Újraindult a támogatott energetikai felújítási hitel

Újra elérhetővé vált a támogatott felújítási hitel lakóépületek energiahatékonyságának fejlesztésére. Újra lehet igényelni Közép-Magyarországon a 0%-os hitelt.

“Tájékoztatjuk a tisztelt kölcsönigénylőket, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című (VEKOP-5.2.1-17 kódszámú) hitelprogram – Budapesten és Pest megye területén megvalósuló beruházások – esetében kérelmek benyújtása 2021. február 22. 9:00 órától ismét elérhetővé válik.

Növelje lakásának, házának energiahatékonyságát, telepítsen megújuló energiaforrást 0%-os hitellel!

Magánszemélyek igényelhetik, minimum 10%-os saját forrással, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére. A visszatérítendő hitelösszeg magánszemélyeknek 500.000 – 5 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet.”

Bővebb infó erre.

Köszönjük minden Gábornak, aki e-mailen elküldte a hírt. 🙂

Share

28 hozzászólás

 • Ferke
  Tehát megfelezték a maximumot (10M->5M), de még így se rossz.
  Mondjuk én ennek a párját várom (GINOP), talán azt is újranyitják még mostanában…
 • sokfa
  udv,

  aki segitene palyazat irasban, keresssen az a4fuzet kukac gemailen.
  maxi hitel, 10 evre johet:) teljes lakas felujitas lesz, BP-n

  koszi

 • Maki
  Jó ötlet hitelből felújítani?
 • Kiszamolo
  Maki, ha a kamat nulla százalék és ha a beruházás megtérül (ha megtérül), akkor igen.
 • Copywriter
  2006-os építésű albérletben lakom:
  – a sarokkád belsejénél kispórolták a sínt, ezért ott lesüllyedt a pereme
  – befolyt ott a víz, és mivel kispórolták a kenhető vízszigetelést, így beázott a másik oldalon lévő szoba
  – valami kínai csaptelepet szereltek fel a konyhába, az csöpögött és feláztatta a másik oldalon lévő gyerekszobát
  – a műanyag ablakok felét nem lehet tökéletesen bezárni, a kilincs nem fordul el, ahol mégis, ott is alul szelel a hideg levegő
  – az összes kapcsoló törött vagy szorul -> ezeket már cseréltem
  Na most kérdem én, hol térül meg a felújítás, ha 15 év után minden kuka? Hacsak nem értesz hozzá, a mester jól átver, és évek múlva az egész 0-ra redukálódik.
  Nem beszélve arról, hogy a felújítási boom miatt elszálltak az építőanyagok és a szakik árai.
 • Máris
  Olyan jó lenne ha társasház felújításra, hőszigetelés is lehetne pályázni, mint anno a panelprogramban.
 • Én is akarok kommentelni...

  Én felraktam 3 éve napelemet (200k HUF termel/év, kb. 16500/hó), plusz kapott a homlokzat 15 centi grafit szigetelést (eddig nem volt), szép új színezést, a födém 30 centi szigeteléssel gazdagodott, hőszigetelt szekcionált motoros garázskapu (a kinti kerítés is kapott automatikát a pályázatba beleépítve), a gázszámlánk havi 12 ezerrel csökkent.
  5,499 millió összesen, 500k önerő, hitel 4,995 millió.
  2 évig nem kellett törlesztenem, mostantól 18 évig fizetek havi közel 24 ezer forintot. Attól eltekintve, hogy a havi megtakarításom (áram+gáz) eddig fedezi a hitel törlesztőjét, a közel 5 milliós tőketartozás az első 10 év során simán elinflálódik a felére, amiből csak 8 évig fizetem a törlesztőt.

  Na ez megéri! A kocsimat céges lízingre megvenni, mert másképp hogyan venném ki a pénzt a cégből (hehe), na az már nem ennyire jó, de szerintem még mindig ok.

 • Petike
  Megoldható vajon hogy ennek a támogatásnak a 0%-os hitelét felveszem nyílászárókra, és ezeket a nyílászárókat elszámolom az Otthonfelújítási támogatásra is?
 • Teuton
  Sziasztok!
  Ezzel az új energetikai felújítási hitellel lehet kombinálni a 2021es lakásfelújításos támogatást (max 50% jár vissza anyagból és munkadíjból)?
  Arra gondolok, hogy pl. megpályázok 3 millió forintot, 0% kamat mellett, fűtés korszerűsítésre és nyílászáró cserére idén, majd leadom a szükséges dokumentumokat és visszaigénylek max 1.5 millió forintot.
 • Kilóvatta
  Sziasztok, az otthonfelújítási támogatásnál jól tudom, hogy nem kell bevonni bankot? Tehát, ha rendelkezésre áll az összeg, akkor az egyszerűbb és 50% visszajön. Persze gyereket is gyártani kell 🙂
 • Pop Simon
  Az otthonfelújításosnál nem gond, ha a gyerek bejelentett lakcíme nem a felújítandó lakás, de abban él fizikailag?
 • Alfa
  : de igen, gond.
  Olvasd el a rendeletet.
  Itt volt a kiszamolón belinkelve.
 • Kálmánka

  Kinek nem gond? Nekem nem gond. Az államnak sem gond. A gyereknek gond-e hogy ott él úgymond fizikailag? Nem tudom.

  Neked gond, ha végül nem kapsz támogatást? Neked ekkora gond átolvasni az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos rendeletet? Vagy a gyakori kérdéseket?

  Csak jó tanács, hogy ilyen hozzáállással ne vedd igénybe, mert rengeteg a banánhéj, és el fogsz csúszni.

 • Piotr Sztyopanovics
  Sziasztok!

  Egy átlag 5000 Ft-os havi villanyszámlával megéri belevágni napelem-telepítésbe még kamatmentes hitellel is? Tegyük fel, 10 évig fizetem vissza az 1.100.000 Ft-os rendszer árát. Mire végre enyém lesz, elkezdenek lejárni a garanciák, stb. tíz év hosszú idő! Nem tűnik valami tuti üzletnek…

  Üdv:
  P.

 • umate
  szerintem nem éri meg, még talán dupla ennyivel se. Nyilván ekkora számlával se a fűtés,se hűtés nem jelentős fogyasztó, autót, egyéb közlekedési eszközt sem töltötök erről. Ha ezek bármelyike lesz vele együtt, vagy záros határidőn belül, akkor talán.

  A hiteles dolog miatt viszont, ha nem így van, akkor úgyis kijavít valaki, június végéig le kell zongorázni az egészet, hogy szaldós elszámolásban maradhass, ami azért már elég necces, tekintve az áramszolgáltató hozzáállását az adminisztrációhoz.

 • Jozsi

  Igazan lehetnel kedvesebb. Miert ne tehetne fel valaki egy egyszeru kerdest, mielott raszan fel orat, hogy felturja az internetet. Miklos is ir ezer olyan dologrol, amit amugy nem lenne nehez kideriteni. Egy ilyen kerdesnek es a ra adott valasznak sokkal tobb ertelme van ezen a forumon, mint a rengeteg onfenyezo hozzaszolasnak, illetve a valaszodhoz hasonlo kioktato es/vagy szemelyeskedo puffogasnak.


  De, sajnos gond, ha a gyerek allando lakcime nem a felujitando lakasnal van. Legalabb egy eve ott kell laknia neki is hivatalosan. (Tartozkodasi hely nem eleg.) Ha bejelented, egy ev mulva igenyelheted a tamogatast, nem kell viszont addig varnod a felujitassal, gyujtheted nyugodtan a szamlakat.

 • törzsmókus

  „nem gond, ha a gyerek bejelentett lakcíme nem a felújítandó lakás, de abban él fizikailag?”
  de, ez gond, az otthonfelújítási támogatástól teljesen függetlenül.
  és nem csak azért, mert nem viheti le 8 után a kutyát.
 • törzsmókus
  -hoz hasonlóan én is a társasházak hasonló támogatását várnám…
 • jami
  A számlákat gyűjtheti, csak arra vigyázzon, hogy a legutolsó számlájától számítva 60 napon belül be kell nyújtani az igénylést. Azaz, ha most jelenti át a gyerek lakcímét, akkor 10 hónap múlva még legyen számlája.

  A napelemes nemcsak akkor jó, ha kiváltja a fogyasztást. 2 évig nem kell fizetni törlesztést (amit fel lehet úgy fogni, hogy a 10% önrésszel előre kifizette), aztán pedig marad szabott – közben pedig lassan, szépen inflálódik a tartozás.Szaldóval.

  A felújítás 15 éves elévüléséhez: legalább a 15 év egy részében jó a lakás/ház minősége. Ezekre folyamatosan kell költeni, most a festést/burkolást/szaniter cserét/teraszépítést stb. meg lehet segíteni az otthonteremtésivel, a nyílászárócserét, fűtéskorszerűsítést, szigetelést, napelemet a 0%-is hitellel – és akkor 15 évig mag tisztasági festés, de nem kell mestereket hajkurászni…
  Monjuk lilám nincs, hol lesz ennyi szaki…

 • mokuskerek
  “… áramszolgáltató hozzáállását az adminisztrációhoz …..”

  ez lenne legkevesebb, mármint az áramszolgáltató hozzáállása. Én direkt az enHome-mal csináltattam meg, ami az elmű cége, hogy minden simán menjen:)
  2019 augusztusában beszéltem először az enHome emberével, hogy akkor csináljuk. Most 2021 február, a napelem két és fél hónapja fent van, kifizetve még most sincs. Sokáig azt hittem velem van a hiba, de esküszöm a történetben fogyatékos mindenki az MFB aki a hitelt adja a közvetítő bank az elmű az áramszolgáltató az energetikai szakértő és én is, hogy megcsináltattam ezt a szart:))

  Négyszer kellett jövedelem igazolást kérnem, már háromszor kellett a közművektől nullás papírt, navos igazolást, önkormányzati igazolást kérni, már zsigerből mennek online csukott szemmel:)

  folyt köv

 • mokuskerek
  már másfél hónapja leadtam minden papírt, majd kétszer megerősítették, hogy ok minden csak ezt az apróságot kell még megcsinálni, most harmadjára kiderült, hogy az energetikai szakértő rossz nyomtatványt töltött ki:))
 • Ági
  : Bár 5 millió alatt nem kér fedezetet, energetikai tanúsítványt és tervezett állapotot rögzítő, tanúsító
  program használatával készített, a 7/2006. (V.24.) TNM rendelet szerinti módszerrel elvégzett, a CO2 kibocsátási értékeket is tartalmazó, szakértő által aláírt előtanúsítványt kér.
 • Kamuingatlanos

  Azért ezt kifogtad rendesen, nem kéne ilyennek lennie! Egy jól megcsinált, beállitott kád vagy mosogató évtizedekig kihúzza, max a szanitereket kell cserélni. Bár a mosogatós résznél nem is értem, hogyan tudta eláztatni a mellette lévő szobát? A fal felé lejtett a munkalap? Nem volt vizvető és szigetelés?

  Én 5 éve épitettem konyhát saját kezűleg, laikusként (nem vagyok asztalos), de kopp-kopp minden rendben, nem ázott fel sem a fal, sem a munkalap sehol. Pedig sima IKEA-s elemekből van, a gépészet Bosch, a mosogató TEKA. Semmi extra, a lehető legolcsóbbat vettem mindenből.

  Igaz saját magamnak, a családomnak készitettem a legnagyobb műgonddal és odafigyeléssel. Lehet az volt a titka. 🙂

  Másik lakásban már bőven 15 év felett van a fürdőszoba és a konyha, csöpögő csapot kellett már cserélni, de nyilván nem spóroltam, és nem a legolcsóbb kinai került oda. MInden oké.

 • Szinna
  Azt ti hol látjátok, hogy Budapest és Pest megye területére vonatkozik? A kiírásba ilyet nem láttam.
 • Ferke
  Szinna:
  Már a nevében is el van rejtve az infó. Mondjuk szó szerint elrejtve.
  Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP)
  Bár hogy Közép-Magyarország náluk pontosan mit is jelent, azt a pdf-ek letöltése nélkül most hirtelen nem találom a hivatalos oldalon.
 • Kisvárosi huszasok
  ez engem is érdekelne, mert én sem találom sehol, hogy CSAK Budapest/Pest megyében lehetne pályázni.
  Bár ebben a pdfben írják, hogy “részben Pest megye, Budapest és Érd fejlesztéseihez biztosít forrásokat”, de ezt a mondatot mindenki értse úgy ahogy akarja 🙂
  palyazat.gov.hu/download.php?objectId=1082681
 • Atus
  Mennyire hamar szoktak ezek a keretek kifogyni? Mi idén szeretnénk felújítani, de a benyújtáshoz szükséges dokumentum még nincsenek meg.
 • Nimfas Corporation
  Szóljatok ha tévedek…. DE:
  Ha támogatást veszel igénybe a napelemes rendszer telepítésére akkor alapból bukod a SZALDÓ elszámolást, ami miatt még “megéri” napelemet telepíteni és alapból BRUTTÓ elszámolású szerződésed lesz az áramszolgáltatóval?!?!

  Vagy erre a hitelre még nem érvényes?
  Továbbá 2,5kW-os napelemig lehet 1 fázisú rendszert igényelni az eddigi (4-5kW) helyett, szóval egy komplett mérőhely csere/felújítás újabb 1-2-300eFt plusz költség. (Mint reg. villanyszerelő jegyzem meg)