Digi roaming

Ezt is megéltük, az ingyenesen igényelhető Digi mobilkártyákkal már roamingolni is lehet, hazai árak mellett az Unióban, internet is kérhető, de azért már fizetni kell, igaz csak 500 forintot GB-onként (megabites egységekben). További infók ezen a linken.

Egyébként hajtott a kíváncsiság és mivel amúgy sem volt kihasználva a második SIM a telefonomon, beszereztem egy Digi kártyát. A tapasztalatom szerint teljesen jól működik Budapesten, bár azért vannak hiányosságok, például az Allée területének 60-70%-ában nincs szolgáltatás, ami elég meglepő. Ugyanígy a metróban furcsa volt látni, hogy nincs térerő.

Vidéken még rosszabb a helyzet, Velence nagy részén egyáltalán nem volt jel, ahogy Zalakaroson sem, pedig azért elég felkapott helyekről van szó. Az M7-es nagy része lefedett, kisebb lyukak azért vannak. M5 rendben volt, ahogy Szegeden is gond nélkül ment mindenhol, ahol jártam. (Azért azt hozzáteszem, voltunk olyan településen Zalakaros mellett, ahol Telekom se volt.)

Update: Nyugat-Magyarország még elég szűz terület, hogy finoman fogalmazzak. Térkép erre.

Amikor viszont van térerő, akkor semmi gondom nincs vele. A net is megy rendesen, egyáltalán nem tűnik lassúnak. Youtube, Viber, Voip, böngészés, minden megy fennakadás nélkül. A hangminőség is teljesen rendben van.

Fő kártyának nem tenném meg egyelőre, de ne felejtsük el, ingyenes tesztüzemről van szó.

(Bár pofonegyszerű lenne áthidalni a le nem fedett területek problémáit: átirányítom a bejövő hívásokat a telekomos számomra a két SIM-es telefonomban, ha éppen nem elérhető a Digi. Ha előfordul, hogy pont akkor hívnak, amikor le nem fedett területen vagyok évente ötször, maximum évi 100 forintom bánja az  átirányítást. Persze akit egész nap hívnak, vagy ő telefonál, miközben az országot járja, annak még jó ideig nem lesz opció a Digi.)

Share

32 hozzászólás

 • matetoth
  Mi is beszereztük, nekem visszahozta a 90-es évek hangulatát, ahol ugyan a szolgáltatók versenyeztek, hogy ki tud nagyobb számot tenni a reklámjában, de vidékiként sokszor találtam lyukakat… Az viszont, aki még túl fiatal volt akkoriban, sokat panaszkodott az elején, hogy “milyen már, hogy néha elmegy a térerő”… 😀

  Viszont nem úgy van, hogy az unióban a csomagod erejéig ugyanúgy működik a net, mint otthon (tehát ingyen)?

 • Garázs
  Még május végén igényeltem én is. Az ügyfélszolgálaton azt mondták (!!!) nem valószínű, hogy a lakóhelyemen működni fog, de azért vigyek egy kártyát, úgysem kell érte fizetni. Örömmel jelentem, kitűnően működik, eddig alig-alig találtam fehér foltot!
 • AAA
  Ahol én mozgok (főleg Bp), ott nekem eddig működött. Sőt, szüleimnél is vidéken, ahol amúgy hivatalosan nincs még. Adtam nekik is egy kártyát és nagymamámnak is, úgyhogy most év végéig ezen beszélünk ingyen. (Amúgy meg a digis vonalason, mert szülőknél az van, nekem pedig nomadikus digis számom van, így mobilról ingyen hívom őket ha van net. Illetve hát nem teljesen ingyen hanem havi 250Ft-ért korlátlanul.)
 • pez
  > 500 forintot GB-onként (megabites egységekben)

  vo

  “Roaming adatforgalom díjai

  Roaming 1. díjzónán belüli országokban fogadott vagy indított adatforgalom 0,488 Ft/MB
  A táblázatban szereplő díjak bruttó díjak, a távközlési szolgáltatásokra vonatkozó mindenkor érvényes Áfa-t tartalmazzák.

  Az adatroaming legkisebb mérési és számlázási egysége: Mega Byte (MB)”

 • dertui
  “igaz csak 500 forintot GB-onként (megabites egységekben).” Az MegaByte, ha MB, akkor MegaByte, Mb, az a Megabit.
  Szóval “Roaming 1. díjzónán belüli országokban fogadott vagy indított adatforgalom 0,488 Ft/MB” azaz MegaByte. Azaz 1GB 500Ft. Erről egyébként SMS is jött konkrétan.
  De az oldalon írja is a digi, hogy “Az adatroaming legkisebb mérési és számlázási egysége: Mega Byte (MB).”

  Miskolcon elég jó a lefedettség.

 • BrokkoliBp
  Sajnos nekem nincs digi előfizetésem, így nem tudom kipróbálni. Csak upc és telekom van. Havi 1-2ezerért adhatnának nem digis ügyfélnek is kártyát, tesztelni
 • Alfa
  Ingyenes tesztüzem, csak kérdéses, hogy miben lesz jobb, ha már nem teszt.
  Mert a hálózat nagyobb kapacitású nemigen lesz… Több sáv nincs, sűrűbben állomást lerakni drága és nem túl hatékony. Várhatóan kb. 3 ezresnél kisebb településeken nem lesz lefedettség – egyszerűen nem térül a cellák éves költsége max 1-2 ezer felhasználón. Kivéve ha vesznek az új freki aukción lefedésre hatékonyabb 700MHz sávot.(Még ~20 milliárd bukó). És ehhez már az ügyfélnek is új VoLTE képes 4G-s teló kell, 700-on már nincs 2G-s barkácsolás hangra a lowcost usereknek.
  Most kitesztelték mennyit bír el, már csak azt kell megnézniük, hogy mennyi GB-ot és mennyiért lehet adni ahhoz hogy ne legyen túl sok user, mert jelen formájában kb. 1-2 százezer használónál bedől az egész.
  Nem írigylem őket.
 • Kiszamolo
  Alfa, mert szerinted most is csak 100 ezer user használja visszafogottan, amikor ingyen van?

  Nagyjából alig ismerek olyan digist, aki nem kérte a kártyát, sőt kártyákat, mert ingyen van. S ha már van, még wifi helyett is használja.

  Szerintem csak Budapesten sokkal több kártyát kiadtak, mint 2-300 ezer s ingyen sokkal többet használják az emberek, mintha fizetni kellene érte.

  Én is attól féltem, hogy használhatatlan lesz, főleg ingyen időszakban, amikor mindenki ráugrik, de teljesen használható.

 • Kiszamolo
  Brokkoli, mosolyogj szépen valakire, akinek van Digije (az ország harmada digis, elég egy tányérantenna vagy net előfizetés is).

  Mivel a legdrágább dolog az egyéb hívás 5 forintért, adsz neki kétezer forint kauciót és bátran kiváltja neked a kártyát vagy kártyákat.

 • AAA
  És nem csak adatra, de biztos hogy hívásra is sokkal többet használják az ingyenesség és az egyéb irányba 5Ft miatt, a domino most-nak is alig több mint a felébe kerül csak a percdíj, a másik két szolgáltató feltöltős csomagjának pedig csak a negyedébe.
 • Péter
  ezt most teljesen laikusként és utánajárás nélkül írtad le. A legnagyobb informatikai fórumon nagyon aktív a Digi mobil topikja, és ott pont arról számolnak be a kommentelők, hogy egyre nagyobb sávszélesség áll rendelkezésükre. A Digi lefedettségi térképén pedig minden héten egy-egy újabb pötty jelenik meg, ami azt mutatja, hogy folyamatosan üzemelik be az adótornyokat. A hamarosan bekövetkező frekvenciapályázaton nyilván egy igen széles szeletet fognak megvásárolni, néhány éven belül közel 100%-os lesz a lefedettség, és jön az 5G is, Romániában már elindította.
 • Joebacsi
  Rákosborzasztón még elég sok helyen nem működik: pl a XVI-XVII ker M0 közeli része(Rákoscsaba) , vagy a XVII kér repülőtér mögötti része (Rákoskert) , illetve még észak Csepelen (szabadkikötő környéke) kapcsolódik le néha a waze, amúgy egész jó.
 • Dobi
  “Amikor viszont van térerő, akkor semmi gondom nincs vele. ”

  Hahaha, micsoda opportunista ügyfél vagy te :))) téged könnyű boldoggá tenni, a szolgáltatók álomügyfele vagy :))

 • Kiszamolo
  Dobi, miután az év 98%-át Budapesten és környékén töltöm és itt mindenhol működik (mínusz Allée és metró, ahol én szoktam lenni), annyira nem zavar, hogy hány zemplényi faluban nem lenne térerő, ha lenne arra dolgom.

  Ha vidékre megyek, ott is jellemzően egy nagyváros a cél. Autópályán működött a Digi, vonaton rengeteg helyen meg a Telekom sem működik még így 25 év után sem.

  Az mondjuk gáz, hogy van olyan bevásárlóközpont Budapesten, ahol nincs még beltéri lefedettség. Ezért írtam, hogy jelenleg elsődleges kártyának nem használnám.

  A net mindig megy, hanghívásnál nem volt olyan, hogy rossz a minőség, pedig olyan a Telekommal is szokott lenni. Olyan se volt, hogy lassúnak találtam volna a netet. Rákattintok egy youtube videóra és elindul és megy folyamatosan. Én nem akarok 4K felbontású Netflix filmeket nézni egy tenyérnyi kijelzőn útközben, így pont hidegen hagy, hogy az menne-e rajta.

  Az emberek 99%-a ki sem mozdul a városából, nekik szerintem tökéletes.

  S még egyszer: ingyen van és tesztüzemben, ráadásul csak a második kártyám. Miért ne lennék akkor elégedett?

 • Kiszamolo
  Most néztem rá a lefedettségi térképre, azért az ország felében még nagyon sehogy nem áll a lefedettség. S az ország nehezebb, hegyes-völgyes részében.

  digi.hu/lefedettseg

 • Petrence
  A második kártya sok mobilban nem működik annyi frekvenciasávon, mint a főkártya. Nem lehet, hogy csak ezért nem volt pl. az Alleeban vagy a metróban lefedettség?
 • Kiszamolo
  Petrence, nem tudom, majd valaki megmondja, aki fő kártyaként használja. De furi lenne, ha csak ott nem működne, mindenütt máshol meg igen. Csak ezen a két ponton van valami egzotikus frekvencia-tartomány?
 • Zoarden
  Azt azert tegyuk hozza, hogy csak.azok a digi ugyfelek igenyelhetnek kartyat, akiknel van lefedettseg!
  Legalabbis igy volt ez 6 hete. Megvaltiozott volna?
 • Tamás
  “A második kártya sok mobilban nem működik annyi frekvenciasávon, mint a főkártya.”

  Ez készülék képesség, SIM kártyának nincs köze hozzá.

 • Alfa
  : laikusként, hihi. Mert a mobilarena fórumhozzászólók távközlésből doktoráltak és mind az igazmondás bajnokai ugye…
  “hogy egyre nagyobb sávszélesség áll rendelkezésükre.” – persze-persze, a 3 MHz az izmosodik magától ha többen használják, nyilván.
  “frekvenciapályázaton nyilván egy igen széles szeletet fognak megvásárolni, néhány éven belül közel 100%-os lesz a lefedettség, és jön az 5G is” – hallottál már a korlátos természeti erőforrásokról? A másik három nem fog ám licitálni semmire, jusson bőven a Diginek is! Na jó, tuti vesznek 2100-at, azon tudnak a városokban kapacitást bővíteni, vidéken viszont a hajukra kenhetik, még jobban mint az 1800-at. Lehet hogy jut nekik 700 MHz is, ami remek, ha az ügyfélnek új VoLTE képes telefonja van, kérdezd meg kistelepülésen élő ismerőseidnél hogy VoLTE támogatott készülékük van-e? 4G-n netezni tudnak majd, csak beszélni nem…
 • Alfa
  : tipikus becslési hiba a saját ismerettségi körödből kiindulni. Ami torz mint az állat, kicsit sem reprezentatív a legtöbb esetben. Kétlem hogy használatban lenne 100K SIM, de ezt nem tudhatjuk.
  Majd ha itt megjelennek a Digi számai, akkor okosabbak leszünk: nmhh.hu/szakmai-erdekeltek/hirkozles-szabalyozas/piaci-jelentesek/mobilpiaci-jelentesek
 • Kiszamolo
  Alfa, tehát szerinted a Digi ügyfelei, akik vannak néhány millióan, kapják a reklámot ezerrel, még az utca is tele van óriásplakátokkal és összesen 20 ezer ember vette igénybe az ingyenes kártyát?
 • jános
  Az viszont elképzelhető, hogy látva a szokásokat kevesebb frekvenciát allokálnak a 2G-nek és többet a 4G-nek. Nem is értettem, hogy miért adtak 2G-t, azt hittem, hogy csak VoLTE lesz, mert úgy nagyobb ügyfélkört lehet kiszolgálni.

  Sajnos nyugaton elég foghijas a lefedettség, M85-M86-86 útirány 0 lefedettség (M6-on Fejértől lefele kisebb forgalom van mint itt), 8-ason kb. veszprémig jó, aztán csak ajkán libben be valami.

  Olyan, mintha az egész lefedettség úgy lenne, hogy románia felől, az ottaniak merre mennek (M3, 4-es út, M1), plusz a nagyobb városok.

 • Alfa
  nem mondtam hogy 20K. nem tudom mennyi. Én azt becsültem meg, hogy kb max 200.000 korlátlan internet _használónál_ már rogyadozni fog az a hálózat. De lehet hogy 100K-nál.
  Egy dolog elvinni a kártyát és másik dolog használni. Mi van ha nincs dual SIM-es mobilja? Ha lefedettségi problémák vannak?
  Ha nem is kell neki sok internet?
  Ha nem VoLTE-s a telefonja és nem dual SIM-es, akkor használhatatlan ha országos lefedettség kellene.
  Elég sok eset van, amikor nem kerül használatba vagy csak keveset netezik.
 • Alfa
  :
  “Az viszont elképzelhető, hogy látva a szokásokat kevesebb frekvenciát allokálnak a 2G-nek és többet a 4G-nek. ”
  Jó ötlet, de sajnos nem megy.
  – 2G kell minden állomásra, mert ha nem VoLTE-s a telefon (ügyfelek kezében lévő eladott készülékek kb. 70-80% nem az), akkor nem tudsz telefonálni 2G nélkül
  – ez nem szoftveresen, század Hz-enként tekergethető paraméter. 4G LTE rádiós szabvány van pl. 3 MHz-nyi blokkra vagy 5 MHz-re. De nincs 3.7-re vagy 4.6-ra. A Diginek összesen 5 MHz sávja van, emiatt marad a 3MHz 4G
  Amúgy Románia felől építették a hálózatot, mert onnan jöttek a szerelők 🙂
  Nyilván oda építenek, ahol van fix lefedettségük, továbbá nagyobb településekre. 1800 MHz a terjedési tulajdonságok miatt városokba való – 2-3 km-re sugároz el (pár ezres faluba túl drága), 7-8-900 MHz-val lehet lefedni egyerre több kisebb települést 10-20 km-es range-el.
 • Tamás
  “Nem is értettem, hogy miért adtak 2G-t, azt hittem, hogy csak VoLTE lesz, mert úgy nagyobb ügyfélkört lehet kiszolgálni.”

  Eltervezték, számolták a dolgot. Az A terv alapján csak 4G lett volna, és csak később vettek ezt azt 2G-hez.

 • kl122
  Ami NAGYON FONTOS, célszerű lenne a cikkbe is beleírni, hogy a roaming alapesetben NEM AKTÍV a 1272-t felhívva kell aktiváltatni, különben nem fog működni. Valamint a telefonban külön a SIM applikációban is külön beállítás kell hozzá.

  A lefedettséggel kapcsolatban pedig szégyen, ahogy a nyugat-magyarországi lefedettség kinéz. Ha már a keleti részt nagyjából le tudták fedni, akkor a nyugatit miért nem? Legalább a városokat. És messze nem csak a hegyes-dombos helyek nincsenek nyugaton lefedve.

 • Alfa
  @Tamas: hát ja. 10 milliárd forintos tervezési hiba.
  Nekem két tippem van, hogy miben tévedtek:
  a) azt hitték a Vodafone összeáll velük nemzeti roamingra mint Romániában – nem így lett, nem álltak velük szóba. egyrészt a Vodát nagyon átkúrták ott, másrészt addigra már a Vodának vezetékes tervei voltak (UPC merge)
  b) kevésbé valószínű, de esetleg azt (is) gondolták hogy a 1800 MHz-et meg lehet mókolni olcsón hogy a 4G internet mellett legyen valami műszaki megoldás hanghívásra. De ilyen csak később lett, erre elment 3-4 év.
  Sose fogjuk megtudni.
 • kl122
  “Allée területének 60-70%-ában nincs szolgáltatás, ami elég meglepő. Ugyanígy a metróban furcsa volt látni, hogy nincs térerő”

  Ilyen helyeken mint Plaza, hipermarket, mélygarázs, stb beltéri állomások kellenek. Az épületek szerkezete miatt nem nagyon hatol be a jel kültérről. A hármas metró egy részén már van térerő, de a metróalagutakat sem könnyű és olcsó meló lefedni. Gondolom idővel majd megoldják ezeket is, de a lefedettségi térképet elnézve most ez a legkisebb gondjuk.

 • kl122
  Még egy infó:
  “Fontos technológiai szempont, hogy a jelenlegi roamingpartnerek közül kizárólag a román tagvállalat hálózatán működik a 4G roming, a roaminghálózat fennmaradó részén kizárólag a partnerszolgáltatók 2G/3G hálózatára csatlakozhatnak a DIGI Mobil ügyfelek.”
  hwsw.hu/hirek/60625/digi-mobil-roaming-elofizetes-roamingpartner-halozat.html
 • TSH
  A digi roaming a megadott 1272-es számon sajnos nem állítható be, az ügyfélszolgálaton pedig azt a tájékoztatást adták, hogy a szerződő tudja csak beállíttatni a kívánt számra szerződésmódosítással, amit ugyebár alá is kell írni.Szóval aki be akarja állítani a roamingot annak be kell fáradnia egy ügyfélszolgálatra.
 • Serrin
  TSH: Tegnap este nekem megcsinálták telefonon.