Napi ábra: az amerikai jegybank eszközállománya

2023-04-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az elmúlt 15 évben a jegybankok világszerte úgy ontották a pénzt a piacokra, mintha nem lenne holnap. A pénzpumpálásnak két fő lehetősége van, az egyik a kamatok alacsonyan tartása (olcsó a hitel és senki nem akar megtakarítani kamat nélkül, ezért mindenki költi a pénzt), a másik, hogy a jegybankok mindent összevásárolnak a piacról a végtelen nagy pénztárcájukkal, így nyomva le a kamatokat és öntenek pénzt a gazdaságba.

Azt már minden közgazdász hallgató megtanulta első évfolyamon, hogy ha több pénz kerül a rendszerbe úgy, hogy nincs mögötte több áru vagy szolgáltatás, az inflációt okoz. Ha nem előbb, akkor utóbb.

Ha elszabadul az infláció, mit lehet tenni? Növelni a kamatokat és leépíteni az összevásárolt eszközállományt. Csak akkor sokan gondban lesznek, államok, cégek és magánemberek is, ha a hiteltörlesztő akár a többszörösére is ugrik a magasabb kamatok miatt.

Az eszközállomány csökkentésének többször nekifutott már az amerikai jegybank, először a COVID köpött bele a levesbe, majd most a bankcsődök és a miatta kialakult mini-pánik miatt indult el újra felfelé a mennyiség. Jól látszik az ábrán, hogy felpumpálni könnyű volt a mérleget, leépíteni annál nehezebb. Érdemes azt is megnézni, hogy 2008 előtt tartósan hol volt a mérleg és azóta hová nőtt meg.

Mérleg és eredménykimutatás

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram