Ez történt a héten 04.16

2023-04-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A bankpánik hatása lassan lecseng, a bankbetétek állományának csökkenése lassulni látszik. Az elmúlt hetekben 538 milliárd dollár vándorolt pénzpiaci alapokba, ebből 51,6 milliárd az elmúlt héten.

Az OPEC+ országok csökkentették az olajkitermelésüket, ennek hatására az olajár a negyedik hete emelkedik, a Brent ára már 86 dollár felett van.

Tovább nőtt az Egyesült Államokban az irodák kihasználatlansága, ennek egyik oka a home office, a másik a cégek spórolása a bizonytalan időkben. Várhatóan az év végéig még tovább nő ez az arány.

A megkérdezett amerikaiak 70%-a stresszesnek ítéli az anyagi helyzetét és bő fele szerint ez rosszabb lett a covid óta.

A magas kamatok és a magas járműárak miatt soha nem látott magasságba nőtt az autók havi törlesztője. A használt autók átlagos törlesztőrészlete 2020 júniusában 147 dollár volt, most 556 dollár. Az új autóknál a szerződések 5%-a volt havi ezer dollár feletti törlesztőrészlettel, most a 17%-uk ilyen. A subprime (rosszabb minősítésű) adósok aránya a 2020-as 15%-ról 5%-ra csökkent, vagyis a kisebb jövedelműek kiárazódtak az autópiacról.

A racial worth gap, vagyis a fehérek és nem fehérek vagyoni különbsége az Egyesült Államokban semmit nem javult Martin Luther King óta. Az akkori 10,7-szeres vagyoni szorzó a fehérek javára a nyolcvanas években 7,7-szeresre csökkent, majd újra romlásnak indult, s újra 10 felett van a szorzó.

Kínában 14,6%-kal nőtt az export értéke márciusban a tavaly márciushoz képest, azonban még ez is kevés lehet. A lezárások miatt sokan áttették a gyártást egyéb dél-ázsiai országba, illetve a világot sújtó inflációs környezet és gazdasági bizonytalanság sem segít az export gyors helyreállásában. A Container Availability Index, ami a kikötők konténerforgalmát méri, hónapok óta 0,60 felett van a kínai kikötőkben. A normál értéke szezonális ingadozások miatt 0,45-0,55, ez alatt komoly konténerhiány, felette sok üres, nem használt konténert jelent. A sok üres konténer pedig azt, hogy nincs rájuk szükség, mert az export volumene csökken.

Franciaországban egyelőre sikerült átverni a nyugdíjkorhatár 64 évre emelését, kérdés persze, hogy a szakszervezetek belenyugodnak-e a továbbiakban a változásba.

Az oroszoknál már kamu IKEA is nyílt, SWED house néven, minő véletlen, az IKEA színvilágát megidéző logóval. Kicsit savanyú, de legalább a miénk.

A Forbes cikke a Bolt történetéről. Persze, hogy ők is észtek.

Hála a 18%-os kamatnak (és a carry tradereknek), a forint 373 forintig erősödött az euróval szemben. Szintén a forint árfolyamát támogatja, hogy nagyot javult a külkereskedelmi egyenleg, főleg a gáz árának esése miatt.

Az árstop továbbra is velünk marad a miniszterelnök rádiós interjúja alapján. Valószínűleg nem azért, mert annyira beváltak volna, csak ciki lenne, ha a 25% feletti infláció még tovább nőne a következő hónapokban.

A reálbérek csökkenése a kiskereskedelmi forgalomban is észrevehető, 10,1%-kal csökkent az értékesítés volumene egy év alatt. Ennél nagyobb esést csak a koronavírus miatti lezárás alatt, 2020 áprilisában szenvedett el a magyar kiskereskedelem.

A lengyelek után a magyarok is egyoldalú importtilalmat rendeltek el az ukrán terményekre, ezzel kiváltva mind az Unió, mind az ukránok ellenkezését.

Miután az Egyesült Államok szankciókat jelentett be a kémbanknak hívott, most már csak főleg orosz és magyar Nemzetközi Beruházási Bank ellen, a magyarok gyorsan meggondolták magukat és ők is kiléptek a bankból.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram