisan kevesebb lesz (ahogy ugye exponenciálisan nő a fertőzés is alapesetben, tehát ez visszafelé is igaz lenne). Magyarán ha egy oltott 70%-ban legyőzi a vírust, és 30%-ot továbbad egy másik oltottnak, akkor az a másik oltott már csak a 30% szintén 30%-át tudja továbbadni, ami az eredeti vírusmennyiségnek csak a tizede. És akkor még csak egy 3 fős társaságról beszéltünk.
 • hemond
  A tb esetén én is fontosnak tartanám, hogy legyen differenciált a fizetés.

  Sőt, ha valaki nem köti be a biztonsági övét, nincs rajta bukó (biciklin is és a kerékpáros szövetség elmegy a hülyeségeivel…) fizeti az ellátás összegeit ha baleset miatt ellátásra szorul és a biztonsági eszközökkel megelőzhető a sérülés.

 • Joy
  Kiszámoló, már most is a túlsúlyosokra kéne verni a kórházi költségeket, hiszen (oltásról függetlenül) velük vannak tele a COVID-os osztályok!
  Nekem az oltásról az a régi mondás jut eszembe, hogy akinek a kalapács az egyetlen szerszáma, az mindent szögnek néz.
  Az nem érdekli a “tudományt”, hogy gyógyultan 15 hónapja bizonyítottan van ellenanyagom (csökkenő trend mellett még további 5 hónapra elégnek tűnik), mert az egyedüli elfogadott védekezési eszköz a tű.
 • random
  Úgy szeretem ezt a kolbászozást a nyugattal kapcsolatban. Mintha a rossz és a kerítéskolbász között nem lenne más kategória.
  Nekem már is nagy dolog lenne, ha a demokrácia egészséges állapotban lenne, a fejekben is látszódna az, mint ausztriában, vagyis az emberek felháborodnak azon, ha valami az értékeikkel összeegyeztethetetlen történik, Lsd. Strache, Kurz eltűnése a politikából…Sőt az sem lenne mellékes, ha az emberek a szemetüket el tudnak vinni a legközelebbi kukába, Bp. valami ocsmány, ahogy kinéz. Egy normális szociálipolitikával csökkene a hajléktalanság stb. A normális oktatást, és EÜt már nem említem. Itt az emberek fejével van hatalmas gond, az urambátyámmal, az igénytelenséggel…
 • 42
  A statisztikák a nagy átlagot mutatják. Az egyén szubjektív értékítéletét nem feltétlenül. Az életminőséget pedig a kevésbé mérhető tényezők, mint egészség, kapcsolatok, világnézet jobban befolyásolják. Ezeket a tényezőket csak a száraz adatok mögött megbújva, összefüggésekben gondolkodva fedezhetjük fel. Mindenesetre elgondolkodtatóak.
  Ha már szóba került… átestem a fertőzésen,elvileg tehát természetes úton védett vagyok, nem vagyok oltásellenes, de már jó lenne egy véglegesnek látszó verziót látni, ami nemzetközileg széles körben elfogadott hogy mit, hányszor, milyen igazolvánnyal, és utána hagyjanak már a csudába…
 • tumpara
  Joy: nem a tudományt nem érdekli az ellenanyagod, hanem a politikusokat. Ha a szakembereken múlt volna, jóval korábban maszkoltunk volna ősszel, nem engedték volna, hogy mindenféle kiállításon, sporteseményen maszk nélkül tömörüljenek az emberek.
 • V
  “Magyarorszag olcso.”

  igen, Magyarorszag olcso. De csak addig mig almat a kortevel hasonlitunk. Mikor legutobb pl sajtot probaltam venni arra a hiperben sirni lett volna kedvem a felhozatal lattam. Egyetlen francia, svajci vagy holland sajt sem volt a nagy egri Tescoban a kozpontban. Eg es fold a kinalat szinvonala minden egyeb termeknel is. Ami olcso es eselyesen ugyanazt kapod az a szolgaltatasok. De ott sem mindig, lasd pl epitoipari szakemberek. De mondjuk ha egeszsegugyrol van szo ott is rezeg a lec hogy akkor a Mo-i magan ellatas vagy a nemet GKV az olcsobb. Baleset eseten persze mehetsz a maganba Mo-on, ha szerencsed van tuleled

 • Janos82
  Nem gondoltam volna, hogy az omikron megjelenese sem vilagit ra a nyugati jarvanykezeles hibaira. Pontosabban arra, hogy amig a gazdagok felvasaroljak a szegenyek elol a vakcinakat, es olyanoknak adjak, akiknek semmi szukseguk rajuk( pl mert atestek a betegsegen), raadasul 3, lasan 4 dozisban, addig nehez lesz a szegenyek tomegeinek a beoltasa. Vajon melyik lesz az a mutacio amelyiknel rajovunk, hogy a szegeny orszagokban is be kene oltani azt, aki szeretne? Es amig ez nincs meg, addig a gazdagoknal kar eroltetni?
 • Nacionalista

  Értem. Hajrá, rövidtávon biztos jobban fogod érezni magad. Hosszú távon szerintem ki fog ez egyenlítődni, de ne legyen igazam és találd meg ott a szerencsédet. Azért próbálj meg addig sem megkeseredni, itthon is vannak boldog emberek, szóval valószínűleg nem minden sz*r.


  Értem én persze, volt az elején ilyen elmélet is. Aztán a gyakorlatban a 90%-s átoltottságú Portugáliában jelenleg napi 60 000 fertőzött van, miközben a korábbi hullámokban 13 000 volt a rekord. Az látszik, hogy a megfertőződés ellen már pár hónappal a beadás után elenyésző mértékben véd az oltás, és nem képes megállítani a betegség terjedését, olyan nagyon még lassítani sem. Mondom, ettől még – szerintem – jó dolog az oltás, de társadalmi szinten a hasznosságban nem nagyon van különbség az 50-60 és a 90%-s átoltottság között, ezért fölösleges az oltatlanok démonizálása.

 • Aleksandr
  Az országban található életminőségben és színvonalon három apró dolog hihetetlen sokat emelne. 1. Az emberek nem szemetelnének. Ezt nem is kell ecsetelni, szégyen, hogy még a belbudai kerületekben is balkáni körülmények vannak. 2. A mindennapi teendőket digitálisan el lehetne intézni és nem kellene feleslegesen 6 helyre elbattyogni, sorban állni, előről elmagyarázni. Kezdve egy személyi megújításától egy banki hitel ügyintézéséig. 3. MINDEN-t ki kellene írni angolul is. Akár kis betűvel zárójelben. Legyen az egy faluvégi étterem étlapja. Egy autószerelő árlistája. A kórházban az alap tájékoztatók, kiírások. El nem hinnétek, hogy egy külföldinek mivel kell szembesülni, akár egy budai kórházban is. Csak ennyi. Egy törvény, hogy mindent, mindenhol ki kell írni angolul is. Már csak emiatt hihetetlen mértékben nőne az angolul nem tudók szókincse.
 • gaborr
  itthonról is mehetsz osztrák kórházba, nincs korlátozás. csak ki kell fizetni a díját. ami amúgy annyira nem is vész magyarként osztrák intézetben. nem te lennél az első aki graz-i kórházba jár 😉
  amúgy engem is műtöttek ausztriában bruck-an-der-murban, hibátlan ellátás, az aneszteziológusom spec magyar volt. ha beszélsz németül érdemes utánakérdezni mik a lehetőségek.

  viccet félretéve, amit írsz abszolút látom nálunk, hogy nevetséges az állami egészségügyi ellátás, szinte csak a magánban bízhatsz, ha nincs nagyon komoly bajod. ha nagyon komoly bajod van, na akkor gond van.

  ilyen szempontból mondjuk svájc az ellenpólus, ahol az emberek jelentős része nem tudja fizetni az egészségbiztosítást és a gatyád rámehet egy komoly betegségre.

 • tumpara
  Nacionalista: most megfogtál, ez a portugál adat tényleg durva. Még akkor is, ha esetleg masszívan tesztelnek, Ausztriában is 25 ezer a napi fertőzött, pedig hasonló nagyságú a népesség. Most elmegyek gondolkodni, mert túl nagy a kognitív disszonancia. Aztán oltakozni, épp esedékes a harmadik. 🙂
 • Pistu
  Összehasonlítva a szobaszám/fő adatot volt emelkedés. ibb.co/yqv8Qf6

  Kiszámoló! Ismered ezt a budaörsi dokit? youtu.be/4bLhDcVoPKA?t=480
  Gondolom ott az oltottak TB-jét emelnéd meg, hiszen ott ők terhelik le az EÜ rendszert.

 • Pepperton

  Kiváncsi leszek a beszámolódra! Burgenland nálunk is felmerült, a gyerekek még nincsenek 2 évesek, pár évünk van dönteni. Jelenleg Jászberényben lakunk, az alföld tanyáján, nem külömb egy borsodi 10ezres várostól…
 • Attecte
  normálisak? Abszolút. Hol ezzel a hírrel a gond?

  Olyan érzés fog el ettől mint amikor 7 éve Németországtól riasztottak el sokan hogy oké, gazdag ország, DE A MIGRÁNSOK!!!!!

  Sehol nincsenek súlyban ezek az érvek egyszerűen.

 • Matte
  A tb reform, dohányzás margójára: bár jó ideje nem dohanyzom, ez a téma régen is elokerult sokszor. Lehet azt csinálni hogy a dohányzással összefüggő betegségek kezeleset kifizettetjuk a pácienssel, csak annyit kérnék akkor hogy a pár forint adót, amit egy dohányos a tiz-husz-harminc év dohányzása alatt a cigivasarlaskor kipenget (mai áron ez húsz év alatt olyan 25 ezer euró) azt tessék levonni majd a számlábol.
 • Puffogok
  neked egyébként miért kell minden tetves poszt alatt felhozni ezt az Ausztria témát?

  Őszintén – a lőtéri kutyát nem érdekli hova mész.
  Menj ahol szerinted jobban boldogulsz és boldogabban éltek a családoddal, de ez a hónapok óta tartó rinyálás és feltűnési viszketekség már bosszantó.

 • törzsmókus

  A súlyos fejsérülések fele autóban történik. Autóban miért nem hordasz sisakot?
  Azokban az országokban, ahol kötelezővé tették a kerékpáron a sisakot, nem a fejsérüléses balesetek, hanem a kerékpárral közlekedők aránya csökkent, ami senkinek sem jó. Ehhez képest nézd meg Hollandiát meg Dániát, ahol kb senki nem hord sisakot biciklin.
  Légy szíves leállni a kerékpárral normálisan (tehát nem versenycuccba öltözve) közlekedő emberek alaptalan csesztetésével.
 • törzsmókus

  > Azt az ellentmondást nem látja senki, hogy az oltatlanokra kenik a terjedést, de közben engem is zaklatnak és lehúznak a tesztelgetéssel, mert „az oltottak is hordozhatják a vírust”. Akkor meg minek szúrnak annyit belénk, mint egy heroinistába.

  Bekötött biztonsági övvel is meghalhatsz, akkor meg minek bekötni?
  Ez nem fekete/fehér. Valószínűségekről és százalékokról van itt szó, és szomorú, hogy lassan két év alatt ennyit sem sikerült átadni arról, hogyan működik ez (nem mintha a hatalom sok milliárdos kommunikációja megpróbálta volna)

 • törzsmókus
  Csak hogy on topic is legyek: érdekes, hogy ahol Romániában látható regionális különbségek vannak, az szinte mind Erdély vs Regát (mínusz Bukarest)
 • sifarr
  Kiszámoló
  “A túlsúly, a dohányzás, az alkohol mind megdrágítaná.” (A TB-t.)
  Jó, legyen így! De akkor úgy korrekt, ha a cigaretta árából kivesszük a jövedéki adót. Hiszen ezt épp azért terhelik rá (más indoka nincs és nem lehet), mert egészségileg káros. És akkor a dohányosok járnának jobban. 🙂 A cigaretta árának kb. fele jövedéki adó. Minden szál kb. 30 Ft. bevétel az államnak (+ÁFA).
  A dohányzásra és az alkoholra igaz, hogy társadalmilag és összességében nézve minden tételt (- és +) ez a kettő a társadalom számára nyereséget hoz.
  Ha nekem nem hiszel, akkor igazolás itt: zsiday.hu/blog/h%C3%ADrcsokor
  Arra pedig nekem van számtalan ötletem, hogy hogyan adóztassunk meg olyan tevékenységeket, amelyekkel a polgár mentálisan, , kulturálisan és szellemileg betegíti meg önmagát és másokat. És bizony ezek károsabbak, mint akár a cigaretta vagy az alkohol.

  Miért, a benzin fele is adó, mégis van gépjármű-adó meg autópálya-díj, meg átírási illeték. Nyugodtan lehet, sőt kell is adóztatni a dohányzást és még a tb-t is.

 • Copywriter
  Néha úgy látom, én vagyok az egyetlen boldog ember már a városban. Na azért biztos van több, csak a mai világban nehéz velük találkozni. Jó melóm van, egészséges kajákat eszek, elégedett vagyok az autóval, a gyerek szuper okos és érdeklődő stb. De aztán, ha kimegyek az utcára, minden 10. autós elmebeteg és az autóban ülve, magában fenyegetőzik, a boltban, gyógyszertárban, postán minden X. alkalommal van valami szóváltás, hogy ki, hova állt be előbb. A közösségi médiában nem lehet megszólalni, mert mindenki ki akarja irtani a másikat és így tovább. Pedig ennek egyetlen ellenszere az lenne, ha lenne pénz az országban, és az emberek lassan leszoknának arról, hogy mással foglalkozzanak.

  Én Ausztriát tényleg azért hozom fel mindig, mert ott sima melósként is megélsz. Az nonszensz ma Magyarországon, hogy dolgozol egész nap, és nem élsz meg belőle. Ilyen a 18. században volt.

 • Copywriter
  Ezt a kolbászból van a kerítés dolgot én sem értem, azért elég jó eséllyel az emberek 99,999%-a nem akar otthon feküdni, és kolbászt enni a kerítésről, akárhova költözik. Mindenki csak dolgozni akar, gyereket nevelni, lakást/házat venni. De azt én is a Kiszámoló kommentek közül tanultam meg, hogy nem is biztos, hogy lakást/házat kell venni, mert néha jobban megéri megtakarítást építeni, és albérletben élni. Most már ezt is tudom, és ha úgy adódik, mindig megvizsgálom ezt a lehetőséget is. De a többi dolog ettől még áll.