Egy picit megszaladt az infláció

Kijött a KSH inflációs indexe áprilisra, 5,1%-os inflációt mértek az elmúlt évre, ami nagyon-nagyon régen volt ilyen magas, utoljára 2012-ben volt ennyi az infláció és már akkor is nagyon borzolta a kedélyeket ez az adat.

Kicsit szépíti a képet, hogy a dohányáruk adóemelése 20%-kal növelte a cigaretta árát, a szeszes italok is 12%-kal lettek drágábbak. (Az új maginflációs adat, ami kihagyja ezeket a tételeket is, 3,1% lett ennek megfelelően.)

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az üzemanyag 39%-kal lett drágább, mint tavaly ilyenkor, amikor is nagyon mélyen volt az ára a lezárások miatt.

(Az amerikai infláció is 13 éves csúcsot döntött meg áprilisban.)

Share

67 hozzászólás

 • Copywriter
  Ja persze. Az az inflációs kosár, amely nem veszi rendesen figyelembe az elszaladó lakásárakat, megmondom mit ér: azt a szerszámot, ami a lónak a hasából lóg ki.
 • Attila
  Éppen szárnyait bontogató, pályakezdő fiatalként kérdezem:
  Ha szeretném elkezdeni gyűjteni valahol a pénzem, ez a megszaladt infláció mit jelent számomra?
  Van olyan opció (pl. állampapir), amit így kerülnöm kellene?
 • random
  Ez “remek hír”. Gyakorlatilag az állampapír plusz átlagosan hozott 0,2% “veszteséget”.

  10 éve konzekvensen követem a megtakarítás stratégiámat, gyakorlatilag teljesen értelmetlenül…

 • Petrence
  A blognak hála megismertem az állampapírokat, és köztük is a prémium állampapírokat, amikből bőven vásároltam is az utóbbi években. Legalább ennyire védve vagyok. A fizetésem értékvesztését persze nem tudja pótolni, de legalább valamennyi visszajön belőle.
 • Főherceg
  A KSH statisztikusának lenni gondolom a kreatív szakmák közé tartozik.
 • Csiszi
  Miklós! Biztos, hogy az elmúlt évre és nem az elmúlt hónapra? 5,1%-os inflációt mértek az elmúlt évre
  Szerintem véletlenül elírtad.
 • Főherceg

  2020. és 2021. áprilisa közötti az 5.1 az értelmezésem szerint

 • csak előre
  Jól tetted, hogy megtakarítottál, mert ha elköltötted volna, ennyid se volna. Jó, hogy állampapírba fektetted, mert így kevésbé csökkent, mintha a párnád alatt tartottad volna. Van inflációkövető állampapír is, érdemes olyanból is vásárolni. Ha nagyobb a kockázattűrésed, és hosszabb távon fektetsz be, vehetsz részvényeket is, de az állampapír kétségtelen előnye a kisebb kockázat.

  Az infláció emelkedése egyrészt várható volt, mert jelentősen nőtt az € árfolyam, másrészt a kereslet csökkenése így is jelentősen tompíthatta az inflációt. Ez több munkára és nagyobb hatékonyságra kényszeríti a magyart. A csökkenő kereslet és fogyasztás segít elérni a klímacélt. Összességében most lesz rosszabb a helyzet, az unokáinknak lesz jobb, úgyh nem kell szomorkodni.

 • ptrola
  Amikor megnéztem a KSH hivatalos statisztikáját (ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara0043.html) és láttam, hogy a hús olcsóbb lett mint korábban onnantól kezdve nem tudtam komolyan venni az egészet, vicc az egész úgy ahogy van. Ezt lehet mutogatni, de mivel járok boltba/gyógyszertárba, illetve látom,hogy amit tavaly foglaltam szállás mennyi ugyan annyi napra, ugyan abban a hónapban innentől ennek a kamu statiksztika gyártásnak mi értelme van ? Értem vannak dolgok amiknek az ára stagnál, minimálisan olcsóbb, de amik a hétköznapi ember életéhez kellenek azok tavaly óta nem 3-5%-ot drágultak. Ezt van aki elhiszi egyáltalán ? Itt is azért dolgoznak a pénzből amit befizetünk, hogy legyen munkájuk ?
 • eMérnök
  Az élelmiszer rengeteg drágult, és mivel pont most volt egy emeléshullám még nem tudom pontosan megmondani, hogy mennyi is lett (túl kicsi a minta az új árakból), de 10% körülre saccolom az emelkedést és elsősorban az élelmiszer miatt.
 • tp
  Majd kiveszik a kosarbol ami dragul. Vegul marad a rezsi.
 • Tamás
  A változó kamatozású állampapíroknál tudja valaki a MÁK mikori infláció alapján számítja a kamatbázist ?
  Az adott éves átlagos infláció az alapja?

  Kicsit más téma, de úgy olvasom itt, hogy az inflációs kosárban nincs benne a lakásár, (logikusnak tűnik, különben nem 5 % lenne :))
  így felmerül bennem, hogy van-e értelme félretenni lakásvásárlásra havonta 100 ezer forintot: Tesszük félre a havi x összeget.
  Államkincstárban kamatozik 4,5 %-ot, de a lakásárak meg többszörösére duzzadnak, gyakorlatilag elinflálódik a lakásár tekintetében az a pénz, amit félreteszek. Ti mit gondoltok erről?

 • Matteo
  A maginflációból meg kivették a dohányárut, és a szeszesital (pont most ugye), amit a jegybank legjobban figyel. 😀 Ez egy vicc. Tudtam, hogy ez lesz. A súlyuk nem változott ezeknek a termékeknek esetleg? Azt megnézte valaki?
 • tomi
  ez egy nulla egy nagy semmi egy értéktelen hulladék hasztalan adat
 • Tristis
  Az én meglátásom szerint az elmúlt egy év inflációs rátája 18% körüli, hogyha tisztességes fogyasztói jószágkosarat veszünk alapul
 • Amondó
  Tavaly ilyenkor 2700 volt a szűzpecsenye kilója, most 1800 körül van. 17.ker piac PappHùs
 • KommentElek
  Jó lesz az az 5,1% 15-nek is.
  Aki jár bevásárolni rendszeresen, az megtapasztalja.
  Részemről magyar állampapír kuka, MÁP Plusszal jól be lettek etetve az emberek.
 • tip
  A múltbéli inflációval nem tudsz mit kezdeni, de ha továbbra is magas inflációra számítasz, kerüld a pénzpiaci befektetéseket. Vagyis mindent, ahol kamatot ígérnek neked. Vegyél helyette részvényt, ingatlant, aranyat, amihez kedved van és hajlandó vagy megtanulni.
 • Crouch
  Ugyan csak az élelmiszereket és a háztartási cikkeket árait méri, de érdemes követni a G7 havi bevásárlós sorozatát, ez valósabb képet ezeknél a termékeknél:
  g7.hu/adat/20210506/vihar-elotti-csend-a-josolt-aremeles-meg-nem-erkezett-meg-az-elelmiszerboltokba/

  Érdekes, hogy például a februári cikk alapján összességében csökkentek az árak a diszkontokban a tavaly februárihoz képest, így érdemes a “jaj itt az infláció, mert drága a csirkemell” típusú lakossági panaszkodásokat és a tavaly óta az okos szakértőktől folyamatosan hallott “pénznyomtatás=drága lesz az élet” szövegeket is fenntartással kezelni.

 • KL
  @random

  Szerintem nem a KSH inflációhoz kell viszonyítani a hozamodat, hanem a saját inflációdhoz.

  Ami a megtakarításod esetén teljesen attól függ, hogy mire akarod majd költeni. Pl. ha egy yachtot akarsz rajta venni, akkor abszolút mindegy, mennyivel emelték a cigi árát. Meg ha nem cigizel és az egészet megélhetésre akarod költeni, miután abbahagytad a munkát, akkor is. Ha lakást akarsz venni, csak a lakásárak számítanak. Ha már a gyerek lakása is megvan, akkor a lakásárak nem számítanak.

  Én pl. mindent megélhetésre akarok költeni, és kb. ugyanannyiból élünk, mint 2012-ben. Tehát ami hozamom azóta volt, az mind reálhozam.

 • Neville
  Tehát ami éppen túlságosan emelkedett, azt kivesszük a kosárból, és máris sokkal szebb. Ez azért így khm, elég érdekes. 🙂
 • Giorgio
  Sajnos az idén a mezőgazdaság sem muzsikál jól. Kérdés mikor lépi át az ingerküszöböt? Úgy olvastam, hogy a tartósan magas infláció beindíthatja a munkapiaci aktivitást.
 • döcögő

  áhhh inkább a rezsi se maradjon.

  Azt is milyen jól megvédték: már egy jóideje a gáz világpiaci ára alacsonyabb, mint a rezsivel védett :))

 • Petya
  Az infláció jóval magasabb ennél, és már elég régóta. A mostani adat “csak” a fogyasztói kosár inflációja. De a pénzből ugye nemcsak csirkefarhátat és mobiltelefont szoktunk venni. Abból veszünk ingatlant (akár befektetési céllal is), értékpapírokat, a munkáltatók munkaerőt, a nyaralni/telelni vágyók eurót stb. Ha ezeknek az árszínvonala nő, az ugyanúgy inflációt jelent (mert csökken a forint vásárlóereje), csak azt nem számolja bele a KSH az inflációba. Miért is? Átírták a tankönyveket, és a pénz már csak a fogyasztási cikkek esetén értékmérő és csere(forgalmi és fizetési)eszköz? Ritkán használok KP-t, ezért lehet, hogy a kuszaszemű nyelvész aláírása alatt van egy kisbetűs rész, hogy a forint csak és kizárólag a fogyasztói kosár megvásárlására használható.
 • TheValueInvestor
  Ez azt jelenti, hogy aprilisban ekkora volt a dragulas merteke eves alapu osszevetesben.
  Tehat a 2021 aprilisi arak vs 2020 aprilis arak, elobbiek 5,1%-kal magasabbak a KSH szerint.
 • Lala
  Nem vágom, hogy az infláció követő állampapír akkor mikortól fog 5,1%+1,7% kamatot adni? Mi a hatás mechanizmus ebben az esetben?
 • Gyuri
  Ha egy eve valutaba vagy ingatlanba fektetsz es megnezed, hogy ma mennyi az ara, na annyi az inflacio.
 • dogecoin
  nem csak az infláció szaladt meg, hanem a cripto is… És még Varga Mihály is adókedvezményt ad rá… úgy látszik, hogy korai volt temetni ezt a területet…
 • jurta

  Minden alkalommal, amikor valakinek a saját EGYÉNI költségei megnőttek, megjelenik itt a hozzászólás, hogy a KSH csal. Még ha csal is a KSH, a te személyes költségnövekedésed nem bizonyíték erre – emellett persze lehet bosszantó/tehetetlen érzés.

 • Serrin

  Persze, hogy csalnak vele. Ha bárminek nő az ára, akkor azt kiveszik a számításból és végül csak a “megvédett”, világpiaci ár felett lévő rezsi fog maradni és 0% lesz az infláció…
 • mzoli1975
  Tényleg csak az építőipar szintjén:
  Hőszigetelő anyagok áremelkedése jan.1. óta: 60%(2 hónapos várakozással együtt), feldologozott vasárú 30-120(!!!) %, faanyag 25%…telekárak (Érden) 25-30%)

  Az 5 % maximum a szemöldökcsipeszekre igaz manapság….

 • Én is akarok kommentelni...

  A mezőgazdaság nem muzsikál jól idén? Nekünk mint mezőgazdasági cégnek eddig all time high, pedig a tavalyi is az volt…
 • tumpara
  Lala: Mikor ad a (régi) Prémium Állampapír 5,1% + 1,7%-ot? Soha. A PMÁP a maginflációt nézi (3,1%), azt is csak 1 éves késéssel. Szóval jövőre várhatsz 3,1% + 1,7% = 4,8%-ot, már ha egész évben (értsd kamatfordulótól kamatfordulóig) ennyi volt az átlagos infláció. Ha nem pontosan tudom, nyugodtan javítson ki bárki.
 • lvjtn
  és a kamatprémium sem 1,7% hanem csak 1,25%, azaz az inflációkövető állampapír fog adni 4,35%-ot, kevesebbet mint a máp+ (5 évre arányosítva)

  ez attól függ, mekkora lakásra teszel félre havonta 100e forintot. csak számolj, megtakarítasz évi 1,2 milliót, amire kapsz min. 3,6 hitelt is, ez legyen kamattal kerekítve 5 millió, ha a célként kitűzött ingatlanod áremelkedése az évi 5 milliónál több, akkor vagy a félrerakott pénzt kell növelned vagy az álmaidat lejjebb adnod. ha a kiszemelt lakás kevesebb mint 5 millióval drágul évente, akkor pedig közelebb vagy a célodhoz

 • Gábor
  Az inflációval nekem is legnagobb bosszúság az átlagkeresetből nehezen összehozott megtakarítás értékének a megőrzése. Lehetetlen feladatnak tűnik és jelenleg úgy néz ki, hogy tényleg jobban jártak azok az ismerőseim, akik 40-50% önrésszel hitelre vettek ingatlant, mert az ingatlan értéke drasztikusan felment az akkori (7-8évvel ezelőtti) vételárhoz képes és szép lassan letudják a törlesztőrészleteket.
  Az átlag fizetésem nálam úgy ahogy követi az inflációt, legalábbis még.
 • Zabalint

  Nem kerestem ki a régiek nyilvános ajánlattételét, de a mostani:
  “A kamatbázis megegyezik a megállapítás évét
  megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi
  Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos
  fogyasztói árindex-változás százalékos
  mértékével, azzal, hogy amennyiben ez az
  érték nulla vagy negatív lenne, akkor a
  kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal
  egyenlő.”

  Tehát nem maginfláció.

 • bb
  PMÁP-ból az újabbak egységesen az előző naptári év az átlagos inflációja szerint kamatoznak, tehát a 2021-es kamatfordulótól 3,3% a bázis (= 2020-as éves átlagos infláció). Régebben előforultak évközi inflációs bázisos papírok is, de szerintem azok már lejárhattak.
 • bb
  soha nem volt maginfláció a bázis, a időbeli késés viszont igaz (pl. van olyan papír, amelyik a novemberi kamatfordulótól veszi figyelembe az előző évi inflációt, tehát pl. 2022 novemberében kapod csak meg a 2020-as éves inflacióból számolt kamatot)
 • paraszt
  Brutál terményárak vannak jelenleg. Ha így marad a hús ára az arannyal fog vetekedni.
 • krisz
  Lehet, hogy most ebbe bele fognak kötni páran, de nekem az utóbbi pár év tanúlsága az az, hogy minden másban jobb tartani a pénzedet mint forint kp. Az állampapír mérsékli ugyan a veszteséget, de azért az euróhoz képest az sem segít sokat. Legyen az Rolex óra / bitcoin / arany / ingatlan, bármi jobb mint az elinflálódó és gyengülő forint.
  És nem látom, hogy ez változna bármit is a közeljövőben a 0 alapkamatok miatt.
 • 95 D méretű inflációs kosárka
  Hát, ha ez így megy tovább, akkor a szuperállampaper reálhozama már veszteséges lesz… This is the beginning of a bjutifull frendcsíp! 🙂
  Mi a túróba fektessünk?
 • Treil
  Építőanyag árakat nézzétek meg, de mondok még rosszabbat, acél alapanyag árak:
  thesteel.com/hu/arindex

  Jelenleg hiperinflációban vannak elsősorban az acéllemez alapanyagok, ami kvázi minden építőipari és gépipari gyártónál kőkeményen lecsapódik az árakon, és vonszol magával mindent. Nem, nem fogunk pénzt sepregetni az utcán, de a keresetek és megtakarítások szépen olvadnak el.

 • Vattacukor Mérnök
  Ahogy a statisztika tanárom mondotta az egyetemen: “van a kis hazugság, van a nagy hazugság és van a statisztika”.
  A termőföld árak a környéken 50-100% között drágultak tavaly nyár óta.
 • Pista
  COINETHE etf (Stockholm) 1 éves hozam 1 960,5%. Ezt kellett volna venni, nem állampapírt! és akkor tojnék az inflációra
 • Gabor

  Ruletten barmelyik szám tudja ezt, 3600% hozam és ez még csak nem is éves hozam hanem rögtön megkapod 🙂
 • tumpara
  lvtjn: azert irtam, hogy regi premium allampapir, annal meg +1,7% volt a kamatpremium. Lala is ezt kerdezte, gondolom neki is az van.

  A maginflacios korrigalast meg koszonom, igy azert kicsit szebbek a szamok.

 • Cz.-S. Pál
  Az építőanyagok áremelkedése nem magyar jelenség, hanem (legalább) európai. Ahogy is írta az acélról. Ezek világpiaci folyamatok. Ne akard, hogy a kormány beavatkozzon (rezsicsökkentés mintájára garantált maximált állami ár építőanyagokra CSOK-os építkezőknek). Tudomásul kell venni, hogy nem sziget vagyunk, és a nemzetközi piaci folyamatok hatása alól nem vonhatjuk ki magunkat. Persze jól esik szidni az aktuális kormányt vagy akárki mást, az ember szeret bűnbakot találni. Persze el lehet bocsátani a bakot a pusztában, de tényleg változik ettől valami?
 • Puffogok
  3,28, 62, 76, 90 – ezeket a számokat kellett volna megjátszanod múlt héten. 250 forintból csináltál volna 1 milliárdot (igaz forintban)

  Ahogy nézegetem itt az inflációs számokat én se nagyon tudom mitévő legyek. Pakolászom itt a kis 2-300 ezreket havonta állampapírba, de valóban úgy tűnik hogy hagyni kéne az egészet a fenébe. Van pár millió bent, “vésztartaléknak” jó lesz, a többit meg pl. SP500-ba és társaiba?

  Próbálta már valaki ezeket a csoda tőzsde oktató anyagokat (minner, Bencze Balázs stb)?

 • Treil
  Javítom a bemásolt linket:
  thesteel.com/hu/arindex
 • Serrin
  Mielőtt felment a Dogecoin pont arra gondoltam, hogy kéne venni egy adaggal. Megéreztem a dolgot, de nem tettem meg sajnos. Miután felmen 950%-ot, fogtam a fejem…