Napi ábra: az amerikai jegybank eszközállománya

Az elmúlt 15 évben a jegybankok világszerte úgy ontották a pénzt a piacokra, mintha nem lenne holnap. A pénzpumpálásnak két fő lehetősége van, az egyik a kamatok alacsonyan tartása (olcsó a hitel és senki nem akar megtakarítani kamat nélkül, ezért mindenki költi a pénzt), a másik, hogy a jegybankok mindent összevásárolnak a piacról a végtelen nagy pénztárcájukkal, így nyomva le a kamatokat és öntenek pénzt a gazdaságba.

Azt már minden közgazdász hallgató megtanulta első évfolyamon, hogy ha több pénz kerül a rendszerbe úgy, hogy nincs mögötte több áru vagy szolgáltatás, az inflációt okoz. Ha nem előbb, akkor utóbb.

Ha elszabadul az infláció, mit lehet tenni? Növelni a kamatokat és leépíteni az összevásárolt eszközállományt. Csak akkor sokan gondban lesznek, államok, cégek és magánemberek is, ha a hiteltörlesztő akár a többszörösére is ugrik a magasabb kamatok miatt.

Az eszközállomány csökkentésének többször nekifutott már az amerikai jegybank, először a COVID köpött bele a levesbe, majd most a bankcsődök és a miatta kialakult mini-pánik miatt indult el újra felfelé a mennyiség. Jól látszik az ábrán, hogy felpumpálni könnyű volt a mérleget, leépíteni annál nehezebb. Érdemes azt is megnézni, hogy 2008 előtt tartósan hol volt a mérleg és azóta hová nőtt meg.

Mérleg és eredménykimutatás

Share

33 hozzászólás

 • Laci bácsi
  Aranyat kell venni. Ez a nagy titok. Persze fizikai befektetési aranyat, nem papír aranyat (tőzsdén kereskedett ETF) … a többit az idő megoldja. Na meg a FED.
 • Utilsman
  Vannak kétségeim hogy ezt a pénzmennyiséget a FED már a büdös életben nem fogja tudni vissza szívni a piacról. Ha igen kínkeservesnek ígérkezik (pl tömeges csődök árán). Kb. 28-30ezer millárd dollár, jó adatot találtam?
 • Buy & Hold

  Röviden: lol

  Szemléletesebben:

  images.app.goo.gl/kLam951PMRKL7Fet7

 • Pistu
  “nem papír aranyat” – Gondolom bizalomhiány miatt, biztonsági okokból. Oké, de hol tárolod a fizikai aranyat vagy kire bízod és ez mennyibe kerül?
 • Belavoltam
  Arany, LOL.
 • Grand
  Buy & Hold,
  Úgy emlékszem, Laci bácsi írja be ide évek óta ezt az aranyos okosságot, és lehet hozni neki mindenféle grafikont, ő meg van győződve az igazáról. Ennek a fórumnak ezt már így kell megszoknia. Felesleges energiát pazarolni rá.
 • Pietro

  Legalább olvasnád el a cikket, aminek egy grafikonját belinkeled…

  Egyébként bemutatnád röviden a grafikon módszertanát? Milyen részvények és kötvények eredményét mutatja? Az összes, adott években elérhetőt, vagy csak az utólag kimazsolázott felülteljesítőket?

  Az véletlenül sem fordulhat elő, hogy az USA egyik legnagyobb bankja csődbe megy a túlértékelt kötvényei miatt? Hát annak mekkora az esélye, hogy egy bank a fizikai aranya miatt megy csődbe?

  Nem kell minden megtakarítást aranyba rakni, de a fizikai aranyra csak annyit mondani, hogy LoL, kissé leegyszerűsítő megközelítés.

 • Mind1
  Jó az arany, csak nem befektetésnek kell felfogni, mert annak tényleg nem valami acélos az elmúlt évtizedekben. Biztosításként kell kezelni, akkor jó ha netán nagyon elxaródnak a dolgok a világban. Szerintem.
 • Hétszilvafás
  Akkor tudod, hogy „váltság” van, ha megjelennek az aranyasok. Erről szerintem már bőven volt cikk. Értéktárgy, lakóingatlan stb. értékmegőrzésre jó, nem vagyonosodásra.
  Egyébként sem értem, mi ez az aranybuziság, mikor más nemesfémekkel jobban jársz, ha már „fizikai befektetés”. Én már csak tudom, hiszen a 10 millió polgárárpi és klapkagyörgy országa vagyunk.
 • Speki
  Az arannyal van egy hatalmas probléma, mégpedig az, hogy a befektetési arany nagy hányada a jegybankok kezében van.
  Egy-egy nagyobb tétel eladásával, befolyásolni tudják a világpiaci árakat is.
  A másik a biztonsága és hordozhatósága + beválthatósága. Éppen az usa-ban történt meg, hogy korlátozták a beválthatóságát is…
  Ez bármikor megtörténhet most is.
  1-kg arannyal meg nem fogunk rohangálni egyik országból a másikba, azonnal lekapcsolnának..
  Bitcoin lesz a nyerő!
  Biztonsága, hordozhatósága, átválthatósága minden eddig ismert eszközt, magasan felülteljesíti….
  A hagyományos fiat pénzeknek és befektetési eszközöknek bealkonyult, túl bennfentes lett minden és gyakorlatilag a hagyományos pénzekből, bármennyit nyomtathatnak, ahogy ez most is történik és ezzel + az infláción keresztül, tulajdonképpen folyamatosan rabolják az emberek összegyűjtött vagyoneszközeit..
 • jalso
  Az arany LOL-hoz, azert ideteszem ezt a tablazatot, ami kicsit arnyalja a kepet:

  imgur.com/a/bxJ5eg4

  Szerintem nem olyan egyertelmuen rossz valasztas az arany, megvan a helye.
  Mondom ezt ugy, hogy nem vagyok gold-bug, nincs aranyam 🙂

 • Kakaoscsiga
  Prohardverre is jar valaki aki random benyomja,h az arany a tuti, aztan az ellenervekre nem valaszol, hanem kesobb ismet megjelenik, mint egy szellem csak booo helyett araaaaannyal ijesztget.
 • maveryck
  Vége a dollárnak meg az amerikai gazdaságnak! Vagy mégsem, amíg a világ legerősebb hadsere és legnagyobb, legfejletteb gazdasága az amerikai…
 • Endrow
  szuper, és most nézz hozzá bármilyen más befektetést. Az arany értéktartó eszköz, jó esetben az inflációt tartja hosszútávon, vagy kissé felette van. Azonban nem termel értéket, nem csinál neked profitot, így nem is csoda, hogy pl. egy All-World ETF-el hosszú távon jobban jársz.
 • D

  Rettentően manipulatív 2000/2001 környékét választani kiindulásnak. Pontosan akkor volt lokális mélyponton az arany ára…
  imgur.com/a/QBOnp4f

  S még okosabb lenne inflációval korrigált árat használni….

 • Buy & Hold
  ,,Warren Buffett has always said gold is a bad investment, a shiny cube that does not generate earnings or pay a dividend like a stock, or interest like a bond.”
 • Arany-kötvény
  Az említett bank hosszú kötvényeinek árfolyama az emelkedő kamatkörnyezet miatt esett le. Az arany árfolyama pontosan ugyanígy reagál az emelkedő kamatkörnyezetben, csak még plusz költsége is van, ha fizikai. Ha a bank csődbement a hosszú kötvényei miatt, akkor ugyanúgy ment volna csődbe, ha fizikai aranyat tart helyette. Ha nem hiszed, nézd meg az arany és az amerikai 10, vagy 20 éves kötvények árfolyamát 2022 márciustól, amióta elindult a kamatemelkedés. Most az arany áll kicsit jobban, 3 hónapja a kötvények álltak kicsit jobban. Március 10-én, amikor az említett bank bedobta a törölközőt, kb. egyformán álltak. Az arany a pénznyomtatás idején teljesít jól, mint 2020-ban, de olyankor a bank se megy csődbe, akár aranya van, akár bármi mása.
 • Belavoltam
  “Bitcoin lesz a nyerő!”

  Azt hittem, az arany utan nem mar tovabb fokozni, de tevedtem. Mennyi is volt tavaly a btc bukoja? 80% korul? Sok sikert ezek utan, aki bitcoin-ba fektet be.

 • maveryck
  Arany + részvény = Gold Miners ETF. Ha emelkedik az arany ára, akkor ennek általában jobban. Persze fordítva is.
 • LibreWolfUser
  “Az Egyesült Államok költségvetési hiánya 378 milliárd dollár volt márciusban, közel a duplája az egy évvel korábbi 193 milliárd dollárnak – közölte az amerikai pénzügyminisztérium. Az október 1-jén indult folyó pénzügyi év hat hónapjában az amerikai költségvetésben 1100 milliárd dollár deficit keletkezett, ami 62 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.” … (MTI)
 • Z
  Ha az arany árát akarod megjátszani, akkor lehet Gold Futures ETF is, és abban nincs kockázat, hogy az aranybányász cég megy csődbe, de ezzel se vagy beljebb.
  Az arany olyan, mint a bitcoin, max kicsit többen elfogadják, és van használati piaca ékszerben, egyéb tárgyakban, plusz ameddig jegybankok is tartják, addig stabilabb lesz az árfolyama a bitcoinnál, de attól még nem csinál/termel semmit.
 • Utilsman
  pont erre akartam utalni a 2-ik hozzászólásban, csak senki nem vette a lapot: az összállamadósaguk trendszerűen duplázódik vagy minimum 50-60%-kal növekszik évente. Nem látom azt, hogy ebből a mocsárból valaha is kimásznak (ha ezt szeretnék egyáltalán). Legfőképpen a támaszt a petrodollár(olajat eddig csak dollárért vehettél), a világban szétterített amerikai állampapírok garmadája és a mindenütt jelenlévő hadseregük támasztja. Ha vmelyik sérül vagy kiütődik már rövid távon gondok lesznek. Azt is problémásnak tálalom, hogy Japán, Kanada, Anglia mellett a kínaiak kezében van a legtöbb amcsi államkötvény, ami persze kell a folyamatos kereskedelem miatt, de kockázatos az egyre feszültebb Tajvani helyzet miatt.
 • V.A.Laki
  Szerintem az aranynal arra kell fokuszalni, hogy mi tortenik 2008 ota. Azt nem vitatom, hogy ezer eves tavokon eddig 0%-ot hozott, mint a grafikonon latszik (ami nem olyan rossz amugy, nincs masik eszkoz, ami tudja, hogy elasod, aztan ketezer ev mulva kiassa valaki mas es ugyanannyi lovat, tehenet, hazat, foldet tud venni belole). A helyes kerdes szerintem az, hogy “egy soha veget nem ero QE-ben hova mentsem a penzem”, es sajnos most ugy latszik, hogy az arany az egyik eszkozosztaly, ami ki tudja allni ezt. (Ilyen meg az ingatlan, a reszvenyek, bizonyos kotvenyek (nem a MAP), es sajnos valoszinuleg a kripto is, hiaba piramisjatek, bar egy QT beteszi neki a kaput rendesen.)

  Az aranyat emellett adomentesen meg tudod venni, nulla partnerkockazattal letezik a pinceben, egy szatyorban el tudsz vinni 15-20 kilot akar egy masik orszagba is, nincs kivancsi allambacsi, lehuzos bankar.

 • Pietro

  Az érvelésed ott sántít, hogy a betéteseknek eszük ágában sem lenne megrohanni azt a bankot, amelyiknek nagy mennyiségű aranya van bóvli kötvények helyett. A bankpánikok sokszor pszichológiai okokból következnek be (a Szilikonos Bank is így járt.) Olyat én még nem láttam, hogy tömegek estek volna kétségbe amiatt, mert túl sok fizikai aranya volt az adósuknak, akármennyi is volt az arany aktuális árfolyama. Nem véletlenül tartanak a jegybankok is aranyat.

  Egyébként kicsit az almát a körtéhez esete áll fenn, amikor a részvényeket/kötvényeket vetjük össze az arannyal. Egészen más a szerepük.

 • Z
  “….mellett a kínaiak kezében van a legtöbb amcsi államkötvény”

  Ez inkább annak gond, akinek tartoznak általában.
  Lásd orosz zárolt lóvé.

 • Kakó
  .A.Laki
  Dollárt is. Minek cipelnéd az aranyat?
  Valuta elfér zsebben. Ha motozásnál elveszik a valutát, akkor valóshínű az aranyat is.
 • Slumbery

  A két fél közötti háborús helyzetben az államkötvény nem annyira a kibocsátó oldalnak kockázat, mint inkább a felvevőnek. Ha Tajvan körül odáig fajul a helyzet, hogy a kínai – usa viszony hadiállapot jellegűbe süllyed, akkor a kínaiak ihatnak hideg vizet a kötvényekre, amiket az ellenségnek nem fognak kifizetni. Az USA persze nagyot szívna egy ilyen konfliktuson gazdaságilag, de pont nem a kínai tulajdonban lévő kötvények miatt.

 • Kalv
  kérdés, hogy mi történne, ha Kína elkezdené diszkont áron eladni masoknak a kötvényeket? Akkor ki venne az Amerikaiaktól teljes áron? Már ha ez lehetséges, fogalmam sincs hogyan megy ez az államok között.
 • Arany-kötvény
  Ebben lehet, hogy igazad van, de a betéteseknek szintén eszük ágában sem lenne megrohanni azt a bankot, ami készpénzzel van tele. Vagy ha mégis, akkor sem menne csődbe, ellentétben azzal, ha arannyal van tele. Ettől viszont még a készpénz borzalmasan rossz befektetés. Abban egyetértünk, hogy az arany szerepe más, de ugyanúgy más-más a kötvény, a részvény, a bitcoin, a nemtőzsdei részesedés, az ingatlan, a készpénz, az áru, a festmény és a bármi más szerepe is. Ha befektetni akarsz, akkor valahogy mégis össze kell hasonlítani őket.
 • Nyomd a gazt!
  bitcoinnak van egy olyan nagy hatranya hogy net nelkul nem letezik. Ha egy orszagban lekapcsoljak a netet vagy epp letiltjak a bitcoinhoz tartozo dolgokat akkor ahhoz nem fersz hozza. Es volt par ilyen eset a kozelmultban. Raadasul menekules kozben egy pendrive-ot eleg konnyu tonkretenni vagy elveszteni.
  Menekuleshez idehaza eurot erdemes tartani. 1kg arannyal is lehet rohangalni, mivel eleg kicsi helyet foglal, de azt elobb penze kell tenni hogy tudj belole vasarolni, pont mint a bitcoint is. A gyors valtasnak meg altalaban ara van. Az euroval meg azonnal tudsz vasarolni.
  De ha nem akarsz 1kg arannyal vagy 20millioFt-tal rohangalni akkor elore gondolkodsz es kulfoldon (mondjuk osztrakoknal) nyitsz egy szamlat ahova beteszed a 20milliot. Kisgatyaban atszoksz a hataron, felveszed a penzed es mesz tovabb a dolgodra.
 • Pénznyomda
  Azért 2008 óta elég sokat nőtt a gazdaság, tehát több áru és szolgáltatás van a pénz mögött.

  Na mennyit is nőtt? Évi 2%? Kontra 900% eszköz állomány növekedés.

 • Speki
  “Nyomd a gazt!”
  Látom a Bitcoinról fogalmad sincs. Amikor trezorba rakod, onnantól kezdve nem könnyű elveszíteni.
  Ha mégis vagy olyan balek, hogy elveszíted a trezorodat, akkor még mindig ott van a 24 szavas biztonsági kulcsod amivel újra vissza tudod állítani a számládat.
  Egy országban lekapcsolják a netet, akkor sincs vége, ahhoz az egész világon le kellene kapcsolni… De még akkor sem lenne vége mert amint visszakapcsolnák újra élne a számlád is…
  Egy ilyen trezorban gyakorlatilag milliárdokat (de akár bármekkora mennyiséget/értéket) tudsz tárolni és biztonságosan hordozni határokon átívelően..
  20 millió arany, gyakorlatilag apró pénz.. és ezt nem is tudod biztonságosan hordozni sőt, még az eu. területén sem ugrálhatsz 10000 eurónál többel.. 1 kg befektetési arannyal, (ha azt a zsebedben viszed) ugrálni az gyakorlatilag csempészés..
 • Bélus

  “Azt hittem, az arany utan nem mar tovabb fokozni, de tevedtem. Mennyi is volt tavaly a btc bukoja? 80% korul? Sok sikert ezek utan, aki bitcoin-ba fektet be.”

  Mennyit is emelkedett idén? 80% körül?

  Egy hullámzó árfolyamnál csak az eséseket emelitek ki? Ne legyetek már debilek!