Hogy találd meg az ingatlant?

Már az egész világ tudja, hogy házat készülünk venni (egy nyitott könyv az életünk 🙂 ), ezért mostanában jó sok ingatlant megnéztünk.

Ház: venni vagy építeni?

Ha megnyitsz egy ingatlanhirdetést, a hirdetők talán 95%-a ingatlanos és mint ilyen, mélyen titkolja, hol is van valójában az ingatlan, amit el akar neked adni. Meg is értem, a legtöbb ingatlanosnak az egyetlen kincse, hogy ő tudja az ingatlan címét, te meg nem. Ezért kér el akár 3-5%-ot, vagyis egy százmilliós háznál 3-5 millió forintot. Plusz áfa, ha számla is kell.

(Mikor fogják már maximalizálni az ingatlanosok jutalékát 2%-ban, ahogy ezt tették például a hitelközvetítőkkel? Mikor fogják kötelezővé tenni, hogy legalább az utcát kötelező megadni, hogy feleslegesen el se menjél megnézni, ha neked nem megfelelő az utca vagy előtte megnézhesd magadnak a környéket? Jelenleg jó eséllyel még nem is abban a városrészben van az ingatlan, mint amit a hirdetés állít. Mikor fogják megtiltani nekik adatvédelmi okokból, hogy olyan hirdetőket felhívjanak, akik kifejezetten tiltják ezt? Mikor lesz kötelező a valódi építési évet megadni és a valódi nettó lakóteret, így nem a helyszínen derülne ki, hogy a 189 nm-esnek hívott ház valójában csak 110 nm s a 2000-ben épült ház 1960-ban épült, 2000-ben csak hozzáépítettek még egy szobát? S lenne még pár ötletem, ha valaki egyszer végre rendet akarna tenni ebben az ingatlanokkal kapcsolatos dzsumbujban….)

S akkor elmész egy ingatlanossal megnézni a házat és ott derül ki, hogy egy zajos főúton van, autópálya mellett, vasút mellett, betongyár mellett, hogy a kertről nem véletlenül nem készült fotó, mert az nincs neki, hogy a ház kívülről egy tragédia, 35 éve még a korlátot sem festették le és így tovább. S ilyenkor legszívesebben felképelnéd az ingatlanost, mert a borospincének öt sort szentelt a leírásban, azt viszont elfelejtette mondani, hogy az M0-s vagy a hetes főút az ablak alatt megy el.

Éppen ezért MINDIG megkeressük a hirdetett ingatlant és az esetek 95%-ában már el sem kell menni megnézni vagy elmegyünk megnézni kívülről, de már be sem csöngetünk. Ha mégis becsöngetünk, mindjárt úgy alkudtunk le 3-5%-ot (az ingatlanos jutalékát), hogy még alkudni sem kellett.

Nagyon jó lenne, ha az ingatlanosok nem akarnák lopni az időnket azzal, hogy máshová hirdetik az ingatlant, mint ahol van és azzal, hogy fontos információkat elhallgatnak és ferdítenek vagy tudatosan hazudnak a meghirdetett ingatlanról. Ja és rakhatnának fel olyan fotókat is, amiről valóban látszik valami. De ahhoz már tudni kellene fényképezni vagy fel kellene fogadni egy rendes fotóst.

Mivel profikká váltunk a keresésben, gondoltam átadok pár ötletet a most ingatlant keresőknek, hogyan találják meg a kívánt házat.

Az ingatlanokat gyakran először a tulajdonos hirdeti, legtöbbször a valós piaci ár felett. Mivel drága, ezért nem megy el, három-négy hónap után megbíz egy ingatlanost ugyanannyiért, majd egyre többet. A legjobban túlárazott házakat már 8-9 ingatlanos is hirdeti. (Hátha akkor hamarabb megy el? Nem is értem a logikát. Az árat kellene csökkenteni, nem még újabb ingatlanosoknak odaadni. Ha egy házat két ingatlanos sem tud eladni, akkor kilenc sem fog eladni annyiért. Mondjuk az ingatlanost sem értem, amelyik az ilyen egyértelműen túlárazott ingatlant kilencedikként elvállalja, csak égeti magát az ilyen kínálattal. De ez már egy másik történet.)

Első tipp: ha kicsit is érdekes lehet egy ingatlan, csak éppen hajmeresztően drága, akkor is mentsd el a hirdetést egy printscreenben a tulajdonos telefonszámával, mert hamarosan már csak ingatlanosok fogják hirdetni, de neked már meglesz a telefonszám és valódi cím is, ha később lejjebb menne az ár.

Második tipp: a helyi facebook csoportban valaki tudja, hol van az adott ház, hiszen naponta többször elmegy előtte évek óta. Ha szépen megkéred őket, egy fotó alapján szerintem kapásból rávágják a választ. Valami pörgös helyi csoportot válassz, mondjuk a helyi anyukák csoportja nagyon szokott menni.

Harmadik tipp, amit egy hozzászóló osztott meg: a helyi postás néhány ezer forintért minden házat azonnal felismer, gondolkodás nélkül.

De ha nincs ilyen segítséged, két fő dolog segít leginkább megtalálni az ingatlant. Az egyik a tájolás, a másik az alaprajz, amiből kikövetkeztethető a ház alakja. De hasznos lehet még az ablakon át látszódó szomszédos épület, annak tájolása a hirdetett házhoz képest, a szomszéd ház teteje (kétszintes a balra eső szomszéd ház, szürke zsindely sátortetővel) a ház erkélykorlátjának mintája vagy a kerítés, esetleg a kapu, ha látszik. Sokszor nagy segítség, mi látszik az ablakon keresztül. De gyakran árulkodó a ház felett látható gyárkémény vagy távoli templomtorony is. A terasz elhelyezkedése és alakja is gyakran segít. De az olyan információk is segítenek, mint saroktelek, két különböző utcára nyíló kapuk, buszmegálló három percre (ami a valóságban 5-6 perc lesz), fedett beálló a kertben két autónak és így tovább. Figyeld meg az autóbeállót is, ha mondjuk hátra vezet a ház háta mögé, máris nagyon leszűkítette a kört, olyan házakat keresel, ahol egész hátra megy a kövezett út.

Ha az ingatlanos adott meg utcát, nagy eséllyel nem abban az utcában van valójában az ingatlan. Gyakran még nem is abban a városrészben. Erre jobb, ha felkészülsz.

Ha többen hirdetik a házat vagy több oldalon hirdetik, nézd meg mindet, hiszen annál több képed és infód van, amit használni tudsz.

Négy fő eszközöd van: a Google szatelit térképe, a Google Streetview és a kettő ötvözete, az Earth Pro (kapcsolgasd ki-be a 3D nézetet), valamint az Utcakereső térképe, ha utcaszám is kell (bár ez sajnos még nem minden településen elérhető funkció). A Google Streetviewnál vigyázni kell, több helyen már 2018-2019-es képek vannak, de sok utcában még 2011-2012-esek a képek. A jobb alsó sarokban látod, mikori a felvétel. Jártam már úgy, hogy azóta átszínezték a házat, szerencsére a ház előtti térkő nem változott, az alapján sikerült azonosítani csak a házat.

Nézzünk néhány példát. (Nem linkelem be a konkrét hirdetéseket, általánosságban írok csak dolgokat, mert nem a konkrét házak a lényegesek, hanem a gyakorlat.)

Ház Budapest melletti településen, a kertben egy 40 nm-es melléképület. “XXX központi részén, csendes zsákutcában, buszmegálló közel.”

Alaprajz van, hosszúkás ház, a két végén félkör alakú terasz, előtte fedett gépjárműbeálló, plusz a kertben melléképület. A képek alapján a telek is vékony és hosszú, könnyű eset.

Szerencsére süt a nap, a felvétel kora délután készült, az árnyékok hossza és iránya alapján a ház északkelet-délnyugat tájolású. Közel a buszmegálló a leírás alapján, kezdjük el keresni a hetes úttól elfelé (főleg ott járnak a buszok az adott településen, tehát jó eséllyel ott lesz az említett közeli buszmegálló is, persze ez nem biztos, de valahol kezdeni kell) egy ilyen tájolású házat, ami előtt egy fedett beálló van és a hosszúkás kertben egy melléképület külön.

Nagyon hamar meglett.

Ellenőrizzük Google Streetview-val. Itt gondban vagyunk, mert a bokroktól nem látszik a ház. Szerencsére a ház előtti kövezés ugyanaz, mint a kerítésen belüli járda, amiről van kép a hirdetésben, így egyértelmű, hogy megtaláltuk a házat.

Nos, a csendes zsákutcában lévő ház konkrétan Magyarország egyik legforgalmasabb főútjától légvonalban ötven méterre van, a ház és a főút között csak egy benzinkút és egy nagyforgalmú vegyi nagykereskedés van, mindkettő inkább hozzáad a zajhoz, mintsem csökkentené azt. A zsákutca végén egy üzem telephelye, ahová rendszeres lehet egész nap a teherautóforgalom. A házról a legutolsó szó lenne, ami eszembe jutna, a “csendes”. Még jó, hogy nem lopta az időnket az ingatlanos.

Maradva a településen egy ikerház, ami négy ingatlanos szerint a város négy különböző városrészében van, ami ugye elég valószínűtlen. Szerencsére van olyan kép is, amin látszik az utca és van olyan kép, amin van árnyék. A képen egy járda nélküli utca látszik és egy közepes méretű villanyoszlop, ami nincs minden utcában.

Aki ismeri a környéket, már tudja, hol érdemes keresni, hol vannak a járda nélküli utcák. Az árnyékok alapján olyan utcát keresünk, amelyik kelet-nyugatra fut, a ház a déli oldalon van és a közepes méretű villanyoszlop fut az utcában. Ez is hamar meglett. Ha az előző túl közel volt a főúttól, ez túl távol és ráadásul járda sincs sehol az egész környéken, a szűk utakon kellene jó sokat gyalogolni az autók között. Bónuszként a Google Streetview szerint négy ugatós kutya él a közvetlen szomszédban. El sem kell menni megnézni.

Egy másik településen egy meglepően jó árazású ház. Egy hatszög alakú terasza van és megtudjuk a legfontosabbat (mármint az ingatlanos szerint a legfontosabbat), borospince is van az udvarban. A ház a hátulról besütő késő délutáni nap alapján kelet-nyugati tájolású, vagyis egy észak-délre menő utca bal oldalán van. Az utcáról is látszó hatszög alakú terasza alapján könnyű lenne megtalálni, de túl munkás megnézni az összes utcát. Szerencsére az egyik fotón kivehető a házszám a kép sarkában. Az utcakereso.hu-n ebben a városban látszik a házszám is, így már villámgyorsan meglesz: az észak-déli utcák adott házszámát kell csak végignézni.

Amit elfelejtett megemlíteni a hirdetés, hogy az utca túloldalán, tíz méterre közvetlenül a házzal szemben egy 640 fős általános iskola van, annak teljes zajártalmával, közlekedésével és azzal, hogy valaki mindig a kapudban fog állni, mert “csakötpercreugrottambeagyerekért”. A Google Streetview képén is éppen egy autó áll keresztbe a kapubejáróban és a kapu két oldalán is egy-egy ledobott autó, na meg persze az egész utcában mindenhol autó, sehol egy szabad parkoló, ahogy az lenni szokott egy ekkora iskola környékén. S még szülői értekezlet sincs éppen. Megint megspóroltunk magunknak egy utat.

Egy másik háznál az segített, hogy a hátsó terasz korlátja, amiről volt fotó, ugyanolyan volt, mint a ház előtt, a ház színe is látszott a hátsó erkélyen lőtt fotón, a környéket be lehetett lőni, így már viszonylag gyorsan meglett a Google Streetview-val: az adott színű házat kerestük ezzel az erkélykorláttal. Az épülettel szemben hatalmas üres telkek, amiket hamarosan ki fognak parcellázni (ahogy ezt tették már mindenütt a környéken) és akkor ott három évig megállás nélkül építkezni fognak valamelyik telken. De ez csak hab a tortán, a ház nem olyan jó élőben, hogy be is csöngessünk.

Máskor a rengeteg fa a kertben az, ami segítséget nyújt: olyan házakat keresel a műholdképen, aminek a kertjében rengeteg fa van, az átlagnál sokkal több. Hat-hét perc alatt meg is lett a ház. A házat 122 millióért árulják, a valóságban 1988 óta tényleg szó szerint egy fillért sem költöttek rá, a képek alapján valószínűleg még a kerítést sem voltak képesek azóta lefesteni. A “garázs”, amivel hirdetik, egy bádog tákolmány egy 1988-as Daciara méretezve, amit azonnal kidobnál, ha megvennéd a házat. De nem fogod, mert 85 milliót sem ér ebben az állapotában. Nem kicsit vannak eltévedve az eladók, hanem fényévekkel, ez a ház akkor talán érne ennyit, ha teljesen fel lenne újítva kívül-belül. De ezen még szigetelés sincs, mert az nem volt divat 1988-ban. Már annak is örülsz, ha a tetőhöz nem kell majd hozzányúlni ennyi év után. Ha ahhoz is hozzá kell nyúlni, akkor körülbelül telekárat ér az ingatlan meg talán a téglák árát, ami az építkezés egyik legkisebb költsége, ha mindent összevetsz.

De ugyanígy segítség, ha van egy nagy fa a ház bal hátsó sarkánál és egy másik a kert jobb végében. Akkor az ilyen házakat kell keresni a műholdképen.

Gyakran a hirdetett házról nincs fotó, viszont a szembe lévő ház látszik valamelyik képen. Akkor azt kell megkeresni és mindjárt meglesz a hirdetett ház is.

Még egy utolsó példa. A keresett ház egy szokásos kocka, ebből nem lehet kiindulni. A tájolás szerencsére látszik a nap miatt. Azonban elég nagy területen lehet a ház, túl munkás lenne megkeresni. Szerencsére egy képrészlet segít:

Az utca annyira keskeny, hogy az autóval fel kellett állni szorosan a kertkapuhoz és látszik az út túloldala is. A kerítés is látszik és egy másik képen az erkély korlátja is. Így már gyorsan meglett az ingatlan, hála a Streetviewnak, csak azokat az utcákat kellett megnézni, amelyikek ennyire keskenyek, azoknak is csak az egyik oldalán kellett keresni egy ilyen kerítést.

Ha tetszik a ház, már csak be kell csengetni egy telefonszámért és a tulajjal egy időpontot egyeztetni, amikor tud fogadni, ha már lakatlan a ház, akkor valamelyik szomszéd tudni fogja a tulaj számát. De ha nem, ott az online földhivatali lekérdezésamihez csak ügyfélkapu-regisztráció kell.

Alig van egy-két ház, amit nem találunk meg (és azt sem akarjuk annyira megtalálni) és rengeteg időt spóroltunk meg, hogy ezeket és a hasonló házakat már el sem kell menni megnézni.

Ha pedig egyszer találunk egy jót (még nem adtam fel a reményt, bár a kínálat szörnyű), akkor pedig komoly pénzt fogunk megspórolni. Bár önmagában az ingatlanos szakma létét sem értem az internet korában, amikor a tulajdonos is fel tudja tenni az ingatlant ugyanarra a hirdetési oldalra, ahová az ingatlanosok szokták felrakni (ha ott lakik a tulaj a házban és nem az ország másik végében, nem értem, mit nyer rajta), ennek ellenére néhány százezret nem sajnálnék én az ingatlanostól, végülis elköltött a hirdetésekre 10-20-30 ezer forintot és valamennyit dolgozott is a fotózással meg a hirdetés felrakásával, na de 3-4 milliót fizetni azért, hogy adjon egy telefonszámot, az számomra nevetséges. Azt viszont nem tartanám fairnek, ha először az ingatlanossal megyek, aztán megegyezek a háta mögött a tulajjal.

Az ingatlanos szakmának szerintem nagyjából az apróhirdetési újságokkal és a szakmai telefonkönyvekkel egyidőben kellett volna eltűnni, ahogy az internet tért hódított és oda áttevődött minden hirdetés. Mert valaha volt létjogosultsága a szakmának, amíg a házakat fatörzsre rajszögezett, kézzel írt cetlikkel, meg hússzavas, kép nélküli apróhirdetésekkel hirdették és kellett egy ember, aki tudta, hol melyik ingatlan eladó és melyikről mit lehet tudni. De ma már több tucat képet, videót, alaprajzot és akármennyi infót fel tud tölteni a tulaj is és remekül lehet a vevőknek is szűrni árra, helyre, méretre, emeletre és mindenre.

Ezért nem értem az eladókat, akik még mindig abban az ingatlanban laknak, mit nyernek, ha az ingatlanossal egyeztet időpontot és nem közvetlenül a valódi vevővel. Ha pedig azért nem megy el a ház, mert túl drága, azon egy ingatlanos sem tud segíteni.

Ha örökölnék is egy lakást mondjuk Pécsen, ahová nem tudok napi szinten elmenni, akkor is valószínűleg a szomszédot kérném meg, hogy 3-400 ezer forintért mutogassa meg a lakást az érdeklődőknek, mintsem egy ingatlanost bízzak meg ugyanezzel négyszer-ötször ennyiért. Ennyi pénzért bárki boldogan egyeztetne telefonon és megmutogatná a lakást a vevőjelölteknek. (Ha ennyiért nem is, de 1%-ért még én is hajlandó lennék a szomszéd házát mutogatni az érdeklődőknek.) Ezen túl felfogadnék egy profi fotóst százezer forintért, hogy csináljon rengeteg, jól beállított és több lámpával jól bevilágított, vonzó fotót a lakásról. S még mindig maradt egymillióm. Ha nagyon akarom, ráköltöm az ingatlanra néhány felújításra, hogy gyorsabban elvigyék.

De nem értem a vevőket sem, hiszen az ingatlanos egyedül abban érdekelt, hogy eladjon valamit azok közül, ami éppen van neki. Így legalább annyira objektív egy átlagos ingatlanos, mint egy unit linked ügynök. Azok a házak közül akar majd egyet eladni nekem, amije éppen van és abban érdekelt, hogy az ingatlan minden hátrányát elhallgassa.

De valamiért mégis megmaradt ez a szakma. Pedig százszor jobb lenne egy ingatlanértékesítési tanácsadó szakma, aki százezer forintért segítene az eladónak normális fotókat csinálni, belőni az árat, alaprajzot rajzolni, ha nincs, megfogalmazni a hirdetést és elmondani, hol és meddig érdemes hirdetni. Persze ahogy az ingyenes “pénzügyi tanácsadás” is örökre velünk fog maradni, pedig annál sincsen drágább a jutalékok miatt, sok ember fog úgy gondolkodni, hogy a vevő fizeti az ingatlanost, mert annyival drágábban adom majd, tehát nekem ingyen van. A vevő is ugyanezt gondolja az eladóról és nem veszik észre, hogy mindketten rosszul járnak, olcsóbb lenne egy fizetett tanácsadó mindkettőjüknek. Amíg az emberek nem hajlandók gondolkodni, inkább megbíznak egy ingatlanost milliókért, ahelyett, hogy egy fotóst és egy értékbecslőt megbíznának tizedannyiért se, addig fog menni ez a szakma is, ahogy a unit linked biztosításra is mindig fognak vevőket találni.

(Félreértés ne essen: van amikor kell ingatlanos: külföldi keres ingatlant bérlésre vagy vásárlásra, nagyértékű, milliárdos ingatlan, amit nem apróhirdetésekben szoktak eladni, 300 kilométerre lakik a tulajdonos és így tovább. De a többi esetben sok hozzáadott értéke nincs.)

Egyébként jó játék is ez az ingatlankereső, a feleségemmel szoktunk versenyezni, ki találja meg hamarabb a házat. Nem tudom, van-e erre valami facebook csoport (“ki tudja melyik ez az ingatlan” csoport), de ha igen, mindenépp írd meg a címét. Ha neked vannak tippjeid, hogyan lehet még hatékonyabban megtalálni a házakat vagy lakásokat, oszd meg azt is a hozzászólásokban.

Share

295 hozzászólás

 • Alfa
  Ezt el se olvasom, mert már mind tudom. 🙂
  Én a kert végében lévő plain hegyoldalról (mező) készült kép alapján 2 perc alatt megtaláltam a XVII. kerületben egy házat. Semmi más infom nem volt.
  Az ingatlan szakma és a hirdetések nem fognak megváltozni.
  Ebben ellenérdekelt ugyanis az ingatlan.com
 • Kiszamolo
  Alfa, az ingatlan.com sokkal többet le tudna gombolni a magánszemélyekről, mert az ingatlanosok sokkal olcsóbban kapják a hirdetéseket.

  S az államnak kellene rendet csapni a dzsumbujban, nem az ingatlan.comnak

 • Imre
  Kíváncsi vagyok, ezt a posztot mikor fogják elárasztani az ingatlanközvetítők.
  Egyébként arról még nem is írtál, hogy milyen módon működnek a közvetítő hálózatok, úgy hallottam, a zöld cégnél konkrétan droidokat keresnek, de máshol is ott van a tiszta jutalékos rendszerek minden szépsége.
  Szerintem az ingatlanértékesítési tanácsadó teljesen jó ötlet, leszámítva, hogy sok ember nem fizetne érte, hiszen a “jutalékot úgyis a vevő fizeti”, illetve “majd ha eladja, akkor fizetek neki”.
  Én annak idején, még 2008/2009-ben nyújtottam hasonló szolgáltatást, de sokkal olcsóbban, csak másodállásként érte meg, csak meguntam, hogy egyes ügyfeleknek még a 20e-s díj is túl sok.
  Illetve szörnyű, milyen lepusztult, igénytelen és full gáz házakat akartak már akkor is jó drágán eladni.
 • András
  E-közmű térképen be lehet kapcsolni egy réteget amin ingyenesen meg tudod nézni a térképet telekhatárokkal, helyrajzi számokkal (könnyen kiderül, ha a ház előtt van egy másik telek, ketté van osztva, melléképület nincs rajta a térképen mert engedély nélkül épült stb.). Ezt a földhivatal csak pénzért adja ki.
  Évi azt hiszem kettő tulajdoni lap lekérhető ingyenesen a hrsz. alapján, így ha a szomszédok nem tudják a tulaj telefonszámát, megtalálhatod őket Face-en.
 • Szabolcs
  “Az ingatlanos szakmának szerintem nagyjából az apróhirdetési újságokkal és a szakmai telefonkönyvekkel egyidőben kellett volna eltűnni”
  Ez így ebben a fomában nem igaz szerintem. Át kellett volna alakulnia, és valódi szolgáltatást nyújtania a KERESŐKNEK!
  Ha a keresőkről gombolnák le a 2%-ot (vagy még inkább valami fix összeget), akkor hidd el, gyorsan kikopna, akivel mindenkinek az lesz a tapasztalata, hogy a csendes mellékutca, buszmegálló 500m-en belül, de 400-on kívűl az neki egyenlő a Keleti pu-ra néző 1. emeleti kecó a Thökölyn.
 • Martin
  Berlinben élő ismerősöm mesélte, hogy arrafelé ismeretlen fogalom a magánszemélytől ingatlan vásárlás. És az ingatlanosok nem 3-5%-ot, hanem 6-8%-ot kérnek el. Pedig úgy tudom, arrafelé is van internet.
  Érthetetlen számomra ez a jelenség.
 • GeoGuessR
  Van ehhez egy Google Street View-ra alapozó játék, nagyon rá lehet függni, a lényege, hogy lerak a világon valahol, és ki kell találnod, merre vagy.
  Geoguessr a neve, órákat el lehet vele játszani.
  geoguessr.com/
 • Alfa
  : én voltam személyesen az ingatlan.com-nál beszélgetni, elmondtam hogy mit lenne célszerű változtatni.
  Nem lépték meg. Vajon miért?
  Van extra szolgáltatás is, amit a nagy hirdetők használnak. pl a te hirdetésedet jó ha 1x kiküldik hírlevélben, az ingatanosoknak ez olcsóbb. A magánhirdető meg úgysem fizetné ki, sóherek, kicsit drága is.
  Az egész helyzet az emberek igénytelensége és agyatlansága miatt van.
  Az eladókat különösen nem értem. Az ingatlanos megbízása egy alap hülyeség.
  Aki meg magának hirdet, az is sokszor el van tévedve.
  El akarja adni 90 misiért a házát, vagy havi 350-ért kiadni. És sajnál rongyos pár tizezer forintot arra hogy képes hirdetése legyen, illetve a képes hirdetés ne csak egy héten legyen kint.
  Vicc.
  A realitás érzékük szánalmas. Átlag nm ár 130%-án hirdetett romok, mert hallották h. felmentek az árak. Úgy érti akkor ő hozzáad 10 misit. Az átlaghoz.
 • usespanner
  Ez a Google streetview tényleg remek ötlet, köszi!

  2 dolog oldaná meg a problémát:

  1) állami szabályozás
  2) ingatlan.com vág rendet a csalók között (itt egyébként bejelentettem vagy 20 ingatlant, amikez nem is eladásra szántak, hanem eltartási szerződésre, ezeket a weboldal mind átrakta más kategóriába. Ilyen is van Mo-on, valami működik!
  A legnagyobb problémám, hogy nem lehet négyzetméter/ár alapján keresni BEFEKTETÉSI lakást. Pl 500.000Ft/m2 alatti Kőbányai lakás.

  A másik észrevételem, hogy teljesen mindegy ár szempontjából BP-en, hogy van-e a közelben megálló, bank, posta v. élelmiszer bolt.

  Az autósok ugyanis felhajtják a rossz tömegközlekedésű helyek értékét, bank-posta-bolt-gyógyszertár pedig online is elérhető. Egy park viszont nem.

 • Alfa
  @András: ha nem úgy hívják hogy Kovács Sándor. 🙂
  Egyébként igen, ez működik.
  Egy durván jó házat azért nem vettünk meg mert a tulajdoni lap alapján kinyomozott szomszéd telek tulajdonos elárulta hogy mekkora kacsalábon forgó palotát épít éppen a kinézett ház déli oldalán lévő telken.
 • Nacionalista
  Nem tudom, ez számomra is egy megoldhatatlan rejtély. Szüleim pár éve eladták a lakásukat, és az első lépés az volt, hogy megbíztak egy ingatlanost. Miközben baromira ki voltak centizve anyagilag, és nagyon szükségük lett volna arra a pénzre amit így lehúztak a wc-n.

  Felajánlottam, hogy megcsinálom a képeket, feladom a hirdetést, nekik csak a lakást kellett volna megmutatni (amiben benne laktak). A válasz az volt, hogy az ingatlanos jobban be tudja lőni az árat (persze, össze-vissza hazudoztak nekik mennyiért lehetne eladni a lakást), és hogy a volt munkatársa unokaöccse az ingatlanos, ő nagyon megbízható srác. Aztán persze végül 5 millióval olcsóbban lehetett csak eladni mint amit a “megbízható” “hozzáértő” Mari unokaöccse ingatlanos elsőre mondott. (Ja és nem 100 helyett ment el 95-rt, hanem 25 helyett 20-rt…)

 • Szabolcs
  András
  2021-02-04 at 09:52

  Pont ezt akartam írni. Rohadt sokáig kerestem olyat, ahol térkép alapján TUDOM hol van, vagy csak a hrsz van a hirdetésben telek esetén, és SEHOL normálisan ahol lennie kéne (földhivatal) nincs meg. Sőt, felhívtam őket, külön programokt kéne szerintük rá írniuk. Aha…
  Ez az MBVK oldalon megjelenő “hirdetések” alapján is sokat segít, mert ott a címet összevissza adják néha meg, de helyrajzi szám mindig van.

  e-epites.hu/e-kozmu

  Ez lesz a Te oldalad, kell hozzá ügyfélkapu. Esznéletlenül hasznos oldal, és hihetetlen, hogy hetekig nyomoztam, mire ráakadtam, hogy van ilyen. Szomorú, hogy nincs nyomva az info az ingatlanos oldalakon sem (de lehet, hogy ez érthető?). A keresők sem igazán dobták fel, mikor helyrajzi számra kerestem, lehet azért, mert belépés után férsz csak hozzá. MÁSRA is jó: ki a netszolgáltató pl. Van-e csatorna. Stb.

 • Kodex
  Oh, yeah van még +1 módszer ingatlanos ellen: és megspórolod a keresgélési időt is (sokszor sajnos azért lehetetlen megtalálni 1 házat, mert pld. a gugli be sem megy minden utcába vagy a támpontok kevesek, elavultak) – egy rokont/havert kérsz meg hívja fel az ingatlanost, menjen el, nézze meg. Neked utána csak be kell sétálnod és ha nem kizárólagos a szerződés (márpedig ha többen hirdetik nem az) máris csak rajtad múlik.
  Egyébként nálam a No1. az ingatlanosok közül a CSIC ürömi képviselője volt: szerettem volna megnézni a padlást (+tető állapotát), de csak kívülről lehetett feljutni. Tulaj máshol élt. Közölte hogy csak úgy lehet ha én viszek létrát, amúgy “higgyem el, minden ok fent”. Rokontól átcipeltem 2 nap múlva, mire odacsődített +2 vevőt azzal, hogy akkor lehet felmenni a padlásra. Szó sem lehet róla mondtam, csak ha fizetsz érte.
 • Attila
  Arról nem beszélve, hogy néhány “ingatlanos” olyan botrányosan gyenge minőségű és kb semmit sem mutató képekkel rontja el a hirdetést, hogy ezért a munkáért jutalékot kapni szinte nevetséges.
 • Szabolcs
  Alfa
  2021-02-04 at 10:02

  A tulaj hivatalos lakcíme akkor is rajta van a tulajdoni lapon, tehát ha nem másik országrész, akkor fel is keresheted, vagy írsz neki levelet. Nagyon ódivatú megoldás, tudom 🙂

 • Nacionalista
  Talán a legnagyobb gond az, hogy az emberek tipikusan csak 1x vagy 2x cserélnek lakást. Így belegondolva anyámék is inkább azt fizették meg, hogy az ingatlanos fogja végig a kezüket az adásvétel során, segítsen az ügyvéddel, hatóságokkal stb. Ez persze nem történt meg, de az egy más kérdés. Mivel ilyenkor sok pénzről van szó, ezért kell a biztonság illúziója az embereknek amit egy “szakértő” jelenléte nyújt.

  A szomorú dolog, hogy inkább bízik Mari néni unokaöccsében mert ő a “szakember” mint a saját fiában (aki egy évvel korábban vásárolt lakást), de ez már az én személyes tragédiám.

 • Anton von P
  Én nem tudom mit oktatnak az ingatlanosoknak a kéthetes OKJ gyorstalpalón, de pl. legyen már annyira egységes a szakma, hogy:
  a telek és épület méretarányos alaprajzát oldalhosszakkal együtt adják meg;
  minimum az utcanevet, de inkább pontos címet megadni;
  minden közmű elérhetőségét megadni, amibe az internet is beletartozik, szolgáltatóval együtt.
  Ha kizárólagos szerződésük van a tulajjal, minek a titkolózás? Úgyis csak rajtuk keresztül bonyolódhat a deal. Ezzel csak ellenszenvet keltenek.
 • Kiszamolo
  Anton, elmeszelték őket, a tulajnak nem kell fizetni, ha ő adja el a saját ingatlanát valakinek az ingatlanos nélkül. Nonszensz is volt, hogy az ingatlanos semmit nem csinált, de tartotta a markát, mert a tulaj maga eladta a lakását.
 • Szuperpocok
  Eleve kezdjük ott, hogy ha Google Street view-ban el tudsz menni egy adott környékre, az fél lábbal már garancia arra, hogy a környéken azért van forgalom rendesen.

  De amúgy jók a tippek 😀

 • Kiszamolo
  Kodex, na ezt nem tartom én fairnek. Ha már ugráltatod az ingatlanost, akkor fizess is neki.

  De ne ugráltasd, nincs rá szükséged.

 • Szabolcs
  Alfa
  2021-02-04 at 09:59
  : én voltam személyesen az ingatlan.com-nál beszélgetni, elmondtam hogy mit lenne célszerű változtatni.
  Nem lépték meg. Vajon miért?

  Én is írtam nekik, hogy milyen fejlesztésekkel lehet segíteni a keresőket, de az sem érdekelte őket. Pedig minden megvan ahhoz, hogy érdemben segíthessék, hiszen náluk megvan a pontos cím, amit továbbra sem kéne kiadniuk, csak írni rá feltételeket.

  Egyszer megtanulok programozni, és csinálok rá vállakozást magam 🙂 Én tuti a keresőket szolgálnám ki. Én fizetnék, hogy ne nekem kelljen átnézni minden szutykot.

  usespanner
  2021-02-04 at 10:02
  én is rendszeresen jelentek be nekik kamukat, és tényleg kezelik. 🙂

 • Kiszamolo
  Nacionalista, miben érdekelt az ingatlanos? Hogy piaci ár alatt 5 millióval eladjon egy ingatlant egy nap alatt és keressen százezerrel kevesebbet, vagy piaci ár felett kétmillióval hónapokig szívjon vele?
 • Kiszamolo
  Szuperpocok, ahol én keresek (Budaörs, Törökbálint, stb.) minden utca rajta van a Streetviewnek, még a legcsendesebb zsákutca is.
 • dioc

  „Anton, elmeszelték őket, a tulajnak nem kell fizetni, ha ő adja el a saját ingatlanát valakinek az ingatlanos nélkül. Nonszensz is volt, hogy az ingatlanos semmit nem csinált, de tartotta a markát, mert a tulaj maga eladta a lakását.”

  A DH kizárólagos szerződéséhez tartozó formanyomtatványán ugyanúgy ott szerepel még most is a jutalékuk felét kitevő átalánydíj-követelésük arra az esetre, ha végül nélkülük adja el a tulajdonos az ingatlanát. Szóval ez az „elmeszelés” nem nagyon hatotta meg őket, hiába írt róla az ügyészség is:

  ugyeszseg.hu/az-ugyeszseg-ujabb-ingatlankozvetitoi-szerzodes-tisztessegtelen-kikotesei-miatt-perelt-sikeresen/

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  nyudodtan csapd hozzá a dárgajó ügyvédeket is, akik nélkül nem lehet ingatlant venni, szintén jópár %-nyi jutalékért.
  Egy formanyomtatvány kitöltése + egy aláírás. Az is egy röhej…
 • Kiszamolo
  Akkor be kell perelni a DH-t a fogyasztók tudatos megtévesztése miatt.
 • claudefrollo
  Van példa állami beavatkozásra, pont a által emlegetett Berlinben. Decemberben vitték le az eddigi horror 7,14%-os, kizárólag a vevő által viselt ingatlanos díjat a felére (immoverkauf24.de/immobilienmakler/maklerprovision/). Pontosabban szólva azt szabta meg a Bundestag, hogy aki eladóként ingatlanost bíz meg, az legalább a felét fizeti a költségeknek. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy marad-e a gyakorlat, miszerint ingatlan eladásához _kell_ az ingatlanos, és amelyik érdeklődő esetleg ügyesen megtalálja a házat és becsönget, az már kapásból gyanús jelölt.
 • Attila
  Ez a cikk volt már egyszer itt pár hete. Ugyanez volt a szövege, tartalma.
 • tip
  azért, mert Németországban ugyan az eladó bízza meg (választja ki) a közvetítőt, de a vevőnek kell fizetnie a díját. Mennyire érdekel engem egy ár, amit valaki más fizet? Úgy van: nem nagyon. Törvényben van maximálva a jutalék, de egy közvetítő se megy alá, ha nem muszáj.

  Ezért is ágálnak tűzzel-vassal az ingatlanosok a kötelező “Bestellerprinzip” ellen, vagyis hogy amint az a piacgazdaságban szokás, aki rendel (választ), az fizessen. Mert akkor kemény árverseny lenne.

  A bérbeadás piacán már néhány éve bevezették a kötelező “Bestellerprinzip”-et (előtte 2 hónap lakbért + ÁFA szurkolt le jutalék címén a friss bérlő a közvetítőnek, azért “csak” annyit, mert ez a törvényes maximum). Eredmény: sok bérbeadó rájött, hogy a közvetítő “szolgáltatására” ennyiért neki semmi szüksége, és azóta maga hirdeti a lakást.

 • Kiszamolo
  yutte, találsz ügyvédet 0,5%-ért.

  Egyébként igen, röhej. De azért egy ügyvéd csak járt néhány évet egyetemre, hogy ügyvéd lehessen.

  A bőrgyógyásznak sem azért fizetsz 10 ezer forintot, hogy ránéz a kezedre és felír egy kenőcsöt a gombára. Hanem azért, mert tudja, hogy mit lát és mi a jó rá. Ezért ő is járt sok évet egyetemre.

  Szóval egyetértek, rengeteg ügyvéd él túl jól abból, hogy csak kijavítja a neveket az adásvételin és kinyomtatja drága pénzért, de egy ügyvédi végzettséget azért mégiscsak meg kell szerezni.

 • BBalázs
  Jó téma, én is első lakásvásárlás elött állok. Látok érdekes dolgokat bőven.
  -Megtalalni ugyanazt a lakást 1 szobasként, két hirdetéssel arrébb már 2 szoba+étkezős.
  -pár hónapja hirdetett lakás, amit még nem sikerült eladni. Jön az ingatlanos és felteszi magasabb árral,ugyan azokkal a képekkel? Az ilyen miben bízik?
  -a leírás alapján minden pár perc sétára van,hiába van a valósagban köztük több km távolság.
 • Tiboro
  Gondolom baromi sok ingatlanos fog most idejönni fröcsögni. De én sem tudom egyébként, hogy mi a valós hozzáadott értékük. Remélem megírják egyébként, mert nagyon kíváncsi vagyok. Bent vagyok egy ingatlanos csoportban, hiába olvasom őket hosszú hónapok óta, de így sem tudtam rájönni, hogy mi a hozzáadott értékük. Legtöbbször a magánhirdetések képekeit szoktak kritizálni a különböző postokban, eddig terjed kb. a nagy szakmaiság. Szóval remélem itt végre kiderül, hogy mit is tesznek hozzá egy-egy eladáshoz nettó 3-4%-os jutalékért cserébe.
 • Kiszamolo
  Attila, vagy te tévedsz, vagy én. Utánanéznél? 🙂
 • Kiszamolo
  Tiboro, na, a sok telefonnal csinált ingatlanos képről ne is beszéljünk. Persze az eladók is über bénák, de az ingatlanosok zöme sem különb.

  S még egyszer, százezerért stúdió minőségű fotókat lő egy profi fotós a helyszínen.

 • Attila
  Ez volt a korábbi cikk, ebben is van a streetview, hogyan találjuk meg az ingatlant, stb.

  https://kiszamolo.hu/haz-venni-vagy-epiteni/

  Erre emlékeztem, hogy keressük a tájolást, stb Van átfedés

 • Kiszamolo
  Attila, igen átfedés van. Ott ez a téma csak fel lett vetve.
 • Hatodik Lenin
  Apósmmal ugyanezt játszuk 3 éve, pont ugyanezekkel a metódusokkal. 3.ker Táborhegy, de reménytelen, és még csak nem is az ár miatt. Minden családi házat(ami eladó) úgy terveztek, hogy: legalább 3 autónak garázs; táncmulatság, esetleg politikai nagygyülés megrendezésére alkalmas nappali; számtalan, 5-6 négyzetméteres lomtároló és 5-6 db gyerekszoba, 3-4db fürdő, konyha viszont csak 1 db. Mindig eszembe jut, hogy ilyen környéken kutyát tartók 10 milkókkal csökkentik a többiek házainak értékét.
 • DrAtom
  Mi tavaly tavasszal adtunk el egy kis értékű (~20M) telket, ingatlanos “csak” 2,5%-ot kért, persze azt elfelejtette megemlíteni, hogy 2,5%+ÁFA, tehát mindjárt 3% felett vagyunk, és amikor összekötött a vevővel, megkérdezte (mindenki előtt), hogy “Kérünk-e számlát?” Én teljesen elképedtem, hogy fél misiről nem akar számlát adni, meg is mondtam neki, hogy ez így nem szép dolog, és ne csodálkozzon ha omladoznak a kórházak, ha így fizeti be az adókat, és természetesen kértünk számlát. Utánanézve a cég bevallásainak (e-beszámolón) és kicsit ismerve a forgalmukat valószínűsítem, hogy az ingtlanok 70-80%-át számla nélkül adják el.

  Mellesleg ő sem csinált semmit, még a vevőjelölttel sem ment ki, csak megadta neki a címet, és nézze meg, ahogy akarja… Hirdette kb. két hétig és két érdeklődőt kezelt, a harmadik lett a vevő…
  Soha többé ingatlanos!

 • uborka
  De jó, pont én is írni akartam egy ilyen cikket.

  Ami még jó trükk, hogy megkeresem más oldalakon is a hirdetést (ebben segít pl. az Árminimum oldal), hátha részletesebb a leírás vagy vannak más képek is, bizonyos oldalakon meg egész pontosan jelölik térképen az ingatlant.

  Nemrég vettünk házat, és én is azt láttam, amíg kerestünk, hogy tíz hirdetésből kilencet öt percen belül meg lehet találni a térképen. Innentől kezdve értelmetlen időpocsékolás, hogy nem adják meg a pontos címet, hiszen ha nem tetszik a hely (sorolhatnám az elrettentő példákat, de nem fér ki 😛 ), akkor fel se hívom az ingatlanost, időt spórolva magamnak meg neki is.

  A valós információk mindig többet érnek a versbe szedett leírásoknál meg a photoshopolt fotóknál. Az új házunkról a hirdetésben ott volt a pontos cím meg az alaprajz, fotók nélkül. Ennyi elég volt, hogy lássuk, érdemes megnézni.

 • Honeybunny
  Az egyik legfölöslegesebb szakma az ingatlanos szvsz, és mindig kinyílik a bicska a zsebemben, amikor játszanak az időmmel/pénzemmel/hülyének néznek. Én is nagy űzője vagyok ennek a “ki találja meg előbb Mapsen/E-közműn” játéknak, inkább 15 perc erre, mint egy kidobott szombat délelőtt… férjet mindig ugrasztom térképes versenyre, imádjuk.

  +1 tipp (házaknál): érdemes az adott önkorm. site-ját, településrendezési, szabályozási dokumentumait, térképeit is megnézni. Gyakran más besorolású a terület, vagy pont eltér egy szabályozás, vagy a beígért fejlesztési terveknek nyoma sem volt az önkori oldalán. Vagy időben kiderül, hogy nem építhetsz mediterránul a faluba :o)

  (Esetleg vki, aki hirdetett már így ingatlanossal, írja meg, minden irónia nélkül kérdezem: milyen okból döntött úgy, hogy egyszerre 3-5-8 ingatlaniroda is hirdeti az ingatlant, és hogy alakult.)

 • Kiszamolo
  DrAtom, na azt végképp nem értem, telket miért hirdet valaki ingatlanossal????

  Írd bele a pontos címét, az árát, akit érdekel, elmegy megnézi, ha akarja, felhív és megveszi. Plusz egy tábla leszúrva a telken a nm-rel, árral meg egy telefonszámmal.

  Itt végképp mit ad hozzá az ingatlanos??? Azt a három percet, amíg felrakta a hirdetést? A telekkeresők meg hülyét kapnak, hogy fogalmuk sincs, hogy a város melyik végében van a telek, mert a címet titkolja az ingatlanos, pedig az sem mindegy, melyik utca egy adott környéken.

 • Zoli
  Sajnálom Miklós, hogy ilyen nehezen találod meg a házatokat. Nekem jó tapasztalatom van ingatlanossal, mind az eladásnál, mind a vételnél megérte. Pl. mert az eladásnál több millióval többért tudtam eladni a lakást az ő segítségével, mint nélküle. Pl. mert a vételnél olyan alkupozícióba hozott, hogy több millióval olcsóbban kaptuk meg a házat, mint nélküle. Nekünk az is fontos volt, hogy így nem kellett hónapokig keresgélni, nagyon gyorsan tudtunk költözni. És egy csomó mindent észrevett, amit én nem tudtam. Pl. az egyik házra mondta, hogy engedjük el, mert vizesedik a fal, a másiknál, ahol meg konkrétan leázott a vakolat mondta, hogy könnyen olcsón javítható, végül ezt vettük és igaza is lett. Persze egy átlag ingatlanos nem ilyen, de azért ebben a szakmában is van, aki ad hozzáadott értéket. Ahogy fotósból úgy ingatlanosból is keress profit. Megéri! Ha kell, megadom az elérhetőségét.
 • DrAtom

  Mostmár én sem értem 🙂
  Amúgy elsősorban azért, mert a telek édesanyámé volt, és ő nem annyira ismeri az online platformokat, neki az volt a legegyszerűbb, hogy bement egy közeli ingatlanoshoz, akit ismer ezer éve (és így megbízik benne), és vele hirdetette. Még egy képet sem tett fel a hirdetéshez amúgy 🙂 Tanultam belőle, legközelebb erőszakosabb leszek, hogy én adjam fel a hirdetést és kezeljem le a vevőket. Kicsit sok tanulópénz volt, de mégsem egy ház 3-5%-a.
 • Névtelen
  Tíz éve próbáltam eladni a belbudai lakásomat. Csináltam pár fotót, felraktam néhány helyre a netre. Beleírtam, hogy “ingatlanosok kíméljenek”. Onnantól kezdve naponta 2-3 ingatlanos hívott. Volt, aki úgy kezdte, hogy ingatlanos, azokat elhajtottam. Mások hosszan kérdezgettek a lakásról, csak utána nyögték be, hogy közvetítők. Volt, aki eljött. Mindig azonnal lezártam a beszélgetést, hogy nekem nem kell közvetítő. Volt egy cég (legyen mondjuk a neve a fiktív OC), amelyiktől minden nap más ügynök hívott. Minden nap elmondtam, hogy NEM, két hét után már üvöltve… Másnap megint hívtak. Egyszer azt is mondta a fickó, hogy “mikor látom már be, hogy ingatlanos nélkül nem fog menni?”.
  Nem értettem, miért nem hívnak civilek. Aztán láttam, hogy az ügynökségek minden nap, többször is újra felrakják az összes eladó lakásukat – ezért aztán az én egyszer feladott hirdetésem eltűnt a “tengerben”…
 • Kiszamolo
  Zoli, elhiszem, hogy van profi és jó is. A baj az, hogy ritka, mint a fehér holló, meg az, hogy abból akar nekem eladni, amije van.

  Az összes ingatlanos oldalt is végignéztem és ott is csak szemét van a kínálatban. A feleségem még a soha nem hallott, noname ingatlanosok oldalait is szokta nézni.

  Tehát ha nincs neki, akkor nem tud adni. Ha van neki sok, maximum akkor hívja fel a figyelmet a hibákra. (Ha egyáltalán ért hozzá, ami azért ritka.)

  Egyébként meg úgyis viszek magammal építészt, statikust, vagy hasonlót, ha megvan a ház, az biztos ért hozzá. Az ötvenezer, nem ötmillió.

 • Szabolcs
  uborka
  2021-02-04 at 10:44
  “A valós információk mindig többet érnek a versbe szedett leírásoknál meg a photoshopolt fotóknál. Az új házunkról a hirdetésben ott volt a pontos cím meg az alaprajz, fotók nélkül. Ennyi elég volt, hogy lássuk, érdemes megnézni.”

  Pont ennyi kéne: cím, alaprajz. Ha érdekel, a helyszíne érdekel, és hogy az elrendezés jó vagy átalakítható-e. A többi tulajdonság “változtatható”

  Honeybunny
  2021-02-04 at 10:45
  én próbáltam, vidéken, Pesttől nem messze. hetekig egyetettem a szerződést: pl. húzzák ki, hogy ha én eladom, akkor dupla jutalékot kapnak. Kérdeztem miért, a kialkudottat érteném, miért a dupla? Vagy hogy fél év múlva lejár a szerződés, de + 1 évig, ha eladom, akkor jár nekik a jutalék. Vagy ha gazd társaság, vagy rokon veszi meg, akkor is jár nekik a jutalék + 1 évig. Kérdeztem tőlük, hogyan ellenőrzöm, másrészt milyen rokonsági fokig?
  Nem szerződtünk.

 • 42
  Az állam nem érdekelt, a semmiért cserébe kap 4% vagyonszerzési illetéket az eladási ár után (ismerek olyan esetet, hogy kisebb vételárat írtak a szerződésbe, hogy kevesebb legyen az illeték).
  Az átlagember nem ért az ingatlanokhoz, nehezen hoz döntést, tájékozatlan, bedől a marketingmaszlagnak (a blog olvasói, úgy vélem, messze átlag felettiek), na ezért élnek meg a teljesen alkalmatlan ingatlanosok.
  Egyébként pedig a piaci törvények érvényesek: amíg van kereslet az akár rossz ingatlanokra is, addig a kínálat is fennmarad a botrányos minőségével és árazásával.
  Egyet tehetsz, ha venni akarsz: kivársz, amíg tisztul a piac, és végre elfogadható ingatlanok kerülnek a képbe.
 • Kiszamolo
  Névtelen, hogy tudna eltűnni?

  Az ingatlan.com-on egy hirdetett ingatlant egyszer látsz, ha be vagy lépve. Akárhányszor teszi fel az ingatlanos. Az ingatlan.jofogas.hu-n dettó.

  A vevő pedig keres: adott környék, méret, ár, emelet és a többi alapján.

  A tiédet is kidobja, hiába három hónapja tetted fel.

  Tehát nem értelek.

 • axt
  Megmondom őszintén nekem ez a tájolás dolog soha semmit sem mondott. Sohasem tudtam hogy mit jelent az hogy mondjuk egy ház déli tájolású. Értem én, hogy valami délre néz, na de egy házban nem egyetlen ablak (vagy bejárati ajtó) van, tulajdonképpen egy rendes ház minden irányba tájolású, mert körbe mindenhol vannak ablakok, nem?
 • Grand
  Szabolcs,
  a tulajdoni lapon szereplő lakcímek sokszor (már) nem valósak, évekkel korábbi állapotot is mutathatnak.
  Saját példa: feleségem örökölt 2006-ban az akkori lakcímével. Más ügyből kifolyólag tavaly kiderült, hogy még mindig a 2006-os lakcíme szerepel a földhivatalnál, emailt kellett írnom, hogy az adatbázisban szereplő lakcíme már 12 éve nem aktuális (emiatt soha nem is ért célba semmilyen levél a földhivataltól). Erre lekérték a BM-től, és küldték a 3 oldalas határozatot tértivevényes levélben, hogy átírták.
  Ugyanis a földhivatal nem frissíti automatikusan pl. havonta a lakcímeket, hanem külön jelezni kell a változást, hiába van már másik lakcímkártyád (vagy ha mondjuk időközben történik valami az ingatlannal, akkor kiderül, hogy a lakcím már nem érvényes).

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.