Melyik a legolcsóbb bankszámla?

2013-03-13
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A bankolási költségeink eddig is igen komoly összeget emésztettek fel, ez tovább nőtt a tranzakciós adó januári bevezetésével. Mivel a bankok különféleképpen hárították át az új adót, jelentős átrendeződés indult be a piacon.

Az eddig olcsó vagy egyenesen ingyenes számlacsomagok váltak drágává, míg mások a kisebb emelés miatt lettek vonzó lehetőségek.

Mivel egy átlagos felhasználó számlacsomagja csak a tranzakciós adó miatt havi átlag 400-500 forinttal lett drágább, érdemes átnéznünk a számlacsomagunkat, találunk-e jobb ajánlatot a piacon.

Az összehasonlítás nem könnyű, mert több járulékos költség nem látszik a havi számlakivonaton. Ilyen például a bankkártya éves díja, aminek az árát a szolgáltatók idén általában nagyon felemelték (így hárítva át a bankkártyás vásárlásokat terhelő tranzakciós adót.), illetve ahol ingyen volt eddig a kártya, mostantól fizetni kell érte. A legolcsóbb bankkártya éves 2300-2700 forintos díja máris havi kétszáz forinttal drágítja meg a számlavezetésünket. Külön gondot okoz, hogy sok helyen a második évtől drágább a kártyadíj, de mi a reklámokban általában csak az első éves díjjal találkozunk.

Egyre több bank számol fel költséget a számlakivonat postán való kiküldéséért (illetve ad kedvezményt az elektronikus számlaküldés esetén).

Van, ahol fizetni kell havonta az internetbankért, máshol ez egy ingyenes szolgáltatás. Egyik bank felszámol díjat az internetbank belépési SMS-ért, a másik ingyen adja azt.

A kártyahasználat után kérhető információs SMS az egyik banknál ingyenes szolgáltatás, a másiknál darabonként 25 Ft, a harmadiknál lehet kérni egy havi fix előfizetési díjat, az SMS darabszámától függetlenül.

Sok csomagnál kapunk kedvezményt a havi díjból, ha bizonyos feltételeket teljesítünk, máshol ingyenes készpénz-felvétel a jutalmunk, másik helyen mi választhatunk, melyik kedvezményt szeretnénk kérni.

A kedvezmény feltételei is igen változatosak. Van, ahol elég, ha akárhány tételben 150 ezer forint érkezik a számlánkra, máshol ennek egy utalásból kell jönnie, megint máshol csak a munkabér címszóval érkező utalást fogadják el.

Sok helyen még további feltételek is keserítik az életünket, mert még elvárnak két csoportos beszedést és két állandó utalást vagy két utalást és két kártyás vásárlást. Ember legyen a talpán, aki a sok és-vagy feltételek között nem veszíti el a fonalat.

Van olyan csomag, ami olcsónak tűnik, de fizetünk minden egyes tételsorért 15 forintot, legyen az utalás, vagy kártyás vásárlás, így a hónap végén a legdrágább csomagok egyike lesz. Szintén van olyan csomag, ahol még a betétlekötésért is fizetni kell.

Nem ismeretlen költség a számlacsomag-váltás egyszeri költsége sem, ami akár 20.000 Ft(!!!) is lehet.

Több bank ad látraszóló kamatot a pénzünkre, ami szintén átrendezi a számlák költségeit.

Folytathatnám a sort, mi mindenre kell még figyelni, de talán ennyiből is látszik, hogy nagyjából lehetetlen küldetés megtalálni a számunkra legolcsóbb bankszámlát.

Szerencsére pár hete egy felbecsülhetetlen segítséget kaptunk, a bankmonitor.hu oldalán elindult egy teljes körű, profi számlacsomag-kalkulátor.

Eddig is voltak próbálkozások ilyen kalkulátorra, de azok vagy túlságosan leegyszerűsítettek voltak, vagy éppen túlságosan agyonkomplikáltak, én még nem találtam egy használhatót sem közöttük.

Itt azonban minden szempont fel van víve, a bankolási szokásainkat akár nagyvonalakban, akár teljes részletességgel megadva a program egy listát készít a legolcsóbb bankszámlákról, figyelembe véve minden járulékos költséget, mint bankkártya éves díja, számlalevél postázása és ehhez hasonló egyéb rejtett költségek.

Figyel arra, hogy a számlánkra havonta érkező összeg egyben jön-e, illetve munkabér-e, hogy az egyéb feltételeknek megfelelünk-e, stb.

Nem csak azt tartja számon, hogy esetleg diák, 26 éven aluli, vagy éppen nyugdíjas valaki, de még azt is tudja, hogy néhány banknál ingyenes a számlavezetés, ha ott hitellel rendelkezünk.

Előzékenyen kiszámolja a jelenlegi díjcsomagunk teljes havi költségét és összeveti egy másik általunk választott csomaggal.

Az adatbázist naponta karbantartják, így nem találkozunk két éve már elavult adatokkal, mint néhány oldalon.

Egy szó, mint száz, mindenkinek érdemes kiszámolnia, mennyit nyer egy számlacsomag váltással akár a mostani, akár egy másik banknál. Az adatainkat itt vihetjük fel, érdemes a részletes keresést választani.

(Vannak kényelmi faktorok is, például nem éri meg a szomszédos városba utazni bankolni, ha nálatok nincs az adott banknak fiókja, vagy havi 120 forintért nem utazod át kétszer a várost, ha csak ott van fiók, de ezt már neked kell tudnod.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram