Ezért nem lesz többé személyi kölcsön

 A kormány kitalálta, hogy legyen újra 3,60 egy kiló kenyér az emberek érdekében, illetve helyette most azt, hogy mostantól minden nem jelzálog típusú hitel teljes THM-e nem lehet több, mint az alapkamat plusz 5%. Ez jelenleg 5,9%-os THM-et (vagyis még csak nem is kamatot) jelent.

Nézzük, mennyit nyer a bank egy ilyen kihelyezett hitelen?

A példa kedvéért legyen 300 ezer forint az igényelt kölcsön és egy év a futamidő. (Mindegy, hogy ez személyi kölcsön, áruvásárlási hitel, vagy hitelkártya-hitel, mindre vonatkozik az 5.9%-os maximális THM.)

Ekkor a havi törlesztő 25,8 ezer forint lesz, a bank mindenféle jogcímen együtt 309, 673 Ft-ot fog visszakapni egy év alatt.

(Mivel a kamatot csak a nálunk lévő tőkére kell fizetni és havonta törlesztünk tőkét is, így egyre kevesebb lesz a nálunk lévő tőke és az utána fizetendő kamat is. Ezért nem háromszor ötezer-kilencszáz forint a helyes megoldás.)

A bank combos 9.673 Ft többletpénzt fog kapni egy ilyen hitel után, a 12 hónap alatt összesen.

Mit kell ebből fedeznie?

Mindjárt kifizet 900 Ft (0,3%) tranzakciós adót a bank csak azért, mert az ügyfél számlájára utalja az igényelt összeget.

A forrásköltséget, hiszen ő sem pusziért kapja a pénzt. A pénznek mindig van ára, egy bank számára is.

A fiókhálózat fenntartási költségeit. (Hiába létezik online hitel évek óta, a legtöbb ügyfél személyesen szereti intézni az ilyeneket.)

Az ügyintézők bérét. Ha a banki ügyintéző nettó 250 ezret keres és egy óra alatt végez a hitel ügyintézésével és rögzítésével, akkor 2.511 forintjába kerül a banknak csak az órabére. Éves rendes szabadságokkal, ünnepnapokkal és betegszabadságokkal inkább 3.500 Ft lesz az.

Az ügyintézés költségeit. A nyomtatást, nyilvántartást, iktatást, informatikai fejlesztéseket és minden mást is.

S még valamit: a nemfizető hitelek miatti veszteséget is!

Bizony, a nemfizető hitelek költségeit rá kell terhelni a többi, fizető hitelre, ha nem akarja, hogy ráfizetéses legyen az üzlet. Ha csak két hitelt nem fizetnek vissza a százból, az mindjárt 2% veszteség a banknak mind a száz hitelre vetítve.

Most, hogy százezrek fogják elveszíteni a munkájukat, vajon ilyen áron hány bank akar majd hitelt kihelyezni? Sehány. Szerintem a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben mostantól még 10-12%-on sem akarnának a bankok fedezetlen hitelt kiadni.

Amint írtam már, a kérvényeket be fogják fogadni, mert a beadáshoz joga van az állampolgárnak. S azzal a lendülettel mindet el is fogják utasítani, mert ahhoz meg a banknak van joga, hogy csak olyan embernek adjon hitelt, ami számára kifizetődő. Ahogy én nem vagyok köteles hitelt felvenni egy banktól sem, egy bank sem köteles nekem hitelt adni, csak ha az neki megéri.

Szóval ezt a törvényt kicsit finomhangolni kellene, mert a kenyér attól nem lesz megint 3 forint 60 fillér, hogy a kormány nagyon szeretné. Mert akkor inkább nem fognak soha többé kenyeret sütni a pékek.

Legalább valami részleges állami kezességvállalás kellene mögé: mondjuk a nemfizető hitelek felét kifizeti a kormány és adó módjára behajtja majd a nemfizető állampolgártól az összeget. Azért csak a felét, hogy a bankoknak is fájjon, hogy kinek adnak kölcsön. Vagy kellene valami titkos háttér alku, hogy cserébe mondjuk csökkentik a bankok adóit.

Vagy hagyjuk, hogy legyen kenyérbőség a szükség idején és majd a piac elintézi, hogy ki mennyiért adja a kenyeret. Mert a drágább kenyér még mindig jobb, mintha nem lenne kenyér egyáltalán. Pont akkor, amikor nagyon sok embernek lenne rá szüksége.

update: a cikk megírása után az MNB is érezhette, hogy sikerült fejen lőnie a hitelezést ezzel az előírással, ezért annyit finomítottak a dolgon néhány nap múlva, hogy csak december végéig kell garantálni az 5,9%-os THM-et, nem a futamidő végéig.

Share

97 hozzászólás

 • Családfő
  bobesbobek,
  Lehet. Lehet, hogy nem. Bármely ország bármely kormányának bármely intézkedésébe bele lehet magyarázni, hogy valójában az egy összeesküvés elmélet, gonosz hátéralku és korrupciós melegágy, amihez tapsol az adott ország birka népe. 😛
 • LJG
  Vakmajom, a bankok elvégezték a házifeladatot. Kértek 25-30% önrészt és jelzálogfedezetet. Ezzel bebiztosítva magukat, ha sorra dőlnek is be a hitelek, ami az ingatlanok árát is jelentősen leviszi, még mindig a pénzüknél vannak. Erre jön az állam, és fentről belenyúl ezekbe a szerződésekbe, majd a bankok vannak számon kérve, hogy erre miért nem készültek fel? Ugye tudod, hogy a bankod a te számládon lévő pénzből helyez ki kvázi hitelt?

  Jelenleg két típus van az ismerőseim körében a hitelesek között:
  1. A teljesen idióta, aki most örül, hogy nem kell törleszteni, ezért most lehet befizetni az év második felére nyaralást, vagy végre megveheti az új kocsit.
  2. A pénzügyileg tudatos, aki azon agyal, hogy nem fizet, inkább állampapírba teszi a pénzt, mert azzal 5 éves időtávon nyer 5-10.000 forintot.

  Nagyon jó lesz nekünk ez a mindenkire vonatkozó moratórium…

 • axt
  Az a pénz, ami nem a játékgépbe ment, az lement az illető torkán. Ugye nem gondolod, hogy aki játékgépbe szórta a pénzt, az hirtelen gyűjtögetni kezdett?

  Kit vertek át? Az nem átverés, hogy az emberek egy része nem tudta értelmezni a devizahitel fogalmát. Nekem volt ilyenem, nem éreztem magam átverve. Tudtam mibe megyek bele. Extraprofit mi szerinted? Amit te annak gondolsz? Felejtsd el ezt a fogalmat, ezt a komcsik találták ki a nép hergelésére.

 • axt
  Én mindig azt mondom, hogy a hitel egy pénzügyi termék aminek megvan a helye a világon. Az nem a bankok hibája, hogy az emberek egy része nem tudja, hogy mire való. Nekem volt olyan élethelyzetem, amikor jó fizetésem volt, de ideiglenesen legatyásodtam. Ha akkor ment volna tönkre a hűtőm, lehet, hogy személyi hitelből oldottam volna meg (bár hamarabb kaptam volna családi segítséget szerintem). Én simán tudtam volna fizetni a törlesztőt, mert nem a semmire vettem volna fel. Mindent lehet ész nélkül használni, nem csak a hitelt. Egy autót is, nézd meg hány baleset van. A hitel nem az ördögtől való, csak az emberek kapzsik és tanulatlanok.
 • naa
  Ha a hitelkártyákra is érvényes ez, az eléggé ellehetetlenítheti azt az üzletágat is, hiszen a jó feltételeket valószínűleg a felelőtlen hitelkártya-használók kamataiból is fedezték a bankok.
  Szóval lehet, hogy változnak majd a hitelkártya-kondíciók is emiatt…

  A rászorulók segítését megértem, de az ilyen mindenkire érvényes, átgondolatlan rendeletek csak kárt okoznak.

 • Laney
  Kiszámoló első lecke: Olyan nincsen, hogy más pénzéből meg tudj gazdagodni. Azonkívül, mint itt már többször is leírták, 5,9%-os THM-mel nem lesz bank, amelyik hitelezni fog, így meg sem kapnád.
 • Janos82
  XY: valoszinuleg nem kapsz 5.9es thmel hitelt.
  de ha kapnal, akkor is kerdeses, hogy ezt mi tudja kitermelni. szerintem befektetes nehezen, ehez vallalkozas kell. mos viszont az is tul veszelyes…. En azert orulok ennek, mert igy nem lesznek tularazott hitelek…
 • Kiszamolo
  Sunyilo, nem igaz, hogy a bankok nem reagáltak, a Bankszövetség oldalán fenn volt egy közlemény, a bankok hogy gondolják. Lehet, hogy még mindig ott van.

  Csak aztán már jött is a törvény azonnal.

  Mert a bankok ott reagálnak ilyenre, nem a tévében két tampon reklám között.

 • Bitera S.
  Nem 5,9% a hitel!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Hanem a jegybanki alapkamat +5 %.
 • bankos
  Ez egy populista politikai döntés ami minden szakmai alapot mellőz. Ráadásul nehéz helyzetbe hozza a kisebb bankokat. Utóbbiaknak pont elég egy évnyi kieső profit, hogy az anyacég bezárja a boltot. Kellemes akvizíciós pozícióba hozza az OTP, MKB és egyéb NER érdekeltségeket. Évek óta mást se hallunk, mint túl sok a bank Mo-on. 2 órával OV bejelentése után az OTP már közleményben “támogatta” a döntést. Ez 1-2 éves távon nekik még növekedési kilátást is hoz.
  Nem is értem, hogyan képes a bankszövetség elfogadni ezt a más f@szával verjük a csalánt sokadik felvonását.
 • L70
  Tudom hogy most nem ez a legfontosabb. A hitelkártya nemcsak a tücskök igényei miatt van. A világon sajnos eluralkodott az amerikai credit alapú rend. Eszerint sok helyen szállást se tudsz foglalni vagy autót se tudsz bérelni, ha nincs credit feliratú kártyád, elküldenek a p@csába. Ez most per pillanat nem lényeges, de egyszer megint az lesz.
 • Addam
  Minél tovább tart ez a hiszti, annál inkább az a meggyőződésem, hogy nincs itt semmi látnivaló, mindenkinek ugyanúgy tennie kéne a dolgát ahogy eddig tette, az egász világnak.
  Az összes ellenérv kimerül abban, hogy azt az egészségügy nem bírná, de a serpenyő túloldalával foglalkozik itt valaki?
  Az hogy jóformán megáll az élet annak a beláthatatlan hatásaival ki foglalkozik? A végén mindenki karanténban lesz állástalanul és a kormány majd 3kg liszet ad egy hétre?
  Ezek a nagy kérdések, nem az hogy a bankok személyi kölcsöne hogyan változik.
 • morfondir
  elmagyarazna valaki, hogy

  – keresleti valsag idejen mi ertelme a fogyasztasi hiteleket kvazi ellehetetleniteni? Remelhetoleg nem arra gondoltak az illetekesek, hogy olcsobb kamattal majd tobbet vezsnek fel az emberek? Mert akkor miert nem mindjart nulla a kamat, plane
  ha a koltsegeket mas (bankok) zsebebol finansziroztatjak meg, mig a politikai haszon a kormányé. Azt vegiggondoltak vajon, hogy a szemelyi hitelbol teremtett penz kb 27 szazaleka eddig automatikusan az allamkasszaba vandorolt?
  -mi lesz a majusban lejaro szep kartya penzekkel. nem gondolnam, hogy sokan fognak wellneszezni az elkivetkezo ket honapban, pedig tobb tiz milliard forintrol van szo.
  -mi lesz a hitelkartya visszateritessel. ha tenyleg 5,9 szazalek lesz a hk hitelplafon ebbol nem jon ki a visszateritesre a matek 🙁

 • rmm
  Valahol olvastam, hogy cserébe elengedik az összes bankokat terhelő adót. Mondjuk nem a személyi kölcsön tócsájával kapcsolatban, hanem a nagyobb horderejű moratóriummal kapcsolatban. És ez már rég volt, lehet, csak tervezet volt.

  Másrészt ki mondta, hogy 5,9% a hitel maximuma? Az MNB talán nem emelhet alapkamatot? Nem értem a hisztit. Elfogadják a limitet, a jegybank meg tol rá úgy 3%-ot pluszba, máris 8,9%-nál járunk. Oké, nem egy egetverően nagy összeg, de na, ínséges időket élünk. 🙂

 • bacinus
  “A forrásköltséget, hiszen ő sem pusziért kapja a pénzt” – mert mennyibe kerül a banknak jóváírnia x összeget a folyószámlámon?
 • Kiszamolo
  rmm, ez remek, de akkor a bank forrásköltsége is emelkedni fog…
 • Athos
  FYI: az elobb beleptem az Erste netbankba, ami azzal inditott, hogy nyilatkozzak, ha NEM akarok elni a hiteltorlesztes felfuggesztesevel. A tajekoztato szoveg lenyege:
  1. A netbankos nyilatkozat egyben vonatkozik az Erste Banknal es Lakastakareknal meglevo valamennyi szemelyi kolcsonre, jelzaloghitelre es babavaro hitelszerzodesre, azaz ha jol ertem, nem lehet valogatni. (Nekem csak egy lakashitelem van, ezert nem tudom, hogy akinek tobbfele tartozasa is van, annak enged-e a rendszer valogatni.)
  2. A nyilatkozat kesobb irasban vagy telebankon barmikor modosithato.
  3. Nyilatkozat hianyaban a felfuggesztes megtortenik, az osszes fent emlitett hitel es kolcson vegso lejarata a felfuggesztes idoszakaval meghosszabbodik, es a kesobbi torlesztoreszlet novekedHET. (LoL)
 • Henriksen

  Jó hír: tavaly óta “nem járnak már le” májusban a SZÉP-kártyán lévő összegek. (Igaz, valami 3% díjat számol fel utána a kibocsájtó bank)
 • KL
  “nyilván, ha az embereket meg tudnád nevelni, hogy legyen nekik hathavi megtakarításuk, nem kellene se uzsorás, se provident.
  Csak mivel eddig ez nem sikerült, most egy helyzet van és abból kell főzni, ami most adott.”

  OK, tehát a providentnek nem az egyetlen alternatívája az uzsorás.

  Egyetértek, abból kell főzni, ami adott, azaz kevesebbet kell fogyasztani, ha nincs mit elkölts, ez pedig az az alternatíva, amit mindenki tud most alkalmazni.

  Aki mégis az uzsorást választja, az a saját döntése, saját felelőssége, senki másé.

  Ettől még nem tudom, hogy összességében jó döntés-e, én éppen az egyéni felelősségvállalásba vetett hitem kapcsán azt gondolnám általában, hogy nem, de ilyen alapon egy vesztegzár sem felelne meg az általános ízlésemnek – viszont ez egy rendkívüli helyzet.

 • Szmoki
  Tehát 5,9%-os kamatra nem éri meg hitelt kiadni, de 3%-ra meg igen? (lakáshitelek). Persze utóbbinál van ingatlan fedezet, de ha én a személyi kölcsönnél felajánlok ingatlan fedezetet?
  Sok kicsi sokra megy, vagy nem?
 • Kiszamolo
  szmoki, az ingatlanfedezet nagy különbség.

  Másrészt egy lakáshitel 10-25 éves, a sok apró kezdeti költség sok évre szétporlad.

  Harmadrészt egy lakáshitel jellemzően több 10 millió forint, de az ügyintézés banki költsége nagyjából ugyanannyi, mint egy 300 ezres hitel esetén.

 • Fox (nem az IT-s)
  Addam
  Olvass híreket! Olaszországban, Spanyolországban sokáig úgy gondolták, hogy ők is élhetik tovább az életüket úgy, mint addig. Az eredmény a hírekben van. Biztosan szeretnénk Magyarországon is olyan állapotokat? Ha nem, akkor ez a megoldás egészen addig, amíg nincs más mód a vírus elleni védekezésre.
 • THM
  Sztem ez pánikolás. Ma hirdetés a facebookon:

  “2 millió Ft 5 évre már havi 38 470 Ft-tól. Végig fix 5,79%-os éves kamattal, 5,9%-os THM-mel!”

  Nincs értelme 300 ezer forintra kiszámolni, ennyi erővel a 0%-os THM is veszteség a bankoknak, valójában nem az, mert a kereskedő fizeti meg a banknak.

  A bankok is diverzifikálnak, más hiteleik magasabb bevételei átlagolódnak az összes hitelre vetítve, így nem lesznek veszteségesek pár 300 ezer forintos hitellel sem, sőt, ha a kicsit visszafizette, később majd felvesz nagyobb összeget.

  Aztán, Németország, Ausztria, jó pár éve elképesztően alacsony THMen szórja a hiteleket, pedig ott 3szoros béreket kell kitermelni. Ott nem mennek csődbe? A magyar bankok nagyon drágák, majd most legalább változtatnak a költséghatékonyságon, és nem csak a hiteleket drágítják.

 • Kiszamolo
  THM, egy dolog, hogy hirdetik, másik, hogy megkapod-e. Szerinted hány ember kap meg 2 milliót személyi kölcsönbe?

  Ja és 5 évre.

  Igen, lesz ötéves, 2 milliós hitel a kevés kiválasztottnak.

  Akinek 300 ezres hitel kell egy évre, annak nem lesz semmi.

 • Tücsökből hanyga
  Bár a legtöbben gondolták, hogy a kamatozás nem áll meg a moratórium alatt, sokszor elhangzott, hogy ezt még a másnapi részletes leírás sem tartalmazza.
  A merkantil EXPLICIT módon leírja, hogy, de igen, kamatozik közben: merkantil.hu/hu/Fizetesi_moratorium

  Ettől függetlenül nyilván érdemes utánaszámolni, hogy az előtörlesztés / végtölesztés árak mellett mi a legjobb, ha több hitel van, de nincsen ingyen ebéd. Én a diákhitel törlesztést befagyasztom és a másik hitelbe utalom bele, amit eddig arra fizettem. a 2% vs 20% kamat elég egyértelművé teszi.

  Egyébként nekem a mai nappal elszámolták törlesztésként az egyenlegre beutalt díjat, mert a moratórium ellenére elutaltam, pedig szerintem a moratórium miatt ennek túlfizetésként kellett volna megjelennie… na mindegy, amúgy is fizetném, csak fura.

 • nyman
  “Hitelt ne vegyen fel senki” -vel értek egyet. Engem sem zavar, ha megszűnik ez a fajta hitelezés. Eddig sem értettem, hogy 1-2-300 ezret, esetleg egymilliós személyi kölcsönt minek felvenni.

  Havonta felhívtak ilyesmivel majdnem minden számlavezető bankomtól. De kamatot kellett volna fizetni, úgy meg nem éri meg 🙂

 • Meister
  edigital.hu/egeszevbennulla
  mediamarkt.hu/hu/shop/nullthm.html
  aqua.hu/thm-hirdetmeny.html
 • THM
  Bocs, kiszámoló, de nem ismered a német és osztrák banki termékeket ezek szerint. Nagyon sokat leveleztem már az MNB-vel ezekről, hogy hogy a fenébe lehetségesek az ilyen alacsony THM-ek náluk? 3-szor akkora fizetések mellett, amit a bankoknak is ki kell termelni. Megerősítettek abban, hogy szerintük is nagyon rosszak a magyar bankok költségmutatói, és az MNB-nél folyamatosan próbálnak tenni ellene, most végre kaptak egy normális rendeletet a bankok.

  Kalkulálj egyet német kölcsönre, 2500 euró hitelösszegre. 24 hónapra, 3,99% lesz a THM, és 100 euró lesz a hitel költsége. (Oszd vissza ezt a német bérekre.)

  swkbank.de/ratenkredit

  Egyébként már 1,75% THM-mel is kapsz hitelt németben.

  Mutatok durvábbat:
  finanzcheck.de/lp/minuszins/

  1000 EUR hitel, 12 hónap, THM = MÍNUSZ 0,4%! Törvény biztosítja ezt, szabadfelhasználás.

  Az igénylések 99,3%-át elfogadták eddig.

 • Kiszamolo
  Meister, ja, vagy eladom a tavalyi tévét 8% kedvezménnyel és senki nem veszi meg, vagy hirdetek rá 0% THM áruhitelt és sorban állnak érte a buta emberek.
 • Judit87
  Szia Kiszámoló!
  Tudod esetleg, hogy mi lesz a lakáshitelekkel?
  Kb 20M-t szeretnénk felvenni 10 évre, a havi fizunk 840e Ft. Fedezetnek lenne a 65M-s ház amit veszünk, és ha kell a megmaradó 30M-ós lakásunk, amit kiadnánk.
 • Kiszamolo
  Judit, hívd fel a Gábort http://www.olcsohitelek.com

  Írt valami cikket is, még nem néztem meg, gondolom az aktualitások vannak benne.

 • akosom
  otpbank.hu/portal/hu/SzabadFelhasznalasuHitelek/SzemelyiKolcson

  OTP-nél 1,5 milla a minimum a személyi kölcsönnél innentől…

 • Tücsökből hangya
  Szóval 1.5M a minimum összeg.
  Mi akadályozza meg abban a delikvenst, hogy felvegyen 1.5M hitelt és azonnal beletörlesszen 1M-t a hitelbe, így csinálva magának 500k-s hitelt. Nyilván egyszeri betörlesztési díja lesz, 1% azt hiszem.
 • Kiszamolo
  Tücsök, 1,5 milliós személyi hitelhez kell ám olyan fizetés is, ami alig valakinek van csak meg.

  S még mindig nincs garancia, hogy az is fog kapni akár csak egy fillért is.

 • Janos82
  :

  Azert ha rogton elotorlesztesz, akkor siman lehet olyan is, hogy bizonyos koltsegeket pluszban meg kell fizetned.
  Ha jol emlekszem a THM az a tenyleges koltsegek alapjan kerul meghatarozasra. Vagyis ha elengednek 200e ft hiteligenylesi dijjat, akor azt nem tartalmazza.
  Szoval a majd jol elotorlesztesz az siman jelenthet a vegen egy 10+%os THMet:) Ja, es ha van mondjuk 1% hitelfolyositasi dijj, amit leosztanak 5 evre akkor az a THMet nem belyosaolja, de ha te 1 ev alatt visszafizeted, akkor a vegen lenyegesen magasabb lesz a vegso THMed.

 • THM

  Ez is jól mutatja, mennyire visszaélnek mindennel a magyar bankok. Önmagában is nonszensz volt korábban a 15%THM személyi kölcsönökre 0,9%-os alapkamat mellett.

  Ami Németországban, Ausztriában 4%THM, nálunk 15?

  Sokkal jobban kell fegyelmezni a magyar bankokat, mert el vannak tévedve. Nem kell az ügyfeleket sem 1 órás procedúra alá vonni személyi kölcsönnél a bankfiókban, egyszerűsítsék le az eljárásokat, akár online is.

  Itt nem az a probléma, hogy 5,9%-nál nem éri meg a bankoknak, az a probléma, hogy ez csak a magyar bankoknak “nem éri” meg, mert el vannak lustulva, rosszak a költségmutatóik, rossz hatékonysággal üzemelnek, míg a németeknél már 4%-on is megéri.

 • Janos82
  @THM:
  Az a baj, hogy a fogyasztoi tudatlansagot nem a szabalyozonak kell megoldania.
  Most mivel lesz jobb? Attol jobb, hogy a legkosebb osszeg 1.5 millio ft? Vagy jobb lesz, ha a koltseg a kapcsolt termekben lesz? Ha egy orszagban a fogyasztok nem tudatosak, ott dragak a szolgaltatok. Nalunk nem azert dragak a bankok, mert a Nemeteknek aranyos, jofej, nem penzehes bankarok dolgoznak, nalunk meg csak a profit erdekli oket.
  Hanem azert, mert itt a fogyasztok felveszik a draga hiteleket is. Ha senki se venne fel magatok 6%os THM feletti hitelt, akkor nem kene a szabalyozas. Igy viszont csak annyit erunk el, hogy a koltseg atnevezodik. Magasabb hitelosszeg, vagy feleslegessen draga kapcsolt termek. En ezekre szamitok, es ettol nem lesz jobb a helyzet.
 • yimshagin
  Csak egy gondolat, de lehet, hogy hülyeség. A legtöbb bank nem magyar anyabankkal van megáldva (a magyarok meg miért adják olcsóbban, mint a nem magyarok :-)). Nem lehet, hogy pl. az árfolyam (EUR-ban szeretne nyereséget látni az anyabank, ami Németországban, Ausztriában közvetlenül EUR, nálunk csak közvetve, HUF árfolyamtól függ a mértéke) illetve az említett nem teljesítés rosszabb kis hazánkban, mint odakint és amiatt is vagyunk drágábbak?
 • THM

  Nem mondasz hülyeséget, de ez az OTP-re nem igaz, nincs anyabankja. És a bankok könnyedén lefedezik magukat FX swapokkal, EUR kötvényekkel stb.

  A magyar bankok jelenlegi kihelyezett hitelállománya kiváló besorolású, köszönhetően az MNB szigorításainak. Nem rosszabb, mint a német vagy osztrák.

  Rosszabbak vagyunk a CDS-felárban, ez kihat a hozamgörbe hosszú oldalára, (jelenleg a rövidre nem) ez ezért csak a hosszú távú hiteleket drágítja.

  Két fő oka van a magas THM-nek:

  – magas költségmutató (a bankok nem versenyeznek egymással, ezért nem fejlesztenek)
  – és amit is írt, a nem tudatos magyar fogyasztók, akik mindent képesek a legdrágábban megvenni. A magyar bankok profitfelára iszonyúan magas, sokkal magasabb, mint a nyugati régió anyabankjai által elért szint.

  Az 5,9% THM teljesen reális, de az extra költség- és profitfelárat nem fedezi, ami itthon megy.

 • attila
  2016 óta van barclaycardos visa kártyám. Vasárnap online igényeltem náluk videóazonosítással 10 perc alatt 10 000 eurót, a sikeres azonosítás után 2 órán belül a számlámon volt a pénz, a thm 4,45%, futamidő 60 hónap. Jövedelemigazolás nélkül ! Mikor fog valaki itt tartani Magyarországon ??
 • gaborr
  “Az 5,9 százalékos plafon csak az év végéig szól, utána akár növekedhet is a thm, ráadásul eleve csak rövidebb futamidővel lehet felvenni, mint egy átlagos jelzáloghitelt”

  Ma éppen ez az álláspont. 🙂 Miközben több bank már kijött a nem 9 hónapra szóló ajánlatával. Elképesztő.

  “Az MNB úgy kalkulál, hogy ha az adósok 80 százaléka él majd a moratóriummal, az nagyjából 50 milliárdos mínuszt jelent a bankoknak. Nagy Márton rendszerszinten azt várja ettől, hogy az emberek a náluk maradó pénzt fogyasztásra költik, ez pörgetheti a növekedést”
  Mint láthattuk az MNB-nek már jóideje az a célja, hogy jobban eladósodjanak az emberek, ha maguktól nem, majd ők megoldják. Tök durva szerintem.

 • attila
  túl sok a bank a magyar piacon, így nem tudnak hatékonyak lenni, minden informatikai fejlesztést az összes banknak el kell végezni, ha csak fele ennyi bank lenne akkor fele akkora pénzbe kerülne egy-egy fejlesztés ára. természetesen ezeknek a fejlesztéseknek az árát ráterhelik az ügyfelekre ugyanúgy mint a tranzakciós adót meg a többit. Ami az 50 milliárdos bukót illeti a moratórium miatt, nem hiszem hogy nagyon meghat mondjuk egy otp-t ( csak tavaly 400 milliárdos nyerő )
 • Serrin
  Nekem van az Ersténél egy élő 100000-es folyószámlahitelem, amit a hónap elején fizetés megérkezéséig “hitelkártyaként” használhatunk, vagyis kizárólag kártyás fizetésre és utalásra. Ezzel vajon mi lesz?
 • Aksoko
  Nem értek valamit… Már három pénzintézetnél láttam 5,9 % THM-es személyi kölcsönt, fix, 5,79 %-os hitellel. Akkor ezt nem éri meg felvenni, akár a jelenlegi, drágább hitelek kiváltására is? Ez nem csak az év végéig szóló kamat, hanem fix.
 • L
  Ma küldte az OTP:

  “A Kormány intézkedésének következtében az OTP Bank ideiglenesen felfüggesztette egyes fogyasztási hitelek értékesítését. Az intézkedés az alábbi hiteleket érinti: személyi kölcsön, hitelkártya, áruhitel, folyószámlahitel, önkéntes nyugdíjpénztári személyi kölcsön.”

 • dmry

  de, és igen
  mivel, a bankok immáron már ~0-1%-n tudnak lóvéhoz jutni, aminek forrását persze szintén mi fizetjük meg és ki;)

  érdemes lehet váltani

 • Vili
  Már updatelik a bankok az kölcsönöket: bank360.hu/blog/itt-vannak-az-uj-banki-ajanlatok-ev-vegeig-szamolhatunk-a-kedvezmenyes-thm-mel
  Gondolom akkor így mégsem fog leállni a hitelezés.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.