Mit csinálnak a pénzemmel?

2020-10-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A legtöbb házastárs kőkeményen elszámoltatja a másikat, hogy mire költötte a közös pénzt és kiborul, ha szerinte felesleges kiadásra akár csak húszezer forintot is elköltött a másik egy hónapban.

Ha a társasház közös képviselőjét kapja pazarláson vagy sikkasztáson, meg sem áll a rendőrségig, mert a közös társasházi pénzből, így az ő pénzéből is lopott vagy pazarolt valaki.

Ugyanez az embert hidegen hagyja, hogy a választók által megbízott kormány mire költi a közös pénzt. Amit elvittek adóba, ahhoz már semmi közöm, gondolják sokan nagyon-nagyon tévesen, a mindenkori kormányok nagy örömére. Sok kormány mindent megtesz, hogy ez is így is maradjon.

Diktatúrákban alattvalók vannak és uralkodók, az elnyomott alattvalóknak semmi közük hozzá, mire költi a király az összeharácsolt pénzt. Jobb esetben visszakap belőle pont annyit az aljanép, hogy befogja a száját és megelégedjen a sorsával.

A demokrácia lényege, hogy az állampolgárok egyenlőek, akik megbíznak közös képviselőket, hogy bölcsen, korrekten és tisztességesen, a legnagyobb haszon mellett kezeljék a közös vagyont. (A közös vagyont. Ez a lényeg. Ez nem a kormány pénze, ez az embereké, akik a kormányra bízták a közös vagyon hűséges kezelését és ugyanúgy el kellene számoltatni a mindenkori kormányt, ahogy a társasházi közös képviselőt számoltatják el.)

A demokrácia szó a görög demosz (nép) és kratosz (hatalom) szóból származik, vagyis a nép kezében van a hatalom. A változás csak annyi a görög eredeti mintához képest, hogy nem mindenki szavaz mindenről, mint a görög városállamokban, hanem a nép képviselőket választ és az szavaz a nép akaratának megfelelően. Ahol nem a társadalom akarata érvényesül, az egyszerűen nem demokrácia, mert ellentétes a fennálló állapot a szó jelentésével. Hiába próbálunk mindenféle jelzőt biggyeszteni elé, hátha akkor lesz értelme az egésznek, nem lesz több, mint a fából vaskarika kifejezésnek. A vaskarika, ami fából van, az nem vaskarika, hiába hívjuk akárhogy: éghető vaskarika, nem mágnesezhető vaskarika, rozsdamentes vaskarika.

Ezért lenne nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, hogy az adóba befizetett pénz még mindig az ő pénzük és igenis érdekelje őket, mire, miért és milyen hatékonysággal költi el azt az állam vagy kinek a privát bankszámlájára vándorol az a pénz.

Az emberek akarjanak beleszólni, hogy vajon a többség akar-e látványsportokra évi 530 milliárd forintot költeni. Mert a kormány senki hobbijára ne költsön a közös pénzből, kivéve ha az emberek többsége is így szeretné.

Ha sík terepre építenek alagutakat az M6-os autópályán, mert abból könnyű tízmilliárdokat ellopni, az is fontos, hogy kiverje az emberekben a biztosítékot, ahogy minden túlárazott közbeszerzés is. Ha csak 20%-kal vannak túlárazva a beszerzések, akkor te pontosan 20%-kal többet fogsz adózni a kelleténél az adott beruházásra és az valakinek a zsebébe landol majd. Pedig a te zsebedben lenne a helye annak a pénznek. Ez kellene, hogy leessen az embereknek. Jelenleg ha valaki egy ilyen cikket olvas, hány tízmilliárd tűnt el, csak megvonja a vállát, mintha őt ez az egész nem is érintené, nem az ő ügye.

(Tudtad, hogy az egyetlen állam Európában Magyarország, ahol még egyetlen kormány sem bukott meg soha, legyen bármilyen korrupt, tehetségtelen vagy kétbalkezes? Legyen bármekkora botrány vagy válság, nálunk egyedül minden kormány kitöltötte a négy évét, maximum vezetőt cseréltek, mint a szocialista kormány idején. Hogy ez alapján a magyar nép bárány-e vagy inkább birka, nem tudom, de azért jól mutatja, mennyire azt gondoljuk, hogy a nép nem szólhat bele az ország dolgaiba. Ezen kellene nagyon gyorsan változtatni.)

Azt is látni kell, hogy az állam csak azt a pénzt tudja szétosztani, amit másoktól elvett. Nincs olyan, hogy nyugdíjasok ingyenes utazása, csak olyan van, hogy szűk négymillió adófizetőtől elvesznek 137,5 milliárd forintot "Szociálpolitikai menetdíj támogatás" címszóval. (Egyébként ez miért nőtt 50%-ot a 2021-es költségvetésben az eddigi 91 milliárdról? Hamarosan bejelentenek valami támogatást, ami eddig nem volt? A gyerekesek is "ingyen" utaznak majd, nem csak a nyugdíjasok?)

Olyan sincs, hogy 10 milliókat szórunk a semmiből a nép közé CSOK és egyéb címszóval, olyan van, hogy 296,654 milliárd forinttal több adót szedünk be és azt osztjuk vissza az istenadta népnek "Lakásépítési támogatások" címszóval és 67,5 milliárd forinttal több adót vetünk ki "Babaváró Hitel támogatása" címszóval. (A számok a jövő évi költségvetés-tervezetből vannak egyébként.)

(Nem, te kis csacsi, ez nem úgy működik, hogy ugyanannyit fog elvenni az állam, mint eddig és ugyanannyit is fog költeni, csak te most visszakapsz extra 10 milliót. Az állam ennyivel többet fog elvenni tőled és másoktól az eddigieken túl és abból lesz pénze még többet "adakozni".)

Arra gondoltam, tegyük plasztikussá, mennyit is fizetsz TE SZEMÉLY SZERINT egy-egy kiadásra.

Magyarország lakossága 9,77 millió fő, ebből néhány százezer külföldön él, legyen mondjuk 9,5 millió lakos itthon. Vannak eltartók és eltartottak, de egyszerűsítsük a dolgot. A te családod négy fő a példa kedvéért, ezért nézzük meg, hogy a te családodra mennyi adóbefizetés jut egy-egy tétel esetén.

Vannak kiadások, amikre te személy szerint nem költenél, de attól még szükséges, ilyen lehet mondjuk a honvédelem, de mondjuk ha választhatna, kevés győri költene a debreceni villamos felújítására akár csak egy fillért is. Attól ezek még szükséges kiadások.

Vannak kiadások, amin lehet vitatkozni, hogy mennyi legyen, ilyen mondjuk a szociális kiadások, ami sokak szerint kevés, sokak szerint túl sok és sokak szerint túl kevés és az is rosszul van elosztva. De azért vannak választások, hogy szavazz olyan pártra, amelyik szerinted jól kezeli ezt a kérdést.

Azonban fontos, hogy akármilyen politikai erő is van hatalmon, el legyen számoltatva, mire mennyit költ a közösből és vajon az emberek akarják-e ezt. Mert még egyszer, szájbarágósan: a kormány kizárólag a te pénzedet költi, nem egy pénzfán terem ez az összeg, amit a kormány csak úgy leszüretel és eldönti, hogy berakja a raktárba vagy szétszórja a nép közé. A kormány nem a saját pénzét osztogatja vagy költi el, hanem a tiédet.

2019-ben a kormány a tervezettnél kétezer milliárd forinttal több adót szedett be, ezt a pénzt mégsem államadósság törlesztésre fordította vagy adócsökkentésre, hanem mindent elköltötte az év végén, nehogy véletlenül pluszos legyen a költségvetés. (Egyébként előtte való években is ugyanígy tett.)

A kétezer milliárd forintos plusz adóbevétel ellenére sikerült összehozni az eredetileg betervezett 1,2 ezer milliárd forintos mínuszt, még akkor is, ha ehhez vasvillával kellett kihányni a pénzt az ablakon az év vége felé.

Hogy tudj hová tenni kétezer milliárd forintot, 2019-re áfa bevételből 4,3 ezer milliárd forint volt előirányozva a világ legmagasabb áfakulcsával. Vagyis a kormány a pénz elverése helyett úgy is dönthetett volna, hogy az áfát megfelezi idén, mert annyi is elég lett volna, ha azt a pénzt nem veri el.

Vagy be sem szedi adóba, ekkor a te négytagú családod zsebében 842 ezer forint maradt volna 2019-ben. Ízlelgesd: mintha havi 70 ezer forinttal többet kerestél volna tavaly.

Az államadósság évtizedek óta folyamatosan nő, mert minden magyar kormány normálisnak veszi azt, hogy minden évben többet költ, mint keres (akkor is, ha véletlenül sokkal több adó folyik be, mint eredetileg tervezték, lásd fenn.)

Csak hogy lásd összefüggéseiben, az Unió 27 államából 17-ben pluszos volt a költségvetés, mi egyike vagyunk annak a tíznek, aki szükségesnek érezte, hogy tovább növelje az államadósságot, annak ellenére, hogy kétezer milliárddal több lett a bevétele a tervezettnél.

A kamatok, így az államadósság kamatai is soha nem látott alacsony szinten vannak már nagyon régóta. Ennek ellenére is a 2021-es költségvetésben közel ezermilliárd forint van betervezve kamatfizetésre.

A te kis családod kifizet az államadósság kamataira 421 ezer forintot évente. Ja, és az adósságotok kicsit több csak, mint 14,1 millió forint, amit az állam a ti nevetekben is felvett.

Ha az állam azt a pénzt nem költené el, amennyivel kevesebb kamatot fizet az adósságra, mint tíz éve, csak azzal évi bő ezermilliárd forinttal tudná csökkenteni a 33,5 ezer milliárdos államadósságot. Ebből az egy tételből háromévente lehetne 10%-kal csökkenteni az államadósságot és az arra fizetendő kamatot is. (Ezzel ellentétesen bő 55%-kal nőtt az államadósság az elmúlt 10 évben. Cikk.)

A látványsportokra elköltött tavalyi 530 milliárd forint belekerült a családodnak 223 ezer forintjába. Csak megerősítésül: egyetlen év alatt került nektek ennyibe a látványsportok támogatása.

A "Lakásépítési támogatások" 296 milliárdja 124 ezer forintjába kerül évente a családodnak.

A két hétig se tartó úszó vb 140 milliárdja a családodnak belekerült 60 ezer forintjába. A másik szóba jöhető mexikói helyszín azért lépett vissza, mert sokalt volna 27 milliárd forintot költeni rá az adófizetők pénzéből.

A roppant fontos atlétikai stadion, aminek az építése még messze nincs kész, más most közel százezer forintjába került a családodnak. Ahogy a Puskás stadion se volt sokkal olcsóbb és ezekben a kiadásokban a fenntartás éves költsége természetesen még nincs benne.

A hajdúnánási motoros pálya 64 milliárdja (az összeg már most tovább nőtt 800 millióval) a családodnak 27 ezer forintjába fog kerülni. Ha a következő hónap végén nem tudsz megvenni valamit, jusson eszedbe, hogy de legalább lesz egy motoros versenypálya Hajdúnánáson a hiányzó pénzedből, ami úgy kellett mindenkinek, mint tanyába a villany.

A közszolgálatinak mondott tévé és rádióadókra is kifizetsz néhány fillér híján 50 ezer forintot jövőre akkor is, ha egyszer nem kapcsolsz azokra a csatornákra. Nem is olyan drága az a Netflix és HBO, a közszolgálati tévé sokkal többe kerül neked, csak nem tudsz róla.

Jövőre is el kívánunk verni 34,96 milliárdot arra, hogy a diákokat két hétre külföldre utaztassuk, hátha ott megtanulnak külföldiül két hét alatt, ha már 12 év itthoni nyelvtanulás nem volt erre elég. Ennyi pénzből talán hatékonyabb lenne egész évre alkalmazni még 8400 nyelvtanárt. Addig is, te is fizetsz ezért a roppant hatékony lehetőségért 14,7 ezer forintot, ami aprópénznek tűnik, de sajnos nem ez az egyetlen ilyen tétel.

Csak az MLSZ működésére 8,497 milliárd forint fog elmenni jövőre.

A 13. havi nyugdíj a tervek szerint 77 milliárd forintjába fog kerülni az adófizetőknek jövőre, nyugdíjra összesen 3.915 milliárd forintot fogunk elkölteni a tervek szerint.

A 700 milliárdosra becsült kínai vasútvonal, aminek a megtérülését és értelmét senki nem érti (kínai kölcsönpénzből építünk a kínaiaknak vasútat a saját költségünkön), a kormány pedig minden ezzel kapcsolatos iratot titkosított is talán harminc évre, hogy ne is érthesse senki, ez belekerül a családodnak közel 300 ezer forintjába. Ha jövőre nem lesz pénzed nyaralni, legalább tudni fogod, miért. Mert ennyivel többet kellett bedobni a közösbe. (Na jó, nem jövőre, mert hitelt veszünk fel rá, így majd akkor fogják bevasalni rajtad, amikor a hitelt kell visszafizetni.)

A magyar állam GDP arányosan az uniós átlag közel háromszorosát költi vallási, kulturális és szabadidős tevékenységre, ahogy az államigazgatás költsége is nálunk a legnagyobb.

Az állam jövőre 23 465 milliárd forintot kíván beszedni adók, járulékok, illetékek és vámok formájában és ennél 1491 milliárd forinttal többet kíván elkölteni.

Ha legközelebb olvasol 30 meg 50 milliárdos költséggel megrendezett vadászkiállításokról, eukarisztika konferenciákról vagy bármi hasonlóról, mindig jusson eszedbe, hogy az a te pénzedből van és pont annyira háborodj fel rajta, mintha a házastársad hagyott volna ott a ruhaboltban néhány tízezer forintot feleslegesen vagy a társasház közös képviselője kopogtatna újabb ötvenezer forintért, mert mondjuk ő szeretne pálmafákat látni a társasház kertjében és szeretné, ha összedobnátok rá a pénzt közösen.

Ja és nem, ez a bejegyzés nem politikáról szól, hanem arról, hogy a közös pénz az a te pénzed is, ezért kérd mindig számon azoktól, akik elveszik tőled. Mindegy, hogy éppen milyen pártnak hívják azt.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram