Meghalt a király, éljen a király, avagy a 2017/I állampapírt váltja a 2018/I

A mai nappal megszűnik a 2017/I prémium állampapír forgalmazása és holnaptól már csak a 2018/I lesz elérhető.

Az új államkötvény kamata a 2017/I infláció feletti 4%-os kamatához képest csak 3% kamatprémiumot kínál.

A közleményt itt találjátok, az új prémium állampapír leírását pedig itt.

Share

21 hozzászólás

 • Ági
  Nagyon ügyesek, ugyanis rengeteg embernek 25-én jár le a 2013/I állampapírja… Ráadásul aki személyesen bement az utóbbi 1 hónapban a MÁK-ba “előjegyezni”, az azt hihette, hogy tud ilyet venni, aztán ma érkezett a meglepi levél…
 • MaxWell125
  Aranyosan rájátszanak az idén év eleji várható inflációcsökkenésre, ezzel a január-áprilisi, majd onnantól már évesre váltó kamatperiódussal. 😀

  Most már nem tudom, hogy 2015/L-t vagy 2018/I-t vegyek. Szerintetek?
  És ha még nem volt tövig rágva, hagy érdeklődjek, kamatfizetéskor még mindig visszaváltják 100% névértéken, függetlenül a lejáratig hátralévő időtől?

 • ÁKK honlap nézegető
  Annyi pontosítást fűznék a fentihez, hogy már kedden kiadták a közleményt, nem ma.
  http://akk.hu/object.B37F744F-E982-40F5-AB0A-5600DE60183D.ivy

  Abban viszont igazad van, hogy ez szívás.
  Mivel a munkám miatt rendszeresen nézem az ÁKK honlapját, így tudtam még rá reagálni, de a többség nem ilyet. (A múltkori rábocsátás után azt hittem, márciusig hagyják futni a sorozatot.) Korábban is kiadhatták volna ezt a közleményt.

  Úgy tűnik, kezdik belátni, hogy mekkora prémiumot adtak…
  (2015/K, 2016/I, 2017/I, 2015/X…)

 • kridli
  Nem. A mostani gyakorlatuk, hogy 2% levonással váltanak vissza mindig (korábban valóban az évfordulón 100%-on váltották vissza, de mostmár mindig levonnak 2%-ot). De ez is csak gyakorlat, annyit garantálnak, hogy jegyeznek visszaváltási árfolyamot, az sehol nincs leírva hogy mekkora ez az árfolyam. Lehet ha szorul a nadrágszíj, akkor többet fognak majd levonni 🙂
 • kridli
  Sunyik egyébként. Eddig is azt csinálták, hogy az infláció csökkenések környékén hirdettek meg újabb sorozatot, így a 2. évtől már jóval kisebb a kamat várható mint amit “reklámoznak”, de most még azzal is megfejelték, hogy nem a kibocsátás dátuma az évforduló, hanem április, úgyhogy most áprilisban lesz egy tört évi hozam kifizetés a reklámozott 8%-on, majd új kamatperiódus indul a márciusi infláció alapján, ami várhatóan jóval alacsonyabb lesz, akár 4% alá is bemehet, ami 7% alatti kamatot jelent, aminél vannak jobb lekötött betétek. Persze ha tovább folytatódik a jegybanki kamatcsökkentés, akkor lehet a PMÁK lesz a jobb, de mondjuk ez jóval hosszabb távú befektetés. Az mindenesetre biztos, hogy az eddigi kimagasló kamatoknak vége. (bezzeg a jó kis 2015/J idén 10,2%-on kamatozik)
 • Medvegyev
  Én még zsákoltam tegnap is, meg ma is a 2017/I-t lesz, ami lesz alapon.
 • TeddRa'
  Érdekes, én ma már nem láttam a webkincstáron csak 2018/I-t…
 • Kiszamolo
  Volt már máskor is, hogy délben zárták az előzőt.
 • N.
  Délután 2 után valamikor még lehetett venni (vettem, onnan tudom). Amíg nem volt kiválasztva a bankkártyás fizetés, addig a holnapi értéknap volt beállítva, és így valóban nem látszott a 2017/I. Bankkártyás fizetési módra váltva azonban előjött, és a 2018/I rögtön el is tűnt, mert azt még ugye ma nem lehetett venni.
 • Kisbankar
  Igazából az a gond, hogy aki TBSZ-re vette, annak befektetési kényszere van a kamatokra, mivel nem tudja felvenni, kénytelen majd olyat venni ami van…

  Off.
  A napi.hu-n van egy nagyon jó cikk a Matolcsy-féle gazdasági rendszerről, érdemes elolvasni…

 • pdw
  Es ez miert baj? Lehet tudni elore hogy elobb v utobb mas lesz a kamat 🙂
 • Kisbankar
  Pl. idővel az össze-vissza lejáratok követése is macerás. De a kamatfizetéseket nem tudod mondjuk folyamatosan egy befalapba bepakolni sem…
 • jurta
  Légyszilégyszi, legyen cikk az állampapírokról…

  Amikről itt kommenteltek, azokat egyrészt nem értem, másrészt láthatóan olyan dolgok, amit még vásárlás ELŐTT nagyon jó lenne tudni!

 • kisg
  Én is örülnék egy cikknek az állampapírokról. Hol, milyen formában lehet megvásárolni, hogyan működik, mi az a névérték, mire kell figyelni, mikor kell / érdemes előbb eladni stb.
 • Kiszamolo
  Jó, felveszem a listára.

  Bár megjegyzem, az Akadémián tananyag. 🙂

 • jurta
  Világos. Aki nem fizet, az vár. Reméljük, nem hiába. 🙂

  (Épp most kaptam másfél hónapos átfutással időpontot TB által finanszírozott ízületi MR-felvételre. 28.000-ért azonnal megcsinálják. :-))

 • jurta
  Ez Kiszámoló I.26. 0:14-es válaszára ment volna viszontválaszul.
 • barna
  ha megvárom az állampapír lejártát, akkor is felszámolják azt a 2%-ot, amit vételnél? vagy akkor már nincs “visszaváltási költség”?
 • Kiszamolo
  akkor nincs
 • L70
  index.hu/gazdasag/2014/03/05/duhongenek_a_kotvenyesek/

  Nem lehet bejelentkezni a webkincstárba. Honlapon a bejelentkező felületen azért kitehették volna, hogy ne próbálkozzatok, hülye felhasználók, mert épp műszaki hiba van nálunk. Ez a nagyon gyatra online szolgáltatást jelent, van még hova fejlődni.

 • jurta
  Nekem első bejelentkezésem lett volna. Nem értettem, mi a baj velem 🙂
  (Szerencsére csak a választás után adok kölcsön pénzt a drága magyar államnak, így ezzel a kipróbálással ráérek.)

  Estére egyébként kitették az információt, délelőttre meg elhárították a hibát.