Az álomméretű telefon

2020-11-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

(Sokat gondolkodtam, megjelentessem-e ezt az írást, mert a fanyalgók egyből rákezdik majd, hogy erről miért kellett írni. De mivel már évek óta keresek egy normális kisméretű telefont, úgy gondoltam, nem vagyok egyedül ezzel, a fanyalgóknak meg toll a fülébe.)

Régóta szenvedek attól, hogy nem lehet kapni normális méretű telefont, az elmúlt években iszonyatosan megnőttek a készülékek. S mivel nem csak én vagyok ezzel így szerintem, gondoltam írok egy rövidet a tapasztalataimról.

2012-ben a hatalmas, 4,2 collos Samsung S2 túl nagy volt sokaknak, kellett mellé a kínálatba a 3,2 collos Samsung 2 mini is. Ma már a 6 collnál kisebb telefonokat is mininek és compactnak hívják, miközben néhány éve még a hatalmas Samsung Note széria sem volt 6 collos. (Az új képernyőarány miatt a hosszúkás telefonok nagyobb képátlóval rendelkeznek, mint a régi 3:2 arányú kijelzők, de akkor is durván megnőttek a készülékek, a zömét már csak táskában vagy kabátzsebben lehet hordani. Egy táskába pedig már egy tablet is gond nélkül belefér.)

Egyszerűen nem lehet olyan telefont kapni, amit könnyen zsebre lehet vágni, mégis okostelefon, tud mindent, mint a nagyok. Már herótom volt a féltégláktól, amik sehogy nem fértek be a zsebembe és a tömegük is 200 gramm körül, de inkább felett van.

Az utolsó normálisan kisméretű telefon a régi, 2016-os Apple SE volt, de ott a kis kijelző mellé nagy ár társult és nem is Android ugye és a Dual SIM-et sem tudta.

Tesztekben olvastam a Cubot King Kong Miniről, egy B kategóriás kínai gyártó 4 collos telefonjáról, amit ráadásul 30 ezer forintért lehet megvenni idehaza újonnan. Minden együtt volt ahhoz, hogy ne akarjam megvenni: másodvonalbeli kínai gyártó túl olcsó modellje.

A kíváncsiság azonban legyőzte a józan észt, amikor láttam egy alig használtat 20 ezer forintért, megvettem. Ez az ár már fájdalomküszöb alatt volt még akkor is, ha tragédia a készülék és nem fogom használni. Nem sokat vártam tőle, gondoltam majd elajándékozom valakinek, ha annál is borzasztóbb telefon, mint gondoltam.

Hatalmasat csalódtam benne. Pozitívan. Egy kétéves, alsó kategóriás processzor van benne (Helio 22, hogy pontos legyek), 3 GB RAM és 32 GB ROM. Ennek ellenére teljesen normálisan használható, nem fagy, nem akad. Minden program gond nélkül elindul és fut rajta. (A legújabb csúcsjátékok nyilván el sem indulnának rajta, de ez pont egyáltalán nem érdekel.) Egyedül komolyabb programok indításakor, illetve a telefon újraindításakor lehet észrevenni a lassabb processzort, a mindennapi használatban nem sűrűn tűnik fel.

A kijelző is sokkal jobb, mint gondoltam: egy 1,080×540 pixeles, négy collos, 18:9-es IPS kijelző, 545 cd/m² maximális fényerővel, bármilyen szögből nézve is szép képe van (a telefon árához képest legalábbis). Bár a felbontás nem túl acélos, de mivel a kijelző is kicsi, így egyáltalán nem bántó az alacsonyabb felbontás. Éjszaka kellően sötét, napközben pedig kint is látható, persze a nyári verőfényben még nem tudtam kipróbálni.

Dual SIM is és SD kártya bővítés is adott egyszerre, az SD kártya lehet a belső tárhely kiegészítése és külső adattároló is.

S természetesen a legnagyobb dobása a mérete. Valamivel kisebb, mint a már említett régi Apple SE, ugyanolyan széles, mint egy bankkártya és csak alig hosszabb annál (119 milliméter hosszú), a tömege pedig mindössze 123 gramm. Kinézetre strapatelefon kinézete van, puha gumi oldalakkal, fém kerettel és hátsóval, gumidugóval védett töltőnyílással. Ennek ellenére vízbe nem tenném (a leírás cselesen water-proof-ot ír water resistant helyett és nincs is semmilyen IP tanúsítványa, mint általában az olcsó telefonoknak, mert az sokba kerülne) és dobálni is csak óvatosan, mert hiába a gumírozott sarok, a kijelzőt alig védi egy vékony keret. Az üvege sem lehet valami spéci Gorilla Glass, mert nem tesznek róla említést.

Hívások közben is teljesen átlagos, senki nem panaszkodott arra, hogy nem hallana és én is mindenkit jól hallok. A GPS-e is rendben van, azonnal megtalálja a pozíciót, igaz csak GPS-re támaszkodik, a többi műholdra (Beidou, európai műholdak, stb.) nem. A wifije szuper, simán megy 100 megabit felett is és ahol más drága telefonon van vétel, ott ezen is van. Android auto működik, ahogy az összes többi program is gond nélkül.

NFC nincs rajta, ahogy iránytű és lépésszámláló sem, de ezeket túl lehet élni. Ujjlenyomat-olvasója sincs, de szerintem jobb is, nincs frusztrálóbb egy csak néha működő olcsó ujjlenyomat-olvasónál. A kamerája nyilván pocsék, igazából még nem próbáltam, amire kell, hogy lefotózzak dolgokat mondjuk az áruházban, vagy vonalkódot szkenneljek, arra tökéletes. Ennél többet ennyi pénzért kár lenne elvárni.

A terv az volt, hogy ez csak a telefonom lesz, olvasni majd tableten fogok otthon, de az igazság az, hogy mindent ezen olvasok: weboldalakat, Kindle, Scribd, tényleg mindent. Borzasztó picinek tűnik a sok ormótlan készülék után, de igazából kényelmes rajta olvasni, csak többet kell lapozni vagy görgetni. A gépeléstől is féltem, de gond nélkül írok rajta annyit, amit egyébként is telefonon írni akarok. (Például válaszolok hozzászólásokra itt.) Még a netflixet is ezen néztem, amikor éppen rám jött a nézhetnék.

Tartottam még attól, hogy időpontot tudok-e egyeztetni rajta, telefonálni és naptárt nézni, majd oda beírni, mivel ha hívnak, az esetek 85%-ában ezért hívnak, de gond nélkül megy az is rajta, jól látom a naptárat és bele is tudok írni gond nélkül, akár bevásárlás közben is az áruházban.

Két komoly hibája van: az egyik a kínaiak trehánysága, mert hiába van rajta alap Android, a kiadás óta egyszer sem frissítették, így 2019 novemberi a biztonsági javítás. (Miközben jött rá egyéb frissítés azóta.) Mivel banki szoftvereket úgysem tartok rajta ugye és nem telepítek rá ész nélkül mindent, ahogy weboldalt is csak egy-két tucatot látogatok, ezért zavarni zavar, de együtt tudok vele élni. Hozzáteszem, a két éve újonnan vásárolt Samsung S3 tabletem biztonsági frissítése is márciusi így november végén. Ahhoz képest nem is olyan nagy gáz a 2019 november.

A másik gyenge pontja az akkumulátor, ami csak 2.000 milliamperórás. A kijelző kicsi ugyan, de attól még a netezés meríti az aksit. Ha te reggel elmész otthonról és egész nap a telefonodat nyomkodnád, azt nem fogja kibírni (bár azt elég kevés telefon bírja egyébként), de én (és a legtöbben az olvasók közül) a nap nagy részében otthon, irodában vagy az autóban vagyok, így ha nem bírná ki estig, bármikor rátöltök, néhány óra nyomkodást pedig ez is kibír. Még soha nem volt olyan, hogy lemerültem volna, vagy azért kellett abbahagyni valamit a telefonon, hogy le ne merüljek. De ha te elmész otthonról reggel minden konnektortól távol és sokat nyomkodod a telefont egész nap, akkor ez nem (ez sem) a te telefonod. (Vagy kell egy powerbank a hosszú utakra.)

Ez az ára annak, hogy könnyű és viszonylag vékony,  a strapakinézet ellenére is. (Az Unihertz Atom XL-ben hasonló kijelző mellett 4.500 mAh-s aksi van, lett is tőle 22 dekás a telefon és majdnem 2 centi vastag.)

Más kínai B kategóriás telefonnal jártam úgy, hogy bugos volt, például nem tudtam csatlakoztatni hozzá az órámat, itt még semmilyen ehhez hasonló szoftveres hibába nem futottam bele.

Nagyon meglepődtem, hogy milyen jó telefon ennyi pénzért, néhány éve még tragédia volt minden telefon 50 ezer forint alatt. Úgy tűnik, az emberek 95%-ának már tökéletesen elég egy olcsó telefon is, nagyon sokat fejlődött az elmúlt néhány évben ez az alsó kategória.

Tizedannyiba kerül, mint a legeslegolcsóbb Iphone 12 és igazából semmi nem hiányzik róla. Régebben minden olcsó kínai telefonnál volt egy "csak éppen": minden remek, csak éppen nem hallom a hangszórót telefonhívás közben, vagy engem nem hallottak, csak éppen bugos volt, vagy eldobta a hálózatot, esetleg másfél perc, mire megtalálja a műholdakat, ha egyáltalán. Ennél semmi ilyet nem tapasztaltam eddig.

Persze fontos, hogy a helyén kezeld a telefont, mert nem egy 300 ezres telefont kapsz 30 ezerért, de nekem nagyon bevált. Az is jó, hogy ennyi pénzért egyáltalán nem félted a telefont, hogy mi történik vele és még tokot sem kell rá venned. De még jobb, hogy végre úgy zsebre tudom vágni a telefont, hogy nem lóg ki a vége a zsebemből és nem is akadályoz a szabad mozgásban.

Már megrendeltem az Unihertz Jelly 2-t, amíg az meg nem érkezik, ezt fogom használni.

Közkívánatra: Unihertz Jelly 2 rövid teszt

Na, ennyi volt a véleményem, de csak akkor vedd meg a telefont, ha kipróbáltad magadnak, mert attól még, hogy nekem nagyon bejött, lehet, hogy neked nem fog tetszeni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram