Napi ábra 01.10 Mivel töltjük az időnket?

Egy élethosszal számolva mire megy el az időnk a mai adatok alapján? (Bár nincs benne a grafikában, munkára úgy kb. 40 év megy el, ez heti két pihenőnappal és némi éves szabadsággal 9.600 napot jelent, ez napi 8 órával cirka 8,8 évet jelent.)

Forrás: broadbandsearch.net

Share

28 hozzászólás

 • Alice
  Érdekes, hogy lehetne az alvást outsourcolni ?:D
 • Tamás, egy a sok közül
  2 durva dolog:
  1. a munka és az edukáció nincs benne, pedig érzésre mindkettő elég sok
  2. a legtöbb időt felemésztő alvást meg valószínűleg nem lehet megspórolni, mert akkor annyival kevesebbet élsz…
 • sabbath
  Az újabb generációk már biztos nem töltenek több időt a tv előtt mint telefon/pc/tablet előtt. A Socializing pedig mehetett volna a Using Social Media-hoz, hogy még elkeseritőbb legyen 😀

  Igen, az öregek néznek hat órát tévét és a fiatalok lógnak hat órát a facebookon, de a statisztikai átlag ez lesz.

 • Zabalint

  Succession sorozatban van egy olyan párbeszéd, mikor az idős cégvezető, Logan Roy fel akar vásárolni helyi TV csatornákat, Stewy, mint fiatal elnökségi tag valami olyasmit mond, hogy: TV, várjunk csak, hol is láttam ilyet utoljára, ja megvan, az edzőteremben van egy.
 • axt
  A tévét szerintem nem úgy kell érteni, hogy szigorúan véve sugárzott televízióadás, hanem hogy nézel a tévén bármit, Netflix vagy akármilyen stream. Lehet erre mondani, hogy azt tableten is lehet, de egy jó tévén egy jó hangcuccal ég és föld a kettő közti különbség. Ezt a fiatalok is tudják, egy jó kép/hangcuccra minden generációnak van igénye (főleg férfiaknak, megfigyelésem szerint a nőknek ezek a dolgok nem számítanak, simán néznek tabletről is Netflixet).
 • Endre bá
  Ugyanúgy tévéznek a fiatalok, csak Netflixet néznek. Szóval max. a kereskedelmi tévék mennek ahova valóak, a süllyesztőbe. Celebestül, politikai seggnyalásostul.
 • apuka
  Akinek gyereke van (netán több is) az szerintem 1-2 évvel kevesebbet alszik 😉
 • Rosen
  apuka: és ennyivel többet közlekedik (viszi a gyereket ide-oda).
  Érdekes, hogy a közlekedés miért maradt ki teljesen. Több időt töltök vele, mint evéssel.
 • gibbon
  Ez a grafika nagyon hiányos és általános, túl sokra nem megyünk vele…
 • Satyi
  Alicenak erre reakció: “Érdekes, hogy lehetne az alvást outsourcolni ?:D”

  Én brutál adag (legalábbis amit a köztudat brutál adagnak gondol) vitamint szedek, kb 1 órával rövidült az alvásidőm. Régen 8 óra kellett, hogy kipihenjem magam, most 7 is elég. (igaz gyerek miatt az utóbbi 1 évben 6 óra 15 perc az átlagom) Plusz előny, ebéd után nincs kajakóma se, mondjuk kávézni előtte se kávéztam, de energiaital néha befigyelt, hát az se kell már.

  (Azt mondjuk nem állítom, hogy mindenkinek lerövidíti az alvásidőt a vitamin, mert nekem pl. van kaja érzékenységem is, és az pl. zavarja a felszívódását a normál kajáknak is. Szóval lehet én vitaminhiányosabb vagyok/voltam.)

 • eferix
  Ez a stat jól néz ki, de a világon semmi értelme nincs leszámítva, ami az ember alapvető szükségleteire vonatkozik (alvás, evés), de talán még a munka is kiszámolható, mert az átlagos munkaidő 100 éve változatlan. A szokásaink viszont évről évre folyamatosan változnak még korcsoportonként is. Social media alig van tíz éve, de tévé is jó 50 éve van a háztartásokban, jópár éve meg már nincs. Bevásárlással sem annyit töltünk mint régen.

  Azért is van benne a leírásban, hogy a mai adatok alapján…. Mert fogalmad sincs, lesz-e tévé 20 év múlva, vagy mivel fognak foglalkozni az emberek, amit még fel sem találtak.

  Ennek kizárólag úgy lenne értelme, hogy pl egy 1950-ben született amerikai eddigi élete során átlagosan ennyit töltött ezzel és ezzel. Most az, hogy megnézték, hogy tavaly hány órát facebookozott egy átlagember és beszorozták 80-al… kb annyira pontos adat, mintha 2021-es adatok alapján kiszámolnánk, hogy egy átlagember hány orvosi maszkot használ el élete során.

 • Jeti
  Régebbi információ, de nagyon meglepett, hogy az életünkből 12 évig dolgozunk azért, hogy befizessük a rezsit. Magyarországon az alacsony jövedelmek miatt a helyzet sokkal rosszabb főleg falun, annak ellenére, hogy a lakások rezsije fillérekből megvan.
 • Dani21
  Az alvást sajnos nem lehet elhagyni, még ha néha meg is próbáljuk, nagy átlagban napi 6-7 óra mindenkinek kell… Szerintem ezért az alvásidőt nem kéne egy ilyen összesítésben beleszámolni, elég lenne ébren töltött idő arányában nézni.
  De durva nagyon, hogy az átlagember és valószínűleg én is dolgozik, tévézik, nyomkodja a telefont, és a többi ezután jön csak.

  Kellene egy Sabbath év 🙂 vagy kettő, akkor az is látszódna egy ilyen listán.

 • karakter
  Az minek számít mikor számítógépen dolgozok és háttérzajnak a böngészőben megy az egyik tv csatorna online streamje? 🙂
 • Zabalint

  Az online műsor nézés nehezen szétválasztható a többi netezős tevékenységtől, ezért nehezen értelmezhető a TV nézés a relatív fiatalabb korosztályban. Ha megnézi tiktokon a kedvenc influencerének a videóját, az TV nézés? Mert abban az értelemben az, hogy ugyanaz, mint ha műsort nézne, max. amatőrebb a felvétel, de abban az értelemben teljesen más, hogy ezek spontánabb, gyorsabb dolgok, hiszen pár perces videókat darálnak le.
  Nyilván HBO Go, Netflix, Amazon, stb., esetében a tartalom már profi, ebben az értelemben ugyanaz, mint a TV műsor. Viszont a kijelző így is ritkábban TV, mert egyrészt a tablet mellett (ami pont hogy elég ritka) a telefon, laptop, asztali gép, vagy valamelyik egy sima montorra kötve is játszik, másrészt egyénibb lett a tartalom fogyasztás, emiatt is ritkább, hogy konkrétan TV készüléken nézik. Az is egyre ritkább, hogy van külön TV.
 • krisz
  Nekem egy év tuti a kiszamolo.hu kommentjeinek olvasása és néha írása 😛
 • Dániel
  Sziasztok, van infó arról, h van esetleg TBSZ számla már az IBKR-en?
 • axt
  “ritkább, hogy konkrétan TV készüléken nézik”. Én ezt nem így látom. Amint az embernek van pénze, vagy egy ismerősnél meglátja a nagyképernyős 4K-t és mellé megdübben a basszus egy rendes hangcuccból, elgondolkodik azon, hogy otthon miért nincs egy ilyen élvezhető technikája. Nyilván nincs reprezentatív példám, nem kérdeztem végig 2000 főt, de én így gondolom. És manapság már nem egy nagy vagyon megvenni egy elfogadható méretű tévét, meg mellé egy rendes hangcuccot. Néztem filmet én is számítógépen, de összehasonlíthatatlan az élmény azzal szemben, amiről írtam.
 • alapos
  “ismerősnél meglátja a nagyképernyős 4K-t és mellé megdübben a basszus egy rendes hangcuccból, elgondolkodik azon, hogy otthon miért nincs egy ilyen élvezhető technikája.”

  Az ilyen élmények azok amik meghatározzák az ember életét, én is úgy kezdtem amint meglett a nagy TV, hogy megnéztem a Hamis a Babát VHSRipben.

 • usespanner
  Ha élvezed a tévézést, a szociális médiát, a játékokat, akkor csináld!

  Nekem sajnos az ég világon semmi pluszt nem ad. Ez csak égeti az időmet. Sem szellemileg, nem fejlődöm, fizikailag meg káros is.

  Ha élvezed a házimunkát, csináld!

  Az emberek többsége élvezi a főzést és a bevásárlást is elég sokan (én is).

  Ha élvezed a munkát, folytasd!

  Sajnos sok ember azért nem élvezi a munkáját, mert nem az a célja. Helyette a családdal lenne, társat keresne, nyelvet tanulna vagy sportolna, táncolna vagy utazna.
  Lehet, ha ezeket megtennéd, élveznéd a munkád.

  Én összegyűjtöttem 50 millió forintot (ebből 48,5 millió részvényekben van), most már azon dolgozom és annyit, amit akarok. Hogy mennyi dolgot rontottam el az életben, azt inkább hagyjuk.
  De amit ezen az 50 millión felül megtakarítok azt eljótékonykodom. Nektek pedig boldog ÚjÉvet!

 • Nimfas Corporation
  Páromnál a beszéd és a kaja nagyon nem így néz ki.
  Én elvagyok egy napig simán, hogy nem szólok senkihez, alszom 5-6 órát (hétvégén pótolom), de ha ráér nála a napi 3-4 óra beszélgetés telefonon simán belefér, kajálásra 10-ed annyit nem fordít.
  Nők/férfiaknál más az arány, az átlag ettől lehet ez ami a képen van. 😀
 • Penge
  Nekem is pont ez jutott eszembe, mikor rápillantottam az ábrára. 😀

  Nekem a kvantumvilág és a térgörbítés ugrott be, mint esetleges kutatási irány. Vagyis pont annyival utazol vissza időben alvás közben, amennyi idő eltelik, így a sejtjeid sem öregszenek, regenerálódsz és ott folytatod az életedet, ahol abbahagytad. Mintha csak vécére szaladnál ki.

  Az ugye megvan, hogy egy OLED TV-n még egy 80-as évekbéli VHSRip sötétben játszódó jelenetei is kivehetőbbek lesznek, mint a TN paneles foson? Még ha 4K-ra nem is skálázza fel.

 • Zabalint

  Nekem sincs reprezentatív a mintám, de amellett, hogy egyre kevesebb helyen van TV, hangcucc az még ritkább hozzá, az inkább a 2000-es évek elején volt divat.
 • kukac

  Nem tudom, mi volt a 2000-es évek elején, de pont most tervezek TV-t venni Netflix HBO és Xbox miatt, és nem kell kutakodnom, hogy találjak hozzá mindent is. Körülöttem mindenkinek van így vagy úgy (esetleg nem TV hanem projektor appletv-vel)
  Sima tv előfizetés az nem lesz ofc.

 • KL
  “Ugyanúgy tévéznek a fiatalok, csak Netflixet néznek. Szóval max. a kereskedelmi tévék mennek ahova valóak, a süllyesztőbe. Celebestül, politikai seggnyalásostul.”
  A TV műsorsugárzás megy a süllyesztőbe, a celebek, meg a politikai seggnyalás, gyanítom, marad.
 • Gábor
  Nekem erről az jutott eszembe, hogy: “az élet túl rövid ahhoz, hogy munkával töltsük el”.
  De sajnos a legtöbb embernek munkával kell eltöltenie az élete túl nagy részét, aztán hipp – hopp el is repül az életünk.
 • Kalv
  +1 a Kiszámoló olvasásra, szerintem nálam már mérhető lenne, de ez olyan mint az alvás: nem sajnálom rá az időmet.
  Nekünk pédául nincs tévénk, soha nem is volt, se más tv adás vételre alkalmas eszközünk. Csak sportközvetítés miatt kéne, de azt már elég stabilan lehet on-line is nézni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lennénk képernyő függőek, sajnos én is sokszor eltöltöm az időmet youtube-on. Az a baj, hogy túl sok jó tartalom van, és amikor próbálok visszavenni az időből, akkor valójában csak felgyűlnek, és aztán átszakad a gát és megnézek mindent 🙂
  A netflixet kipróbáltam ingyen, aztán inkább lemondtam, mert én olyan vagyok, hogy akkor nézni kell, ne már a semmiért fizessek. Helyette befizettem a youtube prémium családi csomagra, mert azt amúgy is nézzük, legalább ne az időnkkel fizessünk a tartalomért. (Na meg a gyereknek se nyomassa folyton, hogy GYÚÚÚRRCSÁÁÁÁNY!)
 • Penge
  És még ha jól is csinálod is mikorra pénzed lesz, már egészséged nem, így az egész semmit sem ér. Ultimate legjobb élet is csak a múltat elemezve, mazsolázgatva van, mint a legjobb tőzsdei stratégia a múltbéli történéseket elemezve.

  És van egy pont, ahol már nem tudod kivenni a pozitívumot a negatívum nélkül a dolgokból. Pl. öltönyös középvezetőként nem lakhatsz az alkoholista vidéki nagyanyád kanapéján és ingázhatsz távolsági busszal, hogy félretedd/befektesd az albérleti díjat, de minél inkább feljebb mész annál inkább keletkezik kötelező járulékos költség is az erősen ajánlottak mellé (némi szocializáció a szinteddel, mert az visz előre hosszútávon).

  Szendrei Ádám is említette egyik videójában, hogy mennyire beleivódott a nyugati kultúrába, hogy nem tudunk leülni beszélgetni pénzköltés nélkül. Mindegy, hogy sör, kóla vagy kávé, valami kell. Így pláne nehéz a FI/RE-t elérni.