Katások szolgálati ideje

Amikor bejelentették a minimálbér combos emelését, azon gondolkodtam, hogyan fogja ez érinteni a katásokat, hiszen ők nem fizetnek többet jövőre sem, így a nyugdíjszámítás alapja sem fog nőni érdemben.

Mint mostanában több cikk is foglalkozott vele több portálon, tényleg rosszul fogja érinteni őket, ráadásul duplán.

Mivel a minimálbérhez (ami jövőre 200 ezer forint lesz) kell arányosítani a megszerzett jövedelmet, ami havi 50 ezer forintot fizető katásnál 108 ezer forint lesz jövőre, a 75 ezer forintot fizető katásnál pedig 179 ezer forint lesz, ezért egy-egy nap csak 0,54 illetve 0,9 napot fog jelenteni. (Vagy másképp fogalmazva minden ledolgozott év jelenleg alig számít fél évnél többet egy most 50 ezret fizető katásnál.)

A nyugdíjkiszámítás módjáról már írtam részletesen, lásd az alábbi cikket. A lényeg röviden: a szolgálati idő és a jövedelem is beleszámít a nyugdíj meghatározásába. Egyrészt a szolgálati idő is túl rövid lesz (lásd fenn), másrészt a megszerzett jövedelem is.

Hogyan számolják ki a nyugdíjadat

Ezért fognak sokan nagyon csúnyán meglepődni, amikor katás vállalkozásból nyugdíjba mennek majd.

Sokan sokszor elmondták már ezt.

Ahogy nem emelik a katások havi befizetését és azt is csak nagyon szerényen, hogy havi mennyi jövedelemnek felel meg a mindenkori katás befizetés, egyre nagyobb bajban vannak a katások.

Mármint az a részük, amelyik nem tesz félre a nyugdíjára. Vedd komolyan a dolgot és egy szabad szemmel is jól látható összeget minden hónapban tegyél félre nyugdíjra, mert 65 évesen már késő lesz elkezdeni.

Share

103 hozzászólás

 • Mr.RTFM
  Én azt hittem azért lesz KATAs vállalkozó valaki, hogy többet tudjon félretenni és mert egyébként sem számít neki a híresen időtálló állami nyugdíj.
  Nyílván akiket adócsalás miatt kényszerítenek bele, azoknak ez elég szívás.
 • Banditosz
  Az 50 vs 70ezres KATA adóval kapcsolatban:
  Van bármi előnye az allambacsinak befizetni a 20 ezret mondjuk egy onkentes nyugdijpenztarral szemben ?

  Amugy nem is ertem azokat a KATAsokat, akik barmilyen nyugdijra szamitanak, es nem tesznek felre maguknak…

 • m_atesz
  Sziasztok! Azt meg tudja nekem mondani vki, h ha csak másodállásban (25.000/hó) vagyok KATA-s, akkor az valahogy beleszámít a jövőbeli nyugdíjamba valahogy? Persze nem kergetek hiú ábrándokat, szimplán érdeklődök csak…

  Rövid leszek: nem.

 • hemond

  szerintem a katás vállakozók 90% (és optimista voltam), csak azt nézi, hogy mennyivel több a pénz és egy fillért se tesz el nyugdíjra pluszban.

  (tudom, mindjárt elkezdetek írni, hogy de Ti bizony félretesztek, de Ti, blog olvasók nem az átlag vagytok, az átlag a műkörmös, masször, köműves, asztalos stb.)

 • BalageHKK
  Felteszem, az idén bevezetett KATA adó nem számít semmit ebből a szempontból? 🙁
 • Gergő
  az utáljuk a katásokat cunami előtt: van egy apró szóismétlés

  “Mint mostanában több cikk is foglalkozott vele mostanában több portálon, tényleg rosszul fogja érinteni őket, ráadásul duplán.”

 • Gergő
  az 75 vs 50, tehát 25-tel többet fizetsz a navnak
  és szerintem ez az a kérdés, ami megosztó, és mindenkinek megvan róla a maga erős véleménye
  én mivel nem nagyon “hiszek” a magyar nyugdíjrendszerben + nem is biztos hogy itthon akarok megöregedni + “élj a mának”, így az 50ezret fizetem, és inkább igyekszem passzív jövedelmekbe beleverni a pénzemet, hogy legyen miből nyugdíjaskodnom…. majd, soká
 • Egyik Tamás
  Inkább fektetem be én a pénzt, úgyhogy én örülök hogy egyre kevesebb a befizetendő kata (reálértékben).
 • Szabolcs
  Banditosz
  2021-11-29 at 14:40
  “Amugy nem is ertem azokat a KATAsokat, akik barmilyen nyugdijra szamitanak, es nem tesznek felre maguknak…”

  Én azt nem értem, hogy azok akik nem katá-sok, miért számítanak értelmezhető nyugdíjra?
  Most is látszik, hogy pikk-pakk elértéktelenedik a pár évvel ezelőtt még korrektnek mondható nyugdíj is… Később már eleve nem indul majd korrekt összegről.

 • Stefan
  Tudja valaki hogy alakul ez amikor valaki szülési szabadságra megy Katásként? Egyrészt hogy számít bele a nyugdíjba, másrészt Katásként milyen mértékű gyes, gyed stb jár? Előre is köszi
 • Szabó Gábor
  Katás vállalkozó vagyok és egy fityinget nem vagyok hajlandó félretenni “nyugdíj”-ra. Én nem akarok nyugdíjba menni. Halálom napjáig “dolgozni” fogok, pontosan úgy és annyira, amennyire most.
  És nyomják beléd a félelmet, a rettegést, hogy nyugdíj nyugdíj nyugdíj meghalsz de senki sem beszél arról, hogy nem csak lehetőség, nem csak egy út van.
  Miért kell beletenni a rettegést az emberekbe, nem stresszelnek eléggé? Az kit nyugtat meg, hogy eltesz havonta 10-50-200 ezer forintot? Senkit. A szemléletmód alapjában téves.

  Aztán jön egy kis betegség vagy csak kiöregedsz a piacról és hirtelen rádöbbensz, hogy ezt jól megszívtad, nem jött be a mesterterv. Szerintem ez a szemléletmód nagyon téves.

 • jami
  Az átlag bárki sem tesz félre semmit. Nekem meglepő volt gyerekként, hogy az összes öregasszonynak (a legjobb értelemben használva ezt) a környzetemben el volt téve pénz a temetésre, csak úgy, mindig tudtak adni az onokáknak alkalmakra – úgy, hogy a férjük utáni özvegyi, szabadszemmel nem is látható nyugdíjuk volt. És meg is éltek. Szemben a saját gyerekeikkel, akiknél többníire 2 kereső volt, átlagfizetéssel és soha nem volt elég pénzük, renszerint a mamát (is) próbálták pumpolni.

  Akinek az az “előnye” volt meg, hogy túlélte a világháborút, a hiperinflációt és a padlássöpréseket…

 • Indexkövető
  Tudom nem ide tartozik, azonban véletlenül beszélgetni kezdtem a városban egy emberrel aki elárulta h a Partner Bank ügynöke, a kiszamolo.hu-ról pedig azt állította h az Allianz ügynöke, említettem neki h ez totális tévedés, de ő ragaszkodott az igazához, érdemes lenne írni egy újabb cikket a méregdrága Partner Bankról, amely azt állítja h ők mások mint 6-7 éve, hiszen anno más függő ügynökök volta.
 • Tee Bee
  jami!

  A mai medián átlagnyugdíjból az akkori (!) életszínvonalon amire hivatkozol, ma is röhögve meg lehet élni.Úgy, ahogy az “öregasszonyok”.Ők voltak az utolsó normális generáció ebben az országban.Sokszor volt itt is arről szó az életszínvonal inflációjáról…
  Dá hát mi van ma?Dőzsölés…
  Anyám is…Kocsit tart fent, kertes házban, egyedül. Fodrász,cicoma,lottó,és bagózik. + a retkes macskáját eteti,ez alap.Pazarol, több kaját dob ki mint mint mi a gyerekekkel.De hát ez “jár neki”!
  Szóval valahol megértem a kormányt, az emberek 90%-ában semmi öngondoskodás nincs.
  A nyugdíjasok elég nagy része a felét nem érdemli meg annak amit kap,csak hát szavazók!
  Más.
  Régóta mondom, hogy maximalizálni kéne a mindekori nyugdíjat, mert abszurd, hogy egyeseknek mennyit fizet az állam. Nem vagyok komcsi, de aki egy vagyont keresett életében az meg is takarított.Elég lenne a minimálbér 2x-ese max.!

 • MZ/X
  Komoly kérdés: rakjak félre, de mibe? Mi az, ami szinte biztosan meg fogja tartani a vásárlóértékét (reálhozamra nem is számítok) 25-30 év múlva? Magas infláció van, gazdasági stagnálás, 0 közeli hozamok, és a globális felmelegedés okozta társadalmi összeomlás is a nyakunkon.

  Képzem én magam, jó a bevételem, de az a 100Ft, amit ma félrerakok, szerintem szinte biztosan el fog értékteledni 30 év alatt.

 • Syntax error

  Megkérdezhetem, mi ez a munkakör, amit egyedül tudsz vinni és 76 évesen is piacképes lesz?
  Gondolkodtam, milyen munkát ajánljak fiatal rokonnak pálya választás előtt, de nem tudtam olyat mondani, ami 30 év múlva is biztosan keresett lesz.
  Köszi!

 • Szabó Gábor
  Igen, a blogod legtöbbször pontosan az ellenkezőjét sulykolja, mint ahogy én élek. És pontosan ezért jó olvasni, mert a saját szemszögünkből nézve mindkettőnknek igaza van. Néha nagyon feldühít, hogy mennyire nem értek egyet azzal, amit írsz, de ez így van rendjén 🙂
  Nagyon sokat tanultam a kiszámoló blogtól nem tudok hozzá hasonlatos ismeretterjesztő blogot mondani magyar nyelven!

  Ja, igen, amit írtál, hogy betegség: a betegség nem vár 65 éves korodig, hamarabb is jöhet. Erre fel vagyok készülve tartalékkal és biztosítással is!
  Kiöregedni a szakmából? Innen csak kihalni lehet, kiöregedni nem. Amíg látom a képernyőt, tudok kattintani és lesz internet addig rendben vagyok.

 • This is the way
  KATA-s munkavállalói formát jó esetben azért választ az ember, mert ezáltal sokkal nagyobb bevételre tud szert tenni.
  Én azt az utat követem már 5 éve, hogy havi szinten a bevétele(i)m ~50%ából próbálok gazdálkodni, a többi pedig megy egy alacsony költségű, jól diverzifikált ETF portfólióba. Ha jelentősen csökkenne a bevételi forrásom az sem érne váratlanul, és így még a jövőre is lehet készülni tudatosan. Számomra az abszolút nem opció, hogy az utolsó fillérig elverjem az összes havi bevételemet, és szerintem ez a baj az emberekkel nagy általánosságban, hogy nagyobb lábon és fényűzésben próbálnak élni, mint amilyenben egyébként megtehetnék.
 • Geza
  Az állami nyugdíjra egyfajta diverzifikációként tekintek. Lehet, hogy nem fogok annyit kivenni belőle, mint amennyit beleraktam, de azért ez egy nagyjából biztosnak tekinthető összeg arra, hogy legalább a rezsit meg a kaját ki lehessen fizetni. Évtizedek óta megy a riogatás, hogy nem lesz nyugdíj, meg kevés lesz, de azért mégiscsak van. És ezt csak az állam tudja elvenni, más nem.
  Persze emellett kell gyűjteni a magánnyugdíjra valót, de egy értelmezhető összeget a nyugdíjkasszába is be kell rakni. Ez egy 50 ezres KATÁ-ból nem lesz meg.
 • Szabó Gábor
  pénzügyi spekuláció.
 • mad823
  Ez a (ha jól látom, jelenleg kb. 430e) ember mennyivel járul hozzá felosztó kirovó nyugdíjrendszerhez? Mármint az értem, hogy nekik nem lesz nyugdíjuk, de mellette megvan a lehetőségük, hogy szépen tegyenek félre, de én sem (na jól, a munkáltatóm) azért fizetem a járulákot, hogy nekem pénzem legyen belőle, hanem hogy a jelenlegi nyuggereknek legyen farhátra való. Szóval arányaiban mennyire hasznontalanok társadalmi szinten a KATÁsok? Flame on! 🙂
 • D
  Kapcsolodo kerdes:
  tegyuk fel, hogy KATA-skent a megfelelo osszeget felreteszem nyugdijra.
  A nyugdijas eveim elejen nincs is semmi problema, nagyobbreszt a hozamokbol, kisebb reszt a toke felelesebol elelek.
  Hogyan tudom magam (es az esetlegesen rolam gondoskodokat) bebiztositani azokra az idokre, amikor mar esetleg szellemileg elindulok lefele?
  Az allami nyugdij ‘csak ugy’ jon minden honapban, igy az egy relative stabil beveteli forras. A sajat felretett megtakaritasomat egy demens pillanatomban viszont elszorhatom/elcsalhatjak tolem.
 • Gabtsee
  OMG.. Ebből az aspektusból még nem is vizsgáltam a szitumat, csak most esett le, hogy én milyen durván szívok. Katás fejlesztő vagyok, a kapacitásom 98%-át egy kanadai cég köti le. Itt a 3M-s korlát, így kb áprilistól 40% körül adózok.

  Szóval az év háromnegyed részében befizetek ~3-4 minimálbérnyi adót havonta, és még az állami nyugdíjlétrán is legalul leszek? Ha összeadom, hogy mennyit teszek még pluszban félre, az már 60% fölötti elvonás. :O

  @Kiszámoló ha erre tudsz valami okosságot, lennék az ügyfeled. 🙂

 • Májkel Nájt
  This is the way: Gondolom saját ingatlanban élsz gyerekekkel, feleseggel. Egyedüli keresőként… havi 1 milliót keresek 10 eve, de nem vagyok olyan vagany mint te..
 • V.A. Lucky
  Csak én érzem azt, hogy az elmúlt pár év alacsony inflációja miatt az emberek elhitték, hogy a bab is hús, és pl. a 2000-es évek inflációs számai – csak hogy direkt ne a régmúltat mondjam – már soha az életben nem jöhetnek vissza? Most meg úgy kezelik, mintha a Loch Ness-i szörny mászott volna ki a partra eléjük.
 • -nb-
  Jön a nyugdíj, szembesülök dolgokkal:
  – mellékes jövedelmek: sokkal nehezebben indulnak el a munkák, ezért nagyot csökkent a bevétel. Olyan ez, csak a példa kedvéért, mintha backend fejlesztőként 10 éve még weblapot is gyártottál, aztán 5 éve meg: javascripteljen akinek 2 anyukája van.
  – hosszú ideig (10 év) “rendszeren” kivüli, minimálbéres, kb. mint a kata: több, mint 25%-ot vág a nyugdíjból, pedig a szolgálati időn csak 1 év = 2% a veszteség (külföldi 4 év miatt)
  – az utóbbi 5 év “kényelmes” állása miatt a jövedelmem kb. 60%-a a top-nak, ez további 5-10 % csökkenés. (nem bánom, csak szomorú vagyok)
  – bérbeadott lakás: remélem a rezsit hozza
  A féléves tartalékon + a várható kiadásokon (új konyha/autó/fogsor/mindengép) túl nem sok maradt meg a +egy lakáson kívül, hiába nem fizettem járulékot 🙁 lehet, h béna vagyok, de tény 🙂
  Nyugdij = netto * 0.65! a 0.9 helyett, fájdalmas 🙁
 • V.A. Lucky
  : Olyat válasszon, amit szeret csinálni, és amiben azért lehetséges feljebb lépni. Egyrészt, szerintem semmi értelme elköteleznie magát egy olyan karrier mellett, aminél minden egyes nap utálkozva kel ki az ágyból. Másrészt ha tud menni előre, képezni magát, akkor egész szép ívet lehet befutni a legkülönfélébb területeken. Ha az ország legjobb asztalosai, pénzügyesei, színészei, stb. között lesznek, és szeretni is fogják (az utóbbi nélkül általában nehezen jön össze az előbbi), akkor már nem lesz olyan rossz soruk.

  Ha ez nem elég konkrét, akkor az azért van mert lehetetlen, sőt szerintem felesleges is három évtizedre előre jósolgatni. Olyan találmányok, jogi változások, stb. jöhetnek majd, és írhatják át a munkaerőpiac különféle szegmenseit, amiket ma még elképzelni sem tudunk.

 • tücsök és bogár
  Vagy majd jön egy “szociálisan érzékeny” kormány és felemeli az alacsony összegű nyugdíjakat.
 • Haman
  Katásként eléggé nyomaszt a nyugdíj kérdés. Teszegetek félre serényen, önostorozok, amikor lazítok kicsit a munkán és ezáltal a félreteendő pénzen. Milyen jó lenne kicsit többet “élni”: külföldi nyaralás, stb. Nyugdíjra olyan összeget kéne összekuporgatni, hogy bele se merek gondolni. 60-80millió biztos kéne értékálló befektetésben (feltéve, hogy 0 lesz az állami nyugdíjam).
 • Kovács Tivald
  Katás vagyok, mégpedig a tipikus “infós-katás”, azaz 1 db külföldi ügyfélnek dolgozok, mint konzulens.

  A KATA, mint vállalkozási forma, sajnos egyre kevésbé vonzó. Nyugodtan nevezzetek idegenszívűnek, de én hajlamos vagyok az adóra úgy tekinteni, mint bármely más vásárlásra. Lakj és dolgozz X országban, fizess ennyi meg ennyi adót, ezért pedig kapsz ezt meg ezt. Jelenleg a KATA-nak van egy elhanyagolható fix része, amiért kap az ember egy minimál egészségbiztosítást, meg egy erős büntetőadó-része (amiért azt kapja az ember, hogy szabadlábon marad) – ezen szerintem nem fog segíteni, ha még emelnek a fix részen, miközben a legtöbb országban pont, hogy adókedvezményekkel próbálják magukhoz csalni a hozzám hasonló távmunkásokat. (ld. pl. görögök, ahol most 7 évre szóló 50%-os adókedvezményt osztogatnak)

 • Belavoltam
  “Nem vagyok komcsi, de”

  De, komcsi vagy. Teljesen igazsagos, ha az aktiv idoben meglevo fizetesbeli kulonbsegek (aranyosan) megjelennek a nyugdijbeli kulonbsegekben is.

 • Belavoltam
  “Amíg látom a képernyőt, tudok kattintani és lesz internet addig rendben vagyok.”

  Ha tenyleg csak ennyit tudsz, ill. kell a munkadhoz, akkor rossz hirem van. Bar konkretumot nem irtal, igy a fantaziankra vagyunk hagyatva, de az “innen csak kihalni lehet” nekem amolyan hires utolso mondatnak tunik.

 • Ákos

  Aki vagyonokat keresett, az vagyonokat is fizetett be az állam kasszába. Régen maximálva volt a nyugdíjjárulék és így a nyugdíj is. Mióta nincs maximálva azóta nincsa nyugdíjnak se maximuma. Szerintem csak úgy igazságos, ha a kettő együtt van szabályozva.

 • This is the way
  albérletben a feleségemmel és havi 1M alatt keresek, mégis mi abban a vagány amit írtam? Az a realitás.
 • Janos82
  Mekkora havi bevetelig van ertelme katazni, ha az embernek csak egy ugyfele van, es minimalis kiadasa?
 • pléhboj
  A legtöbb KATA-s rábaszik keményen az “ingyenpénzre”, a 70%-a simán elveri az aktuális fogyasztásra, 30%-a “befekteti” és ebből 20%-ának lesz értelmezhető vagyona évtizedek múlva, a többinek nem fog megtérülni. Jelenleg vegyünk egy 250K-s havi összeget, ami már értelmezhető “nyugdíjként”, mindenki kiszámolhatja egy évi 5%-os hozam mellett mekkora min. tőkét kéne összehoznia ehhez, továbbá éves szinten (inflációhoz mérten) generálni a hozamot hogy már az első év után ne legyen életszínvonal csökkenés belőle.
 • Gabtsee
  Én is totál így vagyok vele. Van ötleted, hogy hogyan lehet ebben a témában haladni? Mert nálam kb olyasmik jöttek fel, hogy Romániába teszem át a székhelyem, vagy bármi más olyan országba, ahol élhető adózás van.

  Nem akarok kibújni a közteherviselés alól. Egy kb 20-25%, ok, legyen harminc százalék, amit sápoljanak tőlem a köz javára.
  De ez így nosense,,

 • Snowowl
  A pályaválasztás mindig egy hatalmas kérdőjel. 🙂 Nekünk azt tanították az egyetemen, hogy mi olyan munkákra készítjük fel a gyerekeket, amelyek ma még nem is léteznek (pedagógus leszek/vagyok).
  A KATA-t lehet szidni, de én ha nem akarok közoktatásban dolgozni (egyen tankönyv, Klik, ha elfogadásra tanítanád a gyereket, akkor téged csesznek le…), akkor más esélyem nincs. 🙂 A nyugdíj kérdés nem csak a Katásoknak lesz gond, hanem annak a sok százezer -ha nem millió- embernek is, aki évek, évtizedek óta minimálbérre van bejelentve. Anyámnak hiába lesz meg az x év munkaviszonya, folyamatosan minimálra van bejelentve (és ő még örül, hogy van munkaviszonya, sok munkatársát be sem jelentették), már most fél, hogy fel fog kopni az álla öregkorában.
 • Negyvenes
  Léteznek olyan megoldások nyugdíj helyett, hogy (pl. utód nem lévén) az államra/önkormányzatra hagyja az ember a tehermentes ingatlanját apanázsért cserébe? Mondjuk fél az eltartási szerződés kockázataitól, és ha segítségre van szüksége, inkább kifizeti a segítséget a juttatásból, minthogy érdekelté tegye az eltartót abban, hogy “véletlenül” rosszul adagolja a gyógyszert. Ha van erre megoldás, milyen mértékű? Lehet akár a nyugdíjkorhatár elérése előtt is kötni ilyen szerződést?
 • százegy
  Én általánosságban sokkal rosszabnak látom a helyzetet. 2012-től negyedére csökkent az nyugdíjjáradék-fizetés – szichó adó lett a munkaadói nyugdíjjárulék-, a felosztó-kirovó rendszer ellenére ez nem jó jel, csökkent a jogosultság. A korfa is egyre romlik, egyre kevesebb a járulékfizető. A MANYUP-elkobzása alapjaiban törte meg a nyugdíjgondoskodást. 2010 és 2020 között az OECD-országok közül csak Magyarországon és Lengyelországban csökkent a nyugdíjmegtakarítás. Jelenleg átlagban Magyarországon az átlagbér 2%-át teszik félre nyugdíjmegtakarításra. Az Orbán rezsim alatt folyamatosan nyílik az olló a nyugdíjak és a bérek közt.
  Ehhez jön még a nemzetközi bizonytalanság. Nyugat rohad le, tobzódik a deviancia, “faji és társadalmi feszültségek”, a középosztály csúszik le, a másik oldalon Erdoganok, Orbánok és Putyinok, demagóg, korrupt maffiózók, a kínai “pontrendszeres” diktatúra.
 • százegy
  A másik fontos dolog, el kell gondolkozni azon, hogy érdemes-e olyan országban maradni, ahol a társadalom két legnagyobb támogatottságú politikusa Orbán és Gyurcsány. Ez jól jelzi a magyar társadalom szellemi, kulturális, morális és mentális állapotát. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy a világ egyre zavarosabb máshol is. A jövőkutatók a kapitalista társadalom nem túl sokára bekövetkező végóráját vizionálják. Trump, Orbán, Erdogan és társaik csak azért juthattak hatalomra, mert a mainstream “demokratákban” egyre kevésbé bíznak a “zemberek”, súlyos társadalmi elégedetlenségek vannak nem is annyira a mélyben. Nem irigylem a következő generációkat, de magunkat se. Nem csak a katásoknak, mindenkinek fontos lenne komoly biztonsági tartalékot képezni, a kérdés az, hogy milyen szakaszokban miben. Mi lesz az egyes szakaszojban a tőzsdével, arannyal, kriptipénzekkel, ingatlanokkal, stb..
 • Rolcsi
  Sziasztok!

  Idén csábított át egy külföldi cégcsoport egy magyar multitól informatikus alkalmazotti státuszból KATA-sba (75-öt fizetek, Ők „kérték”, hogy azt fizessem és állják is a +25k-t, arra nincs lehetőség, hogy én kezdjek ezzel a pénzzel valami mást, szóval vagy ide fizetem vagy „nincs”). Annyira nem tetszett elsőre ez a KATA-s lét (nincs betegszabi, szar nyugdíj, szabik, stb), de a havi +400 nettó fizu különbség meggyőzött. Így harminc felett már viszont szeretnék neki állni a nyugdíjjal is foglalkozni. Viszont befektetéssel se időm, se energiám nincs foglalkozni. Mi az amibe fizetek X összeget és lesz Y összegem nyugdíjasként és nem vernek át? Olyan konstrukciót keresek, mint a gyermekemnek a babakötvény, egyszerű legyen mint a faék. Ötlet?

 • Puffogok
  3,5 éve vagyok katas, de ebből 1,5-2 év elcseszett idő, azonnal a seggére vertem a hirtelen jött “sok” pénznek. Az utóbbi időben pár milliót sikerült eltenni allampapirba, illetve most végre a tőzsdére is ránéztem.
  A terv egyelőre az, hogy amíg bírom addig megy minden tőzsdére ami nem kell a következő 10 évben. A pénz 80%-át etf-ben tervezem tartani, egyelőre nem tartok ott tudásban hogy elkezdjek aktívan kereskedni.
  Nyugdíjra nem számítok, igyekszem úgy intézni a napi pénzügyeket, hogy a bevétel több mint fele mindig megtakarításba menjen.
  Szeretem amit csinálok, várhatóan a következő 10 évben is tudom csinálni ha nagy gebasz nem jön, messzebb pedig nem látok.
  Jobb ötlet nincs, de jo tanacsot szívesen veszek.
 • bobesbobek
  “Mivel a minimálbérhez (ami jövőre 200 ezer forint lesz)”

  Elnézést, de ez nettó vagy bruttó? Sehol se utalnak rá, pedig ez magyarisztánban sosem egyértelmű.

 • Na ne már

  Nem vagyok egy agresszív troll, de van itt néhány dolog, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni.
  Tipikus infos, egy cégnél konzulens. Ez gyakorlatilag kataba csomagolt munkaviszony. Tudod te, mennyi a munkaviszonyt terhelő adókék? Cirka 33,5 százalék. Számold ki, te mennyit fizetsz ehhez képest azzal, hogy kamu katazol. Szólj, ha eléri a jövedelmed 10 százalékát.
  És még te nem vagy elégedett? Persze, tudom, nem kapsz táppénzt meg nincs fizetett szabadságod sem. Hát ekkora közteherviselés mellett mit kellene még? Eszem megáll komolyan. Szeretem ezt a blogot, de az it szektor felülreprezentált képviselői azért kicsit gondolkodhatnának néha, vagy tényleg ennyire fogalmuk sincs a valo világról? Tisztelet a kivételnek.
 • UKbanDolgozoMagyar
  Az UK-ban is fizetessel aranyosan vonjak a jarulekokat (savos adorendszer) megis az allami nyugdij £137.60 hetente es es az orszag egyaltalan nem komcsi. Egyetlen egy dolog van alanyi jogon az az egeszsegugyi ellatas minden mas vadkapitalista Mindenki motivalt eppen ezert hogy magannyugdijba, ingatlanokba, befektetesbe tolja a penzet, mivel ez a fenti osszeg meg egy csoro keleti orszagban is szukos. Egy atlag angol celja az, hogy mire nyudijas lesz ki legyen fizetve 30+ eves jelzalog hitele.
 • Szabó Gábor
  Írtam, hogy pénzügyi spekuláció. Sohasem fog kihalni. Ahogy a szerencsejáték sem. És még lehetne sorolni.
 • KGyörgy
  Azokhoz a józan KATA-sokhoz képest, akik tesznek félre bőven nyugdíjra, lehet, hogy az alkalmazottak fognak meglepődni, amikor kiderül, hogy emelik majd a nyugdíjkorhatárt, illetve nem tudnak annyi nyugdíjat fizetni, mint kellene, mert nem lesz, aki megtermelje.

  A nyugdíjrendszer jövője nagyon ingatag, ehhez képest optimálisabbnak látszik katázni, és eltenni gondosan pénzt a nyugdíjra. (Aki meg katázik, és nem gondol a jövőjére, nem tesz félre most, az megérdemli, ahogy járni fog.)

 • Laci bácsi
  Máshonnan származó információim alapján röviden: ez az egész nyugdíjrendszer egy nagyon jól kitalált valami. Azonban a mai felosztó-kirovó rendszer hosszú távon nem fenntartható, ezért komoly átalakításokat kell végezni. Eddig elég volt a nyugdíjak lassú, de biztos elinflálása. Sajnos csak eddig. Most a potyautasok kiszűrése fog megtörténni. (Katások, minimálbéresek, munkanélküliek, stb.). Sokan azt hiszik, az a jó, ha mindenki fizet. Ha csak keveset is, de fizet. Na, ők kerülnek sokba a nyugdíjkasszának. Ennek lassan, de biztosan vége lesz. A mostani őrült pénzosztás a nyugdíjkasszát sem kímélte, hihetetlen hiányt generált. Ezt valakinek ki kell majd fizetni. Információm szerint az egyik ilyen elem a nők 40-t fogja érinteni. Szigorítani fogják a jogosultságot /43 évre tervezik emelni/. A másik a nyugdíjszámítási rátával fog trükközni, folyamatosan, évről, évre. Folytatás következik….
 • Laci bácsi
  Szóval, ebbe a képbe illeszkedik a Katások népes tábora, és a fentebb említett többi csoport. Nekik az elkövetkező években, főleg évtizedekben nem kell szemmel látható nyugdíjat, és egyéb ellátást fizetni /pl. táppénzt/. Ugyanakkor, ha ez nem volna elég, ők azok aki ha nem is életük végéig, de amíg fel tudnak kelni az ágyból, kénytelenek dolgozni. És itt megoldódott egy másik probléma is, nevezetesen a nyugdíjasok visszavezetése a munka világába. Ugyanis az elkövetkező években, évtizedekben óriási humán munkaerő hiánnyal számolnak globálisan. Szóval, mint mondtam, ki van ez találva nagyon okosan. Szeretném leszögezni, ezt nem a saját kútfejemből szültem, ez a projekt már évek óta napirenden van. A megvalósítása folyamatosan fut. Nyilván lesznek finomítások benne, de a fősodrás az mindenképpen látszik. Ja, pár év múlva én is nyugger leszek. Várhatóan 350 ezer körüli nyugdíjjal. Hoppá…..