Ez történt a héten

Az Egyesült Államokban mindig limitálva van, hogy mennyire adósodhat el az aktuális kormányzat. Ezt a limitet rendszeresen emelgetik, de ehhez kongresszusi hozzájárulás kell. Minden ilyen emelés politikai közelharc szokott lenni, most éppen megint aktuális egy ilyen vérre menő küzdelem. Ha nem járulnak hozzá a képviselők a limit emeléséhez, akkor a világ legnagyobb gazdasága csődbe kerülhet vagy választhatja azt is, hogy nem fizeti ki a közalkalmazottakat.

(Zárójelben jelzem, eddig még mindig meglett az emelés, bár nem tudom, ez annyira jó-e hosszú távon, elnézve az Egyesült Államok egyre durvább eladósodását. Akár lehetne a kiadásokat is csökkenteni, de ez valamiért mindig csak az aktuális ellenzéknek jut eszébe, azoknak, akik például az előző ciklusban szintén két kézzel szórták ki a pénzt az ablakon, konkrétabban negyedével növelték az teljes adósságállományt négy év alatt. Hol van már a múlt századra jellemző, legalább GDP arányosan csökkenő adósságállomány?)

A Microsoft, Google, Meta és hasonló cégek sorban jelentik be, hogy 10-18 ezer fővel csökkentik az alkalmazottjaik létszámát. Érdemes azonban azt is tudni, hogy csak a Google 50 ezer fővel növelte az alkalmazottai számát a pandémia kitörése után. Így nézve már nem is olyan sok az a tízezer főnyi elbocsátás, ami a jelenlegi dolgozók 6%-át jelenti.

Míg a techcégek és a pénzintézetek tízezreket bocsátanak el, máshol nő a foglalkoztatottság:

Az amerikai átlagfizetés óránként 12 centtel magasabb reálértéken, mint 1972-ben.

Lassan vége van az autóhiánynak, míg egy éve még a vásárlók 80%-a többet fizetett az autóért, mint a hivatalos irányár, jelenleg már csak 36%-a tette ezt. Velük szemben a többség már olcsóbban jutott az autóhoz, mint az irányár. Tavaly ilyenkor még átlagosan 700 dollárral fizettek többet az autóért, mint a hivatalos ár, most már átlagosan 300 dollárral kevesebbért hozhatják el azt. Ez azonban még nagyon messze van a 2019-es átlagos 2600 dolláros kedvezménytől.

Normál gazdasági helyzetben a rövidtávú hozamok mindig kisebbek, mint a hosszútávúak, az úgynevezett hozamgörbe szépen emelkedik, ahogy nő a futamideje a kötvényeknek.

Jelenleg inverz a hozamgörbe az Egyesült Államokban (is), vagyis a rövidtávú hozamok magasabbak, mint a hosszútávúak:

A háromhónapos és a tízéves állampapírok hozamából szokták számolni a recesszió valószínűségét 1966 óta. Azt találták, hogy ha a hozamok különbségéből számolt érték 40% felett van, akkor egy éven belül recesszió várható. Jelenleg ez az érték 47,31%, a legmagasabb 1981 óta. (Egy mutató, ami évtizedek át megbízható volt, nem feltétlen lesz továbbra is az, ezért ne vedd készpénznek, hogy biztos komoly recesszió lesz az USÁ-ban. De esély van rá.)

A használt ingatlanok értékesítése 2010 óta a legalacsonyabb értékre estek az Egyesült Államokban (is), az ebből élőknek az ad némi reményt, hogy a lakáshitelek átlagos kamatai némileg csökkentek az elmúlt hetekben, így talán már nem fog tovább csökkeni az értékesítések száma.

Az Egyesült Államokban tovább tart a tojás-sokk, hiszen két év alatt közel az ötszörösére nőtt a tojás ára és megduplázódott az elmúlt évben. Ezzel párhuzamosan a tojástermelők profitja is közel megduplázódott egy év alatt, ebből van a felháborodás. De ez így van a gazdaság minden területén, amikor a tengeri szállítás ára emelkedett a többszörösére, a szállítmányozó cégek profitja is az egekbe emelkedett, az autógyárak profitja úgy lett a többszöröse, hogy közben sokkal kevesebb autót adtak el és így tovább. Ha elkezdenek emelkedni az árak, a cégek gyorsan kihasználják, hogy a vásárlók beletőrödnek az áremelkedésbe.

Közben megindult a tojáscsempészet is Mexikóból, sőt már befektetési tippek is jönnek a tojásgyártó és forgalmazó cégekbe.

A Nemzetközi Légiszállítási Szövetség adatai szerint a nemzetközi légi utazások száma elérte a 2019-es érték 75%-át.

A japán jegybank csak az elmúlt hét hónapban a japán éves GDP 14%-ának megfelelő japán állampapírt vásárolt fel. Erősen kíváncsi vagyok, van-e még út visszafelé ebből a rendszerből vagy már csak előre tudnak menekülni?

A legtöbb országba vízummentesen vagy egyszerűsített vízummal a japán, a dél-koreai és a szingapúri útlevelekkel (193, illetve 192 ország) lehet utazni, míg a legkevésbé szerencsés útlevélnek az afgán, iraki és a szíriai útlevél számít. (27, 29, 30 ország).  A magyar útlevéllel 184 országba mehetünk vízum nélkül vagy egyszerűsített vízummal.

Sokan szeretnék a dollár hegemóniáját megtörni a világkereskedelemben, főleg a kínaiak és az oroszok. Pénteken a szaúd-arábiai gazdasági miniszter jelentette be, hogy vizsgálják annak a lehetőségét, hogy dollár mellett más devizákat is elfogadjanak az olajukért cserébe. Jelenleg a világkereskedelem hajszál híján 60%-a amerikai dollárban zajlik, majdnem 20%-a euróban és csak 2,76%-a jüanban (renminbiben).

Share

130 hozzászólás

 • Csinolina
  “20% lakásáremelkedés. Egy éve befektettem 10 misit egy lakásba, 20% önerőként, tehát vettem egy 50 milliós lakást. Egy évvel később a lakás ért 60 milliót a 20% emelkedés után. 10 millió vagyonoból lett 20 egy év alatt. 100% hozam és akkor még ki sem volt adva ”

  Eladtad, vagy csak most gondolod, hogy így adja ki a matek?

 • NAR
  Ha jól látom, az a “máshol nő a foglalkoztatottság”, az azt jelenti, hogy a Google-tól elküldött Linux kernel fejlesztő mehet kórházba ágytálat cserélni? Persze az éhezésnél jobb (főleg, hogy étvágy sem marad), de azért nem olyan rózsás a dolog…
 • Kiszamolo
  Hát igen. El lehetne adni ennyiért, vagy csak úgy gondolja, mert a szomszéd is ennyiért árulja.

  A nem realizált nyereség az nem nyereség.

  Egyébként nyilván elméleti az okfejtése, szerintem nem vett semmit, nemhogy lakást 20% önerővel és a matek szerint 0% kamattal.

 • IT-s
  tudom csak példa volt, de a kaliberre írom elsősorban: nem tudok olyan élethelyzetet, olyan monumentális összeomlást elképzelni realisztikusan mondva, amiben egy ilyen magas profilú specialista majd ágytálat fog cserélni.

  Ezek az emberek nem avulnak el olyan könnyen.

 • tip
  Aki egy éve 80% forinthitellel befektetett akármibe, az tkp. a forint esésére fogadott, és nyert.

  Csakhogy azóta a forint esésére fogadás megdrágult (vö. alapkamat); nem is csinálják annyian, amiért a forint nem is esik tovább.

  Az ilyen anekdoták, hogy mit csináltam egy éve és mennyit nyertem vele, a messziről jött emberhez hasonlók, amelyik tudvalevőleg azt mond, amit akar. Én is leírhatnám, hogy a múlt héten megjátszottam a nyertes lottószámokat. És? Tudom bizonyítani, vagy bárki tudja bizonyítani az ellenkezőjét, valamint lehet bármit tanulni belőle? Nem. Pont ennyit érnek az „egy éve vettem egy lakást“ kezdetű anekdoták.

  Aki leírja, hogy mit csinál MOST és miért, arra majd visszatérünk egy év múlva, hogy ki a májer. Egy ilyen hozzászólással legalább a nickje szavahihetőségét kockáztatja, ha mást nem is.

 • Treil
  3000Ft-ból igen szűkösen kapni 4 személyes teljes ebédhez alapanyagot. Persze nem mirelit rántottsajtra gondolok rizzsel. Azért minden nap kitalálni hogy mit főzz másnap a melóba, megvenni az alapanyagot, de épp csak ami nincs otthon, 1-1,5 órát eltölteni a főzéssel, pakolással, aztán másnap mikrózni az előző este lefőzött kaját, megint mosogatni az kübliket. Gyerekeknek általában van menza, akkor már inkább 2 emberről beszélünk.
  Persze nem is azt szándékoztam megkérdőjelezni hogy olcsóbb-e otthon főzni, hanem amiket itt leírtok átlagban minimum 10 ezret keres itt mindenki egy óra melóval, de drágálja a 2000-es menüt a jelenlegi élelmiszer árak mellett és inkább 1-2 órát még főzőcskél otthon minden nap hogy spóroljon pár ezret.
 • Richmond
  usespanner – a perui és srí lankai helyzetben semmi, de semmi közös nincs. Peru annak ellenére gazdagodik -állampolgáraival egyetemben – hogy politikai káosz van az országban, erről írtunk korábban. És most azért van politikai káosz, mert egy 20%-os támogatottságú elnök úgy döntött, hogy feloszlatja a Kongresszust és ír egy szép új alkotmányt, illetve még több rokont nevez ki fontos posztokra. 80 (!!!) minisztert fogyasztott el másfél éves elnöksége alatt.
  Az ország déli peremén vannak heves tüntetések, az ország zöme a háta közepére sem kívánja Castillot.
  Az ország továbbra is stabil demokrácia, a kutya nem avatkozik be náluk – Kína azért tapogatózik rendesen.
 • Somos bandidos
  Nem erősséged a matematika ugye? 🙂

  Számoljunk. 2000/fő egy ebéd ha rendelsz (és ez nagyon olcsó, nincs benne a 7-900Ft-os szállítás).

  Tehát naponta, ha a feleségemmel nem főzünk, hanem rendelünk (mivel nem egy helyen dolgozunk 2 szállítás) 2000+2000+900+900. Tehát 5800 az ebéd kettőnknek/nap.

  Átmegyek a boltba (számoljunk Auchannal), veszek:
  1 kiló jázmin rizst: 1200 Ft
  1 kiló csirkemellfilét: 1500 Ft
  1 kiló mexikói zöldségkeveréket: 700 Ft

  Ezt tudod hány napig esszük? Kettő. Tehát 4 ebéd. Számolgass. 4 ebéd rendelve: ~11000, otthon elkészítve: ~4000

  De rendelgessél csak 🙂 Fizesd a foodpanda 110 forintos kényelmi díját, a 900 forintos szállítást és az 1800Ft/tál húst krumplival/rizzsel.

 • Treil
  Somos bandidos
  Nem kell rendelni, átcsattogsz a menüzőbe, ha messzebb van elmentek 5-en egy kocsival a cégtől. Nagyobb vállalatoknál saját kantin van.
  Egyébként is teljesen életszerű a folyamatosan két napig fogyasztott csirkerizs, leves nélkül. Így is lehet persze csinálni, csak nagyátlagban nem ennyit költenek alapanyagokra.
 • Pisti
  Nálunk a munkahelyen pont az van, hogy egyre jobban megéri megvenni a menzás ebédet. Volt ugyan emelés 2x az elmúlt évben, de a bolti élelmiszer ár emelkedés sokkal nagyobb. 4-600 Forint egy fullos szendvics, vagy tortilla, 1000 Ft egy szerintem jó minőségű menü levessel. (Munkahely támogatja az étel árakat, azért ilyen olcsó) Ennyiért nem éri meg időt tölteni minden nap a főzéssel. Néha vacsorára is megveszem, mert ha meló után bemegyek boltba, tuti megveszek más előre nem tervezett dolgot éhesen és végén drágábban jövök ki belőle.
 • Számolj Norbi
  Kevered a lakásáremelkedést a forintzuhanással. Ha már kiszámoló a blog címe, érdemes lenne kiszámolnod, mennyit “nyertél”. Ha 1 éve 10M önrésszel 50M-s lakást vettél, ami most szerinted 60M, és realizálnád a “nyereséget”, akkor a vételkor fizetett 4% illeték (2M), ügyvéd, közjegyző (0,4M), 4% hitelkamat (1,6M), 2% végtörlesztés (0,7M), majd az eladás utáni 15% SZJA (1,5M) után lenne 3,8M hozamod. Az mondjuk nem 100%, hanem 38%. Van 13,8M forintod. Ha ugyanilyen 5x-ös tőkeáttétellel mondjuk semmit nem vettél volna, csak parkoltatod az egészet a 0% kamatot fizető folyószámládon dollárban, akkor ügyvéd, közjegyző, kamat, végtörlesztés után 14,3M firintod lenne. Ha PEMÁP-ba teszed, akkor ügyvéd, közjegyző, kamat, visszaváltás, végtörlesztés után lenne 15,4M forintod. Hát egyelőre nem állsz jól. A PMÁP az egyetlen, amit versz.
 • Hoppárézimi
  Otthon vs. rendelés-hez: az étterem, kifőzde ipari áron kapja az energiát, a lakosság pedig kedvezményesen, még az emeltet is. Ez a kiszállításon, óradíjon, kényelmi díjon túl emeli az árat. Nyilván lesz olyan, akinek még így is megéri, de szerintem rohamosan csökken ezen kör számossága. Ez pedig vendéglátóhelyek megszűnését hozza majd várhatóan. Ők nem tudnak drasztikusan csökkenteni, a fenti okokból.
 • csizkek
  “hogy még Q3-ban is +21% volt az éves emelkedés?”
  Q2-Q3 kozott 1% a KSH elozetes(!) azaz saccperkabe erteke. A valodi ingatlanosok Q2-Q3 kozott 3-5% csokkenest mertek:
  24.hu/fn/gazdasag/2023/01/22/mar-biztos-a-fordulat-az-ingatlanpiacon-tiz-ev-utan-ujra-esnek-az-arak/
  Amig a ner onti az occo vallalkozoi hitelt, meg vmeddig kitart az alom.. Aztan jon a masnap.
 • Belavoltam
  Meg regebben az egyik etelfutar/kiszallito ceg Koban Rita reklamarcan keresztul azt kommunikalta, hogy mennyivel jobban jarsz, ha ettol a cegtol rendelsz, mert mar 500 Ft-ert (mar van azert par eve) is milyen jo kis menuket lehet kapni, es hogy olcsobb, mint ha magadnak foznel.

  Ezt nem teljesen vagtam, mert az a ceg megveszi az alapanyagot, rateszi a rezsit, a munkabert es hasznot. Hogy lehetne olcsobb, mintha magamnak foznek? Nyilvan sehogy.

 • 404? 440.

  Ja, a kiadott lakások eladása és másba fektetése a sikertelenség biztos jele, jól látod.
  Bezzeg a hitelre vásárlás azosztigen! Irigylünk is ám.

  Tesla 400 dollárról 100 dollárra esve egy év alatt myilván a csúcsbefektetés, ezért is választhattál ötéves időtávot. Meg a bitcoinnál is. Na ja, ha meg a ahhoz hasonlítjuk amikor még nem is voltak ahhoz képest végtelen a növekedés.
  Aztán igen hamar a múltra váltottál ahhoz képest hogy a jövőre nézve ajánlottam fogadást.

 • csizkek
  “20% lakásáremelkedés. Egy éve befektettem 10 misit egy lakásba, 20% önerőként, tehát vettem egy 50 milliós lakást. Egy évvel később a lakás ért 60 milliót a 20% emelkedés után. 10 millió vagyonoból lett 20 egy év alatt. ”
  Ez egy hypotetikus osszehasonlitas. Pont mikor a coinosok vertek a melluket 60k-nal es itt trollkodtak a forumot. Aztan szepen eltuntek..
  Kutyat nem erdekel mennyit er az a lakas, ha nem realizaltad. Mikor tudod realizalni es amikor hozzafersz a penzhez, az milyen erteket kepvisel? Koltsegvonzat, kamatkoltseg, rizikok. Beszeljunk 10 ev mulva, jo? Lakas bef az min 10 ev. Ha vettel 10 eve es most kiszallsz, fasza. De most 2023 van es a kerdes, mi van ha most veszel..
 • Chef
  norbert . Akkor a lakás eladva, hitel visszafizetve és 20M a zsebben igaz?
 • xemese
  A kínai és török kajáldák bírják a versenyt családostul. Ausztriában rövidül a nyitvatartás, több a részmunkaidős/alkalmi munkás. A “nagymama konyháját” az éttermek nem főzik mert túl olcsó lenne, és jobb, ha tudod miből készül az ételed. Én nem keresek 10000/óra, igazi lekvárt IS főzök és kenyeret IS sütök.

  Az orosz-pártiak fizetve vannak vagy direktben, vagy állásokkal, mert támogatják az orosz párti kormányt. Azért nem fejlesztették a villamos hálózatot, akadályozták a megújulókat, mert orosz érdekeket akartak kiszolgálni. Ugyanis ha menniük kell majd, csak ott fogadják be őket, már ott van a vagyonuk is, Mészáros csak blöff.

  Az ingatlanon már csak 4-5% van sajnos a karbantartási/felújítási árak miatt, de kellett a buborék a GDP miatt Pártunknak.

  Szokott térképre nézni aki proxiháborúról beszél? Mi vagyunk határosak Ukrajnával, vagyis az EU. Akkor mégis kinek mi az érdeke?

 • Belavoltam
  A fozeshez egy tipp. Hetvegen fozz meg 2-fele menubol osszesen 5 adagot per fo, es a hutobol reggelnte szinte frissen veszed ki.
 • Csinolina

  Mi ennyiszer tudunk enni 1 kg húsból, mert nyilván a többi étkezésünket is megtartjuk.
  Én fiatal vagyok család nélkül, sokat utaztam, így én a kajarendelés különbözetéből inkább élményeket/megtakarításokat csináltam
  Sose csinálunk mirelit kajákat, nem tartjuk egészségesnek

  Egyik nap home officeban ebéd előtt megcsinálva friss ebéd van itthon amúgy:) (a többi nap valóban mikrózunk, egy napra nem főzünk, átlag heti 2x főzünk, a párom a munkája miatt nem mindig itthon ebédel) a mosogatógép meg elmosogat.. a munkahelyemen szintén a gép mosogat

  Mondjuk nekem személyes gondom is lett a dobozos rendelős ebédekkel, mivel ugyanaz az íz fogástól függetlenül:/ egy időszakban rendeltem, aztán kb megutáltam.. wolt/foodpanda meg egy fogás 3-4 körül van már..

  +1: én nőként szívesen főzök a páromra, személy szerint engem bántana, ha rendelt kajákon élne:)

 • Nicholas
  Nagyon fárasztó minden cikknél az oroszfanok whataboutismát olvasni. Ez eleve egy érvelési hiba, lévén az oroszok tetteinek megítélésében nem releváns, hogy valaki más mit csinált. V.ö. azért mert pistike lopott, attól még nekem sem szabad lopni.
  De ha már belemegyünk az USA dolgaiba:
  Afganisztán: 9.11 után mentek oda, ensz meghatalmazással, mert a tálib kormány nem adta ki bin ladent. Ez utóbbit később sikerült likvidálni. 20 évig próbáltak ott egy működő államot csinálni. Járhattak iskolába a lányok stb. Most visszajöttek a kalasnyikovos majmok, meg lehet nézni, milyen most Afganisztán, főleg nőként.
  Iraknál az akció indoklása tényleg blama volt, de miután odamentek, hasonló a sztori, mint Afganisztánnal. Meg nehogy már Szaddám uralmának megdöntését sajnálni kelljen.
  Szíriában nincs ott az USA, az oroszok viszont bombázzák a lakosságot – ha már valaki menekülthullámot emlegetett.
  folyt
 • Nicholas
  Líbiában sincs ott az USA, néhány európai ország csinált ott légtérzárat, hogy Kadaffi ne tudja bombázni a lakosságát.
  Az oroszfanok valahogy elfelejtik azokat az eseteket, amikor az USA nem vallott kudarcot az országépítéssel és prosperáló helyeket csinált a megszállt országokban: Japán, Délkorea, Nyugatnémetország… Várom az oroszfanoktól a hasonló sikersztorikat orosz megszállású országokból.
  Még néhány költői kérdés: Horthy, akinek lájkolása valamiért pozitivan korellál az oroszfansággal (bár szerintem az érintettek észre sem veszik ebben az ellentmondást), miért akarta mindenáron, hogy angolszász megszállás alá kerüljön Magyarország? Afganisztánban meg a többi helyen miért nem találnak tömegsírokat? Miért nincsenek riportok tömeges kínzásokról, nemi erőszakról, fosztogatásokról, etnikai tisztogatásról NATO/USA katonák által? Valahogy ezeket mindig az oroszok követik el. folyt.
 • Nicholas
  45ben is meg most is. Lehetne még ragozni a témát, de aki szerint ezek után is az USA nagyobb gonosztevő, mint Oroszország, azon nem lehet segíteni.
 • QTT

  Mi heti egyszer vásárolunk, meg van tervezve a menü a következő hétre és egyszerre megveszünk mindent. Háromszor főzünk egy héten, tehát 1 ételt 2 napig eszünk. A 7. napon menü.

  Nyilván olcsóbb a főzés, mint a menü, de azért néha elgondolkodom: Ha az áram/gáz/víz/mosogatógépbe való szerek költségét is figyelembe vesszük akkor azért csökken a különbség.

  A feleségem főz, én vagyok aki elpakol, letakarít, mosogatógépet kezel, mert nekem több a szabadidőm. De megmondom őszintén, ha ezt H-P munka után este kellene csinálni, nem túl sok kedvem lenne hozzá.

  Leves meg nincs. 😀

  Anyám jut eszembe erről régen:
  – Egyél levest, mert kell a folyadék.
  – Napi 5-6 liter vizet iszom.
  – De vannak benne zöldségek, kell a vitamin.
  – Naponta eszek nyers, vagy párolt zöldséget. Többet, mint a levesben szétfőtt 2 szál répa.
  – De az nem ugyanaz, mintha levesben lenne.

  😀

 • IDSx
  Magyarországon is legalább féltucat tech/mérnöki céget tudok ahol simán elöbb megkaptuk mi az ITn a listát hogy ki ne férjen hozzá délutántòl semmihez, mint a közvetlen vezetöjük. Középvezetöket is sok tucat több éves, sikeres, nehéz projekt delivery után is csak ennyivel tiszteltek meg. Vagy szimplán ASAP meeting, kifele aki hallja a nevét vegyen el egy kilépö papirt, péntek délutánig adja le a kocsit, stb. És ezek közül sok cég “innen sose rúgnak ki senkit” állami vagy NER…még levalább ennyit tudok ahonnan simán csak elkergetik az egyént.

  Csak ezeket itthon sose nevezik leépitésnek, pedig legtöbbször “fünyiró” elv az egész. A mai generációk munkáltatói már nem értékelnek semmifajta lojalitást, söt, csak rosszabbul jár aki lojális ès eltüri a bullshitet, mint hogy felálljon.

 • IDSx
  naigen. aki egyedül él az vagy kidobja az alapanyagok felét mert mindenböl ami értelmes csak családi kiszerelés van kb, vagy megveszi horror áron a zöldségesnél, hentesnél egységárasan. Azt hagyjuk is, mennyi idö és energia ha nem szeretnék 2 napnál tovább ugyanazt enni és az ilyen más által irt mirelit sajt rizzsel, stb. dolgokat is kerülöm. (nem tudom a kommentelö szerint ez eleve hol “egészséges”…) eleve nincs mindenkinek kamrája, stb…

  inkább heti 2 irodai napon 3-3500Ftot böséges ebédre, meg 3 HOra rendelek dobozost. (Utóbbira állt át sok kollega) amin változtattam: vacsorára már inkább csak salátát eszem.

  Egyébként a minap Szlovákiában étteremben 8 euró alatt kijött rendes, jó adag húsos föétel+köret, étteremben frissen, felszolgálva. Az italok ott is drágák, de mikor 2 korsó ès egy pohár Kofola + 2 adag kaja volt 22 euró akkor konkrétan megnéztük, mit nem üthettek be..

 • IDSx
  az iroda az egy ismertebb bpi rész. Sok az SSC meg a tipikus multi. Pont a jobban keresö területeken látom tölûnk is hogy már jò a teakonyhai nescafé is, meg a dobozos kaja is – a tipikus átlag irodisták meg csak úgy fizetik az 1500 Ft szendvics+kávé, meg 3500 Ftos ebédeket.

  Itt ahol lakom, néha átugrom ebédre egy hasonló menzára. Tele a kantin az SSC-s badgeket viselökkel, mig amiket tudok magasabb profilú cégeket ott azok közül alig 1-1 badget látok…

 • IDSx
  egyébként ne mondd hogy nem tünt még fel, ennek a blognak a kommentek alapján 2 hangos közönsége van:
  – állitásuj szerint 7számjegyü nettósok meg menö vállalkozók akiknek minden belefér és minden befektetésük tuti
  – ugyanezek, csak 3 filléren is spórolnak

  Attól függ, melyik sapkát veszik fel, hogy éppen melyik validàlja azt, ahogy ök csinálják.

 • IDSx
  ez a foodpanda/wolt valóban luxuskategória lett, de van azon tùl is élet. A házhozszállitós kajacégeknél teljesen korrekt ebédmenük leves + normàlis föétel 10-11eFt / 5 munkanap de a kis adag heti menü ami elég egy átlagos irodistának az 8eFt körül van.

  Reggel lerakja az ajtód elé / cégnél a portán / stb., elég finomak is. Ha nem a fözöcske az ember hobbija és a natúrszeletnél rizzsel vagy tészta + szósz ízletesebbre is vágyik, akkor 2 emberre sem éri meg ezekhez képest otthon fözni; nem hozol ki komplexebb kajákat ennyiböl…

 • törzsmókus

  > Munkahely támogatja az étel árakat, azért ilyen olcsó

  Így nem ér
  Tehát valójában neked ez egy juttatás a munkáltatódtól, persze dönthetsz úgy hogy nem kéred, de miért tennéd?
  A te helyzeted teljesen irreleváns a „(piaci áron) készételvásárlás vs otthoni főzés” vitában.

  Én egyébként amikor bemegyek dolgozni (nem HO), a közeli menzán eszem, és viszek haza a családnak is másnapra. 1200/1300 a vega / húsos menü, még (2020 óta) kb 50% emelés után is. És akkora adag, hogy több mint egy felnőtt egyszeri jóllakása… (Mermel, Dél-Buda)

 • usespanner
  ,
  köszi, nem tudtam, hogy Peruban elsősorban politikai okokból van káosz.

  ,
  Összekevered a racionalizmust az oroszbarát nézetekkel.
  Stabil diktatúra Szingapúr, Katar, Bhután, Vietnam és az Emirátusok is. Csodás helyek. Tibet is.

  Líbia, Szíria és Irak maga a pokol, fegyveres bandák, diktatúra, menekülthullám.

  Líbiát porig bombázta Francia- és Olaszország, nomeg az USA, majd magára hagyták.
  Szíriát a mai napig megszállva tartja az USA és Törökország, ami miatt nem tud fejlődni, csakúgy, mint az Izrael által megszállt Palesztina.

  Irakról meg annyit, hogy Saddam Hussein már régesrég halott lenne, így a vele való hasonlítgatás értelmetlen.

  Ha jobbak akarunk lenni, mint Oroszország, akkor ugyanúgy fel kell hagyni más országok lerohanásával. Eddig nem ezt tettük.

 • Csinolina

  “Reggel lerakja az ajtód elé / cégnél a portán / stb., elég finomak is. Ha nem a fözöcske az ember hobbija és a natúrszeletnél rizzsel vagy tészta + szósz ízletesebbre is vágyik, akkor 2 emberre sem éri meg ezekhez képest otthon fözni; nem hozol ki komplexebb kajákat ennyiböl…”

  Próbáltam már a komplexebb kajáikat, köszi, de a minőségi faktor az elég off.. Hűtés se kell ezeknek a kajáknak, több napra kombinálják be az alapanyag beszerzését is.. mi lehet ezekben? részemről jobb nem tudni..

 • tip
  „Ha jobbak akarunk lenni, mint Oroszország…“ – egy frászt. Jobbak VAGYUNK, mint Oroszország. Különösképpen: eszünk ágában sincs Oroszország szabályai szerint élni. Elemi érdekünk ezért az orosz nyomulás megállítása. A saját magunk marcangolása a múltbéli viselt dolgaink miatt pedig a történészek dolga lesz, majd ha az oroszok visszakerültek oda, ahová valók.
 • untermensch4
  ” Csodás helyek. Tibet is.” Leszámítva talán eü-ből a szülészetet. Mármint hogy a helyi őslakosok nagyobb arányban születnek halva mint a betelepült han-kínaiak.
  “Szíriát a mai napig megszállva tartja az USA és Törökország, ami miatt nem tud fejlődni, csakúgy, mint az Izrael által megszállt Palesztina.”
  Mindkét helyen a fő probléma a vízhiány.
  “Irakról meg annyit, hogy Saddam Hussein már régesrég halott lenne, így a vele való hasonlítgatás értelmetlen.”
  Az az “érved” hogy az elmúlt 30 évben a gonosz usákok holmindenhol háborúztak, arra Irak érvényes példa, más esetben nem..?!
 • Számok tükrében
  Szép napot mindenkinek! Nálunk ez történt a héten:
  Megérkezett a Vodafone otthoni internet szolgáltatás februári számlája. 11,8%-al emelték.
 • tré
  Csak hogy halljál nem oroszok által elkövetett rémtettekről is:
  444.hu/2022/09/28/evek-ota-eroszakoljak-az-ensz-bekefenntartoi-a-del-szudani-menekulttaborokban-elo-noket
  Most jobban érzed magad? (nem komoly kérdés)
 • Kérdező
  Bocs az offért. Azt meg tudnátok mondani hogy lehet átvinni állampapírt takarékszövetkezetből államkincstárba lehetőleg olcsón és egyszerűen? Havi 2500 a számlavazetés.. 2028j, az appban úgy látom ez már nem vehető újra ha visszaváltanánk. Egyik szülő halála miatt kéne, de valószínűleg felosztaná a család.
 • Attecte
  ok, akkor most elkezdhetjük összemérni a nagyságrendeket.

  Biztosan bele akarsz menni ebbe a “játékba”?

 • Családfő

  Ne valtsd vissza semmiképp, egyszerűen kérj transzfert. (Ha Irénke nem tudja hirtelen, majd utánaolvas ) a transzferdíj immateriális, valami párezer Ft összesen. Előtte persze nyiss számlát az Államkincstárnál, azzal menjetek a tszövetkezetbe.

 • SenkiAlfonz
  Én vidékeken élek. Nálunk 2 emberre a menü 3000 Ft. Heti 6 nap 18 ezer. Havi szinten közel 80 ezer forintba kerül. Azt nekem ne nagyon akarja bemesélni senki, hogy havi 80 ezerből nem lehet otthon normális minőségi ételt főzni… Inkább a legtöbb emberke nem tud főzni. Ha tudnátok, hogy mik mennek a menüs kajákba, akkor inkább nem rendelnétek. Mi heti 2 alkalommal főzünk, bőven elég.
 • Nicholas

  A cikkben leírt jelenség (ellátmányért szexet kérni/elfogadni) tényleg gusztustalan, de azért elég messze van attól, amit az oroszok Ukrajnában művelnek. Arról nem is beszélve, hogy itt van következménye (felfüggesztés/kirúgás…).
  Tudod, Charles Manson meg Elizabeth Holmes mindketten bűnözők, de ettől még nem ugyanannyira “rosszak”, nem ugyanolyan mértékben károsak a társadalomra.
 • Kotyogós
  Főzés témához:
  Itt kiszámolták hogy 5 közkedvelt magyar ételhez melyik boltból a legolcsóbb beszerezni a hozzávalókat (SPOILER: az 5 féle ételnél 4 különböző üzlet jött ki legolcsóbbra):
  csaladinet.hu/hirek/tb_ellatasok-penzugyek/csaladi_penzugyek/32763/napi_1_melegetel_is_20_ezer_forintba_kerul_egy_4_tagu_csaladnak_-_kiszamoltuk_hol_lehet_a_legolcsobban_bevasarolni
 • Nbazs

  “Hűtés se kell ezeknek a kajáknak”

  Ahonnan én rendelek, ott konkrétan ez a “policy”: “A kiszállított ételt a kézhezvételt követő 30 percen belül el kell fogyasztani. Ha erre nincs módja, kérjük, tárolja azt hűtőben, fogyasztása a rendelést követő napig ajánlott.”

  1 személyre a főzés nem igazán rentábilis, ahol többen vannak, ott nem kétlem hogy megéri.

 • eLemlámpa
  “Hogy lehetne olcsobb, mintha magamnak foznek? Nyilvan sehogy.”

  Uhh 1,73 béla, mióta nekiálltál személyeskedni akaratlanul is észreveszlek, meg hogy miket írogatsz..

  Mondjuk iparágtól függetlenül mennyiségi kedvezménnyel veszi meg az alapanyagot, alapból is hatékonyabb a gyártástechnológiája, a mennyiség miatt meg főleg..

 • gaborr
  Nálam telekom.
  Nem tudom mennyivel fogják emelni, nem is érdekel, már azt megelőzően visszavettem a gigás netet 250mbitre. Elég lesz az is.
  ❌ 1Gbit – 7950Ft/hó
  ✔️ 250Mbit – 4760Ft/hó
  3190Ft spórolás havonta.
 • Broáfka_Ottokár
  “mi lehet ezekben? részemről jobb nem tudni..”

  “Ha tudnátok, hogy mik mennek a menüs kajákba, akkor inkább nem rendelnétek.”

  Ott van előtted, látod mi van benne. Meg rá is van írva. Ma konkrétan rántott csirkemájat ettem petrezselymes krumplival, és még élek. Ebbe mit tudnak elrejteni?

  Olyan ez, mint a McDonald’s szapulása amiatt, hogy nem penészedik meg a hambi. Azért nem, mert nem taperolja össze a retkes, készpénzes kezével a pék, a hentes, a szakács és az eladó. (Nézz meg egy videót, ha tíz perc alatt nem cserél ötször kesztyűt egy McDonald’s ételkészítő, akkor egyszer se.)

 • 404? 440.
  ” Ha tudnátok, hogy mik mennek a menüs kajákba, ”
  Pont azok mint amit te veszel a boltban. Annak tudod a történetet és a karmikus rezonanciáját vagy mi a különbség?
 • Karl
  388 az euró. Vajon meglesz a 370 környéke, mint kitörési szint visszateszt?
  Semmi nem szól a forint mellett logikusan,próbálják a csontvázakat visszatolni a szekrénybe, hogy a nyugdíjas szavazótábor meg ne lássa.
  Érdekes helyzet, de legalább még egy esély az euróra átállásra.
 • untermensch4
  A nem realizált veszteség nem veszteség… … gondolta az egyszeri digitális piramisjátékos. 😀 (bocs, nem tudtam kihagyni)
 • Fabatka
  Igen, tisztában vagyok az alapanyagárakkal. Kb harmadából hozom ki a húsos, negyedéből a zöldséges ételeket. A céges menzán egy adag rakott kelkáposzta kocka – nem túl nagy adag – 1900 Ft plusz a szelet kenyér ára. Ez olyan 500 Ft-ból megvan, még energiaköltséget számolva is (kb 10 dkg darálthús (200Ft), 8 dkg rizs (50 Ft), 20dkg káposzta (80 Ft), 2-3 evőkanál tejföl (100 Ft), 50 Ft energia, pár Ft fűszer) és nagyobb mennyiség egy adag.Én nagy mennyiségben főzök 2-3 féle ételt egyszerre, kiadagolva megy a fagyasztóba és csak melegíteni kell.