Gazdagodj meg gyorsan, hitelből!

2012-03-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Pont egy hete, hogy rosszat mertem írni Kiyosaki úrról, aki az egyik prófétája a gyors meggazdagodásnak. Az ortodox módszer szerint a meggazdagodás titka a kemény munka és a takarékos élet.

Az unortodox módszer szerint a meggazdagodás útja, hogy kölcsönt kell kérni és ezt a pénzt be kell fektetni olyan pénztermelő befektetésekbe, amik többet hoznak, mint a hitel ára. Ennek a legismertebb módja a hitelből lakásvásárlás, majd annak kiadása albérletbe és a hitel törlesztése az albérleti díjból.

Egész könyvtárnyi irodalma van ennek a technikának, magyarul is sok elérhető ezek közül. (Kiyosaki könyvek, Hétvégi Milliomos és a többiek)

Ezek az okos tanácsok szokás szerint csak egy dolgot hagynak figyelmen kívül: a kockázatot.

Ugyanis ha eladósodsz, azért, hogy megvegyél valamit, ami pénzt termel, akkor rengeteg kockázatot vállalsz fel, amit ezek az emberek nem is értenek.

A pénzügyi ostobaság csúcspéldája, ami pár éve nagy divat volt Magyarországon, hála egy cég jól képzett ügynökeinek. Rábeszélték az embereket, hogy vegyenek fel japán jen alapú hitelt a házukra 5% kamatra, abból unit linked biztosításon keresztül fektessék be kínai részvénybe, ami évente 40-50%-ot hoz és egyszerűen tegyék zsebre a hasznot.

Ezrek, ha nem tízezrek ugrottak bele ebbe az öngyilkos mutatványba.

Elfelejtkeztek arról, hogy mekkora kockázata van a japán jen-forint árfolyam változásának, a japán jen alapú hitel kamatának változásának, a kínai tőzsde bezuhanásának, sőt a japán jen-jüan keresztárfolyama is számít, hiszen japán jenből vettek jüan alapú részvényeket.

Egyetlen kép lebegett a szemük előtt: eljött az idő, hogy a semmiből egy ügyes és okos "pénzügyi tanácsadó" segítségével milliókat csináljanak.

Aki 2007 őszén meglépte ezt a csodamutatványt a gyors meggazdagodás reményében, az 1,5 forintos japán jenből, 5% kamat mellett vett kínai részvényeket 29 ezres árfolyam mellett (Hang Seng index). Most a részvényei 20.680-at érnek, (-29%), a hitele 2,6-os japán jen árfolyamon van, a kamata is 2-3%-kal magasabb. A kezdeti 10 millióból lett 17,3 millió hitel, a 10 millióért vett részvényből pedig 7,1 millió. Így kell bukni 10 milliót, ehhez már csak a hitel kamatait kell hozzácsapni, amit a banknak fizetsz. Ez egész pontosan 14.890.412 forint 20 év alatt. Vagyis gond nélkül buktál 25 milliót egy tízmilliós befektetésen. Erre még a kaszinóban sem lettél volna képes.

Az, hogy a unit linked horror költségei mennyit vitt el, ezek után már szóra sem érdemes. (Itt olvashatsz róla.)

Már régóta mondom, hogy nagyon nagy luxus nem érteni a pénzhez. Nem az a baj, ha nem értesz hozzá, hanem az, ha erről nem veszel tudomást.

De vajon ennek az öngyilkos mutatványnak a fenti próféták által hirdetett egyszerűbb módja vajon mennyire veszélytelen? Hiszen hitelből lakást venni és kiadni veszélytelen cselekedet.

(Az úgynevezett eszközár-buborék akkor alakul ki, amikor egy eszköz (ingatlan, részvény, akármi más) ára a nagy kereslet miatt gyorsabban emelkedik, mint a rá felvett hitel kamata, azaz úgy tűnik, hogy megéri hitelből megvásárolni, mert többet hoz, mint a hitel költsége. Csakhogy ez mindig egy buborék, ami ki szokott gyorsan durranni.)

JP Conyers gyönyörűen leírta a könyvében, ő hogyan járt pórul ezekkel a tanácsokkal (A könyv címe Debt elimination, az Amazonnál lehet kapni.)

Ketten a feleségével az amerikai átlag dupláját, évi 102 ezer dollárt kerestek, de megrészegülve a tuti tipptől, vettek hitelből két ingatlant kiadás céljából. Az édesanyja házára is vettek fel hitelt, abból két nagy hozamú értékpapírt vettek, hogy a 6% hitelkamatért 12% hasznot szerezzenek.

Minden megvolt, ami a gyors meggazdagodáshoz kell, legalábbis az okos könyvek szerint.

Aztán a nagy ingatlanlufi kidurrant, ahogy a részvénypiac is. A mama befektetése elvesztette az értékének nagy részét, a házak ára zuhanni kezdett és a bérlők is eltűntek.

Ott álltak három jelzálog-hitellel a nyakukon, elégséges bevétel nélkül.

Először minden fizetésüket, aztán a gyerekek életbiztosítását kellett beáldozni, majd amikor betörők elvitték a rézcsöveket az egyik házból, hirtelen elő kellett teremteni több ezer dollárt az ellopott csövek pótlásra, hogy újból kiadható legyen az ingatlan. Ennek eredménye a hitelkártyák lemerítése lett.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a betörők visszajöttek és újra elvittek minden csövet.

Megpróbálták eladni a házakat, mert már nem bírták anyagilag. Nem volt érte nagy tülekedés ebben a recesszióban.

Teljesen felborult az életük, elvesztették a hitelképességüket, felélték a gyerekek megtakarítását, aztán a nyugdíjról is elfeledkezhettek, fülig merültek hitelkártya-adósságba, sőt még a mama hitelkártyáit is lemerítették. Az ingatlanokat végül hatalmas bukással tudták eladni, ez mellett is bankcsődöt kellett jelenteniük. Ez volt az ára a mohóságuknak és a pénzügyi butaságuknak. Életük végéig bőségben élhettek volna az átlagnál kétszer nagyobb fizetésükből.

Ha érdekel, végül hogyan is másztak ki ebből, olvasd el a könyvüket. Amiről én szeretnék most beszélni, hogy nincs olyan, hogy biztos tipp a gyors meggazdagodásra.

Ha úgy tűnik, hogy mégis, vagy felkapott szerzők azt állítják, hogy működik, akkor csak annyi történik, hogy nem érted, mi benne a buktató, ahogy a szerzőknek sincs halvány fogalmuk se róla. Ezért bátorkodtam bírálni őket az elöző bejegyzésemben.

Tanulj a példájukból és felejtsd el ezeket az ostoba meséket a gyors meggazdagodásról.

A gyors meggazdagodás egyetlen biztos receptje, ha lassan akarsz meggazdagodni. Ha keményen dolgozol a sikerért és sokkal kevesebbet költesz, mint amennyit keresel, akkor semmi nem tud megakadályozni, hogy gazdag ember legyél, már rövid úton is.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en: kiszamolo.hu/feed

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram