Heti történések

Heti hírösszefoglaló:

Most sem történt semmi nagy horderejű dolog a piacon, még tart a július.

A S&P 500-as amerikai tőzsdeindex tovább erősödött, az arany ára közel két hónap alatt kétszáz dollárral emelkedett unciánként, újra elérte a 2011-es csúcsértékét.

Mivel a cégek bevétele és profitja esett, a részvényeik ára viszont nem, így az index átlagos P/E értéke 30-ra emelkedett, utoljára ilyen magas 2000-ben és 1929-ben volt ez az érték.

A tízéves amerikai állampapír éves kamata 0,63%-ra zuhant, ahogy a jelzálogok kamata is újabb mélypontra értek. Ez és az a tény, hogy az emberek hónapokra be voltak zárva egy lakásba, 13 éve nem látott magasságba emelte az új családi házak eladását. Utoljára 2007-ben adtak el ennyi új házat az Egyesült Államokban, hirtelen sokaknak vonzó lett kiköltözni a külvárosba egy kertes házba a lakásokból.

A heti 600 dolláros munkanélküli-segély kiegészítésnek a héten vége, így sokak jövedelme nagyot fog zuhanni. Márciusban még úgy tűnt, hogy július végére már minden rendben lesz, közben jelenleg naponta két és félszer annyi az új fertőzött, mint akkor és a legtöbb déli, nyugati állam újabb lezárásokra vagy szigorításokra készül. Bár a kiegészítő segélynek már vége, még nincs semmi konkrétum, hogy folytatják-e és ha igen, hogyan. Van terv egy utolsó fizetés 70%-ának megfelelő segélyről 20 hétig, illetve egy csökkentett összegű 2-300 dolláros fix kiegészítésről is, de döntés még nincs. Közben a hitelmoratóriumok is lassan kifutnak.

(A heti 600 dolláros bérkiegészítésnek hála 10,5%-kal nőtt az emberek jövedelme áprilisban a rekordméretű munkanélküliség ellenére. Ennek oka, hogy a normál munkanélküli segély kiegészítve a heti 600 dollárral többet ad ki, mint az átlagkereset a legtöbb szövetségi államban.)

Amiről nem sok szó esik a munkanélküliség aránya mellett, hogy a munkavállalók nyolcada kevesebbet keres, mint télen. Négymillió ember ugyanazért a munkáért kap kevesebbet, a többség kevesebb órában van foglalkoztatva. Mások a túlóra lehetőségétől estek el. Az “income crisis” egyesek szerint legalább akkora probléma, mint a “jobless crisis”.

A bennfentes részvényvásárlások vagy eladások mindig jól szokták jelezni, hogyan látják a közeljövőt azok, akik a tőzsdei cégek döntéshozói. (Éppen ezért ez egy nyilvános adat, közzé kell tenniük a tőzsdén, ha ők vagy hozzátartozóik vettek vagy eladtak a cégük papírjaiból.)

A júliusi adat 2000 óta a legalacsonyabb értéket vette fel, a vétel-eladás aránya 0,27 lett.

Míg a bankok bennfentesei kiugróan sokat vettek a saját részvényeikből, a skála másik végén a tech cégek vezetői adták el a legtöbb részvényt. (Vagyis a nagyot zakózott banki részvényárak sok bennfentest vásárlásra indít, míg a hatalmasat emelkedő techcégek részvényeit inkább eladják az ott dolgozók.)

Az amerikai előzetes GDP adatok a jövő héten jelennek meg, sokan kíváncsian várják, mekkorát zsugorodott a gazdaság az első negyedéves 5% után.

A német beszerzési menedzser index most először került 50 fölé az elmúlt öt hónapban. (Ötven alatt az üzleti aktivitás és így a gazdaság zsugorodik, felette nő. Az 55,5-ös érték kifejezetten jó az elmúlt hónapok után. A francia index is 57,6 lett. Azonban a versenyszféra tovább csökkentette a munkahelyek számát, ahogy eddig folyamatosan az elmúlt öt hónapban, ez viszont kifejezetten rossz hír.

Sok feltörekvő ország gondba kerül és került: a gazdaság állapota miatt lazítani kellett a monetáris kondíciókon (csökkenteni kellett a kamatokat), ez viszont leértékelte a helyi devizát, emiatt viszont az importon keresztül nőtt az infláció, amit csak a kamatlábak emelésével lehetne csökkenteni s így bezárult a kör. Könnyen lehet, hogy a feltörekvő államok komoly részében jelentősen nőni fog az infláció a következő időben.

Gyanús volt nekem az idei első negyedév, úgy éreztem, nagyon jól jött a gazdaságnak a vírus, volt mire fogni a problémákat. Miközben a legtöbb országban csak utolsó egy vagy két hetet érintette a lezárás, a GDP mégis nagyot esett a világon szinte mindenhol. Az volt az érzésem, hogy járvány nélkül is nagyon csúnya negyedévet láttunk volna, csak így mindenki arra fogta a gazdasági adatokat.

Ezt támasztja alá az alábbi grafikon is, már 2019-ben is nagyot lassult a világkereskedelem. (A grafikon áprilisban véget ér, azóta azért jelentősen nőtt a kereskedelem volumene.)

Sokak meglepetésére a Tesla ebben a negyedévben is nyereséget jelentett, 104 millió dollárt. Ez önmagában nem egy nagy szó, mert igen szerény eredmény egy autógyártól, amelyik önmagában többet ér, mint a Toyota és a VW együtt, amiért mégis fontos, hogy ezzel teljesítette a Tesla az S&P 500 indexbe való bekerülés utolsó feltételét, a nyereséges négy negyedévet, majdnem négyszáz millió dollár profitot ért el egy év alatt.

A profit nem az autógyártásból jött, az még mindig veszteséges, hanem az elektromos autók kvótaeladásaiból. Más autógyárak fizetnek az elektromos kvótáért (regulatory credit), hogy ne fizessenek környezetszennyezési díjat az államnak, mert még mindig olcsóbb ez, mint elektromos autót gyártani ráfizetéssel. Ebből idén meglepően sokat profitált a Tesla, csak az első félévben 782 millió dollár folyt be ilyen címen.

Ez még akkor is rengeteg fél évre, ha jelezték előre, hogy lényegesen több bevételt várnak idén ebből a tételből, mint eddig. Tavaly egész évben valamivel több, mint 500 millió dollár körül volt ez a bevétel és idén sem adtak el több autót. Hacsak Kínában nem ér ennyivel többet a regulatory credit, hiszen míg Európában és az USA-ban csökkentek az eladások, Kínában nőttek az új gyár miatt.

Gonosz shortosok szerint előre eladták a crediteket, hogy sikerüljön a negyedik nyereséges negyedév is, de ez csak az ő spekulációjuk.

Mindegy, ezen rágódjanak azok, akiket érint, a lényeg, hogy hamarosan kiderül, beveszik-e a Teslát a S&P 500-as indexbe.

Igazából tényleg nem történt semmi a héten, továbbra is semmi nem lett rosszabb, semmi nem javult meg.

Share

88 hozzászólás

 • Dávid Sikermánia
  Marha jók ezek a heti összefoglalók, örülök, hogy elkezdted!
 • skylaner88
  Nem kell aggódni, jön az újabb adag helikopter pénz.

  “Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója bejelentette a következő koronavírusos csomag kapcsán, hogy a tervek szerint 1200 dolláros csekket kapnak (havaonta) majd az amerikaiak, továbbá a szövetségi kilakoltatási moratóriumot is meghosszabbíthatják”

 • Kiszamolo
  Sky, igen, de az egyszeri pénz és várhatóan kevesebben lesznek jogosultak rá.

  Persze én sem aggódom, hogy a választások előtt négy hónappal ne szórnának még több pénzt az emberek közé.

 • Döme
  Ezzel a már egy évvel korábban látható volt… kezdetű ábrákkal az a bajom, hogy hiába olvasok egy csomó fórumot mindig egy évvel később jelennek meg. 🙁
  Továbbá ha ennek az ábrának a végét 2012 közepén vagy 2016 közepén letakarnánk, akkor ott is az elmúlt évből (2011, 2015) is mostanihoz közel hasonló stagnálást olvasnék ki, ha akkor valaki eladja a részvényeit hosszú távon rosszul járt volna.
 • SingleDad
  Hát igen, a hanyatló nyugaton, az USA-ban szórják a helikopterről pénzt az embereknek, ott még munkanélkülinek lenni is kánaán.
  Sajnos nálunk a helikoptert és a pénzt is ellopták.
 • Mindegy
  Nagyon tetszik ez a heti összefoglalósdi, köszönöm!
 • Az elektromos autó százéves találmány
  Szép példa, hogy a közvélekedés már megint jó kontraindikátor: amikor mindenki azt hiszi, hogy a Tesla veszteséges időszakot fog zárni, mert “VÁLSÁG VAN”, akkor nem fog. 🙂
 • pont
  Az index pénteki megszüntetését is érdemes lenne beletenni, mert még a bangladesi és a taiwani híradó is lehozta a hírt, hogy az utolsó legnagyobb független sajtót beszántották.

  És jó lenne a ez minél több magyar olvasóhoz eljutna.

  Dislike: Index.hu

  Like: facebook.com/tavozoindexesek

 • headset
  Részemről teljes mértékben támogatom, hogy kimaradt az Index ügye a cikkből.

  Ez “egy blog a pénzügyekről”, ahogy a fejlécből is látszik. Ha a kommentekben politikai viták kezdődnek, az el fogja nyomni a gazdasági tartalmat.

  Azt hiszem, sokak nevében kérhetem a bloggazdát, hogy már az első lépésnél akadályozza meg a nem ide való hozzászólás-párbajokat.

 • énke
  imádom ezeket az összefoglalókat! köszi!
 • LSV
  Elmorzsoltam egy könnycseppet a “független” magyar sajtóért. Ugye a független az nem egyenlő a részrehajlóval? Szóval ha Mr. Nestlé kirúgja a termékmanagert, mert szerinte nem megfelelő munkát végez az “index” csokoládé ízvilágának elég széles körben való elterjesztésével, akkor az operátorok 90%-a is felmond, mert szerintük az “index” csokoládé nagyon is megfelelő, csak a tulajdonos a hülye. Ebben az esetben nyilván megszűntették ezt a csokoládét, sőt beszántották, majd a termékmanager és stábja “nincsmásikindex” néven gründolnak egy új vállalkozást és elkezdenek újra csokoládét gyártani, azt meg eszi az akinek ízlik.
  (Még mielőtt én lennék “másikrészrehajló” vagy “náci”, ha hírekre vagyok kíváncsi, akkor 2-3 forrásból tájékozódom, és leszűröm azt ami számomra releváns lehet. Nem tekintem egyik oldal sajtóját sem teljes mértékben mérvadónak).
 • LSV
  Egyetértek!
  Miklós, az előző hozzászólásom bár politikamentes, de ki sem kellene mennie.
 • Éva
  Off

  Tudom, nem teljesen ide illő téma, de a babakotvenyen kívül/helyett valaki takarit meg pénzt a gyermeke számára kifejezetten a gyerek kontojan? Nálunk a pici 4 hónapos, sokan adnának, adnak pénzt ajándékba(szokás), és ezt kamatoztatnank neki.

 • Éva
  + nekünk is nagyon tetszenel a heti összefoglalók, köszönjük!

  Index – mi sem olvasunk itt szívesen politikai vitákat a kommentek között, szerintem zárjuk le itt a témát

 • valaki I.
  LSV
  2020-07-27 at 10:58

  Tényleg elolvasol 2-3 at ….
  Nagyon fifikáns …

  csakhogy gyorsban 1 példával érzékeltessem, de 1 mp-s google keresésnél nem szánk rá több időt

  azonnali.hu/cikk/20181224_ritka-egyuttallas-a-megyei-lapoknal-karacsonykor

  // történt mindez 2 éve

 • örök körök
  Miklós indexes fröcsögéseket (legyen szó bármilyen nézetről) légy szíves takarítsd ki mielőtt még elborul ez a kommentrészleg is teljesen.
  Szerintem nem sok relevanciája van egy gazdasági oldalon, hírértéke meg konkrétan 0, úgyis mindenki tud róla más csatornákról, aki nem egy kő alatt él.


  Nem tudom, nekem tavaly is szembejöttek a baljós ábrák, elő is készültem a portfólió ezüst/arany arányának növelésével.
  2015-ben még sajnos egyetemistaként nem volt elég tőkém állampapírnál komolyabb befektetéshez, de valszeg akkor is vettem volna. A jósgömb nincs ott senkinek a kezében, de ha jól tudod méretezni a portfóliódat akkor ezek az indikátorok a semminél jobbak azért.

 • Laki Gizi
  OFF. engem is érdekelne, milyen javasolt opciók léteznek még babakötvényen kívül, ami elég jó kis deal. államcsődön kívül csak akkor lehet veszélybe a pénzem ott (amit amúgy a gyereknek gyűjtök), ha 18 éves korában úgy dönt h. felveszi és ész nélkül elszórja – jól gondolom? van ennél jobb megoldás jelenleg?
 • D
  Szerintem viszont igenis fontosak az indexről és hasonlókról szóló viták. Feltételezve, hogy mindkét fél képes érveket és ellenérveket kultúráltan felsorakoztatni (és adott esetben elismerni, ha tévednek). Ezekben a vitákban ugyanis az egyik oldal véleménye az, hogy ‘nincs itt semmi látnivaló’, így a dolog ignorálása is egy elég konkrét véleménynyilvánítás.
  A legtöbb politikai kérdésnek van elég jelentős gazdasági oldala is (például a korrupció alacsony szintje korrelál a magasabb gazdasági növekedéssel). Vagy épp az, hogy vajon a családtámogatásra költött pénzeket a leghatékonyabban használjuk e fel (ugyanis erről valamiért nincs hivatalos elemzés).

  Természetesen a bloggazda személyes döntése, hogy teret enged e egy ilyen (könnyen félremenő) vitának.

 • LSV
  Kimondottan a gyerkőcöknek mi babakötvénybe gyűjtünk (bár erős fenntartással, azért az elmúlt 18 évben is láttunk egy s mást ebben az országban). Emellett állampapírba is gyűjtünk, de ott ugye nem az ő nevükre, illetve 5 évente kezelni kell. Itthon más “értelmes” hosszútávú befektetésről én nem tudok, de ha másnak van ötlete akkor feldobhatná.
  De még jobb lenne ha esetleg Miklósnak lenne egy idevágó bejegyzése, hogy hosszútávon kimondottan gyerekeknek miben lehetne gyűjteni.
 • Giorgo
  Nálunk munkát adnak és nem segély. Nem tudtad? 😀
 • pont
  Írta valaki, hogy takarítsuk ki az indexes fröcsögéseket itt a kommentekből.

  Én gyorsan végigolvastam, de egy fröcsögést sem láttam.
  (Persze lehet hogy volt amit törölt Miklós és hozzám em jutott el.)

  Egyetértek véleményével, mivel az indexen független gazdasági híreket is lehetett olvasni, nekem egyértelműen ide kívánkozik az index beszántása politikától mentesen is, mert véleményem szerint egy szabad sajtóorgánum beszántásának egyértelmű gazdasági hatásai is vannak, és lesznek.

 • Családfő
  Mint mindig, támogatom a politikai témák mellőzését. Lenne itt sok ember, aki intelligensen elvitázna az index-ről, de még sokkal-sokkal több, aki meg nem. Már egy sima adós cikket is le kellett zárnod. Egyébként sem lenne értelme a ventilláláson kívül.
 • Én is akarok kommentelni...
  @Éva
  Mi a gyerek születése óta szintén csak start számla (babakötvény). Havi 20 ezerrel kezdtük, és minden évben egy ezressel emelem a havi összeget. Szülinapján mindig beletolom az egész következő éves összeget egyben. Most múlt 10 a kölök, repült is a 360 ezer. Az éves hozam is már 100 ezer feletti. Annyira nem tűnik fel, mégis bő 7 év múlva 9 millió körüli összeg lesz a számlán. Mennyit fog ez érni akkor? Nem tudom.
  De engem a szüleim 0 forinttal indítottak el az életbe, annál azért több. Életet elindítani belőle el lehet.
 • lvjtn
  nekem is tetszenek a heti összefoglalók, továbbra is tartom, hogy legalábbis az usában, az igazi válság novemberig minden eszközzel a szőnyeg alá lesz söpörve.

  indexnek mint újságnak meg abszolút nincs helye itt, semmi gazdasági relevanciája, hacsak az nem, hogy láthatóan sokak számára értelmezhetetlen fogalom, hogy egy tulajdonos bármikor kirúghatja az alkalmazottait

 • expect

  “államcsődön kívül csak akkor lehet veszélybe a pénzem ott (amit amúgy a gyereknek gyűjtök), ha 18 éves korában úgy dönt h. felveszi és ész nélkül elszórja – jól gondolom?”
  Nem, több dolgot is rosszul gondolsz. Egyrészt a babakötvénybe tett pénz nem a te pénzed, semmi közöd hozzá. Másrészt (mert bizony a politika nem választható szét a gazdaságtól és az élettől) bármikor születhet olyan politikai döntés, pláne ilyen hosszú távon, hogy a benne levő összeg felhasználása hirtelenjében lekorlátozódik (pl azt mondják, hogy akkor mostantól csak tandíjra vagy vmilyen időközben fizetőssé vált állami szolgáltatásra lehet felhasználni), egy tollvonás az egész. (Most is van megkötés a felhasználásával kapcsolatban, csak a kutya nem ellenőrzi, meg gumiszabály.)
 • Ekvilibrium
  “Míg a bankok bennfentesei kiugróan sokat vettek a saját részvényeikből….“

  Remek. Ezek szerint nem lesz negatív kamat az USA-ban.

 • Nacionalista
  Az indexen azért is kár rugózni, mert a gárda együttmarad. Ha van egy csöppnyi esze a szerkesztőségnek akkor újraalapítják más néven. Úgyhogy ha van igény rá akkor eltartja a piac és lesz, ha meg nincs igény rá akkor értelme sincs. Nem tüntizni meg sápítozni kell, hanem majd előfizetni rá. Én elő fogok.
 • csizkek
  Mi van ha most megint megtoljak USA-t helikopterpenzzel? Az usd mar elindult nemileg lefele vs. EUR.
  De tozsdet jol megtamasztja. Benfektesek eladjak a tech reszvenyeket, atlagBelak meg megveszik. Mi lessz ebbol?
  Van egy ket indikator ami olyan min 2000 es 1929-ben. Ez mit jelenthet?
  Kivancsi vagyok velemeny scenariokra. Annak van ertelme a komment szekcioban. Meg mindig tul sok cash-t tartok ha vmi tortenik. De ugy tunik nem nagyon akar tortenni. Egyelore hetente “kispenzert” vasarolok elnyujtva.
 • Karl
  Hagyjuk az Indexet, semmi keresnivalója itt, arra meg nincs szükség, hogy egymásnak essenek itt az emberek.
  Politika maradjon távol, amennyire lehet.
 • Giorgo
  Annyit megjegyeznék az Index-el kapcsolatban, hogy nem csak Magyarországon, de a BMW-ken is jó lenne, ha lenne. 😀

  Máson is össze lehet vitatkozni. Ezt most hagyjuk ki. 😉

 • cat in the box
  jók ezek politikát tartsuk távol, csak arról ne beszéljünk, mert esetleg értelmes vitát kéne folytatni és a kényelmes előre legyártott dogmatikus érvek nem működnének (pro és kontra egyaránt)
  amíg ez a hozzáállás, addig bármilyen csoportot ki lehet csinálni, mert mindenki távol tartja magát, hisz őt most épp nem bántják, épp békén van hagyva. de előbb utóbb mindenki sorra kerül (lásd legutóbb KATA-s posztok) aztán rá lehet döbbeni, hogy ez az éljük túl, fogjuk be és mindenki foglalkozzon a saját dolgával lehet működik ideig-óráig, de utána nem csak társadalmi, de egyéni szinten is visszaüt majd. egy társadalom nem működhet úgy, hogy mindenki csak a saját pecsenyéjét sütögeti.

  Nyilván nem kell széttrollkodni a kommentszekciót, de csak azért tiltani valamit mert van politikai vetülete az nem hiszem hogy jór irány.

 • Pézsma autója
  A T nevű autógyárnál elegánsan lemaradt, hogy 6 hétig állt a legfőbb gyára, ami ugye fél negyedév. Így lett meg a pozitív eredmény. Azért az nem rossz. Ha ez nincs, kreditek nélkül is befigyel a nyereség úgy, hogy még mindig nagyon kicsi az üzemméret, amit az épülő 2,5 gyár már meg fog oldani a következő 2 évben. Itt azért én a Veled ellentétben feltételezem, hogy van az autókra kereslet és nem a semmire épülnek a gyárak. Peace!
 • Moltiszanti
  Hagyjuk ki az indexet, ne hagyjuk ki az indexet… elolvastam 31 hozzászólást és mindenki megemlítette pro vagy kontra és nem tudta kihagyni.-;)
  Nem szorosan gazdasági téma ezért kihagyhato, de úgy tűnik, hogy mindenkit foglalkoztat.
  Lehet gazdasági hatása de inkább csak közvetetten, szerintem, ahogy más bizalmat romboló aljas huzasoknak is.
  A kedvencem az a hozzászóló aki úgy képes amellett érvelni, hogy ne beszéljünk itt róla, hogy az utolsó mondatában azért vastagon megosztja velünk a véleményét!-;)
 • Szabolcs
  cat in the box
  2020-07-27 at 14:33
  Off: nem a témához és az indexhez is csak áttételesen, de jó pár éve olvastam az alábbi idézetet. Szerintem megérdemli, hogy idetegyük, még ha a blog témájához nem is illeszkedik, de reflektál a Te kommentedre.

  NIEMÖLLER, MARTIN (1892–1984, német protestáns lelkész):
  “Németországban először a kommunistákért jöttek, s én nem emeltem szót, mert nem voltam kommunista. Aztán jöttek a zsidókért. s én nem szóltam, mert nem vagyok zsidó. Aztán a szakszervezetiekért jöttek, és én nem lévén szakszervezeti tag, hallgattam. Aztán jöttek a katolikusokért, és nem szólaltam föl, mert protestáns vagyok. Aztán eljöttek értem, és ekkorra már nem maradt, aki szóljon.”

 • topo
  @Én is akarok kommentelni…

  Ha 18 évesen lett volna 9 millióm, én vettem volna egy Harley-Davidsont.

  Ezért nálunk a gyerek nevén nincs megtakarítás. Ha kell neki majd pénz értelmes dologra ( lakhatás, tanulás ) akkor támogatom, ha az álmait akarja megvalósítani ott lesz a lehetőség mivel már nagykorú, hogy előteremtse a rávalót.

 • okosban megoldjuk
  Szóval az index… ☺ Szerintem se kell megemlíteni a Brüsszaapci “történelmi megegyezést”, mert még most fogják ízekre szedni és politikai tőkét kovácsolni belőle. A lényeg, hogy a Tesla bekerül a S&P 500-ba, de nem a teljesítmény miatt, hanem mert hiszünk abban , ha kvótát fizetünk egy elektromos autó gyártónak, tisztább lesz a levegő. A Suvok meg suvannak tovább.
  én meg bringával járok dolgozni, pedig nem ide megyek ám, hanem oda.
 • lvjtn
  a politikai viták még annál is unalmasabbak, mint a tesla-viták vagy egy jó kis arminiánus – kálvinista teológiai csörte. értelmük minimális, hitbéli kérdésekben a meggyőzésnek se lehetősége, se szerepe nincsen, kábé a kocsmai óbégatás szintjén mozognak. bár a gazdaságra van hatása a politikának, a magyar gazdaság állapotára 50%-ban az usa (mint beruházó, világpiac motorja) belpolitikája hat, 30%-ban az, hogy egy új fegyvervásárlással eléri-e a kormány, hogy a németek szabad kezet adjanak a magyar kormánynak, 19%-ban az, hogy Matolcsy milyen víziókat oszt meg, az összes többi zusammen 1%. úgyhogy totál értelmetlen a magyar belpolitikán rugózni bárhol, itt meg főleg
 • V.A.Laki
  @karl: Az a baj, hogy hiaba maradsz tavol a politikatol, ha a politika eljon erted. Ugy ertem, a trafikosoktol kezdve a CEU-n es az Akademian at nagyon sokan gondolkodtak mar ugy, hogy ha csendben maradnak es/vagy ugyesen laviroznak, akkor meg nyernek is az egeszen. Aztan nagyon megdobbentek, amikor eljottek ertuk. (Lassan az airbnb-seket is ide vehetjuk, akik bizvast remelhettek, hogy a hollo a hollonak nem vajja ki a szemet.)

  Ha ez nem tortenik meg, az egy aktiv cselekves eredmenye, es ebbol a szempontbol teljesen mindegy, hogy “tamadsz” vagy “menekulsz” (mind a ketto egy alapveto emberi oszton, mert mind a ketto egy mukodo strategia). De abba az alomba ringatni magad, hogy a hallgatas es az udvarias tures meg fog ovni, az ez egy veszedelmes teveszme.

 • random okos
  in the box
  Már épp kezdtem ideges lenni, hogy itt kizárólag struccok vannak. Megmentetted az olvasók becsületét.
  Én már csak annyit tenném hozzá, nem véletlen, hogy arra próbálták nevelni az embereket, hogy ne politizáljanak.
  Sőt, az okosabbak arra is rájöhettek már, hogy az üzleti szféra is egy politikai eszköz.
  Szóval önmagában a gazdaságról beszélni olyan, mint amikor disznóvágás előtt diskurálnak a leendő áldozatok, gyanútlanul.
 • Szomolya
  Nagyokos politika távoltartók, hogyan lehet egy gazdasági oldalt politikamentesen írni? Megmondom sehogy! Ez még nem sikerült senkinek, még a Kiszamoló blognak sem. Ha akarjuk, ha nem a politika szerves része életünknek! Azt gondolni, bárki független lehet töle, naivitás. Nem tudom hallottátok-e már ki a gazdaságpolitika legnagyobb alakítója? Csak nem a politika?
 • Kiszamolo
  Pézsma, ja, csak előző negyedévben sikerült pár tízezer autót raktárra gyártani, így az a két hét leállás sok vizet nem zavart.

  Akkkkora a kereslet, hogy az egy szem gyár tudott közel 30 ezer autót pluszban gyártani.

  Mit csinálsz, ha növekedési sztorit akarsz eladni, de nincs növekedés? Ha Európában, az USA-ban visszaesett a forgalom, ha nem nő a bevétel?

  Egyrészt előre rohansz, fél évvel a tervezett előtt gyorsan piacra dobsz egy modellt. Ha félkész, hát félkész.

  Másrészt árat csökkentesz.

  Harmadrészt a növekedés látszatát fenntartod, új gyárakat nyitsz és jelentesz be, miközben egyetlen gyár is elég lenne az eladott autókhoz.

 • Én is akarok kommentelni...

  Akkor nem volt megfelelő a pénzügyi képzésed. Sem iskolában, sem otthon.
  Ha nekem lett volna pénzem 18 évesen, akkor el tudtam volna menni oda és azt tanulni, amit szerettem volna. De így kényszerpálya maradt a közelben maradás, hogy tudjam segíteni a szüleimet.

  A fiamnak egész konkrét elképzelései vannak, hogy mit szeretne csinálni érettségi után (véletlenül sem egyetemre menni, pedig a szülőknél összesen van vagy 5 diploma), és oda egész jó lesz indulótőkének. És ez jó dolog.

  De ha ő is motort vesz, lelke rajta. De neki legalább lesz lehetősége dönteni. Nekem nem volt.

 • Sovereign
  Nesze neked cenzúra, ha már annyira szeretted volna.

  Normálisan nem lehet beszélni?

  Az, hogy meg kell válogatni, ki milyen témában mit szól hozzá, az nem cenzúra, hanem színvonal, csak szólok.

  Mert látom, nagyon nem érted, mi a különbség a kettő között.

  Ha mindenki azt büföghetne ide, ami neki tetszik, sőt teccik, ide járna az összes troll kiélni magát és akkor a rendes emberek mennének el, ahogy normális ember nem olvas kommenteket a legtöbb nyilvános trollgyűjtőben.

  Sajnálom, hogy ez téged sért.

 • usespanner
  Inkább a személyes jólét érdekel, mint a politika.

  Van egy bevételi oldal (munkabér+megtakarítás) és egy kiadási (lakbér és rezsi, hitel, élelmiszer).

  Az első lépés a jövedelem (versenyképességünk) fokozása, tanulás-képzés által, majd a megtakarítás a költségeink csökkentésével.

  Ahogy látom, ez utóbbi nem megy a lakosságnak, lassan a fél országnak diplomája lesz.

  Engem pl ez foglalkoztat:

  Hogyan tudnék ingyen utazni Thaiföldre, hogyan tudnék ingyen lakóházat/telket venni, ingyen közlekedni, tanulni.

  Ingyen lakás? Mi van ha szüleim telkére egy mobilházat vitetek? Megvan 3 millióból+ szállítás, elektromos fűtés és víz bekötése.

  Marokkóba 35.000Ft volt 5 napi szállás, reggelivel, repülőjeggyel.

  A koronavírussal viszont 600.000.-Ft bukó eddig, még egy leállás és 1-1,5 millió mínuszban leszek.
  Ez jobban fáj, mint a demokrácia halványulása.

 • V
  ”… megtakarítás a költségeink csökkentésével…” vs “… Hogyan tudnék ingyen utazni Thaiföldre…”

  egyszeru, fogadd el hogy nem lehet mindent egyszerre, ne akarj Thaifoldre utazni amig nincs eleg penzed. Mi pl nem voltunk sehol nyaralni amig ki nem fizettuk anno a lakashitelt. Igy sikerult is 4 ev alatt, nem volt nagy cucc, kibirtuk.

 • Családfő
  Szomolya,
  Látom, könnyen ítélkezel, bár ezzel okosabbnak biztosan nem fogsz tűnni. 🙂 Arra gondoltál, hogy a felesleges politizálásra vonatkoztak az erről szóló kommentek?

  random okos,
  Strucc, meg politika ellen nevelés eredménye?? Neked ennél előbbre vivő hozzászólásaid szoktak itt lenni. Szerintem értetted, hogy aki nem akarja pl. az index témáját idekeverni, az nem azt jelenti, hogy nincs véleménye, hanem azt, hogy nem ezen a blogon olvasna erről 500, sehova nem vezető véleményt. Ugye emlékszel olyan bejegyzésekre, amiket hasonló módon széttrollkodtak? Van a neten elegendő fórum túlpolitizált véleményeket olvasni és megosztani, mindenki választhat magához illő bugyrot vérmérséklete szerint. A Kiszámolón maradjon a fókusz a “kiszámoláson”.

 • d3x
  Kornai szerint piacgazdaság nem lehet demokrácia nélkül, így minden kísérlet ami aláássa az önrendelkezést, végső soron a választási lehetőségek csökkenéséhez és ezáltal az életszínvonal csökkenéséhez vezet.

  Sokaknál látom, hogy inkább homokba dugják a fejüket és nem foglalkoznak a politikával, de az egyszer el fog jönni az életükbe és rájuk rúgja az ajtót. Államiban gyógyulnál, munkanélküli segélyt igényelnél, MNYP tag voltál, trafikod volt, nem vagy elégedett a gyereked oktatásával, gyengül a forint? Hello, ezek nem csak gazdasági kérdések.

  Index lesz ezután is, mint az origo, egy szagtalan massza, ami igazán necces témákhoz nem nyúlhat, rosszabb esetben fullba fogják nyomni a kretént. A boldog posványban dagonyázhatnak a fejüket homokba temetők, meghallgathatják a győzelmi jelentést az m1-en.

  Nem értem, miért nem lehet az index beszántásáról beszélni, miért tartják el ujjukat sokan

 • Pézsma autója
  Egyrészt: Milyen két hét? 6! hétig állt Fremont, ahol hetente 10 ezer autót legyártanak most, hogy már Y-t is gyártják, de már lehet jóval nagyobb ez a szám. Tehát -60 ezer autót tudtak gyártani ebben a negyedévben. Készletre gyártásnak meg nem nevezném azt hogy Covid miatt nem tudták leszállítani az autókat. Másrészt: szerinted a nemlétező keresletre húzzák fel a kínai meg a német gyárat? 🙂 Elég buták lennének nem? 🙂 Mindezt azért hogy megtévesszenek kit is? Aztán meg majd üresen állnak a gyárak szerinted. 🙂 Árat azért is tudnak csökkenteni mert a lítiumtól kezdve az akksikig sok fő alk. ára drasztikusan esik. Félig kész Y-t? Sandy Monroe a nagy öreg szétkapta már az Y-t és nagyon-nagyon jó véleménye van róla. A M3 asról kevésbé volt jó a véleménye, sőt. Abba voltak nem célszerű drágább megoldások. De az Y-tól kb. elájult. Ez neked a félkész? Olvasd el. BMW, Merci amiről Te beszélsz.
 • lvjtn
  azért nem ÉRDEMES indexről, politikáról beszélni se itt, se máshol, mert van A csapat, amelyik elképzelni sem képes, hogy az index főszerkesztőjének kirúgását másként is lehet értelmezni, mint a fasiszta diktatúra kiépítésére tett újabb kísérletet, meg van B csapat, amelyik szerint a sorosista hazaáruló fake news oldalak megregulázása nemzeti kötelezettség. a két csapatt között meg süketek párbeszéde zajlana. muszáj ezt? és főleg itt? változtatna BÁRMIT akárki pénzügyi tudatosságán, ha ideböföghetné a saját kis szemellenzős mantráját? tök mindegy, melyik csapatnak szurkol is?
 • Kiszamolo
  Pézsma, nem akarok megint erről vitatkozni, de készletre az első negyedévben termeltek, nézd meg a kimutatásukat. Valami 120 ezer legyártott és 85 ezer kiszállított autó AZ ELSŐ NEGYEDÉVBEN. Senki nem beszélt a másodikról.

  Azért tudják csökkenteni az árat. Az meg van ugye, hogy akkor csökkentünk árat, ha olcsóbban is nyereségesen tudunk termelni?

  Ha ráfizetéssel termelünk (ahogy a Tesla, mert úgy kapált össze 122 millió nyereséget hat hónap alatt, hogy kapott majdnem 800 milliót a creditekért. Ha az nem lenne, akkor 680 millió dollár mínuszban lenne az autógyártás), akkor csak azért csökkentünk árat, mert kicsi a kereslet.

  A Modell Y tervezett gyártását hirtelen és váratlanul előrerántották fél évvel. Szó sem volt arról, hogy azt már az év elejétől gyártani akarják. Csak úgy lecsökkent a kereslet, hogy muszáj volt előhúzni ezt a kártyát. Plusz a legdrágább modelleket gyártják abból, így a profitnak is jót tett.

  Német gyár: nézd meg az európai értékesítési számokat. Az amerikai üzem nevetve és gond nélkül elbírná az egyre csökkenő keresletet, ahogy eddig is elbírta.

  De nem akarok erről századjára vitázni, mert ez egy értelmetlen hitvita. A Teslát érzelmek alapján ítélik meg az emberek pro és kontra is, a racionalitásnak itt nincs sok szerepe.

  Úgyhogy én kiszálltam.