Limitemelés a bankkártyáknál

Az MNB felhívta a bankokat, hogy az eddigi ötezer forintos limitet, ahol még nem kell megadni a PIN kódot a paypassos vásárlásoknál, emeljék fel 15 ezer forintra, hogy annyival kevesebbet kelljen fogdosni a boltokban a sokak által használt PIN padokat.

Ezt még nem valósították meg, de gondolom ez is hamar meglesz. Bővebben erre.

Share

21 hozzászólás

 • D86-FIRE
  Tetszik.
 • Usespanner
  Pompás. Meg ha eltörölnék a bankokra kivetett tranzakciós adót, amit ugye mi ügyfelek fizitünk utaláskor (titokban levonva, persze nem kapsz róla értesítést utalás előtt), akkor vissza lehetne szorítani a KP-t, lenne mindnekinek ingyenes kártyája és bankszámlája.

  Kína nagyvárosaiban jóformán minden fiatal telefonnal fizet.

 • GondosBocs
  Bár tudom, hogy nem teljesen ugyanaz, de: a Revolut appban lehet reset-elni manuálisan az érintésmentes limitet. (egyébként minden elköltött 150EUR után tranzakciómérettől függetlenül kell)

  i.imgur.com/dAxTvCD.png

  Amúgy 15ezres érintés limit emelés a Revolut-ot is érinteni fogja? Avagy: ezt a kezdeményező POS vagy a Bank dönti el?

 • dddd
  Most ez komoly? A 4db billentyű megnyomásán múlik a járvány tejedése? Abban a világban, ahol a nagy gyorsétteremláncokban mindenki KÉZZEL eszi a sültkrumplit, a hamburgert, a csirkét?? Mert egyáltalán nincs evőeszköz, még ha kérnél sem. Ha meg kódos/fizetős a budi, akkor kezet sem tudsz mosni a rendelés előtt, a kezedben a tálcával meg nem fogsz beszlalomozni a mosdóba….
 • naa
  Végre, nagyon támogatom.

  Mielőtt valaki felemlegetné, hogy dehát akkor nő a kockázat: a tárcádban levő 20.000 forintos bankjegy kb. ugyanúgy kerülhet más kezébe és ahhoz se kell pin kód… 🙂

  Nem ártana az ATM-eket is gyakran fertőtleníteni…

 • TG
  Az emberek fegyemezetlenek és felelőtlenek, nem mindenki de azért elég sokan egy jó nagy járványhoz és ez sajnos az embereken múlik nem a pár ezres limiten.
 • bdpst

  meg az emberek elmúlt pár évtizedes életmódján múlik, az utolsó pillanatban már nem sokat ér a tűzoltás

 • Tom
  “ha eltörölnék a bankokra kivetett tranzakciós adót, amit ugye mi ügyfelek fizitünk […] lenne mindnekinek ingyenes kártyája”

  Ebben mi a logika? Mi fizetjuk nem a bank, megse ingyenes a bankkartya jelenleg se.

 • Silhouette
  Mobillal fizetve nincs limit, már akinek NFC-képes a készüléke.
 • Adamo
  Nyugodj meg, kaszinózni is lehet, az sem veszélyes.
 • naa
  ezen is múlhat, és miért ne?
  Nemcsak a pinpad a gond, hanem az is, hogy utána a kártyádat, pénztárcádat fogdosod, tehát hiába használsz kézfertőtlenítőt, azokat már végigtaperoltad, azokat is mindig lefertőtleníted? A kisebb vásárlásoknál (15e már ilyen sajnos) jobb lesz ez így.

  Amúgy ha az automata érintős képernyőt végigtaperolva 🙂 rendelsz és fizetsz, akkor megkapod a blokkot és azzal pont beslisszolhatsz, amíg összerakják neked a rendelést. Vagy ha nem egyedül vagy, akkor szintén nem gond ott hagyni a kaját – de most nem kéne bemenni gyorséttermekbe, hiszen ha 1 ott dolgozó terjeszti a vírust, akkor rengeteg ember elkaphatja ott, veled együtt…

  A telefonnal fizetésről meg az jut eszembe, hogy a benzinkutas törzskártya kódját úgy tudta leolvasni a pénztáros (1 hete használtam), hogy kivette a telefont a kezemből és a kódolvasóhoz tette… No comment.

 • Én is akarok kommentelni...
  De ezzel csak harmadolták a pötyögések számát, semmi mást nem csináltak. Eddig 5000 forint felett, illetve 5000 forint halmozódás után kellett pötyögni. Most 15000 halmozódás után.
  Ez nálunk mit is jelent majd:
  heti egy nagy bevásárlásunk van, mindig 15 ezer felett, azon kívül hetente 1x a hét közepén elmegyek 1x friss pékáruért és felvágottért miegymás, 1-2 ezer forintért.
  Minden más utalva.
  Jól számolom, hogy nekem pont semmit nem jelent majd ez?
  Aki meg mindig sokszor vásárol keveset, ott meg harmadolódik a pötyögés.

  Látszat intézkedésnek jó.

  Másik oldal: bankom jelezte e-mailben, hogy csak időpont egyeztetés után mehetek a fiókba. Mondom ok, felhívom őket, mennék moratórium ellenére is törleszteni. Rendben,… jövő hét csütörtökre tudnak időpontot adni!
  Aki jövő hét közepén szeretne majd nyilatkozni, annak a köv. törlesztésig már nem lesz időpont szerintem. Király.

 • V
  ez ugyanakkor egy ujabb jele a forint elinflalodasanak… kivancsi vagyok MNB mikor vezeti be a nagyobb cimletet
 • Kmiki

  Melyik ez a bank, hogy szemelyesen kell kerni?
  KH-nal a mobilbankbol irsz egy uzit es ennyi.

 • S1M0N

  Abban a 3-4 mekiben, BK-ben, ahol az elmúl kb. fél-egy évben szerencsém volt megfordulni, pont mindenhol ki volt téve kézfertőtlenítő automata. Pedig akkor még a kanyarban se volt ez a vírus (február óta csak itthon ettünk, most nem tudom mi van). Az más kérdés persze, hogy rajtunk kívül senki sem használta, mert a magyar átlagproli azt se tudja, mi az a kék izé.

  Cikkhez: remélem ott is marad az értéke. Az 5e-es limit egyre inkább vicc kategória kezdett lenni. Azért jellemzően nem a 3 éves Samsung telefon vásárlásánál merül fel a pinmentes fizetés, hanem élelmiszereknél, azoknál meg volt egy átlag éves 5-8% infláció a bevezetés óta, kb. a felét érheti az összeg effektíve.

  Persze tudom, hogy a doboz cigi + mellé egy sör/kóla kijön még belőle, ezért a többség igényeit még mindig lefedi idehaza.

 • Kopter Géza

  Google Pay aktivál, és azután NULLA PIN kód nyomkodás vásárlásnál. Szívesen. 😉
 • Be positive
  Elképesztő… Mér csak ennyi, mér most, gyenge a Ft, de a gyorsétterem, havi bevásárlás nem ér semmit.

  U.i. : A koronás számlaszám is kap promot remélem.

 • Én is akarok kommentelni...

  Nincs netbankom az MKB Euroleasingnél 😮
  Legutóbb amikor valami kínom volt, felhívtam őket, minden azonosításon átmentem, és akkor is behívtak egy fiókba.
  Ahol aztán az ügyintéző felhívta szintén a központot és neki elmondták a kért infót, ő meg nekem, és viszlát.

  DE BE KELLETT MENNEM 🙁

 • Én is akarok kommentelni...

  Én ennél már öregebb vagyok, mint sem megértsem mit kellett volna megköszönnöm neked 🙁
  – nincs google fiókom, vagy az nem kell a google pay aktiválásához?
  – azt sem tudom mi az a google pay amúgy (ok, most rágugliztam, tényleg van ilyen)
  – szerintem a telefonom is alkalmatlan erre, mert gondolom arra gondoltál, hogy azzal fizessek bankkártya helyett, de ez csak tipp, mert fogalmam sincs mire céloztál, csak olvastam ilyen lehetőségről itt a blogon de nem igazán én voltam a célcsoportja, végig se olvastam a cikket
 • Szabolcs
  “Silhouette
  2020-03-20 at 21:44
  Mobillal fizetve nincs limit, már akinek NFC-képes a készüléke.”

  Érdekes, ezt ma elfelejtette az a pos, amit használtam a telefonnal. Biztos egyedi eset. Oh wait! Eddig is mindig kért 5k felett.

 • Családfő
  Szabolcs, ios / erste kombóval pl. nem kér pin-t.