Google kereső vásárlás menüpont

Már néhány hónapja elérhető a Google keresőben a “vásárlás” lehetőség is, de sokan talán még észre sem vették. Így járt Péter is, aki nem habozott e-mailt írni a felfedezéséről.

Mivel sokan vannak még olyanok, akik nem ismerik ezt az új fület, érdemes írni róla néhány szót.

A példa kedvéért cipősszekrényt keresel. Írd be a keresőbe és válaszd ki a “vásárlás” funkciót.

S mindjárt rengeteg találatunk lesz, tudunk szűrni árra, gyártóra, értékelésre és hasonlókra is. Sokkal nagyobb a választék, mintha az árukeresőt vagy bármilyen hasonló szolgáltatást használnánk, hiszen ott csak a fizetett hirdetők ajánlatait láthatjuk. (A kereskedőknek fel kell tenniük ide a termékeiket, még akkor is, ha nem kér érte pénzt a Google. Ezért nem látsz itt minden terméket.)

S ha már vásárlás, nézd meg, mit tud a Google a vásárlási múltadról és az e-maileid közül is kicsit félelmetesen hatékonyan kiválogatja azokat, amik valami vásárlással kapcsolatos e-mailek voltak.

 

Share

65 hozzászólás

 • Maki
  “Es ki vesz barmit elore utalassal? Ahol nincs paypal, en eleve hatat forditok. Kiveve az amazon, nekik meg merem adni a HK szamomat.

  Szoval ennek bedolni, azert nagyon baleknak kell lenni.”

  A paypal mitől véd meg? A fake shop lejelenti, hogy kiküldte az árut, és a fake kiszállító cége visszaigazolja a paypalnak, hogy kiszállították az árut a címedre. Innen kezdve te kell bizonyítsd, hogy nem kaptad meg az árut. Sok sikert 🙂

 • Jani
  “vajon miért nem jelennek meg a Sportjátékshop ajánlatai a Google Vásárlás oldalon?”

  Mert a kereskedőnek kell feltennie őket: support.google.com/merchants/answer/9199328

  Mivel ez praktikusan ingyen reklám a boltnak, ezért valószínűleg azért nem jelennek meg, mert a webshop gazdája vagy nem ismeri ezt a lehetőséget, vagy azt hiszi, hogy még mindig fizetős, mint múlt év októberig volt.

 • Pistu
  Ha jót akarsz akkor saját szervert üzemeltetsz és Nextcloudon tárolod a képeket, jegyzeteket, calendart, stb.

  A Google nemcsak monopóliumra tör a hirdetési piacon, hanem manipulálja is a találatokat üzleti érdekei szerint. A Facebook a használt termék kereskedelemmel próbál egyeduralkodó lenni, már Jófogáson egyes termékekből alig találni, Marketplace meg tele van vele. Látszólag elég fontos ez nekik.
  A kötési szokásaid, ízlésed és egyéb vásárláshoz köthető adataid amúgy rábíznád egy idegenre aki tovább is adja ezeket az adatokat?

 • Tom
  “A kötési szokásaid, ízlésed és egyéb vásárláshoz köthető adataid amúgy rábíznád egy idegenre aki tovább is adja ezeket az adatokat?”

  Anonimizálva adják tovább. Van jelentősége, hogy azt továbbadják, hogy egy budapesti 30 éves férfi forgószékekre keresett éppen? Milyen károd származik ebből, ha a továbbadott infó nincs személy szerint hozzádkötve?

 • Adam

  Az 500.000 forintban egyetértünk. Egy ingyen nyaralásra jó, másra nem. Max. illetékre.

  A hitel viszont nem rossz szerintem. (Bár ugye ez már egy rossz szabályozás utáni helyzetben nyújt segítséget.)
  Olcsó hitel valóban van, de a hosszútávúaknál ez még mindig +5-7 millió kiadás kamatra. Ez először is eltűnik.
  Másrészt van 5/10 éved spórolni. Ha 1 évet kórházban töltesz, még mindig van 4/9 éved spórolni. Az alatt félre lehet tenni a lakásra. Állampapírba is berakhatod.
  Így lesz egy csomó tartalék, előtörleszteni meg a 0-s kamat miatt gondolom nem érdemes.

  Nem oldja meg a gondokat, de ez már szerintem tényleg segítség. Hacsak nem nyomja fel 5-7 millióval a lakásárakat.

 • Csaba

  “A paypal mitől véd meg? A fake shop lejelenti, hogy kiküldte az árut, és a fake kiszállító cége visszaigazolja a paypalnak, hogy kiszállították az árut a címedre. Innen kezdve te kell bizonyítsd, hogy nem kaptad meg az árut. Sok sikert”

  Nem biztos, hogy jól tudom, de asszem a Paypal csak akkor teszi szabaddá automatikusan a pénzt, ha általa megbízhatónak tartott szállító cég igazolja a leszállítást. UPS, FedEx például.
  Ha nem ilyen cég szállított, akkor megvárják a vevő visszaigazolását, és az eladó csak utána jut a pénzéhez. Ha a vevő nem jelzi, hogy megkapta, akkor az eladó/sehonnai szállító köteles bizonyítani a leszállítást.
  Nekem ez az utolsó infóm, de azóta változhatott…

 • Háp

  Nem nézek le senkit, csupán figyelemfelhívás volt a cél, hogy szerencsére ma már van életképes “ellenfele” a google keresőnek.
  Sokáig ez nem volt elmondható, ráadásul sok esetben jó a privát keresés..
  duckduckgo.com/spread

  Ettől függetlenül használok pl google assitant-ot és messze vagyok a “privacy-freak”-től, viszont attól ki tudok akadni amikor egy beszélgetés során említésre kerül egy elektronikai cikk/utazás és fél/egy óra múlva kapom a google reklámokat róla…

 • Nemet
  hat inkabb veszekszem a paypallel vagy a bankommal, mintsem egy random csaloval, aki meg a rendorsegnek is csak annyit mondana, hogy “hat a mokus atutalt nekem x eurot szivjosagbol”
 • Zabalint

  “A paypal mitől véd meg? A fake shop lejelenti, hogy kiküldte az árut, és a fake kiszállító cége visszaigazolja a paypalnak, hogy kiszállították az árut a címedre. Innen kezdve te kell bizonyítsd, hogy nem kaptad meg az árut. Sok sikert ”

  A random noname webshopnál ennél is nagyobb a kockázat, hiszen megadod a bankkártya adataidat a saját oldalukon, innentől kezdve eladhatják a bankkártya adataidat a feketepiacon, vagy maguk szedhetnek le többet is, mint amennyit kifizettél.

  Nem véletlen, hogy belföldön az OTP, K&H, CIB, stb. felületei terjedtek el az online fizetésnél, külföldön viszont az ilyesmit helyből ki kell nyomoznod, hogy tényleg egy ottani bank felülete, de rossz esetben tényleg a saját oldalukon kell megadnod a bankkártya adatokat, és semmi nem garantálja, hogy ne éljenek vissza vele.

 • Maki
  a lényeg, amit írni akartam, hogy bár a google alatt találod ezeket a termékeket, tehát úgy tűnhet, a google ajánlásával vannak ott, semmi sem garantálja, hogy ezek a cégek léteznek. A google nem ellenőrzi őket.

  Ennyit szerettem volna mondani, kérem kapcsolja ki.

 • Pistu
  Kínai shoptól rendeltem nem Ebay-ről. 1 hónap szállítás, a termék nem tudta azt ami a leírásban szerepelt, videó, bejelentés Paypalnak, huzavona, stb. Még 2 hét kb eltelt, után bankkártya jóváírást kaptam. Még a visszaküldést is kivárták volna, ha nem lett volna egyértelmű, hogy az eladó hibázott. Fogalmam sincs hogy merre járt a pénz vagy hogyan oldották meg, de visszakaptam.

  Nem a forgószékes keresés a lényeg, hanem mondjuk a politikai nézeteid, szexuális beállítottságod, stb. Ilyen csoportokat még név nélkül is megcélozni már hozhat kényelmetlen helyzetet.

 • Tom
  “nem a forgószékes keresés a lényeg, hanem mondjuk a politikai nézeteid, szexuális beállítottságod, stb. Ilyen csoportokat még név nélkül is megcélozni már hozhat kényelmetlen helyzetet.”

  A google esetében az ilyen célzás tilos, szóval eleve nem megengedett “bizalmas érdeklődési kategóriákat” célozni.

  Itt olvashatsz erről bővebben:

  support.google.com/adspolicy/answer/143465?hl=hu#zippy=%2Ctroubleshooter-political-affiliation-in-personalized-advertising

 • raverguy

  A duckduckgo.com-ról annyit, hogy egy témában top releváns oldalamon még nem járt a robotjuk így nem adja ki a fő kulcsszóra se, pedig több éves, több linkkel rendelkező oldalról van szó. Nem találtam, hogy hol lehet bejegyeztetni náluk oldalt. Nagyon gyengének tűnik a Google-hez képest.
 • Kris
  Nem is vettem észre hogy MO-n ez nem létezett , angliaban mar sok-sok éve ott az a menüpont és (szinte) soha nem használom. Sok fake bolt van amikben nem bízom. Ha ott találok egy terméket igen alapos kutatómunkát végzek mielott ranyomok a gombra.
 • Lama vagyok bocs

  “Pedig ott a google takeout, amivel kiexportálhatsz mindent, és viheted máshova is.”

  Más ne szívjon ezzel semennyit, ezért gondoltam megosztom a tapasztalataimat:

  Köszönöm az ajánlást, ismertem ugyan a lehetőséget de sosem próbáltam, pontosan ugyanúgy ahogy feltételezem Te sem, hiszen ha Te használtad volna bármikor is fotóid/videóid kiexportálásra, akkor nem ajánlottad volna senkinek, legalábbis én feltételezem a jóindulatod. Ez a lehetőség – nyilván nem véletlenül – egy K A T A S Z T R Ó F A, nesze semmi fogd meg jól, muszáj volt megcsinálniuk, hogy elvihesd az adataidat, csak egy életre megemlegeted ha így teszel. A közel 80GB kép/videó letöltés után AZNAPI DÁTUMÚ az ÖSSZES amelyik nap lekérted a google-től… sőt “kedvesen” még a metaadatokat is leszedik a képekről és json formátumú file-ba ugyan odaadja nekünk melléjük. De ez így tudod mire jó….