Heti hírek a gazdaságból

Ez történt a héten a gazdaságban, ami érdekes lehet:

– Az év eleji felfordulás az ellátási láncokban és Trump elnök törekvése is azt vetítette előre, hogy sok cég fogja elköltöztetni a gyárát Kínából és közelebb hozni a gyártást a saját piacaihoz. Mint kiderült, nem eszik olyan forrón a kását, nem olyan könnyű megfelelő ipari környezetet, beszállítókat, jól képzett szakembereket és viszonylag olcsó termelést találni máshol. A Kínában üzemelő nagy amerikai cégek mindössze 4,3%-a nyilatkozott úgy, hogy vissza akarja vinni a termelést az USA-ba és több cég nyilatkozott úgy, hogy nem akar helyet változtatni, mint tavaly ilyenkor. Az SCMP cikke erre.

– A német kormány javított az idei előrejelzésén, már “csak” 5,8%-os GDP csökkenést vár a tavaszi 6,3%-os előrejelzés helyett erre az évre. Az adóbevételek 2024-ig várhatóan 29,6 milliárd euróval fognak elmaradni az előre tervezettől, ebből 19,1 milliárd euró a kormányzati adóbevételek elmaradása.

– Az Egyesült Királyságban is 18,6%-kal áll magasabban a GDP, mint áprilisban, de még így is 11,7%-kal alacsonyabb a februári értéknél a friss júliusi adatok alapján.

– A bőkezű amerikai támogatás második fordulójára hiába várnak az érintettek, megint nem szavazta meg azt a szenátus, pedig sokan reménykedtek abban, hogy még előtte lesz döntés róla, hogy az előző munkanélküli támogatás július végével kifutott volna. Azóta sincs döntés a folytatásról. A döntés hiánya segít abban, hogy csak 3.300 milliárd dollár legyen az idei költségvetési hiány az októberben véget érő gazdasági évben, ez éppen háromszorosa az eddigi rekordnak, amit egyébként tavaly sikerült felállítani, aminek oka a cégeket és a leggazdagabbak érintő adócsökkentés volt.

– Az amerikai tőzsdeindexek végre lefelé vették az irányt, például a Nasdaq 10% felett esett szeptember másodika óta. Persze még így is 10%-kal felette van a februári csúcsának, így alulértékeltnek elég nehéz lenne hívni. Idén minden válság, probléma, csapás és egyéb ellenére 20%-os pluszban van az értéke.

– Az olaj az alacsony kereslet és a vártnál nagyobb amerikai készletek miatt tovább gyengült, még a Brent olaj ára is 40 dollár alá esett hordónként. Az arany ára unciánként továbbra is 1950 dollár környékén mozog.

– A FED által biztosított mértéktelen pénzesőt sok cég is kihasználja kötvény-kibocsátásra. Az elmúlt hónapokban sorra születtek a rekordok, idén augusztusban bő ötször annyi high yield, azaz junk vagyis bóvli, befektetésre mérsékelten ajánlott kötvényt bocsátottak ki az amerikai cégek, mint tavaly augusztusban és a 2010-es abszolút rekordot is 60%-kal sikerült meghaladniuk. Az augusztusi 52,9 milliárd dollár csak azért nem új rekord a kibocsátásban, mert júniusban 59.9 milliárd dollárnyi bóvlikötvényt sikerült piacra dobni.

Ezeknek csak 23%-a volt secured, azaz valami fedezettel megtámogatott kibocsátás, a többi fedezetlen kötvény volt, vagyis csak az általános biztosíték volt mögötte. A kibocsátott kötvények 79%-át meglévő hitelek visszafizetésére fordították a kibocsátók.

A kamatokra jellemző, hogy a Ball Corp. 10 éves, legrosszabb, még befektetésre ajánlott BB+ besorolású kötvényére csak 2,875% kamatot kell fizetnie. Ilyen cég ennyire rossz minőségű és hosszú lejáratú kötvényére olyan kereslet volt, hogy a tervezett egymilliárd dollár helyett 1,3 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátott ki a cég. Bővebben erre.

– Bár már unalmas ismétlés, de az amerikai jelzálog-kamatok még lejjebb voltak képesek süllyedni, kilencedik alkalommal új rekordot állítva fel idén, hála a FED vásárlásainak. Az átlagos 30 évig fix hitelkamat jelenleg 2,86%. Ennek köszönhetően az ingatlankereslet az egekben és a felvett hitelösszeg is új rekord, 369 ezer dollár átlagosan, ez az átlag amerikai háztartás éves bruttó, adózás előtti (!!!) medián jövedelmének közel öt és félszerese.

– Az amerikai infláció tovább nőtt, augusztusban elérte az 1,7%-ot éves szinten, de ez most jó hírnek számít. Bár sokak szerint a 2%-os inflációs cél messze van, a kereslet továbbra is nagyon gyenge és a munkanélküliség magas. Elemzők azt várják, hogy ezek miatt akár 2024 közepéig is maradhat a nulla százalékos jegybanki alapkamat az Egyesült Államokban. A FED most fog utoljára összeülni a választások előtt, sokan várják, milyen döntéseket fognak hozni.

A FED egyébként nemrég kinyilvánította, hogy rugalmas inflációs célt határoz meg, vagyis nem fog feltétlen beavatkozni a magasabb inflációnál, ha szerinte az a gazdaságnak jó.

– Az hagyján, hogy többen halnak meg a járvány miatti lezárások és gazdasági visszaesések miatt éhínségben a világon, mint a fertőzés következtében közvetlenül, de még a Black Friday is veszélybe került. A Home Depot idén nem fog Black Friday-t tartani, hogy elkerülje a tömegjeleneteket és a Walmart is zárva lesz Hálaadáskor, pedig ilyet nem csinált már 30 éve.

– Sajnos a hetet sem ússzuk meg elektromos autó hír nélkül, most a Nikola cégé a főszerep. (Szegény Nikola Tesla, még a keresztnevét is felhasználják.) A Nikola már réges-régen ígérgeti a forradalmat az elektromos (hidrogénüzemű) kamionozásban és bár ígéreteken kívül sok mindene még nincs, mégis őrült módon fogytak a részvényei a mostani elektromos autó mániában.

Egészen mostanáig. A héten olyan vádakkal illették, ami szerint az egész cég csak egy átverés. A mutogatott kamion nem is üzemképes, a reklámvideó össze lett vágva, úgy vontatták és tolták a kamiont, az általuk használt alkatrészeket más gyártótól vették, csak átmatricázták, igazából semmilyen fejlesztésük nincs és a többi.

Bár a vádakat nagyon könnyű lenne cáfolni, bemutatni a vágatlan reklámvideót, bebizonyítani, hogy az alkatrészek nem mástól vannak, egy híradó stábja előtt menni néhány kört egy létező és működő kamionnal, stb, a Nikola inkább hallgat, illetve csak hárít, de nem cáfol. A részvényárak 40%-ot zuhantak az elmúlt napokban és már alig érnek többet a júniusi csúcsár harmadánál.

– Ha már elektromos autó: elkezdték kiszállítani a VW id3 első, limitált szériás példányait, de sokan nincsenek elájulva a minőségétől. Bár az autóval semmi baj, de sokan kifogásolják, hogy ez messze nem az az összeszerelési minőség, amit elvárható lenne egy VW-től. S mindezt elég magas áron, itthon is két és fél millióval drágább lett az id3, mint a hasonlóan felszerelt, ráadásul nagyobb akkumulátorral rendelkező Kia e-Niro. Oké, hogy ez egy limitált első széria, de akkor is túl vastagon fogott a ceruza a tudásához képest.

S ha nem bírtál aludni, hogy mikor jelenik már meg végre az első hárommotoros elektromos autó, jelentem, mostantól nyugodtan aludhatsz, az Audi megcsinálta. Komoly szüksége volt a világnak egy 503 lóerős, 973 Nm-es autóra három villanymotorral, így hát ilyen is van most már.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

68 hozzászólás

 • Nacionalista

  Már jópáran leírták itt a válaszokat neked, de nem vagy hajlandó reagálni, javaslom, hogy lépj ki a write only módból.

  Igen, a mai ismeretek birtokában jobb döntés lett volna tavasszal a kisebb de tartósabb korlátozás. A hétfői ismereteim birtokában pedig jó lett volna ha felteszem rá a lakásom, hogy a Liverpool pontosan 4-3-ra győzi le szombaton a Leedset. Ettől még nem bánom, hogy nem így tettem.

  Tavasszal volt rá egy valóban alacsony, de messze nem elhanyagolható esély arra, hogy ha eleresztjük a vírust akkor akár százezrek is meghalhatnak itthon. Szerencsére nem így lett.

  Ha egy veszélyhelyzetnek kicsi a kockázata de ha bekövetkezik akkor nagy kárt okoz, ugyanolyan komolyan kell kezelni mint egy olyan veszélyhelyzetet ami sokkal valószínűbb viszont sokkal kisebb kárt okoz. A legtöbb iparág ezzel az elvvel dolgozik.

 • Csaba
  “Elektromos autót tudok otthon napelemről termelt árammal tölteni, és a jövőben ez az opció megmarad minden családi házas embernek”

  Ja. Egészen addig, amíg állam bácsi érdeke azt nem kívánja majd, hogy az üzemanyagok jövedéki adóját kiterjessze valamilyen módon az elektromos áramra is. Hidd el, meg fogják oldani. A villanyautózás csak addig lesz némileg olcsóbb, amíg el nem terjed úgy igazán. Utána lesznek ötleteik, bizony…

 • másik medve
  “Elektromos autót tudok otthon napelemről termelt árammal tölteni, és a jövőben ez az opció megmarad minden családi házas embernek”

  Mátyás az “igazságos” vezette be a füstadót, ami a telekadót váltotta, így ha egy telekre több ház (és kémény) épült, akkor több adót kellett fizetni. Angliában a füstadót felváltotta az ablakadó, ezért láthatsz ott olyan házakat, ahol az ablakok egy része be van falazva.

  Jelenleg Mo-n, ha 4kW-os napelemed van ami szaldós, tehát visszatáplál, akkor adót kell fizess rá. Az adó mértéke MÉG nulla forint. Nyugi, meg lesz a módja annak is, hogy a szigetszerűen működő napelemeket is megadóztassák.

  Más, Portoszt szerintem félreértitek. Én azt mondom, hogy tavasszal a szükséges bezárás volt az egyetlen járható út de most is erre, vagy valami hasonlóra lenne szükség, ehelyett kb nincs semmi. Az emberek telibeszarják a helyzetet, boltban is maszk nélkül stb.

 • Pampalini
  ” Én azt mondom, hogy tavasszal a szükséges bezárás volt az egyetlen járható út de most is erre, vagy valami hasonlóra lenne szükség, ehelyett kb nincs semmi. Az emberek telibeszarják a helyzetet, boltban is maszk nélkül stb.”

  Augusztus vége óta lehet látni, hogy ez jön. Meg lehetett volna fogni a rendezvények betiltásával, szigorú, kikényszerített maszkhasználattal, teszteléssel, kontaktkutatással. A kormány nem merte meglépni, mert tartott a népszerűségvesztéstől. Pedig mehetne a gazdaság, működhetnének az iskolák, ha képesek lennénk egy évre félretenni a partizást, a sörözést, a meccsre járást. Most már késő, de még most is a deklarált semmittevés a kormány “stratégiája”. Kalkulált emberveszteség, nincs itt semmi látnivaló.

  Kedvenc hírem az indonéz maszkellenesek, akiknek büntiből COVID-ban elhunytak sírját kell kiásniuk. Ez lenne a minimum itthon is.

 • Kiszamolo
  Pampalini, az embereknek egyedül a tágan vett szórakozásról kellene lemondaniuk: kocsma, koncert, sörözés, meccs, felesleges plázázás, mozizás, összejárás, stb. plusz felvenni azt a rohadt maszkot, de úgy, hogy ne lógjon ki belőle az orra meg a fél szája.

  Ennyi sem megy. Mi lenne ezzel a nemzedékkel, ha háborúba kellene menni, éhínség lenne, népirtás, áruhiány vagy bármi hasonló?

  Persze amíg a kormány mindent megtesz, hogy csak a nagy focimeccs el ne maradjon szeptember végén, mert az mindennél fontosabb…. Addig nem lesz itt komoly lezárás, amíg annak a meccsnek nem lesz vége. Csak reménykednek, hogy nem lesz túl késő. De ha mégis, az minden áldozatot megér, mégiscsak egy focimeccs.

 • headset
  Ha már szóbakerült a járvány, nekem volna egy általános tanácsom a maszkviseléssel kapcsolatban.

  Az emberbe két módon jut be a vírus:

  1. A levegőben terjedő cseppeken keresztül. Zárt térben maszkot kell hordani.És szembe beszélés esetén maszk nélkül nem elég a másfél méter. A kibeszélt cseppek akár 7-8 méterre is eljutnak.

  2. Az ember cseppfertőzött tárgyakat fog meg, megpiszkálja az orrát, a száját, a szemét!!!! és megfertőződik. Ezért amikor az emberen nincs maszk, akkor a KEZÉNEK TISZTÁNAK KELL LENNI. Egy kis üveg fertőtlenítőt kell hordani a zsebben. Amikor az ember leszáll a buszról, kijön a boltból, leül a munkahelyén az asztalához vagy hazaér, akkor le lehet venni a maszkot, de UTÁNA fertőtleníteni kell a kezet.

  Persze mindez semmit nem ér azoknál, akik a lagziban megfogják a közös merőkanalat és utána kenyeret esznek vagy diszkóban, meccsen maszk nélkül ordítoznak.

 • attila
  Tavasszal nem tudták a zemberek hogy mennyire lesz súlyos ez a vírus réájuk, most már tudják hogy nagyon kis eséllyel halnak bele. Ezért telibesz>arják hogy más, krónikus beteg, idős ember belehal. Eddig sem arról volt híres a magyar társadalom hogy a közösség érdekében áldozatot hozzon, csak magával foglalkozott. Most sincsen másként.Azok az országok fognak ebből előnyt szerezni ahol fegyelmezettek az emberek. Nálunk a többség nem az.
 • headset

  “Tavasszal nem tudták a zemberek hogy mennyire lesz súlyos ez a vírus réájuk, most már tudják hogy nagyon kis eséllyel halnak bele”

  És nagyot tévednek.

  Mert a fiatalabbaknál is előfordulnak nagyon kellemetlen tünetek. Nehézlégzés, tüdőgyulladás, fájdalmak. És sokan hónapokig erőtlenek maradnak. És nem tudjuk, hogy a vírus el tud-e rejtőzni a szervezetben mint pl. a herpesz vírus. Most is előfordulnak idegrendszeri következmények, lehet hogy ezek közül sok majd később jön elő.

  De sajnos a kormányoldal, ami olyan professzionális a lejárató kommunikációban, nem veszi a fáradságot, hogy a veszélyek és tények kiemelésével a vírus rosszhírét keltse.

 • Athos
  “De ha mégis, az minden áldozatot megér, mégiscsak egy focimeccs.”

  Lehet, hogy nem olvasod elég figyelmesen a tájékoztató portált? 😀 😛 A kiemelt hírek a tetején most:
  – Pénzügyminiszter: kiemelt cél a magyar gazdaság működőképességének megőrzése
  – Orbán Viktor: Magyarországnak működnie kell!
  – NNK: társadalmi normaként váljon elfogadottá az általános átoltottság és a szabályok betartása
  – Orbán Viktor: az egészségügy felkészült a járvány következő hullámának kezelésére
  – Orbán: fenn kell tartani Közép-Európa gazdaságának működőképességét
  A 4. címe ugyan nem a gazdaság, de a 2. mondata: “Nem béníthat meg bennünket újra a vírus – jelentette ki Orbán Viktor.”

  Tisztán látszik a prioritás, örüljünk, hogy a megelőzés-védekezést egyáltalán említik.
  Bár szvsz illene felhívni a figyelmet arra is, hogy a gazdaságnak működnie kell, mi van, ha ennyiből valaki még esetleg nem érti?

 • attila
  Akit az influenza rendesen leterít egyszer az sosem felejti el ! Nem kell ehhez covid-19 ! Én minden éjjel imádkoztam hogy szüntesse meg a jóisten a szenvedést végre. Sokan azt hiszik az influenza az csak egy kis megfázás lehet. Ha rendesen be lenne tartva minden akkor sem az influenza sem a covid nem tudna így terjedni….
 • fdrezghert
  Az emberek sosem látnak tovább az orruknál.
  Covid gyógyult ismerős, aki lélegeztetőn is volt, nem halt meg, nincs benne a halottak statisztikájában, csak újra kell(ett) tanulnia járni (aki már viselt 4-6 hétig komolyabb gipszet az tudja mennyire tudod utána mozgatni, na ezt képzeld el az egész testeden) és tönkrement a veséje.

  Az emberek azt hiszik egy üdőgyulladás manapság csak kellemetlen, magas láz, meg kell antibiotikum, de aztán túlvagy rajta.
  Pedig nem, életreszóló következményei vannak még most is sokszor, csak ezt nem érzed. Majd az időskori életminőségedet viszont komolyan befolyásolni fogja. Nem is fogod tudni mi az oka, de a mellkasröntgeneden látszani fog évtizedek múlva is.

  Csak ameddig van rajta ráhagyás, addig nem veszed észre.
  A vesebaj is ilyen, ha normál értékben van, csak éppen öregedett 20 évet azt nem fogod érezni, majd idős korodban.

  A covidról keveset tudunk még

 • Zabalint

  A kormány nem csak a focimeccs miatt nem tesz semmit. Minden abból a paradoxonból fakad, hogy mivel a tavaszi korlátozások akkor megakadályozták, hogy súlyos legyen a hazai helyzet, ezért az emberek, a környezetemben ugyanazon emberek is, akik tavasszal rettegtek, nyár elejétől mostanáig legyintenek, hogy ez csak hisztéria volt, és nem komoly a járvány. A kormány meg populista, ami azt jelenti, hogy ha az emberek tök hülyeségben hisznek, akkor is aszerint cselekszik, mert fontosabb neki a népszerűség, mint a járványügyileg és gazdaságilag optimális döntések meghozása. Majd akkor fognak korlátozni, ha az emberek újra félni kezdenek a járványtól, viszont ennek rengeteg ember az áldozata lesz, hiszen mikor már sok lesz a halálozás, túlterhelt lesz az egészségügy, akkor az átfutási idő miatt valójában annál is sokkal súlyosabb lesz a helyzet.
 • Elektromos auto
  “Elektromos autót tudok otthon napelemről termelt árammal tölteni, és a jövőben ez az opció megmarad minden családi házas embernek”
  Apropo. Elektromos autok, napelem es vilagvege.
  Minap volt egy aramszunet, es ekkor tanultam meg hogy ilyenkor (napelem a teton ide vagy oda) nalam is aramszunet lesz. Azt a vedelmet (ertsd: az utca alljan a villanyszerelot ne vagja agyon a visszataplalasom) implementaltak hogy lecsukjak az invertert.Igy kataklizma eseten nemhogy nem fogok az elektromos autommal a Koruton jaszkarizni mer’ aznap sutott a nap es hat akkor miert is ne, de pl a melyhutott dolgaimnak is bucsut inthetek zaros hataridovel.
  Ez igy a rendes bevett gyakorlat, vagy kezdjek gyanakodni?
 • headset

  ˇ”Akit az influenza rendesen leterít egyszer az sosem felejti el”

  Azt hiszem, ha máshonnan nem, de fdrezghert kommentjéből is látható, hogy az influenza hatása nem egy kategoriában van a CoVid-dal.

  Jó lenne, ha senki nem próbálná a CoVid járványt elbagatelizálni az influenza említésével. Ez rengeteg kárt okoz a védekezésben és emiatt a járvány további rengeteg kárt fog okozni.

 • Családfő
  Elektromos autó,
  Létezik olyan megoldás (inverter) is, amely ilyen esetben tovább adja az áramot a háznak, miközben nem táplál vissza a hálózatba.
 • Janos82
  Tavasszal tul Lett reagalva, most meg all lesz reagalva. Valoszinuleg nem csak itt,hanem mashol is. Mondjuk annyibol jobb a helyzet, hogy sok rendszer felkeszultebb mint volt(pl van eleg fetotlenito, maszk). Szerintem a gond az, hogy tavasszal tul keson lazitottak( pl az iskolakat kinyithattak volna par hetre) , most meg emiatt keson fognak szigoritani. Pl arendezvenyeket mar korlatozhatnak.
 • Kiszamolo
  János82, most bezárjuk 11-kor a kocsmákat és egyéb helyeket.

  Mi van? Éjfélkor fertőzésveszély van, éjjel 11-ig nyugodtan lehet együtt inni?

  Igazi nesze semmi, fogd meg jól intézkedés.

  Most vagy hagyjuk békén a kocsmákat, vagy zárjuk be mindet. Mert ennek így semmi értelme.

 • Családfő
  Hm, csak én érzem úgy, higy a fícsörnek szánt “válasz” funkció bág lett? (=többet árt, mint használ)

  Lényegében követhetetlen lett, higy melyik kommentre érkeztek válaszok.

  Kiszámoló, félrecsúszott valami?

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.