FED kamatvágás

Az amerikai jegybank várhatóan szakítva az eddigi kamatemelési ciklussal, a jövő héten kamatvágást fog elkövetni a gazdaság ellen. Egyesek egyenesen fél százalékpontos kamatvágást várnak vagy tartanának szükségesnek, év végéig 0,75 százalékpontos csökkentést várnak.

A furcsa megfogalmazásnak az oka, hogy már-már ijesztő, hogy a legkisebb gazdasági megtorpanásra vagy problémára a jegybankok az elmúlt 10 évben egymással versenyezve kamatvágással, sőt negatív kamattal válaszolnak. Ezen túl elképesztő mennyiségű pénzt borítanak a piacra, hogy ezzel a műpénzzel stimulálják a piacokat még nagyobb teljesítményre ösztönözve őket.

Az amerikai gazdaságnak semmi baja, annyira egészséges, amennyire lehet. Természetesen vannak problémák, mert problémák mindig vannak. De nem kell mindig a legerősebb gyógyszereket enni, ha valakinek kicsit rossz a közérzete. Olyan ez, mint az antibiotikum: aki mindig ezt eszi a legkisebb náthára is, gondban lesz, amikor tényleg szüksége lenne rá. Mert akkor már nem fog nála hatni.

Most éppen a Trump által kirobbantott kereskedelmi háború az amerikai gazdaság legfőbb baja, csak nem értem, miért gondolja a Fed, hogy egyrészt ezt neki kellene megoldani, másrészt hogy kamatvágással meg tudja azt oldani, hogy a cégek nem mernek beruházni, mert félnek, hogy eszkalálódik a háború és inkább kivárnak. S a külföldi cégek is ugyanezért vágták vissza az amerikai beruházásaikat.

Értem én, hogy a gazdasági növekedés 3%-ról 1,6%-ra csökkent negyedéves összehasonlításban, de kérdem, akkor mi van? A jegybanknak rohanni kell és mesterséges légzést kell adnia a gazdaságnak, csak mert lassult a növekedés? (Az infláció a teljesen elfogadható 1,6%, a munkanélküliség pedig történelmi mélyponton van, 3,6%.) Nincs vállalati csődhullám, 22%-os munkanélküliség és pusztító defláció, csak egy kicsit csökkent a gazdasági szárnyalás. De ez már elég indok, hogy a jegybank monetáris atombombát dobjon a gazdaságra, nehogy lassulni merjen a növekedés. Azonnali szteroid kúra, ha egy kicsit is lassul a tempó.

A tíz éve tartó mesterségesen alacsony kamatok már most is éreztetik a pusztító hatásukat a felszín alatt. Elég csak arra gondolni, hogy az emberek ingatlanba fektetik a pénzüket kötvények helyett, ezért szerte a világban már lakhatási válsággal néznek szembe a nagyvárosok lakói. Ugyanezen okból a részvényárak is újabb és újabb csúcsokat döntenek, mert mindenki itt kénytelen befektetni a pénzét. Egy méretes korrekció itt is hatalmas veszteségeket tud okozni a befektetőknek.

Az emberek eladósodnak az alacsony hitelkamatok miatt, ellenben nem tesznek félre pénzt a nyugdíjukra, mert ilyen kamatok mellett minek, nagyobb az infláció, mint az elérhető hozamok. Az eladósodottság mértéke már elérte az összeomlás előtti szinteket, sőt sok helyen meg is haladja azokat.

A vállalatok olyan beruházásokba fognak bele, amik csak a mostani nulla százalékos hitelkamatok és tomboló fogyasztási láz mellett nyereségesek, amint nőnek a kamatok vagy csökken a kereslet, akár csődbe is vihetik a cégeket.

Mivel a jegybankok ragaszkodnak ahhoz, hogy az ő dolguk a folyamatos gazdasági növekedést fenntartani (akkor is, ha az fenntarthatatlan), ezért ügyesen belelavírozták magukat a csapdába.

Minél tovább fújják ezt a lufit, annál nagyobbat fog szólni, amikor kipukkad. Annál nagyobbat fognak zuhanni az eszközárak, legyen szó ingatlanról, részvényről, vagy bármi másról, annál több ember és cég fog fizetésképtelenné válni és annál kevesebb megtakarítással és arra kapott kamattal fognak az emberek nyugdíjba menni.

S ha a jegybankok az összes puskaporukat elhasználják akkor, amikor csak a gazdaság stimulálása az egyetlen indokuk, mit fognak majd csinálni, amikor tényleg baj lesz?

Mert lesz baj, abban biztosak lehetünk. S nem azért, mert negatívak lennénk, hanem mert mindig jön egy újabb válság, korrekció majd egy következő emelkedés. Mivel 10 éve tart az aranyélet, előbb-utóbb jön majd a korrekció is. S mivel még az előző korrekciónak sem engedték meg a jegybankok, hogy kifejtse a hasznos, szükséges, bár kétségtelenül fájdalmas és kellemetlen hatását, nem tudom, milyen lesz a végső eredmény.

Amikor az ember már arra gondol, hogy elmúltak a legviharosabb évek, a gazdaság már nem a túlélésért küzd, a bankokat is nem a csőd fenyegeti, hanem bőségesen termelnek profitot, ezért a jegybankok végre elkezdik a kamatok normalizálását, akkor jönnek az ilyen hírek, mind az Egyesült Államokból, mind Európából. (Azt sem értem, Európában miért gondolják, hogy a strukturális bajokat el lehet takarni pénzügyi stimulálással. Egy rákos betegnek nem lázcsillapító kell éveken át, hanem műtét minél hamarabb, amíg nem késő.)

Na mindegy, majd meglátjuk, mi lesz a vége. Egy biztos, a hír hallatára újabb rekordot döntött az amerikai tőzsde.

(Ja igen: lesz válság. Lehet, hogy nagyot fog szólni. Lehet, hogy hamar eljön, lehet hogy sokára. Egy biztos: pánikolni felesleges. Nem azért írtam, hogy bárkit is ijesztgessek. Ezt csak azért írom ide, mert ilyenkor sokan pánikba esnek és kérdezgetik, hogy hová meneküljenek. Sehová. A folyamatos félelmen és ki-be ugráláson sokkal többet buksz, mint egy-egy esésen vagy zuhanáson. Maradj a fenekeden. Ha diverzifikált a portfóliód és nem vagy gatyáig eladósodva, akkor gond nélkül átvészeled a következő vihart is.)

Share

80 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Deviáns, is.
 • TT
  @Homoktövis: miért nem akarsz hitel? Ha a hiányzó pár millió miatt maradsz le a vételről, akkor utána szívhatod a fogadat.
  Ma már gyakorlatilag csak azért is megéri (ingatlanfedezetű) hitelt felvenni, hogy utána állampapírba rakd, így nagyon nem bukhatsz rajta. Ha meg úgyis van pénzed, legfeljebb idő előtt visszafizeted.
 • Zabalint

  Mivel az energiahordozókat importáljuk, ezért az energiatakarékosság inkább növelné a belső fogyasztást, ugyanis az energia nagytermelői ára nagyobb részt nem hazai termelésből fakad, jópár termék és szolgáltatas, amire helyette költöd, igen.
 • Homoktövis
  TT, 20evig volt hitelem, tavaly óta végre nincs.. Ráadásul a kamatok sem biztos, hogy igy maradnak hosszú távon.
 • Syntax error
  Lesz válság? Biztosan. Megáll majd az ingatlan árának növekedése egyszer? Tutira.
  A gond csak az időpont, mert ezt épp most senki sem tudja – ha egy blog/befektető/emberke azt mondja, hogy ekkor meg ekkor, akkor csak gondoljunk bele, hogy ha Te tudod, mikor fog ( hét, nap, ne adj isten óra ), akkor az milliárd dolláros info. Bárki, akinek csak esélye van TÉNYLEG tudni, az nem fogja az orrodra kötni.
  A bő esztendők után jönni fognak a szűkek, ha úgy érzed, hogy hamarosan Téged is érinteni fog / szerinted akár csak hónapok kérdése, akkor eljött a számadás ideje.
  Mindent megtettél, ha beüt az extrém munkanélküliség ( érintve Téged, párod, családod akiket támogatni kellhet )? Megtakarításaid hogy élnék meg, ha 1 szektor durván beesne?

  Ha rászánsz 10 percet, ami egy ilyen blog poszt olvasása kommentekkel és utána ráncolod a homlokod, akkor már megérte. Ha mosolyogva bólintasz, akkor is.

 • Miklós
  Ilyen eladósodottság mellett a logikus lépés a dollár inflációja volna, vagyis kamatot kellene emelni. Tartok tőle, hogy a kamatcsökkentés háborúhoz fog vezetni.
 • Szabolcs
  a bolti dolgozó családja
  2019-07-28 at 22:07

  GDP: nem értek egyet Zalabintel (pedig többször igen). Ha szűken nézed, akkor igen, csökken a GDP.
  Ha most Te takarítasz nálam, számlára, én nálad számlára, azzal GDP-t állítunk elő. Ha 1 év múlva felbontjuk ezt a szerződést, akkor effektív csökken a GDP, de nem élünk másképp, rosszabbul (már ha a kecóban Te is rendet tartasz, és egyforma a munka vele 🙂 )

 • Szabolcs
  Kiszámoló, és mindenki más, aki a FED-en filózgat…
  Azért nem értitek, mert innen nem lehet megérteni. Én sem értem, még mielőtt.
  A FED eddig is America first üzemmódban működött, a megalakulása óta. OK, lehet, hogy saját tulajdonos bankok first, és a többi pórnép csak csapódott a folyamathoz, de ez van. Lövésem sincs, mit miért csinálnak, de nem a világ sorsa érdekli őket, max áttételesen, hogy milyen visszacsapó hatása lenne vminek. Az USA eléggé zárt piac, a legnagyobb exportcikkük szerintem a $. Annak árfolyamával játszva tudnak (túl jól) élni a korábban említett, abnormális ikerdeficit mellett is.
  Ha majd véletlen lesz alternatíva a világpénzre, akkor kell majd visszavegyenek. Pl. ha az olajért majd nem USD-ben kell fizetni.
  Na, ezek ellen küzdenek is, minden téren.
  Addig meg: ők több adatból arra jutottak, hogy az lesz nekik a jó. Te meg max alkalmazkodni tudsz, megérteni sosem
 • Dörnyei József
  A Nyugati világban (nálunk is) már most munkaerő hiány van. Kínában most (pár éve) kezdődik és várhatóan folyamatosan nőni fog. A technológiai fejlesztések talán ki tudják egyensúlyozni, de szvsz. inkább nem. Legutoljára a II. v.h. idején volt ilyen a gazdasági környezet – csak most nincsen (komoly) háború.

  A US-ben terjed a szocializmus, ami a gdp 10-20%-át akarja állami forrásból elkölteni a jelenlegi kiadások fölé. Ez valószínűleg nem 1 év alatt lesz meg, de 20 éven belül ez lesz a realítás.

  A CO2 és a műanyag kibocsátás csökkentése/leállítása a jelenlegi munkaerő kb. 3-10%-át igényli – nem örökké, de hosszú ideig. A költségét át fogják nyomni a nem állami szereplőkre, mert ez lesz a logikus lépés.

  Ismeretlen területen járunk és a jegybankok is most gyűjtik a tapasztalatokat, hogy akkor most mi is van?

 • Anti
  Növekvő gazdaságot (mindegy hogy az növekvő, vagy csökkenő ütemű) inkább hűteni kellene. Akárhonnan nézem is a világgazdaságot ez jelen állapotban inkább túlfűtött, így kamatot növelni, pénzt kivonni kellene. Az élet lassan cáfolja majd a Phillips görbét. Lassan teljes a foglalkoztatottság, a bérek dinamikusan emelkednek, az infláció meg nem. Lassan feléljük az erőforrásainkat, de akkor is fetisizálni kell a gazdasági növekedést. Teszem azt egy burkoló 5 éve 2000 Ft/nm áron megcsinált napi 12 nm-t, ma 5000 Ft áron megcsinál 12nm-t. Hurrá gazdasági növekedés van. (Termelés hatékonyság növekedés nélkül) és nem mérnek inflációt. Írhattam volna fodrászt is, mielőtt valaki az ingatlannal kapcsolatos szolgáltatásba kötne bele. Valamelyik modell akkor bizony hibás. Melyik?
 • Prin
  Az elkövetkezendő amerikai választások miatt Trumpnak nagyon fontos, hogy az USA-t pozitív színben tüntesse fel. Nem fogja engedni a válságot az újraválasztásáig. Utána viszont durranhat a lufi. Az amerikai ingatlanalapok, a technologiai indexek az egekben, az amerikai diakhitelek merteke iszonyatos szinten van. A bankok mohosaga es tetlenseguk a fejlodes iranyaba a jelenlegi penzugyi szolgaltatok atrendezeset fogja magaval vonni a fintech cegek eloretoresevel. Az elkovetkezendo valsagot velemenyem szerint nagy esellyel most europai oldalrol fogjak indukalni. A Deutsche Banknal katasztrofa kozeli allapotok uralkodnak.
 • John Galt
  Ez a szerdai milyen hatással lehet a Ft/EUR árfolyamra?
  Hamarosan váltanom kell EURO-t forintra.
  Mi a véleményetek? Vátsak most gyors vagy várjak még?
 • Családfő
  Homoktövis, 5-10-15 évre tudsz kamatot fixálni.
 • naa
  “Azért nem értitek, mert innen nem lehet megérteni”
  Az a helyzet, hogy elég sok amúgy okos(nak tűnő), amerikai befektető se érti, és szerintük se jó, amit a Fed csinál. Van, aki odáig megy, hogy a Fed döntéshozóit egy csapat idióta, a valóságtól elszakadva, burokban élő akadémikusként aposztrofálta, akik úgy elbaltázták az elmúlt évtizedet (is), hogy ezzel pl. megásták a dollár sírját. Nyilván ez is csak egy vélemény, de könnyen lehet, hogy túlértékeled őket.
 • Kalv
  a példádban nem fog mindenki rosszabbul élni, csak azok, akiket kirúgnak a bezáró erőműből.
 • Blend Ahmed
  “példádban nem fog mindenki rosszabbul élni, csak azok, akiket kirúgnak a bezáró erőműből”

  Viszont (ceteris paribus, etc.), azok is rosszul járnak, akik gazdasági kapcsolatban vannak az erőműből kirúgott dolgozókkal, ha azok nem találnak más munkát. Pl. az ő fogyasztásuk hiányzik majd a helyi boltból, stb. Megtörtént már, hogy egy gyárbezárás magával rántotta az egész várost, főleg a rendszerváltáskor.

 • Piz

  Full egyet ertek veled. Viszont a penzboseg mar igy is oriasi inflaciot okozott. Nem a klasszikus vagyis inkabb hivatalos inflacio szallt el, hanem a real eszkozok ara. Ingatlanok nem csak nalunk, az egesz vilagon. Tozsdek detto. Mi lesz akkor, ha valamiert vege lesz a penzbosegnek? Ha az ingatlanokbol es tozsderol kimegy a penz, hova tud menni? Emelkedo kamatkornyezetben a kotvenyek sem lesznek nyerok. Reszvenyek kilove, ingatlan kilove, kotvenyek kilove, max a nemesfemek maradhatnak es a PMAK persze. . De most komolyan, hova lehet menekulni, ha jon a krach?
 • Káosz

  Sehova. Épp ez a cél.
  worldometers.info/world-population/
  Jól nézd meg ezt a számlálót!

  Vagy gazdasági eszközökkel vagy háborúval fogják megritkítani az emberiséget.
  Egyelőre az első eset felé billen a mérleg nyelve…

 • Unemployed

  Ha eljátszunk a gondolattal, hogy a hozamok emelkednek (pont fordítva van), akkor a kötvények lejáratig tartása jó döntés lehet. Nem számít ott, hogy a piaci érték időközben hogy alakul, ha megtartod, akkor hozza a garantált hozamot.
  Nehéz okosnak lenni, de vannak klasszikus anticiklikus iparágak. Vagy ha a recesszióra fogadsz, akkor shortolhatsz pl. autógyártókat, olajcégeket, mert azok durván mennek együtt le a recesszióval.
  Személyesen 2013-18 között long voltam az ingatlanpiacon, onnan PMÁK-ba mentem át, ezeken a szinteken ingatlant, vagy részvényt én már nem veszek.
  Unikális magyar dolog az, hogy a fogyasztói inflációt nagyjából meghozza a lakossági állampapír, így ha kajára, vagy áramra költöd a pénzt, az PMÁK-ban ugyanúgy elég lesz ugyanannyi almára.
  Alkoholta már ez nem igaz, ingatlanra pedig felejtő, de így is szerencsések vagyunk, hogy paranoid a NER az idegen tőkével
 • Maki Verem
  ennél sokkal elszomorítóbb, hogy 2000 évvel ezelőtt is 9 hónap kellett egy gyermek megszületéséhez, és most is. A nők nem növelték a hatékonyságukat, pedig ha havonta szülnének, 3 hónap alatt meglenne a 10 milliós CSOK, a GDP-ről nem is beszélve.
 • Janos82
  :

  Nekem az a tippem, hogy a jegybankok most megprobaljak elkerul a recesszio latszatat, meghozza ugy, hogy megprobalnak nagy inflaciot gerjeszteni. Legalabbis az MNB erre az iranyra keszult ra, es ezt kommunikalja nagyon. Nekik egy kamatemeles valoszinuleg sokkal fajdalmasabb lenne. Es konnyen lehet, hogy nemcsak az MNB, hanem mas jegybank is ebbe az iranyba mozdulna. Papiron segiti oket, hogy az inflacios kosar tech cuccokat is tartalmaz, azoknak meg szerencsere deflalodnak, igy siman kisebb inflaciot lehet kimutatni. Szoval szerintem el akarjak inflalni az (allam)adosagokat.
  Igy maganemberkent en azt tartanam logikusnak hogy jol el kell adosodni(lehetoleg alacsony kamatra(<6%), hosszu futamidovel(min 15 ev) es kamatperiodussal(min 5 ev)), es a penzbol termelo realeszkozt venni.
  A gondom csak az, hogy ezeket egyszerre csak a lakoingatlan tudja.

 • Délvidéki
  Ha vág a Fed, ha nem vág… mindenesetre bevásárolok az osztrák 100 éves lejáratú államkötvényekből. 1,2% kamatot hoznak az Eurozóna 1,2%-os inflációja mellet. Aki mer az nyer.
  bloomberg.com/opinion/articles/2019-06-25/a-100-year-austrian-bond-at-1-2-what-fresh-madness-is-this
 • Piz

  Van egy olyan gyanum, hogy a PMAK es MAP+ egeszen kituno valasztasnak fog bizonyulni, foleg ha par ev mulva visszanezunk.
  Ingatlan szerintem is felejtos, a csapbol is ez folyik mar, mindenki szerint ingatlanba kell fektetni, nekem ez mar a veszharang. Akkor is, ha van meg benne egy-ket ev emelkedes.
  Shortolni szerintem nagyon rizikos, eleg sokat lehet bukni, ha meg egy evig menetel felfele minden, ehhez en nem vagyok eleg bevallalos.
  Az aranynak meg eljohet az ideje velemenyem szerint, de az is tud meglepeteseket okozni vagy eppen nem okozni…
  Van aki itt tart penzt aranyban?
 • Szorgoshangya
  Én kifejezetten élveztem/vártam realistate reakcióit. Ő egy ingatlanmeleg, hisz a neve is erre utal. Miért vagyunk meglepődve, ha az ingatlanos témákra ugrik? Mellesleg NEM mondd hülyeségeket, sőt mindenkivel szembemenve a “tutit” mondja évek óta. Sajnálnám, ha nem szólna hozzá a kedvenc témánkhoz! Pont ő az egyik leghitelesebb arc itt a sok bólogató jános mellett a fórumon. Konkrétan ott van a piacon, nem urulekkel gurigázik. Az ilyenektől lehet tanulni. Az pedig, hogy néha cinikus, kinek/miért probléma? Én megértem, hisz olyan oltásokat/szidalmakat kapott, mint még talán senki itt..
 • Kiszamolo
  Szorgos, nem az a baj, hogy hülyeségeket mondott. De már borzasztóan unalmas volt, hogy bárhol leírva látta az ingatlan szót, egyből ott termett és leoltott mindenkit. Állítólag az összes többi fórumon is.

  Miért nem szólt még hozzá semmi máshoz? Ezer másik téma van itt is, még olyan is, ami nem is gazdaság vagy pénzügy.

  Ugyanazt miért kell elmondania minden egyes alkalommal? Még akkor is, ha a cikk maximum érintőlegesen említette meg az ingatlan szót, mint ez a cikk is?

  Igen, már mindenki tudja, mekkora király, mert vett két panellakást 2014-ben, amikor az emberek még a pipát is kivették az ingatlan.com-on a panelből, mert senki semennyiért nem akart panelt venni.

  Ha idejött volna észt osztani, hogy mekkora király, mert 2010-ben amerikai részvényeket vett és már négyszer annyit érnek, s részvényekre mindig lesz szükség, az is unalmas lenne.

  Senki nem tiltotta ki, ha akar, bármikor hozzászólhat. Csak mondjon valami mást vagy valami újat.

 • Agent
  a te helyzetedben(IT-ban mindketten) egy percig nem bosszantanám magam tovább ebben az országban…100%-ig egyetértek veled. Minek nyelni itt ezt a sok szart ha egy mediterán országban is lehetne élvezni az életet?
 • Blend Ahmed
  Deviáns: “Akkor inkább USD-ben legyen a megtakarítás mint EUR-ban?”
  Kiszamoló: “Deviáns, is.”

  A Facebook Libráról mit gondolsz? Mert az meg eleve egy valutakosár lesz, nem?

 • Moltiszanti
  Megtenné valaki, hogy elmagyarázza az ábrák mondanivalóját bővebben és érthetően.
  Már párszor tanulmányoztam, de még mindig nem teljesen értem.
  Valszeg az alapismereteim hezagosak.
  Másnak is hasznos lehet.
  Köszönöm ha megteszitek.

  alapblog.hu/valoban-ekkora-a-baj/

 • Unemployed

  Röviden: rengeteg tőke vándorol nagyon alacsony (vagy negatív) kamatozású kötvényekbe. Az oszlopok mérete a beáramló tőke nagyságát mutatja. Az évszámokkal valami nincs rendben, mert még nincs 2020, el van csúszva.
  Ettől persze a kötvényhozamok még tovább csökkentek, nagyjából nulla szintre.

  A “valóban ekkora a baj?”lényege, hogy ilyet a befektetők akkor csinálnak, ha egy válság, vagy tőkepiaci esés elől biztonságos eszközökbe menekülnek.

  Mindennek oka a lassulás, amelyet elsősorban és döntően Trump világkereskedelmet romboló (bár sok szempontból indokolt) politikája, másrészt a Brexit szcenáriók romlása okozza, főleg Európában.
  Régóta mindenki várja, várta a lassulást, ami nyilvánvalóan megérkezett, jó eséllyel recesszió is lesz.

  A cikk az adatok alapján durva recesszió árazását látja a piacon. Ez persze nem jelent sokat, a kamatemeléseket is félreárazta a piac,nagyon

 • Blend Ahmed
  Egy Kiszámoló vs MNB Tanszék Blog beszélgetés podcastot szívesen végighallgatnék 🙂

  mnbtanszekblog.hu/2019/08/08/a-koltsegvetesi-deficit-finanszirozasa-mmt-szemszogbol/