Az álomméretű telefon

(Sokat gondolkodtam, megjelentessem-e ezt az írást, mert a fanyalgók egyből rákezdik majd, hogy erről miért kellett írni. De mivel már évek óta keresek egy normális kisméretű telefont, úgy gondoltam, nem vagyok egyedül ezzel, a fanyalgóknak meg toll a fülébe.)

Régóta szenvedek attól, hogy nem lehet kapni normális méretű telefont, az elmúlt években iszonyatosan megnőttek a készülékek. S mivel nem csak én vagyok ezzel így szerintem, gondoltam írok egy rövidet a tapasztalataimról.

2012-ben a hatalmas, 4,2 collos Samsung S2 túl nagy volt sokaknak, kellett mellé a kínálatba a 3,2 collos Samsung 2 mini is. Ma már a 6 collnál kisebb telefonokat is mininek és compactnak hívják, miközben néhány éve még a hatalmas Samsung Note széria sem volt 6 collos. (Az új képernyőarány miatt a hosszúkás telefonok nagyobb képátlóval rendelkeznek, mint a régi 3:2 arányú kijelzők, de akkor is durván megnőttek a készülékek, a zömét már csak táskában vagy kabátzsebben lehet hordani. Egy táskába pedig már egy tablet is gond nélkül belefér.)

Egyszerűen nem lehet olyan telefont kapni, amit könnyen zsebre lehet vágni, mégis okostelefon, tud mindent, mint a nagyok. Már herótom volt a féltégláktól, amik sehogy nem fértek be a zsebembe és a tömegük is 200 gramm körül, de inkább felett van.

Az utolsó normálisan kisméretű telefon a régi, 2016-os Apple SE volt, de ott a kis kijelző mellé nagy ár társult és nem is Android ugye és a Dual SIM-et sem tudta.

Tesztekben olvastam a Cubot King Kong Miniről, egy B kategóriás kínai gyártó 4 collos telefonjáról, amit ráadásul 30 ezer forintért lehet megvenni idehaza újonnan. Minden együtt volt ahhoz, hogy ne akarjam megvenni: másodvonalbeli kínai gyártó túl olcsó modellje.

A kíváncsiság azonban legyőzte a józan észt, amikor láttam egy alig használtat 20 ezer forintért, megvettem. Ez az ár már fájdalomküszöb alatt volt még akkor is, ha tragédia a készülék és nem fogom használni. Nem sokat vártam tőle, gondoltam majd elajándékozom valakinek, ha annál is borzasztóbb telefon, mint gondoltam.

Hatalmasat csalódtam benne. Pozitívan. Egy kétéves, alsó kategóriás processzor van benne (Helio 22, hogy pontos legyek), 3 GB RAM és 32 GB ROM. Ennek ellenére teljesen normálisan használható, nem fagy, nem akad. Minden program gond nélkül elindul és fut rajta. (A legújabb csúcsjátékok nyilván el sem indulnának rajta, de ez pont egyáltalán nem érdekel.) Egyedül komolyabb programok indításakor, illetve a telefon újraindításakor lehet észrevenni a lassabb processzort, a mindennapi használatban nem sűrűn tűnik fel.

A kijelző is sokkal jobb, mint gondoltam: egy 1,080×540 pixeles, négy collos, 18:9-es IPS kijelző, 545 cd/m² maximális fényerővel, bármilyen szögből nézve is szép képe van (a telefon árához képest legalábbis). Bár a felbontás nem túl acélos, de mivel a kijelző is kicsi, így egyáltalán nem bántó az alacsonyabb felbontás. Éjszaka kellően sötét, napközben pedig kint is látható, persze a nyári verőfényben még nem tudtam kipróbálni.

Dual SIM is és SD kártya bővítés is adott egyszerre, az SD kártya lehet a belső tárhely kiegészítése és külső adattároló is.

S természetesen a legnagyobb dobása a mérete. Valamivel kisebb, mint a már említett régi Apple SE, ugyanolyan széles, mint egy bankkártya és csak alig hosszabb annál (119 milliméter hosszú), a tömege pedig mindössze 123 gramm. Kinézetre strapatelefon kinézete van, puha gumi oldalakkal, fém kerettel és hátsóval, gumidugóval védett töltőnyílással. Ennek ellenére vízbe nem tenném (a leírás cselesen water-proof-ot ír water resistant helyett és nincs is semmilyen IP tanúsítványa, mint általában az olcsó telefonoknak, mert az sokba kerülne) és dobálni is csak óvatosan, mert hiába a gumírozott sarok, a kijelzőt alig védi egy vékony keret. Az üvege sem lehet valami spéci Gorilla Glass, mert nem tesznek róla említést.

Hívások közben is teljesen átlagos, senki nem panaszkodott arra, hogy nem hallana és én is mindenkit jól hallok. A GPS-e is rendben van, azonnal megtalálja a pozíciót, igaz csak GPS-re támaszkodik, a többi műholdra (Beidou, európai műholdak, stb.) nem. A wifije szuper, simán megy 100 megabit felett is és ahol más drága telefonon van vétel, ott ezen is van. Android auto működik, ahogy az összes többi program is gond nélkül.

NFC nincs rajta, ahogy iránytű és lépésszámláló sem, de ezeket túl lehet élni. Ujjlenyomat-olvasója sincs, de szerintem jobb is, nincs frusztrálóbb egy csak néha működő olcsó ujjlenyomat-olvasónál. A kamerája nyilván pocsék, igazából még nem próbáltam, amire kell, hogy lefotózzak dolgokat mondjuk az áruházban, vagy vonalkódot szkenneljek, arra tökéletes. Ennél többet ennyi pénzért kár lenne elvárni.

A terv az volt, hogy ez csak a telefonom lesz, olvasni majd tableten fogok otthon, de az igazság az, hogy mindent ezen olvasok: weboldalakat, Kindle, Scribd, tényleg mindent. Borzasztó picinek tűnik a sok ormótlan készülék után, de igazából kényelmes rajta olvasni, csak többet kell lapozni vagy görgetni. A gépeléstől is féltem, de gond nélkül írok rajta annyit, amit egyébként is telefonon írni akarok. (Például válaszolok hozzászólásokra itt.) Még a netflixet is ezen néztem, amikor éppen rám jött a nézhetnék.

Tartottam még attól, hogy időpontot tudok-e egyeztetni rajta, telefonálni és naptárt nézni, majd oda beírni, mivel ha hívnak, az esetek 85%-ában ezért hívnak, de gond nélkül megy az is rajta, jól látom a naptárat és bele is tudok írni gond nélkül, akár bevásárlás közben is az áruházban.

Két komoly hibája van: az egyik a kínaiak trehánysága, mert hiába van rajta alap Android, a kiadás óta egyszer sem frissítették, így 2019 novemberi a biztonsági javítás. (Miközben jött rá egyéb frissítés azóta.) Mivel banki szoftvereket úgysem tartok rajta ugye és nem telepítek rá ész nélkül mindent, ahogy weboldalt is csak egy-két tucatot látogatok, ezért zavarni zavar, de együtt tudok vele élni. Hozzáteszem, a két éve újonnan vásárolt Samsung S3 tabletem biztonsági frissítése is márciusi így november végén. Ahhoz képest nem is olyan nagy gáz a 2019 november.

A másik gyenge pontja az akkumulátor, ami csak 2.000 milliamperórás. A kijelző kicsi ugyan, de attól még a netezés meríti az aksit. Ha te reggel elmész otthonról és egész nap a telefonodat nyomkodnád, azt nem fogja kibírni (bár azt elég kevés telefon bírja egyébként), de én (és a legtöbben az olvasók közül) a nap nagy részében otthon, irodában vagy az autóban vagyok, így ha nem bírná ki estig, bármikor rátöltök, néhány óra nyomkodást pedig ez is kibír. Még soha nem volt olyan, hogy lemerültem volna, vagy azért kellett abbahagyni valamit a telefonon, hogy le ne merüljek. De ha te elmész otthonról reggel minden konnektortól távol és sokat nyomkodod a telefont egész nap, akkor ez nem (ez sem) a te telefonod. (Vagy kell egy powerbank a hosszú utakra.)

Ez az ára annak, hogy könnyű és viszonylag vékony,  a strapakinézet ellenére is. (Az Unihertz Atom XL-ben hasonló kijelző mellett 4.500 mAh-s aksi van, lett is tőle 22 dekás a telefon és majdnem 2 centi vastag.)

Más kínai B kategóriás telefonnal jártam úgy, hogy bugos volt, például nem tudtam csatlakoztatni hozzá az órámat, itt még semmilyen ehhez hasonló szoftveres hibába nem futottam bele.

Nagyon meglepődtem, hogy milyen jó telefon ennyi pénzért, néhány éve még tragédia volt minden telefon 50 ezer forint alatt. Úgy tűnik, az emberek 95%-ának már tökéletesen elég egy olcsó telefon is, nagyon sokat fejlődött az elmúlt néhány évben ez az alsó kategória.

Tizedannyiba kerül, mint a legeslegolcsóbb Iphone 12 és igazából semmi nem hiányzik róla. Régebben minden olcsó kínai telefonnál volt egy “csak éppen”: minden remek, csak éppen nem hallom a hangszórót telefonhívás közben, vagy engem nem hallottak, csak éppen bugos volt, vagy eldobta a hálózatot, esetleg másfél perc, mire megtalálja a műholdakat, ha egyáltalán. Ennél semmi ilyet nem tapasztaltam eddig.

Persze fontos, hogy a helyén kezeld a telefont, mert nem egy 300 ezres telefont kapsz 30 ezerért, de nekem nagyon bevált. Az is jó, hogy ennyi pénzért egyáltalán nem félted a telefont, hogy mi történik vele és még tokot sem kell rá venned. De még jobb, hogy végre úgy zsebre tudom vágni a telefont, hogy nem lóg ki a vége a zsebemből és nem is akadályoz a szabad mozgásban.

Már megrendeltem az Unihertz Jelly 2-t, amíg az meg nem érkezik, ezt fogom használni.

Közkívánatra: Unihertz Jelly 2 rövid teszt

Na, ennyi volt a véleményem, de csak akkor vedd meg a telefont, ha kipróbáltad magadnak, mert attól még, hogy nekem nagyon bejött, lehet, hogy neked nem fog tetszeni.

Share

117 hozzászólás

 • Zabalint
  Én a qwerty-s telefonokat hiányolom. Nem a blackberry stílusúakat, mert az akad egy-kettő, hanem az oldalra kihajtható qwerty-st, az első (még rezisztív) érintőképernyős telefonom egy MDA Varion III volt (valójában egy HTC készülék volt), hasonló jó lenne modern változatban, nyilván nagyobb kijelzővel, Androiddal. Egy ilyesmi alkalmasabb lenne állandó félregépelések nélkül írni, de sajnos ma majdnem minden telefon ugyanaz a tepsi.

  Emellett az aksikat is keveslem, az elmúlt években semmivel nem növekedett a kapacitásuk, az előző telefonomé, amit 5 éve vettem, már 5000 mAh-s volt, a mostani 4000, ahogy látom most is 4-5 ezresek vannak, vagy kisebbek. Ráadásul csak nagyon nehezen cserélhetőek.

 • Kiszamolo
  Az nekem is fáj, hogy szinte bele vannak heggesztve az akkumulátorok a modern telefonokba, nem úgy van, mint négy éve, hogy ki tudtad magadnak cserélni az aksit, miután vettél egy másikat néhány ezer forintért.

  Mondjuk ennél a telefonnál még ez sem fáj, összesen adtam érte 20 ezret. 🙂

 • Fox (IT)
  Hello

  iPhone SE 2020 145eFt indul es a legnagyobb elonye, hogy 5-6 evig minden softverfrissitest megkapsz hozza, tehat biztonsagosan hasznalhato. Kameraja teljesen rendben van igaz mar classic desigja van. Legjobb 500 dollar alatti ertek/ar aranyu telefon. theverge.com/21420196/best-budget-smartphone-cheap

  Ha 4 evi megtartod akkor evi ~35eFt kerult ami egeszen jo ar/erteknek mondhato.
  Kiadas ota iPhone 7 hasznalok (4 eves) es csak azert nincs ujabb iPhonenom mert mindig gond nelkul mukodik. Majd veszek uj iPhone ha mar nem kap ujabb frissitest. Szerintem iOS 16 ami nem lesz kompatibilis vele.

 • Harvy666
  Már én is úgy vagyok vele hogy kartonpapírból meg kell majd modellezni a következő telefonom amikor váltok (Redmi 3S van most az 5 inches) hogy belefér-e minden zsebembe 😀
 • Apple man
  1000 $?

  Annyiért Iphone 12-t veszel.

  Neked amúgy egy régebbi Iphone SE kéne ha a kis méret a lényeg

 • Vladislav
  En a tarcam vastagsagatol akarok minel inkabb szabadulni. Ebben az utobbi evekben sokat segitett az NFC-s fizetes. 🙂
  Egyebkent manapsag szerintem mar keresni kell a gagyi telefonokat, amik meg az alap dolgokra sem eleg jok. Telefonalni, navigalni, netezni a legtobb olcso telefon is elegseges rovid tavon.
 • tré
  Februárban vettem. Szintén a méret volt a fő szempont. Volt már, hogy az akksiból kifogyott a szufla, a többi rendben. Azóta tartok powerbanket a táskában.
  De a “wireless update”- et nem mertem lefuttatni, mert valamit a factoryba akár beírni, és ismerős másik kínai márkánál járt úgy, hogy lelassult utána a gépe. A neten furcsákat találtam róla.
 • Kiszamolo
  Vladislav, Jelly 2 telefon Curve-vel 🙂
 • magnum
  Nekem sokaig volt Doogee X5 Max Pro, talan 23eFt-ert vettem, igen jo vetel volt. De anyamnak kellett egy telo, gondoltam odaadom neki en meg kiprobalom az iPhone-t. Sokan szidtak masok szerettek en meg nem tudtam mit mondani mert nem ismertem, bar felesegemnek volt mar, de kivancsi lettem mi ennyire megoszto. Vettem 2019 elejen egy hasznaltat 70-ert szuper allapotban. Mai napig nagyon szeretem, orulok, hogy csereltem. Felesegem kapott ujat valami x akarmit, nem is erdekel, mert szerintem ez a 7-es a mai napig tokeletes. Egy jo allapotut erdemes venni szerintem a 7-esbol ma is. Merete, tudasa, megbizhatosaga engem lenyugoz. De ujat sosem vennek annyiert mint amit kernek erte. Nekem hasznalhato keszulek kell, az iPhone 7 az. Ja es a kepek: nos aki kiprobalta a fotozast iPhone-al az magasra tette a lecet. Csak a kepek is miatt megeri az iphone. Szkennert regen nem hasznalok…
 • Maki
  Csak sajnos nem jár hozzá a legújabb Android frissítés, és a security patch-ek sem. Nekem most egy S20 5G van, ez sem olyan óriási, céges flotta, havi 20 EUR a telefon 2 évig, és 20 EUR a csomag (40GB internet, 200 perc európában). Én sem vettem volna meg, de a régebbin már nem frissítik az Android rendszert.
 • Szabó Gábor
  az üzleti telefonok miért esnek ki neked alapból? az új iphone 12 mini pont megfelelő lehet(ne)
  Mi van az androidban, ami miatt azt részesíted előnyben, és mi van/nincs az üzleti telefonokban, amik miatt nem adsz neki esélyt? Egyedül az ára?

  Köszönöm válaszod!

 • a4z
  Felőlem mindenki azt használ, amihez kedve van, de a szoftverfrissítés/biztonsági követés elmaradása úgy gondolom válóók kellene legyen. Gyakorilatilag egy ilyen készüléket semmire nem lehet használni úgy, hogy ne jelentsen extra kockázatot.
  Ami nem frissül nagyjából néhány hetente, az garantáltan hibás.
  (Plusz nekem ami kínai szoftverrel jön, az eleve kerülendő, de el tudom fogadni, ha valaki az adatvédelemben ennyire nem sarkos.)

  A noname gyártókkal ez egyébként a legnagyobb gond. Olcsón tudnak gyártani, de a szoftverhez már kellene az IT háttér, emberük erre meg nincs. (ezért is olcsó)

 • random okos
  Nem véletlen, hogy nem kivehető az akku a telefonokból.
 • Vonalas
  Érdekes, hogy mindenképp a legkisebb méretre optimalizálsz. Én inkább arra optimalizálnék, hogy az egységnyi súly mellett, amit hajlandó vagyok cipelni, viszonylag vékony és ezért kicsit nagyobb képernyőjű legyen az eszköz, mintsem mindenképp a lehető legkisebb és ezért egy kicsit bumszli, ha érted, hogy értem. Ettől még persze ez lehet egy szuperkönnyű minitelefon. De úgy látszik, a Unihetrz tervezői és vásárlói másképp gondolkoznak erről a kérdésről. Érdekes.
 • Kiszamolo
  Szabó Gábor, 300 ezerért soha nem vettem még magamnak telefont és nyilván nem is fogok. Főleg akkor, ha más gyártótól ugyanolyan képességű telefont féláron tudok venni, vagy olcsóbban.

  Plusz elvárás a Dual SIM is és nem az eSIM, ami itthon gyakorlatilag nincs.

 • Józsi
  Nekem tele a tököm az okostelefonokkal. Én későn kezdtem el használni de mi már akkor ráuntuk a dologra amikor még PDA-nak hívták, akinek mond valami a HP Ipaq H5550 meg a HX4700 az már öreg motoros. Na, nekem már akkor nem jött be a dolog de cégesbe erőltették rám és kellett használni. 2003 környékén majdnem fél millió forint volt egy ilyen, szóval az Iphone annyira nem drága most. Most egy négykamerás Samsung A9-em van és nem használom semmire, néha egy fotó meg gps azt kész. Illetve az internet böngészés salakanyag leadás közben. Emellett ez a telefon rohadt nagy, soha sem azt csinálja amit szeretnék és bántóan fos a menü rendszere. Tele van előre feltelepített alkalmazásokkal és a gyártó megoldásait erőlteti minden percben. Persze nem lehet tisztán Androidot rátenni hanem a Samsung mocskot kell használni. Tényleg azon vagyok, hogy veszek egy gumigombos valamit.
 • Zabalint

  Csak szólok, hogy az iPhone nem üzleti telefon. Utoljára a Blackberry volt kimondottan az, az iPhone viszont consumer termék, a legdrágábbak is, ahogy a legdrágább Samsungok is, még ha egyébként bármelyik használható üzleti célra is.
 • Zabalint

  Bár én már megszoktam a nagy méretet, akinek kicsi kell, annak hiába könnyű és vékony a telefon, ha horizontálisan és vertikálisan túl nagy.

  Engem a nagy telefonokban inkább az zavar, hogy rossz a képarányuk, a magasságuk nem igazán használható ki, míg tablet szerű használathoz túl keskenyek.

  Egyébként azon az oldalon nekem megtetszett az a qwerty-s telefon, mert nagy az aksija is, meg mindenálló, még ha nem is az ilyen qwerty-t szeretem igazán.

 • Unemployed
  Nekem a Galaxy A3 (2015, akkor is vettem) után az Alcatel 1x lett a választásom, pont ugyanazt le tudom írni róla, mint te erről, nekem hibátlan, 25e forintért teljesen jó telefon, kicsi a kezem, de ez simán elfér benne.
  Nincs rajta gyorstöltő, de az aksi egy napot simán kibír, ha nem jatszol candy crusht vagy soccer start 5 órán át. A böngésző egész nap mehet.
  Ok, nem 4 coll, hanem kicsit 5 fölött, egy kézzel nem mindent tudok megcsinálni, de megszoktam már, hogy teló a bal kézben és a jobbal gépelek. Sajnos már kifutó tétel, de aki ilyet keres, egy próbát megér.
 • keresettaferi
  Nagyon sokáig azt hittem, hogy 6 coll feletti telefonok nagyok, nekem olyan soha nem lesz. Sokáig tartottam is magam ehhez. Jöttek ezek a phabletek, 6.5 – 7 “, mondom ilyen nincs, ezt nem lehet kézben tartani. Egyben meg pláne nem.
  Aztán emlékszem rommá fikáztam az iPhone X-et, hogy milyen nagy már az adatok alapján, de egyszer a vonaton ült előttem valaki és láttam a kezében, mondom ez nem lehet 6.x coll. Aztán esett le a tantusz, hogy ezek már a teljes kijelző méretet jelentik és valójában nem is olyan kezelhetetlenül nagy. Aztán behódoltam és bár ezek már rég nem egykezesek, de megszoktam. (egyszerűen kicsi bármi másra ránézni) Most egy OnePlus Nord van, de ilyen szempontból lényegtelen 😀
 • gaborr
  Érdekes, hogy oly sokan kis méretű telefonra vágynak a gyártók meg nagyokat gyártanak. Hol csúszhat el ez az egész? Lehet mi vagyunk ennyire boomerek?

  Én örülök mint majom a farkának, hogy sok sok év után végre kijött az Apple az iPhone mini-vel. Ami lehetne még kisebb szerintem, de úgy vagyok vele, hogy ennél kisebb talán már nem várható. A mostani telefonom az első generációs iphone se (2016), 4+ éves, valójában még mindig nem nagyon indokolja semmi a cserét sem, mert az appok teljesen jól elfutnak rajta nem karcos, nem törött, battery is jó érdekes módon, és a frissítések is jönnek még rá.

 • Axt
  Több mint 6 hüvelykes telefonom van, minden nadrágomba belefér (és nem a hátsó zsebbe). Lehajolni tényleg rossz benne, azt aláírom, de nem sokszor hajolok le.
 • sittysutty
  A múlt héten vettem egy senior telefont 49 euróért. Felüdülés a sok éves Iphone- és Xiaomi csúcsgépek után. Mindenglt tud, ami kell, gyors, semmi felesleges cifraság, rendes billentyűk, hang. Trendi
 • Gábor
  Én annak örülnék, ha egy kártyán lenne “elektronikusan feltöltve” a személyi ig – lakcím adatok, taj – adó kártya adatok, ha van jogosítvány akkor annak az adatai is, ha van a tulajdonomban gépjármű akkor annak az adata is.
  Francnak kell ennyiféle kártya, biztos megoldható lenne, hogy egy kártyán lenne minden tárolva, frissítve, ha kell módosítva….stb
 • Maxi
  Hát, kinek hogy. A 6″-os smartphoneok kb. akkorák mint az ericsson 198 vagy nokia 2110 volt a 90-es években. A nokiát zsebben hordtuk az ericssont övcsaton. Csak a smartphoneok jóval könnyebbek, és sokkal vékonyabbak. Ezek már nem is telefonok, hanem mindig online, érintőképernyős, általános célú mobil számítógépek, már újabban a hanghívásokat is netre teszik. És ezért jó a nagyobbacska kijelző, mert olyan programot is használhatunk rajta amihez jól jön. Egyébként a bluetooth headset + normális méretű telefon táskában hol bukik el?
 • bicskanyitogato
  Méret/súly minél kisebb legyen, akku minél tovább bírja. Kedvenc telefonom a 8210 volt. Imádtam.
  Ma “már” egy modern X2 02 a társam, jópár éve. 2x vettem bele akksit (mindig nagyobb mAh-sat, volt vagy ezerhét) mert már heti 2x is kellett tölteni a végén. Csere SK. Mindent tud, amit egy telefonnak (!) kell, meg pár extra flikflakkot.
  Pénztárca/brifkó méretcsökkentés? Piha! Jobb zseb EUR és kocsikulcs (+régen öngyújtó), jobb farzseb útlevél, bal zseb telefon+HUF persze KP (+mostanában maszk), bal farzseb igazolványok+pár kártya. Én így menetkész vagyok bármikor, bárhová vagy 20 éve, pár napra töltő se kell!
  Amugy csak lecsekkolom a Miklósphone-t, mert érdekel, lehet pár év múlva váltok.
  Köszi a cikk(ek)et amúgy, mindenki legyen óvattal és írjon építő hozzászólást, mert azokat nagyon szeretem.
 • Trebron
  Én 2013 óta egy Samsung Galaxy S4-et használok, pont ideális méret. Cserélhető akksi, most van benne a harmadik.
  Nem tervezem cserélni, még mindig mindent tud, amire szükségem van.
 • Karesz
  Miklós, hallgass a szívedre és arról írjál ami jólesik, ezért szeretünk, a fanyalgók meg csináljanak maguknak egy blogot, ha már úgyis jobban tudják. 🙂
 • Guest
  Régi IPhone SE. Az egyetlen használható méretű okostelefon. Nagyon vártam az új SE-t, de amikor kézbe vettem, eldőlt, hogy inkább veszek még egy régi SE-t szép állapotban. Vicces, hogy a nagy memóriával szerelt példányoknak (64, 128) konkrétan emelkedik az ára használtan…
 • Xyz
  iPhone 7. Szerintem még soha nem fagyott le. Azt sem éreztem, hogy bármilyen app/funkció a kelleténél lassabb lett volna (hogy valamire várni kellene, hogy betöltődjön stb). Mérete pont jó. Korábban androidos voltam, nem értettem a felhajtást az iPhone körül. Magamnak úgy fordítanám le, hogy észrevétlenül teszi a dolgát, nem kell arra időt/energiát pazarolni, hogy az elvileg engem szolgáló eszközt rendes működésre bírjam. (ezzel szemben pl. vadiúj laptop, előre telepített Windows Vistával. Első elindításkor óvatos felhasználó lévén biztonsági mentés DVD-re. És a biztonsági mentés készítése közben lefagyott az egész :)) és a DVD lemezt természetesen gallyra vágta.)
 • T
  Android Auto-t hogy sikerült telepíteni? Nekem azt írja, h “not available in your country”…
 • Kiszamolo
  T, apkmirror oldalon apk-ból.
 • Szabolcs
  “Harvy666
  2020-11-11 at 15:54
  Már én is úgy vagyok vele hogy kartonpapírból meg kell majd modellezni a következő telefonom amikor váltok (Redmi 3S van most az 5 inches) hogy belefér-e minden zsebembe ”

  Lehet, hogy majd más is jelzi, hogy van ilyen: A kimovil.com-on kivágható, ragasztható, méretarányos mintát tudsz nyomtatni. 1,5 éve megtettem, nekem is a legkisebb kellett, ami tud pár dolgot, amiért érdemes “butatelefonról” váltani, mert ha már váltok, pl. legyen nfc, stb… hát, az akkori kicsi (új) is min. 2-szer akkora, mint az utsó normál telefonom.

 • ibert
  , olvastam valahol, hogy azért készítenek nagy méretű telefonokat, hogy ne lehessen könnyen elrakni, így mindig kézben van és azt bámuljuk. Hogy ez mennyire igaz, azt nem tudom. Köszönöm a cikket, én is kisméretű telefont keresek, mert egész egyszerűen nem érem át az ujjaimmal a képernyőt, de sehol nem találtam még jot.
 • Szabolcs
  Gábor
  2020-11-11 at 19:33

  Személyi szám? Háttérben állami adatbázisban megfelelő jogsikkal elérhető részletadatokkal?

 • Füles
  Emberek. Menjetek, vegyetek fairphone-t.

  Ha oda jutsz, kipróbálhatnál egyet.
 • Meepwn
  Néha egyáltalán nem értem Miklós értékrendszerét, ez most egy ilyen.
 • AAA
  Na az nekem is nagy szívfájdalmam, hogy mi a búbánatos francért nem lehet 5″-5,5″ méretű, faltól falig kijelzős telefonokat gyártani normális akkuval és hardverrel. Az lenne a tökéletes egykezes telefon egy átlagembernek. Nincs kis kezem, de ezek a mai péklapátok mindig ki akarnak fordulni a kezemből, azt meg ne magyarázza már senki, hogy fogjam két kézzel, ez telefon, nem tablet. A másik óriási ötlet amit javasolt valaki, hogy a péklapátoknak van kicsinyített kijelzős módja, hát köszi, akkor minek a péklapát kijelző ha csak a 80%-át használod ki? 🙂
 • naa
  Hát nekem sajnos az utóbbi időben sokat romlott a szemem (a kor ugye…), főleg ha sokat bámulom a kijelzőket (vagyis mindig), szóval kell a nagyobb kijelző. (Annyira még nem, hogy szemüveget is csináltassak)
  Ne legyen túl vastag, és belefér a zsebbe azért, mégis jobb nagyobb méretben és felbontásban nézni bármit.
  De emlékszem még, amikor a minél kisebb telefon volt a menő és keresett a kezdeti ormótlan darabok után, aztán az okostelefonnál ez megfordult. Múltkor a fiókban kezembe akadt egy régi iphone 3-as és viccesen picinek tűnik… 🙂
  Szintén ezer éve egy Palmon (nem sokan tudják itt szerintem, mi lehetett az) is olvastam könyveket reptéren sorban állva, na annál azért minden jobb… 🙂 Mármint az olyan kis kijelzőn olvasásnál és a reptéren sorban állásnál is…
 • Zee
  , én pont azzal szopok. A régi SE-t újra cseréltem és borzasztó milyen nagy! Én meg mindig a HTC wildfiret sírom vissza, az kényelmesen belefért a zsebembe
 • vendég
  A telefonok méretnövekedése szerintem két dolognak köszönhető.
  1. Ezek már nem telefonok, hanem zsebszámítógépek. És ha így használod, akkor elmondhatatlanul jobb egy nagyobb kijelző. Nem vagyok nagy darab és nem is ezer zsebes nadrágokba járok, de minden farmerembe, rövidnadrágomba belefér a telefonom, pedig 6,4 col. Ma már nem váltanék kisebbre.
  2. A telefonoknál is már megvannak azok a paraméterek, amiket a vásárlók tudatosan figyelnek és a nagyobb jobb elve alapján azt keresik, amiben nagyobb az adott szám: felbontás, aksi, proci órajel és magok száma, memória, stb. Ezeket az értékeket pedig csak úgy lehet olcsón évről-évre növelni, ha picit nőnek a telefonok méretben is. Egy jó paraméterekkel rendelkező és kicsi telefont nagyon drágán lehetn csak megoldani.

  Folyt köv.

 • vendég
  Folyt:
  Na meg arról ne feledkezzünk meg, hogy lassan egy középkategóriás telefonnak sincs kávája. Ma egy 6 colos telefon kisebb mint 3 éve.
  Plusz örülhetünk legalább annak, hogy egy NFC-s telefonnal felvértezve otthon is hagyhatjuk a pénztárcánkat. Egy átlagos tárca pedig jóval nagyobb mint egy telefon.
 • Akos
  Szerintem használd bátran strapatelefonként is.
  youtube.com/watch?v=CxFmcKF4vQk
 • Ferenc
  Egyébként akinek a kis telefonok kellenek, azoknak a huawei p10-et és az iPhone 8-at ajánlom. (Persze ezek már 4 col felett vannak, de egy nagyobb kezű embernek még ez sem nagy)
 • zuhanyfüggöny
  Úgy mellesleg az én véleményem, mi férfiak 180+ felett kezdődünk, bőven belefér bármekkora telefon zsebünkbe, a nőknek meg van táskájuk.. Aki nem esik egyik csoportba sem, nekik marad a bégetés 😀
 • Ordas
  Jó a téma. És ne feledjük, a blog a tiéd. Csak eldöntheted miről mit akarsz írni.
 • Leninist
  Én jobban örültem volna egy álom – cost of ownership – érintőképernyős telefonról (olcsó és elérhető alkatrész, lassú amortizáció) szóló cikknek.
 • Karcsika
  Kicsit lehetne vékonyabb, de amúgy tényleg ezekről a méretekről álmodik az ember.

  Nem tudom “rendes” gyártók miért nem gyártanak ilyet. A felmérések alapján mindenki péklapátot akar?

 • Cékla
  Tetszett az írás, mert én is a lehető legkisebbet venném – ha lenne minőségi választék. Mivel nagyon kellett volna egy kis telefon, vettem egy Nokia 220-at. Nem vált be, hosszú beszélgetések során recsegni kezd. Ez a nokia már nem AZ a Nokia.
 • bdpst
  Nekem Nokia 4G buta telefon van. Telefonálásra ideális, jó a hangminősége, jó a fogása. Facebookra néha ránézek. Amúgy meg általában asztali gépet használok. Szerencsére nem kell állandóan online lennem. Van abban valami megnyugtató, hogy el van választva az online/offline lét.