29 hozzászólás

 • bgbg
  Tehát a bérek nem nőttek érdemben és nyomtatott pénz nagyja a tőzsdén kötött ki a gazdagoknál ?
 • kamu-Copywriter
  Hát, akkor én megyek is, kiköltözök Ausztriába.
 • Csizkek
  Tehat most leallnak a qe-vel marciusig es jon a kamatemeles. Ergo megy lefele a minden is?
  Eleg rendes korrekcio ment az indexekbe az elmult napokban
 • Copyreader

  Menj is, de amíg itt szívod az ottaninál sokkal rosszabb szúnyogos levegőt, ezt egy cikknél se mulaszd el leírni! ._.

 • V
  ma tuti volt valami paper jam a kozponti penznyomdaban mert zuhantak picit a tozsdek
 • Milegyenaparnahelyett
  Ezek után még most van rövid közép távon(4-5) etfekbe fektetni?
  Vagy mivel lehetne az inflációt kiküszöbölni a megtakarításoknal (állampapír elég lassan követi le a változásokat, és ha nem 5eves pmap meg rosszabb a helyzet)
  A map+nak befellegzett, már csak annyira jó hogy lassabban folyik ki az ember kezéből a pénz
  @Miklós,
  A pénzügyi tanácsadás során ilyenekben is tudna segíteni?
 • Daniel
  “Buy the dip faggot !!!”

  – Watten Buffet

 • Panda
  nem csak az amerikai indexek léteznek ám….vannak olcsó tőzsdék
 • Életkedv
  Számomra ezek a diagramok hasonlítanak a 29-es válság előttiekre, ahol ugye senkinek nem volt pénze, de mindenki hitelhez jutott.
  Van ok a pánikra és érdemes egy telket venni a megtakarításból, hogy legalább egy kis krumplim legyen a következő 10 évben, meg egy hely a kunyhómnak, vagy azért nem ennyire drasztikus a helyzet?
  Bármilyen hírportálra vagy pénzügyi oldalra megyek, elmegy az életkedvem.
 • W

  Miféle paper jam?? Minden amerikai index pluszban zárt. (Estére megjavították a nyomtatót.)
 • Psz5mc
  Szerintem Bitcoinba és egyéb kriptóba….
 • Puffogok
  Szép. Ilyenkor tényleg, mi a fenét tud csinálni az egyszeri csóró?
  Van pár millió, de egy normális lakásra nem elég, az infláció megeszi ezt a kis pénzt. Vegyek egy-ket garázst, aztán az hoz havi 20-30 ezret?
  Vagy mégis mit lehet ilyen eszetlen pénz szórás során tenni ha nincsenek mozgatható száz millióid?
 • Hunt3r

  Én továbbra is MÁP+ / indexkövető ETF-ek kombinációjában gondolkodnék.
  MÁP+ a vésztartaléknak (12 havi), amcsi, EU, és feltörekvő piacos ETF-ek, dollárban ÉS euróban nominálva. Talán a feltörekvő és EU felülsúlyozva, ott nem volt akkora fejetlen emelkedés mint az USA-ban. Ha jön is a tapír, nem hiszem, hogy a FED vagy az EKB meg meri kockáztatni a részvénypiac jelentős esését. Ezzel együtt, nem biztos hogy az évtizedes csúcson éri meg majd beszállni, a cost averaging módszert érdemes megfontolni és havonta venni a az ETF-eket, hogy az esetleges medvepiacot le tudd követni.

  Persze egy ukrán-orosz háború mindezt felülírhatja 2022-ben.

 • Copywriter
  és : azért az teljesítmény, hogy reggel 8-kor már vettétek erre a fáradtságot, biztos ti is a reggelit várjátok, mint én. Az asszony már készíti 🙂 Esetleg létrehozhatnánk egy Copywriter fan clubot vagy Copywriter kalandjai nevű blogot. Ott lehetne rajongani, és akkor nem floodoljuk ezt a posztot. Mit gondoltok?
 • Furamura

  Nem feltétlenül, leginkább annyit mutat, hogy ez cégekhez került és azok sharebuybacket csináltak belőle így a tőzsde értéke nőtt.

 • Zsu92
  nem szórakoztató egyébként amit írsz. Mi is júniusban már más ország adófizetői leszünk, pedig itt is jól kerestünk. Már vagy négy éve beszéljük, hogy mi lenne ha mennénk, de mostanra ért be igazán a gondolat. Lehet, hogy Copywriter is így lesz vele.
 • iorgoskimindigénekel

  Semmi bajom az eredetivel, de ezen nagyon jót röhögtem. Köszönöm
 • Anubis
  Lassan megint vasvilla forradalom kéne, mert nyilvánvaló, hogy ez a rendszer fenntarthatatlan. Kb. 0.1%-a a világnak ül a vagyon 90%-án. Engem nem a 1900-as évek válságaira, hanem a francia forradalom előtti időszakra emlékeztet. Kérdés, lesz-e olyan esemény, ami ki tudja rángatni az embereket az apátiából? És főleg, lesz-e valami eredménye egy ilyen forradalomnak? Ha megnézzük az Arab Tavasz következményeit, nem mondhatjuk, hogy sok minden történt, ami pozitívum. más 10-20-30 éve tartó polgárháborúkat már nem is említem…
 • NemCopy, hanem Copa
  akkor te nem tudod, hogy miért írt a kamucopy. Mert az igazi, régebben minden hsz-e végére odaírta, hogy ők mennek Ausztriába. Tegyék, ha ezt szeretnék és legyenek ott is sikeresek. Jöjjön be a számításuk, ahogy nektek is. De nem kell mindig hozzátenni minden hsz-ben. Mert a kutya nem kíváncsi rá, hogy ki hova megy.
 • LamerTrader
  : tudnál mondani feltörekvő és EU-s ETF-eket amikbe te fektetsz? USD kitettségem nekem amerikai value és osztalék részvényekben van, kellene valami EUR kitettség is.
  MÁP+ -om nekem is van, de meg kellene szabadulni tőle és ingatlanba átnyergelni, ami a jelenlegi túlfűtött lakáspiaci környezetben nem biztos, hogy olyan könnyű lesz. Pláne a dráguló hitelek figyelembevételével.
 • Treil
  Anubis:
  És egy kommunista forradalom vajon mit segítene? Amiről beszélsz 90% vagyon amin a gazdagok “ülnek” nagyrészt nem létező vagyon hanem egy szám a portfólió összegző végén. Ha ezt a vagyont szétosztanád akkor mi lenne? Kinőnének ingatlanok a földből az utolsó csórónak is? Vagy megtízszereződne a világ élelmiszer ellátása, nyersanyagkészlete?
  Két dolog képes jobbá tenni a világot. Az egyik a kontrollált születésszabályozás (akár pozitív, akár negatív irányba), a másik a technológia, aminek alapköve a széles tömegek megfelelő oktatása. Ezek képesek fejlődést hozni, nem új világrend amiben az ostobák hisznek és szűk körök nyerészkednek egy elit csere folyamán.
 • Attecte
  vasvillás forradalom lesz, jól is mondod: úgy fog ömleni a vér mint a francia forradalom alatt se. Ilyen társadalmi feszültségek mellett? Semmi esélye nincs hogy elkerüljük.

  Kelet-Európában és Amerikában lesz eredménye: itt az évtizedes távlaton kullancsként hízó korlátolt, elnyomó hatalmak fognak megszűnni (ilyenek hogy magyar meg lengyel elsősorban), utóbbiban meg a két nagyszájú, törzsiességbe torzult szélsőség végre lejátssza azt a meccset, amiről már nagyon régóta csak írogattak.

  Közben csődök és államcsődök lesznek, nyilván, és rengeteg járulékos veszteség emberéletek formájában, de mint a lelankadó gyulladásnál is, utána jobb lesz.

  Nekem ezek felől semmi kétségem.

  nem beszélt kommunizmusról, és elég unalmas 30 év után is azt hallgatni, hogy a gazdag emberek kritikája egyből kommunizmus. Te őszintén elhiszed azt hogy mindegyik megdolgozott a pénzéért?

 • Attecte
  én ezt sosem értettem, mire jó a részvény visszavásárlás? Wikipedián addig jutottam, hogy pénzt juttat vissza a részvényesekhez, de ez hogy lehetséges ha a cég pénzt ad ki a saját részévényéért?

  hát tudod mit, én kíváncsi vagyok. Ahogy arra is hogy nektek ez mit fáj. Össze k.rva online közösségnek az a baja hogy emberek nem bírnak kussban lenni amikor kéne – és nem, NEKI nem kéne mert értékes és ontopic kommenteket ír.

 • NemCopy, hanem Copa
  egyáltalán nem fáj. Neked az tetszene, ha minden egyes találkozásunkkor azt mondanám neked, hogy vettem 300 hektár földet? Meg veszek még csak nem a saját nevemre még 1500-at? Gondolom a 10 ilyen után elküldenél melegebb éghajlatra. Gondolom te is most kezdted olvasni a kiszámolót. Én, ha jól emlékszem 2020 óta ezt írogatja minden hsz-e végére. Azóta éltelt másfél év és még mindig itt van a fekáliás Magyarországon. De tud én holnap megyek és veszek még 300 hektár földet. Gondolom életedben nem láttál ennyit egyben, de az összegét sem.
 • Attecte
  hahahahahah miről beszélsz, már a bloghu érában olvastam Kiszámolót. Csak elengedtem a kommenteket, amíg még a social media máshol civil beszélgetésekből állt.

  Ez az ország tényleg egy pöcegödör, azt azért adjuk meg neki. Köpök rá hogy ki hogyan él, láttam éppen eleget hogy ezt ki tudjam mondani. Úgyhogy én ezt a részét speciel pont nem tudom megunni.

  Az meg hogy mitől sokallnék be, nagyban függ a kapcsolatunktól. Egy névtelen fórumon pont úgy engedem el, ahogy te felejted el az én nevemet már este az elalvás előtti ~3 percben.

  Persze értem én hogy nem kéne kiírogatnia, csak a kiírogatás miatt rinyálás nekem sokkal kínosabb.

 • Csizkek
  “ másik a technológia, aminek alapköve a széles tömegek megfelelő oktatása. ”
  Altalaban a nagy technologia ugrasok erosen novelik a tarsadalmi kulonbsegeket is. Legalabbis az elejen. Gazdagok konnyebb hozzaferhetisege.
  Elmeleti kerdes, de pl. mi van akkor ha egy CRISP technologiahoz hozzafer egy gazdag reteg az elejen es “kitenyeszt” egy superhuman “fajt”. Elmeleti
  Scifi egyelore. Csak azert irom mert a technologia onmagaban nem eleg, annak hozzaferhetonek is kell lenni.
 • Csizkek
  “ hogy pénzt juttat vissza a részvényesekhez, de ez hogy lehetséges ha a cég pénzt ad ki a saját részévényéért?”
  Ugy hogy olcso kozel 0% kamatos kolcsonbol teszi. A megnovekedett kereslet meg felnyomja az arakat ami az o mar meglevo packuk erteket is megtolja. Ha meg mar trendben van egy reszveny ugyis raugranak az egyeb befektetesek is. Kesobb lassan realizalva, megvan a profit. Ergo a nyomtatott penz – kimegy occo hitelbe, abbol megindul az eszkozarinfla reszvenyben es ingatlanban. Majd lehet aratni. Ergo egy penzpumpa lefolozni a jegybankok nyomtatott penzet. De ez nyilvanvaloan a tobbseg karara. Mert ha megjon a fogyasztoi infla, allamadossag, azt mar mindenki fizeti.
 • pléhboj
  Attecte
  A mai elhízott, elbutult, elkényelmesedett, hisztis fogyasztói tömegekkel, kiemelten a fiatalokkal – akiknek a zöme még 100 métert sem bír lefutni, 2 napot sem bírna ki étel nélkül vagy öngyilkos lenne internet/mobilteló/stb. nélkül – kétlem, hogy bármiféle pár napos zavargásnál többet képes lenne tenni.
 • Attecte
  ezt nagyon szeretem mindig 🙂 ezek a mai fiatalok, már Miklósnál is mosolyogtam amikor osztotta az akadémián, hogy nem dolgoznak. (minden tisztelettel)

  Ezt csak a régi generáció bírja ki, ők a kemények, hogyne. Ti még 5 kilométert sétáltatok az iskolában, keresztül a havon meg a dinoszauruszokon.

  Hagyjuk már ezt, egy igazi zavargás alatt jönnek elő azok akiket sosem látsz a tévében, a social mediában, a plázában. Buborékban éltek mindannyian – persze, tagadhatatlan, én is, de én ezeket a generációs különbségeket, sőt javarészt az idősebb generációkat, nem nézem semmibe, nagyon erős történelmi okokból.

  Arról nem beszélve hogy az életéért, a szabadságáért, a országáért, a szeretteiért mindenki felszívja magát. Plusz a magyar kormány elég puhány meg teszetosza, pillanatok alatt darabokra lehetne cincálni.