Melyik a legolcsóbb bankszámla?

A bankolási költségeink eddig is igen komoly összeget emésztettek fel, ez tovább nőtt a tranzakciós adó januári bevezetésével. Mivel a bankok különféleképpen hárították át az új adót, jelentős átrendeződés indult be a piacon.

Az eddig olcsó vagy egyenesen ingyenes számlacsomagok váltak drágává, míg mások a kisebb emelés miatt lettek vonzó lehetőségek.

Mivel egy átlagos felhasználó számlacsomagja csak a tranzakciós adó miatt havi átlag 400-500 forinttal lett drágább, érdemes átnéznünk a számlacsomagunkat, találunk-e jobb ajánlatot a piacon.

Az összehasonlítás nem könnyű, mert több járulékos költség nem látszik a havi számlakivonaton. Ilyen például a bankkártya éves díja, aminek az árát a szolgáltatók idén általában nagyon felemelték (így hárítva át a bankkártyás vásárlásokat terhelő tranzakciós adót.), illetve ahol ingyen volt eddig a kártya, mostantól fizetni kell érte. A legolcsóbb bankkártya éves 2300-2700 forintos díja máris havi kétszáz forinttal drágítja meg a számlavezetésünket. Külön gondot okoz, hogy sok helyen a második évtől drágább a kártyadíj, de mi a reklámokban általában csak az első éves díjjal találkozunk.

Egyre több bank számol fel költséget a számlakivonat postán való kiküldéséért (illetve ad kedvezményt az elektronikus számlaküldés esetén).

Van, ahol fizetni kell havonta az internetbankért, máshol ez egy ingyenes szolgáltatás. Egyik bank felszámol díjat az internetbank belépési SMS-ért, a másik ingyen adja azt.

A kártyahasználat után kérhető információs SMS az egyik banknál ingyenes szolgáltatás, a másiknál darabonként 25 Ft, a harmadiknál lehet kérni egy havi fix előfizetési díjat, az SMS darabszámától függetlenül.

Sok csomagnál kapunk kedvezményt a havi díjból, ha bizonyos feltételeket teljesítünk, máshol ingyenes készpénz-felvétel a jutalmunk, másik helyen mi választhatunk, melyik kedvezményt szeretnénk kérni.

A kedvezmény feltételei is igen változatosak. Van, ahol elég, ha akárhány tételben 150 ezer forint érkezik a számlánkra, máshol ennek egy utalásból kell jönnie, megint máshol csak a munkabér címszóval érkező utalást fogadják el.

Sok helyen még további feltételek is keserítik az életünket, mert még elvárnak két csoportos beszedést és két állandó utalást vagy két utalást és két kártyás vásárlást. Ember legyen a talpán, aki a sok és-vagy feltételek között nem veszíti el a fonalat.

Van olyan csomag, ami olcsónak tűnik, de fizetünk minden egyes tételsorért 15 forintot, legyen az utalás, vagy kártyás vásárlás, így a hónap végén a legdrágább csomagok egyike lesz. Szintén van olyan csomag, ahol még a betétlekötésért is fizetni kell.

Nem ismeretlen költség a számlacsomag-váltás egyszeri költsége sem, ami akár 20.000 Ft(!!!) is lehet.

Több bank ad látraszóló kamatot a pénzünkre, ami szintén átrendezi a számlák költségeit.

Folytathatnám a sort, mi mindenre kell még figyelni, de talán ennyiből is látszik, hogy nagyjából lehetetlen küldetés megtalálni a számunkra legolcsóbb bankszámlát.

Szerencsére pár hete egy felbecsülhetetlen segítséget kaptunk, a bankmonitor.hu oldalán elindult egy teljes körű, profi számlacsomag-kalkulátor.

Eddig is voltak próbálkozások ilyen kalkulátorra, de azok vagy túlságosan leegyszerűsítettek voltak, vagy éppen túlságosan agyonkomplikáltak, én még nem találtam egy használhatót sem közöttük.

Itt azonban minden szempont fel van víve, a bankolási szokásainkat akár nagyvonalakban, akár teljes részletességgel megadva a program egy listát készít a legolcsóbb bankszámlákról, figyelembe véve minden járulékos költséget, mint bankkártya éves díja, számlalevél postázása és ehhez hasonló egyéb rejtett költségek.

Figyel arra, hogy a számlánkra havonta érkező összeg egyben jön-e, illetve munkabér-e, hogy az egyéb feltételeknek megfelelünk-e, stb.

Nem csak azt tartja számon, hogy esetleg diák, 26 éven aluli, vagy éppen nyugdíjas valaki, de még azt is tudja, hogy néhány banknál ingyenes a számlavezetés, ha ott hitellel rendelkezünk.

Előzékenyen kiszámolja a jelenlegi díjcsomagunk teljes havi költségét és összeveti egy másik általunk választott csomaggal.

Az adatbázist naponta karbantartják, így nem találkozunk két éve már elavult adatokkal, mint néhány oldalon.

Egy szó, mint száz, mindenkinek érdemes kiszámolnia, mennyit nyer egy számlacsomag váltással akár a mostani, akár egy másik banknál. Az adatainkat itt vihetjük fel, érdemes a részletes keresést választani.

(Vannak kényelmi faktorok is, például nem éri meg a szomszédos városba utazni bankolni, ha nálatok nincs az adott banknak fiókja, vagy havi 120 forintért nem utazod át kétszer a várost, ha csak ott van fiók, de ezt már neked kell tudnod.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

58 hozzászólás

 • louie
  Helló!

  Egy kérdésem lenne, hogy ha internetes vásárlást kártyás fizetéssel zárom le (nem utalással), tehát például PayPal-el, vagy OTP felületén keresztül, akkor az olyan vásárlásnak számít, mint egy üzletben fizikailag vásárolni, tehát annak a költségeivel kell számolnom?

 • Kiszamolo
  igen.
 • Anna
  Érdekes! A Gránit Bank nem szerepel náluk! Pedig még mindig élen járnak, ha 150.000 nettó érkezik a számlára, akár 2 részletben is. Mi így csináljuk: Kedvesemmel egy számlán leszünk (így megvan a nettó 150 ezer), társkártyával, így hó végén visszakapjuk a levont tranzakciós adókat! Számlavezetés ingyenes. (MÉG!)
 • Krisztián
  OFF: Vállalkozásokról lesz valamikor szó esetleg?
 • janoka
  Én még ezt az összehasonlítós oldalt tudom ajánlani:
  http://www.bankracio.hu/
  Szerintem ez jobb erre a célra.
 • mutyilufi
  Hát nálam kapásból ott elbukott hogy nincs benne az a számlacsomag ami nekem van… Szóval van még mit reszelni rajta.
 • nns
  A számítás a bankmonitoron nem veszi figyelembe, hogy mennyi pénzt parkoltatunk folyamatosan a bankszámlán. (Felmérések szerint idehaza nagyon sokan tartanak jelentősebb összegeket a folyószámláikon)
 • Jenő
  Ha már [Bankmonitor] doboz a blog mellett, érdemes lenne odatenni mellé egy (valós) inflációs adatot is. Tényleg, a hivatalos inflációs adat nem egyezik a ténylegessel, nemde?
 • pdw
  A korabbi 0FT-os szamlak celkozonsegenek sztem az Erste Szupernulla az egyetlen alternativa meg. Ott csak a kartyanak van dija (de az azert a legtobb mas banknal is megvolt, kiveve Axa, Citi talan).

  Mas: Malacpersely kamata 4.5% majus 13-tol 🙁

 • peter
  Tényleg jó a program, de hiányzik belőle a legolcsóbb számlacsomag, amit a Gránit bank ad.
  Bizonyos feltételekkel ott minden ingyenes ha jól emlékszem, kivéve a kártyadíjat, miközben az Axa kamathozóhoz hasonlóan, de annál alacsonyabb kamatot ad lekötés nélkül.
  És kisvállalkozóknak is van hasonlóan jó csomagja.
  Én még nem találtam olcsóbbat.
 • silvershield
  Helló!

  Számomra a bankmonitor kicsit komplikált volt. Viszont a bankracio.hu -n a jól sikerült tájékozódnom. Számlacsomagokon kívül használtam még betétek összehasonlításra is. Szerintem korrekt. Vélemény?

 • Bud Fox
  Jómagama a Gránit Banknál vezetek számlát, tavalyhoz képest nem drágult a szolgáltatások díjtétele.
 • khzeros
  Granitos ajanlatok nem szerepelnek az osszahasonlito oldalakon, ha jol sejtem azert mert nincs sok fiokjuk orszagosan. Felhasznalokent mondjuk ez nem kell hogy erdekeljen minket ha egyebkent rendszeresen vagyunk pesten. Tovabbra sem vagyok hasraesve az online banki osszehasonlito oldalak tudasatol, de arra jo hogy az ember elso korben tajekozodjon. A lenyeg ugyis az aprobetus reszekben van, aki biztosra megy ugyis atolvassa a szoba joheto bankok aktualis hirdetmenyeit. Abbol baj nem szokott lenni…
 • pdw
  Sose fogunk megszabadulni a Granithuszaroktol 🙁
 • George
  Amellett, hogy a Gránit bank valóban jó ajánlat, kis fizetésűeknek nem az első a sorban. Már-már gyanús, hogy ennyi bejegyzést olvasok róla. Kicsit olyan brokernet kampánynak tűnik (akik össze vannak fonódva ezzel a bankkal.)
 • sucec
  Ha esetleg olyan számlacsomagod lenne, amit már nem értékesítenek, akkor lehet ilyen…..

  Mellesleg a legteljesebb körű számla kalkulátor ez:
  https://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/alkalmazasok/szvp

  Ebbe benne van a gránit is, meg az összes takarékszövetkezet…

 • Bud Fox
  Akkor mondj egy számlát, amely ingyen kínál átutalást, vagy kp felvétet. Valahol még a kártyás fizetésért is levonnak. A Gránit Banknak szüksége van a Brokernetre, mivel vidéken is fontos az értékesítés. Demján Sándor pedig elég hiteles személy, hiszen egy társaságot a mögötte álló emberek tesznek megbízhatóvá.
 • Hanga
  No akkor én is gránitozok: Megnéztem a csomagjaikat és a Bajnok csomag nekem pont jó lenne. Ugyan kártyára nem lenne szükségem, de belefér. Mi a baj ezzel a bankkal, amiért nem akarunk róla hallani ? Világosítsatok fel, mielőtt elhamarkodottan váltok és ajánlom az ismerőseimnek is! Köszi előre is.
  Akinek van ilyen: lehet kérni, hogy a számlakivonatot ne postázzák?
 • Tomy
  Oh shit! De az már jócskán az alapkamat alatt lesz. Vagy arra számítanak, hogy addigra Matolcsy elfelezi az alapkamatot?
  Mert úgy viszont jó lesz a 4.5 🙂
 • Zabalint
  “Demján Sándor pedig elég hiteles személy, hiszen egy társaságot a mögötte álló emberek tesznek megbízhatóvá.”

  LOL

 • Hanga
  Még az ERSTE szupernulla mellé : “Utaltassa hozzánk munkabérét vagy nyugdíját! Most 15.000 forintot jóváírunk Önnek!” S ha jól értem a csomag bankkártya nélkül is kérhető.
 • Req
  Sokszor érdemes akár a saját bank számlacsomagjai közt is jobban körülnézni, mert jelentős különbségek lehetnek! És igen, oda kell figyelni a számlacsomag váltásnál az esetleges díjra is (van, ahol nincs).

  Minden esetre egyre nehezebb az élet a bankokkal, résen kell lenni, ha valamelyest jól akar járni az ember. Mert hiába kínál egy bank jó számlavezetési feltételeket, ha mondjuk a betéti kamatok alacsonyak. A megtakarított pénzt ide-oda tologatni is egyre kevésbé éri meg. 🙁

 • Janos
  a PSZAFes kalkulator szinte hasznalhatatlan. Nagyon keves szuresi feltetellel dolgozik
 • Walhalla
  Aki maradt a K&H zéró díjcsomagánál,és továbbra is 150000Ft érkezik havonta a számlára,annak továbbra is ingyenesek a szolgáltatások,csak már nem értékesítik a csomagot.
 • Janos
  Az a baj, hogy tulzottan picike, igy nyilvan konnyebben bedol, es kevesebb ember szamara elerheto a foldrajzi tavolsagok miatt.
 • George
  Mondjak egyet? A helyzet, hogy a Gránitban is csak a legjobban keresők engedhetik meg maguknak az ingyenes átutalásokat. Elhiszem én, hogy sokan vannak, akik megengedhetik maguknak a 150.000 Ft bentartását vagy 280 ezret keresnek havonta, de ne ez a magyar átlag.
 • AtomG
  azért szerintem azon túl, hogy egyik vagy másik számlacsomag 100 ft-tal drágább v olcsóbb is sok szempont van a bankválasztás során:milyen a bank elhelyezkedése, mennyire megközelíthető bkv-val (lehetőleg útba essen a munkahely és lakás között) /autóval (ingyenes parkolás), milyen a nyitvatartása (pl nekem a “K és H” bank Zero-ja ezért nem jöhetett szóba sosem, mert az összes fiók csak 4-ig vannak nyitva, kivéve a hétfőt, de akkor is csak 5-ig, ami számomra, dolgozó ember számára elfogadhatatlan)
 • tgwh
  Nem erről az erste számláról volt szó, mint a ,,tehetőseknek ingyenes” kategória? Tán még egy külön cikket is kapott.
  Más: jó, hogy visszajött a régi rendszer, így nem kell regelni a hozzászólásokhoz.
  Más2: 1195 Ft-ot vettek le, paypal-en utaltam 5 eurót. Most akkor ez mi? 239 Ft egy euró? Miért is jártam ilyen jól?

  OTP Jumpról nem éri meg váltani, nekem az jött le 😀 lakástakarék + 2015-ben lejáró ötéves lekötés, internetre meg majd megkérdezem a jelszavam, mert nem sikerül belépni 😀

 • jurta
  Malacpersely:

  Kiszámoló folyamatos biztatásai és (lehet, nem véletlenül) a csökkentéshullám kezdete előtt indult +4000 Ft-os akció októbertől végül is rávett egy Malacra. A 12 hó végén majd számolok egy effektív hozamot, kíváncsi vagyok az eredményre. (Lehet, inkább most kéne számolnom, és rögtön fel is mondanám? :-))

 • jurta
  Kezdjem részletezni a Magnetet? 🙂
 • jurta
  “A bankolási költségeink eddig is igen komoly összeget emésztettek fel”

  Hát, mondjuk magánszemélyeknek “eddig” (tranz.adó bevezetéséig) nem annyira. Konkrétan csak az nem váltott ingyenes számlára, aki lusta volt hozzá. Legalább a Kiszámoló-olvasók közül. 🙂

 • Lacus
  Nekem jelenleg az OTP Ban(ditá)k-nál van még a folyószámlám, de már szökök elfele. Elegem lett a Multipontos programjuk totális hazavágásából és az egyre drágább, mondhatni azt – az országban az a legdrágább bank – mindenféle trükkjeiből. Persze a sok birkának oly mindegy minden, hisz szinte észre sem veszik, hogy mennyiket buknak a laza hülyeségeiken. Egy példa: az Europark Intersparjában a pénztárak előtt van egy bankautomata. A sok agyment ott vesz ki pénzt drága plénzen, hogy aztán fizessen a pénztáraknál. Nem veszi tudomásul egyik birka sem, hogy a pénztáraknál kártyával is lehet fizetni.
 • Lacus
  Amikor kersegéltem, nekem a K&H Bank dijnullázó csomagja lett szimpatikus. Már oda utaltatok mindent és úgy vagyok vele, ha végleg elfogy a pénzem az OTP-nél, nekik “viszlát, szevasztok” – lesz.
  De nézegettem sok környező ország-beli bankot is, hisz náluk nincsen bank- és tranzakciós adó. A jövedelem oda is EU-n belül átutalható, míg a számlához járó kártyával meg ugyanúgy fizethetek bárhol, mint itthon tettem ezeddig. Ingyenesen!
 • Lacus
  De lehetne végre tömegesen követelni azt is, hogy amint az régen elvolt, a munkabérünket/nyugdíjunkat ne a bankoknak utalják át (azokat inkább hagyják ki az egészből) hanem fizesse csak ki a munkahely, avagy hozza ki a pénzespostás. Mivel ezt elvárni alapvető emberi jog lehet!
  A bankokba meg csakis az vigye a pénzét, aki totál-hülye vagy saját zsebének, pénztárcájának mindenkori ellensége!
  Bár ilyen okosságot bírka ország birka népétől elvárni – egyenlőre bizony – de eléggé reménytelen vállalkozás.
 • Walhalla
  BKV-val én is nehezen közelítem meg a helyi bankfiókot,mivel siófoki vagyok:-),de azért maradok a zérónál.Az ATM-ellátottság nagyon jó,ami nagyon fontos a saját ATM pénzfelvétnél a költségek miatt.
 • gab
  Ez így van, a bankokat szerintem törvényben kéne kötelezni, hogy legyen egy havi 1x ingyen kivehető, semmilyen költséggel nem járó számlájuk. Vagy lehessen készpénzben kapni a fizut. Jelenleg ez így árukapcsolás, kötelező lehúzás nekem és garantált profit nekik. Majd én eldöntöm, mennyi pénzt akarok náluk hagyni. Most már gyakorlatilag a legtöbb (szinte összes) banknál ingyenesen hozzá sem tudok jutni a _saját_ pénzemhez! (És senki nem linkelje be, hogy de, van ingyenes kp felvétel, nem megyek a Citihez.)
 • pdw
  Citinel pont nincs. Erste-nel van nagyjabol csak.
 • gab
  OK, de te szakértő vagy, úgy emlékszem a Citinél még mindig ingyenes a KP felvétel, feltéve ha egy rakás pénzt hagysz náluk pocsék kamatra.
 • tgwh
  Én kp-ban kapom a fizetésem.
  Jelenleg nem, de pár év múlva fizethetek, ha a nagypárnánál magasabb kamatot szeretnék elérni valamiféle megtakarítással…
  Szóval megint ott vagyunk, hogy a többségét úgyis lehúzzák a bankok…
  Nem hülyék kitalálni ilyen aprólékos pénzlenyúlást, bezzeg ha hóhelyzet van, pár sms-nél többre nem futja…
 • iambandee
  1 apróság: Bár a bankmonitor 0 Ft-osnak mutatja az Axa Kamathozónál a bankkártyás vásárlás díját, valójában ott is vonják a 0,2 %-ot. (Tőlem legalábbis! :))

  Még egy szó a Gránitról: Én gondolkodom(-tam?) a belépésen, és nem hallottam semmi rosszat róla, ezért megleptek itt a Kiszámolón levő negatív vélemények. Most akkor tényleg van valami gáz, susmus a Gránittal, vagy tényleg csak annyi, hogy kicsi, ezért könnyen bedőlhet?

  Kiszámoló, ha van időd, írhatnál erről a bizonyos “a bankrendszer 50%-a magyar kézben legyen” teljesülésének előnyeiről és hátrányairól.

 • janoka
  Szerintem a Gránit bank legnagyobb hátránya az, hogy csak a nagyobb városokban van egy-egy bankfiókja, ATM-je. Ez persze változhat a jövőben, de biztos, hogy jó pár év kell még, amíg vidéken is komoly tényező lesz.
 • George
  Én nem akartam azt sugallani, hogy a Gránittal nem stimmel valami. Ahogy írtam korábban: szerintem kis keresetűeknek nem való.
  Még írok konrkétumot: a Granitnak egyetlen fiókja van! Ott lehet úm. a bankból pénzt kivenni, betenni stb. Vidéken brokernetes ügynökeik vannak, akik nem is látnak bele a banki rendszerbe, ők csak üzletkötők. A hozzáértésük közepes, bár kedvesek, ha valakinek ez számít. Ha van devizaszámlád, azt is csak Pesten tudod pénzzé tenni, mivel kártyával nem férsz a devizádhoz. ATM limitet csak díj ellenében állíthatsz. A bajnok csomagnál 150e Ft látraszólóan kell legyen stb.
 • GabenHUN
  A szupernullahoz.
  Ma voltam bent nyitni. Az elso honap eleg szukreszabottan lehet 0 forint. A szamlanyitas utan kell a fizetesnek ugyan abban a honapban erkeznie, kulonben felszamolnak 1490 Ft-ot, ha jol emlekszem. Azaz az atlagembernek 1-5-10-e kozt erdemes nyitni.
 • GabenHUN
  Te lennel az a penzpostas, aki fizeteskor tobb millkaval setalgat?
  A bank egy baromi kenyelmes dolog, nem kell pl. keszpenzt hurcolnod, vagy otthon tartanod. Igen, neha bicskanyitogato modszereik vannak, de nem hiszem, hogy a cihaban folyamatosan erteket veszto penz olyan nagy okossag lenne.
 • pdw
  Ez nem teljesen pontos.
  A fizu erkezesnel az adott honap 15-etol kovetkezo honap 15-eig kell beerkeznie es akkor az adott honapra nem szamoljak fel.

  Azaz, ha te mondjuk Aprilis 1 es 15 kozott kapod a fizetesedet, akkor Marcius 16-Aprilis 15-ig kell nyitni a szamlat, ha viszont Aprilis 16-30 kozott akkor Aprilis 16 es Majus 14 kozott.

  Idiota megoldas, de ez van.

 • pdw
  0.3%-ot raszamoljak azt hiszem.
 • pdw
  Azert nem hulyeseg nehany tizest otthon tartani. Elkepzeleto h lehal a bankod vagy az ATM vagy akarmi. Olyankor ciki van.
 • GabenHUN
  Én csak azt mondom, amit az ügyintéző.
  Én egyébként 1-5-e közt kapom, tegnap nyitottam, azaz benne lennék a sávban a te írásod alapján, mégis azt mondta a hölgy, hogy mivel márciusban nem fog érkezni munkabér utalás, ezért erre felszámítják a díjat.
 • pdw
  Az nem szamit, azok nem tudnak semmit altalaban. Valahol az ASZF-ben van ez leirva.