Házvásárlásunk története

Mivel csak nem hagytok békén a témával, közkívánatra a házvásárlásunk története következik. 🙂

Ahogy nőttek a gyerekek, egyre kisebb lett a hely, ahol laktunk, úgyhogy elhatároztuk, hogy veszünk egy saját ingatlant. (Nem a legjobb időzítés, de mostanra nőttek meg a gyerekek annyira, hogy külön szoba kell és egyre több a cuccuk is. Nem tudtunk várni még öt évet a vásárlással.)

A lokáció elég kötött volt a gyerekek iskolája és a 90 éves apósomék miatt, túl messzire nem költözhettünk a budaörsi eredeti helyszíntől.

Házat szerettünk volna, nem azért, mert lakásban nem lehet élni, de jobba akartunk költözni, mint ahol laktunk, mert rosszabb helyett inkább maradunk a régi helyen.

Az anyagi helyzetünket felmérve 120 millió forintra lőttük be a ház árát.

Pontosan tudtuk, milyen az ideális jelölt, ahogy azt az álláshirdetésekben szokták írni:

– Családi ház, nem ikerház.

– Csendes utca, távol a zajtól (autópálya, vonat, főút) és alacsony forgalom az utcában. Ki lehet békésen ülni a teraszra kávézni, csend van és nem is bámul át öt szomszéd a kertbe, ami sajnos gyakori a sűrűn beépített helyeken.

– A kert és az utca is sík, hogy a gyerekek tudjanak focizni a kertben és biciklizni az utcán. (Nagyon remek a kilátás a hegyen, de a fiam soha nem tudott focizni a lejtős telken és kerékpározni is nagyon későn tanult meg a meredek utcák miatt. A téli szívásról az ónos esővel meg a hóval ne is beszéljünk. Részemről én soha többet nem akarok fenn lakni a hegyen, a panoráma nem kárpótol ezért.)

– A kert nem kicsi, de nem is nagy, nem akarunk túl sokat kertészkedni. De azért legyen hol játszani, lehessen medencét felállítani nyáron és a többi.

– A környék ne csak biztonságos legyen, de legyen közel olyan erdős hely, ahová naponta el lehet vinni a kutyát sétálni, ne a házak között kelljen vele kolbászolni, hanem kint a természetben.

– A házban legyen a nappalin kívül három hálószoba és egy mindenes szoba (dolgozó, kondi és minden más funkcióval).

– Legyen gardrób, mosókonyha és egy kamra a konyha mellett.

– A ház ne legyen se nagy, se túl kicsi, garázs nélküli nettó méret 125-180 négyzetméter. Kisebben már túl szűken lennénk, ennél nagyobbra pedig semmi szükségünk.

– A ház legyen egyszintes, ne kelljen állandóan lépcsőzni.

– Járólap helyett laminált legyen a padlón, mindketten utáljuk a hidegburkolatot.

– Legyen garázs akkora ajtóval, hogy ne kelljen centizni az autóval minden egyes beállásnál.

– Legyen jó állapotú, ne kelljen felújítani, mert szakembert még aranyáron sem lehet találni.

Voltak még olyan kívánságok, hogy például legyen normális méretű kád, hogy ki lehessen nyújtani benne a lábam és lehetőség szerint legyen külön tusoló is a fürőszobában. Legyen legalább két vécé és ehhez hasonlóak.

Ez volt az álomház, amivel maradéktalanul elégedettek lennénk.

Ennek fényében elkezdtünk nézni egy elég nagy területet Budaörs környékén: Budaörs, Törökbálint, Diósd, XXII. kerület, XI kerület külső része.

Nem mondok nagy újságot annak, aki most ingatlant keres, a kínálat lehangoló volt. A valóságtól teljesen elrugaszkodott eladók 30-40 éves, teljesen lepusztult, borzasztó rossz helyen lévő és rossz kiosztású, sötét ingatlanokat akartak drágábban eladni, mint amennyiért újat lehetett volna építeni.

Majdnem háromnegyed év alatt talán két olyan ingatlant láttunk, ami tetszett is volna, csak az ára volt a csillagos egekben. A többi jóformán még ingyen sem kellett volna és egyáltalán nem túlzok. Vasút mellett, autópálya mellett, hetes főúttól és a balatoni vasúttól egyaránt harminc méterre, iskolával szemben, meredek telken, kert nélkül, garázs nélkül, olyan szűk utcában, hogy nem tudsz befordulni a saját telkedre, meredek, szűk utcában kétirányú forgalommal félreállási lehetőség nélkül, ahonnan télen le nem jössz még gyalog sem, ha leesett a hó vagy az ónos eső, szó szerint putrira néző ablakkal, ipari parkra nyíló kapuval és így tovább. A legtöbb ingatlan vagy borzasztó kicsi volt (újépítésű iker-borzalmak 90-100 négyzetméterrel, de öt szobával) vagy hatalmas, 300 négyzetméteres, 30-40 éves lepusztult hodályok szigetelés nélkül.

(Kész szerencse, hogy az ingatlanokat előre kikerestük a hirdetések alapján és így nem kellett leüvöltenem százszor az ingatlanos fejét, hogy miért nem árulta el, hogy például az ingatlan 30 méterre van az autópályától. Így rengeteg felesleges utat megspóroltunk. Erről itt írtam bővebben. További ingatlanvásárlási tippek erre.)

Budaörsön egy átlag ingatlanért úgy kértek az eladók 150-200 millió forintot, hogy alsó hangon még 30 milliót rá kellett volna költeni és akkor lett volna egy elavult, 30 éves házunk vállalható belsővel. A legtöbb ingatlanra soha életében egy fillért nem költöttek és úgy is nézett ki.

A piac tele van trollokkal, akik igazából nem is akarják eladni a házat, csak ha jön valami bolond, akkor annyiért odaadják neki. Beszéltem valakivel, a háza ért 110 milliót nagy jóindulattal (kicsit távolabb Budapesttől), 140 millióért árulta és tudta, hogy túl sokért adja. Aztán feltette 180 millióért, most éppen annyiért árulja.

Néztünk egy házat Budaörsön, 155 millió volt. Autópálya szó szerint kétutcányira (ami komoly gond Budaörs, Diósd, Törökbálint viszonylatában, nagy területük nagyon zajos az autópálya miatt), a kert le van betonozva, garázs nincs, csak egy különálló pléhgarázs.

A feleségem megtalálta google-lel, négy éve 92 millióért hirdették a házat, gondolom a végén 90 millióért vette meg a mostani tulaj, aki mindössze 10 centi hőszigetelést tett rá, de még a fürdőt sem újította fel.

Nos ez a ház aztán lett 178 millió, majd 190, most éppen 235 millió! Végül is, hirdetni lehet. Még ráköltesz 40 milliót, mert nem sok mindenre költöttek az elmúlt 30 évben és lakhatsz az autópálya mellett ennyiért.

De egy másik budaörsi ház, ami éveken át nem ment el 230 millióért, most éppen 320 millió forint. Egy ősöreg rettenet, belakhatatlan hodály.

Volt egy diósdi ház, öreg és túl nagy, 130 millióért hirdették egy éve. Megtaláltuk azt is, de be sem csöngettünk, mert túl nagy volt, túl kicsi kerttel és túl sokat kellett volna rákölteni. Most 200 millió az ára.

De ez csak néhány példa, a legtöbb eladhatatlan házzal annyi történt, hogy 40-50%-kal többért akarják eladni, mint egy éve.

Naponta néztük a házakat, tele voltunk kompromisszumkészséggel, de amint már említettem, még olyat sem találtunk, ami jó lett volna, csak túl drága. Még a 250 milliós házakban sem laktunk volna.

Innentől amit mondani fogok, néhányan kiakadnak majd rajta, de így történt. Ti voltatok rá kíváncsiak, hogy sikerült házat találni, magatokra vessetek. 🙂

Már az elejétől folyamatosan imádkoztam, hogy megtaláljuk a mi házunkat (aki követi a blogot, tudja, hogy teológiát végeztem és nem azért, mert oda lett volna a legkisebb a felvételi ponthatár, hanem mert tényleg hiszek Istenben), ennek ellenére nem találtunk semmit. Arra gondoltam háromnegyed év után, böjtölök kétszer három napot. (Hogy miért, erre most nem térek ki. Aki tudja, érti, a többieknek felesleges infó lenne.)

A hatodik napon az jutott eszembe, nézzünk szét Érden is. Azon az Érden, amiről mindig megjegyeztem, akárhányszor keresztül kellett mennem rajta autóval, hogy bárhol élnék, csak itt nem, ez Európa legnagyobb faluja.

Össze-vissza két házat néztünk meg, a másodikról már a hirdetés alapján tudtam, hogy az a mi házunk.

Minden paraméterében megfelelt a kívánalmainknak. Nettó 165 négyzetméter a garázs nélkül, dupla garázzsal, egyszintes, laminált padlós, gardrób, kamra, mosókonyha, nappali plusz négy szoba, három éve felújított, nagy kád, két vécé, vízszintes kert, csendes utca, stb.

Az ára 116 millió forint volt, miután vettünk bele új konyhát (az valamiért kimaradt a felújításból), új kazánt (az is kimaradt) és egy szoba kapott új lamináltat, illetve kifestettük, meg is álltunk 120 milliónál, ahogy eredetileg terveztük. De új a fürdő, a padló, a mosókonyha-második fürdőszoba.

Kaptunk még szaunát is (egyszer sem kapcsoltuk be fél év alatt), vadonatúj jakuzzit (bár ne lenne, csak az áramot zabálja még télen is. El akartam adni, de a család még adna neki egy szezont, hátha használni is fogjuk évente többször, mint két alkalom.)

A tulajok már külföldön éltek, így amíg a papírmunka intéződött, tudott dolgozni az asztalos meg a festő, mindjárt költözhettünk is, amint meglettek a papírok.

A ház Érd-Fenyvesen van, ez számít Érd legjobb részének (kivéve azok szerint, akik Érd más részén laknak 🙂 ), az autópálya feletti rész. Mivel ez egy zsákfalu, sehová nem visz innen út, ezért csak az jár erre, aki itt lakik.

Ez a ház Budaörsön 250 millió lett volna (de nem volt ilyen ház még annyiért sem), a budaörsi és az érdi autópályalehajtó között 7, azaz hét kilométer van, ez még lassan menve is négy és fél perc autóval, a reggeli dugók pedig Budaörs után kezdődnek, abban ülnek a budaörsiek is. Nevetségesen túl van árazva Budaörs és Törökbálint is, de részben Diósd is, öt perc autóút nem ér meg plusz 130 millió forintot.

Nagyon csendes (bár vigyázz, mert van olyan része Fenyvesnek is, ahová nagyon odahallatszik az autópálya, ide szerencsére nem), itt egy Interspar egy kilométerre. Itt nincs az a hatalmas átmenő forgalom, mint Budaörsön, nincs a bevásárlók hada, akik az Ikeába, Auchanba, Praktikerbe, Lidlbe jönnek, nincs egyszerre ötven tanulóvezető, mint Budaörsön, mert fél Buda ott tanul vezetni.

Ha viszont nekem kell az Ikea vagy a Praktiker, tíz percen belül ott vagyok autóval.

Az erdő háromszáz méterre kezdődik, ahol lehet nagyokat sétálni.

Érdnek sok olyan része van, ahol továbbra sem laknék, de Budaörsnek is vannak ilyen részei, pedig ott minden ingatlan a duplájába kerül. A példa kedvéért Budaörs-Ófaluban nem kapsz télen levegőt a sok szeméttel fűtő miatt. Sőt, Törökbálint-Tükörhegyen sem laknék soha a sok újgazdag SUV-os között, akik hetvennel-nyolcvannal döngetnek a harmincas táblánál, nagy ívben lesza×va a járda hiányában az úttesten sétáló gyerekeket és a jobbkezes kereszteződéseket, motorbőgésükkel el-elnyomva a közeli autópálya zaját is.

Viszont Érd-Fenyvest nagyon megszerettem, így fél év után jobban szeretem, mint Budaörsöt. Már nagyon zavar az a nagy forgalom, ami Budaörsön van. Itt néha megy csak el egy-egy autó. (Persze vannak gyűjtőutcák itt is nagy relatív átmenő forgalommal, ahol nem kell házat venni, de a mi utcánk nagyon csendes.)

A busz csak félóránként jár, ez nem annyira jó, viszont nem annyira messze van az a megálló, ahol tízpercenként megállnak a buszok Budapestről jövet. Busszal húsz-huszonöt perc Kelenföld, onnan meg a metróval gyorsan el lehet érni Budapest nagy részét.

Nyáron, péntek délután szívás a Balatonra menő hordák miatt a hazajutás, de nem kell mennünk sehová pont péntek délután, ha nem akarunk.

A csendesség egyik ára, hogy nincs tele üzlettel a környék, de mint mondtam, Interspar van és 10 perc autóval a budaörsi bevásárló-kánaán, illetve be tudok vásárolni akkor is, ha a gyereket viszem az iskolába. Úgyhogy nekem nem hiányzik.

Aki bejár Budapestre naponta, annak hiányozhat a vonat, de nekem többet ér, hogy csend van, mint hogy tíz percre legyen a vonatállomás vagy a Tesco, cserébe hajnalban a hangosbemondóra vagy a forgalomra keljek.

A házra még fogunk költeni, mert 2016-ban felraktak rá öt(!!!!!) centi hőszigetelést, a lábazatra meg semmit. (Akkori árakon talán 300 ezer forinttal lett volna több felrakni egy normális hőszigetelést.) Így viszont néhol hideg a padló és a falak mellett is érezni a hideget. A garázsajtó is lassan csereérett, meg van néhány hasonló relatív apróság.

Hát ez történt, remélem sikerült mindenki kíváncsiságát kielégítenem. 🙂

Share

184 hozzászólás

 • hiteleset
  Végre!

  Köszi Miklós! Élvezzétek amíg csak lehet !

 • Gergő
  vééééééégre köszi 🙂 már vártam, tanulságos
 • Joe Black
  “Néztünk egy házat, 155 millió volt. Autópálya szó szerint kétutcányira (ami komoly gond Budaörs, Diósd, Törökbálint viszonylatában, nagy területük nagyon zajos az autópálya miatt), a kert le van betonozva, garázs nincs, csak egy különálló pléhgarázs.”
  Csak összehasonlításképpen, Las Vegas ahol a nettó átlagkereset 4x magasabb mint Budapesten:
  realtor.com/realestateandhomes-search/Los-Angeles_CA/beds-3/baths-2/price-na-500000/sby-2?view=map&pos=36.312148,-115.370685,35.988258,-114.975177,12&qdm=true
  Google mapson meg lehet nézni hol helyezkednek el az ingatlanok. Biztos van ami ott is rossz helyen van, de a legtöbb azért nem ilyen horror mint amiket leírtál. Tudom, más ott az élet, mások a megélhetési költségek stb, de azért akkor is durva ami a honi ingatlanpiacon megy.
 • Döglégygeri
  Kedves Miklós! Óriási elismerés, hogy engedtél a köz nyomásának, és beengedtél a magánszférádba és ennyi információt megosztottál velünk. Gratulálok az új házhoz, és le a kalappal, hogy ennyi önuralmatok volt, hogy nem ugrottatok bele egy kompromisszumos megoldásba!
 • Balint
  Koszonjuk, hogy megosztottad! Nagyon hasznos sztori. Torokbalint es Budaors mellett szerintem Biatorbagy meg egy hasonlo telepules mint Erd. Mivel ez egy penzugyu blog, irnal esetleg a vasarlas finanszirozasi reszerol is?
  Koszonettel: Balint
 • DrAtom
  Nagyon köszönjük a sztorit Miklós, tanulságos. Sajnos megerősít abban, amit látunk mi is, hogy nincs normális kínálat jelenleg, még több 10 millió önerővel + jó hitelképességgel sem 🙁
  Nembaj, jó lesz az albérlet egy 10 évig még.
 • Brado
  Hah, mi is nézegettünk arra sok házat kb 10 éve, és ismerős is lakik ott a tetőrészén. Jó környék, és van tippem hogy melyik ez a ház. A szauna amúgy jó dolog 🙂 (kinek mi).
  Egy évig minden hétvégén autókáztunk házat keresve!
  Viszont igy annyira belejöttünk (feleségem már akkor megtalálta ugyanúgy a hirdetéseket…), hogy a mostani házunkat (passziv, de hőszivattyúval megtámogatott, medence, stb) 2 nap alatt el tudtunk dönteni hogy jó vétel – úgy hogy befejezendő volt!

  (ezt a hozzászólást ne engedd ki, ez inkább egy olvasói megjegyzés neked….)

  Csak azért is kiengedem. 🙂

 • Orákulum
  /OFF
  Bocs, hogy rögtön off, de itt biztosan sok jó ember lesz. VISSZADÓ nyilatkozat szerkeszthető annak, aki dec. 31-ig beadott egy v.1.0-t. A Dokumentumok között meg is jelenik “szerkeszthető” státusszal. Még menteni is lehet, juhé! Viszont mentés után a beadás nekem nem sikerült, a hibaüzi szerint már beadtam dec. 31-ig (nahát, tényleg…). A doksi most ott van mentve, szerkeszthető státusszal. Ez így OK, vagy be kellene tudni adnom újra?
 • tp
  Szuper leiras Miklos, leljen sok oromotok benbe!
 • géza
  Tudom leírtad ,hogy nem fejted ki a három napos böjt témáját , de egyszer kifejthetnéd mégiscsak bővebben. Én is böjtölök de kizárólag egészségmegőrzés céljából. Érdekelne a gondolatmenet ami mögötte van .

  Én most építkezek és jól jött a cseklistád milyen szempontokat keres egy gondolkodó ember .

  Üdv

 • Copywriter
  Sok sikert a házhoz, nagyon inspirálók ezek a beszámolók. Én a múltkori össznépi vita után el is kezdtem osztrák házakat nézni Burgenlandban, és kettő nagyon jót találtam. Az egyik 123, a másik 223 nm. Mindkettő kb. 100millió Ft körül van átszámolva, utóbbit tudom is hol, sokat láttam korábban, két falu között van, a határtól egy köpésre. Mindkettő tipikusan osztrák, kicsit a domboldalban, szép nagy fakerítéses balkonnal. Tudom, hogy 0 az esély, hogy ezeket én meg tudom venni, de azért álmodozni jó, meg a hatására újabb pénzszerzési lábakat vetettem fel a cégemnél. De 10 éven belüli projekt, és pont ezért inspirálók ezek a Kiszámoló posztok, mert az ember elkezd tervezgetni. Addig is nem baj, ha örülünk mások, itt pl. Miklós és a hozzászólók örömének.
 • Suriname
  Szerintem is nevetséges a Budaörsi, Törökbálinti ingatlan árazás.
  Valamikor a 2000-es évek közepén volt ilyen kikötőzesi hullám az algoba, de aztán mindenki húzott vissza a városba, mert rájöttek hogy a fél életüket az autóban fogják tölteni. Tömegközlekedéssel meg ugye nem akar járni aki 100-150 millióért vesz ingatlant.
  Befektetés szempontjából szerintem Pesten érdemes most nézelődni, vii, viii, ix, kerület külső részei például. Ezeket előbb utóbb rehabilitálni fogják, illetve sok esetben már folyamatban is van
 • GG
  Pár éve, mikor még Győrben laktunk, egy közeli faluba autóztunk a párommal egy Jófogás hirdetés miatt. Mikor odaértünk többször is elhangzott a “na én ide biztos nem költöznék” tőle.
  Idén májusban lesz 2 éve, hogy itt lakunk, mindketten nagyon megszerettük.
  Szóval soha ne mondd, hogy soha.. 🙂
 • Copywriter
  Amit viszont észrevettem, és külön hozzászólásba akartam írni. Ausztriában minden ház szép, kívül-belül. Az emberek igényesek, adnak magukra, és nem akarnak sz.rban lakni. A fürdőben nem ülőkád van, hanem nagy méretű, ha van zuhany, az nem az obiból megvett, nyeklő-nyakló vacak, hanem épített. A konyha tényleg használható, és a bútor nem okádék pozdorja, hanem valódi fa. A tűzhely elektromos, van normál sütő, és a járólap nem a legolcsóbb, fehér vacak. És így tovább. Nem tudom, van-e ezekben a házakon/házakban normál hőszigetelés, aljzat szigetelés, mert ugye távolról nem látok bele. De csodálkoznék, ha a tip-top házaknál pont ezzel lenne probléma. Nem beszélve arról, hogy nagyon sok helyen fent vannak a napelemek is.

  A kommentekben esetleg ki lehetne vesézni, hogy aki lakott más országban, ott milyen tapasztalata van a házak lelakottságával kapcsolatban. Tök hasznos infó lenne.

 • Vivien
  Gratulálok!!!
  Sok boldog évet kívánok benne. Köszönjük hogy megosztottad 🙂
 • krumpli
  “Ha az Úr nem építi a házat, az építők hiába fáradnak. Hogyha az Úr nem őrzi a várost, az őr hiába őrködik fölötte.” Zsolt 127,1

  Gratulálok, használjátok egészséggel!

  Durva, hogy ezen az árszinten is ez megy. Amikor egy-két éve 40-50 millióért keretünk házat, azt hittük, hogy azért lepukkant sz@r minden, mert a kínálat alján keresgélünk, de ezek szerint nem.

 • Giorgio
  Ez a 2X3 napos böjt működhet mindenkinél?
 • B
  Üdv Érden!
  Mi 2016 elején költöztünk, az utolsó pillanatban találtunk olyan házat ami elfogadható volt, mert már akkor sem volt a XI vagy XXII kerületben a piacon megfelelő ingatlan. Sokan szidják Érdet, én sem tudtam elképzelni korábban hogy itt éljek, de nagyon megkedveltem. Persze az utak 70%-ban nem aszfaltosak (ez talán az egyik legnagyobb probléma) és ahol van aszfalt elég rossz minőségű, vagy ha új akkor meg keskeny. Mivel ezzel tisztában voltunk, az egyik kikötés az volt hogy végig aszfaltozott út vezessen a házhoz. Az autópálya zaj lehet még zavaró, széltől függően, talán majd egyszer ha végig lesz zajvédő fal (sosem lesz?) akkor ez is megoldódik.
 • csendesutca
  Gratulálok az új házhoz!

  A csendes utcáról annyit, hogy ahol az utca közepén fociztunk a haverokkal (a kapu 2-2 tégla volt amit félóránként 1x el kellett rugdosni amikor jött 1 autó),ott az önkormányzat kitalálta, hogy le kell aszfaltozni a mellékutcákat, mert az milyen jó. Igen,az ötlettelen önkormányzatoknak ez valóban jó: bármennyi pénzt el lehet rá szórni,nehogy véletlenül kevesebb támogatást kapjon jövőre az önkori mert maradt pénz a kasszában…Kiváló jolly joker ha pénzt kell költeni ötlet hiányában!!
  Az igazság mezeje az,hogy az átadás másnapjától nem csak a focizás szűnt meg, hanem a csendes utca is: megnövekedett a forgalom, és az autók sebessége is 10 km/h kátyúkerülgetés helyett 40-60 km/h lett.Hetente van is egy kilapított macska.
  Sokkal kisebb hátrány volt a sár meg a kátyúk, aki aszfaltot akar az menjen be a belvárosba!Tudom, költözzek el én,mert kifüstöltek, így jártam.

 • umate
  Hát így kijelenteni, hogy Fenyves parkváros lenne Érd legjobb része, azért elég meredek…már csak a tömegközlekedés hiánya, meg az autópályás dugó miatt, amiket megad is észleltél.

  Az tök jó, hogy nektek megfelelő, élvezzétek, boldog ottöltött évtizedeket.

 • Gyurbán Vikrenc
  Szép történet!

  Imáid meghallgattattak!

 • GrandMasterB
  Köszi a beszámolót, használjátok egészséggel.
  Valamikor esetleg lehetne egy írás arról is, hogy mi lett a régi házzal, mennyire könnyen lehetett eladni és voltak-e okos és kevésbé okos ingatlanosok és vevők.
 • Velence
  Mi is ebben a cipőben vagyunk, 2 kisgyerekkel budapesti panelből költöznénk Velence vagy környékére, és nagyon vicces, mert pontosan a fent felsorolt kritériumaink vannak nekünk is, talán a nagy garázs nem opció, vagy nem kizáró ok. Eszméletlen árak vannak, a keretünk 40-50 millió lenne egy FELÚJÍTANDÓ kádár kockára, amire még tervek szerint első körben 20 milliót ráköltenénk (a belsőre), és az évek során pedig a külső, tető, kerítés stb. jönne, viszont 100-130nm-es ház 500-800nmes kerttel nem nagyon van, épp tegnap láttam egy nekünk minden szempontból megfelelőt, 72(!) millió volt úgy, hogy maga a hirdetés is kiemelte, hogy ez bizony nagyon felújítandó…
 • Hitel
  Élmény volt olvasni, az a böjtös rész ütött.. tényleg nem rosszindulatbol, csak sima megdöbbenés szamomra, h a 21.szdban, ilyen művelt, felvilagosult emberek is hisznek istenben..
  Ez számomra nagyon furcsa.
  Dehat, nem vagyunk egyformák.
 • terpesz
  a hit nem muveltseg vagy jozan esz kerdese. En nem hiszek, de miert zavar az, ha valaki igen? Ha neki mukodik es legalabb nem a gyulolkodes megindoklasara hasznalja (mint sajnos annyi “vallasos” manapsag), akkor ez egy pozitiv dolog ami javit az egyen eletminosegen, ha o erre vevo.
 • Vakmacska
  Muhaha, 2015-ben írtam a saját történetünket: bezzeganya.reblog.hu/ingatlanhirdetesek-es-ami-mogottuk-van-hazat-keres-a-csalad – azóta ezek szerint az árak mentek az egekbe, a színvonalnak azóta se sikerült.

  És szégyenkezve bevallom, hogy az ajánlott karbantartásoknak, korszerűsítéseknek kb. a felét csináltuk csak meg a 17 év óta (amióta itt lakunk), ennek csak egy része fogható patópálságra, másik fele inkább arra, hogy amibe mégis belevágtunk, az iszonyatos küszködéssel járt a “mesterek” hozzáállása és színvonala miatt, meg amiért mi szakmunkát nem vagyunk hajlandóak DIY végezni meg kitanulni. Utálom. Pedig hát muszáj volna pár dolgot megint.

 • Mzs
  Jó olvasni, hogy a kompromisszumos megoldás is mennyire jól tud működni és csak a lokációban kellett ezt vállalni. Mi is hasonló döntést hoztunk. Biatorbágyhoz ragaszkodtunk volna, de végül Sóskút mellett döntöttünk. A biatorbágyi használt (erősen felújítandó) ingatlan amit néztünk ugyanannyiba került mint az új építésű ikerház Sóskúton. Egyelőre jó döntésnek tűnik, a ház még építés alatt így még nincs tapasztalat csak remény.
 • Belavoltam
  Ha meg nem bojtoltel 1 napot sem, akkor ne 3 nappal kezdd 🙂 Ha az intermittent fasting meg uj neked, akkor erdemes utanaolvasnod, mivel jar. Roviden: lesz egy atmeneti idoszak, amikor a tested tiltakozik ellene, de a 3. nap korul belejossz 🙂
 • magnum
  Üdvözlet Érden, amúgy az elején sejtettem, hogy itt fogsz kikötni, amilyen racionális vagy 🙂 Teljesen jo az a rész ahol laksz, sok barátunk lakik ott. A közeli erdő éppen annyira előny mint hátrány, pl. jöhetnek a vaddisznók és feltúrják a kertedet, volt már rá példa. Illetve amit említettek közlekedést. Nekem az volt a fontos (többek között) mikor Érdre jöttem, hogy 5-10 percre legyek a vasúttól kocsival, így tök pontosan tudok rövid ídő alatt beérni Bp.-re. Igy is lett. Érezzétek jól magatokat. 6 éve lakunk itt, ha gondolod, hogy valamit tudok segiteni, valami erdekel, nyugodtan kerdezz meg. Kuldok egy emailt jelen szoveggel.
 • Henrik
  Azért ne általánosíts. Bármilyen szép Ausztria külső szemmel, az ingatlanpiac itt ugyanolyan katasztrófa szerintem mint Magyarországon. Iszonyatosan szigorú, és értelmetlen építési szabályzatok Gemeindespecifikusan, ki vagy téve a helyi építész kénye-kedvének ha valamit változtatni akarsz, ennek megfelelően kereslet óriási, kínálat szinte nuku vagy túlárazva.Én pont hogy olyan házat vettem meg, ahol a tulajok finoman szólva is költséghatékonyan újítgatták a házukat. Az éven ki kell cserélnem a gázkazánt (a mostani 27 éves, már nincs hozzá alkatrész), klíma + napelem tervben és a recsegő hajópadló is kuka két helyiségből. Jövőre házszigetelés, földszinten komplett nyílászáró és redőnycserével. Mindezt túlárazva, csak azért mert egy zsákutca végén van különösen jó helyen.

  Miklósnak gratulálok, használják egészséggel, leljék örömüket benne!

 • Tom
  “Aki tudja, érti, a többieknek felesleges infó lenne.)”
  Aki érti annak tanúságtétel.

  Köszönöm!


  Ilyenkor általában nem ugyanazt értik, gondolják az emberek az istenhit alatt, valószínűleg Miklós nem abban hisz amire te gondolsz.

 • Belavoltam
  A Bibliaban szamos helyen elofordul, hogy az emberek (akik Istenben hisznek) bojtot tartanak a fontosabb, kritikusabb alkalmak, esemenyek elott, vagy pl. bajban. A mogotte levo gondolat az, hogy a bojt soran nem a vilagbol jovo ingerekre figyel az ember, hanem Istenre fokuszal, es a tole erkezo valaszt igyekszik meghallani.

  Ez osszefugg a bojt egeszsegmegorzo hatasaval is, amint a bojt soran tisztabb es fokuszaltabb az elme.

 • ZAkkant
  Mi építkeztünk 7 éve. 1 évig kerestem a megfelelő telket, de megérte. Ugyanakkor maga az építkezés nem, az nagyon ideggyilkos és megterheli az ember családját is.
  Tetszik, hogy be tudtátok lőni a szükségleteiket és reálisan gondolkodtatok. A mosókonyha, kamra, garázs lényegtelennek tűnnek, de mi is csináltunk és nagyon fontosnak és jónak érzem, hogy vannak.
  A jó döntésekhez néha meg kell állni egy kis időre, hogy kitisztuljanak a gondolatok! Sok örömötök legyen a házban!

  Amit írtál a böjtről, nagyon érdekelne, ha kifejtenéd. Úgy gondolom, hogy egyfajta befelé fordulás, tisztánlátás, újragondolás, elcsendesedés, saját belső hangra figyelés elősegítésében lehet szerepe, de nagyon örülnék, ha kifejtenéd!

 • Belavoltam
  Pedig az ember sokkal tobb mindenben hisz, mintsem hinne. Ize, gondolna. Amikor az egyik urhajost (mar regen) megkerdeztek, miutan visszatert a Foldre, hogy meg mindig hisz Istenben? O azt valaszolta, hogy most hisz csak igazan benne. Az meg, gondolom, ujdonsag neked, hogy szamos termeszettudos egyben istenhivo ember is volt.
 • vViktor

  Én bankszámlaváltás okán tudtam módosítani 6.-án, illetve a dokumentumokban most a két példányomat látom továbbítottnak

 • zerohu
  Hat, ize, en pedig csaladi hazba max pont a jacuzzi meg szauna es ehhez hasonlok miatt koltoznek max. Szauna mondjuk itt is van a 2 szobas tarsashazi lakasomban, de csak infra es kicsi 2 szemelyes. De ha lenne nagy hely, tuti hogy lenne egy nagy finn szauna is, plusz dezsa furdo a kertben, vagy jacuzzi.

  Nézem a szomszédot is, annak is van jakuzzija. Na, ők is csak akkor kapcsolják be, ha jönnek hozzájuk és fel akarnak vele vágni. 🙂

 • aaa
  Üdv a szomszédból szomszéd. Ez a környék tényleg nagyon jó. ;-))
 • Családfõ
  Nagy gratula sikerhez, a kitartás mindig meghozza a gyümölcsét!

  Szerintem ez az egyik legfőbb tanulsága a bejegyzésednek: először tisztázza magában az ember, hogy pontosan milyen ingatlant és mennyiért keres, majd kitartással és kellő nyitottsággal találja meg. A keresést nehezítik az írt “szirének”: félkamu hirdetések, túlárazott csődtömegek, demotiváló eladók stb. De aztán csak eléri az ember a célját, legyen az isteni akarat, a sors stb., ki miben hisz.

  A mi utolsó költözésünk szintén elsősorban a gyerekek növekedése miatt volt, szintén részletesen és pontosan tudtuk, hogy mit keresünk, és szintén sokáig tartott a választék nevetségessége miatt. Nem adtuk fel. És szintén volt egy apró csavar a sztoriban – nem böjt -, ami segített megtalálni az igazit. Így megalkuvás nélkül az lett, amit szerettünk volna.

 • Mindegy

  Szerintem semmi sértőt nem írt és azt sem, hogy zavarja Miklós vallásossága. Én sem tudok ezzel mit kezdeni, pont úgy látom, ahogy Hitel írt erről. Engem sem zavar Miklós hite, az Ő döntése, azt hisz amit akar. Ettől még lehet meglepő számomra (is).

 • J. Bálint
  Köszi a leírást, én is kíváncsi voltam 🙂
  Én pesten nézek, de 120 millióért 125-180 négyzetmétert Budaörsön? Pesten kb minden ami az elmúlt 20 évben épült 1M / nm-ről indul, és amikor röpkén ránéztem, úgy tűnt, Budaörs sem olcsóbb…

  Ami még nagy nehezítésnek tűnik, az az egy szint – nekem elég ritkának tűnt, és ráadásul ekkora méretnél már nagy telek kell, hogy értelmes kert legyen.

  Gardrób, mosókonyha nekem szintén nem tűnt túl jellemzőnek mostanában, pedig tök jó, ha van.

  Na nem mintha ezeket elengedve én is túl sok potenciális jelöltet találtam volna, ártól függetlenül…

  Örülök hogy ennek ellenére megtaláltátok az álomházat, sok boldogságot hozzá!

 • jami
  Használjátok egészséggel!

  Nagyon lényegtelen kérdésem lesz: milyen szauna? És miért nem kapcsoltátok még be? 😀
  Imádok szaunázni, épp nagyon gondolkodom egy pici infrán több minden miatt…

  Infraszauna, valami puccosabb, beépített hanggal, de nálunk senki nem akarta még használni. Mellette a tusoló, ha le akarsz hűlni. Ha megunom, hogy foglalja itt a helyet, eladom neked. Az is 2018-as lehet, akkor vették az előző tulajok a házat és ők rakatták be. 🙂

 • jami
  :DD

  Tavaly csináltattam pár dolgot, háát, idén még nagyon húzom a kezdést, teljesen lefárasztott a mesterekkel való bármi. UTÁNA már nagyon jó (pl. az utált sarokkád repült, helyette lett egy akkora, amiben ki tudom nyújtani a lábam és a közepén van a dugó) és szeretjük/élvezzük; na de míg kiválsztom, ki, megegyezünk, szerződés, egyeztetés még kicsit, amíg ott vannak és utána a rendrakás, háát—

 • Mammut
  Gratulálok! Üdvözöl a főnököm a Jegyző utcából a Tisztviselőtelepről

  Én is őt. 🙂

 • zerohu
  nekem is van otthon infra, mar vagy 5 eve. Atlagosan ma is hasznaljuk ugy heti egyszer. Akkora mint egy nagyobb ruhasszekreny, teljesen jol elfer a 48m^2-es lakasban. Ketten jol el lehet ferni benne ulve. Mondjuk en ha tehetnem akkor finn-t vennek, annak a kedvezo hatasairol eleg sok tanulmany van, infrarol meg nem nagyon.
 • jami
  A cikk érdemi részéhez: komprimusszummal lehet találni, ha nagyon-nagyon pontosan tudod, mit szeretnél és ezekből el is tudsz engedni – de kell szerencse.

  A házunkat 4 éve vettük, már senkinek nem mondom mennyiért. Imádjuk, minden hátránya mellett (forgalom – viszont a lányom jó időben gyalog 20 perc alatt a suliban van, a lámpák miatt ennyi; biciklivel 10 perc; jó szomszédok, boltok, kispiac).
  Most nem tudnék venni, 4,5-5x(!!) annyi hitel kellene hozzá. Közben lassan visszafizetem az eredetileg felvett hitel felét….

 • bicskanyitogato
  Na végre!!!
  És akkor most görgetek is fel és elolvasom.
  Meg aztán a kommenteket. Aztán írok én is.
  Köszi!
 • jami

  Nekem csak kicsi fér be a nagyobb fürdőbe (nagyon hülyén van elhelyezve a kád-mosdó-ablak-ajtó; viszont pont a zuhanyzás miatt oda akarom tenni).

  Még nem kamaszok a gyerekeid (amikor hirtelen nyúlnak jobban jönnek a sérülések) és ti nem vagytok rozogák 😉 Nálunk pl. a lányomnak van pár sportsérülése pár havonta; ill. most én kínlódok hónapok óta a könyökömmel. Na, ilyenekre is tökéletes.
  Mondjuk én nagy szerelmese vagyok a finn szaunának, de ahhoz több idő kellene, ami most nincs.

  Legalább próbáljátok ki 😉

 • Trumpy
  Hát nem tudom,
  120millo kamatán keresnék minimum évi 7%-t tőzsdén,
  ami évi 8millio, havi 700e-ért azért lehet jó házat bérelni,
  éves szerződéssel a nyugalomért.

  A gyerekek meg a házasság sem tart örökké.
  Nem beszélve a vis major-ról.

 • jami
  Lécci írnál kicsit az infrás tapasztalataidról?

  Jakut én sem akarok pl… A mosókonyha egy áldás, nálunk az a fszt-i vizes helyiség és tök szuper, hogy mehet a mpsógép-szárítógép bármikor, szennyest van hely szétszedni, ruhákat válogatni – közben ott a másik fürdő és nem egy olasz utcakép a ház a teregetett ruháktól, amikor kint már nem lehet…

 • Maris
  Gratulálok! Engem a böjt része érdekelne! Írnál még erről kérlek?

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.