Mit csinálnak a pénzemmel?

A legtöbb házastárs kőkeményen elszámoltatja a másikat, hogy mire költötte a közös pénzt és kiborul, ha szerinte felesleges kiadásra akár csak húszezer forintot is elköltött a másik egy hónapban.

Ha a társasház közös képviselőjét kapja pazarláson vagy sikkasztáson, meg sem áll a rendőrségig, mert a közös társasházi pénzből, így az ő pénzéből is lopott vagy pazarolt valaki.

Ugyanez az embert hidegen hagyja, hogy a választók által megbízott kormány mire költi a közös pénzt. Amit elvittek adóba, ahhoz már semmi közöm, gondolják sokan nagyon-nagyon tévesen, a mindenkori kormányok nagy örömére. Sok kormány mindent megtesz, hogy ez is így is maradjon.

Diktatúrákban alattvalók vannak és uralkodók, az elnyomott alattvalóknak semmi közük hozzá, mire költi a király az összeharácsolt pénzt. Jobb esetben visszakap belőle pont annyit az aljanép, hogy befogja a száját és megelégedjen a sorsával.

A demokrácia lényege, hogy az állampolgárok egyenlőek, akik megbíznak közös képviselőket, hogy bölcsen, korrekten és tisztességesen, a legnagyobb haszon mellett kezeljék a közös vagyont. (A közös vagyont. Ez a lényeg. Ez nem a kormány pénze, ez az embereké, akik a kormányra bízták a közös vagyon hűséges kezelését és ugyanúgy el kellene számoltatni a mindenkori kormányt, ahogy a társasházi közös képviselőt számoltatják el.)

A demokrácia szó a görög demosz (nép) és kratosz (hatalom) szóból származik, vagyis a nép kezében van a hatalom. A változás csak annyi a görög eredeti mintához képest, hogy nem mindenki szavaz mindenről, mint a görög városállamokban, hanem a nép képviselőket választ és az szavaz a nép akaratának megfelelően. Ahol nem a társadalom akarata érvényesül, az egyszerűen nem demokrácia, mert ellentétes a fennálló állapot a szó jelentésével. Hiába próbálunk mindenféle jelzőt biggyeszteni elé, hátha akkor lesz értelme az egésznek, nem lesz több, mint a fából vaskarika kifejezésnek. A vaskarika, ami fából van, az nem vaskarika, hiába hívjuk akárhogy: éghető vaskarika, nem mágnesezhető vaskarika, rozsdamentes vaskarika.

Ezért lenne nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, hogy az adóba befizetett pénz még mindig az ő pénzük és igenis érdekelje őket, mire, miért és milyen hatékonysággal költi el azt az állam vagy kinek a privát bankszámlájára vándorol az a pénz.

Az emberek akarjanak beleszólni, hogy vajon a többség akar-e látványsportokra évi 530 milliárd forintot költeni. Mert a kormány senki hobbijára ne költsön a közös pénzből, kivéve ha az emberek többsége is így szeretné.

Ha sík terepre építenek alagutakat az M6-os autópályán, mert abból könnyű tízmilliárdokat ellopni, az is fontos, hogy kiverje az emberekben a biztosítékot, ahogy minden túlárazott közbeszerzés is. Ha csak 20%-kal vannak túlárazva a beszerzések, akkor te pontosan 20%-kal többet fogsz adózni a kelleténél az adott beruházásra és az valakinek a zsebébe landol majd. Pedig a te zsebedben lenne a helye annak a pénznek. Ez kellene, hogy leessen az embereknek. Jelenleg ha valaki egy ilyen cikket olvas, hány tízmilliárd tűnt el, csak megvonja a vállát, mintha őt ez az egész nem is érintené, nem az ő ügye.

(Tudtad, hogy az egyetlen állam Európában Magyarország, ahol még egyetlen kormány sem bukott meg soha, legyen bármilyen korrupt, tehetségtelen vagy kétbalkezes? Legyen bármekkora botrány vagy válság, nálunk egyedül minden kormány kitöltötte a négy évét, maximum vezetőt cseréltek, mint a szocialista kormány idején. Hogy ez alapján a magyar nép bárány-e vagy inkább birka, nem tudom, de azért jól mutatja, mennyire azt gondoljuk, hogy a nép nem szólhat bele az ország dolgaiba. Ezen kellene nagyon gyorsan változtatni.)

Azt is látni kell, hogy az állam csak azt a pénzt tudja szétosztani, amit másoktól elvett. Nincs olyan, hogy nyugdíjasok ingyenes utazása, csak olyan van, hogy szűk négymillió adófizetőtől elvesznek 137,5 milliárd forintot “Szociálpolitikai menetdíj támogatás” címszóval. (Egyébként ez miért nőtt 50%-ot a 2021-es költségvetésben az eddigi 91 milliárdról? Hamarosan bejelentenek valami támogatást, ami eddig nem volt? A gyerekesek is “ingyen” utaznak majd, nem csak a nyugdíjasok?)

Olyan sincs, hogy 10 milliókat szórunk a semmiből a nép közé CSOK és egyéb címszóval, olyan van, hogy 296,654 milliárd forinttal több adót szedünk be és azt osztjuk vissza az istenadta népnek “Lakásépítési támogatások” címszóval és 67,5 milliárd forinttal több adót vetünk ki “Babaváró Hitel támogatása” címszóval. (A számok a jövő évi költségvetés-tervezetből vannak egyébként.)

(Nem, te kis csacsi, ez nem úgy működik, hogy ugyanannyit fog elvenni az állam, mint eddig és ugyanannyit is fog költeni, csak te most visszakapsz extra 10 milliót. Az állam ennyivel többet fog elvenni tőled és másoktól az eddigieken túl és abból lesz pénze még többet “adakozni”.)

Arra gondoltam, tegyük plasztikussá, mennyit is fizetsz TE SZEMÉLY SZERINT egy-egy kiadásra.

Magyarország lakossága 9,77 millió fő, ebből néhány százezer külföldön él, legyen mondjuk 9,5 millió lakos itthon. Vannak eltartók és eltartottak, de egyszerűsítsük a dolgot. A te családod négy fő a példa kedvéért, ezért nézzük meg, hogy a te családodra mennyi adóbefizetés jut egy-egy tétel esetén.

Vannak kiadások, amikre te személy szerint nem költenél, de attól még szükséges, ilyen lehet mondjuk a honvédelem, de mondjuk ha választhatna, kevés győri költene a debreceni villamos felújítására akár csak egy fillért is. Attól ezek még szükséges kiadások.

Vannak kiadások, amin lehet vitatkozni, hogy mennyi legyen, ilyen mondjuk a szociális kiadások, ami sokak szerint kevés, sokak szerint túl sok és sokak szerint túl kevés és az is rosszul van elosztva. De azért vannak választások, hogy szavazz olyan pártra, amelyik szerinted jól kezeli ezt a kérdést.

Azonban fontos, hogy akármilyen politikai erő is van hatalmon, el legyen számoltatva, mire mennyit költ a közösből és vajon az emberek akarják-e ezt. Mert még egyszer, szájbarágósan: a kormány kizárólag a te pénzedet költi, nem egy pénzfán terem ez az összeg, amit a kormány csak úgy leszüretel és eldönti, hogy berakja a raktárba vagy szétszórja a nép közé. A kormány nem a saját pénzét osztogatja vagy költi el, hanem a tiédet.

2019-ben a kormány a tervezettnél kétezer milliárd forinttal több adót szedett be, ezt a pénzt mégsem államadósság törlesztésre fordította vagy adócsökkentésre, hanem mindent elköltötte az év végén, nehogy véletlenül pluszos legyen a költségvetés. (Egyébként előtte való években is ugyanígy tett.)

A kétezer milliárd forintos plusz adóbevétel ellenére sikerült összehozni az eredetileg betervezett 1,2 ezer milliárd forintos mínuszt, még akkor is, ha ehhez vasvillával kellett kihányni a pénzt az ablakon az év vége felé.

Hogy tudj hová tenni kétezer milliárd forintot, 2019-re áfa bevételből 4,3 ezer milliárd forint volt előirányozva a világ legmagasabb áfakulcsával. Vagyis a kormány a pénz elverése helyett úgy is dönthetett volna, hogy az áfát megfelezi idén, mert annyi is elég lett volna, ha azt a pénzt nem veri el.

Vagy be sem szedi adóba, ekkor a te négytagú családod zsebében 842 ezer forint maradt volna 2019-ben. Ízlelgesd: mintha havi 70 ezer forinttal többet kerestél volna tavaly.

Az államadósság évtizedek óta folyamatosan nő, mert minden magyar kormány normálisnak veszi azt, hogy minden évben többet költ, mint keres (akkor is, ha véletlenül sokkal több adó folyik be, mint eredetileg tervezték, lásd fenn.)

Csak hogy lásd összefüggéseiben, az Unió 27 államából 17-ben pluszos volt a költségvetés, mi egyike vagyunk annak a tíznek, aki szükségesnek érezte, hogy tovább növelje az államadósságot, annak ellenére, hogy kétezer milliárddal több lett a bevétele a tervezettnél.

A kamatok, így az államadósság kamatai is soha nem látott alacsony szinten vannak már nagyon régóta. Ennek ellenére is a 2021-es költségvetésben közel ezermilliárd forint van betervezve kamatfizetésre.

A te kis családod kifizet az államadósság kamataira 421 ezer forintot évente. Ja, és az adósságotok kicsit több csak, mint 14,1 millió forint, amit az állam a ti nevetekben is felvett.

Ha az állam azt a pénzt nem költené el, amennyivel kevesebb kamatot fizet az adósságra, mint tíz éve, csak azzal évi bő ezermilliárd forinttal tudná csökkenteni a 33,5 ezer milliárdos államadósságot. Ebből az egy tételből háromévente lehetne 10%-kal csökkenteni az államadósságot és az arra fizetendő kamatot is. (Ezzel ellentétesen bő 55%-kal nőtt az államadósság az elmúlt 10 évben. Cikk.)

A látványsportokra elköltött tavalyi 530 milliárd forint belekerült a családodnak 223 ezer forintjába. Csak megerősítésül: egyetlen év alatt került nektek ennyibe a látványsportok támogatása.

A “Lakásépítési támogatások” 296 milliárdja 124 ezer forintjába kerül évente a családodnak.

A két hétig se tartó úszó vb 140 milliárdja a családodnak belekerült 60 ezer forintjába. A másik szóba jöhető mexikói helyszín azért lépett vissza, mert sokalt volna 27 milliárd forintot költeni rá az adófizetők pénzéből.

A roppant fontos atlétikai stadion, aminek az építése még messze nincs kész, más most közel százezer forintjába került a családodnak. Ahogy a Puskás stadion se volt sokkal olcsóbb és ezekben a kiadásokban a fenntartás éves költsége természetesen még nincs benne.

A hajdúnánási motoros pálya 64 milliárdja (az összeg már most tovább nőtt 800 millióval) a családodnak 27 ezer forintjába fog kerülni. Ha a következő hónap végén nem tudsz megvenni valamit, jusson eszedbe, hogy de legalább lesz egy motoros versenypálya Hajdúnánáson a hiányzó pénzedből, ami úgy kellett mindenkinek, mint tanyába a villany.

A közszolgálatinak mondott tévé és rádióadókra is kifizetsz néhány fillér híján 50 ezer forintot jövőre akkor is, ha egyszer nem kapcsolsz azokra a csatornákra. Nem is olyan drága az a Netflix és HBO, a közszolgálati tévé sokkal többe kerül neked, csak nem tudsz róla.

Jövőre is el kívánunk verni 34,96 milliárdot arra, hogy a diákokat két hétre külföldre utaztassuk, hátha ott megtanulnak külföldiül két hét alatt, ha már 12 év itthoni nyelvtanulás nem volt erre elég. Ennyi pénzből talán hatékonyabb lenne egész évre alkalmazni még 8400 nyelvtanárt. Addig is, te is fizetsz ezért a roppant hatékony lehetőségért 14,7 ezer forintot, ami aprópénznek tűnik, de sajnos nem ez az egyetlen ilyen tétel.

Csak az MLSZ működésére 8,497 milliárd forint fog elmenni jövőre.

A 13. havi nyugdíj a tervek szerint 77 milliárd forintjába fog kerülni az adófizetőknek jövőre, nyugdíjra összesen 3.915 milliárd forintot fogunk elkölteni a tervek szerint.

A 700 milliárdosra becsült kínai vasútvonal, aminek a megtérülését és értelmét senki nem érti (kínai kölcsönpénzből építünk a kínaiaknak vasútat a saját költségünkön), a kormány pedig minden ezzel kapcsolatos iratot titkosított is talán harminc évre, hogy ne is érthesse senki, ez belekerül a családodnak közel 300 ezer forintjába. Ha jövőre nem lesz pénzed nyaralni, legalább tudni fogod, miért. Mert ennyivel többet kellett bedobni a közösbe. (Na jó, nem jövőre, mert hitelt veszünk fel rá, így majd akkor fogják bevasalni rajtad, amikor a hitelt kell visszafizetni.)

A magyar állam GDP arányosan az uniós átlag közel háromszorosát költi vallási, kulturális és szabadidős tevékenységre, ahogy az államigazgatás költsége is nálunk a legnagyobb.

Az állam jövőre 23 465 milliárd forintot kíván beszedni adók, járulékok, illetékek és vámok formájában és ennél 1491 milliárd forinttal többet kíván elkölteni.

Ha legközelebb olvasol 30 meg 50 milliárdos költséggel megrendezett vadászkiállításokról, eukarisztika konferenciákról vagy bármi hasonlóról, mindig jusson eszedbe, hogy az a te pénzedből van és pont annyira háborodj fel rajta, mintha a házastársad hagyott volna ott a ruhaboltban néhány tízezer forintot feleslegesen vagy a társasház közös képviselője kopogtatna újabb ötvenezer forintért, mert mondjuk ő szeretne pálmafákat látni a társasház kertjében és szeretné, ha összedobnátok rá a pénzt közösen.

Ja és nem, ez a bejegyzés nem politikáról szól, hanem arról, hogy a közös pénz az a te pénzed is, ezért kérd mindig számon azoktól, akik elveszik tőled. Mindegy, hogy éppen milyen pártnak hívják azt.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

377 hozzászólás

 • Ritus
  Kár, h nem te vagy a miniszterelnök 🙁
  Évek óta olvaslak, már egy gyönyörűen virágzó országban élhetnénk.
 • Kiszamolo
  Ritus, vannak ennél nálam sokkal alkalmasabb emberek is. Akár a mostani kormányban is.
 • Thistimeitsdifferent
  Bizony…, így van ez. Kár, hogy aki nem korrupt és nem hiányzik neki, hogy a gyerekei végignézzék az apjuk/anyjuk ellen elkövetett karaktergyilkosságokat, azok nem indulnak el egy választáson sem…
 • ditta
  Az állam nem csak az adóban beszedett pénzt költi el, hanem képes, és növekvő gazdaságban köteles is új pénzt teremteni. Az más kérdés, hogy a nyugati világban az államnak ez a képessége korlátozva van, és helyette jórészt a magánkézben lévő bankszektor teremti a pénzt. De a válság miatt ez a korlátozás most felpuhult.

  Igen, a friss pénz a csókosokhoz kerül – az állam vagy a banktulajdonosok csókosaihoz.

 • ditta
  Az sem igaz, hogy a túlárazás önmagában, nemzetgazdasági szinten lopás lenne. Csak akkor az, ha kiviszik a pénzt az országból, mondjuk külföldi részvényportfóliót vagy yachtokat vesznek rajta. (Az egész NER Szíjj László yachtján nyaral, szóval nem tudom, ez mennyire jelentős tétel.) Amit nem visznek ki, az csak cirkulál a gazdaságban. Mondjuk elmegy a NER-lovag egy luxusétterembe vacsorázni, vagy felújít egy vidéki kastélyt, akkor a számlának az a része, ami nem importtermék, az a séf, pincér, mezőgazdasági kistermelő, hidegburkoló, magyar építőipari termék előállító vállalat zsebébe kerül.
 • Tibor
  majd ha fizetek adot akkor erdekelni fog, addig minek? 🙂
 • Andriska
  Az a baj, hogy látva az ismerőseimet – nem is beszélve az online térbeli kommentekről – egyszerűen tényleg túl birkák vagyunk. Vagy így, vagy úgy. Nem számoltatunk el, viszont aki meg elszámoltatna, az egyből mindenben nagyon okos és olyan dolgokról is döntést hozna, amiről nem szabadna. Amíg az átlag magyar a saját életében sem tud rendet tenni – főleg pénzügyi tudatosság terén – addig nem látok sok reményt… 🙁
 • Kiszamolo
  ditta, a túlárazás az adófizetőket károsítja meg. Annyival többet kell fizetniük. Pont letojom, hogy egy tolvaj aztán mire költi a pénzt és azon ki nyer és ki nem. Maradjunk annyiban, hogy ne lopja el a közös pénzt.

  Ha nálam marad az a pénz, ígérem, én is elköltöm és ugyanúgy bekerül a gazdaságba. Szóval ez nagyon gyenge érv, miért is jó, ha lopnak.

  A teremtett pénz meg inflációt okoz, ami megint csak meglop mindenkit a pénz értékvesztésén keresztül.

 • ditta
  Az államadósság pedig lényegében pénzteremtés. Egy nullás költségvetéssel működő országban a pénz állandóan felértékelődik, a lakosság meg ül a pénzén, elhalasztja a vásárlásait, ami szépen leülteti a gazdaságot. Kicsit bonyolultabb dolgok ezek, mint ahogy a t. szerző elképzeli.
 • Kiszamolo
  Ditta, szerintem ne erőltesd tovább, mert elég sok zöldséget összehordasz: Az államadósság növekedése jó, a nullás költségvetés rossz, ha nem vesszük el a lakosságtól, azok csak halogatják a vásárlást és mindjárt összeomlik ettől a gazdaság.

  Most ezekre tényleg válaszolni kellene???

 • T-koma
  Szép írás! Remélem lesz akinek felnyitja a szemét, ha esetleg eddig nem lett volna tisztában ezekkel a dolgokkal.
 • a bolti dolgozó családja
  Kiszámoló :ha valamelyik ellenzéki pártnak lenne esze ezt a bejegyzést kinyomtatná 5 millió példányban,terjesztené a facebook-on és ezzel kampányolna. Öt % értelmes ember csak szavazna rájuk.
  Én ezt nem tudom felfogni,hogy egyik kormányfő se gondolt bele az elmúlt 30 évben, el kellene mondani szépen belenézve a kamerába:” Ennyi az adósság. ennyi a kamat/fő/év és ezt vissza kell fizetni, mint egy személyi kölcsönt. Fájni fog, de muszáj.” Egyszerű szavakat használni, leírni egy darab papírra, akár napi szintre lebontva,hogy mindenki felfogja.
  Nincs felelöségérzetük , nincs egy álmatlan éjszakájuk sem amiatt, hogy mindig egyre nagyobb a baj, süllyedünk lefele?
 • Tamás
  Sajnos sok tényező miatt nem tud működni a rendszer. A jelenlegi kormányt szó szerint agymosottak szavazzák meg. Személyes ismerősi körömben is vannak ilyen emberek, ezért tudom, konkrétan MINDENT elhisznek a kormány által irányított TV-ből. Probléma még, hogy a választásokat azok nyerik, akiknek a legjobb a marketingje (és ezalatt a TV-t is kell érteni, meg minden propagandát). Most márkákra szavaznak az emberek. Ezt úgy lehetne kiküszöbölni, ha betiltanák teljesen a kampányolást, és kizárólag noname programokra lehetne szavazni. Lenne az “A” program, meg a “B” program stb. És tilos lenne közzéadni, hogy kinek a programja, csak a programra szavaznánk. Így muszáj lenne mindenkinek elolvasni, értelmezni, és ez alapján szavaznánk. A szavazást egy teszttel lehetne érvényesíteni, ami validálná, hogy az illető tudta-e értelmezni a szöveget. Ha megszavaztunk egy programot, utána betartatni.
 • Zabalint

  Ha ellopok tőled 1 millió Ft-ot, majd magyar kurvákra költöm, az is a gazdaságban marad, tehát nem loptam el tőled…
 • ditta
  “Szóval ez nagyon gyenge érv, miért is jó, ha lopnak.”

  Azt mondtam, hogy nemzetgazdasági szinten a “lopás” csak akkor okoz kárt, ha a pénzt kiviszik az országból.

  Sajnos ez az oktatási rendszerünkből eredő probléma, az emberek megtanulják gyerekkkorukban, hogy Marie Antoinette mennyit költött ruhákra, és abba tönkrement Franciaország. De Antoinette ruhaszámláiból élt a korabeli kézműipar. Amikor visszafogta a költéseit, sok ezer embernek felkopott az álla. És a mai napig a luxusipar a francia gazdaság egyik húzóágazata.

  Nem érdemes szerintem ilyen “tojok rá” színvonalon gondolkodni a gazdaságról, ezt bárki megugorja, a kocsmában is.

 • Kiszamolo
  Ditta, tehát az ország tönkrement, de Marie Antoinette beszállítói vígan éltek az elpazarolt vagy elsikkasztott pénzből. Igen, ma is pontosan így működik az ország.

  Pedig lehetne sokkal jobban is.

 • ditta
  “Ditta, szerintem ne erőltesd tovább, mert elég sok zöldséget összehordasz”

  Sajnos te nem érted a makrogazdaság működését, és még kedvem lett volna az írás további pontjait is vitatni, de a saját blogodon természetesen tiéd a döntés. Csak sajnálom, hogy tévtanokat terjesztesz.

 • ditta
  “Ha ellopok tőled 1 millió Ft-ot, majd magyar kurvákra költöm, az is a gazdaságban marad, tehát nem loptam el tőled…”

  De nem loptad el Magyarországtól. Max. akkor, ha a kurvák a boltban magyar pisztráng helyett norvég lazacot vesznek.

 • Kiszamolo
  Ditta, igen, nem értem, mi a gazdaság.

  Ja, mesterszakon végeztem vállalati pénzügyekből, szakközgazdász diplomám van meg ezen kívül is van pár pénzügyi szakvizsgám.

  Abbahagynád?

 • Kiszamolo
  Oké Ditta, itt a vége, köszönjük.
 • VajonHogyan?
  Oké, de hogyan lehet a gyakorlatban számonkérni a kormányt? Gyűlölködő posztokat írok a Facebook-on?
 • Andriska
  Tamás: és ez az előző kormányokra is igaz. Ugyanúgy elherdálták a pénzt, ugyanúgy irányították a közmédiát, csak nekik nem volt ennyi idejük/akaratuk tökéletesíteni a dolgokat. Nem vagyok Fidesz fan, de mutass már egy olyan politikai formációt az országban, akire nyugodt lelkiismerettel szavazhatnék, mert tényleg azért dolgoznának, hogy az ország lakosságának jobb legyen. Én sajnos nem látok ilyet a horizonton sem…
 • ditta
  Ditta, az elég volt azt jelenti, hogy köszönjük, elég volt. Ennyi sületlenséget majd beosztunk néhány hónapra, köszönjük, nem kell több.
 • Kiszamolo
  Andriska, minden kormány azt tesz, amit az emberek megengednek neki. Németországban abba bukott bele egy miniszter, hogy a magánrepülése során elfogadta, hogy a turistaosztályról átülhet az első osztály üres székére, mert felismerték, hogy ő a miniszter.

  Senkinek nem ártott, magánúton is volt, de olyan ajándékot fogadott el, amit egy kormánytag nem tehet meg. A karrierjébe került.

  Nálunk egy jachtozásnak sincs semmi következménye, ahogy annak se, hogy honnan van valakinek pénze villára, amikor a fizetéséből nem telne rá.

  Amíg a hatalmon lévők bármit megtehetnek, meg is fognak tenni mindent.

 • Thistimeitsdifferent
  Pontosan ez a baj, ami az írásodból is látszik, hogy a társadalom ezt elfogadja, a bűnöket relativizálja és próbálja megmagyarázni saját magának is, hogy végülis így is jó/nincs is akkora baj/ez a kissebbik rossz.
  Az látszódik, hogy a politika csak az erőből ért. Szerintem kellene egy valódi belső kezdeményezésű civil mozgalom, ami megszervezi a valódi érdekképviseletet a mindenkori hatalommal szemben. Nem feltétlenül kell politikai pártot alapítani emiatt, csak lelkes, becsületes és a közösségépítéshez értő emberek kellenének hozzá. Nomeg egy társadalom, amely elhiszi, hogy amikor ez a szervezet azt mondja, hogy valamiért az utcára kell menni, akkor a nép utcára megy.
 • Fiatal házas csok nélkül
  Egy kicsit jó, hogy ezt mind összeszedted, de ezzel most végképp elkeseredtem… Kéne már egy izmos kis tüntetés.
 • A.

  A mindenkori kormány olyan kommunikációt használ, ami beválik a népnél, mivel a népszerűség a lényeg. Ha az, amit írsz, beválna, akkor hidd el, azt alkalmaznák.

  Nem lehet szidni egy több cikluson át kormányzó kormányt anélkül, hogy a választókat, illetve a hétköznapi embereket szidná az ember. Nehéz ezt beismerni, mert jobb a kormányt mint egy rajtunk kívül/felül álló hatalmat démonizálni, de sajnos mindennek az oka mi vagyunk.

  Amit tapasztalsz, az válik be, a kormányok nem csinálnak semmi extrát, felismerik az igényeket és aszerint kommunikálnak, illetve aszerint hoznak intézkedéseket. Ez ilyen egyszerű.

  Ha neked nem tetszik a kommunikáció, vagy az intézkedések akkor valószínűleg te vagy a lakosságban a kisebbség, még ha a környezetedben nem is úgy tűnik. Egy kormány feladata az, hogy a többség akaratát kiszolgálja, legyen akármilyen birka is a többség.

 • TG
  Magyarországon még mindig kádárizmus van. Csak azt nem tudom hogy tényleg erre van-e igénye az embereknek, vagy ennyire befolyásolják az embereket hogy erre legyen igény.
 • Jozsó
  Egyébként ennek a dolognak (mármint, hogy az emberek nem látják, hogy a kormány az ő pénzüket költi) egy érdekes mellékhajtása a hálapénz az egészségügyben. Mivel nem látod, hogy fizettél a szolgáltatásért (pedig DE!), ezért érzed hogy kötelességed vhogy kompenzálni az orvost, aki egyébként – a te szemszögedből – ingyen dolgozna.
 • Copywriter
  Miklós, jól leírtad, demokrácia van. Ha az embereknek ez kell, akkor a magyar nép birka. Ha neked, nekem, meg az itt kommentelőknek nem ez kell, akkor mi vagyunk az ufók. Mi családostul Ausztriát választjuk jövőre, idén elúszott a lehetőség a vírusszezon miatt. Remélem jövőre összejön.

  Visszük a két katás vállalkozásunkat, és nem baj, hogy Ausztriában többet kell adózni, de cserébe 15 év vállalkozói jogviszony után meglesz a 300ezres osztrák nyugdíj fejenként. És ez csak a minimum adózásért jár, mi várhatóan többet adózunk. Aztán van normális bérlakásprogram, amire 1 év vállalkozói jogviszony után jogosultak vagyunk (pontosabban ott élés és munka után). Van normális egészségügy, és az utakon nem chipelt dízelszörnyek járnak. Burgenlandban az albérlet 130-160e/hó, és ott az előny, hogy a gyerek már az osztrák munkaerőpiacra lép ki anyanyelvi némettel. Remélem összehozzuk.

 • csizkek
  “Az állam nem csak az adóban beszedett pénzt költi el, hanem képes, és növekvő gazdaságban köteles is új pénzt teremteni. Az más kérdés, hogy a nyugati világban az államnak ez a képessége korlátozva van, és helyette jórészt a magánkézben lévő bankszektor teremti a pénzt. De a válság miatt ez a korlátozás most felpuhult.”

  Edes mamma:) Bocs, de irasaid jo pelda arra hogy Mo.-on az atlag funkcionalis analfabeta. Es itt is vagyunk miert tortenik ez: “Tudtad, hogy az egyetlen állam Európában Magyarország, ahol még egyetlen kormány sem bukott meg soha, legyen bármilyen korrupt, tehetségtelen vagy kétbalkezes?”

  ekkora marhasagot ide kommentelni, mar muveszet.

 • BUDfuture
  Kiegészítés. Magyarországon a rendszerváltás óta két kormány is megbukott. A Medgyessy- és a II. Gyurcsány-kormányok. Igen, ezek kormánybukások, akkor is, ha parlamenti választások nem követték őket. Pl. a Bajnai-kormány szinte egy tagot sem örökölt Gyurcsánytól.
 • Kiszamolo
  BUD, éppen ez az: nem lettek új választások, ugyanaz a slepp folytathatta más arcokkal.

  Ennyi erővel Lázár Jánost meg a Sesztákot is sztenderre rakták, mégis ugyanaz a brigád folytatta.

 • Copywriter
  A kiköltözéshez jelentősen hozzátesz a magyarok gyűlölködése is. Már a városban is megelőznek a körforgalom előtti 20 méteren, mert 50-nel megyek. Lakott területen kívül mindig jönnek a segg.mben, közben eltorzult arccal anyáznak és dudálnak. Akárhova megyek, 20 km-en belül is tuti van egy ilyen.

  Az Fb-n megy a gyűlölködés, gyurcsányozás, libsizés meg minden hasonló. Az elmúlt 1 évben közellenségek voltak már a mocskosszemét tanárok (félmilliós kamu bónusz), orvosok (milliós fizetés), katások (adócsaló mind). Kiváncsi leszek, mikor lesznek azok a szemüvegesek, értelmiségek, cig.nyok és zs.dók. Mert ennyi erővel elég egy plakátkampány, és másnak mindenki embereket akar a Dunába lőni. Nekünk erre nincs szükségünk, bár egyik kisebbséghez sem tartozunk, Pol potnál is kiírtották a dolgozni és tanulni vágyókat. Inkább akkor Ausztriában építünk ezisztenciát.

 • BUDfuture
  Kiegészítés 2. A görög “demokrácia” egy jól álcázott türannisz volt. Egyrészt, csak az athéni polgárokra vonatkozott. Azok pedig kevesen voltak. Másrészt, csak akkor voltak összehívva, ha Periklésznek (és utódainak) épp kellett valami ürügy, amihez kellett az Agóra jóváhagyása. Tudod, hányszor volt az athéni demokrácia 200 éve alatt cserépszavazás (osztrakion)? Összesen kilencszer! Ez azóta sem sokat változott. Mármint a módszerek.

  Mert cserépszavazás csak a száműzetésekről volt….

 • akosh
  Hogy miért jó (a döntéshozóknak legalábbis) túlárazott projektekre és kormánytagok hobbijaira szórni a közpénzt, az világos. De az államadósság fenntartásában/növelésében miért érdekelt a mindenkori magyar kormány, miközben (retorikai szinten) látszólag küzd ellene? Hogy népszerűségvesztést kockáztatva miért nem csökkentjük minden áron az adósságot, az érthető, de az ilyen talált pénzeket például miért nem fordítjuk arra? A banklobbi, valamilyen más korrupció, vagy mi lehet az oka?
 • BUDfuture
  Kiszámoló, rohadtul nem ugyanaz a szitu. A teljes kormánycsere új kormányprogramot is jelentett. Orbánéknál az irányok nem változtak, és az sem ugyanaz, hogy időnként cserélik a minisztereket. Tudod, Magyarországon a miniszterelnöknek van kormánya, és nem a kormánynak miniszterelnöke. Új miniszterelnök új irányt is jelent.
 • Nacionalista
  Sajnos Magyarországon nem divat az öngondoskodás. A többség arra vágyik, hogy ne legyen rajta semmilyen egyéni felelősség, a jóságos állambácsi intézzen el helyette mindent.

  Amíg a többség ezt szeretné, addig a jelenlegi (vagy hasonló felfogású) kormány marad hatalmon. A kormány azért olyan amilyen, mert az embereknek ez kell.

 • Laki Gizi
  oké, és mit tudunk tenni? komolyan kérdezem.

  mert az, hogy az ilyen jellegű cikkeket megosztom a FB-omon, rendszeresen járok tüntetésekre illetve próbálom kommentekben téríteni a népek (sikertelenül) orbán & egyéb fideszbérenc FB oldalán, nem használ.

 • Gábor
  A poszt mondanivalójával maximálisan egyetértek, azonban egy ponton szeretném, ha a rendszeresen előkerülő konteók helyett a tényekre szorítkoznánk:

  “Ha az Alföldre építenek alagutakat az M6-os autópályán, mert abból könnyű tízmilliárdokat ellopni”, az is fontos, hogy kiverje az emberekben a biztosítékot, ahogy minden túlárazott közbeszerzés is.”

  Tény 1.:
  Az M6 alagútjai a Szekszárdi dombság területén épültek, ami semmilyen tekintetben nem nevezhető Alföldnek.

  Tény 2.:
  A nyomvonal kiválasztás és a meglévő szintkülönbségek leküzdésére ez a megoldás volt a legjobb. Nem kell nekem elhinni, itt olvasható a részletes műszaki indoklás:
  71431d43-920f-4abd-956e-7bb0de035c07.filesusr.com/ugd/a3cf7f_35f8f81a0cfb4d0e913a92238f3157f3.pdf

  Ellenkező megállapításokat tartalmazó, szakmailag kellően alátámasztott anyagot én még nem láttam, de örömmel veszem, ha valaki belinkel egyet.

 • tumpara
  “(Nem, te kis csacsi, ez nem úgy működik, hogy ugyanannyit fog elvenni az állam, mint eddig, csak te ebből most visszakapsz 10 milliót. Az állam ennyivel többet fog elvenni tőled az eddigieken túl és abból lesz pénze még többet “adakozni”.)” – Kiszámoló

  Ezt nem értem, miért venne el egyre többet az állam? Az LTP-támogatásból lett a CSOK, a jövő évi kata-szigorításból meg mondjuk a 13. havi (heti) nyugdíj. Az elmúlt években folyamatosan csökkentek a munkáltatói járulékok, a munkavállalói se lett több. A tao mondjuk egységesen 9% lett, cserébe finanszírozzuk belőle a focit… De alapvetően egyre kevesebb adót fizetünk, nem? Százalékosan persze, mert nominálisan pont a csökkentések miatt lett több az állam bevétele.

  Egyébként meg válságban éppen szórni kell a pénzt, szóval nem azzal van a baj, hogy az idei többletbevételt elszórják, hanem hogy mire, ott kétségtelen, hogy vannak bajok.

 • Treil
  De mit tehet az ember? Nem birka mindenki, de a birkák többen vannak és az ő akaratuk érvényesül, megint lazán megszavaznak egy korrupt kormányt. Persze nem mintha olyan jól állnánk ellenzéki pártok minőségében.
  Meneküljünk el?
  Értjük a problémát, csak a megoldást nem tudjuk. Politika soha nem fogja magát elszámoltatni mi meg nem tudjuk. Nem mondhatom meg milyen kiadásokra fizetem be az adót, levonják és kész.
 • Tünde
  , nem vetted figyelembe, hogy a mo-i választási rendszerben kezdettől benne volt, hogy aránytalan képviseletet eredményez; ez az ár annak érdekében, hogy a kormányalakítás folyamata “olajozott” legyen. Ehhez hozzájött a pár ciklus tapasztalatai és statisztikái alapján a választó körzetek átszabása, valamint a populista felszín alatti elitérdek ÉS megélhetési politika fókusz. Az épkézláb program és értelmes megvalósítás helyett.
  Számok alapján téves, sőt önbecsapós ismételgetés, hogy a többség akaratát (ostobaságát) tükrözi az, amit tapasztalunk. Ettől durva az, hogy nem-a-többségi-képviselettel hogyan ártanak a 95+% többségnek. Elég kerek levezetések olvashatóak választások lefutásával, általánosságban pedig szociológusok foglalkoznak a “többségi” háttérrel.
  , vezetői felelősség, hogy újratermeltetik a kádárista-hűbéresdit. Instant politikai érdek vs hosszútávú, valódi országépítés.
 • Leninist
  “Ha a társasház közös képviselőjét kapja pazarláson vagy sikkasztáson, meg sem áll a rendőrségig, mert a közös társasházi pénzből, így az ő pénzéből is lopott vagy pazarolt valaki.”

  Én Pesten nem ezt tapasztalom. Még egy kisebb társasházban is a jobbágy-mentalitás az uralkodó. A közös pénz nem az enyém, hanem másoké. Háromévnyi megtakarításunk ment el egy legalább háromszorosan túlárazott látszatberuházásra az explicit hozzájárulásunk nélkül és alig volt ember aki fel merte csak egy kicsit is emelni ez ellen a szavát.

  Ha már néhány-tíz fős szinten is a jobbágy-mentalitás megy, akkor mit várunk egy tízmilliós tartály esetében?

 • PolitikIsViolence
  Jo iras de a politikanak semmi koze sincs a gazdalkodashoz, ha lenne akko gazdalkodasnak hivnak. A politika azt jelenti hogy sajat (es tarsaid/kovetoid/csoportod/szavazoid/stb) elkepzelese szerint formalod a korulmenyeket valtozatos modszerekkel, eszkozokkel.
  Ha egy miniszter luxusyachtot akar de nincs ra penze es meggyozes, megfelemlitessel, hizelgessel, erovel, stb megszerzi akkor o kituno politikus, foleg ha e celjahoz tobbezres vagy millios tomagatoi tabort is osszekovacsol. Gyakorlatilag a szakmaja legjobbja. Ettol meg lehet hot koki a gazdalkodashoz.
  Remelem senki sem hiszi hogy Tom Cruise egy nagyszeru titkosugynok vagy Gal Gadot gyorsabb a lovedeknel?!
 • Kiszamolo
  tumpara, az a baj, hogy 30 éve szórják a pénzt. A 2017-2018-2019 plusz bevételei most milyen jól jönnének. Lett belőle helyette horvát meg szerb futballakadémia, ahol 50 emberből egynek van magyar neve, mexikói templomfelújítás, meg sok hasonlóan értelmes pazarlás.
 • jonny
  koszi ezt az irast is

  kerdes, hogyan tovabb? mert felteszem akinek fel kene hogy nyissa a szemet, az pont nem teged olvas, aki meg teged olvas, az legalabb valamennyire atlatja a leirtakat

  szoval… hogyan lehet valtozast elerni? mik a lehetosegek?

 • Zabalint

  “De nem loptad el Magyarországtól. Max. akkor, ha a kurvák a boltban magyar pisztráng helyett norvég lazacot vesznek.”

  Azt nem veszed figyelembe, hogy függetlenül attól, hogy külföldre menne-e a pénz, amit ellopnak, az nem ott hasznosul, ahol hasznosulna piaci ár esetében. Marie Antoinette beszállítói olyan munkaerőt és más erőforrásokat használtak fel, amit más esetben máshol használtak volna fel. Ezáltal romlik a gazdaság versenyképessége, és ami nem ment ki közvetlenül az országból a közbeszerzésen, az közvetve kimegy a rosszabb cserearányok miatt. Ha Marie Antoinett beszállítói külföldre dolgoztak volna, pénzt hoznak be, de akkor is jobban járt volna Franciaország, ha a piaci alapon megszerzett pénzükből a polgárok varratnak náluk ruhát.

  Másrészt Magyarország gazdasága eleve nyitott, így minden költés X százaléka helyből külföldr megy. A legtriviálisabb a kőolaj.

 • Kiszamolo
  Gábor, azért az úgy mindenkinek feltűnik, hogy mintha hiányozna a hegy az alagút felett. Alig bírtak alagutat építeni, mert mindig beomlott az a kevéske föld, ami felette volt.
 • Attila
  “Ha csak 20%-kal vannak túlárazva a beszerzések, akkor te pontosan 20%-kal többet fogsz adózni a kelleténél és az valakinek a zsebébe landol majd”

  Ez akkor lenne így ha az ország költségvetésének két oldala az emberek adója, illetve a közbeszerzésekre költött pénz lenne. Ennél azért jóval bonyolultabb a dolog.