Fontos változások Cipruson

Ciprus, Görögországhoz hasonlóan a csőd szélén lavíroz már egy jó ideje, ezért kénytelen volt az Unióhoz fordulni pénzügyi segítségért.

Pénteken megszavazták a 10 milliárdos mentőcsomagot, azonban elsősorban Ciprustól várják, hogy oldja meg a saját problémáját. A megmentést azért is utasítják el sokan az Unióban, mert Ciprus egy offshore ország, ahol az adóoptimalizáló európaiak és főleg adót elkerülő, vagy korrupcióból meggazdagodott oroszok tartják a pénzüket. Uniós pénzből pedig miért mentsenek orosz milliárdosokat, hangzott el többször a jogos kérdés.

A mentőcsomagért cserében Ciprus vállalta, hogy a társasági adóját 12,5%-ra emelik, illetve a bankbetétjeire százezer euró alatt 6,75%. felette 9,9% egyszeri illetéket vet ki, valamint megduplázza a kamatadót.

(Update: a kormány erősen tanácskozik, hogyan tovább. Lehet, hogy még finomítanak a számokon, vagy több összeghatárt állapítanak meg, különböző kulcsokkal. Itt egy cikk a ciprusi elnök nyilatkozatával.)

A bankok bezártak a hétvégére, mert máris betétesi roham indult a pénzekért.

Ha neked ciprusi céged van, vagy ott tartod a vagyonod, érdemes átgondolnod, hogyan tovább.

Share

73 hozzászólás

 • Jakab Gipsz
  Az a baj, hogy ebben a háborúban pont a magántulajdon és a betétek/kölcsönök biztonsága iránti bizalom lenne a csodafegyver. Ezzel kapnának ugyanis az államok és a bankok alacsony kamaton kölcsön, ami nélkül “vesztenek”.
 • durkoi
  Inkább azt kérdezném, hogy ennek következtében milyen tendenciákat lenne érdemes meglovagolni, vagy óvakodni tőle? Pl, fog-e felmenni az arany csak emiatt, stb.
 • KZoltán
  És mi van a CDS-ekkel?! Ez is jól mutatja a mai pénzrendszer perverzitását. A nemzetközi pénzrendszernek sikerült elérnie, hogy a hitelezőkkel egy olyan áru árát is kifizetteti, amely a valóságban nem is létezik. Lehullt az álarc, csak erről mélyen hallgatnak.
 • sucec
  @jurta:

  Ja csak ezzel az a baj, hogy:
  – mint álllampolgár rohadtul nem én akartam a háborút (az alkotmány szerint ráadásul ez ügyben még népszavazást sem lehet kiírni)
  – mivel nem én akartam a háborút, az sem érdekel hogy oldják meg a helyzetet, de azért amiért nagy nehezen megdolgoztam, azt ne vegyék már el -> lsd. megint az van, hogy a tücsök jól járt mert ért valamit a pénze, aki a hülye hangya meg jól megjárta, mert mire használta volna valamire, addigra szépen ellopták tőle…

  Ilyenkor kéne szépen bevezetni a luxus adót, mert akinek sok pénze van, az sokkal könnyebben tudja nélkülözni..

 • sucec
  @jurta:
  2. rész:
  könnyebben tudja nélkülözni a sokat mint a szegény a keveset….
  Az arányok is mókásak, mert akinek sok pézne van, az nem kétszer annyit adózik, csak mintegy 1,5* annyit. Miért is? Akinek már 30 millió feletti pénze van betétben (értsd: nincs rá szüksége) az azért már nem kicsit gazdag, simán meg lehetne őket adóztatni jobban is…
 • Ervin
  Tényleg nem, de a sajtó már megírta csütörtök este, hogy a németek és az IMF a betétek adóztatását akarják…
 • Zsolt
  Gondolkodjunk együtt arról, hogy, ha a jövő trendje az lesz, hogy a virtuális pénztömeg értéke igazodik a világon lévő és megvásárolható javak értékéhez, akkor ez hogyan történik? Milyen jelekből tudjuk, hogy elindult? Ciprus lehet ilyen jel? /Az biztos, hogy megszorításokkal az államdósságok nem fizethetők vissza. Marad az infláció és a lenyúlás. /Ha elindult mit tegyünk? Vegyünk részvényt, mert amögött eszköz van? Vagy aranyat? Vagy kertet kúttal és birtokot, ahol élelmet termelhetünk, amiért annyi aranyat kapunk amennyit akarunk, mert a másik fél éhes?
  Milyen forgatókönyvek lehetségesek?
 • Jakab Gipsz
  Nyugaton egy kétszobás lakás simán 200 ezer euró, és azért sok embernek van. Ha mondjuk erre gyűjtök a bankban, akkor eléggé be lennék rágva, szerintem jogosan, ha 15 %-ot lehúznak róla, pláne, ha még többet.
 • Jakab Gipsz
  “És mi van a CDS-ekkel?!”

  Mi lenne? Nem vettek, gondolom. Aki vett, az nem bukott.

 • KZoltán
  Államkötvényt nem adnak CDS nélkül. Egyébként ‘édes’ volt, amikor a görög adósságleírás nyomán az ISDÁ-ban angol szemantikai vita robbant ki, hogy akkor ez most default vagy nem default (”az itt a kérdés”). Úgy látszik, a ciprusiak gyengék angol szemantikában. További ‘szépség’, hogy a görögök azért kerültek csődbe, mert nem kaptak elég alacsony kamat mellett hitelt, amely kamat nagyrészt azért volt magas, mert az egyre magasabb CDS-árat is tartalmazta. Tehát mondhatjuk, hogy a CDS-sel semmi mást nem vettek meg, mint a saját csődjüket, illetve most már Ciprusét is.
 • jurta
  “mint álllampolgár rohadtul nem én akartam a háborút”

  Vannak előnyei és vannak hátrányai annak, hogy emberi lényekként államokba szerveződünk. Az előnyeit annyira megszoktuk, hogy természetesnek vesszük. (Egyébként biztos nem én akartam-e, ha a jólétben tapsoltam az állam eladósodásához, és ugrottam az olcsó devizahitelért?)

  “Ilyenkor kéne szépen bevezetni a luxus adót, mert akinek sok pénze van, az sokkal könnyebben tudja nélkülözni.”

  Az a probléma a luxusadóval, hogy mindenki úgy gondolja, hogy ő még pont nem él luxusban. Mindenki csak a nála gazdagabbakkal szeretné fizettetni. Mindenki.

 • Janos
  Azert ez meg magyar viszonyok kozott is problemas.
  Egyszeru eset: 2 ember hazra gyujt nem nagyra, kb 40-50 milliosra( az meg boven nem a luxus meg az aglomeracioban sem), Az 1ik amint osszejott a 10 millio, felvette a hitelt, es most epphogy van 5-600e ftja a bankban…
  A masik mar osszeszedett 35milliot… Szerintem itt latszik, hogy elegge igazsagtalan a megoldas.

  Raadasul miert bunteted a tehetseges, szorgalamas, sporolost?

 • gab
  Na, úgy látom folyamatosan változik, mit is fognak megadóztatni, és mennyivel, a végén még a 100 ezer euró alatti betétek megússzák, mert az tényleg gáz. Erre értettem, hogy megérdemlik. Amúgy szerintem ezt az egészet egyáltalán nem gondolták át…

  Szvsz ez zajlik világszerte: szétteríteni a veszteséget azok nyakába, akiknek az egészhez semmi közük, a bankot a kis betétük benntartására használják, és kész. Szerintem mindenki készüljön arra, hogy ne “pénzt” tartalékoljon, mert láthatóan elhatározták, hogy leépítik az emberek megtakarításait. Lásd. kamatok VS infláció az eurózónában.

 • Zabalint
  Csak jellemzően a hangyáktól veszi el, és a tücsköknek adja. Ezzel megint az szívja meg, akinek volt megtakarítása, mert van mit elvenni tőle.
 • Jakab Gipsz
  Nem igaz. A CDS (kb.) egy biztosítás, amit meg lehet venni, de nem kötelező. Menj be az államkincstári irodába, vehetsz államkötvényt, ugyanolyat is, mint a nagybefektetők. Nem jár hozzá CDS. A kötvényesek kis része vett csak, nem is lett volna kibocsátó, aki 400 milliárd dollárra garanciát tud vállalni.
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304636404577291281319135996.html A CDS tulajdonosok veszteségét kifizették.

  A kamat azért lett magasabb, mert kockázatosabb lett az ország. Ugyanezért lett magasabb a CDS (csőd elleni biztosítás) ára is.

 • Jakab Gipsz
  (Az előbbi komment a CDS-ekről KZoltánnak ment volna.)
 • fma
  legfrissebb : http://index.hu/gazdasag/2013/03/19/ciprus_nem_sarcolja_meg_a_bankbeteteket/

  Vélemény ? (leginkább Kiszámolóé persze)

 • Ata
  Hát kíváncsi leszek a folytatásra. Sarc helyett maradt az államcsőd veszélye. Ezek után ki hagyná bankban a pénzét? Amint feloldják a zárolást szerintem indulni fog a roham és ezzel be is dőltek az ottani bankok. Erre vajon gondoltak?
 • tgwh
  Kérdéses lesz-e belőle valami. Ha netán igen, akkor majd meglátjuk. Lehet, hogy pont ez volt a cél… majd az izraeliek szépen átköltöznek, úgyis papíron már övék a fel sziget… olcsón jutnak földhöz 🙂
 • gg
  Úgy tűnik hogy ciprusban a nagy bankok ügyfelei szívják meg, és a kis bankoké megússzák.
  Ennyit arról, hogy a nagy bank jóóóóó, a takarékszövetkezet meg rooooossssz.
 • Kiszamolo
  Én dolgoztam több nagybankban és takarékszövetkezetben is, bátran mondom: a takarékszövetkezet rooossz.
 • Zoli
  Kedves Kiszámoló!

  Ciprusi események fényében kifejezetten érdekes kérdésnek tartom, hogy bankcsőd vagy brókercsőd esetén pontosan mire is vonatkozik a védelem.
  Pl. ha egy bankban van betétem, értékpapírszámlám. TBSZ, NESZ-R stb. (azon részvények, kötvények, befektetési alapok, amelyek egyike sem az adott bank terméke), akkor bankcsőd esetén az értékpapír számla is megy a levesbe és 100e-os OBA és a 20e€-os BEVA marad vagy az értékpapír számla tartalmát lehetséges-e transzferálni?

 • Kiszamolo
  Az OBA csak a bankbetéteket védi. A Beva védi az értékpapírokat. Elvileg a bankoknak külön kell kezelni az ügyfélvagyont, így nem történhet olyan, hogy azt a bank elbukja. Mondom, elvileg, sok brókercégnek sikerült elbukni az ügyfél vagyonát is, mert játszottak vele.