Green Finance kötvények: 8% kamat euróban

Zsolt kérdezte, mi a véleményem a Green Finance kötvényekről, amik mesés 3, majd 8% kamatot kínálnak euróban és csak 4%-ot vonnak le befizetésenként, ami gondolom az értékesítő ügynök jutaléka. Nagyon meggyőző cég, szép színes prospektussal.

Úgy látszik nagyon-nagyon régen volt már ilyenről szó, nem ez az első versenyző, aki nagy kamatot kínál minden érdeklődőnek.

Rendben, kaptál egy ilyen remek ajánlatot. Nézzük, mit ír a cég saját magáról?

A kötvény az első három évben 3% kamatot fizet (illetve nem fizet, csak felhalmoz, mert majd később fizet, de ez most mindegy is), utána 8%-ot. Ez máshol is le van írva, amit nem értek, hogy akkor miért “kötőerővel nem bíró minta” ez, illetve mi az, hogy semmi garancia, hogy a hozamok elérhetőek lesznek??? Most akkor fix 3% és 8%, vagy még nem tudjuk előre? A kibocsátási prospektusban nincs szó arról, hogy ha sikerül, akkor ennyi meg annyi lesz a kamat. Ott be van ígérve a fix kamat.

Kicsit rákeresve a cégre, illetve elolvasva a fenti színes prospektust, rájövünk, hogy a  cég valószínűleg egyszerűen ingatlanokat akar felvásárolni és később eladni.

A cég (Green Finance Capital AG) Liechtensteinben van bejegyezve, ami mindjárt érdekes kérdéseket vet fel. De vajon mekkora cég? Egy fő alkalmazott és 83.572 dollár bevétel.

A holding cég (Green Finace Group AG) is ugyanitt van bejegyezve, abban is egy fő, ugyanaz az egy fő van bejelentve, ő a Board of directors, a Executive board és minden más is egyben. Természetesen a Broker AG-nál sem más a helyzet. Azon meg sem lepődünk, hogy az összes céget mindössze két éve jegyezték be, két hónap eltéréssel, ugyanarra a címre.

Igen, jól sejtetted, ugyanaz az egy személy van bejegyezve az osztrák cégbe is, a GmbH-ba, ami egyébként egy őskövület a többi céghez képest, mert 2015-ben alapították. S itt kiderül, hogy övé a Green Finance Group AG 94%-a is, így érthető, hogy ő végez mindent bennük.

A fő cégnek, aki a kötvény kölcsöneit felveszi a befektetőktől, volt 2019 szeptemberében 86 ezer euró saját tőkéje és 3,81 millió euró hitele, vagyis a saját tőkéjének negyvennégyszeresével tartozott már 2019-ben is.

Eközben nulla euró volt az értékesítés árbevétele 2019-ben és 2018-ban is, viszont volt 171 ezer euró kamatbevétele és 129 ezer euró kamatkiadása. Mint megtudjuk, semmi más szerepe nincs ennek a cégnek, mint pénzt gyűjteni a többi cég számára. Idézem: A Kibocsátó kizárólagos funkciója, hogy különleges célú társaságként működjön és adósságinstrumentumokat bocsásson ki és azokat (hitelek révén) elérhetővé tegye a Group Társaságok részére. Itt találod ezeket a 40. oldalon

Ha nem érted a modellt, akkor csak egy szót mondok: Questor. A Questor úgyanígy hozta létre a Questor Hrurira Kft-t, aminek létezésének egyetlen célja volt, hogy sok pénzt szerezzen a Questor csoportnak. Ha a Questor csoport nem tudott volna fizetni, a befektetők csak a Questor Hurara Kft vagyonára tarthattak volna igényt kártérítésként, ami pár millió forint volt, mert ők neki adták a pénzt, nem a csoport többi tagjának. Itt ebben az esetben a saját tőke 86 ezer euró, a hitelállomány 3,81 millió euró volt 2019-ben, azóta nem tudom, mennyi lehet.

A kötvények ráadásul alárendeltek, ami azt jelenti, hogy mindenki más előbb fog pénzt látni a cégből csőd esetén, az utolsó előttiek a sorban az alárendelt kölcsönkötvényesek, az utolsó maga a tulaj, aki az összes céget bejegyezte, lásd feljebb.

Ha ez kevés, nincs kamatfizetés csak nyolc év után, nem tudom, ezt tudtad-e. Addig csak felhalmozott kamat van.

S ha ez még mindig kevés, semmilyen piacra nincs bevezetve a kötvény és vissza sem váltják nyolc évig, így nagyjából nulla esélyed van pénzt kivenni belőle a vége előtt, kivéve, ha találsz valakit, aki megveszi tőled a kötvényeket. Mindez le van írva magyarul is a 40. oldal környékén, de gondolom a befektetők 99+%-a azt sem tudta, hogy létezik ez a dokumentum, nemhogy még el is olvasta volna.

Ha már úgyis guglizunk, nézzük, mit ír róla az osztrák pénzügyi felügyelet az Ausztriában bejegyzett GmbH-járól? Hát ezt:

FMA hereby informs that Green Finance GmbH www.greenfinance.at/ is not entitled to provide investment services in Austria that require a licence. Magyarul tilos neki pénzt gyűjtenie.

A magyar facebook oldalukról megtudjuk, már kétezer üzleti partnerük van öt országban, ha jól értem akkor kétezer olyan emberről van szó, akik valami MLM rendszerben terjesztik a lehetőséget, legalábbis így érthető az, hogy ” további üzleti partnereket keresünk, akik továbbadják a Green Finance Group AG koncepcióját és filozófiáját.”.

Megnézve az ajánlott videót sem lettem okosabb, a cégről semmit nem tudtam meg, csak azt, hogy milyen jó nekem, ha egy leszek a kétezer értékesítőből, mert még az álomautó programban is részt veszek.

Nos, ennyit lehet megtudni a cégről három perc guglizással. Ha nagyon bele akarsz merülni, szerezd meg a cégek friss adóbevallásait, eredménykimutatásait, a befolyt pénz mennyiségét, vesd össze a neveiken lévő ingatlanokkal, ha tudni szeretnéd, jó helyen van-e a pénzed.

De fel is teheted a kérdést, miért kell 2.000 ügynök a cégnek öt országban, hogy eladja a kötvényeit, miért nem adja el őket, mint mindenki más egyszerűen a pénzpiacokon és miért ajánl 8% kamatot, amikor ennek a töredékéért is kapna forrást bármikor ingatlanra és miért nem vezették be a kötvényeket egyetlen hagyományos pénzügyi piacra sem?

Egy szóval sem állítom, hogy bármi gond lenne a céggel, mindössze azt akartam bemutatni, hogy pár perc kereséssel mennyi infót megtudsz bármilyen hasonló cégről. Azonban ha be is akarnál fektetni ide, ennyi kevés lesz, akkor meg kell vizsgálnod a mögöttes cégeknek a pénzügyi hátterét is, hiszen éppen kölcsön akarod adni neki hosszú időre a nehezen megkeresett pénzedet. Tudnod kell, mennyire reális az üzleti terv, mennyit érnek az ingatlanok, mi a biztosíték, hogy megkapod a pénzed és így tovább.

Ha ezt nem akarod megtenni, akkor inkább válassz egy hasonló lehetőséget, mint ez. Mindent tudsz a kibocsátóról, nem kell 4%-ot adni az ügynöknek sem és a kockázat is sokkal kisebb. De a döntés a tiéd, de ne felejtsd el, ha rosszul döntesz, a veszteség is a tiéd minden esetben. (Persze ha jól, akár meg is gazdagodhatsz, de a kockázat ott van mindig. Akkor is, ha nem is tudod, mi benne a kockázat.)

A Green Finance kérésére feltöltöm ezt a dokumentumot, amit ők küldtek.
Share

57 hozzászólás

 • Copywriter
  Lehet, hogy hagyni kellene a fenébe a munkát, és madaraknak mindenféle FINANCIAL meg CONSULTING termékeket árulni.
 • Mate
  szerintem nálunk a legtöbb az egy főre jutó “wannabe” pénzügyi tanácsadók száma. 🙂
 • százegy

  Ezek mindent megesznek, eladták már az Eiffel-tornyot is ilyeneknek.
  A kisemberek valamiért elhiszik, hogy ahelyett, hogy egy életképes cég hitelből vagy szakmai befektetők finanszírozásából fejlesztene, inkább kiemelten magas kamatot adva, drága közvetítőkön keresztül akar összekalapozni pénzt.
  Én arra is csekély esélyt látok, hogyha esetleg összejönne komoly nyereség, akkor kifizetnék az extrahozamot a kisbüfiknek. Szépen kiszednék ügyes jogászokkal a pénzt, pereskedni meg úgyse fognak Liechtensteinben, mert az eljárás elindítása is milliókba kerülne.
  Én sokáig sajnáltam az ilyen lehúzottakat, de 30 évvel a rendszerváltás után már azt mondom, hulljon a férgese.

 • Zsemlemorzsa
  Offtopic noob kérdés:

  Milyen szabályt érdemes követni ha elértem a befektetővélelem maximumát? (KBC-nél 20e EUR értékpapírokra).
  Eltennék még pár milliót ETF-ekbe hosszú távra. Ilyenkor nyissak másik értékpapírszámlát egy másik brókercégnél?

 • Pampalini
  Közszolgálat, köszi

  Az elütések megvédenek a perektől?

 • Iron1
  @Miklós: Hrurira volt az a Hrurara (Ja, hülye név.)
 • Kmiki
  Meg par komment es jon a ceo maga
 • TG
  Valami új olvasód lehet a levél írója.. Mi régi tagok már ki vagyunk képezve ilyenek ellen
 • mitel hentes
  – Halló, a Green Finance ügyfélszolgálattal beszélek?
  – Igen, én vagyok az, és a Board of Directors is, parancsoljon!
  – Betettem önökhöz 10000 eurót, és érdeklődnék, hogy hol a pénzem?
  – Sajnos a teljes beruházás elvesztésre került.
  – És hol van a 3% vagy 8% hozam?
  – Ön minden bizonnyal félreértett valamit. Az csak az ön olvasatában “hozam”. Az én olvasatomban “viszem”
 • Alex
  Én értem ennek a cégnek a befektetési politikáját: megtalálták a legnagyobb hozammal kecsegtető befektetést: az emberi mohóságot. Tuti üzlet.
 • Mr. User
  Szia Miklós!

  Köszönet, hogy 100x előveszed ugyanazt a témacsoportot. Sajnos el kell ezt ismételni újra, meg újra, mert az ember nehezen tanul, ha magas profitot szimatol.

  További jó munkát!

 • Szakértő
  A holdon is árulnak már telkeket. Az milyen tuti befektetés! Arról is szívesen olvasnék itt.
 • random okos
  százegy
  Azért hiszik ezt, mert az ő kis világukban a nehezen összekapart néhány tízmillió forint óriási jelentőségű dolog.
  Fogalmuk sincs róla, hogy tízezrével rohangálnak naponta olyan emberek Budapesten is, akik bármikor be tudnak szállni többmillió eurós befektetésekbe.
  Mióta 1 millió forint ugyanannyi grammot nyom, mint 1 milliárd, nehéz felmérnie az embernek a valós erőviszonyokat.
 • Bandibá
  “Elképzelhető továbbá hogy a teljes beruházás elvesztésre kerül.” – Igazából őszinték, leírtál maguk is mire számíthatsz. 🙂
 • pekseg
  kairos szaga van.
 • horimaster
  Remek befektetés. Tíz Marcsikából kilenc ezt ajánlja 🙂
 • GáborGábor
  Ha az osztrák felügyelet szerint nincs joga pénzt gyűjteni, de látványosan mégis azt teszi, akkor ők miért nem “hívják rá a rendőrt”?
 • EL Presidente
  Lássuk mennyit ad a piramis….

  “Kezdődjék a játék! ”

  😀 😀 😀 😀

  “Dr. Bubó jelleggel: Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az valójában nem igaz.”

 • bobo
  Miért kell megvárni, amíg egy ilyen csaló kifoszt egy csomó buta embert?
  Figyelni kellene mit csinál, és amint az első madarat bepalizza azonnal börtönbe kellene vinni.
 • DaveB
  Rendkívül hasznos, hogy Miklós időnként beszámol az ilyen remek lehetőségekről.
  A korábbiakban is, az adott cég nevére ráguglizva több esetben a Kiszámoló blog futott be első helyen, remélhetőleg megmentve jópár naív lelket. (És persze idevonzva az adott csodaüzlet nagyszájú balek ügynökeit és/vagy vezetőit)

  Sajnos nem elég egyszer tudatosítani az emberekben az átveréseket, mindig van új a nap alatt, s mint látjuk (például az ingatlanos-sim kártyás átveréseknél), a bűnözők is egyre rafináltabbak.

 • Agent

  Nekem is pont ez jutott eszembe, hogy mi a fenéért probálok én meg becsületesen dolgozni mikor annyi a madár mint csillag az égen akiket lehetne etetni a tenyeremből, komolyan elngodolkodtam, hogy létrehozok én is egy ilyen céget. Mert oké hogy pár perc utána nézni de nem sokkal nagyobb erő megalapítani.
 • Mate12345
  @Bandibá Na ja. Végre egy őszinte tolvaj. 😀
 • voltnincs
  Volt nincs: youtube.com/watch?v=8ZWooe5zVY8
 • Regimodi
  Ha már átverés, akkor szerintetek ebben a melóban mi a bibi ? Utánatúrtam a cégnek, amennyire lehet, de nem találtam semmi gyanúsat, kivéve az ajánlott munkabért:

  Önéletrajza elnyerte tetszésemet szakmai tapasztalata és referenciái alapján. Kereskedelmi igazgatói pozícióra keresünk munkatársat Budapesten nyíló irodánkba. A pozícióról a tudnivalókat a következő pontban láthatja.

  Feladatkör összefoglalása:
  – A csapat munkájának irányítása, szervezése, kontrollja.
  – Banki ügyintézés, banki utalások előkészítése.
  – Kereskedelmi tevékenységek és folyamatok szakszerű tervezése.
  – Belső jelentések és kimutatások készítése, nyilvántartások vezetése és adminisztrációja.
  – Kapcsolattartás az alosztályokkal, partnerekkel.
  – Üzleti levelezések lebonyolítása.
  Fizetés nettó fix: 6000 EUR
  folyt.

 • Regimodi
  Jelenleg külföldön tartózkodom, de kérem jelentkezzen a TELEGRAM nevű alkalmazáson. Az alkalmazáson keresztül el tud érni és minden részletet meg tudunk beszélni! Csatolva küldeném a munkaszerződés tervezetét, kérem nézze át! Ha bármilyen kérdése van a TELEGRAM alkalmazáson elér bármikor!

  Itt találhatóak a linkek az applikáció letöltéséhez:

  Androidra letöltés a Google Play Áruházból:

  play.google.com/store/apps/details?id=org.telegram.messenger&hl=hu&gl=US

  Apple-re letöltés az AppStoreból:

  apps.apple.com/us/app/telegram-messenger/id686449807

  TELEGRAM azonosítóm:

  t.me/Coinworldkft

  Várom mielőbbi jelentkezését!

  Köszönettel:
  itt szerepel egy név

  CoinWorld Hungary Kft.

  1083 Budapest, Baross utca 103. üzlet
  cjsz: 01-09-373852 adószám: 28787169-2-42

  Szerintetek ?

  Írtam a fószernek ezen a Telegramon keresztül, ígérte, hogy hív, de eddig semmi.

 • Még több Kun Mediátort!!
  “pedig a Marcsika olyan rendes ember volt, a szomszéd Jolán is hozzá tette be a lányai tanulására szánt pénzt”
  Asszem valami ilyesmiket nyilatkoztak azok a mohó és/vagy adócsaló emberek, akik készpénz adtak a karcagi nőnek. Majd gondolom 3 évig büszkén hirdették, hogy mekkora király befektetők.
 • Halas kerdezo

  Az Euro alapu allampapirt ajanlottad. Amikor a linkre kattintottam a MÁP+t vartam, es megleptel. Egy magyar kereső a diverzifikacio es arfolyamvaltozasra jatszas mellett miert vegyen inkabb Eur. alapu papirt? Köszönöm elore is.
 • Belavoltam
  Ha a negativ EUR kamat koraban a 8% nem lenne eleg gyanus, akkor legalabb a google translate-tel keszitett magyar halandzsa az kene legyen. Tipikus spam.
 • Andrea
  “Miért kell megvárni, amíg egy ilyen csaló kifoszt egy csomó buta embert?
  Figyelni kellene mit csinál, és amint az első madarat bepalizza azonnal börtönbe kellene vinni.”

  De mi alapján? Mit jelent az, hogy bepalizta? Bezáratnál egy céget, mert azt mondja, hogy 8% kamatot ad euróban? Még ha számon is kérhető az a bejelentett ember, akkor is lehet hogy egy senki, aki pár forintért a nevére vette a céget. Szomorú, de itt csak a józan ész segít.

 • Kandisz Nóra
  , addig olvastam el hogy NETTO fizetest iger, az ilyen nekem mindig mar alapbol buzlik. A nettodat egy ismeretlen nem tudja megmondani, nem tudja hany gyereked van, mi egyeb miatt milyen egyeb adokedvezmenyt veszel igenybe, stb..Brutto fizetes az ahol konkret szamot lehet mondani ahol nettot hazudnak ott valami nem stimmel.
 • Laney
  Cégnév alapján valami tizenkettő-egytucat kriptovalutás hókuszpókusz. Már alapból az gyanús, hogy csak egy Telegram nevű alkalmazáson tudod őt elérni. Alapból red flag, ha valaki arra kér, hogy bármilyen kommunikációhoz, fájlmegosztáshoz tölts le valamilyen alkalmazást. Miért nem tud emailben, linkedin-en vagy telefonon kommunikálni? Én úgy vagyok vele, hogy bármi, aminek a nevében “Coin” van, azt köszönöm, nem kérem. 😀
 • Zabalint

  Az is gyanús, hogy szeptemberben alapították a céget, meg fura, hogy egy önéletrajzra egyből olyan ajánlat érkezik, ahol már munkaszerződés tervezetről beszélnek. Viszont ilyenkor sokkal fontosabb a cégnek való utánanézésnél az, hogy mi a francért egy bizonyos appal akar kapcsolatba lépni veled, ami ráadásul nem a legelterjedtebb appok egyike, és ezen módszerrel képes-e valamilyen módon átverni. Ha rákeresel, hogy “telegram scam”, rengeteg találat van arra, hogy hogyan próbálkoznak ezen appon keresztül csalók, ez nálam a 2. találat, és már a job offer is szerepel, mint az egyik módszer:
  blog.coinbase.com/anatomy-of-a-telegram-scam-9fd3dfb8c310
 • valaki
  A vége tutira valami olyasmi lesz, hogy tegyél letétbe pénzt, amihez ő természetesen nem tud hozzáférni és az egész csak a te érdekedben történik és vissza fogod kapni a fizetéseddel együtt… Aztán egyszer csak eltűnnek a pénzzel együtt.
 • Regimodi
  Köszönöm az okítást, én is kamunak gondoltam már az első percben, de gondoltam eljátszom vele egy kicsit. A telegram app-ot direkt nem a telóra, hanem a laptopra tettem, az jobban védett, ott történt néhány üzenetváltás, de semmi gyanus nem volt, aztán a harmadik ígéret után, hogy most aztán ma mindenképp felhív, töröltem az appot, azóta semmi.
  A telegramról első körben nem találtam semmit, de köszönöm a linket !
 • L

  Kiszamolo pont nehany napja tett fel egy cikket errol a “telepits fel egy programot magadhoz, majd azon keresztul megbeszeljuk” tipusu csalasrol, sztem erdemes elolvasnod:

  https://kiszamolo.hu/vigyazz-csalok/https://kiszamolo.hu/vigyazz-csalok/


  Szerintem azert, mert a cikk kozponti temaja is egy olyan “befektetesi lehetoseg”, amibe kifejezetten euroban gondolkodokat varnak.

 • N0MAD

  Azért azon is elgndolkoznék, hogy a cég címe gyakorlatilag a szigony utca sarka, a legendás józsefváros legkeményebb utcája, ahol a gettó a panellel találkozik. Sok lecserélődött a városrészből, de azért na…
 • N0MAD
  Employment Scams
  Scammers on Telegram impersonate Coinbase recruiters and executives with fake career opportunities. These scams prey on job seekers, soliciting payment for training materials, mining hardware, or in some cases providing stolen financials for the purposes of money laundering. These job offers will appear very legitimate, with forged offer letters and seemingly astute interview questions. Coinbase recruiters will never contact job seekers via Telegram.
 • Pallos Levente
  Coinos körökben a Telegram az alap kommunikációs platform. Kollégák egymás között, user group stb. mind ezen fut. Ez még nem Red flag. A többi rész annál inkább.
 • jurta
  A károstak hol jelentkezhetnek, hogy megmentsék őket?
 • V
  nalam a Telegramon
 • örök körök
  Azért abba kemény belegondolni, hogy már 3-8% EUR kamatra levágós, hogy kamu az egész. 10 éve még 10-20%-ot kellett ígérni ahhoz, hogy a mohó madarak bekajálják.

  Ebben a tempóban 10 év múlva már azon fogunk kacagni, ha valaki pozitív kamatot ígér…

 • Dani
  Semmilyen kommunikáció nem történt, nem volt interjú, azt se tudja ki fia borja vagy, de ő már előkészítette a CV-d alapján a szerződéstervezetet. AHA 😀
 • bobo (az igazi)
  Kérlek, ne használd a nickem, amivel már 7 éve kommentelek az oldalon!
 • jurta

  “Semmilyen kommunikáció nem történt, nem volt interjú, azt se tudja ki fia borja vagy, de ő már előkészítette a CV-d alapján a szerződéstervezetet. AHA ”

  És ez akkor se jobb semmivel, ha véletlenül igaz! Miféle cég lehet, ahova így keresnek embert *vezetői pozícióba*?

 • sittysutty
  “A Telegramot ezért nem a mobilra, hanem a laptopra trlepítettem”. Ez aranyos.
 • usespanner
  Engem az érdekelne, hogy mennyire tartjátok jó befektetésnek a 10 éves KÖLFÖLDI államkötvényeket, akár ide helyezni a pénzünk 5-10%-át.

  worldgovernmentbonds.com/

  Értem én, hogy extrém kockázatos egy 13%-os államkötvény a szomszédos, oroszok által megszállt Ukrajnában. De hozhat-e ez többet, mint a részvénybefektetés, magasabb kockázat mellett?

 • V.Tamás

  “Azért azon is elgndolkoznék, hogy a cég címe gyakorlatilag a szigony utca sarka, a legendás józsefváros legkeményebb utcája, ahol a gettó a panellel találkozik. Sok lecserélődött a városrészből, de azért na…”

  Te vagy soha nem jártál ott, de az utóbbi pár évben biztosan nem 🙂

  A témához nem tudok hozzátenni semmi, hülyének lenni mindenkinek joga van. Sőt van akit nem lehet lebeszélni az ilyenekről, mert a végén kiderül, hogy én vagyok irigy és el akarom csapni a jó lehetőségtől. Hát hajrá…

 • tutupapa
  Nekem az egészben az a vicces, hogy a mai időkben a 3% és 8% már mesebeli hozamnak számít 🙂
 • SzaboZ
  Régi kérdésem, hogy mennyire lehet megvédeni az embereket saját maguktól.
  Nés, szerintem egy határon túl NEM LEHET.
  Marcsika, DT Diamonds, Botanoo.. mindig lesznek balekok.
  Ahogy az egymással összeköttetésben lévő edényekben is kiegyenlítődik a folyadékszint, úgy törvényszerű, hogy a balekok pénze a csalókhoz vándorol.
 • GáborGábor
  volt már ilyesmiről szó: https://kiszamolo.hu/magas-kamatra-vagysz-irany-mongolia/