Limitemelés a bankkártyáknál

Az MNB felhívta a bankokat, hogy az eddigi ötezer forintos limitet, ahol még nem kell megadni a PIN kódot a paypassos vásárlásoknál, emeljék fel 15 ezer forintra, hogy annyival kevesebbet kelljen fogdosni a boltokban a sokak által használt PIN padokat.

Ezt még nem valósították meg, de gondolom ez is hamar meglesz. Bővebben erre.

Share

21 hozzászólás

 • D86-FIRE
  Tetszik.
 • Usespanner
  Pompás. Meg ha eltörölnék a bankokra kivetett tranzakciós adót, amit ugye mi ügyfelek fizitünk utaláskor (titokban levonva, persze nem kapsz róla értesítést utalás előtt), akkor vissza lehetne szorítani a KP-t, lenne mindnekinek ingyenes kártyája és bankszámlája.

  Kína nagyvárosaiban jóformán minden fiatal telefonnal fizet.

 • GondosBocs
  Bár tudom, hogy nem teljesen ugyanaz, de: a Revolut appban lehet reset-elni manuálisan az érintésmentes limitet. (egyébként minden elköltött 150EUR után tranzakciómérettől függetlenül kell)

  i.imgur.com/dAxTvCD.png

  Amúgy 15ezres érintés limit emelés a Revolut-ot is érinteni fogja? Avagy: ezt a kezdeményező POS vagy a Bank dönti el?

 • dddd
  Most ez komoly? A 4db billentyű megnyomásán múlik a járvány tejedése? Abban a világban, ahol a nagy gyorsétteremláncokban mindenki KÉZZEL eszi a sültkrumplit, a hamburgert, a csirkét?? Mert egyáltalán nincs evőeszköz, még ha kérnél sem. Ha meg kódos/fizetős a budi, akkor kezet sem tudsz mosni a rendelés előtt, a kezedben a tálcával meg nem fogsz beszlalomozni a mosdóba….
 • naa
  Végre, nagyon támogatom.

  Mielőtt valaki felemlegetné, hogy dehát akkor nő a kockázat: a tárcádban levő 20.000 forintos bankjegy kb. ugyanúgy kerülhet más kezébe és ahhoz se kell pin kód… 🙂

  Nem ártana az ATM-eket is gyakran fertőtleníteni…

 • TG
  Az emberek fegyemezetlenek és felelőtlenek, nem mindenki de azért elég sokan egy jó nagy járványhoz és ez sajnos az embereken múlik nem a pár ezres limiten.
 • bdpst

  meg az emberek elmúlt pár évtizedes életmódján múlik, az utolsó pillanatban már nem sokat ér a tűzoltás

 • Tom
  “ha eltörölnék a bankokra kivetett tranzakciós adót, amit ugye mi ügyfelek fizitünk […] lenne mindnekinek ingyenes kártyája”

  Ebben mi a logika? Mi fizetjuk nem a bank, megse ingyenes a bankkartya jelenleg se.

 • Silhouette
  Mobillal fizetve nincs limit, már akinek NFC-képes a készüléke.
 • Adamo
  Nyugodj meg, kaszinózni is lehet, az sem veszélyes.
 • naa
  ezen is múlhat, és miért ne?
  Nemcsak a pinpad a gond, hanem az is, hogy utána a kártyádat, pénztárcádat fogdosod, tehát hiába használsz kézfertőtlenítőt, azokat már végigtaperoltad, azokat is mindig lefertőtleníted? A kisebb vásárlásoknál (15e már ilyen sajnos) jobb lesz ez így.

  Amúgy ha az automata érintős képernyőt végigtaperolva 🙂 rendelsz és fizetsz, akkor megkapod a blokkot és azzal pont beslisszolhatsz, amíg összerakják neked a rendelést. Vagy ha nem egyedül vagy, akkor szintén nem gond ott hagyni a kaját – de most nem kéne bemenni gyorséttermekbe, hiszen ha 1 ott dolgozó terjeszti a vírust, akkor rengeteg ember elkaphatja ott, veled együtt…

  A telefonnal fizetésről meg az jut eszembe, hogy a benzinkutas törzskártya kódját úgy tudta leolvasni a pénztáros (1 hete használtam), hogy kivette a telefont a kezemből és a kódolvasóhoz tette… No comment.

 • Én is akarok kommentelni...
  De ezzel csak harmadolták a pötyögések számát, semmi mást nem csináltak. Eddig 5000 forint felett, illetve 5000 forint halmozódás után kellett pötyögni. Most 15000 halmozódás után.
  Ez nálunk mit is jelent majd:
  heti egy nagy bevásárlásunk van, mindig 15 ezer felett, azon kívül hetente 1x a hét közepén elmegyek 1x friss pékáruért és felvágottért miegymás, 1-2 ezer forintért.
  Minden más utalva.
  Jól számolom, hogy nekem pont semmit nem jelent majd ez?
  Aki meg mindig sokszor vásárol keveset, ott meg harmadolódik a pötyögés.

  Látszat intézkedésnek jó.

  Másik oldal: bankom jelezte e-mailben, hogy csak időpont egyeztetés után mehetek a fiókba. Mondom ok, felhívom őket, mennék moratórium ellenére is törleszteni. Rendben,… jövő hét csütörtökre tudnak időpontot adni!
  Aki jövő hét közepén szeretne majd nyilatkozni, annak a köv. törlesztésig már nem lesz időpont szerintem. Király.

 • V
  ez ugyanakkor egy ujabb jele a forint elinflalodasanak… kivancsi vagyok MNB mikor vezeti be a nagyobb cimletet
 • Kmiki

  Melyik ez a bank, hogy szemelyesen kell kerni?
  KH-nal a mobilbankbol irsz egy uzit es ennyi.

 • S1M0N

  Abban a 3-4 mekiben, BK-ben, ahol az elmúl kb. fél-egy évben szerencsém volt megfordulni, pont mindenhol ki volt téve kézfertőtlenítő automata. Pedig akkor még a kanyarban se volt ez a vírus (február óta csak itthon ettünk, most nem tudom mi van). Az más kérdés persze, hogy rajtunk kívül senki sem használta, mert a magyar átlagproli azt se tudja, mi az a kék izé.

  Cikkhez: remélem ott is marad az értéke. Az 5e-es limit egyre inkább vicc kategória kezdett lenni. Azért jellemzően nem a 3 éves Samsung telefon vásárlásánál merül fel a pinmentes fizetés, hanem élelmiszereknél, azoknál meg volt egy átlag éves 5-8% infláció a bevezetés óta, kb. a felét érheti az összeg effektíve.

  Persze tudom, hogy a doboz cigi + mellé egy sör/kóla kijön még belőle, ezért a többség igényeit még mindig lefedi idehaza.

 • Kopter Géza

  Google Pay aktivál, és azután NULLA PIN kód nyomkodás vásárlásnál. Szívesen. 😉
 • Be positive
  Elképesztő… Mér csak ennyi, mér most, gyenge a Ft, de a gyorsétterem, havi bevásárlás nem ér semmit.

  U.i. : A koronás számlaszám is kap promot remélem.

 • Én is akarok kommentelni...

  Nincs netbankom az MKB Euroleasingnél 😮
  Legutóbb amikor valami kínom volt, felhívtam őket, minden azonosításon átmentem, és akkor is behívtak egy fiókba.
  Ahol aztán az ügyintéző felhívta szintén a központot és neki elmondták a kért infót, ő meg nekem, és viszlát.

  DE BE KELLETT MENNEM 🙁

 • Én is akarok kommentelni...

  Én ennél már öregebb vagyok, mint sem megértsem mit kellett volna megköszönnöm neked 🙁
  – nincs google fiókom, vagy az nem kell a google pay aktiválásához?
  – azt sem tudom mi az a google pay amúgy (ok, most rágugliztam, tényleg van ilyen)
  – szerintem a telefonom is alkalmatlan erre, mert gondolom arra gondoltál, hogy azzal fizessek bankkártya helyett, de ez csak tipp, mert fogalmam sincs mire céloztál, csak olvastam ilyen lehetőségről itt a blogon de nem igazán én voltam a célcsoportja, végig se olvastam a cikket
 • Szabolcs
  “Silhouette
  2020-03-20 at 21:44
  Mobillal fizetve nincs limit, már akinek NFC-képes a készüléke.”

  Érdekes, ezt ma elfelejtette az a pos, amit használtam a telefonnal. Biztos egyedi eset. Oh wait! Eddig is mindig kért 5k felett.

 • Családfő
  Szabolcs, ios / erste kombóval pl. nem kér pin-t.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.