Green Finance kötvények: 8% kamat euróban

2020-11-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Zsolt kérdezte, mi a véleményem a Green Finance kötvényekről, amik mesés 3, majd 8% kamatot kínálnak euróban és csak 4%-ot vonnak le befizetésenként, ami gondolom az értékesítő ügynök jutaléka. Nagyon meggyőző cég, szép színes prospektussal.

Úgy látszik nagyon-nagyon régen volt már ilyenről szó, nem ez az első versenyző, aki nagy kamatot kínál minden érdeklődőnek.

Rendben, kaptál egy ilyen remek ajánlatot. Nézzük, mit ír a cég saját magáról?

A kötvény az első három évben 3% kamatot fizet (illetve nem fizet, csak felhalmoz, mert majd később fizet, de ez most mindegy is), utána 8%-ot. Ez máshol is le van írva, amit nem értek, hogy akkor miért "kötőerővel nem bíró minta" ez, illetve mi az, hogy semmi garancia, hogy a hozamok elérhetőek lesznek??? Most akkor fix 3% és 8%, vagy még nem tudjuk előre? A kibocsátási prospektusban nincs szó arról, hogy ha sikerül, akkor ennyi meg annyi lesz a kamat. Ott be van ígérve a fix kamat.

Kicsit rákeresve a cégre, illetve elolvasva a fenti színes prospektust, rájövünk, hogy a  cég valószínűleg egyszerűen ingatlanokat akar felvásárolni és később eladni.

A cég (Green Finance Capital AG) Liechtensteinben van bejegyezve, ami mindjárt érdekes kérdéseket vet fel. De vajon mekkora cég? Egy fő alkalmazott és 83.572 dollár bevétel.

A holding cég (Green Finace Group AG) is ugyanitt van bejegyezve, abban is egy fő, ugyanaz az egy fő van bejelentve, ő a Board of directors, a Executive board és minden más is egyben. Természetesen a Broker AG-nál sem más a helyzet. Azon meg sem lepődünk, hogy az összes céget mindössze két éve jegyezték be, két hónap eltéréssel, ugyanarra a címre.

Igen, jól sejtetted, ugyanaz az egy személy van bejegyezve az osztrák cégbe is, a GmbH-ba, ami egyébként egy őskövület a többi céghez képest, mert 2015-ben alapították. S itt kiderül, hogy övé a Green Finance Group AG 94%-a is, így érthető, hogy ő végez mindent bennük.

A fő cégnek, aki a kötvény kölcsöneit felveszi a befektetőktől, volt 2019 szeptemberében 86 ezer euró saját tőkéje és 3,81 millió euró hitele, vagyis a saját tőkéjének negyvennégyszeresével tartozott már 2019-ben is.

Eközben nulla euró volt az értékesítés árbevétele 2019-ben és 2018-ban is, viszont volt 171 ezer euró kamatbevétele és 129 ezer euró kamatkiadása. Mint megtudjuk, semmi más szerepe nincs ennek a cégnek, mint pénzt gyűjteni a többi cég számára. Idézem: A Kibocsátó kizárólagos funkciója, hogy különleges célú társaságként működjön és adósságinstrumentumokat bocsásson ki és azokat (hitelek révén) elérhetővé tegye a Group Társaságok részére. Itt találod ezeket a 40. oldalon

Ha nem érted a modellt, akkor csak egy szót mondok: Questor. A Questor úgyanígy hozta létre a Questor Hrurira Kft-t, aminek létezésének egyetlen célja volt, hogy sok pénzt szerezzen a Questor csoportnak. Ha a Questor csoport nem tudott volna fizetni, a befektetők csak a Questor Hurara Kft vagyonára tarthattak volna igényt kártérítésként, ami pár millió forint volt, mert ők neki adták a pénzt, nem a csoport többi tagjának. Itt ebben az esetben a saját tőke 86 ezer euró, a hitelállomány 3,81 millió euró volt 2019-ben, azóta nem tudom, mennyi lehet.

A kötvények ráadásul alárendeltek, ami azt jelenti, hogy mindenki más előbb fog pénzt látni a cégből csőd esetén, az utolsó előttiek a sorban az alárendelt kölcsönkötvényesek, az utolsó maga a tulaj, aki az összes céget bejegyezte, lásd feljebb.

Ha ez kevés, nincs kamatfizetés csak nyolc év után, nem tudom, ezt tudtad-e. Addig csak felhalmozott kamat van.

S ha ez még mindig kevés, semmilyen piacra nincs bevezetve a kötvény és vissza sem váltják nyolc évig, így nagyjából nulla esélyed van pénzt kivenni belőle a vége előtt, kivéve, ha találsz valakit, aki megveszi tőled a kötvényeket. Mindez le van írva magyarul is a 40. oldal környékén, de gondolom a befektetők 99+%-a azt sem tudta, hogy létezik ez a dokumentum, nemhogy még el is olvasta volna.

Ha már úgyis guglizunk, nézzük, mit ír róla az osztrák pénzügyi felügyelet az Ausztriában bejegyzett GmbH-járól? Hát ezt:

FMA hereby informs that Green Finance GmbH www.greenfinance.at/ is not entitled to provide investment services in Austria that require a licence. Magyarul tilos neki pénzt gyűjtenie.

A magyar facebook oldalukról megtudjuk, már kétezer üzleti partnerük van öt országban, ha jól értem akkor kétezer olyan emberről van szó, akik valami MLM rendszerben terjesztik a lehetőséget, legalábbis így érthető az, hogy " további üzleti partnereket keresünk, akik továbbadják a Green Finance Group AG koncepcióját és filozófiáját.".

Megnézve az ajánlott videót sem lettem okosabb, a cégről semmit nem tudtam meg, csak azt, hogy milyen jó nekem, ha egy leszek a kétezer értékesítőből, mert még az álomautó programban is részt veszek.

Nos, ennyit lehet megtudni a cégről három perc guglizással. Ha nagyon bele akarsz merülni, szerezd meg a cégek friss adóbevallásait, eredménykimutatásait, a befolyt pénz mennyiségét, vesd össze a neveiken lévő ingatlanokkal, ha tudni szeretnéd, jó helyen van-e a pénzed.

De fel is teheted a kérdést, miért kell 2.000 ügynök a cégnek öt országban, hogy eladja a kötvényeit, miért nem adja el őket, mint mindenki más egyszerűen a pénzpiacokon és miért ajánl 8% kamatot, amikor ennek a töredékéért is kapna forrást bármikor ingatlanra és miért nem vezették be a kötvényeket egyetlen hagyományos pénzügyi piacra sem?

Egy szóval sem állítom, hogy bármi gond lenne a céggel, mindössze azt akartam bemutatni, hogy pár perc kereséssel mennyi infót megtudsz bármilyen hasonló cégről. Azonban ha be is akarnál fektetni ide, ennyi kevés lesz, akkor meg kell vizsgálnod a mögöttes cégeknek a pénzügyi hátterét is, hiszen éppen kölcsön akarod adni neki hosszú időre a nehezen megkeresett pénzedet. Tudnod kell, mennyire reális az üzleti terv, mennyit érnek az ingatlanok, mi a biztosíték, hogy megkapod a pénzed és így tovább.

Ha ezt nem akarod megtenni, akkor inkább válassz egy hasonló lehetőséget, mint ez. Mindent tudsz a kibocsátóról, nem kell 4%-ot adni az ügynöknek sem és a kockázat is sokkal kisebb. De a döntés a tiéd, de ne felejtsd el, ha rosszul döntesz, a veszteség is a tiéd minden esetben. (Persze ha jól, akár meg is gazdagodhatsz, de a kockázat ott van mindig. Akkor is, ha nem is tudod, mi benne a kockázat.)

A Green Finance kérésére feltöltöm ezt a dokumentumot, amit ők küldtek.
Next Post
Heti hírek

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram