Ingatlant vagy állampapírt?

Gyakran kapok kérdéseket e-mailben, a kérdező szeretne egy gyors választ egy szerinte egyszerű kérdésre.

Az átlagos ilyen kérdés valahogy így hangzik: “Úgy néz ki, sikerül eladnom egy vidéki ingatlant, csak az lenne a kérdésem, hogy szerinted állampapírba tegyem az árát, vagy vegyek belőle egy ingatlant a saját városomban és adjam ki? Melyikkel járok jobban?”

Egyszerűnek azért tűnik a kérdező szerint a kérdés, mert állampapírban jelenleg 4,5-5% érhető el és többé-kevésbé hasonló megtérülést lehet számolni ingatlan esetén is. (Ingatlan, mint befektetés kalkulátor.)

Azonban a kérdés messze nem ennyire egyszerű.

Mennyi pénzed áll jelenleg ingatlanban, beleértve azt is, ahol laksz? Ha túl sok vagyonod van egy valamiben, az mindig egészségtelen, akkor is, ha az ingatlan, akkor is, ha az állampapír, vagy bármi más.

Mennyi pénzed van pénzügyi befektetésekben, ebből mennyi kockázatmentes? Ez a 20 millió, amiről szó van a teljes vagyonod, vagy annak csak a tizede?

Kell-e, kellhet-e annak a pénznek egy része, amit jelenleg befektetnél? (Likviditás kérdése) Akarsz-e vállalkozásba kezdeni, ha igen, milyen eséllyel? Ahhoz várhatóan mennyi pénzre lesz szükséged? Máshonnan tudnád-e fedezni ezt az igényt, vagy ebből a pénzből kell majd azt is fedezned? Akarsz-e nagyobb ingatlanba költözni pár éven belül, mert mondjuk jönni fognak a gyerekek?

Vagy fordítva, várhatóan lesz-e szükséged a lakásra öt vagy tíz év múlva, mert mondjuk a gyereked akkor lesz egyetemistakorú?

Mennyi a teljes vagyonod, ebből mennyi forint alapú, mennyi egyéb devizában?

Milyen a kockázattűrő képességed?

Tervezel-e költözni, akár külföldre is? Ha igen, milyen eséllyel? (Egy ingatlan kétezer kilométer távolságban csak púp lesz a hátadon.)

Mennyire vagy tisztában a lakáskiadás hátulütőivel és kockázataival? (Például egy cikk: Az ingatlan nem passzív befektetés)

S fordítva: mit tudsz az állampapírokról és azok kockázatairól?

S még ezer másik kérdés.

Egy pénzügyi tanácsadás nem azért tart másfél-két órát, mert egy ilyen kérdést meg lehet válaszolni e-mailben, fél perc alatt. Jó is lenne, ha ilyen könnyen menne.

Ötmilliód van? Vegyél ezt. 50 milliót akarsz befektetni? Vegyél azt.

A tanácsadás lényege, hogy az összeget kontextusba helyezed. Ez az ötmillió a teljes pénzed? Összegyűjtötted? Nyerted? Örökölted? Mikor fog kelleni? Mennyire bírod a kockázatot? Milyen termékeket ismersz, mennyit vagy hajlandó törődni vele? S a többi.

A “van 20 millióm, mit csináljak vele?” típusú kérdések ugyanazok, mint a “doktor úr, lázam van, mi lehet a bajom?”. Lehet, hogy csak meghűltél, igyál sok teát, de lehet, hogy egy halálos betegség jele a láz. Ezt telefonban vagy e-mailben nem lehet megállapítani.

S maradva a konkrét példánál, a jövőbe sem látunk.

Kiindulva abból, hogy a lakáskiadás a jelenlegi vételárak mellett tényleg hoz annyit, mint az állampapír, meg kellene jósolnunk, mi lesz a piacon a következő években.

Ugye az a kérdés, hogy tovább nőnek még az ingatlanárak, s akkor azt kell venni, vagy már elértük a tetejét.

Nagyon sok pénzügyi szakember (magam is), meg volt győződve arról, hogy miután az életveszély elhárul a piacok feje fölül 2012-2014-ben, a jegybankok belátják, hogy minél hamarabb érdemes visszatérni az egészséges kamatszintekhez, mert a nulla és negatív kamatok tönkreteszik a piacokat hosszú távon.

Ezzel szemben ezek most a legfrissebb hírek. Már akkor is kamatot vágnak, ha csak a növekedés 2% alá esik, vagy eshet. Annyira rászoktak a drogra, hogy már rettegnek, ha csak a növekedés is veszélybe kerül.

Nos, egy ilyen piaci helyzetben legyél okos. Még további 10 évig mesterségesen alacsonyan tartják a kamatokat, ezért az ingatlan sláger marad? Összeomlás jön és azért maradnak alacsonyan kamatok? Összeomlás jön és azért fognak emelkedni a kamatok? Kifullad a kereslet az ingatlanpiacon, mert az emberek már nem tudják megfizetni ezeket az árakat? Vagy a befektetők egymás között adják és veszik majd a lakásokat, így növelve az árakat, függetlenül attól, hogy az emberek már régen nem tudnak és nem is akarnak 40 milliót adni egy ötvenéves panellakásért? Ekkor az ingatlanárak addig fognak nőni, amíg a befektetők rá nem jönnek, hogy máshol már régen többet hozna a pénzük. Ugyanezt csinálják a részvénypiacon is, ott is akár 10 évig is képesek eltéríteni a részvények árát azok értékétől.

A kormány rájön, hogy már a gazdaságot veszélyezteti a magas ingatlanár, ezért adóztatja a második-harmadik-huszadik lakás kiadását, így hűtve le a piacot? Vagy fordítva, bejelent egy újabb lakásvásárlási támogatást, csak mert csökken a népszerűsége?

Az MNB-t rákényszerítik a piacok a gyors kamatemelésre valamikor a közeljövőben? Vagy még 6-7 évig tudja tartani az alacsony kamatokat?

S ez nagyjából csak a tényezők töredéke, amik befolyásolni fogják, hogy az ingatlanok ára merre fog változni a következő években.

Ezekre a kérdésekre senki nem tudja a választ. Azok se, akik ingatlanban ülnek és reménykednek, hogy nőni fognak az árak és azok sem, akik a part szélén ülnek és reménykednek, hogy hamarosan olcsóbban vehetnek ingatlant. Éppen azért van piac, mert mindenki másként gondolja.

Tehát ne is várd el egy tanácsadástól, hogy megmondja neked a tutit, mit fog hozni a jövő. Maximum azt fogod meghallani, mennyi mindentől függ, hogy merre fognak menni az árak és hogyan tudod ezek hatását csökkenteni diverzifikációval. Elmondhatja neked, hogy szerinte neked a te anyagi helyzetedben, lehetőségeid mellett, pénzügyi ismereteid mellett melyik lenne jobb befektetés, de hogy melyik fog többet hozni öt év távlatában, azt ember nincs, aki megmondja.

Szóval, összefoglalva: nem azért nem tudok válaszolni a hasonló kérdésekre, mert nem akarok, vagy nem tudok, hanem mert nem lehet. Egy ilyen, a kérdező által faék egyszerűségűnek tartott kérdésre normális választ úgy egy órányi beszélgetés után lehet adni és akkor is csak úgy, hogy megértse, nem látjuk a jövőt, de ha ez lesz, akkor ez történik, ha az, akkor az.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

66 hozzászólás

 • Blend Ahmed
  Szerinted az ingatlanbefektetést mennyire lehet helyettesíteni REIT-tel? Szerinted a REIT csak egy részvény-eszközosztály vagy külön főkategória (mint például kötvény, arany, stb.)?

  Nagyjából annyi a hosszútávú hozama, mint a World indexnek, csak nagyobb volatilitással.

  msci.com/documents/10199/cb2e7408-63a4-4fe5-b65f-fb040e75c75d
  msci.com/documents/10199/fb7870c9-1d21-4c25-ae54-ac561525834b

 • Ádám
  OFF:
  Szerintem vegyetek tulipánhagymát. 🙂
 • Zed
  Ez most valami önreklám (x) volt..?
 • Szak1
  Nemreg mar az S&P500 resze nehany Real Estate ceg, korulbelul 3% sullyal: reit.com/data-research/reit-indexes/reits-sp-indexes

  Tehat ha van egy indexkoveto ETF-ed (akar MSCI world, akar SPY), akkor mar eleve fektettel Reit-be.

 • Kiszamolo
  Zed, nem. Azok a berakott bannerek.

  Ez pusztán egy reakció a rengeteg e-mailre, akik gyors és egyszerű választ várnak egy szerintük ilyen egyszerű kérdésre.

 • Szorgoshangya
  Ha most egy budapesti ingatlan árát betolod PMÁK-ra, de még az új szuperpapír is jó, akkor a kamatából kb. tudsz bérelni. Igen, Budapesten. Csak ésszel kell keresni. Számít a kinézeted, számít a munkád, és az attitűdöd. Ha rendben vagy, akár elképesztően olcsón is bérelhetsz budai, vagy nagyon szép belvárosi lakást. A tapasztaltabb kiadók eljutottak odáig, hogy igenis kiadják olcsón/nem emelnek, csak maradjon a jó bérlő! Én sem emelek, még inflányit sem. Nem kockáztatom meg, hogy elkezdjenek nézelődni.. Amit én bérlek kb. 6-7 ezer/hó + rezsire jön ki, mert egy kislakás rezsije is olcsóbb mintha a sajátoméba laknék ami egy panel.. A befektetések (fundi + pmák) hozzák a különbözötet nagyjából. A kiadás pedig az adót leírva, tiszta haszon. Ha mindent betolnék PMÁK-ra, akkor ingyen lakhatnék, az el nem költött lakás árából, de ezt inkábbnem.Az államcsődön kívül milyen kockázata vanaPMÁK-nak?
 • Dörnyei József
  Egyik legutolsó bejegyzésem óta találtam egy számomra új bróker céget, a neve r*nd*m c*p*t*l.
  A díjak már hasonlóak számomra a US díjakhoz.
  Számlavezetés, nyitás, zárás ingyenes. Kivétel NYESZ, de nekem az nem kell és az is olcsó (2K Ft/év)
  Tranzakció: HU 0,1%, EU 0,15%, US 0,1%
  Én általában USD 10K v. EUR 10K tranzakciókban gondolkodom, ami kb. $10 v. €15 költség tranzakciónként.
  A 0,1% azt jelenti, hogy nagyobb összegnél többet kell fizetni, cserébe lehetőség van kisebb összegben is kereskedni. Szvsz. US 10K alatt nem igazán érdemes csinálni semmit, ezért nekem jobb lenne egy fix $10 díj. Lehet, hogy egyszer majd lesz náluk egy ilyen csomag is.

  Mindenesetre ez a díjrendszer már vállalható szvsz.
  Most először gondolkodtam el azon, hogy vegyek részvényt Magyarországon.

  Tapasztalat,?

  A jelentősége a dolognak, hogy ezen a díjszinten már érdemes 3. lehetőségként részvényekbe tenni pénzt.

 • Dani2
  Ha abból indulunk ki, hogy rövid vagy középtávon (5 éven belül) válság lesz – mert előbb-utóbb biztos lesz -, akkor az azzal fog járni, hogy lecsökkennek az ingatlanárak (a befektetők igyekeznek gyorsan kiszállni). Emellett most már tényleg mindenhol építkeznek, a nagyobb kínálat megint csak csökkenti majd az árakat. A lakástámogatások szerintem kezdik elérni a maximumot, bár még mindig kitalálhatnak valamit, ez is lassítja az áremelkedést. Ne felejtsük el, hogy csökken a lakosság, és a falvakat leszámítva nem jellemző, hogy lerombolnák az épületeket (és ne építenének oda valami 10x nagyobbat). Továbbá ha válság lesz, elszabadul kicsit az infláció és a kamatok, és akkor jobban megéri majd a szabad pénzt kötvényekbe, befektetési jegyekbe pakolni. Csökken a bef célú kereslet is, hiszen a hitelkamatok is elszállnak majd. Most nem vennék bef célra ingatlant, jobb lesz minden más.
 • Zylver
  Engem az foglalkoztat a legjobban hogyha jön a következö valsag akkor milyen eszköz lesz a nemzeti bankoknak, a kormanyoknak, a kereskedelmi bankoknak, a vallalatoknak es a maganembereknek hogy tudjanak tenni ellene???
  Mert ez az alacsony kamatkörnyezet bizony nem sok mozgasteret az elsö szereplönek, a masodik ezt lovagolva füti a gazdasagot, igy harmadik es negyedik szereplö profital belöle… viszont a negyedik szereplönel a vallalati kötvenyek es eladosodottsag (egy es ugyanaz) szinten eleg magasan pörög. Es akkor itt vagyunk a vegen mi, a maganszemelyek, akik remenykedhetnek hogy a diverzifikacio es a helyes penzügyi döntesek meghozatala atsegit minket az inseges idökön.
  Hat, majd meglatjuk!

  Am a befektetesek mar csak ilyen faramuci dolgok, de nem azert mert sokmindentöl függenek, hanem mert a jelenben kell döntest hoznunk multbeli adatokra hivatkozva jövöbeli hozamokat remelve.

 • Kiszamolo
  Dani2, azért az csalóka. Még most sem épül annyi lakás, amennyi kellene. Ideális esetben 70-100 évente meg kellene újulnia a lakásállománynak, ergo a 3,3 millió lakóingatlan mellé építeni kellene évente 30-50 ezer új házat vagy lakást. De nem épül annyi.
 • Délvidéki
  Hiánypótló ez az írás. Akinek ezeket a kérdéseket nem teszi fel a pénzügyi tanácsadója, az inkább keressen másikat.

  Egyébként a válasz a “mibe fektessek?” kérdésre itt van. Csak egy pillantást kell vetni a jegybanki alapkamatokra:
  USA 2.5%
  UK 0.75%
  Eurózóna 0%
  Japán -0.10%
  Svájc -0.75%

 • valaki
  Egy kis kitekintés:

  444.hu/2019/07/30/a-ksh-szerint-majusban-mar-brutto-364400-forint-volt-az-atlagkereset

 • googyi
  elvileg a menekülőeszközök árfolyama kéne növekedjen, mikor gáz van. Már ha még tudnak hova emelkedni.
  Hosszú 20+-os lejáratú amerikai államkötvény ETF / USD / CHF/ arany tippre.
 • osztalekvadasz
  Ingatlanba REIT-eken keresztül célszerű befektetni, 5-6%-os induló osztalékhozammal már nagyon jó minőségűeket el lehet csípni pl. HTA, SPG, TCO, BRX, MAC, MNR.
 • Feri
  Gondoltam nyitok államkincstári számlát PMÁK vásárlásra (jó ideje szemezek vele, diverzifikációs célból), de az időpontfoglaló oldalukon több mint 1 hónapra előre foglalt minden időpont a hozzám közeleső helyeken.

  Mivel naponta csak 3 helyet ajánlanak fel (9:00, 11:00, 13:00) feltételezem időpontfoglalás nélkül is be lehet menni, nem? (mondjuk megcélzom a 10 órát…)

 • Panelproli
  Kicsit hiányolom a szokásos diszkurzusból, hogy mennyire értékálló az infláció követő (PMÁP) állampapír, növekvő infláció mellett. Gondolok itt arra, hogy hiába az inflációkövetés, ha minden évben 2%-al nő az infláció, mivel az előző évi infláció az alapja a kamatnak.
  Szerintem megérne egy rövid cikket, hogy ilyenkor mibe lenne érdemes fektetni, kockázatkerülőknek.
 • Miklós
  Akinek van pénze, annak azt ajánlom vegyen földet délvidéken. Most, hogy folyik a vagyon visszaszármaztatás, több helyen árulnak akár 10 hektáros egybefüggő, jó minőségű (I.,II.,III osztályú) parcellákat kb. 10000 euró/hektár-os áron. Azoknak 10 év múlva holdja lesz legalább annyi és addig is komoly bérleteket lehet utánuk kapni (annak ellenére, hogy Szerbia még nem uniós ország, tehát itt minimális a terület alapú támogatás).
 • vilmos.nagy
  : igen, be lehet menni időpont nélkül is, kb. 1-2 óra. De mintha lehetne ma már ügyfélkapuval is, online, múltkor láttam valami hirdetést. májusban én még személyesen nyitottam
 • Justin
  @feri: Június óta már online is lehet nyitni ügyfélkapun keresztül. Be kell szkennelni a dokumentumokat és így nem kell személyesen bemenni.

  Részletek:
  allamkincstar.gov.hu/hu/oldalak/tartalom/7589/

  Nekem egy nap alatt feldolgozták a kérésem (igaz hiánypótlásra futott:)), szóval él a dolog.

 • Mopusz
  Miklós
  2019-07-30 at 15:38
  Akinek van pénze, annak…

  Szerintem nem vehetsz földet simán délvidéken vagy? Te már vette?

 • googyi

  Ha folyamatosan PMÁP-ba fektetsz, kis csúszással, de véded magad az inflációtól.
  Évi 2% infláció növekedés az rengeteg.
 • Lala
  : azt ugye tudod, hogy valószínűleg kozmetikázott a hivatalos inflációs adat? Legalábbis az egész eurostat módszer egy csomó mindent nem vesz figyelembe, ami miatt lehet, hogy jól számolnak csak igazából a pénzed mégis sokkal kevesebbet ér.
  Autók egy szép példa. Beleraknak mondjuk egy vezető asszisztenst az autóba és az eurostat azt mondja, hogy hohó, te több tartalmat kapsz a pénzedért és nem drágulnak az autók az inflációs számításnál. Te meg közben mondjuk 1 millióval többet kifizetsz érte. Az összes elektronikai terméknél is megvan ez az ügyeskedés.
  A PMÁK visszaváltása kifejezetten drága. A MÁP meg az első években alacsony kamatot ad és mire jó kamatot fizetne már el is inflálták okosban. Egy valós 5%-nál biztosan magasabb inflációs környezetben adnak 5%-os kamatot, azt is sávosan 5 évre elosztva. Zseniális, na.
 • Kisbankár
  Elvileg az ingatlanoknak hosszú távon a GDP változásával kellene együtt mozognia. Az, hogy most magasak az árak, nem jelenti azt, hogy esni fognak. Behoztak több év lemaradást.
  Akár kitetőzhetnek, mint a 2000. körüli boom-nál. Akkor is több évig stagnáltak az árak.
  Ráadásul a környező országokkal összehasonlítva nem kiugró a magyar árszint. Nincs buborék.
  Mondjuk a kormányzati szteroidok nyomnak rajta, ez tény, de a szavazatvásárlás kell a teljesítmény pótlására.
 • Értékalapon
  Tisztelt Dörnyei úr!

  A Randomnál napon belüli díjakra vonatkozik a 0.1%, esetleg Önre egyedi megállapodás alapján vonatkoznak a díjtételek?

 • headset
  @Dörnyei József
  “Egyik legutolsó bejegyzésem óta találtam egy számomra új bróker céget, a neve r*nd*m c*p*t*l.”

  A Random Capital már sokszor szerepelt a kommentekben, mint az egyik leggazdaságosabb magyar értékpapírszámla-vezető cég.

  Néhány megjegyzés az általad leírt árakkal kapcsolatban.:
  A NYESZ számla díja mindenütt legalább évi 2000 Ft. Ez törvényi előírás.

  A vételi és eladási tranzakciós díjakat elnézted. Ezek az alacsony díjak csak akkor érvényesek, ha a vétel és eladás egy napon belül megtörténik.

  Egyébként vétel vagy eladás
  – BÉT: 0,2 % minimum: 199 Ft
  – európai piacok: 0,25% minimum 6,5 EUR
  – USA piacok 0,2% minimum 2 USD (10 USD árfolyam alatt darabonként +1 cent)

 • Albérletet? Ésszel?
  -Mellékszál
  Kérlek fejtsd ki, hogy mit jelent “ésszel albérletet keresni”.
  Nem igazán találok normális állapotú lakást, csak elég drágân. Nekem nem megy az alkudozás, csak eldöntöm, hogy az adott lakás az adott lakbérért kell vagy nem. Ez lenne a hibám, vagy te egészen másra gondoltál?
 • Miklós
  ha jól tudom, külföldinek céget kell alapítania, hogy vehessen, de biztos meg lehet oldani anélkül is. Az osztrákoknak is sikerült Magyarországon. Nézz utána…
  Kicsiben ez sem akkora buli, ezért én próbálok diverzifikálni: föld-erdő-legelő.
 • emberes
  Be lehet menni egész nyugodtan. Nekem jobbak a tapasztalataim, mint -nak, pl. Bp. Erzsébet téri MÁK-ban kétszer jártam, mindkétszer nem sokkal nyitás után: első alkalommal nem volt előttem senki, rögtön sorra kerültem, második alkalommal kb. 30 percet kellett várnom. Utóbbi eset viszont idén május végén volt, amikor már szorított az idő, de még nem tudhattuk, hogy pontosan milyen papírok is lesznek júniustól; így én a “csúcsidőre” való tekintettel sokkal rosszabbra számítottam. A pult mögött dolgozó két úr mellesleg teljesen jól és gördülékenyen végzi a munkáját.
 • Igazmondó
  Fektess be abba, amihez értesz.
  De egyet ne feledj, A PROFIT NEM AZ ELADÁSNÁL KELETKEZIK, HANEM A VÉTELNÉL.
 • vilmos.nagy
  off: hogyan érdemes pemákot venni a MÁKnál? Tudom, hogy párszor felmerült már itt, de hátha van a februári blogposztnál [1] frissebb.

  Kipróbáltam OTPs kártyáról közvetlenül, 331 Ft/EUR terhelt be, ami, ha jól sejtem, megfelel az itt [2] látható deviza eladási árfolyamnak. (tudom, hülye voltam, megpróbálhattam volna napközben).

  Ha jól számolok, ez 1.2%, ami fél évnyi kamata pemákon most.

  Van ennél olcsóbb megoldás most? A Revolutnak nem találom az exhange-rate táblázatát, de ha jól értem a FAQ-t, középárfolyamon vált [3]. Az működhet, hogy azt feltöltöm Forintban, átváltom EURra, s onnan fizetek a MÁKnak kártyával? Vagy bármi olcsóbb ötlet? Köszi!

  [1]:https://kiszamolo.hu/allamkincstar-bankkartyas-vasarlas
  [2]:otpbank.hu/portal/hu/Arfolyamok/OTP
  [3]:If you exchange currencies on weekdays (Mon-Fri UTC) you will receive the interbank exchange rate without any markup

 • MikeK
  Randommal van tapasztalatotok, érdemes itt nyitni számlát ETF-hez vagy jobb lehet a kbc?
 • Lala
  Nagy ész kell hozzá 🙂 Beállít pár szűrőt az ingatlan comon meg kér értesítést az új hirdetésekről. Esetleg ő maga hirdet, hogy lakást bérelne keres, hátha.
  Ingatlanossal is lehet kerestetni, de annak plusz költsége van, amit ne legyenek illúzióink, de a bérlőn vernek le és szerintem nagyon kevés az a tulaj, aki ingatlanost bíz meg. Azok akik ingatlanosra bízzák, általában iszonyúan túlárazottak.
 • arpadh
  Miklós, 10000 euro/hektár ??? Ez nincs elírva véletlen ? Azért ezt sokallanám, ennél itthon is olcsóbb.
 • Miklós
  nincs elírva. Kicsit más itt délen a termőföld minősége, mint ott, északon. Nézz utána.
  Nemrég olvastam, hogy németországban 18k/ha a föld ára és ahogy én tudom, ott sem túl jók a földek. Most új szabályozást vezettek be, ami maximálja a bevihető műtrágya mennyiséget. Ebből arra következtetek, hogy még drágább lesz a föld.
  10k/ha a II. osztályért, ha nagyobb területről van szó, olcsó. Az I. oszályért már most is fizetnek 20-30k-t.
 • Szorgoshangya
  Albérletet ésszel.. Pl. elsőkörben felnyomod face-ra, hogy keresel, és leírod a paramétereket.. El se tudod képzelni, hogy hány, (főleg külföldön élő) ismerősödnek van talomba egy kecója amit idegennek sajnál, de ismerősnek simán kiadná jóval a piaci ár alatt.. Én nem is kerestem albit amikor egy ismerősöm ismerőse csak úgy mellesleg megkérdezte, hogy nem keresek-e véletlenül.. Mert lekoccolna innen Kanadába úgy 2 évre, v. lehet örökre..
  Nem érdekli nagyon a pénz, de látja “normális” vagyok, nézzem meg, ha érdekel.. Megnéztem.. Az akkor -eleve jó- bérleményem árának felét kapásból bedobta, csak tegyek le 7 hónapot előre, hogy nem kelljen bajlódnia ezzel..Persze szerződéssel.. Letettem. 5 évig maradtam is…
  Nem a hirdetőoldalakat kell böngészni, hanem a face rejtett bugyrait.. És ha kuturált a profilod könnyen találhatsz jó lakást.
 • Szorgoshangya
  Sokáig én is az ingatlanok esésére vártam, de ma már nem teszem. Hülyeség. Most még 1-2 évig szinte elképzelhetetlen, hogy akár 15-20%-ot essenek az árak.. És akkor is mi lenne? A 40 millás panelt megveszed majd 34 misiért amikor 9-ért se kellett még amikor lehetett? Ugye, hogy nem?! 2013-ban a 2008-as vételárhoz képest csupán 10%-15% volt az esés.. A NAGY VÁLSÁG idején, és a gödör alján. Ezt csak azoknak írom, akik még mindig várják a csodát.

  Most inkább a bevételeket kell növelni, hisz a zemberek minden egyéb sz@rt is megvesznek, most mindenre van ingyen pénz. Jobban élünk mint 10 éve!

  Vidéken nagyon komoly szerkezetileg jó(!!) azonnal élhető házakat lehet 7-12 millióért venni, amiket most nem lehetne 50 millióból sem felépíteni!! Én ezen gondolkodnék egy sort megfogadva realistate cinikusnak vélt tanácsát.

 • Rajongó

  “Ideális esetben 70-100 évente meg kellene újulnia a lakásállománynak”

  Azért ez nem feltétlen kell, hogy kizárólag zöldmezősen legyen megoldva. Ne feledjük a csökkenő lélekszámot és a történelmi belvárosokat sem.

 • Dalmai Frigyes
  Curve mögé betett hitelkártya. Nekem pár tizeddel mindig jobbat adott, mint a Revolut. De a Revolutot is beteheted mögé.
 • Adam
  Nálunk sokkal olcsóbban is lehet földet kapni és van rá támogatás nem úgy mint Délvidéken. És melyik a jobb, erdő, legelő, Szántó? Fával egyre kevesebben fűtenek, és az erdőhöz érteni is kell. Belevágni a mezőgazdaságba a városi létből, a fotelban üldögélve, nem olyan egyszerű mint állampapírt venni. Tudás nélkül ez óriási bukáshoz vezet, ezért szerintem a földbe fektetesre vonatkozó tanács nagyon rossz tanácsa az átlagembernek.
 • Zoltán
  Tisztelt Kiszámoló Miklós!

  Nagyon jó és hasznos gondolatok összeszedve egy csokorba. Ezt hiányoltam az “így mulatunk mi ” – írásásából.

  Köszönöm!

 • Dán

  PEMÁK vétel revoluttal szerintem teljesen jó, nem nagyon tudod annál lejjebb faragni a költséget.
  Annak olvass utána hogy ha hirtelen feltöltöd egy jelentős összeggel a revolutod akkor elég valószínű hogy blokkolnak, igazolnod kell majd a pénz eredetét. (adóbevallás, fizupapírok, adás-vétel, hagyatéki papírok, stb)

  De nem is ez az érdekes, hanem hogy hogyan veszed ki a PEMÁKot lejáratkor, vagy esetleg hamarabb.
  Szerintem ott lesz sok költséged. vagy van valami jó tipp rá? (értem hogy optimális esetben ez évek múlva lesz és remélhetőleg addigra már egyszerűbb lesz)

 • Blend Ahmed
  “Vidéken nagyon komoly szerkezetileg jó(!!) azonnal élhető házakat lehet 7-12 millióért venni”

  És a megélhetés is milyen olcsó 🙂 Pár éve olvastam egy újságcikket, amelyben egy falu polgármestere azzal dicsekedett (!), hogy nálunk azért alacsony a rezsi, mert szerencsére nincs teljes közművesítés, és így nem kell fizetni se a gázért, se a szennyvízcsatornáért.

 • vilmos.nagy
  : hm, kösz, ez hasznos info. Van tipp róla, hogy mekkora nagyságrendnél kezdi el ezt a revolut? 10k, 100k, 1m, 10m?

  a lejárat még ~3 év, szóval az a jövő problémája, de jogos, elkezdek figyelni majd erre is, ha valahol felmerül okos megoldás. köszi

 • dddoni
  Akkor most ezt kiadói oldalról cáfolnám meg: egy hónapja meghirdettem a bevallottan rossz helyen lévő (Kőbánya) földszinti 40 négyzetméteres lakásomat 110 ezerért. Facebookon több mint 100 érdeklődő írt, ebből kb 30-cal beszéltem meg időpontot. Reggel 9kor adta át az előző lakó, 11-kor már lett volna aki kiveszi és szimpatikus is volt, de már nem mondtam le a többi érdeklődőt, ezért csak este 8ra adtam ki 120-ért. Volt rá ajánlat 130-ért is. Mindezt úgy hogy külföldön élek, és a kéthavi látogatásomat kellett jól időzítenem a kiadáshoz.

  Na ilyen a budapesti albérlet piac jelenleg, facebook csoportokban 120-130-ért is keresnek garzonokat, 0 választ kapnak rá. Pofátlanul nagy szerencse kell egy ennél olcsóbb albérlethez. Persze nem példa nélküli, de erre azért nem építenék.

 • Szorgoshangya
  Oké, most van egy kis őrület az albipiacon, mert jönnek az új egyetemisták, (akiknél rosszabb bérlő nem is létezik, majd meglátod) de szept. 30-tól január 31-ig beleáll a földbe az albipiac, menetrendszerint. Iszonyat mákod volt, hogy most költözött ki az előző. 120 teljesen irreális Kőbányán..
 • Ostra
  Én átlag 10 ezrekkel töltöttem fel eddig a Revulotot és kb. 40 ezernél blokkolt. A payroll papírok + adóbevallás + otp-s számlakimutatást rögtön feltöltöttem (magyarul), és kb. másfél óra múlva már fel is oldották (kétlem h elolvasták volna tüzetesen 😀 ) …
 • dddoni
  Az egyetemisták augusztus közepétől jönnek, júni közepe nagyon messze van a tanévtől, ők nem az a csoport akik két hónapot fizetnek pluszban.

  Valóban időszakos a piac, de egy másik példa: haverom tavaly januárban keresett felújítottat és nagyon gyatra volt a kínálat, végül 160ért talált 40 négyzetmétereset a 4-6 vonalán. Januárban! Na ennyit a téli visszaesésről.

  Egyébként én biztosra megyek és fix 1 éves szerződést kötök, hogy mindig nyáron forduljon. Nem tudom te mikor vettél ki új lakást utoljára, de a kanadai sztoridnál öt évet írtál. A piac nagyon elszaladt azóta.

 • Matteo
  Ilyen kevés hozzászólás van egy ingatlanos cikk alatt? Tényleg vége felé közelít a mánia. 🙂
 • naa
  A cikk kérdésére: mindkettő kell, és kész. No meg részvény is, meg arany is, meg REIT is, meg stb.
  Mivel úgyse lehet megjósolni, melyiket lenne jobb túlsúlyozni, nem is kell ezen sokat erőlködni, ahogy éppen sikerül… Ha szembejön egy jó ingatlanvétel, akkor azt, ha jó beszálló van részvénybe, akkor azt, stb.
  Aki belátja, hogy úgysem tudja megjósolni a jövőt, eszerint allokál, nem parázik, ha éppen valamelyik portfólióelem esett, nem ugrál ki-be, az sokkal nyugodtabban alszik, és hosszú távon jobban jön ki.
  Illtve én például szeretek ugrálnoi ki-be, amikor nyereséget realizálok, bármikor, de csak ekkor. Ha vettem pl. egy osztalékpapírt amit jól megnéztem és jó vételnek tartom és tovább esett, nem parázok rajta, hanem gyűjtöm az osztalékokat tovább vele. Ha viszont 40-50% nyerőben van a papír, elgondolkodok rajta, hogy realizálom a nyereséget, vagy a felét, hiszen sose lehet tudni.
  Hajrá
 • Kalv
  szerintem nagy különbség, hogy te meghirdetted, hangya példájában pedig olyan lakás van, amit a tulaj nem hirdet, mert idegennek nem szeretné kiadni, de azért ha jelentkezik egy megbízható ismerős akkor lehajol az ingyen pénzért. Én is laktam már így nagyon olcsón, de ez puszta szerencse, hogy van-e megfelelő ismerős. Ez nem egy általános érvényű jó megoldás a problémára.