Ez történt a héten 1105

2023-11-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az USA-ban is kongatják a vészharangot a csökkenő születésszám miatt. A termékenységi ráta jelenleg 1,7, tavaly háromezerrel kevesebb gyerek született, mint tavalyelőtt. Mielőtt még a kardunkba dőlnénk, tavaly így is 3,7 millió gyerek született és hol van még a bevándorlás.

Az amerikai nyugdíjasok helyzete is katasztrofális, a tavalyi adatok alapján a medián (nem átlag) bevétele egy nyugdíjas háztartásnak havi 4.190 dollár, amit természetesen nem kell átszámolni forintra, mert mások a kiadások, de sok magyar átlagnyugdíjas kiegyezne ilyen nyugdíjjal még vásárlóerővel korrigáltan is.

Trump az elnöki kampányában azt ígéri, ha megválasztják, seperc alatt nullára csökkenti az államadósságot. Ebben csak két dolog vicces: ugyanezt ígérte többször is 2016-ban az akkori kampányában és ezzel szemben 7,8 ezer milliárd dollárral növelte azt négy év alatt.

Komoly fennakadás volt pénteken az Egyesült Államokban a bankközi utalásokban, a Automated Clearing House rendszer egy hibája miatt. Bár állítólag csak az utalások egy százalékát érintette, a közösségi média felületei tele lettek a panaszkodók bejegyzéseivel.

Csúcson van az amerikai olajkitermelés napi 13,2 millió hordóval. A Brent olaj ára decemberi leszállítással 85 dollár alá csökkent.

Jó hete volt az amerikai tőzsdéknek, 5,3%-ot emelkedett az S&P 500-as index a héten. Az emelkedés egyik legfőbb mozgatórúgója a vártnál rosszabb munkaügyi adatok. Ez azért jó hír, mert ha rossz hír van, akkor talán csökkenti a FED a kamatokat, így erősödhetnek a részvények.

Egyre rosszabbul keresnek az amerikai Uber sofőrök az egyre több sofőr miatt az Insider cikke szerint

A rossz termés miatt tovább nőtt a kakaóbab ára, egy év alatt 60%-kal lett drágább. A kakaóbab termelése nagyon koncentrált, a világtermelés felét Elefántcsontpart adja egymaga, 1,6 millió tonnás éves exporttal. A következő ország Ecuador, már csak 329 ezer tonnát exportál.

Az előzetes adatok szerint az eurózóna inflációja 2,9%-ra csökkenhetett októberben.

Bulgária elnapolta az euró bevezetését 2025-re, a legvalószínűbb ok, hogy nem tudják tartani a bevezetéshez szükséges inflációs mutatót.

Az eurózóna gazdasága nem teljesített túl acélosan októberben, a pozitív nullát jelentő 0,1%-kal nőtt a gazdaság éves szinten.

Ez ma szembejött az interneten, mivel gazdasági kérdés is valahol, berakom az összefoglalóba:

(Sok évvel ezelőtt olvastam egy véletlenül kezembe kerülő szegedi egyetemi lapban egy írást. A szerző azon volt kiakadva, hogy kiment az egyetemi állásbörzére, de minden cég csak mérnököt meg informatikust keresett, ő, az altajisztikát végzett szakember nem kapott semmi ajánlatot és ez milyen felháborító. Elég érdekes volt olvasni, hogy valaki 23 évesen döbben rá arra, hogy a cégeknek nincs szüksége törökségkutató szakemberekre. Vajon hány hasonló fiatal lehet, mint a cikk írója?)

Az üzemanyagok jövedéki adója emelésének mértékét át akarta gondolni a kormány. Aztán mégsem tette, így csak ez miatt várhatóan 40 forinttal fog drágulni az üzemanyag jövőre. Ehhez jön még hozzá a benzinkutak új különadója, amit 0,15%-ról 3%-ra emelt a kormány a nagyobb kutaknál, vagyis literenként mintegy húsz forint lesz ennek hatása pluszban az árakban. (A jövedéki adó emelés szükséges volt az uniós előírások miatt, a mértéke viszont túlmutat ezen. Az emelés után sem lesz azonban magas az uniós átlaghoz képest a magyar adószint.)

Azért van jó hír is, a túró rudik áfája csökkenni fog.

Sőt, a sorsolásos szerencsejátékok nyereménye is adómentes lesz. Az igen furcsa indoklás miatt a kormány azért engedi el az adót, hogy a nagyobb játékkedv miatt több adóbevétele legyen.

Nagyot fékezett a drágább termékek, bútorok, műszaki cikkek kereskedelme. 2019 óta (ami az utolsó jó év volt ebből a szempontból) nominálisan is csökkent a vásárlások értéke, 2019-ben még 1,078 ezer milliárd forintot költöttünk erre az árucsoportra, tavaly már csak 1,059 ezer milliárdot, idén még ennél is jó néhány százalékkal kevesebbet. Inflációval korrigáltan még súlyosabb a visszaesés mértéke.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram