Mi az a középosztály, ki a szegény és hol kezdődik a gazdag?

Az előző cikk sokaknál kiverte a biztosítékot, bár azért annyira nem lepett meg a dolog.

Középosztály: mennyi jövedelem kell hozzá?

Mivel már régen írni akartam róla, mit is jelent gazdagnak lenni, vagy szegénynek, itt a legjobb alkalom, hogy megtegyem.

Leginkább négy osztályba lehet sorolni a társadalmat, bár hogy hol vannak a pontos határok, az egyáltalán nem egzakt, főleg, hogy mindenki a saját életszínvonalához méri, hogy mi számít gazdagnak vagy szegénynek.

Miért nem érzik magukat gazdagnak a gazdagok?

A legelső réteg a mélyszegény. Ennek a legegyszerűbb a definíciója, az a háztartás tartozik ide, ahol a havi bevétel még a szükséges minimum kiadásokat sem fedezi: nincs egészséges lakókörnyezet, nem telik egészséges ételre vagy orvosra szükség esetén. Ide tartozik a lakosság negyede a 2017-es felmérések szerint.

(Ha akarsz arról olvasni, hogyan élnek a mélyszegénységben élők, ajánlom figyelmedbe a Nyomorszéle blogot. Ha úgy érzed, szegény vagy, esetleg nyomorult, olvasd azt a blogot, egyből rájössz, milyen jó sorod is van neked.)

A következő réteg a szegény. Ő az, aki azért dolgozik, hogy tudjon enni és azért eszik, hogy tudjon dolgozni. Itt már egy elég széles a spektrum, az egyik végén az, aki bár tud enni eleget és meg van oldva a lakhatása is egy egészséges lakóhelyen, de semmi olyan dolgot nem tud megvenni magának, ami ma már társadalmi minimumnak számít. Ők azok, akik az úgynevezett társadalmi minimum alatt élnek. A magyar háztartások 53%-a él a társadalmi minimum alatt.

Jó ezt néha felidézni, hogy az ember elgondolkodjon, hogyan is él a magyar társadalom nagyobbik fele. Ez Budapestről gyakran nem látszik, de attól még ez a magyar átlag. Akinek már egy mobiltelefon fenntartása is azzal jár, hogy akkor más fontosabb dolgokról kell lemondania.

A szegénység másik vége, ahol már telik dolgokra, tudnak fizetni egy olcsóbb lakást, egy idősebb autót fenntartanak, havonta néhány 10 ezer forintot el is tudnak tenni, ha beosztják a pénzt. A gyerek egyetemét ki tudják izzadni, de ez már lemondással jár a szülők részéről. Eljutnak nyaralni is, de azért meg kell nézni, hová mennek és mennyit költenek rá. Egy hirtelen jött nagyobb orvosi kiadásra telik, de egy elhúzódó betegség már komoly anyagi problémát jelent a családnak.

Következő lépcső a középosztály, ami az eddigiekből kiderül, igen vékony réteg Magyarországon. Akkor is így van, ha rossz ezt hallani. Ezt a középosztályt hívták régen polgári rétegnek. Ők voltak azok, akik jól éltek, el tudtak utazni, cselédet tartottak, nem kellett félniük, hogy nem lesz elég a pénz a hónap végéig. Régen ez a réteg sokkal szélesebb volt, mint manapság. Ide tartoztak a tanárok, ügyvédek, középhivatalnokok, kisvállalkozók.

A fejlett világon mindenhol komoly gond, hogy ez a réteg eltűnőben van, nagyon nyílik a társadalmi olló. (A fejlődő országokban ezzel szemben éppen most alakul ki ez a réteg, de ez már egy másik történet.) A gazdagok nagyon gazdagok, a szegények száma nagyon megnőtt és a köztük lévő középosztály elolvadt az elmúlt évtizedekben. Nem csak itthon, de nagyon sok jóléti társadalomban is. Persze nem mindegy, hogy 30%-ról csökkent 20%-ra, vagy 5%-ról 2-3%-ra.

Régies szóval ezt a középosztályt hívták bővölködő életvitelnek. Amikor nem a pénz léte vagy hiánya alapján döntöm el, hogy elmegyünk-e nyaralni és hová, ha jön egy hirtelen jött orvosi számla, gond nélkül kifizetem, nem kell azzal sakkozni, melyik hónapba fér bele a gyökérkezelés 80 ezres költsége. Nem azért nem veszek meg egy futógépet 800 ezer forintért, mert nem vagyok képes megvenni, hanem mert sajnálom rá a pénzt. Mert ennyi pénzért évekig lejárok egy konditerembe.

S sokan ezt is félreértették az előző cikkben. Nem az a kérdés, hogy te akarsz-e két autót fenntartani, vagy akár egyet is, a kérdés, megtehetnéd-e. Nem akkor vagy közép-középosztálybeli, ha medencés házad van, hanem akkor, ha lehetne, ha akarnád. Nem kell magániskolába járatni a gyerekeidet, de ha akarnád, meg tudnád tenni.

S nem, továbbra is azt mondom, nem attól leszel boldog, ha lépést tartasz a szomszédokkal a pénzszórás területén. De te is képes lennél kifizetni azt az életszínvonalat, amit ők. Csak te nem vágysz rá, vagy felesleges pazarlásnak érzed. Na, akkor tartozol abba a társadalmi osztályba. (S igen, sokan erejükön felül, hitelből vesznek olyan dolgokat, aminek a meglétével akarják bizonyítani, hogy ők is egy adott társadalmi osztályba tartoznak. De ez a cikk még csak nem is róluk szól.)

Ennek az osztálynak az alja valahol ott van, ahol egy jól kereső alkalmazott, mondjuk programozó az egy fizetéséből el tudja/tudná tartani a családját. (Ha van neki.) De legalábbis ketten megkeresik azt, ami már több, mint a hónapról-hónapra élés. Nem tudnak mindent megengedni maguknak, de azért ami fontos, arra költenek, eljutnak nyaralni, fenn tudnak tartani egy autót gond nélkül és nincs napi anyagi problémájuk. Van tartalékuk, egy-két évet munka nélkül is kihúznának szükség esetén.

Ez talán 600, de sokkal inkább 7-800 ezer forint/hó idehaza a fővárosban, vidéken kicsit kevesebb. Tetszik vagy nem tetszik, attól ez még szerintem így van.

A közepe az, amiről az előző cikk szólt. Egy-két fiatalabb autó, normális ház, vagy drágább lakás, nem egy túl drága, de nem is olcsó környéken, nyaralás kétszer, stb.

A teteje meg nagyon messze van ennek a rétegnek.

Ugyanis a következő réteg a gazdag. A gazdag az, akinek nem kell dolgoznia a megélhetésért, ennek ellenére olyan életszínvonalat tud fenntartani, ami az átlagos középosztálybelinek nem elérhető. Ehhez szerintem alsó hangon másfél-két milliárdos vagyon kell. (Persze a gazdag is dolgozhat, de a lényeg, hogy már nem a megélhetésért teszi. S van, aki inkább megél havi 150 ezerből, csak hogy ne kelljen dolgoznia, de attól még nehéz lenne őt gazdagnak hívni.) Ha most nem kapsz levegőt, elárulom neked, hogy 2 milliárdnak a fenekére lehet csapni 30 év alatt, ha havi 5 milliót költesz belőle és csak az inflációval megegyező hozamot kapsz közben utána.

Ebből következik, hogy az a cégtulajdonos, aki az Amerikai Iskolába járatja mindhárom gyerekét, évi 5-5 millióért és a havi költésük ezen kívül is minimum 3-4 millió forint, az nem gazdag akkor, ha ezt csak úgy tudja finanszírozni, ha folyamatosan dolgozik. Ha ugyanezt munka nélkül, a befektetéseiből meg tudná tenni, akkor tartozna a gazdagok közé.

S nem, a gazdagok nem legalapabb felszereltségű Skoda Superbet vesznek 9 millió forintért, de még a középosztály közepe sem, mint ahogy azt sok hozzászóló váltig állítja.

Továbbra is azt mondom, nem a pénztől és még kevésbé a pénzszórástól leszel boldog, de nem is ez most a lényeg. Sőt, az sem lényeg, hogy a szegények, a középosztály, vagy a gazdagok közé tartozol-e. Inkább lennék szegény egy normális, szerető családban, olyan munkával, amit szeretek, mint gazdag egy szétesett, nihilista és hedonista közegben. Mert a pénz nem boldogít, sőt gyakran nagyobb csapás a túlzott léte, mint a hiánya.

De attól még ne mondjuk már azt, hogy aki havi 400 ezerből akar fenntartani egy négytagú családot, sakkozva minden fillérrel, az a középosztály közepén él, mert ez egyszerűen butaság.

Na, ennyit akartam még hozzátenni az előző cikkhez.

Update: a társadalmi osztályokat rengeteg, akár önkényes módon is lehet definiálni. Például társadalmi státusz alapján: középosztály az, aki befolyással bír a társadalomra. Vagy az értelmiséget hívom annak, középosztály az, aki diplomás.

Vagyon alapján, aki a kilencedik decilisbe tartozik a vagyona alapján. Vagy a társadalom 70 és 90% közötti rétege. Vagy amit csak ki akarok találni. Én anyagi értelemben definiáltam, középosztály az, aki anyagilag több a szegénynél, de kevesebb a gazdagnál.

Szerintem nevetséges az a “hivatalos” definíció, hogy a felső középosztály a társadalom 80%-ánál kezdődik. Ne hívjunk már egy családot, aki két keresővel, rengeteg vérrel és verejtékkel összehoz havi 420-440 ezer forintot, minden fillér elköltését kétszer meggondolja és húsz év múlva talán tud venni egy 45 éves panellakást. Aki ezt kitalálta és aki ehhez ragaszkodik foggal-körömmel, az szerintem nem ebben a világban él. Abraham Lincoln szavait idézve, attól, hogy a bárány farkát is lábnak hívjuk, még nem lesz ötlábú a bárány, bármennyire is szeretnénk. Hiába akarjuk, hogy a magyar társadalom felső 20%-a felső-középosztálybeli életet éljen, konkrétan ennek a rétegnek az alja még vastagon a napi pénzügyi gondokkal küzd.

Az sem véletlen, hogy végig jövedelemről és nem fizetésről beszéltem. Jövedelem a kiadott ingatlan is, a kötvények kamata, de a családi pótlék is. A cégautó is az, csak természetben kapod.

S igen, lehetne cifrázni, hogy az egyedülállónak vagy a gyerektelen párt mikor hívhatjuk akármelyik osztályba tartozónak, meg figyelembe lehetne venni a kapott örökséget, meg minden mást. De ezt már meghagyom másnak.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

235 hozzászólás

 • Attila9
  Valahol olvastam, hogy a tíz decilis közül már csak a 8. és a 9. tartozik a középosztályhoz.
  Természetesen a 10., felső decilis a gazdagok felső 10 %-a.
 • Laca
  már megint igazad van
 • Petike
  Jó cikk! Jól mutatja a baloldal eltévedését, amikor náluk már a havi 400k fizetés is a második sávba kerülne adózás szempontjából. Mint ahogy került is… Szóval inkább egykulcsos adó, mert az igazságos legalább.
 • axt
  Nekem még egy hozzátennivalóm lenne: mindenki gondolkodjon el azon, hogy ahogyan most él, az neki örömet okoz-e, és fenntartható-e hosszútávon ez a fajta életszínvonal. Ha erre a válasz igen, akkor le kell tojni magasról, hogy ki mennyit keres. Mindig lesznek, akik többet keresnek nálad, ezért fölösleges ezen túráztatnod az agyadat. De ha jól érzed magad a bőrödben, és biztosnak érzed ezt az életet, akkor mi bajod lehet? Sokaknál például kifejezetten frusztráló tényező lehet a nyaralás, holott szerintem túl van ez is misztifikálva, mint sok más dolog a mai világban. Egyfajta státusz lett a nyaralás, ha észreveszitek. Mindenki ontja fészen a nyaralós képeket, de minek? Én évekig nem mentem sehova, kivettem pár hét szabit aztán elvoltam a lakásban egy számítógép előtt. Nem is volt pénzem nagyon, meg sajnáltam is nyaralásra. Megbántam? Nem. Ma sem érdekel, csak a családom miatt megyünk.
 • axt
  hú, hogy te mit fogsz itt kapni mindjárt 🙂 Egyébként egyetértek.
 • Sanyi
  Kíváncsi lennék, hogy Magyarországon hány százalék esik ebbe a 2 millás sávba. ?
  Én és feleségem vezető beosztású pedagógusként ketten együtt viszünk haza 510 ezret. Ebben benne van a 2 gyerekes adókedvezmény. Ehhez jön a családi pótlék.
  Én szégyellem magam.
 • axt
  Bocs, még egy gondolat: arra is rájöttem sok éve, hogy nem mindegy, hogy mennyit dolgozik az ember azért, hogy meglegyen neki az adott életszínvonala. Engem kiakaszt, mikor azt hallom, hogy egyesek képesek 10-14 órákat gürizni egy munkahelyen. Még saját vállalkozásban is necces, mert egyszer az ember kiég, de ha más nem, szervi bajai lesznek. Pihenni kell és kész, az emberi testet nem lehet kizsákmányolni. Szerencsére a multicégnél azt tapasztalom, hogy nem várja el senki sem, hogy meggebedj a munkában, de ettől még ha valaki úgy dönt, hogy meggebed, nem fogják leállítani, hogy ne csinálja. Lehet hogy sokan attól félnek, hogy a főnök nem lesz elégedett velük napi 8 órányi meló után, nem tudom. Lehet nem merik megmondani, hogy mennyi az elég?
 • Silhouette
  Egy alap Skoda SuperB amúgy 11.000.000 Ft-tól indul, csaxólok. 🙂
 • Gábor
  A másik cikk és annak a kommentjei is rendben vannak. Nem történt más mint mindenki élt azzal, hogy a saját szemüvege alapján ítélje meg ki számít középosztálybelinek és ki nem. De ez így van rendjén, nem kell mindenkinek elfogadni az általad fel állított határokat az “osztályok” között.
  Végül is a blog pörög és ez jó 🙂
  Ami sajnálatos, hogy sokunk számára a középosztály színvonala egy elérhetetlen állom és nem is látni, hogy ez valaha is változna Magyarországon (máshol nem tudom hogy van ez).
  Az pedig tökéletesen igaz, hogy a pénz és a boldogság nem egyenesen arányos, hisz akkor minden gazdag ember happy lenne, de nem az.
 • Kiszamolo
  Sanyi, miért tennéd?
 • Kiszamolo
  Asszonygya a legelső reklám: “Skoda Superb már 8,6 millió forinttól”. Ez a fapad, plusz metálfény és üzembehelyezés és máris 9 millió.

  schiller.hu/images/arlistak/skoda/arlista_superb.pdf 9,3 millió, viszont adnak rá kedvezményt is, ha lejjebb hajtod.

 • Harvy
  Mr money mustache blogon volt hogy 2 ficko beszelgetett egy gazdagabb harmadikrol,és az egyikuk mondta hogy neki olyanja van ami a gazdagnak soha nem lesz.

  Elég.

 • Minimalista életvitel
  Közalkalmazott vagyok, havi 147e nettó fizu. Ebből 95-100e megy megtakaritásba, a többi nekem megélni bőven megteszi. 7-8e elég a kajára, a többi meg a rezsi, viz villany, gáz telefon.Télen kicsit több, a főtés miatt, nyáron kevesebb. Soha semmi tartozásom nem volt, vélhetóen nem is lesz. Kert van, minden centiméter beültetve. Autó? Nem érdekel jogsim sincs, bicaj van, nyomom ezerrel.Nyaralás? Nem járok, otthon ülő vagyok, illetve elmegyek tekerni, a táj szép, hegyvidéki környezet.Lakás semmi extra, 2 szoba, konyha, fürdő, előszoba spejz.Egyedól élek, szülők rég elmentek.
  Vagyontárgyakat nem gyűjtök, megtakaritásaim lassacskán de szépen gyúlnek,8 számjegyú a számossága nagyrészt nyugdijas évekre. Nem vagyok már fiatal, időm még szerencsére van halmozni.
  A kollégáim szerint fakir vagyok, van benne némi igazság.
  A cimbeli gazdaságtól fényévekre vagyok,de ez egyáltalán nem érdekel.
 • Silhouette
  Miklós, én a hivatalos skoda.hu konfigurátort néztem, ott 11M-től indul a buli.
  A 8.6M a vevőcsalogató “hiszem ha látom” elméleti kategória valószínűleg, de a tévedés jogát fenntartom. 🙂

  Amúgy remek írások jöttek ma Tőled, le a kalappal, jól szórakoztam a valóságon besértődőkön. 🙂 Teljesen reális számokat írsz.

 • Maris
  Vannak jó és megalapozott dolgok a cikkben, pl a mélyszegénység és a létminimum definíciói. Viszont a többi kategória nagyon önkényes AKA “Miklós így gondolja”. A társadalmi retegzodes kutatása egy nagyon komoly tudomány, szociológusok is régóta vitatkoznak a pl a szegénység, középosztály definícióin, nem szabad így leegyszerűsíteni hogy ha x feltétel megvan, x bevétel = középosztály.
  Sajnos attól tartok Miklós ezt nem fogja belátni (ezért is írta ezt a masodik cikket, hogy kimagyarázza magát) nagyon-nagyon tisztelem és régóta követem hiánypótló munkásságát, de ezek alatt az évek alatt egyszer sem olvastam, hogy bármikor visszavonta, vagy akár árnyalta volna egy vélekedését mások hatására. Ez veszélyes. Szerintem.
  Egy szociológus
 • bg
  Köszi, ez is jó volt.
  Nagyon érdekelne mit gondolsz erről a szélesedő ollóról, mi lesz a vége az egésznek pár évtizeden belül.

  Pl. mi történne akkor a legfejlettebb államokban, mikor ez az olló iszonyú mértékeket öltene. Pl. 99% mélyszegény, 1% uralkodó gazdag réteg, az olló csúcsán.

  Hogy viselné el egy fejlett állam hogy a lakosai 99%-a kb. rabszolgasorra jut? Miben különbözne akkor egy afrikai fejlődő társadalom alja egy fejlett társadalom aljától?

 • Zsike
  Inkabb az a része szomorú, ha összevetjük milyen munka anyagi elismertsége melyik rétegbe betonoz be…. És ha ez így marad merre mozdul a világ.
 • bg
  Sanyi, ne szégyelld magad, disszidálj ki külföldre egy olyan havi fizetésért, amit most egy éven keresel.
 • Kiszamolo
  Maris, ne haragudj, de nem érdekel, mit mond a “hivatalos álláspont”, honnan gazdag valaki. Persze, csinálhatunk deciliseket és rábökhetünk, hogy akkor a felső kettő legyen a gazdag, alatta kettő meg a közép. Csak éppen ez az alsó “közép” hónap végén már nem tudja, miből vásároljon be.

  Szerintem ez százszor önkényesebb, mint ezek a definiciók. S talán pusztítóbbak is.

  S attól még lehet vitatkozni akadémiai magasságokban, hol legyenek a társadalmi határok. De az kiken fog segíteni? A rászorulókon biztos nem.

  S miért ne lehetne a kérdést sokkal egyszerűbben onnan megfogni, mire elég egy adott fizetés egy adott társadalomban?

  S persze, a saját véleményemet írom le. Még szép, kiét írjam?

 • middle class
  Én teljesen értem, mit akar Miklós írni és egyetértek vele. Nem átlagos környezetben, Budán lakom, így viszont rálátok arra a rétegre, amit Miklós középosztálynak, felső- középosztálynak hív.
  A közép középosztály életszínvonalában simán benne van az évi két nyaralás és nemcsak egy török hotelben, manapság úgyanúgy felkapott itt az Azori szigetek, Portugália, Norvégia, Izland is. A síelés általában 1 hét + 1 hosszú hétvége, az sem jön ki szezononként 1 mFt alatt. Ha valaki megnézi Schladming síterep árait (planai.at), akkor csak 1 hét síbérlet 4 főre 900 euro környékén van és ennyi a szállásköltség is. Emellett a tavaszi, őszi hétvégéken egy-egy fapados városnézés is belefér.
  Felső középosztályéknak már alap, hogy csak a férfi dolgozik, az asszony a gyerekeket fuvarozza különórákra. Mivel környezettudatosak, persze egy I3-sal. Nyaranta apa sem dolgozik, ilyenkor a család Balatonon pihen.
 • pancho
  Nekem a cikkből nem derül ki, hogy mi az egzakt definíciója a középosztálynak, csak az van benne, hogy a szerző mit gondol, szerinte Magyaroroszágon, 2019-be milyen anyagi helyzettel tartozik valaki a középosztályba.
  Hogy különböző korok és földrajzi helyek közötti összehasonlításokat tudjunk tenni, ennél úgy gondolom pontosabb definíció kellene (ami lehet létezik is a szakirodalomban, de én nem vagyok jártas benne).
  Ilyenekre gondolok mint pl:
  – az első kommentben említett 8. és 9. decilis
  – a medián jövedelem

  Szerintem alapvetően két megközelítés van:
  – vagy a középosztály nagysága fix, és így definiáljuk (ld. 8. és 9. decilis)
  – vagy az anyagi helyzet fix (pl. az átlag vagy medián kereset 1.5-5 szöröse közötti jövedelem, vagy hasonló, de nem jövedelemre, hanem vagyonra vonatkozó mérőszám).

  Minden más esetben ez a besorolás úgy gondolom szubjektív megítélés alá tartozik.

 • Ipiapacsazazén
  Kérlek, elárulnád, hogy miket eszel, napi 260 Ft-ból? Rohadtul érdekelne.
 • Családfő
  Bravo, remek összefoglaló. A boldog és elégedett életet taglaló rész pedig kiemelten fontos.

  Bízzunk benne, hogy itt most már nem spam-mel lesz tele a komment szekció, mert értve olvas majd a közönség.

  Ui:
  Sanyi, ne izgasson mások keresete, amíg jól érzed magad a bőrödben.

  Silhouette, nem “szuper bé” az, hanem “szuperb”.

 • middle class
  Még egy info a közép középosztályról. Általában közép, felsővezetőként, vagy freelancerként dolgoznak és velük beszélgetve általában nyitottak – csendestársként, munka mellett – befektetésekre, vállalkozások alapítására is. Azaz a havi megtakarításuk is magasabb lehet havi néhány százezer forintnál.
 • Vic

  Se feleség, se gyerek ezek szerint.
  Ha te így boldog vagy, az jó. Én jobban keresek, de nincs csak 7 számjegyű megtakarításom, a 7 évesemnel kell tartani, de a “szeretlek anya” az nekem többet ér, mint egy 8-9-10 stb számjegyű megtakarítás 🙂
 • Crowford
  Mindenkinek ajánlom a Factfulness című könyvet Hans Rosling-tól (magyarul: Tények), tökéletesen leírja ezeket a rétegeket. Tőle és csapatától van ez az oldal is:

  gapminder.org/dollar-street/matrix

 • Grza
  Sajnos NAGYON NEM.Magyarországon a 10. decilis a szegények tetejétől(!) a gazdagokig terjed…
  Elég durva, de ez van!
  2017ben az egy főre jutó éves BRUTTÓ a 10.-ben 3 666 000Ft az nettó 202 825/fő!

  Ez 2szülő+2gyerek család esetén ~805000Ft nettó havi fizut jelent,azaz cipőkanállal az alsó középosztály alja.
  De ez a 10.decilis ÁTLAGA. Mivel a 9.decilis átlaga 2 200 000Br,ezért a 10.decilis minimuma kb.3666-(3366-2200/2)=2 933 000Br/hó,ez azonos családra 640e nettó/hó,ami bizony,még középosztály alatti…

  Ergo magyarország lakosságának ~5-7%-a alkotja a középosztályt és a gazdagokat összesen!


  És ez a legnagyobb baj ezzel az országgal.Hogy mindennel egyetértek,és ez borzalmasan szűk réteg.
  A középosztálynak a 6-7. decilistől kéne indulni,nem a 10.-nek kéne az egészet tartalmazni…

  BTW, tudjátok mi a durva?
  Hogy a közép ma is tarthana cselédet… (telne rá)

 • Kiszamolo
  Pancho, mindkét esetben az a megközelítésed lényege, hogy a társadalom egy X%-ának a középosztálynak kell lennie.

  De miért kellene, hogy ez így legyen? Miért kellene, hogy a magyar társadalom 25%-át a középosztály közé soroljuk, ha törik, ha szakad?

  Mi van, ha ez csak 1%? Vagy 3-5%? Ha csak ennyi ember él relatív gondtalanul a jövedelméből?

 • Józsi
  Ahogyan én tapasztalom a legnagyobb gond az, hogy a mai “nyugati” világban már pusztán tanulással és munkával igen nehéz eljutni a középosztályba. Ha az ember nem örököl vagy kap a szüleitől egy jól látható pénzösszeget vagy ingatlant akkor nagyon nehéz egyről a kettőre jutni. Én szegénynek vallom magam habár a magyar KHS által közölt bruttó átlagkereset majdnem háromszorosát kapom meg havonta munkabérként.
 • realestate
  Szerintem hibás a gazdagságot a bevételekhez (keresetekhez) képest meghatározni! Ugyanis nem a bevétel, hanem a VAGYON számít, az ami már meg van! Hiába keresel te 2 milliót havonta ha 1,8-at elköltesz és az összes megtakarításod pár milla… arról ne is beszéljünk hogy pikk-pakk elvesztheted a munkád, lerokkanhatsz, stb. Ekkor csak gazdag leszel MAJD ha évekig félreteszel egy nagyobb összeget havonta!

  Ugyanakkor ha munkanélküli /nyugdíjas vagy de van 100-200M+ vagyonod akkor te bizony gazdag vagy! Akkor is ha ebből 50-100M a ház ahol élsz és nem tudsz pénzt csinálni belőle mert benne laksz! Bármikor eladhatod és elmehetsz olcsóbb környékre és vígan megélsz életed végéig munka nélkül! 😉 Ez a te döntésed! Vagy ha 10-20-30 évig munka nélkül is megéltek a vagyonodból (befektetés) erős közepes életszínvonalon, na akkor sem vagy szegény!!! Nem 6 hó, meg 1-2 év…. (lásd biztonsági tartalék)

 • Kiszamolo
  real, a vagyon sem lesz másból, mint megtakarításból, amit a jövedelemből szereztél…

  Ha nem te, akkor az apádék.

  S lényegtelen, hogy a jövedelem honnan származik: munka, vállalkozás, osztalék, kamat, vagy akármi más.

 • egyszervolt
  Elgondolkodtató lehet az is, hogy tőlünk nyugatabbra mit jelent gazdagnak (milliomosnak) lenni. 1 millió $ vagy € nagyon alsó hangon 280-300 millió forint és itt még csak éppen hogy beférünk a klubba. Millió egy rétege van a szegénységnek a napi 2 marék rizsen élő embertől kezdve a 150 ezer ft-ból hónapról hónapra nyomorgásig. Ugyan így a gazdagot is 1000 felé lehetne osztani. Ha a szegénynek minden fillért be kell osztani a gazdag pedig csak kb. tudja megbecsülni a vagyonát, akkor reális, hogy a közép tudja mennyi vagyona van, de nem kell osztania szoroznia egy-egy kiadáson, csupán kifizeti mert megteheti. Ez nem túl bonyolult. Ahogy Miklós is írta nem a státuszszimbólumok birtoklásával határozod meg a helyed, hanem a lehetőségeiddel. Teljesen mindegy, hogy ez egy X típusú autó, vagy 1 hónapos ázsiai körút, mindenki képzelje ide a kedvére valót. A lényeg, hogy nem erőn felüli.
 • Alexa
  tökéletesen egyetértek. Demagógiának hívják. És az sem zavarja, hogy a kifacsart definíciója szerint Magyarországon 2% a középosztály

  továbbra is fordítva ülsz a lovon. Attól hogy az amerikai középosztálynak kilencmillás autója van és magánsuliba járnak a gyerekeik, nem ez adja a középosztály globális definícióját. Ezekszerint Szingapúrban nincs középosztály, mert ott a felsővezetők is metróval vagy Überrel járnak? Vagy Finnországban, ahol nincs értelme kivenni a gyereket a közoktatásból?

  Indulj ki abból, hogy a középosztály 800ezres bevételnél indul (ez is vitás, szerintem inkább 5-6), és akkor nézd meg hogy mennyi a mediánja/átlaga az afelett keresőknek. Na az adja a középosztály közepét. És nem visszafele gondolkodva hogy mennyit is engedhet meg magának az amerikai középosztály.

 • 42
  Néhány gondolat:
  A KSH és más források a jövedelem alapján számolják a társadalmi rétegeket. Ellenben nem számolnak a vagyoni különbségekkel. Egy jól kereső, több generáción átívelő tágabb család már a rendszerváltás óta is felhalmozhatott jelentős vagyont. Innen szép nyerni.
  Vidéken sokkal kisebb jövedelemmel/vagyonnal lehet közel a fővárosival azonos (néhány mutatóban magasabb) életszínvonalat elérni.
  A magyar jövedelmi középosztály teteje kb. az osztrák középosztálybeli béka segge alatt van. A vásárlóerőparitással számolt mutatók csak kicsit javítanak a képen.
  A társadalmi minimumba lassacskán a mobiltelefon, internet, kocsi is beleszámít, nem véletlen, hogy a legcsóróbbak is erőn felül költenek a látszat fenntartására, hogy ők nem csórók.
  abcug.hu/kozeposztaly/ Elgondolkodtató.
 • Kiszamolo
  A demagógia definíciója a legtöbb ember szerint, aki ezzel dobálózik, hogy valami, amivel nem értek egyet. Odabüffentem, hogy demagóg és már kész is vagyok. Földbe döngöltem, még csak érvelnem sem kellett. Aki hamarabb előrántja a bűvös demagógot, az nyert, mint a Vadnyugaton a coltot.

  A többit még csak nem is értem, mit szeretnél mondani. Hogy Szingapúrban metróval jár. A holland király meg biciklivel, ergo mindenki király, aki biciklizik. Meg egyáltalán hogy jön ide az amerikai középosztály, senki nem beszélt róluk?

  Te is azt erőlteted, hogy a felső decilisnek, vagy akármennyinek mennyi a közepe, mert annak kell középen lenni. Ez miért van beakadva ennyi embernél?

  De ne fáradj a válasszal, költői kérdések voltak.

  Azt gondolsz, amit akarsz.

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  nincs ebben az országban 2 millió ember aki 1 millióból él havonta (családi szinten)
  ígyhát az egész számítás valahol hibádzik.
 • Minimalista életvitel
  Ok, szivesen.
  A mai kaja pl.
  Reggeli: margarinos piritós kenyér (1 szelet) paprika, paradicsom (kertből) a kenyeret 10 naponta veszem felszelem, megy a fagyasztóba 320/10 kb 32-35 Ft Kienged, olyan, mintha frissen sült volna Margarin egy mulivitaminos ****** 3-4 hétig nekem elég akciós 375 Ft Mikor akciózzák, akkor veszek többet.
  Ebéd: Sült nyuszi (saját tartás, most olcsó,van sok zöld, eheti kedvére, szépen nőnek) köret nélkül, a sütéshez nem kellett sok minden, némi fűszer, zsiradék stb. Kollégák mentek ebédelni 1.500- ért nekem ott volt a saját husi. Több napig lehet enni. Mondjuk, a köret árát lespóroltam. Azt figyeltem, rengeteg nasi, csoki megy a kollégák kajálásánál. Ezeket mind kihagyom, felesleges.
  Vacsora ugyanaz, mint a reggeli csak most uborkával. Az még nincs a kertben, de tavalyről még van, saját elrakás, tavayi termés. Tehát sokat segit a kert.
 • Maris
  Miklós, hát ez az h nem erdekel a hivatalos álláspont, a kutatások, a témában nálad hozzáértobb emberek (nem magamra gondolok) véleménye. Minden hozzászólást lecsapsz valamivel, nem gondolkozol el mások
  nézőpontján – a kommentek alapján évek óta ezt látom sajnos. Kérlek vigyázz, mert ez olyan emberek tulajdonsága akik ellen magad is harcolsz. Az ismertség nagy felelősség, és nem szégyen elismerni h néha te is tévedhetsz és nem kell mindenhez értened (pl társadalmi retegzodes, ami messze túlmutat az anyagi dolgokon, tényleg ez egy komplex tudomány)
  Barátsággal írtam ezeket és tényleg nagyon tisztellek!
 • Kiszamolo
  Maris, ha 100 ezer ember nézőpontján kell havonta elgondolkodnod, amiből 90 ezer el sem olvasta rendesen a cikket és meg sem értette, de azonnal ír egy szép hosszú hozzászólást, akkor az úgy nehéz.

  Ha az ilyen hozzászólásokkal leállsz vitázni, belegebedsz. Főleg úgy, hogy te nem is akarsz vele vitázni, csak ő veled. Viszont ha szó nélkül hagyod, akkor mindenki más is azt gondolja, igaza van és azért nem válaszoltál, ami egy nagy tévedés. (Itt jön csak igazán a nagy felelősség, amit említesz.) Ha kitörlöd, akkor meg rohadt cenzor vagy, aki nem bírja a kritikát.

  Ha vitázol, az a baj. Ha lerendezed, akkor az. Ha kitörlöd, akkor meg az.

  Na, mit csinálnál a helyemben? Minden vitatkozó kedvű emberrel (aki eleve azt sem érti sokszor, mit olvasott), leállnál vitatkozni 40-50 hozzászólásban? Cikkenként 25 ilyen emberrel?

  Vagy mi lenne a jó stratégia szerinted?

  A társadalmi rétegződésnek lehet ezer formája, de anyagi-pénzügyi szempontból írtam s nem szociológiai szempontból. Ha valaki majd akar, ír egy cikket egy megfelelő fórumon szociológiai szempontból.

  De tényleg nem érdekel, hogy a KSH vagy bárki más mesterségesen a decilisei alapján milyen társadalmi osztályokat hoz létre. Ezért ne is haragudj. S nem is akartam egyetlen társadalmi problémát sem felvetni, sem megoldani, sem kifejteni.

  Ezért nem is látom szükségesnek, hogy szociológiai tanulmányokban merüljek el azzal kapcsolatban, kijön-e egy átlagos magyar a medián fizetéséből, mert a válasz pofonegyszerű: nem, vagy éppen hogy csak. A miértet ha akarja, megmondja a szociológia, de nem kerestük a miértet, sem a történelmi okait, de még csak a társadalmi változás lehetőségeit sem.

  S igen, elmondtam százszor és még el is kell majd mondani ezerszer, minden cikk általánosít és egyszerűsít. Mert nem tehet mást.

 • Endre bá
  így van! Remélem soha nem jönnek vissza a cuclisták a progresszív adó agyrémükkel! Nem azért melózok, hogy kiosszák a pénzem a semmirekellőknek.
 • V.A.Laki
  Egyebkent szerintem a kozeposztaly definicioja “stabil”, sok uton el lehet jutni eddig az 1-2 misi / ho szamig. Nekem a harom gyerek kompromisszumok nelkuli felnevelese a kedvencem, sokan vagynak szep csaldra es ott kiderul, hogy 400 nettobol meretes szivas. De van mas ut, pl. mennyi penz, tudas es megtakaritas kell hozza, hogy teljesen fuggetlen legyel a politikatol, ha olyanra fordul a helyzet, csont nelkul uj eletet kezdj kulfoldon kompromisszumok nelkul? Gyanitom, igy is eljutnank egy havi 1-2 milliot kereso ertelmisegiig (szakmunkasig, vallalkozoig). Aztan azt is lehet mondani, hogy a szellemi es kulturalis javakat a kozepreteg allitja elo, nyilvan nem Trump, Meszaros vagy bicska Maxi fog raketakat es epuleteket tervezni, szabadalmakat irni, uj orvosi modszereket kitalalni. Ha megneznenk a munkaero kompetensebb reszet, valoszinuleg ok sem havi 350 nettoert valtjak meg a vilagot.
 • Peti
  A ‘Jelentés a világ egyenlőtlenségeiről’ című könyv szerzői úgy vélik, hogy ha tovább nő a társadalmi egyenlőtlenség, az hamarosan lázadáshoz vezet. Mondjuk, amikor 15 éve Edelényben nyaraltunk, és körbejártuk a környéket, láttuk az elszegényedett falvakat, én ugyanezt prognosztizáltam. Azóta se történt semmi.
 • Böbe
  Hány százaléknyi középosztály lenne az ideális? Ha az előző cikkben leírt életszínvonalat vesszük alapul, akkor elbírna a Föld terhelhetősége ennyi középosztálybeli életvitelű háztartást? Nekem az a benyomásom, hogy elég soványnak kell lenni az így definiált középosztálynak ahhoz, hogy elbírja (figyelembe véve azt is persze, hogy mások is élnek itt, akik ugyan kevesebbet fogyasztanak, de jóval többen vannak). Ezt a gondolatmenetet követve egy soványabb definíciót tartanék értelmesnek.

  [A “mennyit bír el” benyomásomat ezzel a német kalkulátorral szereztem: mein-fussabdruck.at/ Németül van és nem teljesen felhasználóbarát, de elég korrekten be lehet írni az adatokat.]

 • Kim
  Elárulod, hogy hány éves vagy?
 • Bandi
  Itt fent utalt rá, hogy a dolog azért kicsit bonyolultabb. Miklós a vagyoni/jövedelmi rétegekről ír, de idekeveredik a polgárság/gondtalanság stb kérdése is. Egy csomó szociológiai elmélet van arról, hogy a rétegződés többdimenziós (pl. kulturális tőke átváltható pénztőkére), Kolosi Tamás a késő szocializmus T-modelljében ábrázolta a kapcsolataikon keresztül érvényesülő és az anyagi lehetőségein keresztül érvényesülő elitet. Ha ismert családból, x szakmából jössz, networkod van már az általánosban, nem feltétlenül kell annyi pénz a boldogulásodhoz, mint ha nincs. Arrogánsnak hangzik, de a felső decilisbe el is juthatsz, polgár viszont akkor lehetsz, ha a nagyszüleid azok voltak.
 • Wannabe Mustachian
  Szerintem elégedettségünket nem az határozza meg hogy jövedelmünk alapján mely társadalmi osztályba tartozunk. A teljes társadalom szempontjából viszont fontos a középosztály aránya: a vállalkozók, tudósok, mérnökök, orvosok akik előre mozdítják a társadalmi és gazdasági fejlődést.
  Egy gondolatkísérlet: ha a társadalmat egy céghez hasonlítanám, hogyan nézne ki?
  A) egy 100 fős cégnél így oszlanak meg a posztok:
  1 fő a tulajdonos/felsővezető: havi 5 M+ jövedelem (gazdagok)
  4 fő a felsővezetők… pénzügyi, sales, műszaki, stb: 1,5-5 M jövedelem (felső középosztály)
  10 fő felsőfokú végzettséggel: mérnökök, középvezetők, sikerdíjas értékesítők: 0,7-1,5 M (középosztály közepe)
  15 fő magasan képzett szakember, a CNC-s srácok, minőségbiztosító 0,4-0,7 M jövedelem (alsó középosztály)
  70 fő aki nyomja a melót a gyárban, műszakvezetők, sofőrök és persze a portás bácsi (szegény réteg)
  …folyt köv…
 • Wannabe Mustachian
  …folyt:
  B) Persze el tudok képzelni egy modern informatikai céget is ahol
  5 fő a tulajdonosok meg mondjuk a board (gazdag)
  3 fő középvezető + 90 fő informatikus, ők simán keresnének 0,7-2 millát (középosztály)
  2 fő egy trainee meg a recepciós (szegények)
  …na ez egy utópisztikus állam modellje, ahol a kukát is egy robot vinné ki
  C) Ehhez képest Magyarország jelenleg talán ilyen cég lenne:
  1 fő a tulaj és felsővezető (gazdagok)
  4 fő magasan képzett szakember (középosztály)
  95 fő melós (szegények)
  Vajon a három modell közül melyik „cég” állít elő nagyobb hozzáadott értéket, melyik fejlesztene többet, melyik reagálna gyorsabban a piaci változásokra?
 • naa
  Szerintem mindkét cikk jó volt és a számok is nagyjából stimmelnek.
  Szerintem is a kényelmes, anyagi gondoktól mentes, de nem szükségtelenül pazarló élet a lényeg, tökmindegy, hány centilist mond a szociológia.

  Nyilván vidéken kevesebből is összejön, mint az előző cikkben szereplő összegek, ill. család segítsége, szerencsésen beszerzett ingatlan, stb. komolyan módosítanak, de kb. ez lehet a helyzet, ha nem jön a vagyon “valahonnan”.

 • alone
  Na a gazdag 2 milliárd az szerintem is túlzás, megpróbálom alátámasztani: szerintem egyikőnk se volt még gazdag, így ezt viszonylag nehéz megítélni. Persze az is gazdag akinek 2mrd vagyona van, de 50m-ból is megvan 15-20év alatt a 2m€, és az is belefér a definicióba bőven. Nem az a kérdés, hogy seggére lehet-e verni x év alatt, mert nincs az pénzmennyiség a világon, aminek ne lehetne. Plusz itt már óriási a szórás, az elemszám meg alacsony, szóval a bizonytalanság meg a számítási pontatlanság elsáll. A belépő szinttől mész párszáz főt előre a sorban és már lehet ott is vagy a 2mrd-osnál. 5-10mrd-al meg már kb benne vagy a Forbes 100-ban. Na a már tényleg más kategória (szupergazdagok?).
 • InkaMinka
  Én nagyon sok tanulással, munkával és pénzügyi tudatossággal küzdöttem fel magam az alsó szegény osztályból, ahová születtem, az alsó középosztályba. Most lelkiismeretfurdalásom van, amiért ilyen jól élek és azt érzem, hogy a szüleim is helytelenítik, hogy (az ő nézőpontjukból) ilyen burzsuj vagyok, ezért sokmindent rejtegetek is előlük. Pedig tényleg a középosztály aljáról beszélünk, messze nem a közepéről, amit az előző cikk jellemzett. Most azt érzem, nincs is ambícióm feljebb jutni a társadalmi ranglétrán, mert pl alapítványi iskolát már nem tudnék eltitkolni. Van más is, akinek ilyen problémája van? Van erről valami szakirodalom (könyv, cikk), hogy hogyan dolgozd fel, mikor a saját családod helyteleníti a “sikered”? Egyáltalán, hogy mit jelent lelkileg, ha fentebb lépsz a társadalmi osztályok között és így szakadékot nyitsz magad és a szeretteid közt?