Százalék, százalékpont, bázispont – Mi micsoda?

Egyre többet hallhatjátok ezeket a kifejezéseket, gondoltam érdemes tisztázni, mi mit jelent, mert sokan rosszul használják őket.

A százalékot mindenki tudja: az állampapír elvárt hozama 8% volt a múlt héten.

Ha ez most 10%-ra emelkedett, akkor a népnyelv azt mondja, hogy két százalékkal nagyobb lett a hozama. Csakhogy ez azt jelenti, hogy 8%×1,02=8,16% a jelenlegi hozam. Mert ha a fizetésed eddig százezer volt és 2%-ot emeltek, akkor most 102 ezret keresel.

Ilyenkor a helyes kifejezés, hogy 2 százalékponttal emelkedett az elvárt hozam.

A bázispont kifejezés rokon a százalékponttal, csak a legkisebb egységet veszi egynek. Ez hozamnál 0,01%, de például a devizakereskedelemben 0,0001 a bázispont mértéke.

Ezért úgy is mondhatod ebben az esetben, hogy 200×0,01%-ot emelkedett, azaz 200 bázispontot emelkedett az elvárt hozam. Vagy a magyar államcsőd elleni biztosítás 620 bázisponton van, az azt jelenti, hogy 6,2%-ot kell érte fizetni.

Igérjétek meg, hogy legalább ti nem fogjátok rosszul használni ezentúl ezeket a kifejezéseket. 🙂

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon: www.facebook.com/kiszamolo

Share

5 hozzászólás

 • Kiszmol
  A baba akár az enyém is lehetne, nagyjából ekkora, de nem, 15 sablon közül választhattam, ez a legolvashatóbb, de ilyen babás.

  Remélem, egyszer majd le tudom cserélni valami témába illőre. 🙂

  A leveledre elfelejtettem válaszolni, majd pótlom

 • Kiszmol
  nem, de köszönjük a grafikus kiegészítést. 🙂
 • Kiszmol
  Az olyan vagányabban hangzik, mint a százalékpont, azért a bázispontot írták. 🙂
 • Bognár Gábor
  Oké, ezt értem, azonban nem csak a pénzügyi területen vannak százalékok. Mi a helyzet mondjuk választási eredményeknél? Ott is százalékpontot kell mondani, nem simán százalékot? Ott nem változásról van szó, hanem arról, hogy a választók hány százaléka szavazott az adott jelöltre.
 • Kiszamolo
  A szavazók 74%-a szavazott az ellenzék jelöltjére, ez 28 százalékponttal több, mint volt négy éve, ha négy éve 46% szavazott az ellenzékre.

  És nem 28%-kal több.