Mekkora ingatlant vegyél?

Felmerült már többször kérdésként, hogy van-e olyan ökölszabály az ingatlanvásárlásnál, mint az autóvásárlásnál, hogy ne vegyél 3-6 havi nettó fizetésednél drágább autót és a vagyonod 10%-ánál több ne álljon autóban, vagy mint a mobilnál, hogy egyheti fizetésednél drágább mobilt nem érdemes venned.

Milyen autó fér bele a költségvetésedbe?

Már írtam néhány éve a témáról, miszerint az éves nettó jövedelmed négyszeresét fizesd ki az ingatlanodra és lakhatásra (törlesztőre vagy bérlésre és a rezsire) ne fordíts többet a nettó havi jövedelmed 40%-ánál. De vajon a mai árak mellett ezek tartható szabályok-e?

Mekkora ingatlant vegyél?

Az biztos, hogy sokaknak jó lenne egy ilyen kapaszkodó, mert rengeteg emberrel találkoztam még az ismerősök között is, akik egyszerűen túl nagy ingatlant vettek. Sok olyan ház van, ami soha nem készült el vagy négy-öt évvel a beköltözés után is még félkész és folyamatosan épül.

Sokan leharmadolják az életszínvonalukat és 15 évig hónapról-hónapra élnek, csak hogy megvehessék vagy felépíthessék Életük Házát:

Megér ennyit?

Mai fizetéseket figyelembe véve egy budapesti kétkeresős átlagcsalád kb. 550 ezer forint fizetéssel 26 millió forintig gondolkodhat. Ezért kapnak egy panelt, ilyen fizetés mellett szerintem az egy reális lehetőség, vágyni lehet jobbra, de ez a racionalitás.

Két átlag feletti fizetés mellett, mondjuk 1,2 milliós havi bevétellel 57 millióig gondolkodhatunk a 48 hónapos szabállyal. Ez egy régi, nem túl nagy házra elég Budapesten vagy környékén, amire még sokat kell költeni, vagy olyan messze van Budapesttől, hogy a déli harangszó délután háromra ér csak ki. Esetleg egy 60 négyzetméteres újépítésű lakásra elég.

Egy 120 milliós Budapest környéki házhoz havi 2,5 milliós bevétel kellene.

Ha a bérlést (vagy hiteltörlesztést) nézzük, akkor is stimmel még mindig a 40%-os szabály. Levéve a rezsit, mondjuk legyen 30% a bérleti díjra fordítandó összeg maximuma. Ez az 550 ezres családnak havi 165 ezer forint, az 1,2 millió forintos bevételnél 360 ezer, s 800 ezer körül már szép házakat is ki lehet bérelni a 2,5 milliós fizetés mellett.

Véleményem szerint még mindig tartható a maximum 4 év bevétel a vásárlásra vagy a bevétel 40%-a lakhatásra szabály. A vágyakra nem biztos hogy elég, de a reális szükség még mindig belefér ezekbe a számokba.

Persze mint minden ilyen szabály, ez is általánosítás, de kiindulási pontnak szerintem jó lesz.

Ha másképp gondolod, úgyis leírod a hozzászólásokban, attól nem félek, hogy nem. 🙂

Share

236 hozzászólás

 • Szabó Gábor
  Kitaláltam egy életpályát 🙂 Optimális eset: 25 évesen 2 keresős család, hitelképesek, szóval vesznek egy 30 milliós panelt és fizetik 10 évig, kifizetve. Utána még 10 évig dolgoznak budapesten, addigra már magasabb pozícióban. (karrier :D) Ebből lesz újabb 30 milliójuk.
  Aztán eladják a házat, majd 10-ért vesznek vidéken egy szép házat, a maradék 50-ből meg elvannak, lehet hobbi-dolgozni. 45 éves korukra “nyugdíjba” vonultak és nem éltek rosszabbul, mint egy átlagos házaspár.
 • tp
  A rezsire fixen 10% (bevetelbol) szerintem tulzo, mi egy (ma) kb. 80-90M Ft értékű lakasban elunk es havi atlagban a rezsi, internettel egyutt 40e Ft. Berelni ezt a lakasthavi 350e lenne, tehat a rezsije a fenti aranyok alapjan 85e Ft kene, hogy legyen.
 • Lacingazo
  Feleségemmel szeretnénk nagycsaládosok lenni (3-4 gyerek). Eddig azt gondoltam, hogy egy kb. 100-120 nm az se nem túl sok, se nem kevés ehhez.
  Örülnék, ha nem lenne igazad, mert akkor jelenleg ennek a fele a realitás (egyébként jelenleg akkorában is lakunk) és ehhez nagyjából duplázni kéne a bevételeket, meg a gyerekek számát. Nem lesz egyszerű.
 • értetlen albérlő
  Meglepett a számítási mód. Én gondolkoztam ház vásárlásán, de letettem róla, mert az igényeimnek megfelelőt 110-ért bérlem, és a lakás állagának megtartása / javítások, a bútor kopása ebben benne van. Ha megvenném, akkor pedig havi 210 lenne a fizetendő havonta a banknak és még ezen felül kellene fentartani és a bútorban is állna / égne el a pénzem.
  (amit bérlek ennyiért, azt kb ennyi lenne megvenni)

  Az első nagyon sok évben többet fizetnék csak a kamatra, mint a havi lakbérre most. Nekem nem jön ki a matek. Hiába számoltam, én arra jutottam, hogy most bérelni jóval olcsóbb, mint venni.

  Közelebb keresek az 1.2-es példához, mint az 550-eshez, de nekem még az a 165 is irdatlan pazarlásnak tűnik, nem hogy 360. Mindezt budapesten (budán), belvárosban, 2 szobás lakásban, nem ismerőstől, hanem random hirdetés.

  400-ból élünk havonta ketten, eszerint meg 300 felett mehetne csak a lakhatásra

 • Családfő
  A cikked óta történt jelentős ingatlanár növekedés miatt árnyalnám a képet, és több rugalmasságot tennék az ökölszabályba. Ha pl. valaki meglévő ingatlant cserél nagyobbra, akkor az is egy iránymutató lehet, hogy a lakáshitel összege ne legyen több a vásárló(k) 4 éves nettó jövedelménél. Ehhez hozzátartozik, hogy ne maxolja ki a hitelképességét, a futamidő ésszerű legyen és hagyjon puffert a negatív változások esetére.

  Fontos, hogy mindig figyelembe kell venni az egyéni helyzetet: lokáció, ingatlan forgalomképessége, életkor, családi állapot, gyerekek száma (ha vannak), munkahely vagy vállalkozás biztonsága (partneré is, ha van), jövőbeni tervek és kockázatok.

  A vágyaknak összhangban kell lenni a lehetőségekkel, és szerencsés, ha van egy “B” terv arra az esetre is, ha beüt a krach. A jó öreg életszínvonal inflációval pedig vigyázni érdemes, de legalábbis tudatosan figyelni a mértékét.

 • ht
  Ezzel azert tobb gond is van… kezdve ott, hogy mondjuk ha csak 25% onero is kene, az 7.5M Ft, azt eloszor ossze kene gyujteni. Igazabol innen borul az egesz. Masreszt azert az embernek vannak egyeb nagyobb kiadasai is (kocsi, butorok, nyaralas, gyerekrol nem is beszelve), ezeknek be kene ferniuk a hiteltorleszto melle (nem tudom mekkora osszeggel szamoltal, de azert necces lehet). Harmadreszt, ha ha tenyleg 30ert vesznek, akkor az legjobb esetben is 1.5 szoba (nappali, halo), es akkor ebben elnenek 10 evig, ami alatt vallalnak monduk 2 gyereket – azokat hova teszik? Persze lehet a nappaliban aludni szuloknek a ket gyereknek egy 8m2 szobaban lakni (nyilvan nem-Budapest korul lehet kapsz nagyobb lakast), de akarhogy is nezem, ez nem annyira jon ossze.
  (Azt mar vegkepp csak zarojelben, hogy nem sok 25 eves, hazas / kozos keresetu embert ismerek, manapsag ez is ritka).
 • Nógrádi Máté
  Tisztelt Csernok Miklós!

  Nagy tisztelőd és követőd vagyok a penzügyek területén. Most tervezek agglomerációs területen családi házat vásárolni, úgyhogy jól jött a cikk. Viszont nagyon nem értek valamit. Tényleg óriási tiszteletem, nem akarok kötekedni egyáltalán, csupán a dolgok miértjét keresem. Miért a bevétellel számolunk? Ez csak egy üres szám, ami nem jelent semmit de semmit a kiadások nélkül. Az autóvásárlásom során is havi cashflow-val számoltam, nem pedig családi bevétellel. Miért is költhetne többet egy kocsira vagy Ingatlanra az a család, ahol 1,2 M bevétel van de 1 M kiadás, mint az a háztartás ahol csak 800 ezer a bevétel de 400 ezer a kiadás? szerintem épp, hogy az utóbbi pár költhet 2x többet, ha cashflow-val számolunk. Tudom, hogy ez csupán egy ökölszabály, nem kőbe vésett törvény, de tényleg nagyon érdekelne a miértje. Tisztelőd: Nógrádi Máté

 • Szomorúdeigaz
  Eszerint a magyar átlag fizetésből csak ott lehet ingatlant venni, ahová a déli harangszó már ki se ér.
 • 8
  Ezzel a modellel, csak a gyereknevelést és annak lehetőségeidhez mérten legtöbbel való elindítása maradt ki.
  Gyerek nélkül, minimális igényekkel elmegy…
 • Pistu
  Ha vidéken akarnak lakni, ahhoz tőke se kell, sok helyen ingyen adnak házat. Azt a részét sem értem miért Budapesten dolgoznának 10 évig, miért nem külföldön.
 • 8
  Ebből a képletből már csak a gyerekek felnevelése maradtak ki, meg azok “elindítása” az életre valami apanázzsal.
  Egyébként sem alkalmas 45-éves korodban 50 milla többre mint laza 20 évre, pont amikor már a gyógyszerek mennyisége és ára egyre nagyobb szeletet tesz ki az akkor más nem túl sok megtakarításodból. És hát gyerek sincs aki besegítene…mert hát az kimaradt…(?)
  Ki van az számolva, hogy 65 éves korodig dolgozz…
 • QTT

  10 millióért vidéken szép házat? Igaz én csak Baranya megyével vagyok képben, de írd be mondjuk, hogy Túrony, Szalánta, Beremend. Mindegyik kis település, de 10 millióért putrit kapsz. Esetleg azt tudom elképzelni, hogy valamelyik szabolcsi világvége utáni kis faluban, ahol megfelelő lélekszámú a kisebbség, na ott kapsz 10 millióért szép házat.
  Onnan próbálj meg “hobbi-dolgozni” 🙂

  Amúgy 50 millával és egy családi házzal a tulajdonomban nem hiszem, hogy megfordulhatna a fejemben ez az életpálya. Gondolj bele. Arra a házra költeni is kell. Néha nem is keveset. 10-15 év múlva befigyel egy combosabb tetőfelújítás, vagy fűtés korszerűsítés és máris zuhanórepülésben az az 50 millió.

 • Gergő
  Azért a legtöbb esetben az első ingatlanba besegítenek a szülők. Még szerényebb megélhetésű családoknál is jellemző, csak ott kisebb az összeg. Mi is kaptunk lakásra pénzt, de másra nem költhettünk. Saját erőből még 10 év után se lenne.
 • Mernok
  Engem érdekelne, hol van 26 millióért panel, mert én annyiért csak telkeket találok csirkeóllal, meg kutyaházakat. 35-40 az a 26 kedves Miki (ha nem a miskolci avasról beszélünk), és amelyik párnak 550 a havi keresete (a mienk 540) annak ez nagyon nem mindegy. Esélyünk sincs az otthonteremtésre ebben az országban. A 30 év lakashitel egy csótányos panelért nem alternatíva, bocs. Akkor kényszerből visszamegyünk a szülőkhöz, ami szintén egy tragédia, de 30 évre eladósodni egy 50 nm cs. panelért szintén az….. 22-es csapdája, de majd egyszer egy interjún bemondom hogy nettó 700 a bérigényem, es meglatjuk mi lesz 🙂 🙂 előtte viszont marad a havi 1500 Ft lottó, ugyanis az az 1:43000000-hoz a legnagyobb esélyem hogy egy LAKHATÓ házat megvegyek egy olyan helyen, ahol délben szól a harangszó.
 • Sum
  Engem az erdekel, h mi volt a logika az ajanlott szamok mogott. Miert pont annyi az annyi? Illetve hogyan viszonyul egymashoz kepest a berles es vasarlas?
  Vasarlasnal, ha egyebkent ennek az elkepzelt parnak van 100m ft-ja, akkor se vegyen dragabb ingatlant?
 • Peti
  Szabó Gábor
  Ha közben gyereket vállalnak illetve az ingatlan árak változása és a fizetés nincs arányban akkor bukó.
  Nem vagyok tisztába teljesen az ingatlan árakkal de jó állapotú ház 10 millióért valószerűtlennek tűnik
 • star70
  ,tudom megragadom a lenyeget,de hol lattal 57 millioert NORMALIS helyen uj 60nmes lakast? Mi pont ekkorat kerestünk,de csak kb 47nmes van..garazs minden nelkül.
 • star70
  ez ugyanolyam marhasag mint az,hogy ne vegyel ertekpapirt
 • Kiszamolo
  tp, 10% a fizetésből MAXIMUM.
 • Kiszamolo
  Star 70, nem kerestem, a hivatalos négyzetméterár 2019 végén Budapesten 900 ezer volt a KSH szerint. De ez átlagár.
 • Same sitt different year
  nem értem, min megy a matek. Ez a modern rabszolgaság, nem változott semmit a középkor óta a setup, csak most nem földesurad van,akinél lakhatsz, hanem szépen dolgozik a paraszt banktól kölcsön kérve, hogy élete végéig lukba nyomoroghasson nagyboldogon…
  Már ha nem olyan szerencsés, hogy örököljön valamit, dehát régen is lehetett jó helyre születni, grófnak,stb.stb….
  A világ nem változik
 • Pulsar
  26 millióért még Pesten is találsz panelt. Az Örs vezér tere környékén pl. kb ennyiért adnak egy 46 m2-es dán panelt. Az igaz, hogy családot alapítani tényleg nem ideális megoldás.
 • Gabika
  @Mérnök

  28 millióért vettünk 73 nm-es, 3 szobás lakást Budapest XVII. kerületében idén márciusban. Panel, de se nem csótányos, se nem kisebbséggel terhelt környék. 4 emeletes panel lakótelep, bölcsi, óvoda, iskola 5 perc séta, orvosi rendelő 2 perc séta, nem hangos, kulturált környék. 1986-ban épült a lakótelep.
  Nem azért mondom, mintha ez lenne a netovább, de azért 30 millió alatt is lehet normális lakást találni, ha valakinek nincs becsípődése a panel ellen.

 • Yoda

  Ha hirdetéseket nézel, pl az ingatlan.com-on, akkor ne feledd, hogy azon kínálati árak, alkudni kell keményen.
  Kíváncsi leszek, hogy mi lesz januártól az ingatlanpiacon, ha tényleg véget ér a moratórium.
 • A80
  2004-ben szüleim jelentős mértékben hozzájárultak az első lakásomhoz. Azt később eladtam vettem egy nagyobbat, majd később egy ikerházba költöztünk. Minden 2004-ben kapott forint most 2,3-at ér. Ha levonom ezt a külső forrásból származó összeget, akkor pont teljesül a javasolt szabály, tehát kb. 4 évnyi nettó bevételünket éri a ház. Kaptam egy használt autót is a szülőktől, amit eladtam vettem másik kocsit, majd mostanra már a negyedik autóban van a pénz. Nos itt minden forintból maradt 0,15. Tanulságos.
 • lvjtn
  csekkoltam egy ingatlanos oldalon, 25-27m-ért már csepel, pesterzsébet, békásmegyer, újpalota lakótelepein lehet 52-58m2 paneleket kapni. nem álomkecók, igaz, de azért nem is kibírhatatlan, pályakezdőként nekem ez is nagy szó volt anno (szülői segítséggel, persze)
 • tp
  @kiszámoló

  En is arra ertettem a 10%-ot csak persze maximum nelkul 🙂

  Szeretnem megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem azt a sok jo cikket, amit eddig is olvashattam. Az eletemben most jott volna el a szemelyes tanacsadas ideje de latom, erre mar sajnos nincs lehetoseg.

 • TG
  Ezekkel a szabályokkal nem sok embernek lenne lakása egyáltalán, bármilyen és autója se meg ájfonja se.. Nem a rossz szabályok miatt hanem mert az emberek ennyire a lehetőségeik felett élnek
 • Normális világban
  Én nem értem az embereket. Borsodi falvakban 10-20 milláért szuper házakat kapni. Az nem dolgozik aki nem akar. Teljesen jó a hangulat és nem szorulsz be egy pesti panelba. Bérelni meg potom pénzekért lehet.
 • Széllel szemben
  Érdekes, múltkor kaptam az oltást (ekkor választottam a nicknevemet is), amikor arról írtam, hogy épp kiköltözünk újépítésű kertes házba agglomerációba, de ahelyett, hogy eladnánk a lakásunkat és kisebb hitelt vennénk fel, megtartjuk a lakást, és szinte az egész házat hitelből fogjuk venni minimális önerővel, mert nem bízok egyébként sem a forintban, és inkább fizetem a hitelt. Most meg akkor kiderült, hogy ezek szerint bőven benne vagyunk a limitben, hogy mennyit ajánlott költeni havonta törlesztőre, ráadásul ennek a nagy részét még le is dolgozza a kiadott lakás albérleti díja.
  @Mernok:
  Egyébként meg mérnökként nem tudom elhinni, hogy a pároddal együtt nettó 540-et kerestek. Akkor kezdjetek magatokkal valamit, mert ha egy mérnöki diplomát összehoztál, akkor ennél jóval többre vagy képes egyedül is.
 • -nb-

  panel, Bp. XV. , XVIII, IV. kerület: az ingatlan.com tele van, pl. Nyirpalota u. nappali + 2 szoba 25M (felújítandó, az igaz),
  szerintem alkudni kiválóan lehet.
 • Családfő
  Mernok,
  Játszd inkább a skandináv lottót, ott nagyobb az esély a telitalálatra – miközben azért már az is eleget fizet. 😉

  Star70,
  Nem tudom, mi számít számodra normális helynek, de pl. a XIII. kerületben is simán, olcsóbb kerületekben meg bőven. Szerintem ezekben azért mindenki találhat normális helyet. (OK, ha csak menő budai környék vagy belváros számít annak, akkor valóban nem.)

 • Vonalas
  Off. @naa: bocs, még nem válaszoltam, el voltam havazva (https://kiszamolo.hu/mennyi-az-uj-negy-szazalek/comment-page-4/#comment-180488). Röviden: kösz a tippet, bár szkeptikus vagyok, érdemi, részletes kibeszésésre meg nyilván nem a Kiszámoló-kommentmező a legalkalmasabb. ¯\_(ツ)_/¯

  On. Ez a 40%-os szabály honnan jött, forrás? Jó, van egy korábbi Kiszámoló-cikkre mutató link, de azon kívül?

  Off. @András György, itt vagy? A blogodon egy szolgáltatást értékesítesz, amivel persze semmi baj nincs, viszont természetesen kérdések is felmerülnek, amiket nem tudok hol feltenni, mert a te blogod nem kommentelhető.

 • Fox (ITs)
  Udvozletem,

  Bajororszagi aranyokrol. En Data Engineerkent dolgozok jo kompenzacioval, paron fiziko terapeuta ami itt jol fizeto szakma. Munchentol 70km 60e fos kis varosban lakunk. Egy 100nm lakas ara olyan 500k, ikehaz fele olyan 700k.
  Ikerhaz felehez kell olyan 200k onero es ha normalis idoben (20ev) ki akarjuk fizetni akkor havi torleszto olyan 2200 korul alakul.

  Koszenhetoen a -0.5% kamatoknak a rendkivu jo fizetes ellenere eselytelen, hogy valaha itt ingatlan vegyunk…

 • dmry
  valamikor cirka 25 négyzetméter/ per fő volt az élhetőséget lefedni akaró takaró…

  “Véleményem szerint még mindig tartható a maximum 4 év bevétel a vásárlásra vagy a bevétel 40%-a lakhatásra szabály.”

  kérlek, kérlek, kérlek gondold újra, újra és újra!

  milyen bevételt adsz meg bázisnak? az mennyire biztos, mennyire fix, mennyire általános, mennyire…

 • Peti
  Egy kis viszonyítási alap, hogy nálunk (Szeged) hogyan változtak az árak 8 év alatt…

  2012:

  6,3 mFt-ért adtuk el – nagy nehezen – a nejem 60 nm-es panellakását.
  10-11 mFt-ért (plusz a telek ára) építtettünk egy 70 nm-es családi házat.

  2018:

  16 mFt volt a minimum, amennyiért egy 60 nm-es panelhez hozzá lehetett jutni.
  18,5 mFt (!) lett volna egy ugyanolyan ház építése, mint a miénk.

  2020:
  16 mFt-tól indul egy 60 nm-es panellakás.
  ~25-26 mFt lenne egy akkora családi ház építése, mint a miénk.

  2011-ben, a 900nm-es, összközműves telket 6,7 mFt-ért vettük. Egy ugyanekkora telek errefelé, közművekkel, most ~10 mFt lenne. De aki kisebb telekkel is beéri, az ~3,5 mFt-ért kaphat fele ekkorát.

  Érdekes, hogy 2018-ban, amikor nagyon pörgött a panellakások piaca (és szépen el is szálltak az árak), egy 70 nm-es családi ház építése csak ~15%-kal került volna többe (plusz a telek).

 • Pistu
  és Mernok Nézzétek már meg az ingatlankeresőket, rengeteg találat van 10-ért értelmes vidéki házra és budapesti panelra 26 millióig.
 • Treil
  Az igenyek is változnak. Az ember nem szeretne már 60 éves panelban lakni, nyomorogni. Vagy vesznek egy felujitott 2szobast, amit gyerekkel gyorsan kinonek, vagy 3 szobast ami felujitasra szorul. Már ha ragaszkodunk a leirt arakhoz.
  Egyébként nem tudom mennyi ideig bírják a panelek, eredetileg 50 évre készültek. Szóval nem biztos hogy 20 évre eladosodnek egy panellakasert. Ha meg bérel, akkor már a csok ugye eleve bukott (már ha 3 gyerekre terveznek).
 • Justin Time
  Itt a UK-ben ez konkrétan így is működik, az éves bevételed/-etek négy-ötszörösét adják alapban lakáshitelre. Nyilván egyéni megítélés, mert ha jó a hiteltörténeted, akkor engedékenyebbek, plusz a deposit (önrész) függvénye is, hogy mekkora lesz a ház, meg bele kell venni a kötelező és ajánlott biztosításokat is.

  Érdekesebb kérdés, hogy sok ember nem összességében nézi az ingatlan + kocsi kérdést, hanem külön-külön. Ezért van az, hogy a legtöbbjüknek a törlesztőrészletek, rezsi és a sok járulékos biztosítás és adó után a hónap végére egy fityingje se marad.

 • Krumpli
  Kedves Miklós!
  A 60 nm-es új építésű lakásoknál nem az alapterülettel, hanem a beosztással van gond: jellemzően egy amerikai-konyhás nappali és két hálószoba. Amennyiben a következő húsz évre néz egy kétgyerekes család lakást, előbb-utóbb a gyerekek külön szobát igényelnek, a szülők pedig költözhetnek ki a nappaliba. Ha szerencséjük van le lehet gipszkartonozni a konyhát hogy ne egy sötét lyuk legyen, de általában nem. Úgyhogy inkább 70-80 nm az a lakás ami megfelel egy kétgyerekes családnak hosszú távon. És akkor még a mostani home office “forradalmat” nem is említettem (arra marad a gardrób), valamint az illeték és az ügyvédi költség sem elhanyagolható.
 • H. Péter
  Kedves Miklós,
  Nagy rajongója vagyunk az oldaladnak párommal,

  Jelen cikkhez még annyit fűznék hozzá, hogy mekkora önerőt javasolsz jelen számításhoz?
  Mert pl akinek már van 10 milliója akár lakástakarékba akár kp-ban, az kicsit feljebb léphet, vagy érdemes tartani az ökölszabályt, és nem fejest ugrani kicsit nagyobb házba/hitelbe?

  Valamint szívesen fogadnék iránymutatást arra vonatkozóan, hogy a hitelre és pl közjegyzői díjra, bútorokra kicsontozzuk e magunkat hitelfelvételt követően, vagy hagyjunk néhány százezret esetleg kicsit több hitelt érdemes felvenni? (Pl 300e-vel)

  Aki 26 millióért elképzelhetetlennek tartja a panelokat nézze meg Győrt, Debrecent, Szfvárt, Vácot. Ott már vannak 1+2-es, 2.5 szobások ennyiért, és még munka is van arra fele.
  20km-re egy fenti várostól 7 millióért adtak el egy régi házat nagy telekkel, közművesítve. És még busz is jár arra.

 • Unemployed
  Kicsit off, de talán érdekes:
  Milyen kötelezettségeket veszel egy ingatlan megváráslásával? Pl. agglomeráció, az alapból 1, de inkább 2 autó. 25 évre a két kocsi fenntartásának jelenértéke kb. 45-50 millió (az egyé ennek a fele). De ha alapból is kell autó, pl. a munkádhoz, akkor ez nem szempont, sőt ellenkezőleg, mert a városközpontban venned kell hozzá egy garázst, ott a kertben parkolhatod.
  Mennyit kell áldozni utazásra (nálunk egy órával nőtt a napo szabadidő a kertváros -> Angyalföld költözéssel). Mennyi idő a takarítás, kertgondozás, vagy a takarító/kertész.
  Van-e olyan iskola a környéken, ahová a gyerekedet szívesen járatnád (mert benne van az országos TOP50-ben), vagy ingézhatsz 8-12 éven át napi 40 percet. Vagy csak milliós magániskola van a környéken? Lesz-e rá pénzed.
  Az ingatlan költsége az általa generált összes ktg/idő csak kis hányada, így szűk látókör ez alapján dönteni
 • Doktor Sör Kálmán
  Arról mi a véleményetek, hogy pénzügyi/számviteli szempontból a saját lakás (értsd: amiben laksz, nem adod ki) inkább liability, mint asset, az albérlet pedig “csak” sima expense?
  A saját házra költeni kell: adó, amortizáció, felújítás, szerelés, ezt bérlésnél a tulaj állja. Ezt hogyan lehet előre megsaccolni, van rá jó ökölszabály? Hiszen ha ezek a költségek elérik a bérleti díj a 75-80%-át, gyakorlatilag ugyanott van az ember, mint az albérlettel + sokszor még van egy hitel, aminek a törlesztője szintén 75-200%-a a bérleti díjnak 10-20 évig. Persze, van egy lakása, de az illikvid, abból pénzt nem nagyon lát.
  Ebben szeretném kikérni az ingatlanban otthonosabban mozgó fórumtársak véleményét.
  Hagyjuk ki a “lelki” dolgokat, hogy albérletben nem vagy a magad ura, saját lakásban röghöz kötöd magad, stb., koncentráljunk csak a pénzügyi oldalra.
  Röviden: mikor éri meg bérelni, mikor venni?
 • Syntax error
  Ha nem kizárólag Budapest a cél, jobbak a számok. Annyival nem rosszabb a kereset, amennyivel olcsóbb egy – egy megyeszékhely.
  Ráadásul egy 100-200 ezres városban a távolság is más, nincs 1.5 órás ingázás tömegközlekedéssel.
  Azon szektorokban, ahol egyébként is kötött a bér ( köztisztviselők, tanárok, stb ), ez sokat számíthat.
  Első ingatlan sosem volt egyszerű, más kérdés, mennyire megszokott, hogy egy pár mindkét tagja már ingatlan (részt) visz a kapcsolatba.
  E tekintetben a kisebb városok és falvak előnyben vannak, ott ez gyakoribb, legalábbis az én tapasztalatom szerint, természetesen a kisebb ár miatt.
  Míg ha valaki 40M panelben gondolkodik, természetes, hogy nehezebb helyzetben van.
 • Kiszamolo
  Péter, egy 10 évre felvett havi törlesztő ne legyen több, mint amit kényelmesen ki tudsz fizetni.
 • Peti
  Pistu:

  “…rengeteg találat van 10-ért értelmes vidéki házra…”

  Ez így van. Kérdés, hogy ki mit ért jó állapotú alatt (?). Délen, D-K Mo-on, azért nem lehetetlen küldetés találni, 10-13 millióért egy tisztességesen megépített, 70-es évek végi, 80-as évekbeli téglaházat. Persze, ennyiért ne várjon senki grafitos homlokzati szigetelést, újszerű kondenzációs kazánt padlófűtéssel, felújított villanyhálózatot, modern fürdőszobát, minimál stílusú nappalival. De mondjuk, olyan nem túl régi házat, mint az ingatlan com-on a 29607008-as, már igen. Apósom több idős németet is ismer, akik itthon telepedtek le, és relatív olcsón vásároltak házat, tanyát, a hátralévő nyugdíjas éveikre. Amit tudtak, felújítgattak rajta, aztán a német nyugdíjukból úgy élnek itt, mint Marci Hevesen.

 • Stanlee
  Mi kicsit kozelebb lakunk Munchenhez, nalunk egy 50-es evekben epult teljes felujitasra, de inkabb ledozerolasra varo haz kb. 500 m2-es telken kerul 7-800 ezerbe. Itt aki ilyet vesz, az rogton epit rajta egy minimum 2-4 lakasos hazat, mert a berbeadasbol szarmazo penzzel lehet csak finanszirozni a hitelt.

  Fizetes alapjan nemet viszonyok kozott mi a felso decilis aljaba tartozunk es a cikkben szereplo szamok alapjan meg egy telekrevalot sem engedhetunk meg magunknak itt. Persze ha a vegletekig eladosodnank, es csak az ingatlan lenne az egyeten megtakaritasunk, akkor 20 ev utan ki lenne fizetve, de nekem nincs kedvem megint eladosodni es azon izgulni, hogy biztos legyen a fizetes, mert kulonben elvesz a draga ingatlan.

  Szoval teljesen megertelek benneteket.

 • ElGapo
  Újpest központban 53nm-es igényesen karbantartott, klímás lakás, panelprogramos házban, 5 éven belül volt konyha csere, külső nyílászáró csere. Ez 27m. Soknak sok, de azért nem kell olyan kijelentéseket venni, hogy 30m-ért nem lehet találni panelt se.
 • MH
  2013 végén közalkalmazottként nettó 106000 volt az utolsó fizum. 2014-ben (35 éves fejjel) 13,5M-ért vettünk 1,5 szobás 10 éves lakást Mo. egyik legdrágább városában Bp. után. Kb. az összes pénzünk belement. Ma a nettó fizetésem kb. 11 szerese a közalkalmazottinak, a lakás értéke olyan 22-23M. Kb. 70M vagyonnal 45-50M környékén nézegetünk 80-100 nm-es nappali+3 vagy 4 lakást, házat. Szeretnénk kerteset, de olyan ami jó állapotú, jó elhelyezkedésű és jó fekvésű eddig nem akadt, így szinte biztosan lakás lesz. Kb. mindenhol természetesnek veszik a 2 autót, pedig a város már így is nehezen járható…
  Szóval mindig lehet(ett a korona előtti időben) többet keresni, félre tenni és Kiszámoló által is mindig sugallt jó gazdálkodással előrébb lépni. Persze sokszor ez egyáltalán nem volt egyszerű az elmúlt 6 év…
 • GrandMasterB

  Nem szeretnék beleszólni az életetekbe, de Svájcban te és a párod is jelentősen többet tudna keresni ezekkel a szakmákkal.