Hivatalos: a britek kilépnének az Unióból

Még tegnap éjszaka is mindenki azt gondolta, hogy bár szoros eredménnyel, de győztek Nagy-Britanniában az EU-ban maradás hívei.

Azonban ma reggelre nyilvánvalóvá vált, hogy közel 52-48%-os arányban a britek a kilépésre szavaztak. Ezzel olyan dolog történt, ami eddig elképzelhetetlen volt: egy ország, ráadásul egy vezető hatalom nem befelé, hanem kiféle igyekszik az Egyesült Európából. Ez a dolog túlmutat Nagy-Britannia kérdésén, de hogy mi lesz az eredménye az Unió egészére, majd kiderül hamarosan.

(Bár hozzá kell tenni, hogy a britek mindig is fél szívvel vettek részt az Unióban, jellemző volt rájuk a különutasság, az eurót sem akarták soha bevezetni.)

Miután a piacot váratlanul érte a hír, így a reakciók is hevesek lettek. A font huszonéve nem látott mélységbe gyengült, de a forint is megsínylette a britek tegnapi döntését, 318 forintig gyengült az euróval szemben ma reggelre.

Magyarországnak az angliai magyarokon kívül azért sem jó ez a döntés, mert a britek nettó befizetői voltak az Uniónak, mi pedig nettó haszonélvezői. Mostantól kevesebb pénzt fognak szétosztani, így várhatóan nekünk is kevesebb jut a közösből.

A valódi kilépés nem máról holnapra fog megvalósulni, ahhoz túl sok szállal kötődík Nagy-Britannia a Unióhoz. Hosszú tárgyalássorozat várható, akár években is mérhető, mire valóban elhagyják az Uniót. Hogy mennyit fognak nyerni rajta, az egyelőre kérdéses, hiszen szorosan kötődnek gazdaságilag az Unióhoz, ha ezt meg akarják tartani, nekik is sok kedvezményt kell tenniük az Unió felé.

A skótok már régen bejelentették, hogy ha Nagy-Britannia kilép, akkor ők pedig Nagy-Britanniából lépnek ki, mert uniós ország akarnak maradni. Úgyhogy hamarosan egy újabb népszavazást tartanak a skótok a kérdésben.

Hogy mi lesz és mekkora felfordulást fog okozni a piacon a tegnapi brit döntés, még nem látható, de az biztos, hogy nem lesz most nyáron uborkaszezon az európai politikában. Érdemes lesz figyelni a híreket.

Share

208 hozzászólás

 • Lazybones
  Amennyire én tudom, a térkép csak azt mutatja, hol szavaztak a kilépésre, azt nem, hogy hol miért… Szóval nem biztos, hogy minden vidéken a migráns téma volt a fő ok.
 • Kiszamolo
  Feri78, az elmúlt 20 évben hány európai halt meg iszlám szélsőségesek támadása miatt? 500?

  Egyrészt többen haltak meg Európában ennyi idő alatt zárlatos karácsonyfaégőktől.

  Másrészt ennyien meghalnak Szíriában egy combosabb napon bombázások miatt, ezért menekülnek onnan az emberek. Az európaiak meg jajgatnak attól, hogy 20 év alatt ennyien meghaltak fegyvertől, miközben aljas és ostoba politikusok a hülyéjét járatják velük és a menekültek ellen tüzelik őket, csak hogy ne az egekig érő korrupcióról beszéljenek az emberek.

  És nem csak a falusi iskolázatlan réteget lehet ezzel megvezetni, amint az látszik is.

 • Kiszamolo
  Feri78, a szír menekültek zöme beszél angolul és legtöbbször diplomás.
 • Kiszamolo
  Kh, akkor lett nálunk migránshiszti, amikor a sajtó elkezdett azon rúgózni, hogy a munkanélküli H.A.-nak honnan vannak milliárdjai.

  Ezért szakítva az addig már évek óta működő szisztémával egyszer csak nem engedtük tovább a menekülteket, hogy lehessen mutogatni őket a Keletinél.

  De a szemét magyarok a kormány szándékával ellentétben inkább elkezdték ellátni őket élelemmel és vízzel.

  Most 8 milliárd forintot elver a kormány arra, hogy népszavazás legyen arról, befogadunk-e 1350(!!!!!!!!) háborús menekültet. Gusztustalan.

 • Feri78
  Az elmúlt 20 évben nem volt migránsválság.

  Az elmúlt 1 évben pedig – a menekültválság eszkalálódása óta – a bizonyítottan legalább részben migránsok segítségével segítségével végrehajtott terrorcselekmények több száz halottja, a gyilkosságok, a több ezer általuk elkövetett szexuális bűncselekmény, és a több tízezer köztörvényes bűncselekmény szerintem jelentősen meghaladja a karácsonyfaizzó problémát.

  Ebben nyilván nem fogunk tudni megegyezni: van, aki ezt jó lehetőségnek látja, és van, aki veszélynek.

  De ha tényleg demokráciát játszunk, akkor miért nem lehet minden uniós tagországban, hasonlóan az angolokhoz, ellenőrzött, demokratikus népszavazáson eldönteni, hogy az adott ország akar-e bevándorlókat?

  Akik korábban Brüsszelben OV illiberális demokráciájától féltették az EU-t, most olyanokat mondanak, hogy “nem kellene a politikusoknak annyira a választókra hallgatni”.

 • Tibor
  A gond nem azzal van hogy Europa befogadjon es segitsen menekulteket (ne migransokat!). Csak ne magasabb szinvonalon mint a sajatjait.
  Ingyen lakast es ellatast alanyi jogon az idegennek, mikor ezert a sajat allampolgarainknak egy eletet kell vegiggurcolniuk kemeny munkaval, hogy talan esetleg sikeruljon (es meg akkor se biztos) ? Ez nem csoda ha kivagja a biztositekot.
 • kh (már nem zéró)
  Kiszámoló, egy olyan szisztéma ne működjön semeddig, hogy papírok nélkül emberek ellenőrizetlenül keresztülmehetnek az országon és azt csinálnak közben amit akarnak. Ismerek olyan magyarokat akik szintén bevándoráspártiak voltak, és miután személyesen is beszéltek “menekültekkel”, megváltozott a véleményük. Bevándorláskérdésben maradjunk annyiban, hogy értem az érveidet, de nem értek velük egyet.
 • szocske
  érdekes kérdés, hogy mi lesz olyan beruházókkal, mint pl. a toyota ha jól tudom elsősorban azért gyárt/szerel össze angliában, mert így vámmentesen értékesítheti az autókat az EU-ban.
  Ha ezt a kapacitást áthozzák az EU-ba, Mo. még jól is kijöhet belőle, ha megcsíp 1-2 nagyobb beruházót.
 • szocske
  “Ha nem valtozik semmi az elkovetkezo 2 evben, akkor vajon miert szavaznanak eppen ellenkezoleg?” – először is elég szoros volt a “verseny”.
  Másodszor, a fiatalok az EU mellett szavaztak, a 65 év felettiek szavaztak a válásra.
  Néhány év alatt a fiatal szavazójoggal rendelkezők száma annyit nőhet, az öregek száma meg annyit csökkenhet, hogy épp megfordítson egy 48-52 arányt.
 • blu
  Az ami a Keletinél kialakult, az nem a migránsok hibája volt, ők csak jöttek, viszont nem tudtak továbbmenni. Az elhelyezésükre meg nem fordított itt gondot senki. Én Pesten élek, és mivel nem jártam a Keleti környékén, egy darab migránst nem láttam egész nyáron, úgyhogy megvolt ott a hisztikeltés rendesen. Jajongtak is vidéki ismerősök h jaj mi lehet velem a sok migráns. Mondtam, h én aztán eggyel sem találkoztam.Szóval az hiteles, ha valaki esetleg Ásotthalom környékén migránsozik, a többinek viszont fogalma sincs róla, életében nem látott, ellenben jól manipulálható.

  Az én ismerőseim is azt mondják, h az angolok úgy am blokk utálják az idegeneket. És valóban, nem a pakisztániakkal meg közel-keletiekkel van bajuk, hanem a kelet-európai munkavállalókkal, akik szerintük lenyomják a béreket és elveszik előlük a munkát.

 • Mindenki_megjarja
  engem mindig érdekelt egy értelmesen író véleménye erről, mert én sose éreztem igazán erős szabadságkorlátot az EU részéről. Miben korlátozza a szabadságodat az EU? Mármint mi az ami legjobban fáj? Itt most kérlek ne általánosságokat sorolj fel, hanem öt konkrét példát. Itt egy gondolatébresztőnek:

  – A 2007. október 22-i 1234/2007/EK rendelet miatt a tejeket <0,5% ;1,5-1,8% és 3,5%< kategóriákba kell besorolni elnevezésben és ez befolyásolja a piacion kapható termékeket

 • Zolcsi
  Addig van migránsvédelem amíg nem a te házad mellett telepednek le. Utána nincs. Hasonló a cigánysághoz: nálunk pl elképzelhetetlen egy magyar lány – cigány fiú kapcsolat, ha mégis létrejön, akkor kb kiírta magát a magyar fél a baráti de a családi körből is nagy többségben. Ahogy megyünk nyugatabbra, ahogy egyre kevesebb a cigányok aránya, úgy lesz a mi problémánk álprobléma a nyugatabbra lakók szemében (mondjuk Budáról), úgy válik elfogadottá egy magyar – cigány párkapcsolat. Mindaddig, amíg az arány nem romlik a mi kárunkra, utána jön a kijózanodás, hogy – hát ezek a cigányok ilyenek? Igen, olyanok.
 • NAR
  A katolikus IRA sokkal több embert ölt meg a 70-es években Nagy-Britanniában, mint amennyiről az iszlamisták álmodni bírnak…
 • Tinaturner
  Kiszámoló: te hány négerrel laktál eddig egy háztartásban és milyen hosszú ideig?
 • Stanlee
  Offtopic: A nemet bevandorlasi hivatal legfrisebb statisztikaja (itt letoltheto: bit.ly/28Ty7It) szerint a 2015-ben, Nemetorszagig eljutott szir menekultek 27%-nak van foiskloai vagy egyetemi tanulmanya (ez nem azt jelenti, hogy EU-ban elismert diplomasok, csak annyit, hogy jartak felsooktatasi intezmenybe otthon), ugyanennyi jart gimnaziumba, szakkozepbe is. Ami erdekes, hogy egyedul az Iraniaknak jobbak a vegzettsegi mutatoi, a tobbi Top10-es forrasorszagrol mar inkabb ne is beszeljunk. A felnott szirek 41%-a rendelkezik valamilyen angol nyelvtudassal, nemetul 1,1%-a.

  Szoval az a kijelentes, hogy “a szír menekültek zöme beszél angolul és legtöbbször diplomás” nem allja meg a helyet teljes mertekben.

 • Janos82
  A keleteuropai es az afrikai/azsiai bevandorlo teljesen mas, ez igaz, de a keleteuropainak nem csak elonyei vannak.

  Nagy hatranya az, hogy a kis tavolsag miatt inkabb otthon kolti el a penzt.
  Tovabba sokan csak ugrodeszkanak hasznaljak Angliat, es par ev angliai munka utan hazamennek, ezzel komoly osszegeket visznek ki az orszagbol. Gondolj arra, hogy Magyarorszagra tobb maganszemely utal penzt, mint amennyi innen kiutal.

  En ismerek olyan Lengyelt, aki mar otthon el az angliai nyugdijjabol.

  No, egy Afgan nyugdijjaskent se akar Afganisztanba visszatelepedni, es ez igaz az atlag Szomalira is. Nekik tul nagy lenne a visszalepes.

  Egy keleteuropainak viszont ez siman belefer, mert nincs akkora kulonbseg az orszagok kozott.

 • Janos82
  Ahogy elnezem eleg komoly konfliktusokhoz vezethet a Brexit.

  – Skocia szavazhat, hogy kilep a UK-bol
  – Irorszag egyesitese is szobakerult.
  – Spanyolorszag megszerezne Gibraltart.

  Es ezek csak a mai napi fejlemenyek. Ha elkezdenek megvalosulni, akkor sokat romolhat London targyalopozicioja, es igy kemenyedhet az EU allaspontja, es konnyen lehet, hogy inkabb peldatstatualnak ahelyett, hogy egyuttmukodesre torekednenek…

 • VAG
  “The turkey has woted for Christmas”, ahogy a művelt francia mondja. Kb. ugyanez játszódik le nálunk is, csak más témában…
 • Kiszamolo
  Kh, olyan furcsa, hogy éveken át keresztülmentek és senkit nem érdekeltek.

  Aztán egyszer csak elfogytak az ellenségek, a kormányt pedig körbelengte a korrupció rothadó bűze, erre hirtelen az a pár ezer szerencsétlen lett a legfontosabb, akik keresztülmentek az országon, még lassítani sem akartak itt, annál több eszük van.

  Plakátháború, szögesdrót, háborús szózatok.

  Az emberek meg bekajálták ezt a parasztvakítást, még az iskolázottak nagy része is.

  1350 külföldi ne jöjjön, kivéve, ha letelepedési kötvényt vesz, mert azon R.A, H.Á. meg a haverjaik 10 milliárdokat keresnek zsebbe, feketén. Azok jó külföldiek, arról nem lesz népszavazás, hogy azokat be akarjuk-e engedni az országba.

 • Kiszamolo
  Feri, ugyanmár. Ne csak kormány propagandát nézz, mert még megárt.

  Kik követtek el terrorcselekményt?

  Egy maroknyi bolond, AKIK MÁR LEGALÁBB 15 ÉVE ITT ÉLTEK. Az összes elkövető ismerte egymást, egy szűk réteg. Az európai iszlám közösség 0,000001%-ának az ezred részéről beszélünk. Ráadásul még véletleül sem új bevándorlók voltak.

  Impotensek az arab terrorszervezetek. Mi kell egy robbantáshoz? Egy bolond, egy zacskó műtrágya meg egy kanna gázolaj. A recept fenn van az interneten. Ehhez képest hány terrorcselekményt Voltak képesek elkövetni? 4 évente egyet? Ebből azt vagy képes levonni, hogy muszlim menekült=terrorista?

  Ez az érvelés legalább olyan szintű, mint a fasiszta antiszemitizmus volt a világháború előtt.

  Mikor jön a szűz lányok vérét isszák kezdetű nóta? Már csak az hiányzik a teljes azonossághoz.

 • dmry
  mer a politikus nagyot akart/tud mondani, a gondolkodásmentes választó a történelmet meg hozzá fogja igazítani.

  tessék:)

  persze, majd az EU2.0-ba megint hajnalban fogunk érkezni…addig meg áruljuk a szabolcsi almát atomért a ruszkiknak, klassz

 • Zabalint

  A brexit népszavazás eredményei pont az ellenkezőjét mutatják. A bevándorlókkal szemben épp azok a leginkább intoleránsak, akik olyan helyen laknal, ahol alig akad bevándorló.

  De az én személyes tapasztalatom is azt ámasztja alá, hogy látatatlanban a leginkább vevők az emberek a gyűlöletre.

 • Oscee

  Adjuk hozza a listahoz:

  “Sources within Morgan Stanley say it has already begun the process of moving about 2,000 of its London-based investment banking staff to Dublin or Frankfurt.” (BBC)

 • Oscee
  laktam mar egyutt etioppal es indiaival is – nem hogy nem ettek meg elve, de meg csak tifuszos se lettem, mik vannak!
 • NAR
  Az egy szem Breivik sokkal több embert ölt meg, mint bármelyik iszlám terrorista Európában…
 • Thunder
  Én is elképedve látom, hogy otthon megy a propaganda és még sok diplomás értelmes ember is képes benyelni. Mi a feleségemmel Németországban élünk már. Szerencsére nekem mérnökként a munka nyelve angol, szóval megengedhettem magamnak, hogy középszint alatti német nyelvtudással jöjjek ki, ezért járok német tanfolyamra, hogy képezzem magam. Csodák csodája, de a tanfolyamon is van néhány szír. Teljesen normális és szorgalmas emberek. Nem állítom, hogy mind ilyen, de azok ítélkeznek akik még soha egy menekültet nem láttak. Sőt a református és a katalikus egyház ingyenes német tanfolyamot tart minden hétfő este, ahol gyerekfelügyelet is van. Egyszer ott is megjelentünk és a kisfiunk együtt játszott egy szír kislánnyal. Sőt mikor mi végeztünk és haza akartuk vinni a gyereket, a szír kislány odajött és megfogta a kezemet, hogy bevigyen engem is játszani.
 • Jelentéktelen Hangya
  Kedves Miklós!

  Szerintem kár lovagolnod az 1350-es számon, amikor az kb. 120 ezer migráns ránk eső része. Szerinted mi fog történni a többi néhány millióval, ha egyszer ezt az utat elkezdjük járni? Komolyan kérdezem: gondolod, ennyi lesz és nem több?

  index.hu/kulfold/2016/03/21/menekultek_nemetorszag/

  Részemről egyébként jöhetnek, én csupán csak egy legalább olyan szigorú szűrőrendszert szeretnék, mint amit Kanada, USA, Ausztrália stb. a _gyakorlatban_ alkalmaz. Azaz képzett, hiányszakmával rendelkező, nyelvet tanulni akaró, kultúrát elfogadó bevándorlók jöhetnek nyugodtan.

  Gondolom, tisztában vagy vele, milyen kemény követelményrendszer van, ha úgy döntenél, hogy ezekben az országokban kívánnál letelepedni.

  Persze, ha úgy gondolod, hogy egyes országok megválaszthatják, kiket fogadnak be, csak mi, a parasztvakított Magyarország nem, az persze más, akkor nincs miről beszélni.

 • d4n13l

  oke, elmondtad, hogy te otthonrol hogyan latod a dolgokat, most elmondom, hogy mi tortenik valojaban.

  A kampany szerves resze a bevandorlo-ellenesseg, ugyanolyan ellensegkepet general, mint amit Orban a menekultekkel, pszichologiailag a hatas ugyanaz. Rengeteg kelet-europai bevandorlo (koztuk en is) el gettokban, de ezt a gettot nem a szo pejorativ ertelmeben kell elkepzelni, tehat nem arrol szol, hogy lerohadt szar kornyek, egymas seggeben lakva, hanem ugy, hogy kulturalis szigetet alkot a tobbi – jellemzoen azonos nemzetisegu – bevandorloval. En egy kisvarosban lakom, itt az angolokkal nekem (es az ismeroseim nagyreszenek szintugy) 90%-ban munkakapcsolatom van, akikkel lehetne tobb is, veluk sajnos nincs mirol beszelgetnem, mert nagyon tavol vagyunk egymastol.

 • d4n13l
  Ami itt tortenik, azt a legjobban a “megturt vendeg” kifejezessel tudnam leirni legpontosabban. Nem bantom, de nem is marasztalom. Egeszen eddig.

  Namarmost: a briteknek igenis a kelet-europai bevandorlokkal van bajuk es pontosan azert, amit leirtal: ranezesre nem tudjak azonnal diszkriminalni, emiatt potencialisan veszelyt jelent rajuk. A pakisztani, indiai mind-mind retegmunkat vegez: taxis, kebabos, mobiltelefonos, buszsofor, vagy epp sajat vallalkozasban dolgoznak egyutt, illetve ok mar masodgeneraciosok, jobban be vannak epulve, nehezebb kikezdeni oket. Ezert maradtak a kelet-europaiak es pl. az is jelzeserteku, hogy a radioban angolul alig beszelo romanokat meg lengyelek interjuvolnak es nem paki es indiai arcokat.

  Nem mellesleg a britek amugy azt hiszik, hogy azzal, hogy a kilepesre szavaztak, nehany ev alatt az osszes bevandorlo eltunik..:D 😀 😀

 • sixhundred
  Látom megy a vita a terrorizmusról és a migrációról. Azért tisztázni kellene, hogy terrorizmus soha nem létezik a többség támogatása nélkül. Ha már felhozta az IRA-t, akkor el lehet mondani azt, hogy az IRA mögött ott álltak a katolikus írek, akik utálták az angolokat, Thatcher-t és függetlenséget akartak. Ugyanígy a baszkoknál is az ETA addig robbantgatott, amíg megvolt mögötte a jelentős társadalmi támogatottság a katalán függetlenségre.
  Elmondhatjuk, hogy a “mérsékelt” muszlimok is utálják az európai kultúrát, a nők felszabadítását, a homoszexualitás nyílt hirdetését, a szabados szexualitást. Pontosan ugyanezért van, hogy nagyon sok muszlim mondta, hogy az USA megérdemelte 9/11-et. Ők nem robbantgatnak, de meghívják a radikális imámot, bújtatják, etetik a terroristákat. A muszlimok pontosan tudják, hogy a civilizációk összecsapása most zajlik, és ők akarnak is harcolni.
 • Jelentéktelen Hangya
  “Kik követtek el terrorcselekményt?

  Egy maroknyi bolond, AKIK MÁR LEGALÁBB 15 ÉVE ITT ÉLTEK. Az összes elkövető ismerte egymást, egy szűk réteg.”

  Ezzel pontosan megmutattad, hogy hova vezet, ha szűrés nélkül, kontroll nélkül engedjük a bevándorlást. Beilleszkedésre képtelen, párhuzamos kultúrákhoz.

  A mostani bevándorlókkal sem lesz probléma, ők örülnek, hogy itt vannak. Majd az utódaikkal 15 év múlva.

  FYI: egyébként csak tavaly 211 merényletet akadályoztak meg itt Európában, azaz csaknem minden másnapra juthatott volna egy.

  nagykaroly.szatmar.ro/Tobb_mint_200_terrorcselekmenyt_akadalyoztak_meg_tavaly/hirek/52876

 • Feri78
  Jaj ne már, a párizsi lövöldözésben pl több olyan migráns részt vett, aki a balkáni útvonalon jött, és a keleti pályaudvarnál vette fel a sok éve Brüsszelben élő muszlim kollégája. Ki tudja, lehet, hogy egyiknek-másiknak vittek ennivalót a fórum olvasói… 🙂

  De, ahogy írtam, nem valószínű, hogy ebben egyetértenénk, mert én 4 méteres betonkerítést emelnék a határon aknazárral, és lövetnék – ahogy azt teszik az USA-ban és a gazdag arab országokban.

  De akkor újra hadd tegyem fel a balliberális, demokráciát féltő, jogvédő sapkámat, és megkérdezem újra:

  Mi az akadálya, hogy minden EU tagállamban az adott ország kormányára, és országgyűlésére nézve kötelező érvényű, külső megyfigyelők által ellenőrzött szabad választást tartsunk arról, hogy szeretnénk-e akár egyetlen bevándorlót is beengedni a közel-keleti, ázsiai és afrikai térségekből?

  Vagy ilyenkor nem vagyunk demokraták?

 • Janos82
  :

  Azert a kolni szilveszterre meg egy darabig fognak emlekezni az ittelok.

  Es ezt a Nemet media megprobalta eltusolni. Nyilvan vannak eroszakos europaiak is, de ez egy masik szintet utott meg.

  Amugy tavaly rekordmeretu volt az europaba tarto menekules. Valoszinuleg az okozott problemat. Ugyanis nekunk mindegy, hogy Afrikan belul hanyan vandorolnak jobbra meg balra, mert nem latjuk, de ami rajtunk keresztulmegy, azt erzekeljuk.

  Nem veletlen, hogy a Nemetek is kulonleges intezkedeseket hoztak emiatt, hozzajuk rekordmennyiseg erkezett, ennek egy resze rajtunk keresztul.

 • Átlagparaszt
  Na, helyben vagyunk, kikötöttünk a migránstémánál.
  Nem érdemes itt az embereket győzködni, a magyarok oly mértékig hisztérizálva vannak, hogy minden józan érvelés hiábavaló, reménytelen próbálkozás. Amikor látod, ahogy tisztességben megőszült, szorgos, dolgos családapák az asztalt csapkodva, habzó szájjal ordítoznak, hogyan kellene agyonlőni, vagy vízbe fojtani az összes migránst, te is feladnád a reményt, hogy ebben az országban bármi is megváltozhat.
  Itt nálunk tavaly ősszel az emberek nem mertek kimenni az erdőbe, mert elterjedt, hogy tele vannak a határ felé tartó migránsokkal. Senki sem látta őket, de mindenki ismert valakit, aki ismert valakit, aki már találkozott velük.
 • graphite
  veszélyes vizekre eveztél. A külföldiektől való félelem – főleg a keletről érkezőkkel szemben – már benne van a génjeinkben, köszönhetően az elmúlt 1000 év történelmének, pszichológusok igazolták. Ezért ilyen könnyű ezzel felkorbácsolni az indulatokat, és ezért nem fogsz tudni hatni ellene józan érvekkel. A mostani kormány a legjobb tömegpszichológusokat alkalmazza.
 • Diamant Peter
  Mint kint elo magyar reagalok par dologra:

  1. David Cameron bloffolt es sajnos ahogy a bloffoknel neha lenni szokott nagyon megszivta. Bloffolt, mivel a UKIP megerosodott a parlamenti valasztasokkor es, hogy kivegye a szelet a vitorlajukbol bedobta a 2017es nepszavazast…

  2. Mivel latta, h az EU kezd total elromlani es ossze vissza dontogetni gyorsan kiirta a szavazast… ez sem jott be….

  3. A kilepespartiak sem hittek abban, h sikerul kileptetni a briteket, de abban hittek, hogy eleg nagy szazalekkal lesznek masodikak ahhoz, hogy David Cameron eszbe kapjon es az EUval szemben sokkal kemenyebben probalja vedeni az erdekeiket…

  4. Tobb az EUn kivuli bevandorlo, mint az EUn beluli, de az igaz, hogy ez oriasi teher a szocialis rendszerre, es a lakasarakat is magasan tartja, meghozza nagyon-nagyon magasan…ez egy buborek, ami most talan kipukkanhat

 • Diamant Peter
  5. Persze ennek nem fognak orulni azok akiknek igy az ingatlanerteke lemegy vagy epp a jelzalogjuk nem fog annyit erni mint eddig… (hitelfedezet)
  6. Akik jelenleg kint dolgoznak/tanulnak eleg nagy valoszinuseggel nem fognak sokmindent megerezni, maradhatnak tovabbra is
  7. Akik viszont mostantol jonnek (vannak olyan hangok, miszerint mar holnaptol nem akar UK beengedni senkit sem a munkaero piacra akkor se, ha ezzel torvenyt sertenek) mar nehezebben fognak bejonni…
  8. Azert szerintem itt meg lesznek tuntetesek, peticiok … hisz 16 millio ember nem keves, es London korzete maradni akart, ami vitathatatlanul a legfontosabb varosa Anglianak… Skotok es EszakIrek is maradnanak… Szoval SKotok kilephetnek UKbol EszakIrek meg egyesulhetnek az Irekkel es akkor csak Anglia es Wales lep ki….
 • Kiszamolo
  Hangya, háború elől menekülő rohadjon meg.

  Bezzeg az 500 ezer magyar gazdasági migránst, akik csak a nagyobb jólétért menekülnek Nyugatra, azt fogadják be.

  Tavaly 1,3 millióan jelentkeztek be menekültként egész Európában. Egy-egy ember több országban is, de most ettől tekintsünk el. Az mennyi is?

  Európa lakosságának 0,26%-a? Ezért megy a hiszti?

  (Mármint nálunk)

  Én, szemben a legtöbb migránsozóval, sok arabot személyesen ismerek. Itt is és otthonukban is.

  Értelmes, dolgos emberek, minden ostoba ellenvéleménnyel szemben.

  A másik: az Uniót fejjük évente ezermilliárdokkal, ami nélkül a magyar gazdaság már régen csődbe ment volna, de amikor valamit adni kellene, akkor egyből ki akarjuk magunkat alóla. Hát ilyenkor nem vagyok arra büszke, hogy én is magyar vagyok, mert ez egy gusztustalan gerinctelenség.

 • Laya
  Nyugtával dicsérjük a napot! (de ÁFÁ-s számla is megteszi) Szóval várjuk ki a végét, hogy közép- hosszútávon kinek lesz igaza! Az, hogy most még 3 hétig gyenge lesz a Font!? Mpfl… aztán ki tudja? Lehet lesz 600.
  Ez az EU így, ebben a formában zsákutca. Ezt be kéne látni! Az ötlet jó lenne egyébként. Most itt van a lehetőség kialakítani egy rendes EU-t. Ami azért lenne amiért lennie hivatott. Át kell lépni az újba, és Brüxel-trüffel mehet a rákba’, a nettó baromságaival, életellenes húzásaival.
  Én örülök, hogy kiléptek, így talán előbb felbomlik ez a tébolyda. Remélem követjük a példájukat! Minél előbb. Új szövetség(ek)et ki lehet alakítani. Olyan elvek mentén amik a többségnek megfelelnek. Nevezzük EU 2.0-nak!
  De így sem kell őket félteni! Továbbra is mehet EU-s munkaerő hozzájuk, ezt ők döntik. Mivel úgysem búzát exportálnak, így ott van még nekik az amcsi , orosz, vagy kínai piac.
 • Kiszamolo
  Hangya, hát persze, 200-at. Miért nem inkább 20 ezret lódítunk? Ha már nagyot mondunk, ne aprózzuk el.

  Ott a futball bajnokság. Százezrek vannak együtt, a rendőrök még a részeg drukkereket sem tudják megfékezni.

  El kell menni Lyonba egy kisautóval és fel kell robbantani a tömeg mellett.

  Bármelyik bolond képes megcsinálni.

  Vagy venni kell egy kis Uzzi-t (ha nagyon akarnék, szerintem még én is tudnék venni) és lövöldözni kell a tömegben, ahogy csinálták Párizsban. Ehhez sem kell se ész, se nagy szervezés és teljesen kivédhetetlen egy ilyen támadás.

  De még egyszerűbb: egy kebabos egy nagy késsel megöl 20-30 matt részeg drukkert bármelyik francia városban tetszés szerint.

  Mégsem történt semmi.

  De azért nyugodtan terroristázz és ne zavarjanak össze a tények.

 • Kiszamolo
  Feri, de akkor szavazzunk arról is, hogy a magyarok mehetnek-e Nyugatra. Sőt, legyen újra vasfüggőny aknamezővel, akkor minden jobb volt, rend volt és nem utazgatott mindenféle menekült az országban.

  De leírom lassan, mert sokan nem értik:

  E-M-B-E-R-S-É-G. H-Á-B-O-R-Ú. CS-A-L-Á-D-O-K. B-O-M-B-Á-K. H-A-L-Á-L. M-E-N-E-K-Ü-L-T. (És nem gazdasági migráns, mint a 600 ezer magyar bevándorló)

  Bezzeg 56-ban az alap volt, hogy az egész világ fogadja a magyar menekülteket. Mert az más, azok mi voltunk. Igaz, itt csak 11 napig lőttek egy-egy városban elszórtan, nem 5 évig, mint Szíriában, de akkor is.

 • Kiszamolo
  OFFTOPIC LEZÁRVA. MOSTANTÓL CSAK A BREXIT A TÉMA, MINDEN MÁST TÖRLÖK.
 • d4n13l

  tetszik vagy sem, az EU a garancia arra, hogy Europaban ne legyen haboru.

  Valoszinuleg nem vagy tulsagosan tajekozott a 20. szazadi tortelenemmel kapcsolatosan (ami onmagaban nem baj, de hirdetni nem bolcs dolog), ezert irsz butasagokat.

 • cabala
  – Nem lehetne, hogy Magyarország egy az egyben csatlakozzon Németországhoz, ahogy nem is olyan régen a kelet-németek? Ilyen kis országnak minek parlament, meg ilyen marhaságok… Legyünk magyar tartomány, saját nyelvvel és kész. Most is ebbe az irányba tartunk, fogadjuk el a sorsunk mihamarabb. Népszavazást kéne erről tartani! 🙂
  – Másrészt inkább a görögöknek kellett volna kilépésről szavazniuk. Akkor úgy megerősödött volna az EUR, hogy csak na!
 • Gömb
  Remélem ezzel végre elgondolkodnak Brüsszelben, hogy nem kéne mindent letolni a tagállamok torkán.
  Kicsit jobban figyelembe veszik az nemzetállami szempontokat.
 • Átlagparaszt
  Brexitről eddig ez a legjobb, amit olvastam:

  index.hu/velemeny/2016/06/24/elkezdodott_az_emberi_hulyeseg_uj_korszaka/

  Lehet, hogy tényleg ismét annak vagyunk tanúi, ahogy a világ újra elmerül az emberi hülyeség sötét mélységeiben. Ennek a folyamatnak a tanulmányozásához Magyarország kiváló terep.

 • Tinaturner
  Oks. Akkor egyszerűbb is. Nekem az összes angol ismerősöm ki akart lépni. We want to control our country. Nekik sok volt a brusszeli arrogancia. Nem a számokra szavaztak, bár voltak akiket azok is osszekuszáltak. Pl ha azt a sok manit amit nettóban befizettek magukra fordítják mennyivel jobb. Valszeg minimum a vámokra be kell tolni ugyanennyit, ha nem többet. Törökországtól pl rettegtek h uniosok lesznek esetleg. Az h most esett a font nem érdekli őket(jelenleg) alapvetően olyan jól élnek és olyan gazdagok h az átlagember sokáig eljárhat így is barbadosra nyaralni.. 1 család vásárlóereje kb 8-10szerese a magyarnak. Szal kb 650milliós magyarországgal ér fel. Az eunak is érdeke fentartani a kapcsolatot velünk populizmuson felül. Egy átlag angol minden évben megtudja venni az új c-s mercit. Szal lesznek érdekeltségek. Gondolom nem arra vágyik az eu h mustangot vegyek
 • Családfő
  Érdekes diskurzus, néhol elszabadult indulatokkal, mindkét irányban, erős túlzásokkal.

  Praktikus most inkább relaxálni és hideg fejjel várni a következő lépéseket.

  Először is, ha már demokráciában élünk, el kell fogadni minden választás eredményét.

  Másodszor, felfordulások és viharok időröl időre vannak, ez most úgy tűnik, egy olyan idő. Lesznek vesztesei és nyertesei, mint mindig.

  Minek ezekért itt (is) egymás torkának esni?

 • Varga Dávid
  A jövőképem az volt, hogy Európa országai hiába darabolódnak több részre (Kosovo, Montenegro, Katalónia?, Skócia? Ukrajna?) előbb-utóbb a határok lebomlanak, igy csak névlegesen önállósodnak.

  Erősebb lenne-e Csehország Szlovákiával összenőve? Nem.
  Erősebb lenne -e Németország Ausztriával összenőve? Nem.

  Még pici országok, mint Luxemburg is életképesek az Unióban.

  Most viszont kemény pofont kapott az integráció. Innen már nincs visszaút.

  A kérdésem:
  Anglia Svájc példáját fogja követni?
  Jó szoros integráció, közös piac, névleges különválás. Ugyanannyit fog befizetni, mint eddig. Ugyanúgy nyitva lesznek a határok, mint eddig.
  Vagy lesz keménykedés, határzár, kardcsörtetés? Ez utóbbi izgalmas lenne.

 • PanelProli
  Én egyenlőre nem látom a nagyon nagy bezuhanásokat.
  Mit tippeltek a jövő hétre? Mit érdemes lesni? És középtávon?