Ez történt a héten 04.16

A bankpánik hatása lassan lecseng, a bankbetétek állományának csökkenése lassulni látszik. Az elmúlt hetekben 538 milliárd dollár vándorolt pénzpiaci alapokba, ebből 51,6 milliárd az elmúlt héten.

Az OPEC+ országok csökkentették az olajkitermelésüket, ennek hatására az olajár a negyedik hete emelkedik, a Brent ára már 86 dollár felett van.

Tovább nőtt az Egyesült Államokban az irodák kihasználatlansága, ennek egyik oka a home office, a másik a cégek spórolása a bizonytalan időkben. Várhatóan az év végéig még tovább nő ez az arány.

A megkérdezett amerikaiak 70%-a stresszesnek ítéli az anyagi helyzetét és bő fele szerint ez rosszabb lett a covid óta.

A magas kamatok és a magas járműárak miatt soha nem látott magasságba nőtt az autók havi törlesztője. A használt autók átlagos törlesztőrészlete 2020 júniusában 147 dollár volt, most 556 dollár. Az új autóknál a szerződések 5%-a volt havi ezer dollár feletti törlesztőrészlettel, most a 17%-uk ilyen. A subprime (rosszabb minősítésű) adósok aránya a 2020-as 15%-ról 5%-ra csökkent, vagyis a kisebb jövedelműek kiárazódtak az autópiacról.

A racial worth gap, vagyis a fehérek és nem fehérek vagyoni különbsége az Egyesült Államokban semmit nem javult Martin Luther King óta. Az akkori 10,7-szeres vagyoni szorzó a fehérek javára a nyolcvanas években 7,7-szeresre csökkent, majd újra romlásnak indult, s újra 10 felett van a szorzó.

Kínában 14,6%-kal nőtt az export értéke márciusban a tavaly márciushoz képest, azonban még ez is kevés lehet. A lezárások miatt sokan áttették a gyártást egyéb dél-ázsiai országba, illetve a világot sújtó inflációs környezet és gazdasági bizonytalanság sem segít az export gyors helyreállásában. A Container Availability Index, ami a kikötők konténerforgalmát méri, hónapok óta 0,60 felett van a kínai kikötőkben. A normál értéke szezonális ingadozások miatt 0,45-0,55, ez alatt komoly konténerhiány, felette sok üres, nem használt konténert jelent. A sok üres konténer pedig azt, hogy nincs rájuk szükség, mert az export volumene csökken.

Franciaországban egyelőre sikerült átverni a nyugdíjkorhatár 64 évre emelését, kérdés persze, hogy a szakszervezetek belenyugodnak-e a továbbiakban a változásba.

Az oroszoknál már kamu IKEA is nyílt, SWED house néven, minő véletlen, az IKEA színvilágát megidéző logóval. Kicsit savanyú, de legalább a miénk.

A Forbes cikke a Bolt történetéről. Persze, hogy ők is észtek.

Hála a 18%-os kamatnak (és a carry tradereknek), a forint 373 forintig erősödött az euróval szemben. Szintén a forint árfolyamát támogatja, hogy nagyot javult a külkereskedelmi egyenleg, főleg a gáz árának esése miatt.

Az árstop továbbra is velünk marad a miniszterelnök rádiós interjúja alapján. Valószínűleg nem azért, mert annyira beváltak volna, csak ciki lenne, ha a 25% feletti infláció még tovább nőne a következő hónapokban.

A reálbérek csökkenése a kiskereskedelmi forgalomban is észrevehető, 10,1%-kal csökkent az értékesítés volumene egy év alatt. Ennél nagyobb esést csak a koronavírus miatti lezárás alatt, 2020 áprilisában szenvedett el a magyar kiskereskedelem.

A lengyelek után a magyarok is egyoldalú importtilalmat rendeltek el az ukrán terményekre, ezzel kiváltva mind az Unió, mind az ukránok ellenkezését.

Miután az Egyesült Államok szankciókat jelentett be a kémbanknak hívott, most már csak főleg orosz és magyar Nemzetközi Beruházási Bank ellen, a magyarok gyorsan meggondolták magukat és ők is kiléptek a bankból.

Share

54 hozzászólás

 • nyman
  OFF
  Ha jól látom kikerült a béta jelentkezős verzióból a Revolut közös számla.

  fintechzone.hu/kozos-szamla-funkcio-a-revolut-uj-verziojaban/

  Már itt is volt egy szál. reddit.com/r/kiszamolo/comments/126wsqp/revolut_k%C3%B6z%C3%B6s_sz%C3%A1mla_joint_account/

  A családi kiadásokat mi már régóta külön számláról intézzük, így lehet látni, hogy mennyi megy el egy-egy hónapban. Ezért lehet másnak is hasznos lehet

 • Pistu
  “A racial worth gap, vagyis a fehérek és nem fehérek vagyoni különbsége az Egyesült Államokban semmit nem javult Martin Luther King óta.” – Akkor ott is sikeres a felzárkóztatási program. A segélyek, a pozitív diszkrimináció és az egyetemi, munkahelyi, stb. kvóták ellenére is lusták, alacsonyan képzettek maradtak.
 • Harvy666
  Véletlenül sem akarom hogy oroszpártinak tűnjön a kommentem de nem arról volt szó hogy az ukrán gabona az afrikai országoknak megy ahol nélküle éhen halnak? Akkor már ne itt adják el ha lehetséges 😀
 • Slumbery
  “Az akkori 10,7-szeres vagyoni szorzó a fehérek javára a nyolcvanas években 7,7-szeresre csökkent, majd újra romlásnak indult, s újra 10 felett van a szorzó.”

  vs.:
  “The wealth gap between upper-income and lower- and middle-income families has grown wider this century. Upper-income families were the only income tier able to build on their wealth from 2001 to 2016, adding 33% at the median. On the other hand, middle-income families saw their median net worth shrink by 20% and lower-income families experienced a loss of 45%. As of 2016, upper-income families had 7.4 times as much wealth as middle-income families and 75 times as much wealth as lower-income families. These ratios are up from 3.4 and 28 in 1983, respectively.”
  Innen: pewresearch.org/social-trends/2020/01/09/trends-in-income-and-wealth-inequality/

  A társadalom egész alja és közepe leszakadóban van.

 • nyman
  A románoknak, bolgároknak, cseheknek és a szlovákoknak is tele hócipője a sokszor még állati takarmánynak sem való ukrán gabonával.

  Érdekes, tavaly még arról mentek a hírek, hogy ha nem jut ki az ukrán gabona, akkor Afrikában éhenhalnak. Most már kiderült, hogy csak egy spekulációs trükk volt. Arra jóformán alig ment. De leverte az itteni árakat. Pár cég megszedte magát belőle, a szemetet meg itt akarják hagyni.

  Az usa a világ legnagyobb kukorica termelője, igaz GMO. De nagyrészt ethanol készül belőle. A DDGS-ből lesz takarmány. Sajnos az ukrán gabona pont a visszamaradó rész miatt ethanolnak sem jó, lehet elégetni.

  Persze aki tavaly mondta ezeket, arra ráfogták, hogy alusisakos összeesküvéselmélethívő.

 • ggg
  Hát ez elég “svédelt” 😀 Ráadásul pont így nevezik el, mikor most utálniuk kellene a svédeket, marketingből is egyes.

  Az olcsó ukrán gabona kiesése biztos segít kétvállra fektetni az inflációt, még csak 1000 ft egy kiló fehérkenyér.

 • V
  ha annyira szar az ukran gabona akkor hogy lehet hogy leveri a “magas minosegi nemzethy gabona” arat? A minoseg mindig felaras a szabadpiacon. Szerintem dontsd el hogy melyik oldalt szapulod, ha mar a sisakot nem vagy hajlando feltenni
 • Pietro
  Az oroszok miért vesződnének egy “kémbankkal”? Az amcsik elintéznek helyettük mindent: lehallgatják a NATO és egyéb szövetséges országokat, feldolgozzák a sok nyers adatot, majd hagyják kiszivárogni. Ehhez nem kell a ruszkiknak bank, csak internet elérés.
 • graphite
  Brüsszel után az ukránok is rátámadtak a magyarokra.
 • Zsenge
  > régóta külön számláról intézzük, így lehet látni, hogy mennyi megy el egy-egy hónapban

  Miért kellene külön számla ahhoz, hogy lásd, mennyi megy el (és hova)?

 • V.A.Laki
  +1 ahhoz, hogy ez “wealth gap” statisztika vicces, ez inkabb csorosagi felmeres. Ami itt upperkent szerepel, az 1 millio usd net worth (2023-as dollarban, 2018-as dollarban 830 ezer, 1996-os dollarban 500 ezer), az a szint, amikor egy csaladnak van egy atlagos kifizetett kondoja egy atlagos allamban (nem am haza es nem am egy posh varosban vagy allamban), mellette kiadasra kicsi lakas, vagy reszveny, vagy barmi mas megtakaritasa. Kb. ez a belepo szint a marxista terminologia szerinti “burzsoa” lethez, nem talaltam meg a szamot, de emlekeim szerint az amerikaiak 5-10%-a el ezen a szinten vagy e felett.

  Aki ez alatt van, az a munkasosztaly, a ber- es adosrabszolgasag, a marol holnapra eles kulonbozo szintjei. Ez a 7-10-szeres szorzo korulbelul azt jelenti, hogy a feketek nagy resze effektive ma is rabszolgakent el, ami igazan gyonyoru a vilag leggazdagabb es leghaladobb orszagaban.

 • kovaax
  Slumbery: “A társadalom egész alja és közepe leszakadóban van.”

  Igen, ez egy jó ideje megy, rendszeresen cikkeznek róla. Ráadásul plusz feszültségeket generál a közép és alsó rétegek között.

  Ami viszont meglepett, hogy nagyjából ugyanúgy állnak a latinók is, mint a feketék, pedig őket tán nem lövi le kapásból a rendőr, és már többen is vannak, mint a feketék.

 • Zs
  a nagyrészt mérgező ukrán gabonába hamarabb beledöglünk mint az inflációba.
 • Kojack

  Arról volt szó, hogy ha nem jut ki az ukrán gabona, éhen hal egész Afrika és a világ.
  Látszik utólag, hogy ez egy csodálatos hazugság volt a média által felépítve.
 • Én is akarok kommentelni...
  Honnan van ez az infó, hogy az ukrán gabona az szemét, meg mérgező meg mittomén miket olvasok róla?
  Mi vettünk jópár ezer tonnát,laborban bevizsgálva és sokkal jobb volt a minősége, mint ami Szabolcs keleti szegletében termett, mert az olyan toxinos volt, hogy ihaj! Kerestünk rajta? Furcsa, ha egy kereskedő keres egy ügyleten? A magyar termelők 20% felárral akarták eladni a szarabb minőséget ősszel, mint tudtunk venni az ukránoktól. Így jártak. Épp most mentik majd meg őket jövő héten állami pénzen.

  Biztos volt sz*r minőségű ukrán is, de az idei hazai termés (területtől függően persze) nem volt ám az igazi, és attól még hogy valaki behozza a szart nem kell ám azt megvenni!
  Amúgy az ukránok mivel kb. belefulladtak még a tavalyi termésbe ősszel, annak adták aki fizetett érte, ment Afrikába is, és pl. az előző szezonos kukoricájuk SOKKAL jobb minőségű volt, mint az idei magyar.

 • szvoboda
  Nem vártam volna, hogy pont ez a blog lesz tele olyan kommentelőkkel, akik szemlátomást nem értik, mit jelent a világpiac.
 • Lasszó
  Köszi a heti összefoglalót!
 • Cartman
  Ha jól értem, a racial worth gap illetve a wealth gap a felhalmozott vagyont méri. Az nem lehetséges, hogy szimplán arról van szó, hogy a feketék és úgy általánosságban véve a csórók a mai napig nem tanultak meg bánni a pénzzel? Számomra ez inkább a pénzügyi kultúra hiányára mutat rá bizonyos társadalmi csoportokban (pl itthon a cigányságnál is megfigyelhető ez), ami miatt nem képesek vagyont felhalmozni, akkor se, ha amúgy nem keresnek olyan keveset, míg nyilván akinek más a pénzügyi kultúrája, annak a vagyona évről évre nő, ezáltal a gap is nő ahhoz viszonyítva, akinek nulla vagy negatív a vagyona.
 • Makk
  Szomorú látni a világ vezető nyugati hatalmának társadalmi hanyatlását, gyilkosságok, öngyilkosságok, drog túladagolásból eredő halálozások számának növekedését.

  en.wikipedia.org/wiki/Opioid_epidemic_in_the_United_States#/media/File:2023-Drug-od-death-rates-2.jpg

  Öngyilkosságok szempontjából náluk már rosszabb a helyzet mint Mo-n, igaz nálunk sokat javult a helyzet 2000 óta.

  en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

 • testemen a jel
  Látom a mai napra az ukrán gabona témakörével kapcsolatos dezinformációt adta parancsba a Szovjetunió a jobboldaliaknak. 🙂 Tegnap még a “megfagy Európa” ment. Így megy ez. Minden napra friss szovjet dezinformáció jár a jobboldaliaktól!
 • Holi89
  Miért lenne mérgezett az ukrán gabona?

  napi.hu/gazdasag/haboru-gabona-orosz-ukran-europa.768737.html
  Afrika nem tudja pótolni drágább alternatívával,(nem tudja megfizetni), de európa és a fejlett államok alapvetően igen, így nem nálunk okozott volna ez problémát.

 • untermensch4
  Ha esetleg saját hírszerzésükhöz kell pénzt mozgatni lehetőleg feltűnés nélkül akkor jó lehet egy olyan bank aminek államokhoz nagykövetségéhez méltó diplomáciai mentessége van. Ha semmilyen hatóság nem nyomozhat (se pszáf, se adóhivatal, se senki) az azért nem rossz.
 • Slumbery

  Nem lövi le kapásból a rendőr. “per encounter” nem lövik le őket nagyobb arányban, mint a fehéreket, és a latinokat. A magas rendőr általi halálozási arány inkább az afroamerikai közösségek bűnözési válságának a tünetei. Mármint statisztikai szinten, ez nem jelenti azt, hogy rasszista gyilkos rendőrök nincsenek. Az afroamerikai közösségekben egyébként _sokkal_ magasabb a gyilkossági ráta, mint az USA átlaga, és az elkövetők szinte mindig “belülről” kerülnek ki.
  (Persze ez nem jelenti azt, hogy az amerikai rendőrség ne viselkedne sokszor trigger happy paramilitáris bandaként.)

  Tudod kik állnak még ugyanígy? A szegényebb fehérek. Csak őket nehezebb csoportként nyomon követni. A gazdagok nagyrészt a fél évszázaddal ezelőtti gazdagok leszármazottjai, és nagyrészt “fehérek” voltak, így ma is nagyrészt azok. Ez szociális mobilitási kérdés alapvetően.

 • Blackface
  – Kanada serényen dolgozik a szegénység felszámolásán. Egyszerűen kivégzik a szegényeket.

  444.hu/2022/05/11/kronikus-betegseguk-miatt-elszegenyedettek-halalba-segitese-robbantott-ki-vitat-az-eutanazia-korul-kanadaban

 • Usespanner
  Azert jo elemezni az USA-t, hogy lássuk:
  Valami kisiklott.

  Amerikában félnek az adók növelésétől és a gazdagok adóztatásától, a minimalbértől.

  Nem akarják a bevándorlást sem mérsékelni.

  Pedig a Brexit óta tudjuk, hogy a kezeletlen problémák visszaütnek.

 • tumpara
  nyman: ha tavaly is rendes cikkeket olvastál volna álgazdasági bulvárszenny helyett, akkor értesültél volna, hogy Afrika az ukrán gabona nélkül nem halt volna éhen, csak drágábbat (és egyébként még megfizethetően drágábbat) kellett volna vennie Indiából. Persze ez sem kellemes, mert a felzárkózását lassítja, de nagyon nem ugyanaz a kettő. Nem vagy alusisakos összeesküvés-elmélet hívő, csak a felszínes tartalmakat azonosítod a valós gazdasági hírekkel, elemzésekkel.
 • .....
  szerintem sem szerencsés a vagyoni különbözetet faji alapon nézni. A társadalom szétszakad és a szegény családokból nehéz átlépni a gazdag rétegbe. Ez Európában is így van*, csak az USA-ban történelmi okokból a legtöbb fekete szegény családból származik. (A 70-es évekig tartó szegregáció nem segítette őket a vagyonosodásban.)

  Kíváncsi lennék egyébként, hogy mondjuk Hollandiában vagy Angliában a 100 évvel ezelőtti nemesek leszármazottai és az akkori munkásosztály leszármazottai között mennyit változott (keveredett) az anyagi viszony. Valószínűleg hasonlót látnánk, mint az USA-ban a fekete-fehér népesség között. Van erről valamilyen statisztika?
  (A volt keletei blokk ilyen téren nem játszik, mert nálunk a kommunizmus erőszakkal termelte ki a saját gazdasági elitjét.)

  * Európában megfizethetőbb az oktatás és a szegényebbeknek az egészségügy is.

 • gaborr
  Érdekes, hogy szeretnénk letörni az inflációt, ha viszont túl olcsón jönne valami az országba, azt betiltjuk (ukrán gabona), amit meg itthon termelnek, azt meg fix árasan kell eladni vesztségesen(?) (liszt).

  Valamit nagyon nem értek.

  Oroszoknál nem csak “kamu ikea”(?) van, de van (csak példák kedvéért) Stars coffee (Starbucks), RE (served), mindemellett Burger king, Auchan továbbra is üzemel, mint előtte. Kb nem is érdekli az oroszokat.

 • .....
  “A lengyelek után a magyarok is egyoldalú importtilalmat rendeltek el az ukrán terményekre, ezzel kiváltva mind az Unió, mind az ukránok ellenkezését.”

  Ezt nem értem, miért kellene beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket? Nem EU tagok, nincsenek náluk EU-s előírások, viszont több mint egy éve háború dúl, ami a meglévő előírások betartásának és a beszállítói auditoknak sem kedvez. Honnan lehet tudni például, hogy mivel permeteznek (vagy milyen vegyifegyver robbant a siló közelében, ahol tárolták a gabonát)?
  Nem akarok cinikusnak hangzani, de támogatni egy ország önvédelmét más, mint átvenni a mezőgazdasági termékeit dömpingáron. Ezt miért csinálja az EU?

 • .....
  Ez nem egy tiszta versenyhelyzet. Kivételesen még azt is el tudom fogadni, amit a valamelyik fideszes nyilatkozott az ügyben. Az ukránok nem EU-tagok, rengeteg előírást (amit az EU-s gazdák betartanak) nem kell betartaniuk. (Bár elegánsabb lett volna a nyilatkozata, ha konkrétumokat mondott volna, konkrétumot én sem tudok.) Így az árral bemennek a magyar termékek alá. A nagyobb, árérzékeny sütödék választhatnak, hogy megveszik a drága EU-s terméket, vagy megveszik a (papíron vele egyező) ukrán terméket. Utóbbiban kicsit esetleg több lesz valamilyen vegyszerből, de ha határérték felett lenne, majd hozzákevernek a drágább gabonából.
  A kenyér minőségén (az ipari állagjavítások után) nem fogsz észrevenni semmit sem.

  Nem hiszem, hogy a búza ára jelentősen dobja meg a kenyér árát. Inkább az energia meg a szállítási árak.

 • M. Tamás
  az EU ellenkezését az váltotta ki, hogy a külkereskedelem kizárólagos EU hatáskör.
  Az zavarja őket, hogy nem a megbeszélt játékszabályok szerint játszik a magyar kormány.

  A játékszabály az lenne, hogy ha szerintük nem Afrikába megy a gabona, hanem Európába, akkor az EU intézményiben ezt fel kell vetni, ott kell megbeszélni a különböző tagállami és harmadik országokat érintő szempontokat, és – minthogy ez kizárólagos EU hatáskör – az EU-nak kell ebben döntést hoznia.

  Ehelyett a magyar kormány – ahogy a populista retorikát használó rendszerekben szokás – a szakkérdéseket is kizárólag szavazatmaximalizálásra használja, vagyis “fuckyeah importtilalom, mertmegvédjükamagyargazdákat”.

  Ezt nehezményezi az EU.

  Amúgy a felvetésednek szerintem abszolút van alapja, és tök jó felvetés, és tök fontos téma 🙂

 • biztositasi ugynok
  Az összes környező EU-s országban az ukrán import gabona egyszerűen tönkreteszi a helyi mezőgazdasági termelőket, ami egy SZEKTORSPECIFIKUS teher. Lehet azt mondani, hogy támogatni kell az ukránokat és akkor adófizetői, közpénzből tesszük ezt, ami valamilyen téren egységes teher mindenkinek, ez még érthető is indokolható is. Viszont a gabona kifejezettetten csak egy szektort érint ráadásul földrajzilag korlátoltan. (a tengerihez képest sokkal kisebb a vasúti szállítási keresztmetszet)
  Már-már összeesküvés-elméletnek tűnik, hogy a tönkremenő kelet-európai gazdákat majd meg tudják menteni felvásárlással nyugati nagy mezőgazdasági cégek… Az meg valamiért nem tetszik az EU-nak, hogy azért ezt nem akarják hagyni az érintett országok…
 • .....
  azért az eléggé sérit a subszidiaritás elvét, ha egy nemzeti kormány nem tilthatja meg egy potenciálisan szennyezett termék behozatalát az országba.

  Pont most jelent meg az alábbi index-cikk: index.hu/gazdasag/2023/04/17/nagy-istvan-agrarminiszterium-agrarminiszter-gabona-mezogazdasag-ukran-brusszel/

  Megjegyzés: az index cikkeit óvatosan kell kezelni, de ami ebben le van írva, abban nem látok kivetni valót, bár a hatósági vizsgálat eredményére nem látok forrást.

 • Kiszamolo
  biztosítási, oké, de az árstop nem teszi tönkre ugyanezeket a termelőket? Liszt, tojás, csirkemell, stb.

  Miért másabb, ha az ukrán búza nyomja le a liszt árát vagy az argentin liszt és lengyel tojás, amit behoznak az árstop miatt?

 • sunboy75
  “A lengyelek után a magyarok is egyoldalú importtilalmat rendeltek el az ukrán terményekre, ezzel kiváltva mind az Unió, mind az ukránok ellenkezését.” Miért is? Hol van az előírva, hogy kötelező ukrán gabonát venni, ha tiltott szerekkel kezelték???

  “A használt autók átlagos törlesztőrészlete 2020 júniusában 147 dollár volt, most 556 dollár. ” Akinek van egy rendesebb, havi nettó 4-5 ezer USD fizuja, annyira még nem húsbavágó…

  Ez a tiltott szerek gondolom a kormánymédia agymosása.

  Egyébként már volt róla szó, az Unióban közös a külkereskedelem, azt egy tagország engedély nélkül nem változtathatja meg.

  Az Unió nem arról szól, hogy küldjetek sok pénzt, amit ellophatunk, egyébként meg kussoljatok, azt csinálunk, amit akarunk.

 • Látnokzsálya
  Ukránok behozzák a romhalmaz ezerkettes Ladákat Magyarországra, ezért bezár a kecskeméti Mercedes-gyár.
  Pont mint a mérgező ukrán gabona, amit véletlenül se a magyarok hoznak be. Azóta a luxuspékségek is csak aflatoxinnal töltött bagettet adnak.
 • Látnokzsálya
  “Már-már összeesküvés-elméletnek tűnik, hogy a tönkremenő kelet-európai gazdákat majd meg tudják menteni felvásárlással nyugati nagy mezőgazdasági cégek… Az meg valamiért nem tetszik az EU-nak, hogy azért ezt nem akarják hagyni az érintett országok…”

  Ekkora haluzás már szerhasználatot feltételez. Azért ne feledjük hol élünk! Itt Szt. Orbán és Lőrinc barát “mentené meg” a gazdákat, pontosabban a cégeiket.

 • merdaloki
  Először el kéne dönteni, hogy miért korlátozunk:
  1. Nem megfelelő, ellenőrizhetetlen az áru minősége, ezért vegyszermaradványt tartalmazhat, illetve olyan módokon termelik ami az EU-ban elfogadhatatlan.
  2. Túl olcsó, és emiatt nem éri meg magyarországon termelni majd kukoricát meg búzát.

  Az első esetben az a kérdés, hogy most romlott le az áru minősége és ha nem akkor miért lehetett eddig egyáltalán behozni. Miért nem védte meg a magyarok egészségét eddig az illetékes hatóság?
  A második esetben miért álunk meg a búzánál, állítsuk le az összes olyan élelmiszer importját, amit máshol olcsóbban állítanak elő, viszont lenne aki mindenképpen ezt szeretné termelni Magyarországon.

  Ez a bajom a Fidesszel/ DK-val/ Momentummal és a hívőivel. Folyton összemosnak dolgokat az ideológiai parancs mentén és az erőviszonyok függvényében ráerőltetik a gazdaságra az aktuális hülyeségüket.

 • Attila
  A gabona Afrikába lett szánva, de valahogy az EU-ban “adódott el”, gondolom többért. Ukrajnában (mivel nem EU) engedélyezett a GMO is, emiatt nagyobb termés hozammal, olcsóbban tudnak termelni. Továbbá Ukrajnában engedélyezve vannak olyan olcsó, de nyilván problémás (értsd: pl. rákos leszel tőle) növényvédő szerek is, amelyeket az EU-ban már régen betiltottak.
 • GG
  Ez a tiltott szerek gondolom a kormánymédia agymosása.

  “A hétvégén derült ki, hogy a szlovák miniszterelnök tárcaközi egyeztetést hívott össze a gabonaügy miatt. Szlovákiában korábban megtiltották az ukrán gabona feldolgozását mind az élelmiszerláncban, mind a takarmányláncban, miután az 1500 tonna Ukrajnából származó búzán végzett vizsgálat során a mintában egészségkárosító hatású és az Európai Unió területén tiltott növényvédő szert találtak. Növelték az ellenőrzéseket a határon is. (telex)” – ez neked a kormánymédia agymosása? Nem a kormányt védve, de ez már paranoia a köbön amit itt van…

 • Belavoltam
  “Akinek van egy rendesebb, havi nettó 4-5 ezer USD fizuja”

  Hat persze, kiralylany, hogyne. Csak a mi utcankban 3 ilyen ember is van. Kb. 2,5 millios havi brutto valoban tipikus atlagfizetes ebben az orszagban.

 • terpesz
  1. “az oroszok tamadasat a NATO es az ukranok provokaltak”
  2. “oroszorszag eros, civilizalt orszag irigylesre melto moralis iranytuvel”
  3. “biolabok vannak Ukrajnaban”
  4. “nyugat-europa megfagy, a nemetek dideregnek”
  5. “az ukran gabona mergezo”
  6. “orban viktor megved barmitol”

  Az en szemelyes kedvencem a “biolab” volt, ahol copy-paste atvettuk az angol nyelvteruletre szant propagandat, meg csak laborra se sikerult leforditani 🙂

 • Pietro

  Az 1. és a 2. pont összefügg. Senkinek fogalma sincsen róla, hogy milyen körülmények között termesztik a mg termékeket, nemcsak a növényvédő szerekről, esetleges GMO-ról stb. van szó, hanem az átláthatatlan finanszírozásról. (Ukrajnáról beszélünk, ugyebár. Tudom, tudom, ők a demokrácia, a jogállam és a nyugati értékek védői, de emellett egy végtelenül korrupt ország, ahol az állam és az oligarchák hatalma és pénze kibogozhatatlanul összefonódtak. Kábé mint az orbáni Mo. a sokadik hatványon.)
  Sem élelmiszerbiztonsági okokból, sem a tisztességes verseny szempontjából nem indokolt az EU-ra szabadítani a termékeiket. (Hogy mást ne mondjak: A Natura 2000 területek Mo. területének legalább 15%-át teszik ki. A közelükben még fingani sem lehet a csíkosseggű vándorcsigák védelme miatt.) Vigyék Afrikába, ott állítólag éheznek az ukrán gabona hiánya miatt.
 • nyman
  OFF

  “Miért kellene külön számla ahhoz, hogy lásd, mennyi megy el (és hova)?”
  Nem feltétlen kell,

  Egyszerűbb célszámlát használni – nekünk – a közös kiadásokhoz, mint valami appban szétdobni a költéseket. Az Erste (ex-citys top), ott van költés elemző és az automatikus kategorizáló 95%-ban jól működik. Rendszeresen ráutalunk és már az is jelzés, hogy mennyit kellett bedobni.

  Van cél alkalmazásom is (pl. Walet), de az nem kezel minden bankot, vagy van olyan bank, ahol egyidőben csak egy számla regisztrálható.

 • nyman

  ” ha annyira szar az ukran gabona akkor hogy lehet hogy leveri a “magas minosegi nemzethy gabona” arat? A minoseg mindig felaras a szabadpiacon”

  Szerintem itt összemostál két dolgot. Dolgoztam olyan cégnek, aki anno évi 600 ezer tonna kukoricát vett. Ma már 1M felett. Összehasonlításul a magyar termelés 5-10 millió tonna évente. Tavaly az aszály miatt ez nem érte el a 3-at.

  Jött akkor is Ukrajnából termény, de csak a minőség, illetve az ellenőrzött. Annak az ára minimálisan befolyásolta a hazai termelést. Most viszont jött minden. A szennyezett, is, a rossz minőség is. Lehet, hogy te vagy én nem veszi meg az olcsó dolgokat, de azért a nem mindenki van így. Szerintem te sem örülnél, ha már betiltott vegyszerek lennének a kenyérben, amit veszel. Linkelnék (nem hirportálról) de nem fér el a 900-karakterben. De tudod mit, maradok inkább hülye.

 • Attecte
  Egy ideje nem volt szerencsém a kommentekhez de úgy látom nem is volt kár érte. Mérgező ukrán gabona, aki szegény az annyit is ér, az EU meg tönkre akarja tenni a kelet-európai gazdákat.

  Két forintot nem értek emberileg 🙂 néhányan.

  +1. Így kellene minden problémát körbejárni

 • Fabatka
  Ukrajnában rengeteg kemikáliát használnak a termeléshez, sokkal többet, mint az EU határérték. És ezeknek legalább 25%-a valamilyen hamisított vagy nem megengedett (még az ukrán szabályok szerint sem). Itt egy hivatalos ENSZ tanulmány cikk a monitoring program eredményeiről 2018-ból: unep.org/news-and-stories/story/fighting-contraband-pesticides
  Minőségi kritérium alapján lehet tagállami korlátozás – és szerintem hivatalosan ez is a korlátozás alapja. Ebben ugyanis a tagállamok lehetnek szigorúbbak az EUs előirányzatnál. A minőséget, termelési körülményeket megfelelő vizsgálatokkal és adatokkal kell igazolni, amit legjobb tudomásom szerint nem tud megtenni az ukrán gabonát eladók nagy része, viszont most már olcsóbban szabadulnának tőle, mert lassan jön az új aratás.
 • Gábor
  Kíváncsi leszek mit kezd Europa, vagy Magyarország a nyugdíj helyzettel, mert lehet emelgetni az életkort, de meg lehet nézni, hogy mennyi az egészségileg megromlott 50 – 60éves ember, már aki megéli.
  Szoktunk is viccelődni a kollegákkal, hogy majd járókerettel megyünk a menhelyen, vagy húzzuk magunk után az infúziót. Persze ez erős túlzás, de nagyon sok munkakör van amit a mai fiatalok kevés százaléka akar elvégezni (mobil nyomkodás közben). Bevándorlókra lesz minden bízva a termelő és kiszolgáló és karbantartó szektorokban?
  Szóval nem látom, hogy fogják megoldani a népesség öregedés okozta problémákat, amiket jelenleg csak görgetnek azzal, hogy életkort emelnek, úgy látszik ezzel mi is fogytak az ölteket, már ha lesz aki alkalmazni fogja az 65-70éves “munkaerőt”.
 • Pistu
  “Ez a tiltott szerek gondolom a kormánymédia agymosása.” – Ez a mondatod gondolom a ballib média agymosása. Mi lenne ha valaki tényekkel jönne? GMO szennyezettség kimutatható? Szennyező anyag határértékek? Higgyük el, hogy jó minőségű, a kínai termékeknél is úgy szoktuk? Wishes búza 🙂

  A lengyelek legalább őszintén megmondták, hogy az a baj az ukrán búzával, hogy van és leveri az árat.

  Most jöttek a szlovákok, hogy egy szállítmány rossz minőségű volt, azóta ezt hajtogatja a kormány is.

  Miért, eddig nem jött Ukrajnából termény? Vagy senki nem ellenőrizte? Esetleg a minőségi aggály nem a valódi ok, hanem csak egy átlátszó indok?

  S ne legyen félreértés, ha nem jó az országnak az ukrán behozatal, akkor fel kell szólalni ellene, a franciák sem restek soha megvédeni a saját termelőiket.

  De törvényes keretek között, nem szokás szerint belefo×va a ventillátorba.

 • Belavoltam
  A tegnapi Portfolio Checklist podcast-ban szo volt az ukran gabona korlatozasarol. Ami pedig a minoseget illeti, altalanossagban nincs vele problema, ha van is egy-egy gyengebb minosegu szallitmany.