A nagy magyar rögvalóság

Az Igazgyöngy Alapítvánnyal jó a kapcsolatunk, fordultak már hozzám pénzügyi tanácsért, illetve támogattuk őket a feleségemmel, ahogy ti is ezt tettétek már. (Amit ezúton is köszönök.)

Kíváncsi voltam, mi van velük ezekben a napokban, legfőképpen, hogy állnak anyagilag. Ha jelenleg hatalmas az anyagi szükség a jól szituált városokban, milyen lehet ott a világ végén, a mélyszegénységben?

A levele ledöbbentett. Az egyik legismertebb ilyen alapítványról beszélünk, Norának saját blogja van a HVG oldalán, alig van kicsit is tájékozottabb ember, aki ne ismerné őket és azt, amit csinálnak.

Ehhez képest tragédia az, milyen filléres gondjaik vannak. Ha ők ilyen filléres gondokkal küzdenek, mi lehet a helyzet a kevésbé ismert, hasonló civil szervezeteknél?

Amikor olvastam a levelét, igen elszomorodtam. Írtam már arról, mennyire nincs kultúrája az adásnak idehaza, nem véletlen, hogy hátulról a 18.-ak vagyunk 142 ország közül az adakozás területén.

Ha úgy gondolod, hogy támogatnád őket, szerintem szívesen vennék. A legelső linken megtalálod az elérhetőségeiket és a számlaszámukat is.

Az engedélyével idemásolom a levelét, vegyétek figyelembe, hogy egy nekem gyorsan megírt magánlevélről van szó.

Kedves Miklós,

Nagyon köszönöm, hogy írt.

Küzdünk. Tíz településen osztottunk fertőtlenítőcsomagot, több mint ezer liter hypót, domestost adtunk már, meg rengeteg szappant…

Próbálunk edukációs vonalat is működtetni, csoportokban, a fertőtlenítés menetéről, fontosságáról. Megszerveztük az oktatást, a művészeti suliban, és a tanodában is, online, vagy papíralapon kiküldve. Segítünk a többi sulinak is, ahol nem tudnak valami miatt kapcsolódni. Kiépítettük a gyógyszerkiváltás menetét Toldon, adunk pelenkát, stb.

Élelmiszert még nem osztottunk, de két osztásra valót vásároltunk, tartós élelmiszerekből.

Persze vannak gondok, pl. hogy az önkormányzatok egy része a gyerekétkeztetést ételhordóval biztosítaná, de az nincs.

Vagy, hogy nem bírunk a napi szükségletekre reagálni, mert nem tehetem meg a kollégáimmal, hogy miközben mindenki otthon van, biztonságban, ők meg bevásárlólistával menjenek családról-családra, és segítsenek a kenyér, stb. beszerzésében.

Most azon dolgozom, hogy csikarjak egy kis pénzt ki egy programból, egyszeri segélyre…háztartásonként, mert akkor ezeket a napi (vagyis heti kétszerit, mert kétszer megy ki a kenyereskocsi) bevásárlást tudják intézni a családok, mert ilyenre, meg egy kis felvágottra, margarinra, stb…nem tudunk erőforrást…de pénz sok háztartásban nincs. 10-20 ezer forintra gondolok, amiből kihúznák egy darabig. Toldon 90 háztartás van mindössze…

Mert félő, ha nem tudnak kenyeret venni, akkor a vállalkozó lehúzza a rolót, és nem megy ki a heti kettőre sem, és akkor mindenki elől eltűnik ez a lehetőség… ami beláthatatlan helyzetet teremtene. Told egy zsákfalu, ahol semmilyen szolgáltatás nincs… és most a boltocskázás, fuvarozás is visszaszorul.

De nem állok túl jól a lobbival, most épp az XY vitatkozik velem, hogy nem szabad pénzt adni… és nem igazán tudom megértetni velük, hogy a települések adottságai nem azonosak…és nagyobb faluban könnyebb elérni a beszerzéseket mint Toldon. A pánik pedig nem szül jót.

Szóval, ez van.

Az lenne a jó, ami nem lehetséges, ha látnánk, mikor lehet vége, és akkor tervezni is tudnánk.

Jelenleg a minimalizált alapműködés biztosításán túl 240 ezer ft vésztartalékunk van, ehhez nem merek hozzányúlni… de egy bevásárlás tegnap 100 ezerbe került, alapélelmiszerekből, és rendeltünk ötszáz liter hypót is még..de azt még nem fizettük ki.

Hát, így állunk.

Megköszönjük, ha tud segíteni.

Tehetetlennek érzem magam sokszor.

Vigyázzon magára kedves Miklós.

Üdv. Nóri

Share

93 hozzászólás

 • cipőboltos
  ment az adomány
 • Szak1
  A te (korabbi) cikked hatasara, meg decemberben lettem havi tamogatojuk. Bevallom, nelkuled se a Bagazsrol, se roluk nem hallottam volna.
 • allattomos
  4 év óta támogatom őket év vége felé
  akkor most is küldök
  kösz
 • VJ
  Szerintem eliras: a Rita valojaban Nora.
 • digital91
  +1 utalás
 • Dani2
  Ment egy egyszeri adomány.
 • David L Shepherd
  Én is jártam abba a művészeti suliba rajz különórára még általános iskolásként, az már diákként és feltűnt hogy Nóra ugyanúgy törődik a cigány és nemcigány gyerekekkel, mindenkin próbál segíteni akin csak tud. Állítom, hogy minden forint adomány jó helyre megy amit adományoztok. A legkilátástalanabb és legszegényebb réteget támogatják, és próbálják nekik megtanítani, hogy hogyan tudnak 1-ről a 2-re jutni, ezáltal kitörési lehetőséget adni a mélyszegénységből.
  Mióta van rendes saját keresetem havonta utalok egy kisebb (internetszámla/telefonszámla) méretű összeget, ha teheted támogasd te is őket, a rendszeres kissebb összegekből befolyó stabil jövedelemmel nekik is könnyebb előre tervezni.
 • Mate12345
  Ment. Ha minden jól alakul, jövő hónapban is megy majd. 😀
 • Ostra
  utaltam, köszi a felhívást
 • Garbo
  Pokoli, ami most van. Képzeljétek el a pánikot egy mélyszegény térségben, lehetőségek, információ és pénz híján … ! A támogatott családom (sötét Borsod legsötétebb részén, mindennek az alján) attól retteg, hogy nem lesz étel, és az “szegény emberek éhen fognak halni”, a tévéből meg ömlik rájuk a felvásárlási láz és az üres polcok képei. Iszonyúan félnek, rémhírek között élnek, kitörési pont semmi. Tökéletesen értem sajnos Nóra szavait. Mindenki segítsen valakinek, ha bír, ha képes, ha tud. Az Igazgyöngy erre tökéletes. Segítsünk.
 • Dixhorn
  Ok, ment az adomány tőlem is.
 • Sok kicsi
  Sok nem fér bele, de utaltam.
 • jami
  A már meglévő napi gondon túl ezeken a helyeken jelent igazán gondot, hogy nincs ovi, iskola. Szó szerint máról holnapra lett otthon egész nap, majd hétszámra nem kevés gyerek, akiknek kaja kell és akiknek házit kellene írni.
  Elvileg digitális oktatás van, ami elég vicces, mert többnyire a Krétán keresztül küldött analóg feladatok vannak, amiket füzetben kell (!) teljesíteni (fényképez, beküld).
  No de, a Kréta házi része nem látszik mobilon, még tableten sem…
 • oralolle
  Egy adomannyal beljebb vannak 😉
 • Joco83
  “kitörési pont semmi”

  Nem szeretném off topic irányba elvenni a kommenteket, de ez azért nem igaz, erről rengeteg cikk szól ezen a blogon is.

 • Nevenincs
  Ment a segítség – köszönjük hogy szólt Csernok úr!
 • saz
  ment egy tizes gyorsan…
 • Névtelen
  Ment.
 • J.James
  Ők is a klasszikus “nem halászni tanítunk, hanem halat adunk” modell alapján működnek? Mert akkor sajnos minden forint kárba vész.
 • Jóska Pista
  Ateistaként fontosnak tartom az elesettek segítését:

  Forgalom típusa AZONNALI ÁTUTALÁS BANKON BELÜL
  Könyvelési dátum 2020.03.19.
  Értéknap 2020.03.19.
  Összeg -100.000
  Ellenoldali számlaszám 11738046 -20048343
  Ellenoldali név Igazgyöngy Alapítvány
  Közlemény
  Banki tranzakció azonosító 1246

  Boldog vagyok hogy megtehetem.

 • Giorgo
  Azért kárba nem vész, ha valaki nem éhesen hajta le a fejét este…
 • Lord Simpleton
  @Kiszamolo: bankkartyas fizetes utan ezt az uzenetet kaptam: “Az adomu00e1ny azonosu00edtu00f3ja hiu00e1nyzik, amivel meg tudnu00e1d nu00e9zni az adomu00e1ny nyugtu00e1t.”
  Remelem csak azert, mert nem regisztraltam fiokot. Jo lenne tudni, hogy ilyenkor megerkezik-e a penz…
 • Tamás4
  Fentebb ott a válasz írásában. Egyébként megvan mindkettőnek a jogosultsága. Vannak olyan helyzetek, amikor a halászásra való megtanítás hasztalan, mert kiszáradt a tó. Most éppen halat kell adni.
 • Stiel
  Hűha. Megtoltuk kicsit mi is, köszönjük a felhívást.
 • Mate12345
  .James Úgy tudom, hogy általában nem, de most nincs hal a folyóban, úgyhogy igazából nem számít.

  Az a gond, hogy a mélyszegénységben élők között ha elkezd pusztítani a járvány, akkor azt nem fogja tudni egy karantén megállítani (próbáld meg elmagyarázni egy átlag 4 osztályt végzett falunak, hogy most tényleg nem jó ötlet meglátogatni a nagymamát). Akkora terhet fog róni az egészségügyre és a rendőrségre, hogy sok sikert nekik. (Főleg, hogy azért ezeknek a zsákfalvaknak a lakói nem arról híresek, hogy a rendőrséggel és a mentőkkel együttműködnek.)

  Jelenleg csak az Igazgyöngyhöz hasonló alapítványok állnak a totális egészségügyi káosz és a zsákfalvak lakói között, tényleg minden támogatásra szükségük van. Általában én sem szeretem, ha halat adnak ahelyett, hogy halászni tanítanák a népet (mégegyszer, szerintem az Igazgyöngy pont nem ilyen), de most a halosztásnak van itt az ideje.

 • yimshagin
  ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/mun/mun1911.html
  Kitoresi lehetosegek tavaly ev vege: “A munkanélküliség átlagos időtartama 10,6 hónap volt, a munkanélküliek 30,5%-a legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.” Vagy valamit rosszul ertelmezek?
 • nemszoktamkommentelni

  https://nyomorszeleblog.hvg.hu/ – ha tényleg érdekel, itt pár poszt elolvasása után szerintem elég pontos képet kapsz arról hogy milyen modell alapján dolgoznak. Szerintem nagyon-nagyon transzparens a működésük.
 • Péter
  + 25.000 HUF
 • kártékony
  Ment az utalás.
  Tök jó lenne, ha pár nap múlva jönne valami visszajelzés, hogy mennyivel gyarapodott a kassza. Csak kíváncsiságból, hogy mennyire aktivizálta magát a “Kiszámoló brigád”. 🙂
 • Kiszamolo
  kártékony, kértem én is.

  Addig is Nóra legutóbbi levele:

  63 utalás jött eddig a barionra is…és folyamatosan jön… mekkora kapcsolatrendszeretek van nektek?
  ebben a nagy bajban most olyan boldog vagyok…

 • nyman
  Lehet, hogy moderálva leszek, vagy sok ellenséget szerzek, de ha csak ez lenne az egyetlen alapítvány, akkor sem támogatnám.

  Pont azért, mert úgy gondolom, hogy pl. a bloggal ellentétesz szemléletű magatartást “véd”, támadja a beosztással élőket. Hogy mire gondolok.

  Ez a nő a hvg-ben, meg a nemrég támogatás miatt megszűnt blogjában folyamatosan érvel, mentegeti a “boltocskázókat”, “uzsorásokat”, próbálja megmagyarázni, hogy miért van szüksége az uzsorára. Holott még a 6 éves fiam is fel tudja fogni az összefüggéseket.

  Linkelnék is és kifejteném bővebben, de ez a pár karakter kevés.

  A blog olvasói közül szerintem sokan jöttek mélyszegénységből. Én is. Gyerekkoromban laktam olyan helyen, ahol nem volt víz bevezetve, lavorba fürödtem. És mégis, most 40+-ként ott tartok, ha holnap elvesztem a munkám, akkor is több éves megtakarításom, soha nem volt hitelem… (elfogytak a karakterek).

 • Rozs
  utalás ment 🙂 köszönöm, h felhívtad rá a figyelmet!!!
 • Kiszamolo
  nyman, az uzsoráról: beszéltük már vele, hogy nagyon kellene nekik egy félmillió-egymillió mikrokölcsönökre, mert ha gyógyszert kell venni a gyereknek, akkor gyógyszert kell venni a gyereknek és akkor mennek az uzsoráshoz, mert nincs más.

  Ellenben ha lenne mikrokölcsön és mindenki tudná, hogy nem kap többet, ha egyszer nem fizeti vissza, akkor nem kellene uzsorás.

  Az meg, hogy nem oktat más életre az IGazgyöngy, ahogy itt valaki felvetette, nettó butaság, konkrétan pont azért jött létre.

  A legutóbbi bejegyzésük:

  https://nyomorszeleblog.hvg.hu/2020/03/08/724-kivul-belul-a-rendszeren/

 • Dominicus
  Köszönjük a figyelemfelhívást. Korábban is adományoztam már nekik. Nagyon örülök, hogy megtehetem.
 • Swim Swim
  Sajnos nem tudok segíteni, magyar viszonylatban a társadalom legaljához tartozom havi keresetemet nézve, netto 150 ezer FT, és most a vírus miatt váltani sincs lehetőségem, az egyetlen vigaszom hogy biztos a munkahely a válság idején is illetve van egy minimális megtakarításom(5.5 millió FT) de hogy mikor lesz saját lakásom/házam vagy hogy valaha is segíteni tudjak másoknak hatalmas kérdés
 • Ostra
  Swim, biztos vagyok hogy jelen esetben a legkisebb segítség is segítség nekik. Én sem utaltam egy nagy összeget, most ennyi fért bele, de amennyi nem hiányzik a kasszából, szerintem nyugodtan elküldhető nekik. Nem hinném h. meg fognak sértődni azon, ha csekély 🙂
 • krumpli
  Előre is mondom, hogy ne érts félre, mindenki maga tudja eldönteni, hogy hogyan és mennyit tud segíteni a saját helyzetében, tiszteletben tartom az érzéseid.

  Ugyanakkor a hozzászólásod felvet pár érdekes kérdést, amit szerintem mindenkinek érdemes átgondolni, különösen a mostani időkben:
  – biztos, hogy a saját lakás/ház után jöhet csak mások megsegítése?
  – biztos, hogy 3 éves fizetésnyi megtakarítás minimálisnak számít, amiből még nem lehet segíteni?
  – biztos, hogy nettó 150 ezres bevétel a társadalom legalja (közalkalmazottak, stb.), aki nem tud segíteni?

  Ismétlem, mindenki csak a saját körülményei és lelkiismerete alapján dönthet, de sokszor érezzük (vagy állítjuk be) magunkat túl szegénynek a segítéshez, pedig ahhoz igazán nem kell sok.

 • Névtelen
  Küldtem én is még délelőtt, meg is lepődtem most, hogy du. már 63an adományoztak. És ennek és is nagyon örülök.
 • Maurice
  OFF
  Miklós, nem tudom, hogy mit jelenthet ez a gyakorlatban: index.hu/gazdasag/2020/03/19/megvan_azon_kritikus_cegek_fele_ahol_atvette_az_iranyitast_a_honvedelem/

  Mit csinál a hadsereg ezekkel a cégekkel? (különösen Giro, BÉT…?)
  köszi, ha tudsz erre válaszolni.

 • nyman

  Szerintem meg azért mennek az uzsoráshoz, mikor beteg a gyerek, mert nem élnek beosztással. Tücsök gondolkozás

  Ha az uzsorást ki tudom fizetni, akkor kellő pénzügyi fegyelemmel félre is tudok rakni.

  500 e- 1 M forint nem egy hatalmas összeg, az alapítvány is már rég tudott volna ennyit összeszedni. Az itt hozzászolók befizetése is lassan eléri ezt. De simán csinálhatnának önsegélyező egyesületet is. Az alapítvány volt, hogy tízmilliós nagyságrendű támogatást is kapott.

  “Ellenben ha lenne mikrokölcsön és mindenki tudná, hogy nem kap többet, ha egyszer nem fizeti vissza, akkor nem kellene uzsorás.”
  Te és én így gondolkozunk. De ezek az emberek pont l.szarják. Szépen kérheted, max körberöhög. Az uzsorás viszont odamegy a nemfizetőhöz az elkalapálja a fél családot a putriban.

  Csak ezekről nem pc beszélni. Mindegy, a pénzemmel szavazok, én nem támogatom.

 • Somi
  Veszhelyben nem oktatni kell, hanem akcioba lendulni es azonnal segiteni.
  Masreszt, ok bekeidoben pont, hogy foleg halaszni tanitanak, emberseges, komplex megkozelitessel.
  Ment az utalas, koszonjuk Miklos a system alert-et.
 • Kiszamolo
  Maurice, én sem tudom, ennek mi az értelme. Szerintem ez olyan látszattevékenység, mint amikor Brüsszelben bent a reptéren robbantottak, a TEK kivonult egy rakás páncélautóval és a reptér ELŐTT 100 méterrel álldogált. Értelme semmi nem volt, de legalább csináltunk valamit.
 • Kiszamolo
  nyman, amit te elvársz pénzügyi tudatosság terén ezektől a gyakorlatilag analfabéta emberektől, az a legtöbb egyetemet végzett embernek sem megy. Ha menne, akkor most nem kellene a fél országot megmenteni egy hét kényszerszünet után.
 • Adamo
  Hypóból van por is, abból nem kell tonnákat fuvarozni. Biztos megéri ez így?
 • truedzso
  Miklós, csak hogy lásd, mekkora ereje van a blognak, kérdezd meg az ismerősödet az alapítványnál a ma, holnap és esetleg a hétfőn beérkező adományok nagyságáról. Valszeg ezt mind neked és az olvasóidnak köszönhetik.
 • Gábor
  Én is utaltam
 • Joy
  Szép gondolat a mikrokölcsön, de attól tartok más a gyakorlatban, mint elméletben.
  Ha eljátszotta valaki a bizalmat a mikrokölcsönnel, akkor legközelebb újra az uzsoráshoz fordul. Mert csak tőle kap.
 • Swim Swim

  Ha láttad a 2019-es átlagkeresetről szóló kimutatást megyénként egyértelmű lehet számodra hogy a netto 150 ezer még a legszegényebb megyében is messze átlagon aluli.
  Az 5 millió FT, minimális megtakarítás olyan értelemben hogy még lehet egy évtized múlva sem lesz hol laknom hiába gyüjtök teszek el mindent amit csak tudok, albérletben még kevesebbet tudok eltenni, szülőkkel élve pedig lelkileg készülök ki, abszolút emberhez méltatlan élet az osztályrészem, hogyan is gondolhatnék másokra ebben a helyzetben,minden egyes forint számít hogy közelebb kerüljek a célomhoz.

  Aki tud adni az már gazdag, hatalmas kiváltsága van hogy olyan az élete hogy megtudja engedni magának hogy adni tudjon, míg az olyan szegényeknek mint én az a kérdés hogy mit tud megvonni magától a túlélés érdekében.

 • Henriksen
  Nagyon becsülöm Kiszamolo posztjait és felhívó munkáját, mely az adakozásról szól, azt népszerűsíti. Mert népszerűsíteni kell, hisz ahogy nincs közlekedési kultúránk vagy étkezési kultúránk (tisztelet a kivételnek), úgy az adakozással is hadilábon állunk.
  Azt gondolom, közvetlen környezetünkben is érdemes körbe nézni!
  Egy barátom mesélte, hogy lánya egyik osztálytársa milyen nehéz körülmények között él. Úgy döntött hogy a havi támogatói hozzájárulást (egyházi, alapítványi iskolába jár) nemcsak lányának, de osztálytársának is fizeti. Havonta, rendszeresen. (Immár nyolcadikosok a lányok.)
  Sok ilyet lenne jó hallani!
 • Meh
  Miklós a Bagázs-ra is rákérdeznél?