Ez történt a héten 0710

2023-07-10
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az Egyesült Államokban egy felmérés szerint éves 233 ezer dollár tartanak szükségesnek az emberek a kényelmes élethez. Ez majdnem háromszor annyi, mint az átlagfizetés jelenleg.

Az Egyesült Államok ingatlanpiaca újra élénkül, hiába magasak továbbra is a kamatok. Bár az átlagár 3,1%-kal kisebb, mint tavaly ilyenkor, de havi szinten már komoly áremelkedés jelentkezett az elmúlt három hónapban, a 7%-hoz közeli kamatok ellenére is. A megoldás a készpénzes vásárlók megjelenése lehet, 2014 óta nem volt ekkora a készpénzes vásárlók aránya. Ők jellemzően a boomerek korosztályából származnak, akik a megtakarításaikat fektetik (további) ingatlanokba.

Júniusban 209 ezer új állás jött létre az Egyesült Államokban, ez a legalacsonyabb érték két és fél éve, az elemzők is jóval többre számítottak. Azonban így is 3,6%-os a munkanélküliségi ráta, ami azt jelenti, hogy a FED tovább emelheti a kamatokat, ahogy ígérte korábban.

Az amerikai munkavállalók 59%-a dolgozik csak teljes időben a munkahelyén, a többiek részben vagy egészben otthonról dolgoznak. Ez nagyon komoly nyomást fejt ki a kereskedelmi ingatlanok (irodák) piacára, az eddig nyüzsgő városrészek szinte teljesen kiürültek. Egy átlagos iroda jelenleg 49%-os kihasználtsággal üzemel, ami előrevetíti, hogy további cégek fognak kisebb irodába költözni a közeljövőben.

A pandémia kitörésekor rengetegen mentek idő előtti nyugdíjba, így oldva meg a helyzetet. Egy új felmérés szerint 48%-uk szegénységben él most. Nem tett jót az anyagi életüknek az elszálló infláció, különösen az élelmiszerek drágulása. (Az idő előtti nyugdíjba vonulás sok országban engedélyezett, de lényegesen kevesebb nyugdíjat jelent a normál kor betöltése esetén elérhető összegnél.)

Kínában hét és fél éve nem estek annyira a termelői árak, mint most, ami a gyenge kereslet jele, egy év alatt 5,4%-kal csökkentek. Az infláció is nulla százalékon áll éves alapon, a remélt 3% helyett.

Németországban sem lehet 2024-től új gáz vagy olajtüzelésű fűtést beépíteni. Gázkazánokat gyártó cégek részvényeit talán már nem érdemes venni Európában...

Remegett a léc, hogy pénteken leminősíti a S&P Magyarországot. Mivel egyetlen hajszál választja el az országot a bóvli kategóriától (2011 és 2016 között bóvliban volt tartva az ország), ezért a leminősítés azt jelentette volna, hogy újra bóvliba kerülünk. Ezért is romlott a forint majdnem négy százalékot egy hét alatt. A döntés után a forint egy kicsit visszakapaszkodott, de messze még az eddigi 370 forintos euróár.

(Egyébként a S&P idénre 0,1%-os, pozitív nulla növekedést prognosztizál Magyarországon.)

Május végéig 2,63 ezer milliárd forint lett a költségvetés hiánya, ami minden, csak nem megnyugtató, öt hónap alatt az egyébként is magas hiánycél 81%-át már összehozták.

Hiába írták át tavaly is átlag hetente kétszer a költségvetést, a kormány most sem engedett a furcsa hóbortjából és még a nyár elején elfogadtatta a 2024-es költségvetést. Aminek várhatóan megint semmi értelme nem lesz és újra átírják majd hetente kétszer.

Az infláció továbbra is 20% feletti, immár tíz hónapja, de legalább a külkereskedelmi egyenleg javult jelentősen, az alacsony energiaárak és a csökkenő hazai kereslet miatt. Az export nem tudott érdemben nőni, de ez várható is volt, hiszen a felvevőpiacainkon sem túl acélos a kereslet a Magyarországon összeszerelt termékekre.

A 4iG megvette a Digit 625 millió euróért, ez akkor 230 milliárd forint volt. Ehhez az MNB kötvényprogramját is segítségül hívta. Majd a kormány és az állami Exim Bank segítségével megvette a Vodafone nagyobbik részét is, a Digi mobil ügyfeleket átrakta a Vodafone hálózatára, így viszont lett egy teljesen felesleges és nagyon foghíjas mobilhálózata. Mit hoz a sors, a kormány úgy gondolta, hogy neki jó lesz az a nagyon komoly lefedettségi problémákkal küszködő hálózat, így meg is vette a Digitől 68 milliárd forintért. Van, akit egyszerűen üldöz a szerencse.

Nőnek a szabálysértési bírság tételei szeptembertől, de nem eléggé. 30%-kal lesznek magasabbak, csak az a gond, hogy például a közlekedési szabálysértések díjszabásához 2008-ban nyúltak utoljára, így egyre kevesebb szabályszegőt tántorítanak el ezek az összegek.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram