Zuhan az infláció, mint a kő

A vártnál kisebb lett az infláció májusban, mindössze szerény 21,5%-ot romlott a pénzünk egy év alatt. (Tavaly májusban 10,7% volt az infláció, így két év távlatában 34,5% lett az infláció, ennyivel kell többet fizetned átlagosan ugyanazért.)

Uniós módszertan szerint 21,9% lett az infláció, a maginfláció 22,8%.

A kormány a 2023-as költségvetésnél még 5,2%-os inflációval számolt, ezt idén tavasszal 15%-ra módosították, ennek elérése nem lehetetlen, de nagyot kell zuhanni az inflációnak, hogy ez megvalósulhasson éves szinten. (Hiszen lassan az év fele eltelt és az infláció 21,5-25,7% között mozgott eddig.)

2022 szeptembere óta 20% felett van az infláció Magyarországon.

Share

171 hozzászólás

 • IPv6
  Bő 3x annyi mint az EU infla. A több pedig jobb, ez közismert. Győzött, győz, győzni fog.
 • GABOR8
  Most az a fura, hogy én annak szurkolok, hogy maradjon 20% felett, mivel szabad felhasználású jelzáloghitelt vettem fel, ami állampapírban csücsül. 🙂
 • NGergő
  ezzel a címmel megint bait-elni fogsz jópár embert :\ nem lenne jobb valami nagyon nagyon tárgyilagos címet adni ezeknek? mittudomén “A jelenlegi inflációs helyzet Magyarországon” pl?

  NGergő, az a kifejezés, hogy irónia, mond neked valamit? 🙂

 • féllábas
  Ez olyan kicsit féllábasra sikerült szerintem. Inflációval szembe lehetne állítani a fizetésemeléseket (nekem kb pont ennyi, 34% volt 2 év alatt). Illetve az állampapírok hozamát ami elég biztosnak, kockázatmentesnek mondható (ha államcsőd lenne bármikoris akkor ez a legkevesebb probléma). Ezzel a két tényezővel máris máshogy fest a helyzet.
  Nyilván a tanárok helyzeténél ezt már nehezebb így nézni sajnos.
  De majd jönnek a burkolók, IT területen dolgozók akik bármikor benyöghetik a valódi inflációval egyenlő béremelés/szolgáltatás emelést :).
  Sajnos egyikbe se tartozok, de ígyse állok rosszul (persze azért külföldön én is jobban élnék, úgy hogy itthon van lakásom minimális hitelre).
 • valosag_propaganda_helyett
  Persze ha valaki beírja, hogy ez szarul néz ki, de mondjuk 3-4 éves távlátban a magyar infláció nem lesz rosszabb, mint a környező, vagy a balti országoké, csak az időbeli lefutás más, akkor troll, neres, bérenc. Sajnos megölted az értelmes párbeszédet itt. Vagy esetleg a bérnövekedést is mellé próbálja tenni, amikor 5-6 évig 10%-12%-os reálbérnövekedés volt.

  De azért hátha vkit érdekel. 2022 áprilisi adatok
  Észtország 19.1%, Litvánia 16.6%, Lettország 13.1%, Bulgária 12.1%, Lengyelo. 11.4%, Hollandia 11.2%, Szlovákia 10.9%, Magyarország 9.6%

  És majd vegyük hozzá a 2024 májust is.

  Remek.

  Nézd meg az elmúlt 5-10 év inflációs rátáját, nem kell várnod még 3-4 évet.

  Megsúgom, a magyar infláció tragédia volt már négy éve is a többi országhoz képest.

  Tényleg azt akarod bizonygatni, hogy minden rendben van? Hogy Észtországban, meg Litvániában nem volt “rezsicsökkentés” meg árbefagyasztás, ezért tavaly májusban kiugró volt az infláció az energiaárak miatt? Egyébként előtte évben májusban 3,2% volt az infláció, amikor nálunk már 5,1% volt akkor is?

  A múlt hónapban 11,3% volt az észt infláció. Litvániában 12,3%.

  Tényleg ezzel a kiragadott és magyar részről mesterségesen torzított adattal akarsz érvelni, hogy itthon a világ legjobbja a vezetés? Ezt hívják úgy, hogy elvakult és szemellenzős propaganda. Tényleg csak ennyit tudtak adni nektek az eligazításon, hogy érveljetek ezzel, hogy nem is olyan sok az uniós infláció háromszorosa, ami már lassan egy éve 20% fölé szorult?

  Szóljál a központnak, hogy ilyen sovány és átlátható “érv” a Híradó közönségének jó lesz, de IQ 100 felett azért már nem eszik meg az emberek.

  Nézd meg az euró árfolyamát.

  Igen, semmi nem romlott annyira, mint a forint.

  https://kiszamolo.hu/kelet-europai-statisztikak/

  Meglepő, de más (kelet-) európai országban is hasonlóan nőttek a reálbérek.

  De miért itt görcsölsz ezzel? Annyi helyen előadhatnád, hogy minden a legnagyobb rendben.

  A költségvetést nem azért kell hetente kétszer(!!!) átírni, mert baj lenne.

  Nem recesszió van háromnegyed éve, hanem felszálláshoz készülödünk.

  Az emberek többet költenek a boltban, mint egy vagy két éve, mert annyi pénzük van.

  Nem azért 17% a kvázi alapkamat, mert baj van, hanem mert ez vicces és jópofa.

  Kétezer milliárd forinttal többet kell idén az állampapírok kamataira költeni, mert annyira rendben van a magyar gazdaság. Majd lesz pénz rá valahonnan, nincs itt semmi látnivaló.

  Tényleg törődhetnél a valósággal a propaganda helyett.

 • Kiszamolo
  féllábas, remélem legalább te érted, mit akartál mondani.
 • akjoo
  halo, valaki mondja már meg, hogy megéri DKJ-t 1-2 hétre venni,tartani? Ugye ilyen lejáratú nincs de pl. a havi koszt pénzt szeretném fokozatosan kivenni.
 • RDLDR
  Gratulalok! Es meg hany ilyen okos ember lehet te jo Isten…
 • qbeer

  Azt akarta írni , hogy nem is olyan vészes az a 21,5% infláció éves alapon, csak azt nem bírta el a komment szekció.

 • reference
  : örülök, vagyis örülj, hogy követi az inflációt a béred. Ebben a környezetben amit én látok a legtöbb cég ezt nem tudta megtenni, pláne nem az összes munkavállalónál.

  Az IT-soknál se általánosítsunk. Igen, van az a végzettséggel+teljesítménnyel+referenciával rendelkező réteg (es hidd el ok a kisebbseg), aki ezt megteheti, de azert kurazsi is kell hozzá odaállni a főnök elé egy ilyennel. Mert ha nem, könnyen job-hopperré válik, aki gyakran vált, és az már eléggé referencia romboló.

 • RDLDR
  IT szektorban dolgozokent azt tudom mondani, hogy benyogni ugyan benyoghetik, de az ugyfelek is atkapcsoltak valsag uzemmodba es nem engednek mar nagyon arat emelni, szoval nem tudom mennyire fogjak az alkalmazottak megkapni. Nem mondom, hogy nem lesz fizetes emeles es azt se, hogy nem lesz olyan, aki inflaciot elero vagy annal magasabb emelest fog kapni. De nem ez lesz a tobbseg.
 • Duna
  Az ugye megvan, hogy az állampapírok hozama még a (bevallott) infláció alatt van? A 2030/J kamata pl. 16%. Arról nem is beszélve, hogy a versenyszférában sincs mindenhol inflációkövető béremelés, nálunk pl. 3% körül lett, ha jól számolom.
 • Petőfi
  “Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg? Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg? Fuss, ha futhatsz”
  Egyébként mi van az euroval? Összeesküvés elméletek szerint mesterségesen tartják lenn?
 • C.
  NGergő: Miért, a topaagyúak cím alapján jönnek ide, mint bogarak a fényre? Vagy hogy működnek ezek?
 • WTF
  Sziasztok,

  Általános kérdés: Most nekem nem világos valami az inflációval kapcsolatban vagy sokan másoknak. Legyetek ti a döntőbírók.:

  Magyarázat: Az éves inflációt úgy kapjuk meg, hogy a teljes kosár adott havi árát összehasonlítjuk az egy évvel korábbival.

  Felvetésem: A 2022 decemberi infláció 24,5 % volt, ami ügye brutál magas és ezt a 2021 decemberi árakhoz képest kell érteni. Akkor viszont az egy teljesen reális cél, hogy 2023 decemberi infláció csak 1 számjegyű legyen, mondjuk 5 %. Hiszen, az 2 évet tekintve még így is bődületesen magas (24,5+5%).

  Viszont ha 2023 decemberi infláció mondjuk 15 % lesz, az nagyon komoly, szinte már már brutális, hiszen ha 2 évet tekintünk akkor 24,5+15 %!

  Jól értem vagy üljek vissza az iskolapadba? 😀 Köszönöm a visszajlezéseiteket előre is.

 • Sándor_XY
  Nem kell emellé tenni semmit. A magas inflációnak több negatív hatása van össztársadalmi szinten, mint pozitív. Emiatt tehát a magas infláció=rossz.

  Ez olyan mintha azt mondanád, hogy nem is baj hogy szarba léptem, legalább letakarítom a cipőmet amit eddig halogattam. Szamárság.

 • dsadsa
  @féllábas A kiskereskedelmi adatok mutatják, hogy mennyivel költünk többet, és mennyit kapunk érte.
  Az átlag és medián fizetési adatok, megmutatják, hogy mennyivel keresünk többet.
  Vannak adatok, hogy hogyan fogy a megtakarítása a népnek.

  Ezen számok egy irányba mutatnak, és nem lehet mindet magyarázni mondjuk borítékolással, mert a fogyasztás is esik.

  Nyilvánvaló, hogy reálbércsökkenés történt, mégpedig széles körben.
  Egyébként fura is lenne, ha nem lenne visszaesés 17% irányadó kamat mellett…

  Az állampapírba “kényszerítés” lényege is az, hogy alacsonyabb kamatprémium mellett is vonzó legyen az állampapír, mert úgy nem volt elég versenyképes, hogy másra 15% adót kellett fizetni, csak úgy lett az, ha másra 28% az adó…

  ———
  A saját bér emelése amúgy csalóka, mert több tapasztalatom is lett, tehát az a bérek emelése + tapasztalat kombinációja.

 • Csinolina
  @féllábas

  Eközben a kormányzati IT-ban a valóság:
  google.com/amp/s/24.hu/belfold/2023/06/07/digitalis-kormanyzati-fejlesztes-es-projektmenedzsment-kft-dkf-dmu-leepites-balasy-4ig/amp/

  De amúgy értem, én is szeretném így látni a gazdasági helyzetet, hogy nincs itt látnivaló, csak véletlenül csórosódik a lakosság:)

 • Kiszamolo
  akjoo, de van, tudsz venni két hét múlva lejáró DKJ-t is. (Már ha éppen van eladó.)
 • Béla07
  GABOR8:
  Sajnos sokkal többet fogsz(fogunk) bukni, ha 20% felett marad…kamatok nem csökkenek, az államadósság folyamatosan átárazódik (drágul, mind az új folyósítások esetében, mind a lejárók megújítása miatt, illetve a változó kamatozású hitelek végett is…. MNB veszteség, kamattámogatott konstrukciók stb, stb… amit valamivel (plusz adó) kompenzálni kell, de erről számos cikk jött ki. Ez olyan, mint az SZJA visszatérítés, kaptál egy összeget, de végén grátiszként egy szép kis inflációt is.

  Azért az a fránya EU-s pénz és az általa várható forint erősödés (olcsóbb import, nagyobb árverseny stb) jelentős lökést adhatna az infláció letörésében, de helyette inkább megy a nemzeti haradzs/harácsolás és más egzotikus üzleti kapcsolatok (Katar, Türkmenisztán,Kína).

 • Csupakosz
  @Petőfi: amennyiben a magas alapkamat “mesterséges”, akkor a válasz az, hogy igen.

  Miért kell mindenhez összeesküvés-elmélet?

 • Én is

  És ezzel neked mi a bajod? Én is így csináltam. Az a baj, hogy láttuk, hogy milyen irányba megyünk, és nem akartunk szarul járni vele? Vagy mi a kutya f@sza?
 • NGergő
  fogalmam nincs, de látod, megjelennek rá a hívők rögtön

  nyilván nem tudom, hogy számít-e a cikk címe, de azt sejtem, hogy igen, hisz van az a szemszög, hogy bicskanyitogató, provokáló a cím (most tekintsünk el attól, hogy az igazi bicskanyitogató az a magyar kormány működése, tudjuk jól hogy a fidesz hívőket a tények mennyire szokták zavarni)

  szóval érted, azt gondolom semmit nem ad hozzá egy ilyen cím a cikk mondanivalójához, cserébe ugrik rá, aki ugrani akar, és generálja a fölösleges feszkót meg trollkodást, és viszi méglentebb a színvonalat

  ha elkerülhető, vagy csökkenthető egy pici odafigyeléssel, miért ne?! ezt leginkább tőled kérdezem

 • matek
  : majdnem jó a gondolat.

  Két fogalomnak guglizz utána:

  1. Kamatos kamat : Ha egyik evben 20% az inflacio, a masikban 10%, akkor az NEM 20+10=30%, HANEM 1.2 x 1.1 = 1.32 azaz 32%

  2. Bázishatás : ezt itt nem részletezném…

 • dsadsa
  A bázishatás a kifejezés, amit keresel.

  Így valóban le fogja vinni az inflációt, hogy a viszonyítási pont magasra kerül, és 25%-hoz az 5% is nagyon sok, mert két év alatt már 131.25%.

  Viszont a pszichológiai oldal miatt nem fog senki így egy pillanat alatt leállni az áremeléssel és a gerjesztő hatások sem nullázódnak le egy szempillantás alatt. Tehát az lesz a nehéz benne, hogy a 25%-ra ne rakódjon még 10%+, és ez sem egy könnyű dolog.

  Ezért mondják, hogy 10%-ig levinni oké, az könnyű lesz, de a további emelések így is nagyon lesznek, és onnan levinni 3-ra, az lesz a mutatvány, és évekig fog tartani (vagy komoly recesszió és akkor nem).

 • a
  Csökkennie kell, így csökkenni is fog… portfolio.hu/gazdasag/20230605/elnokvaltas-a-ksh-elen-619424
 • Sándor_XY
  Miklós, amúgy gratulálok! Az hogy megjelentek a trollok a kommentszekcióban csak annyit jelent, hogy már egész jó elérési adataid vannak. Bizonyára bemérték és már szabad szemmel látható véleményformáló ereje van a blognak/cikkeknek. Nyilván csak úgy nem jelenik meg ennyi új arc egyszerre (!), általában ugyanazokkal az érvekkel…

  Trollszekciótól kérdezném, hogy miért OK, ha ugyanannyi marad a fizetésem. Miért nem az az elvárás, hogy nőjön???

 • A szállító
  valosag_propaganda_helyett

  Én többnyire csak olvasgatni-okulni járok erre az oldalra, ritkán kommentelek.
  Egy ideje tetten érhető a kommentszekció el trollosodása a kormányoldali kommentelők által. Nem Miklós ölte meg az értelmes párbeszédet hanem az értelmetlen, semmivel alá nem támasztott propaganda szövegetek. Ma a ti részlegetek korán kelt mint látható 🙂
  Te egyébként érted amit ide írtál vagy ezt tolták eléd?
  Persze hogy a 2022-es európai inflációs adatoknál jobb a magyar négy éves átlag sőt a 2024-es még jobb lesz ha lesz 🙂 Miért csak a számotokra megfelelő adatokat sorolod? Én mint a gazdasági élet egyik szereplője nem látom ennyire rózsásnak a hazai helyzetet, és én európa szerte szolgáltatok, máshol mást látok. Mondjuk stabil gazdasági törvényeket, kiszámítható jövedelmezőséget és az ehhez kapcsolódó vállakozást támogató kormányzati lépéseket.

 • Tibor
  Lehet, hogy buta kérdés, de mikor lesz a magyar állampapírok kamatfordulójának az időpontja? Vagyis milyen időszak alapján fogják kiszámolni a jövőre fizetendő kamatokat? Januártól Decemberig? Ki mit gondol, mennyi lesz? Ahogy én számolgattam, szinte esélytelen, hogy 18% alatt legyen jövőre a prémium magyar állampapír hozama. Köszi!
 • Rozsdás bökő
  lol nem tudom miből számolják az okosak ezeket a kozmetikázott infláció számításokat de a boltban nem 20%-al fizetek többet vagy 34-el, hanem több, mint dupláját, ami barátok közt is 100%+ százalék. Értem én hogy közben a kristálypohár meg a logarléc nem drágult ennyit, csak az kit érdekel?

  És akkor itt is vannak páran, akik benyögik ezt a “20%-os infláció éves szinten nem is olyan rossz” dumát —> haver voltál te boltban az elmúlt egy évben? A vicc az, hogy megint akik valójában a legjobban érzik mindennek a hatását, azok tolják tovább ezt az egész szekeret… Siralom.

 • GABOR8
  : barátom, ha már ilyen okos vagy, meséld már el nekem miért is velem van a baj? Ideböffentesz valamit, közben én meg x hétig számolgattam meg jártam a bankokat ajánlatokért, hogy tuti ok legyen minden. Számomra ISMÉTLEM “számomra” 0% kockázta van ennek a pénzügyi műveletnek. Az se baj ha az 1% visszaváltási költség megváltozik esetleg 100%-ra, Ugyanis a teljes diverzifikált KP vagyonom 10% a felvett hitel és akkor az ingatlanokat még hozzá sem vettem. De Te csak okoskodj tovább. Nem mindenki szegény és s@gg hülye ám barátom ebben az országban.

  @Béla07 : lehet igazad van, de mivel az inflációra MO-on nincs közvetlen ráhatásom, ezért azt csinálom amit lehet, tehát alkalmazkodom. Kihozom a legkevésbé rosszat az egészből. Én nem mondtam, hogy ezen kell meggazdagodni vagy ezt kell csinálnia mindenkinek, de nekem ez egy optimális megoldás, hogy szintem maradjak a vihar végéig.

 • Rosszul számolsz
  Nem 34%-ot veszetett a pénz az értékéből 2 év alatt, csak 25%-ot: 1,107 szorozva 1,215 = 1,3450

  Ennek a reciproka: 1 / 1,3450 = 0,7435.
  1 – 07435 = 25,65%

  Ugyanaz a pénz ennyivel kevesebb árura elég, tehát ennyivel ér kevesebbet.

  Példa: 1000 Ft volt a termék, de most 1345 Ft. 1000 Ft-bol korábban vettem 1 terméket, most pedig 1/1,345 terméket…

 • Cartman

  Veled értek egyet. Szinte az összes kaja ára minimum duplázódott.


  Az hogy lehetséges, hogy szinte az összes étel ára duplázódott, sőt nagyon sok triplázódott, mégis csak 40% a hivatalos adat? Hogy tudják kihozni ezt a számot az élelmiszerre?

 • féllábas
  Így gyorsan munka közben 2 perc szünetet tartva írtam le amit megírtam, sajnálom ha Kiszámolónak/Miklósnak nem ment át. Illetve a többieknek se teljesen. Nem mondtam, hogy örülök ennek az inflációnak, csupán azt, hogy amíg az infláció negatív addig a béremelések és befektetéseknél elérhető hozam összesége ellensúlyozni próbálja az inflációt (valósat és a ksh-ét).

  Tehát nem azt írtam hogy infláció-béremelés-bef hozam =+… azt írtam, azt akartam írni/sugallni, hogy legalább mérsékli.
  Mindenki úgy gondolkozik, hogy ennyivel romlik a pénze, de tegyük hozzá a fizuemelést meg azt, hogy a felhalmazott megtakarítását és a havi x megtakarítását meg magasabb kamaton tudja befektetni, mint régebben.
  Rossz a helyzet, de nem tragikus. Ez lett volna a mondanivalóm.
  Kérlek ne hozza fel senki a tanárok, takarítókat, nyilván náluk tragikus a helyzet. Nem nekik szólt az mérleg másik nyelve levezetés.

 • Kiszamolo
  Cartman, nem tudom. Jó lenne látni a KSH mintavételét, hol vette az árakat és mennyi volt az.
 • féllábas
  folytatás:
  valljuk be őszintén, hogy aki saját lakást szeretne venni vagy még egyet pluszba az nem azt nem az élelmiszerinfláció 30-40%-a akadályozza meg, hanem a lakásárak növekedése az elmúlt 10 évben…(plusz a mostani hitel kamatok).

  Ja, hogy az elmúlt 10 évben meg pár százalék infláció volt hivatalosan, én inkább átlag 20-30%-nak láttam/számolnám, amikor 2013-2023-ra 3x annyiba kerül egy panel… (remélem senki se az átlag matek példámba fog belekötni, csak a nagyságrendet akartam szemléltetni :))

 • F.Timi
  Olvasd el a Prémium Állampapír Nyilvános Ajánlattételét, minden sorozat esetében, világosan le van benne írva, amit kérdeztél.
 • IDSx
  úgy nagyjából azon kívül, hogy a veled szemben ülő, 1 év 3 hónap “tapasztalattal” 10+ év karrierű emberek felett ítélkező HR munkatárs elhümmögi a lattemacchiatója felett a kisfőnöknek: megint egy jobhopper…ez már senkit sem érdekel. Mindenki tudja: egyetlen cég sem értékeli a hűséget, addig maradnak ott az IT/tech arcok, amíg van kihívás és CV-be írható referencia. Mert azt is mindenki tudja: 5-10 évig azonos vagy hasonló pozikban tengődés az a langyos víz, az nem referencia, az a kényelem, ami mellett család/hobbizás/stb. van. Az sem lep meg senkit, mikor elmondod: anyagiak miatt váltasz. Magyarországon élnek ők is.

  Akkora a minőségi és mennyiségi munkaerőhiány, hogy már senkit sem érdekel, ha valaki jobhopper, de egyébként ért valóban ahhoz, amit állít magáról és motivált is dolgozni.

 • IDSx
  ezt a jobhopper így, jobhopper úgy szöveget csak és kizárólag olyan, idősebb generációkba tartozóktól hallom, akiknek utoljára évtizedekkel ezelőtt volt kurrens tudásuk, azóta is abból akarnak megélni, de egyébként tapicskolnak a langyos vízben és igyekeznek bármiféle munkát/felelősséget kerülni…a fő értékük az a cégspecifikus tudás, a “domain knowledge”, a mikor-kit-hogy hívjunk fel, nem a más cégnél is jól hasznosítható hardskillek…és szimplán komplexusosak, mert nincsenek meg azok a lehetőségeik, amik a “jobhoppereknek”, értsd: kurrens, folyamatosan szinten tartott, jól eladható tudás, amivel bizony lehet válogatni, váltogatni a munkahelyek között.
 • Rubasov nertárs

  “Gratulalok! Es meg hany ilyen okos ember lehet te jo Isten…”

  Hú én mit kaptam itt ezektől a “zsonglőröktől” kb. 2 hónappal ezelőtt, mert nem tartottam az évszázad üzletének a ner és a bankok kistafírungozását a lakóingatlan elzálogosítása (a hajléktalanná válást kockáztatva) által.

 • IDSx
  IT-s ismerőseim jelentős része simán kiverte az inflakövető béremelést idénre, vagy ezzel egyenértékű, egyéb kompenzációt. Nem IT-sok közül sokan simán váltottak 20-25%-al jobbért, miután nem kapták meg amit kértek. A cégek/vállalkozások a mutatók alapján nem igazán élnek nehéz időket, rengeteg szektorban komoly rekordprofitok voltak, stb.

  Nekem a főnököm a felét az ügyfelekkel tárgyalva, a másik felét meg a cég egyéb erőforrásaiból átcsoportosítva tudja biztosítani (pl. egy önként távozó, nem igazán motivált, de jelentős pénzt kérő junior helyére nem vett fel mást, megoldjuk mi azt a kevés munkáját, amit végzett).

  Engem személy szerint sosem érdekelt, mennyire jó tárgyaló a főnököm / a munkáltatóm sales-ese, és hogy ha épp nem az, akkor én legyek szeretetszolgálat, aki olcsóbban dolgozik.

 • dsadsa
  Minden egyes kibocsájtott állampapír-sorozatnak van egy adatlapja, és abban le van írva, hogy mit tekint az adott sorozat. Úgy tudsz könnyen rákeresni, hogy “2030/J nyilvános ajánlattétel”, ott minden le van írva, ez sorozatonként változhat/eltérhet, tehát meg kell nézni.
 • Duna
  Én régebben 6%-os infláció mellett 7%-on tudtam befektetni a megtakarításom, most 25%-os infláció mellett 16%-on. Nem látom, hogy olyan jól jártam volna…
 • dsadsa
  Én az mnb által kiadott inflációs elemzésnél jobb forrást nem tudok, pedig azért ennél még lehetne jobbat csinálni.

  van egy ilyen felületesebb verzió, ebből van minden hónapban:
  mnb.hu/letoltes/inflacios-alapmutato-aktualis-havi-ertekeles.pdf

  van egy ilyen negyedéves verzió, ami részletesebb, de márciusi a legújabb:
  mnb.hu/kiadvanyok/jelentesek/inflacios-jelentes

 • Grand
  Ugye senki nem fog meglepodni jovo ev elejen, amikor kihozzak 8%-ra a decemberi inflaciot, a celcsoport meg nemi sugallatra tapsikolni fog oromeben (egyik-masik ide is be fogja irni), hogy “na latjatok, mit kellett itt izgulni, tavaly lement 8%-ra az inflacio”, illetve “megcsinaltuk, tuljutottunk a nehezen, jobban elunk, mert az ev eleji 25-rol 8%-ra szoritottuk le az inflaciot, pedig Brusszel ott tett keresztbe nekunk, ahol csak tudott”.
  Es tomegek fogjak elhinni, hogy mindket allitas igaz. A nepet nem lehet levaltani.
 • NGergő
  tippre azért nem az összes termék ment fel 40%nál jelentősen többel, sőt

  egy ideje nem jártam már otthon, de 3 sejtésem van:
  – vannak termékek amik lefele húzzák a 40%ot (mert mondjuk “csak” 10-20%kal lettek drágábbak), pl pisztácia, mandula
  – a hatósági áras termékek szintén lefele húzzák, és úgy érzem jó nagy részben ezekkel rakja tele a ksh a felhasználói kosarat
  – nem csak élelmiszer van a kosárban, hanem mittudomén konyhai papírtörlő meg kukazsák is, amik meg szintén nem mentek fel _annyira_

  mást nem tudok elképzelni, többiek?

 • Átlagparaszt
  Közben megérkezett a hivatalos Fidesz narratíva. Index címlap: “Erre nem számítottunk: Hatalmasat zuhant az infláció Magyarországon.”
  index.hu/gazdasag/2023/06/08/inflacio-ksh-boltok-penzromlas-elelmiszer-elelmiszerarak-akciok/
  Az ember tényleg nem tudja, nevessen vagy sírjon.
 • 1father
  Egyszerû embereknek egyszerû példán keresztül kellene talán mutatni, a valóság az az, hogy pl.

  1) a G7 élelmiszer kosara 2 év alatt 55%-al emelkedett…

  g7.hu/elet/20230607/ha-ugy-vasarolsz-mint-mi-akkor-februar-ota-1800-forintot-foghattal-egy-nagy-bevasarlason/

  2) az ingatlan árak 30..40%-al (hát itt az a bázishatás nem mellôzendô)

  ksh.hu/s/kiadvanyok/lakaspiaci-arak-lakasarindex-2022-i-negyedev/index.html

  3) az ingatlan bérleti árak…

  Versus

  Menyivel emelkedtek 2 év alatt a bevételi forrás oldalon…
  … a nyugdíjak?
  … a bérek?
  … a … bevételei a családoknak?

  Ha a bevételed nagyobb mértékben növekedett mint a kiadásaid, (mondjuk 60%-al több a nevételed és ingatlanod is van), akkor most alapvetôen szeremcsés vagy…

  Tehát, kinek emelkedett a bevétele 2 év alatt az 1.6x -osára?

 • Norbi a hegyről
  GABOR8
  Én veled vagyok, ne foglalkozz a károgókkal. Én is kezdetben vad ötletnek tartottam a hitelből állampapír mechanikát, de aztán elkezdtem számolni (elvégre kiszámoló olvasó vagyok) és nekem is bőven kijött a matek és belevágtam. Szintén abban a helyzetben vagyok, hogy a vagyonom töredéke a felvett hitel és az se számítana, ha végig kéne tartanom a papírt. Így nem érzek benne túl nagy rizikót, úgy gondolom nagyon durva negatív kormányzati beavatkozás kellene ahhoz, hogy bukta legyen. Tudom itt sokan bármit kinéznek a kormanyból, de én ennyire rossz forgatókönyvre azért nem számítok. De tényleg nem való mindenkinek, és ha belevág mégis valaki, számoljon utána rendesen és aludjon rá néhányat mielőtt tenyleg meglépi. Ettől függetlenül nem szorítok a minél magasabb infláért, minél magasabb, sajnos annál rosszabb lesz mindenkinek. Jó az oldal és a kommentek is, gratula Kiszámoló! 😉
 • matek
  : szerintem jól számoltam.

  Úgy érzem elbeszélünk egymás mellett:

  Azt szemléltettem, hogy két év egymás utáni áremelkedése nem adható össze, hanem szorozni kell. Tehát a növekmény máshogy számolódik. (szerintem ez sikerult is) ((összeadható amúgy log alapú kamatlábbal))

  Te pedig visszaszámoltad múltbeli értékre, tehát pénzromlásra – vásárló erő vesztésre reálértéken. Ezt is értem, és rendben is van.