Hitelt és megtakarítást?

2018-01-25
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Most, hogy már 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelt is lehet felvenni kellően magas fizetés mellett akár 3,02%-os éves kamatra, illetve rövidebb kamatperiódus mellett ennél kisebb kamatra is kaphatsz lakáshitelt, gyakori az a kérdés, hogy nem érné meg-e jobban nem kifizetni a hátralévő hitelt akkor se, ha megvan a szükséges összeg, vagy készpénz helyett hitelből vásárolni ingatlant.

A kérdezők azt látják, hogy milyen hozamokat lehet elérni a tőkepiacon, de akár még egy biztonságos prémium államkötvényben is.

Vajon megéri-e eladósodni annak ellenére, hogy a hitel összege már most is rendelkezésünkre áll? Nyerünk-e valamit a hitel alacsonyabb kamata és a megtakarítás hozama között? Nagy a kísértés, hogy 3% kamat mellett más pénzét fektessük be a saját hasznunkra.

Mielőtt ennek utánajárnánk, néhány alapvetést azért tegyünk meg.

A legelső, amivel sokan nem számolnak, az a kockázat.

Egyik ilyen kockázat a hitel kamatláb változásának kockázata. Ha a most 2,5%-os kamatozású hitelem csak 4-5%-os kamatozásúvá válik a körülmények változása miatt, gyorsan ráfizetéses lehet a mutatványom. Csak emlékeztetőül: 2012-ben 14% volt a lakáshitelek átlagos kamata. Semmi nem indokolja, hogy miért ne lehetne ugyanennyi az átlagos kamatláb 5 év múlva újra. Nem is olyan régen kétszer történt meg öt év alatt, hogy egy éjszaka alatt 3 százalékpontot ugrott a forint alapkamata. (Cikk itt)

Ezért ilyen mutatványt kizárólag futamidő végéig fix kamatozású hitelből szabad elkezdeni. Van már 20 évig fix hitel is a bankok kínálatában, bár annak már messze nem olyan vonzó a kamata.

A másik dolog, hogy nem hasonlíthatom össze az amerikai tőzsde elmúlt hároméves teljesítményét a hitelem elmúlt hároméves kamatával.

Az amerikai és bármelyik másik tőzsde is bármikor összeomolhat. A 2000-ben elért árfolyamot 2007-ben érte el újra az amerikai tőzsde egy rövid időre, majd hála a következő válságnak, 2013 áprilisában került vissza újra oda, ahonnan indult 13 évvel ezelőtt.

Gondolj bele, ha hitelből szerzett pénzzel, amire kamatot kell fizetned, fektettél volna 2000-ben az amerikai tőzsdére pénzt. 13 év alatt csak annyit nyertél volna, hogy visszakerülsz nullára a tőkéd szempontjából, miközben évente rengeteg kamatot kifizetsz a hiteledre. Rengeteget vesztettél volna a kifizetett kamat és a kapott osztalék különbsége miatt.

S még nem is beszéltünk a devizakockázatról. A dollár 310 forint felett volt 2000-ben, 2008-ra 158 forint alá is beesett az ára. Duplán pórul jártál volna egy amerikai dollárban számon tartott tőzsdei befektetéssel.

Tehát nagy felelőtlenség lenne hitelből szerzett pénzből tőzsdézni, de akárcsak bármilyen kicsit is kockázatos befektetési alapot venni.

Ezért csak forint alapú, kockázatmentes befektetés jöhet szóba. Jelenleg két megfelelő termék van, a prémium és a bónusz magyar államkötvény, infláció plusz 1,4%-os, illetve egyéves államkötvény plusz 2-3% kamaton. Ha a hivatalos infláció 2% feletti, akkor nyersz egy keveset a különbségen, a 10 éves  bónusz állampapírnál pedig az egyéves állampapír hozama a nyereséged. De az is csak bruttóban, hiszen 15% kamatadót is kell fizetned, ha nem TBSZ számlára vásároltad az állampapírjaidat.

További költség az állampapír esetleges idő előtti visszaváltása (1%), a hitel idő előtti visszafizetése miatti díj (másik 1-1,5%), illetve a hitel kezdeti költségei.

Gyorsan belátható, hogy 10 millió forintnál 1% nettó kamatnyereség százezer forint éves előnyt jelent. (Arra vigyázzunk számolásnál, hogy a hitelnél a folyamatos törlesztés miatt csökken a tőke nagysága is, így az elérhető tőkére vetített kamatkülönbség haszna is.)

A képletet tovább árnyalja az államilag támogatott hiteltörlesztés is.

Egyrészt cafeteriában adómentesen kérhető lakáshitel törlesztésre pénz. Ekkor az egyéb cafeteria elemek adóját spóroljuk meg. Ha mondjuk az egészségpénztárra kapott cafeteria adója 41,3%, a lakáshitel törlesztés adókulcsa pedig nulla, 83 ezer forintos havi törlesztésnél már szemmel látható összeget kapunk évente különbségnek. (Már ha a munkáltató bruttóban állapítja meg a cafeteria keretünket, így többet kapunk nullás kulccsal kivett cafeteria elemek esetén.)

Ezen túl adósonként mintegy 20 ezer forintot önsegélyező pénztárból is törleszthetünk, ekkor a nyereségünk a pénztárba befizetett összeg 20%-a adójóváírás formájában, mínusz a pénztár költsége. Két adós és átlagos pénztári költségek mellett hozzávetőleg havi 6.400 forint, azaz évi mintegy 77 ezer forint.

Harmadik lehetőség a lakáshitel-előtörlesztésre is felhasználható lakástakarék-pénztár, ahol az állam 30% támogatást ad évente (mínusz a hitelem kamata, hiszen a legtöbb lakástakarékra gyakorlatilag nem kapok kamatot mostanában.). Négy évente lakástakarékonként közel 300 ezer forintnyi támogatást kapok. Ha a családban 4-5 szerződést is sikerül nyitni, az négy évente 1,2-1,5 millió forint állami támogatás.

Azonban ne csapjuk be magunkat: a fent felsorolt dolgok csak akkor valódi anyagi előnyök, ha egyébként nem tudjuk jobb dolgokra felhasználni a cafeteriát, ha nem tudjuk másra kihasználni az önkéntes pénztárakat vagy felhasználni a lakástakarékok nyújtotta állami támogatást. 

A fentiekből is látszik, hogy előfordulhat a jelenlegi hitelkamatok mellett, hogy jobban járunk hosszú távon a hitelből vásárolt ingatlannal, de azért milliomosok nem ebből leszünk. Elő kell venni a számológépet, mennyi a teljes nyereségünk és annyiért megéri-e foglalkozni vele. (Prémium állampapírnál akkor jársz jól, ha az infláció megszalad a következő években, miközben a hiteled kamata nem változik.)

De ha bele is vágsz egy ilyen próbálkozásba, legyél nagyon körültekintő, mert csúnyán megégetheted magad, ha nem törődsz a kockázatokkal, amik akkor is léteznek, ha te nem tudsz róla. Tudnék mesélni emberekről, akik meglévő házukra vettek fel hiteleket 2007-2008-ban, hogy jól megforgassák a tőzsdén a pénzt. A legnagyobbat azok bukták, akik japán jenes hitelt vettek fel 2008-ben, hogy a kínai tőzsdébe fektessék unit linked biztosításon keresztül. Sajnos már sokukkal találkoztam a tanácsadások alkalmával. Te ne csinálj ilyen butaságot.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram