Forintosítják az autó és a személyi kölcsönöket

Ma megjelent egy közlemény az NGM honlapján, miszerint a kormány megállapodott a Bankszövetséggel, hogy a lakáshitelek után forintosítják a deviza és devizaalapú nem fedezett hiteleket is. Ide tartoznak a személyi kölcsönök és gépjármű hitelek is.

A közlemény szerint a megállapodás kiterjed a lízingre is, nem csak a hitelekre.

Az árfolyam megegyező lesz a lakáshiteleknél alkalmazott tavalyi árfolyammal, ezzel 31 milliárd forintot, vagyis több mint 10%-ot nyernek az érintettek.

A különbözetet a bankok és az állam fele-fele arányban fizeti ki.

A leveleket decemberben kezdik el postázni, onnan 30 napig lehet kérni, hogy maradjon a deviza alapú elszámolás, ennek hiányában a forintosítás megtörténik.

Share

64 hozzászólás

 • kridli
  “A megállapodásban rögzítették azt is, hogy a jelzáloghiteleknél novemberben alkalmazott és a mai árfolyam közötti különbség okozta terhet fele-fele arányban a bankok és az állam átvállalja az ügyfelektől.”
  Azért ez vicces, hogy az autó és személyhiteleknél az állam belenyúl a saját zsebébe, a lakáshiteleknél meg nem.
 • Kiszamolo
  mert ez aprópénz, az meg brutál sok volt.
 • kridli
  Persze, csak az elv az érdekes, hogy mindig azt hangsúlyozták korábban, hogy a lakáshitelek a fontosak, azokat kell “megmenteni” stb., a többivel kb nem is foglalkoztak még csak kommunikációs szinten sem, most meg még bele is szállnak lóvéval. Dehát nem először csinálnak segget a szájukból.
 • Piroska
  Én arra leszek kíváncsi, hogy a sok devizahitelesnek nem tetszett a deviza lakáshitelek forintosítása vagyis hőzöngtek miatta pl facebookon azok most elsőként fogják kérni a forintosítást vagy maradnak devizahitelnél.
 • tpapru
  Engem ez kiakaszt! 20 éves autóval járok, egy szaros 50 nm-es lakásban élek a feleségemmel és a 4 éves gyerekemmel, mert nem akartunk hiteleket felvenni, inkább a saját vállalkozásunkat építettük. Spóroltunk, adóztunk, félretettünk, és kurva sokat dolgoztunk. Reggel mikor elmegyek itthonról a gyerekem még alszik, este mikor hazajövök már alszik. Az én terheim 10%-át a faszért nem vállalja át az állam??? Azért, mert én nem akartam a szomszéd meg az ismerősök előtt villogni nagyobb házzal, újabb autóval??
 • Micó
  Piroska!

  Ez a nap legokosabb észrevétele!

 • barna
  úgy látszik valahogy kell a népszerűségi mutatót csinosítani…
 • Peka
  Te csináltad, csinálod jól – mármint azt, hogy nem vettél fel hitelt úgy mint sokán mások – de azt ne várd, hogy állam bácsi csak ezért megsegít. Én minden állami támogatást ellenzek, ami nem kötelezi a támogatott felet kompenzációra (pl.: alanyi jogon járó kedvezmények). Soha életemben nem igényeltem és nem is kaptam semmilyen állami támogatást. Legyél büszke arra, hogy saját erőből megoldod a családod anyagi szükségleteit, van megtakarításod, nincs hiteled és koncentrálj a vállakozásodra! Azzal törődj, ne az állami támogatásokkal! Én is több mint tíz éves autóval járok, bérelt lakásban élek (van sajátom, de ezt most hosszú lenne itt részletezni), sokat dolgozom, de van megtakarításom, és azon vagyok, hogy mindhárom gyerekemnek a maximális támogatást meg tudjam adni a tanuláshoz és az életkezdéshez. Olvastad amit Miki írt a milliomosokról? Ha nem, akkor tedd meg. Nagyon jó post!
 • Zedder

  Szerintem valamit félreértesz, a forintosításon kb. senki sem nyert az államot leszámítva, mivel kényszerből realizáltak egy óriási árfolyamveszteséget minden érintett számára.

  Persze ha holnaptól dupla ennyi lesz az euró, akkor az más téma.

 • B.Csaba
  Maximálisan megértem a kiakadásodat, de:
  1. Az ingatlan (és most az autó) hitelek már nemzetgazdaságilag veszélyeztették kis hazánkat. Olyan mennyiségű embert kellett önmagától megmenteni, amennyien már a többieket is lehúzták volna a mélybe.
  2. Ezek a hitelesek buktak már eleget eddig is, szerintem a Te egyenleged “pozitívabb” mint az övék.
  3. Hozzád hasonló gondolataim, amikor előjönnek azzal nyugtatom magam, hogy: lesz még itt megbicsaklás, lesz még itt “éhezés” (nem szó szerint), de akkor is nyugodtan fogok tudni aludni. A szaros 50nm-es lakásom még mindig meglesz…

  Egyébként csak kicsit vagyok jobb Nálad: 16 éves az autóm, de a gyermekeim összéletkora 4-gyel több. 🙂 Lesz még olyan idő, amikor az előrelátásod/unkért hálásak leszünk.

 • Topfly
  Érdemes elolvasni a Portfolio.hu elemzését a devizahitelekkel kapcsolatban. 2008 után a magyar devizahitelesek kamatai növekedtek svájci frankbank, a lengyel adósoké meg csökkentek, a svájci alapkamat csökkenése miatt. A magyar adósok “megmentése” gyakorlatilag csak a tisztességtelen emelés egy részének a visszaadását jelentette! A lengyel adósok ezen felül meg az árfolyamvesztesség 90%-át is visszakapták, a magyar adósok viszont piaci áron lettek forintosítva.

  Magyarán valódi segítséget nem kaptak a magyar devizahitelesek, csak a pofátlanul tisztességtelen rész lett törölve az adósságból.

 • Kiszamolo
  Már ha eltekintünk például a végtörlesztéstől, meg attól, hogy a lengyel bankok nem kaptak a nyakukba évi több százmilliárdos különadót csak úgy.

  Vagy például a kormány úgy döntött, hogy bár tényleg volt pénzváltás a hitelekkel, de akkor sem lehet ezért pénzt felszámolni. Ezért utólag átírta a magánszerződéseket, hogy ahol volt ilyen költség, oda írjunk nullát és kész.

  A zloty is jobban állta a sarat, így a különbség is kisebb volt.

  S még mindig kérdés, hogy a lengyel törvény köszönőviszonyban van-e az alkotmányos joggal és vajon ki állja a költségét? Ha csak a bankok, miért? Ha az állam, miért más fizeti meg, ha valaki mohó volt és nyerni akart a devizás hitelen?

  De ezt a vitát már százszor lefolytattuk, nem akarom újra kezdeni.

 • Zedder

  ” lesz még itt megbicsaklás, lesz még itt “éhezés” (nem szó szerint), de akkor is nyugodtan fogok tudni aludni. A szaros 50nm-es lakásom még mindig meglesz…”

  Van egy rossz hírem: ha igazi megbicsaklás jön, akkor az 50nm-es lakásodat első éjszaka feldúlja az orkhorda, és neked meg a családodnak reszeltek.

 • graphite
  “20 éves autóval járok, egy szaros 50 nm-es lakásban élek a feleségemmel és a 4 éves gyerekemmel,”

  Én is szinte így voltam vele, 18 éves autóm volt, a lakás 65nm, a fiam 4 éves volt, a lányom 2, reggel, sötétben mentem, eset sötétben értem haza, és reménykedtem, hogy abban a hónapban épp ne emeljen a bank kamatot, hogy jusson pénz kajára.

  2007-ben vettünk fel 14 millió ft hitelt, sajnos forint hitelt nem kaphattunk, mert csak 6.5 millió ft önrészünk volt. 2013-ban, miután visszafizettünk 11 millió ft-ot a fennálló tartozás 21.5 millió ft volt. Ha fizetésemelést kaptam a kamat rá 2 hétre pont annyival emelkedett (ez az én hülyeségem volt, hogy a fizetést ahhoz a bankhoz utaltattam, így mindig látták, mennyi a pénzem). Forintosítás után, jelenleg 19.2 millió ft a tartozás, eddig visszafizetett összeg 13.8 millió ft. Ha irigykedni akarsz, most megteheted.

 • Petike
  : én nem leszek valszeg népszerű a véleményemmel, de szerintem ha megkérdezed a gyerekeket hogy sok pénzt akarnak-e vagy az apukájukkal lenni, akkor gondolkodás nélkül az utóbbit fogják választani. Nem ér semennyi pénz sem annyit, hogy csak aludni lásd a gyerekeidet.
 • bobo
  • Jól mondta, én boldogabban éltem, amikor semmink sem volt. Egy romos, lyukas tetejű házban laktunk.

  • Nektek legalább volt házatok. Mi huszonhatan laktunk egy szobában, bútor nélkül. A padló fele hiányzott, ezért mind egy sarokban kuporogtunk, hogy le ne essünk.

  • Szerencse, hogy volt szobátok, mi a folyosón laktunk.

  • Ó, én csak arról álmodoztam, bárcsak egy folyosón lakhatnánk! Hát nekünk az egy kastély lett volna! Mi a szemétdombon laktunk! Minden reggel arra ébredtünk, hogy ránk öntenek egy rakomány rothadó halat. Folyosó? Ház? Hahaha!

  • Mikor azt mondtam, ház, tulajdonképpen egy földbevájt lyukat értettem alatta, szakadozott vászonnal beborítva. Nekünk az ház volt.

  • Minket kilakoltattak a mi földbevájt lyukunkból! …. Attól kezdve a tóban laktunk.

  • Mázlisták! Nektek legalább volt tavatok. Mi viszont 150-en laktunk egy cipősdobozban. Az út közepén.

 • Kiszamolo
  Ez mi akar lenni?
 • Zedder
  Szar angol humor :))))))
 • bobo
  csupán irónia. Az egyre kisebb lakásokra és idősebb autókra a hozzászólásokban. Elvileg linkeltem a forrást.
  facebook.com/Fuszeres/posts/320531061313897
 • kridli
  Monty Python
 • Ahlan
  Értettem bobo szarkazmusát 🙂 Nekem olvasása után rögtön ez jutott eszembe:

  “Különben sem maga a pénz jelenléte teszi boldogtalanná az embereket, ahogy ezt sokan gondolják. Alapvetően az emberek saját magukat teszik boldogtalanná azzal, hogy nem elégednek meg azzal amijük van. Ha megkérdeznénk egy szegény embert, hogy mitől lenne boldog, lehet, hogy azt mondaná, hogy mondjuk, ha lenne egy nagy háza meg egy autója, akkor boldog lenne. De ha egy olyan embert kérdeznénk meg, akinek van nagy háza meg autója, hogy ő akkor mért nem boldog, lehet, hogy azért, mert ő egy repülőt akarna magának venni, de nem telik rá. Az ember mindig többet akar, nem elégszik meg azzal amije van, így szükségszerűen folyamatosan megéli a hiányt, és boldogtalan. Ha több pénzed van, az igényeid is nagyobbak. ”

  OFF: Miklós nem lehetne számozni a kommenteket, hogy könnyedén azonosítható legyen ki, mire válaszol?
  ON:

 • graphite
  leírva lehet, hogy vicces, végigélni nem volt az… Most, hogy már országot váltottunk a családdal, már 120m2-en élünk, és 7 éves az autó 😉
 • Csillag V
  Én napok óta beteg vagyok a rengeteg szerencsétlen menekült láttán. Most ,hogy szakadt az eső bőrig ázva fekszenek a tranzitokba.
  Az az ember ne panaszkodjon, aki legalább ágyban tudhatja a gyerekét !!!
 • gunnerwatter
  Ezek szerint nagyon el akarják engedni a forint árfolyamát. Vagy tévednék?
 • Spidy
  Gőzerővel dolgoznak a devizakitettség csökkentésén, mind magán, mind állami oldalon. Ez tényleg extrém fontos, nagy rizikó tényező volt az emberekre és bankokra nézve is.

  Legalább ez most pozitív lépés… Becsüljük meg.

 • Vass Barbara
  Szerintem nem lehet kizárólag közgazdász szemmel nézi a devizaszerződéseket.
  Itt jóval többről van szó.. A bankok/állam számtalan hibát vétettek, amiért felelniük kell(ene). Nyilván az ügyfél is, de talán a legkevésbé a 3 fél közül..

  Az alábbi videóban egy jogi csapat vezetője részletesen elmagyarázza, hogy miért. Kérem, cáfolja meg bárki a videóban elhangzottakat. Nehéz lesz, mert nagyon egyszerűen és tisztán fogalmaznak. Főleg jogi szempontból.. Örülök, hogy már van jogászunk is a blogon.

  youtube.com/watch?v=s4zNzJRhnSY

 • KZoltán
  Én is remélem, hogy még találnak sok-sok felelőtlen embert, akiket a közösből ki lehet menteni. Például remélem, bevezetik a feltétel nélküli alapjövedelmet (vagy hogyishívják), végül is elég nagy felelőtlenség ide születni!
 • Kiszamolo
  Igen spidy, ha nem hangoztatnák öt éve, hogy le kell értékelni a forintot, hogy mi lehessünk a legolcsóbb összeszerlő üzem Europában, hogy elvehessük Kínától az olcsó rabszolgamunkákat, csak ezt megakadályozza a sok devizás hitel és államadóság, nos, ha nem ez lenne a mantra, akkor nem is aggódnánk.
 • Kiszamolo
  Nyilván mindenki hibás, de legkevésbé az, aki üres zsebbel és lyukas cipőtalppal 3 milliós autót vett nulla forint önerővel 10 éves részletre.
 • KZoltán

  Na igen, csak mindig van előzmény is, jelen esetben a Marx Károly Közgazdaságtudomány Egyetemen kiképzett ‘kapitalizmus szakértők’ vasáron átpasszolták a feldolgozó iparunk piacait (lásd a ‘legszebb’ példát élelmiszer-feldolgozó ipar), nem egyszerű másképp a fizetési mérleget visszabillenteni.
 • Kiszamolo
  De jó is lesz az a megoldás, ahol a nemzet oligarchái gyáraiban a tömegek mai 60 ezer forintért fognak robotolni, aki pedig ennél többre vágyik, az elmegy Londonba, amíg még lehet.

  Értem én, hogy ez jó az elitnek, akiké lesz a gyár, de azért én nem szeretnék egy ilyen országban élni.

 • Barnabás.Jog
  Ajánlom a cégjegyzéket (szerinted miért “reload” a cég neve? Segítek: az “eredeti” patrónusnak 2014. március 14-én lett egy szerb férfi az új tulajdonosa és ügyvezetője, tevékenységi körök között mind a két cégben: hal kiskereskedelme, csomagolás, bontás, vasút építése, testedzési szolgáltatás)

  12 percig néztem, de 11.25 és 12.00 között akkora sületlenséget mond (előtte meg csak arról beszél, hogy ő nagyon meg akarta ismerni, hogy mi a deviza-alapú hitel), amiért egy harmadéves jogász már nem megy át kötelmi jog vizsgán.

  Nem az a baj, ha valami érthető (a cikkeket is úgy írom, hogy inkább érthető legyen, mint maradéktalanul szakmai), hanem hogy ha úgy tesznek valamit érthetővé, hogy a valóságot ferdítik el. A szívátültetés is egyszerű: kivágod mind a két szívet és a régit kicseréled az újra. Csak ez nem igaz: ennyiből se megérteni, se szívet átültetni nem lehet…

 • delspam

  Megerősíteni tudlak én is, te csináltad jól (meg én). Engem is bosszant időnként, ez az egész megmentősdi, de az igazság valahol fél úton leledzik, ami meg jogilag nyilván nehezen lenne kezelhető, meg nem is lenne elég populista a politikának.
  Vannak olyanok akik valós és érthető, sőt logikus igényüket próbálták hitellel megoldani, pl nem akartak 2 gyerekkel 100e-t kidobni albérletre, és vannak olyanok akik csak simán nem tartották a lábfejüket a takaró alatt, meg még a szomszéd ágy takarója alatt sem. Na ők valóban nem érdemelnek (érdemelnének) segítséget.

  Én is bérből fizetésből raktam félre sok-sok év alatt egy 50nm-re meg egy 12 éves kocsira (átlagnál kicsivel jobban keresek, ami ehhez nélkülözhetetlen szerintem)
  Onnan nézd ezt a dolgot mikor bosszús vagy miatta, hogy a te párnád amire a fejed lehajtod esténként sokkal békés(ebb) álmot ígér, mint a hiteleseké.

 • Barnabás.Jog
  Megnyugodtam, a pénzügyekhez sem értenek jobban, mint a joghoz: a 2014. évi beszámolójuk szerint 9 millió bevételük volt, 3.5 millió mínuszban zártak. 2013-ban 27 000 Ft(!) bevételük volt, 3.6 millió mínuszba zártak. NAV végrehajtás van mind a két cég ellen, a reload-ban idén júniusban több végrehajtási ügyszámon lefoglalták a tagok társasági részesedését is. Biztos nem megy úgy a hal kiskereskedelem, mint várták.

  De egyszerűen és tisztán fogalmaznak. “Ne a tényeket nézzék.”

 • Zedder

  Hihetetlen, hogy még mindig vannak, akik az utolsó elcsesztt szalmaszálba is kapaszkodnának. Nézzük akkor az élet legfontosabb alapvetéseit:

  1. Ha hibázol, akkor az a TE felelősséged, ne várd, hogy megmentsenek, se akard másra kenni a saját el nem végzett házifeladatod következményeit!
  2. A pénzügyek veszélyes vizek
  3. Attól még TE vagy felelős minden cselekedetedért!
  4. Sokadszorra is elkövetheted ugyanazt a hibát, sokadszorra is szajkózhatod ugyanazt a sületlenséget, továbbra is TE leszel a hibás, sőt, a hülye (értelmes ember ugye tanul a saját hibájából…)
  5. Ha még mindig nem érted, goto 1

 • Grza
  : nem, nem fizettél VISSZA 11 millió forintot 2007-13 között… Az első év befizetéseinek 90%-a kb. kamat…
  Sem nem fizettél “vissza” 13.8 milliót a forintosításig.
  Egy átlagos lakáshitel (20 évre) esetén kb. dupla annyit kell “vissza” fizetni mint a tőke.
  Viszont az elején a befizetés nagyja kamat, a végén a nagyja tőke.
  Ld. annuitás…(//kiszamolo.hu/miert-nem-csokken-a-hitelem/)

  Ha forintban vetted volna fel, akkor a hátralévőd 8 év után kb. 10 millió lenne a 14-ből.

  Úgyhogy VISSZA fizettél kb. 3-4 milliót, fizettél kb. 10 millió kamatot, és az árfolyam meg duplázódott…

  Esküszöm a következő meglepetés 2-3 év múlva éri az embereket, amikor a forinthitelt fogják felmondani hogy milyen sokkal tartoznak még…
  Azt a táblát meg grafikont a hivatkozott cikkből kötelezően alá kéne íratni az ügyfelekkel.

  Szép vonalon levezetni még a hátralévő tőkét.

 • Zedder

  Akkor sem fogják érteni. Majd jön a szokásos mantra a mocskos pénzéhes bankokról.

  Ja, hogy azt várják el, hogy 10-20 évig ingyen használhassák a bank pénzt? Én kérek elnézést…

 • L70
  Szóval a mi 3 fős családunk 9.300 Ft-tal támogatja azokat (mert valahogy a zemberekkel szokták az ilyet megfizettetni), akik többsége kivagyiságból vett magának új autót, miközben egy huncut vasa sem volt rá, és derogált neki gyalog / kerékpárral / közösségi közlekedéssel közlekedni. Tudom, a jelenlevők mind meg tudják magyarázni, hogy dehogyis volt ez kivagyiság, ezért írtam oda, hogy “többsége”.

  Bocs, hogy azt mondom, de inkább elmennénk belőle másfélszer az állatkertbe.

 • Kiszamolo
  Ne számold ki, hogy mennyibe kerül az ezermilliárdra becsült éves korrupció és a hasonló nagyságrendű áfacsalás a családotoknak évente…
 • Vass Barbara
  Zedder!

  Köszi a kioktatást, és nagyjából egyet is érthetnénk. Csakhogy engem átvertek, erre már számtalan bizonyíték van, de most nem is ez a lényeg, hanem a megoldás. Mert azért irkálok ide, hogy megoldjam a helyzetet. Teccikérteni? Te, mint nagy erkölccsősz.. Ha 180-on kiválthattad volna a hiteled nem váltottad volna ki??? Mert szegény bankok, és igen is meg kell fizetni nekik ami jár???

  Nos, én akkor nem tudtam kiszállni 180-on, de most már 256-ra köteleznek. Érted??? Hol itt az igazság?? A lengyelek most gyakorlatilag 170 ft-nak megfelelő zlotyin szállhatnak ki!!! Nem a kamat a gond, hanem a tőkeösszeg növekedése ami a chf alap miatt brutálisra nőtt!! Persze, hogy mindenbe belekapaszkodok, vagy inkább pusztulnom kéne???

  És? Ehhez mit szóltok? tv2.hu/musoraink/tenyek/183348_adosokkal_egyezkednek_a_bankok.html

  A fenti riportból kiderül, hogy annak van igaza, aki nem fizet..

 • Vass Barbara
  Miklós! Te elvileg a “nép” segítségére vagy!! A mérgezett hitel nem fizetése kapcsán a bank kiegyezik az ügyféllel, méghozzá nem is akárhogyan.. A cibnél akár 10%-on is kiszállhat az ügyfél, vágod??!! Nos, ez mire enged következtetni???
  Portfóliótisztítás, aha.. A becsületesen fizető pedig nem kap ajánlatot, hanem húzhatja az igát továbbra is..

  Te, mint tanácsadó, aki elvileg az ügyfele érdekeit képviseli.. A fenti tények ismeretében vajon adnál-e olyan tanácsot, hogy nem fizessem a törlesztőmet, hisz akkor akár egy komoly ajánlatot is kaphatnék a bankomtól.. ?? Sok-sok milliót “spórolnál nekem”.. És ugyebár az én érdekeim ezt kívánnák.. Hát, nem ez lenne a helyes tanács?? Vagy szerinted még sok-sok milliót kéne veszítenem inkább, hogy máskor ne legyek ilyen hülye?

 • Kiszamolo
  Drága Barbara, te az összes “hitelkárosult” oldal összes okosságát elolvastad már, ahol hozzá nem értő emberek oktatnak olyan hozzá nem értő embereket, akiknek olyat mondanak, amit hallani szeretnének.

  Hogy ők az áldozatok, őket atverték, egyébként is hibás termék, és nem nekik kell visszafizetni a hitelt, hanem még nekik jár kártérítés.

  Miközben a “szakértőkről” messziről látszik, hogy igazi kóklerek.

  Meg belinklelgetsz ide Blikk szintű riportokat, ahol a kétfejű kecskék születéséről tudósító riporterek előadják a nagy semmit.

  Ne haragudj, erre a szintre nem akarok lemenni, se energiám, se kedvem nincs hozzá.

  Ha ilyen embereket szeretnél hallgatni, hogy önigazolást nyerj magadnak, száz oldalt találsz magadnak.

  Ha hinni akarsz nekik, higgy, ha nem akarod visszafizetni, amit kölcsön kértél, ne tedd, engem nem különösebben zavar.

  De ne offolj szét minden topikot ezekkel a butaságokkal légy szíves.

  Több tucat cikket írtam a témában és több ezer hozzászólást.

  Azokat olvasd el, ha a véleményemre vagy kíváncsi.

 • Dpeter

  Én azt nem értem, hogy ha (a lakáshitelekhez képest) elenyészően kis összeg a most kiváltandó devizahitel, akkor miért gátja ez a leértékelésnek? Miért kell megmenteni? Én továbbra sem tartom jó üzenetnek, hogy a lyukas cipővel hitelre LED TVt vásárlóknak, Repülővel nyaralóknak, 0Ftért új autót “vásárlóknak” az adófizetők nyúljanak a hóna alá. Vagy félreértek valamit?
 • Kiszamolo
  Több százezer szavazóról beszélünk. Nem az összeg a fontos.
 • kridli

  “Mert azért irkálok ide, hogy megoldjam a helyzetet.
  Hát gratulálok ha szerinted az idióta kommentjeiddel megoldod a helyzetet.
 • Piroska
  .” A becsületesen fizető pedig nem kap ajánlatot, hanem húzhatja az igát továbbra is.”

  Na látod ez zavarja igazán a devizahitel fel nem vevőket is. Ők még a becsületesen fizetőknél is kevesebbet számítanak csak fizetik a plusz terheket,hogy más hülyeségét kifizettessék vele.
  .

 • graphite
  De, visszafizettem ennyi pénzt. Az, hogy ebből mennyit fordított a bank tőketörlesztésre, az egy másik dolog. Ugye, ha sok trombitarézt vásárolnak a bankárlegények, akkor kevesebb jut tőketörlesztésre, és több kell kamatra. Az eredeti elképzelés szerint a CHF hitel egyik pozitívuma lett volna, az alacsony kamat (HUF-hoz képest). Amikor az árfolyam épp elszállt, akkor a CHF alapkamat 0% körül volt. Pont akkor fizettem én 7.2% kamatot. Bár a szerződésben – ami mint tudjuk csak jelzésértékű a bank számára – az szerepelt, a bank akkor emelhet kamatot, ha a banknak az adott deviza bekerülési értéke növekszik, és nem függ a trombitaréz – vagy egyéb okosságok – világpiaci árától. De azért ne zavartasd magad, BIZTOS neked van MINDIG igazad.

  “Akkor sem fogják érteni.” Ó, dehogynem, én értem. Az ormánysági uzsorást az különbözteti meg egy banktól, hogy nincs PSZÁF engedélye 🙂

 • graphite
  “Szóval a mi 3 fős családunk 9.300 Ft-tal támogatja azokat (mert valahogy a zemberekkel szokták az ilyet megfizettetni), akik többsége kivagyiságból vett magának új autót”

  Én pedig eddig kb. 10 millió forinttal támogattam, Don Vittore gazdaságpolitikáját (CHF árfolyam 156- ról 256-ra változását.)

  Én is inkább elmentem volna 2000 – szer az állatkertbe… 🙂

 • L70

  Ha autóhiteled volt, ne haragudj, de nem sajnállak. Ha a hitel ahhoz a normál méretű lakáshoz kellett normál környéken, amiben laksz a családoddal, akkor igen, sajnállak. A cikk az autó és szabad felhasználású hitelekről szól, nem a lakáshitelről. Ez pedig szimplán egy fogyasztás, olyan, mint az állatkerti belépő. Ha telik rá, megvesszük, ha nem, akkor kihagyjuk, mert nekünk az nem jut.

 • graphite
  Nem autóhitel, lakáshitel, első lakás. A lakás pedig a egy peremkerületben van, 65nm, (ha minden jól megy 39 millióból meglesz) de már nem lakunk ott, elköltöztünk családostól Németországba. Várjuk, hogy emelkedjen az ingatlan ára, és minimális bukóval (~8-10 millió) szálljunk ki belőle.

  A cikk a forintosításról szól, és arról, hogy azok, akiknek nem volt devizahitelük, azt hiszik, ez biztos jó móka volt. Ezért írtam le az én esetemet – nem volt jó móka, és mai napig nem az. Én egy nagy tanulságot szűrtem le az esetből: soha többé nem kötök semmilyen szerződést Magyarországon működő pénzintézettel. Sokak szerint ezt érzelmi alapon mondom, pedig a kiszámíthatatlanság miatt mondom ezt, pl. ha a bank nem tartja be a szerződést (pl. úgy emel kamatot, hogy azt nem tehetné meg a szerződés szerint) semmi esély egy bíróság előtt. Vagy pl. a forintosítási törvény, stb.