Gazdagodj meg gyorsan, hitelből!

Pont egy hete, hogy rosszat mertem írni Kiyosaki úrról, aki az egyik prófétája a gyors meggazdagodásnak. Az ortodox módszer szerint a meggazdagodás titka a kemény munka és a takarékos élet.

Az unortodox módszer szerint a meggazdagodás útja, hogy kölcsönt kell kérni és ezt a pénzt be kell fektetni olyan pénztermelő befektetésekbe, amik többet hoznak, mint a hitel ára. Ennek a legismertebb módja a hitelből lakásvásárlás, majd annak kiadása albérletbe és a hitel törlesztése az albérleti díjból.

Egész könyvtárnyi irodalma van ennek a technikának, magyarul is sok elérhető ezek közül. (Kiyosaki könyvek, Hétvégi Milliomos és a többiek)

Ezek az okos tanácsok szokás szerint csak egy dolgot hagynak figyelmen kívül: a kockázatot.

Ugyanis ha eladósodsz, azért, hogy megvegyél valamit, ami pénzt termel, akkor rengeteg kockázatot vállalsz fel, amit ezek az emberek nem is értenek.

A pénzügyi ostobaság csúcspéldája, ami pár éve nagy divat volt Magyarországon, hála egy cég jól képzett ügynökeinek. Rábeszélték az embereket, hogy vegyenek fel japán jen alapú hitelt a házukra 5% kamatra, abból unit linked biztosításon keresztül fektessék be kínai részvénybe, ami évente 40-50%-ot hoz és egyszerűen tegyék zsebre a hasznot.

Ezrek, ha nem tízezrek ugrottak bele ebbe az öngyilkos mutatványba.

Elfelejtkeztek arról, hogy mekkora kockázata van a japán jen-forint árfolyam változásának, a japán jen alapú hitel kamatának változásának, a kínai tőzsde bezuhanásának, sőt a japán jen-jüan keresztárfolyama is számít, hiszen japán jenből vettek jüan alapú részvényeket.

Egyetlen kép lebegett a szemük előtt: eljött az idő, hogy a semmiből egy ügyes és okos “pénzügyi tanácsadó” segítségével milliókat csináljanak.

Aki 2007 őszén meglépte ezt a csodamutatványt a gyors meggazdagodás reményében, az 1,5 forintos japán jenből, 5% kamat mellett vett kínai részvényeket 29 ezres árfolyam mellett (Hang Seng index). Most a részvényei 20.680-at érnek, (-29%), a hitele 2,6-os japán jen árfolyamon van, a kamata is 2-3%-kal magasabb. A kezdeti 10 millióból lett 17,3 millió hitel, a 10 millióért vett részvényből pedig 7,1 millió. Így kell bukni 10 milliót, ehhez már csak a hitel kamatait kell hozzácsapni, amit a banknak fizetsz. Ez egész pontosan 14.890.412 forint 20 év alatt. Vagyis gond nélkül buktál 25 milliót egy tízmilliós befektetésen. Erre még a kaszinóban sem lettél volna képes.

Az, hogy a unit linked horror költségei mennyit vitt el, ezek után már szóra sem érdemes. (Itt olvashatsz róla.)

Már régóta mondom, hogy nagyon nagy luxus nem érteni a pénzhez. Nem az a baj, ha nem értesz hozzá, hanem az, ha erről nem veszel tudomást.

De vajon ennek az öngyilkos mutatványnak a fenti próféták által hirdetett egyszerűbb módja vajon mennyire veszélytelen? Hiszen hitelből lakást venni és kiadni veszélytelen cselekedet.

(Az úgynevezett eszközár-buborék akkor alakul ki, amikor egy eszköz (ingatlan, részvény, akármi más) ára a nagy kereslet miatt gyorsabban emelkedik, mint a rá felvett hitel kamata, azaz úgy tűnik, hogy megéri hitelből megvásárolni, mert többet hoz, mint a hitel költsége. Csakhogy ez mindig egy buborék, ami ki szokott gyorsan durranni.)

JP Conyers gyönyörűen leírta a könyvében, ő hogyan járt pórul ezekkel a tanácsokkal (A könyv címe Debt elimination, az Amazonnál lehet kapni.)

Ketten a feleségével az amerikai átlag dupláját, évi 102 ezer dollárt kerestek, de megrészegülve a tuti tipptől, vettek hitelből két ingatlant kiadás céljából. Az édesanyja házára is vettek fel hitelt, abból két nagy hozamú értékpapírt vettek, hogy a 6% hitelkamatért 12% hasznot szerezzenek.

Minden megvolt, ami a gyors meggazdagodáshoz kell, legalábbis az okos könyvek szerint.

Aztán a nagy ingatlanlufi kidurrant, ahogy a részvénypiac is. A mama befektetése elvesztette az értékének nagy részét, a házak ára zuhanni kezdett és a bérlők is eltűntek.

Ott álltak három jelzálog-hitellel a nyakukon, elégséges bevétel nélkül.

Először minden fizetésüket, aztán a gyerekek életbiztosítását kellett beáldozni, majd amikor betörők elvitték a rézcsöveket az egyik házból, hirtelen elő kellett teremteni több ezer dollárt az ellopott csövek pótlásra, hogy újból kiadható legyen az ingatlan. Ennek eredménye a hitelkártyák lemerítése lett.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a betörők visszajöttek és újra elvittek minden csövet.

Megpróbálták eladni a házakat, mert már nem bírták anyagilag. Nem volt érte nagy tülekedés ebben a recesszióban.

Teljesen felborult az életük, elvesztették a hitelképességüket, felélték a gyerekek megtakarítását, aztán a nyugdíjról is elfeledkezhettek, fülig merültek hitelkártya-adósságba, sőt még a mama hitelkártyáit is lemerítették. Az ingatlanokat végül hatalmas bukással tudták eladni, ez mellett is bankcsődöt kellett jelenteniük. Ez volt az ára a mohóságuknak és a pénzügyi butaságuknak. Életük végéig bőségben élhettek volna az átlagnál kétszer nagyobb fizetésükből.

Ha érdekel, végül hogyan is másztak ki ebből, olvasd el a könyvüket. Amiről én szeretnék most beszélni, hogy nincs olyan, hogy biztos tipp a gyors meggazdagodásra.

Ha úgy tűnik, hogy mégis, vagy felkapott szerzők azt állítják, hogy működik, akkor csak annyi történik, hogy nem érted, mi benne a buktató, ahogy a szerzőknek sincs halvány fogalmuk se róla. Ezért bátorkodtam bírálni őket az elöző bejegyzésemben.

Tanulj a példájukból és felejtsd el ezeket az ostoba meséket a gyors meggazdagodásról.

A gyors meggazdagodás egyetlen biztos receptje, ha lassan akarsz meggazdagodni. Ha keményen dolgozol a sikerért és sokkal kevesebbet költesz, mint amennyit keresel, akkor semmi nem tud megakadályozni, hogy gazdag ember legyél, már rövid úton is.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en: kiszamolo.hu/feed

Share

26 hozzászólás

 • nnk
  ebből szállóige lesz: “A gyors meggazdagodás egyetlen biztos receptje, ha lassan akarsz meggazdagodni.” Nagyon tetszik!
 • zaama
  nekem is tetszik de így együtt 🙂
  “A gyors meggazdagodás egyetlen biztos receptje, ha lassan akarsz meggazdagodni. Ha keményen dolgozol a sikerért és sokkal kevesebbet költesz, mint amennyit keresel, akkor semmi nem tud megakadályozni, hogy gazdag ember legyél, már rövid úton is.”
  meg persze az egész poszt, mindenkinek olvasni kéne 🙂
 • Zpter
  Előre bocsátom, nem szállok vitába az íróval, józanul gondolkodik. Mindössze azt jegyezném meg, hogy a kockázat, mint olyan, nem kiküszöbölhető a pénzügyi területen, szinte minden döntés mögött ott van. És bizony minél nagyobb eredményt szeretnénk elérni, annál nagyobb kockázatot kell vállalnunk. Nekem a legjobb (legnagyobb) eredményeim soha nem kitartó munkából születtek, hanem valami kockáztatásával, és gondolom vagyunk ezzel páran még így. Elég csak arra gondolni, hányan vannak kis országunkban azok, akik keményen dolgoztak, dolgoznak 5-10-15 stb. éve, és rosszkedvűen jelentik ki; nincs semmim, egyik napról a másikra élek, mi több, bármikor elveszíthetem a létbiztonságomat az állásommal, egy válással, egy betegséggel. Pedig ők dolgoznak keményen, szívósan, folyamatosan és hát bizony-bizony nagyon is igyekeznek kevesebbet költeni a keresményüknél, de hát tudjuk ez miért nem igazán működik.
  A lényeg inkább ott van, kanyarodjunk vissza az elejére, hogy reálisan kell mérlegelni a kockázat/hozam kettőst és ezeket a döntéseket kell kőkeményen meghozni és betartani. Tehát igenis vállaljon fel az ember kockázatot, akár nagyot is, és tegye ezt annak függvényében, hogy mérlegeli, mekkora az egyes kimenetelek bekövetkeztének valószínűsége és mennyi az ehhez tartozó várható nyereség/veszteség érték. Tapasztalatom szerint a nagy nyereségtartalmú eseményekhez tartozó kockázat nem mindíg nagy, sőt….szóval sokszor “meg lehet csinálni”.
  Fontos még az előző mondatom első szava is: tapasztalat, és egy jó tulajdonság: önuralom. Az író pár cikkel előbb a spórolásnál írta, ha nagyon meg akarsz venni valamit, keresd meg, válaszd ki, majd ne vedd meg, hanem várj egy hetet (valamennyit). Nos ez a tanács az élet szinte minden területére jó. A jó és rossz lehetőséget igen-igen gyakran elhomályosítja az érzelmi indíttatású “köd”, hát ezt tanácsos messze elkerülni, akár kivárás útján, akár olyan emberek behozatalával a döntésbe, akik érzelmileg függetlenek.
  Ha már döntöttél és vállalod a kockázatot, nos akkor tényleg jöhet a kemény munka a sikerért.
 • Kiszmol
  A kockázattal semmi baj nincs, ha tudod mi az és tudsz vele kalkulálni.
  Amikről írtam pl. 15% tuti hozamú befektetésről is, nem mondom, hogy rossz dolog, de csak akkor, ha PONTOSAN tudod, mit kockáztatsz és miért cserébe.

  A spórolás önmagában semmit nem old meg, erről hamarosan írni fogok. Az maximum csak egy kiegészítő tett, ha egyébként az útirány jó.

  Ha a kockázat baj lenne, senki nem venne részvényeket. De aki részvényeket vesz, annak tudnia kell, milyen kockázatai vannak a várhatóan magasabb hozamnak.

 • TheElf
  Csakhogy a kockázat sokszor két oldalról is ér. Ha a pénzünket biztos ami biztos alapon forintban tartjuk, de elveszti a vásárlóértékét az is kockázat. Igen, akad aki ezt a Pengővel megtapasztalta. Pedig az a saját nemzeti valuta volt, ahol nem számoltunk árfolyamkockázattal. Emberünk csak a leginkább garantált megoldást választotta mégis rajtavesztett.

  Az elérhető hasznot eladta a biztonság illuziójáért.

  Szorgalmasan dolgozott mégis mindenét elvesztette. Elegendő-e az erre elérhető példák sokasága ahhoz, hogy ezt az utat végleg elfelejtsük?

  Pontosan tudjuk, hogy hány család kerülte a kockázatos befektetését, úgy döntött, hogy megélnek a munkájukból. Aztán egyetlen probléma elég volt ahhoz, hogy ezt a munkát elveszítve tönkremenjenek. Nincs kockázata az egy lábon állásnak? Dehogynincs! A lassú, kemény munkából való meggazdagodás kockázatai éppen úgy valósak, sőt sok esetben jelentőssebbek mint sok gyors “tuti módszer” kockázatai.

  A lassú meggazdagodás (alacsony inflációban bízol, kevés lábon állva a munkád értékének megmaradásában bízol, stb) éppen úgy spekuláció mint a gyors meggazdagodásban bízás. Az okos ember viszont több lábon áll, számol a kockázatokkal, stb.

  A meggazdagodásnak két útja van: Vagy az átlagos életszívonal növekedésben bízol – ami mindenkinek működik – vagy abban, hogy a nálad butább embertől hozzád áramlik a pénz mert te hozol jobb döntéseket.

  Hogy az idődet cseréled AdSense bevételre, hogy tőzsdei spekulációt folytatsz, stb. az rajtad áll. Igen: Sokak számára a Poker is “befektetés” 🙂 Mert egy racionális érvekkel alá tudja támasztani, hogy a befektett pénzével hogy tudja elérni, hogy a nála rosszabb játékostól hozzá áramoljon a pénz.

 • Kiszmol
  Tévedsz, azt is olvastam, éppen tegnap. Az amazonon volt egy könyv 10 dollárért,hogyan gazdagodjunk meg. Az egész hulladék könyv állt 10 oldalból, az egyik tanács az volt benne, hogy írj könyveket az Amazonra és adj el sokat belőle. Mert könyvet írni a hülye is tud.

  Szerencsére én nem 10 dollárt fizettem érte, de ha annyiért vettem volna, tuti elküldtem volna az íróját mindenhová.

 • Vakmacska
  Ez egy klasszikus vicc tovább csavarása: a viccben a fószer újsághirdetést ad fel, ha ön küld nekem 10 dollárt, válaszul elárulom a gyors, tuti meggazdagodás titkát. Persze, a balekok küldték, a válasz pedig a klasszikus egyszavas volt: “ÍGY”. nyehehe, kár, hogy még mindig rettenet sokan bedőlnek valamilyen verziónak.

  A lakáskiadás mint olyan önmagában lehet több lábon állás része, ha a lakást pl. örököljük, és viszonylag normális áron kiadható, nem nagy erőlködés árán. Hitelből, pfffff…..hát, kell hozzája bátorság. A kilencvenes években volt sok ingatlanhirdetés elején hogy “befektetők figyelem” ettől mindig rámjött a harctéri, mert kb. annyit jelentett, hogy bár a lakás egész tűrhető helyen és állapotban van, de vastagon, vastagon túl van árazva.

 • Zabalint
  A lakásvásárlás hitelből kiadás kombó néha működik, márpedig akkor, amikor olyan idióta az állam, hogy támogatja a lakáshiteleket. Nálunk ez történt a 2000-es évek elején. Akik ebbe beszálltak, ugyan nem gazdagodtak meg, de többnyire azért pozitív lett az eredmény, a válságot is figyelembe véve. Nyilván mindezt az állam fizette meg, az adófizetők terhére…

  Amúgy pontosan a befektetést hitelből valósítja meg mindenki, aki tőkeáttétes pozíciót nyit (CFD, certifikátók, stb.), meg amúgy befektetési hitelből is lehet részvényt venni, ami szintén ugyanez az eset. És ha abszolút hozamú befektetési alapot veszek, ott is gyakori eset, hogy a portfólió menedszer ugyan a tőke 90%-át diszkont kincstárjegyben tartja, de a maradék 10%-al annál nagyobb pozíciókat vesz fel a magasabb hozam reményében, tehát ott bármikor lehet a befektető olyan helyzetben, hogy az alapon keresztül gyakorlatilag hitelből fektet be.

 • Zabalint
  A kockázatról pedig annyit, hogy tavaly Portfólió fórumon írogatott néhány arc(biztos most is, de nem jártam gyakran oda), hogy matáv osztalék rallyra 16% THM-es befektetési hitelt vettek fel. Évek óta nem maradt el ez az osztalék rally, biztos hogy ők vállaltak nagyobb kockázatot azzal, hogy rövidtávon, ezen pár hónapban hitelből fektettek be, mint aki 5 éves bankbetétet köt le(inflációs kockázat), vagy 20 évre lakáshitelt vesz fel saját lakhelyre(20 év alatt 5-ször kivághatják az aktuális munkahelyéről)? A telekomnál meg stopot is tehet be, tehát ha nem jön be a számítása, az alap tőkéjét sem biztos hogy bukja.

  Szóval szerintem önmagában nem ördögtől való a hitelfelvétel befektetéshez. Egy rakat más kockázati tényező is van(pl. befektetés időtartama, amit csak példának hoztam fel).

 • Kiszmol
  Leírom sokadszor: nem a kockázattal van baj, hanem azzal, ha valaki nincs tisztában vele. Vehetsz turbo certifikatot, amennyit akarsz, ha pontosan tudod, hogy akár minden pénzedet elvesztheted akár fél nap alatt is, de meg is többszörözheted.

  Ha ezzel tökéletesen tisztában vagy és pontosan felmérted a nagyobb hozamért vállalt nagyobb kockázatot és még ezek után is jó dolognak tűnik belemenni, jó döntést hoztál. Akkor is ha nyertél, akkor is ha veszítettél.

  A gond azzal van, amikor az átlagember belevág rizikós dolgokba, csak mert fogalma sincs a kockázatokról. Olyanok, mint egy óvodás egy csőre töltött revolverrel.

  Mondjuk kíváncsi lennék ezekre a nagy arcokra, amikor hitelből bebukik pár milliót, stop-loss ide vagy oda.

 • Zabalint
  Én értem miről beszélsz, de én meg azt mondom ezzel szemben, hogy mivel a gazdaságot nem a véletlen, hanem számunkra részben vagy egyáltalán nem ismert tényezők irányítják, ezért a kockázatot reálisan fel sem lehet mérni. Kockázatelemzéskor az események múltbeli bekövetkezését és a jelen folyamatokat veheted figyelembe, de igazából csak előbbit ismerheted teljesen, utóbbinak csak a felszínét.

  Egy példa, valaki Ft-ban kapja a fizetését, hát vesz hazai Ft-os államkötvényeket, gondolja, ebben a legkisebb a kockázat. Más meg külföldi bankon keresztül veszi meg egy amerikai noname cég USD kötvényeit. Közben ha a kormány titokban már letárgyalta a részleges államcsődöt, de te nem tudsz róla, akkor azt gondolod, kevésbé kockázatos az első befektetés, pedig valójában már nagyobb. És reálisan ezen titokban tárgyalás esélyét sem tudod felmérni. Vállalati világban még több ilyen lehet.

 • Catinator
  Nem a kockázattal van a baj, ha a felmérhetőség határain belül tisztában vagy vele, hanem ha nem tudod mit jelent, illetve ha nem is tudsz róla.
  Pl. a nagy tanácsadó cégnél az alapképzéseken még szó volt róla, a “szakmai” vezetők – “aki kiejti az ügyfél elött a kockázat szót azt lelövöm” hozzáállással voltak.

  Ha valaki értelmes, az mérlegelni tudja (utánanézéssel, gondolással), aki megijed tőle annak meg nem kellene mindenfélét eladni. Csak az a fránya jutalék….

  Jó olvasni, ki hogy gondolkodik, hol vanak azok a pontok amit nem ismertem, nem gondoltam! Csak igy tovább!

 • Penészes_Songoku
  Hitelből gyorsan meggazdagodni 😀 hogyne, persze! Az illető túl sok trollscience oldalt olvashatott, hozzáértő körökben helyből kiröhögik az ilyen sületlen baromságokat. Hitelekkel játszadozni a meggazdagodás reményében kb. pénzügyi orosz rulett. Előbb ugranék be a legelső divatos MLM-átverésbe, mint ebbe.
  Ilyen hihetetlen szar gazdasági helyzetben, ennyi befuccsolt hitelessel az országban épeszű ember még egyéb célra sem vesz fel uzso…izé, hitelt, nemhogy befektetésre, aztán reménykedik, hogy majdcsak megtérül a dolog. Ennél már csak az jópofább, ha egyből a cseresznyés tőzsdébe szórja be a kocsmában. Aztán majd siránkozhat az adósságspirál kellős közepén…
 • Angyal
  Én ezzel a cikkel nem értek egyet, már bocsánat. Kb a felével igen. Pl, hogy hitelt felvenni japán jen-es befektetésre ökörség és a nagymama házára is butaság felvenni jelzálogot, hogy azt megforgassuk. Ezek tényleg nagy butaságok.
  Viszont Kiyosaki-ékat és a többi ötletadót ide sorolni az vétek. Ők nem sikerrecepteket írtak, hanem elmondták, hogy hogy lehet. Aki mohón, fedezet nélkül halmozza hitelre az ingatlanokat az tényleg kockázatosan jár el, de valószínű, hogy nem olvasta el Robert könyvét figyelmesen.
  Mindig arra bátorít, hogy elemezzük a kockázatokat és hogy legyen már a vásárlásnál meg a tőkenyereség és akkor nem érhet meglepetés, ha esik a piaci ár… Lehet ezt ésszel is csinálni kéremszépen. Én 11 éve foglalkozom ingatlannal és egyre megyek felfelé a lépcsőn. Nem voltam mohó, nem kapkodtam, dolgoztam és dolgozom keményen.. miközben építem a passzív jövedelmet.Ez okosan működik
 • bicajos
  Mindenkinek meg kell találni azokat a módszereket amellyel sikeres lehet. Ez mindenkinél más. Nálam Kiyosaki eddig működik. 23 évesen 2 diplomával (nem pénzügyi) az albérletemet nem tudtam kifizetni, ha az anyósjelöltem nem enged be a lakásába ki tudja merre járnék. Most 40 pár évesen és végig közalkalmazotti fizetéssel (igaz most már 2 pénzügyi végzettséggel)kézujjaim nem elegek az ingatlan számoláshoz. Én Kiyosaki könyveket olvastam. Lehet, hogy mázlista vagyok, de azért nem minden véletlen. Van hitelem is jócskán (csak forint!!), de a passziv jövedelmem már több, mint a közalkalmazotti bérem. Mindez adózás után!!
  Közben befektetek a 2 gyerekembe (ez lesz a legjobb befektetésem ebben biztos vagyok), akik közül az egyik 16 évesen folyékonyan beszél 2 idegen nyelven, még a másik ált. iskolásan lassan ugyanoda ér. Ráadásul felnőtteket megszégyenítő módon gondolkoznak a pénzügyekről is.
 • Geri
  Olvastam a Kiyosaki-ról szóló cikket, nagyon meglepett.
  Bár sok helyen számomra hiteltelen,nem tudom, hogy az író honnan vette az infókat?!olvasta-e egyáltalán valamelyik könyvét?!Nem értem, hogy pénzügyi szempontból milyen jelentősége van annak, hogy K. milyen pozícióban volt a háborúban, ill. gazdag papa mikor halt meg?!
  A cikk nagyon el van túlozva. Én majdnem mindem könyvét olvastam K.-nak, de nekem teljesen más jelentést adott. Sehol nem olvastam, hogy azt tanácsolta volna, hogy mindenki rohanjon gyorsan vállalkozást indítani, sőt inkább az ajánlotta, hogy mindenki az állása mellett indítson vállalkozást!
  Érdekes a vagyonáról szólo rész is: a társa azt nyilatkozta a bíróságon, hogy csak 9 millió a vagyona, mégha ez is az igazság, szép teljesítmény egy olyan embertől, aki ennyire nem ért a pénzügyekhez (mint ahogy a cikk is próbálja ezt sugallni). Folyt köv…
 • Geri
  Ha már a vagyonnál tartunk, érdekelne, hogy a cikk írója mekkora vagyonnal rendelkezik?
  Az, hogy valaki szóról szóra értelmezi a könyveit, az az ő egyszerűségére vall, nem az íróéra (én is találkoztam olyan nővel, aki büszke volt arra, hogy ugyanaz a csillagjegye, mint K-nak). Nagyon sokat tanultam a könyveiből, számomra nagyon hasznosak voltak. Az is érdekes, hogyha K ekkora lúzer, akkor Donald Trump miért pont vele akart könyvet írni? Lehet, hogy Trump is csak egy pénzügyi analfabéta?
  Nekem például nagyon tetszett, amikor arról is írt, hogy hogyan ment csődbe és hogyan állt fel onnan, bár most már tudjuk, hogy azért jutott oda, mert a gazdag papája “pénzügyi bölcsességek”-gel látta el. Valószínűleg jobban járt volna csórikám, ha elmegy alkalmazottnak és élete végéig fizetése X százalékát félrerakja, biztosan mára már nagyobb vagyonnal rendelkezne, nem “csak” 9 millióval…
 • janos
  Kyosaki abbol gazdagodott meg, hogy konyvet irt a hogyan gazdagodjunk megrol…

  O inkabb iro es motivacios trener szerintem. A javaslatai amugy relative egyszeruek: Szerez passziv jovedelmet, es akkor minden jo lesz.

  Ebben szerintem is igaza van, de az o uzletei nem valtak be. Inkabb “csak” a konyvei.
  A veget erdemes elolvasni:
  en.wikipedia.org/wiki/Robert_Kiyosaki

  A lenyeg: Az irasai motivacios irasok. A valo eletbe nem ultethetoek at, mert sok bennuk a tevedes, es igencsak rossz befektetesi tanacsok.

  Szerintem itt is csak a rossz befektetesi tanacsokat kritizaljuk…

 • Evelin
  Kedves Miklós!
  Kiszámoltam, hogy 25 év alatt nettó 30 M Ft-ot kapok kiadott 2 lakásom után.
  Ebből simán törlesztek 25 éves futamidőre 15M Ft-ot (ami így 27 M) és van egy új lakásom (8M önerő után).
  A bérleti díjból levontam az adókat és a lakásfelújítás költségeit.
  Ez sem éri meg? Hol a buktató?
 • Dávid
  Van is meg nincs is igazság abban ami ide írtál.
  Ne feledjük el hogy a gazdagság első szintje az anyagi biztonság, tehát van annyi pénzed amennyiből nagy bajban is ki tudsz jönni. Amíg ez nincs meg senki ne akarjon befektetni főleg ne a leg kockázatosabb üzletekbe. Másodszor sokkal okosabb kicsiben kezdeni és utánna növelni a tétet. Pl amikor meg akartam tanulni szerelni elösször olyan dolgokat szedtem szét a háztartásban amik kidobásra vártak és csak utánna mertem neki álni javítani a Babettámat majd késöbb egy komolyabb motort. Hasonlóan nem szabad egyszerre Sok ingatlant hitelre megvenni és minden pénzt egyből erre feltenni. A 100ezer dolláros házasok is ha összébb huzták volna a nadrágszíjat vehettek volna házat hitel nélkül. Elsőre csak egy házat ami vagy bejön vagy nem és ezek után eldöntik akarnak e ingatlannal foglalkozni. Így viszont a hirtelen mohóságnak nagy ára volt.
 • Tibor
  A buktato ott van, hogy 25 evre tervezel elore. Ami alatt barmi megtortenhet.
  Meg az is, hogy a hitelkamatok elszallnak es a torlesztod megno, illetve az is, hogy a lakberek leesnek, esnem tudod annyiert kiadni mint szeretted volna. Vagy lesz par problemas berlod akiktol nem tudsz szabadulni (de nem fizetnek), vagy eppen bekoltozik a szomszedba egy nepes hangos familia, es senki nem akarja kivenni a lakasodat.

  Persze lehet hogy epp forditva lesz, es minden bejon. Csak eppen latni kell, hogy 25 evre elore tervezni minimum bizonytalan.

 • Janos
  :

  Ha jol latom, akkor a 8 millio forintod felkamatozik a lakasok arara.

  Mennyit ernek a lakasok? Ebbol ki tudod szamolni, hogy mennyia tenyleges hasznod.

 • Gergely
  Nagyon jó a cikk, logikusan levezetted, megtörtént példákkal szemléltetted, és tényleg így van, lassan járj, tovább élsz! Ez nem ilyen egyszerű! Át kell gondolni, bele se fognék ilyen butaságba! A legjobb befektetés a tanulás, mert a tudás az, amit bőven lehet kamatoztatni! Bármiről is legyen szó, na meg ahogy leírtad, kevesebbet költs a keresetednél, legyen megtakarításod. A legnagyobb gazdagság egyébként meg mi más: mint az egészség, és a boldogság, a természettel való harmónia.
 • András
  Donald miatt elolvastam Kiyosaki könyvét.
  Egészen elbizonytalanodtam a pénzügyi dolgaimat illetően, de ez Kiszámoló írás helyretett egy picit 🙂 .
 • Axus
  A válság idején megkeresett egy rokonom, hogy nézzek neki ingatlant a belvárosban. Kérdeztem miért, mit akar vele? Kiadná. Belvárosban mindig van kereslet, meg tudná forgatni a pénzét, lenne stabil bevétele. Mondtam neki, hogy gondoljuk végig. Mondjuk kb. 10millió befektetésre lenne kb. 80 ezer bevétele. Ebből fizetni kell a fenntartást, amortizációt, javításokat, esetleges adót. Munka van vele, a bérlőkkel is lehet gond, és lehet, hogy pár hónapig a jó lakás is üresen áll egy évben. De ha beteszi közönséges bankbetétbe a 10milliót, több mint 1milliós kamatot kaphat érte, bank által garantáltan, munka nélkül (Abban az időben 10% felett voltak a betéti kamatok). Elgondolkodott rajta. Többet nem keresett ezzel az ötlettel. Persze volt ismerős, akinek ingatlanalapban volt a pénze. Javasoltam neki, hogy váltsa bankbetétre. De szerinte az akkor is 8%-ot hozott, ami jobb a betétnél.
 • Péter
  A 10mft-s belvárosi lakas most ér 20mft-t, a kamat pedig 100eft, gondolom, mar nem ker tőled pénzügyi tanácsot.