Külföldre utazás előtt: pénzváltás vagy kártyahasználat?

Most kezd igazán beindulni a nyaralási szezon. Külföldi út előtt gyakori kérdés, hogy kártyát vigyünk magunkkal, vagy vásároljunk valutát egy pénzváltónál.

Több szempontot is kell mérlegelnünk.

Az egyik a biztonság. A kártyánkkal nem vagyunk annyira kitéve a zsebtolvajlás veszélyeinek. (Bár észnél kell lenni, hogy hol használjuk a kártyát, az egyiptomi bazárban nem biztos, hogy bölcs gondolat kiadni a kártyát a kezünkből. Elrettentő videók a kártyás csalásokról itt találhatóak.)

Másrészt viszont a készpénzzel bárhol fizethetünk. Nem futunk bele olyan kínos szituációkba, hogy nem tudnak kártyát elfogadni, vagy tudnak, de pont a miénket nem fogadják el.

A másik ilyen mérlegelendő probléma a költség.

Vagy a valutavásárláson bukunk pénzt a pénzváltónál, vagy a bankunk számol fel pénzváltási költséget a külföldi használat (vagy internetes vásárlás) miatt.

Budapesten viszonylag olcsón váltunk pénzt. Érdemes ott váltani, ahol sok pénzváltó van egymás mellett, mint például a Móricz Zsigmond körtéren vagy a Blaha Lujza téren.

Ezeken a helyeken a vételi és eladási ár között ismertebb valutáknál másfél-két forint szokott lenni, vagyis 0,5% van a két árfolyam között. (Bár ez nem feltétlen így van, mondjuk azt, hogy 0,25% a középárfolyamtól az eltérés.)

Ehhez még adjuk hozzá a tranzakciós adót a pénzváltásra (0,3%) és azért is fizetnünk kell, ha a bankból készpénzt veszünk fel. Ez újabb 0,6% tranzakciós adót jelent, plusz a bank által felszámolt egyéb pénzfelvételi költség is minket terhel.

Attól függően, hogy a bankból vesszük-e ki a szóban forgó összeget, az utcai pénzváltás költsége az adók miatt is 0,6-1,2% között van, ha sikerül olcsó pénzváltót találnunk a közelünkben. (Vidéki városokban nyilván többe kerül a pénzváltás, ahol nincs annyi pénzváltó egy helyen.)

Azonban itt még nincsen vége a történetnek.

Hiszen nem biztos, hogy nekünk dollárra vagy euróra van szükségünk, ha Törökországba, Egyiptomba vagy mondjuk Izraelbe utazunk.

(Persze, a turistáktól mindenhol elfogadják a valutát, csak ne tudjuk meg inkább, milyen pocsék árfolyamon váltják be nekünk a boltban a dollárunkat, eurónkat. Gyakran 20%-kal a hivatalos árfolyam alatt számítják be nekünk a valutánkat.)

Azonban külföldön nem tudjuk, hol van olcsó pénzváltó és gyakran reptereken, vasútállomásokon kényszerülünk pénzt váltani, borzasztó pocsék árfolyamon.

Amikor hazajöttünk, vissza is kell váltani a felesleget, ami megint csak költség. (Már ha egyáltalán vissza lehet. Ha nem, akkor lesz rengeteg sékelünk, egyiptomi fontunk, török líránk, amit vagy felhasználunk még valaha, vagy nem. Az érméket pedig még az ismert valutákból sem szokták visszaváltani. Ezzel a veszteséggel is érdemes számolni.

(Ami viszont a valutaváltás mellett szól: tudjuk időzíteni a valutavásárlást, akár két hónappal utazás előtt is vehetünk eurót, dollárt, amikor éppen kicsit megerősödik a forint. Kis szerencsével ezen is nyerhetünk akár 1-1,5% körüli összeget is.)

A másik lehetőségünk a bankkártya külföldi használata vásárlásra és helyi valuta felvétele ATM automatákból. (Azonban ehhez is nézd meg a fent belinkelt videókat. Jobb körültekintőnek lenni, mint kifosztottnak.)

Mielőtt megnéznénk, hogy mennyibe kerül a külföldi kártyahasználat, néhány fontos információ, ha külföldön szeretnénk használni a bank- vagy hitelkártyánkat:

– Jelentsük be a bankunknak, ha külföldre megyünk és ott akarjuk használni a bankkártyánkat. A bankok a csalások kiszűrése céljából folyamatosan figyelik a kártyahasználatot. Ha hirtelen a Föld másik végén elkezdik nagy összegben használni a kártyánkat, jó eséllyel letiltják azt a további visszaélés elkerülése miatt. Akkor is, ha mi vagyunk azok, akik használják a kártyát. Ezért érdemes felhívni a bank központi számát és bejelenteni, hogy mi fogjuk a kártyánkat használni a következő két hétben Ázsiában.

– Ellenőrizzük a beállított napi limiteket. Gyakori probléma, hogy az emberek elfelejtik a napi limitet felemelni. Ami elég volt itthon a napi bevásárlásokra, nem lesz elég külföldön, hogy egy napon belül kifizessük a szállodát és az autóbérlést is.

– Ellenőrizzük a kártya érvényességét. A kártya első oldalán hónap/év jelöléssel láthatjuk, mikor jár le a kártyánk. Az adott hónap utolsó napjától a kártya használhatatlan lesz, akkor is, ha éppen tízezer kilométerre vagyunk az otthonunktól.

– Járjunk utána, mennyire fogadják el a kártyánkat az adott országban?

– Felszámolnak-e költséget a kártyahasználatra? Több országban a kereskedőnek joga van a kártyahasználat költségét továbbhárítani a vásárlóra, egy ausztrál taxiban ha hitelkártyával fizetsz, az bizony plusz 5% költség lesz.

– Ha készpénzt is akarsz külföldön felvenni, ne hitelkártyát vigyél magaddal, mert azzal nagyon-nagyon drága lesz a pénzfelvétel.

Akkor nézzük a bankkártya használatának a költségeit.

Nem meglepő módon, a bankok is számolnak fel pénzváltási költséget. Ennek két lehetősége adott: vagy a bank maga váltja át a devizát forintra, vagy a kártyatársaság (Mastercard, Visa) árfolyamát használja.

Sokan nem tudják, minden bankkártyának van egy elszámoló devizája, ami idehaza vagy dollár vagy euró. Minden nem forintos vásárlást erre a devizára vált először a kártyatársaság és erről konvertálják forintra a költést, általában már a bankok.

Ha például izraeli sékelben vásárolsz, azt először a Mastercard euróra váltja ezen az árfolyamon, majd a bank tovább váltja forintra az így kapott összeget.

Budapest Bank:

A kártyahasználatkor történő pénzváltás árfolyamát itt tudod ellenőrizni. (Válaszd a bankkártya árfolyamot.) Egy euró középárfolyama és eladási árfolyama között 4 forint különbség volt, ez durván 1,2% költség.

Magyar nem budapest bankos ATM-ből 1%, min. 590 Ft +0,6% a felvétel díja, külföldön 1.790 Ft +0,6%.

Citi Bank:

A bankkártyás vásárlás költségeit itt tudod ellenőrizni. Elég komoly levonással nézel szemben, ha bankkártyával vásárolsz külföldön. Euró esetén például 4,5% az eltérés a középárfolyamhoz képest, ennél bármelyik utcai pénzváltó jobb árat ad.

Pénzfelvétel díja külföldön 1,5%.

Erste Bank:

Itt találod az árfolyamokat (számlakonverziós árfolyam). Jelenleg eurónál 2% az eltérés a középárfolyamhoz képest.

Pénzfelvétel díja külföldön 1.123 Ft+2,29%

Gránit Bank:

 Az árfolyamokat itt találod, a deviza árfolyamot kell nézned. A külföldi pénzfelvétel költsége kártya és számlafüggő, de általában 1,3% + 500 Ft.

Amint látod, a banki átváltási árfolyamok komoly szórást mutatnak és nem feltétlen kedvezőek. Ha hozzáveszed még a külföldi pénzfelvétel díját is (ha szeretnél helyi készpénzt is), még komolyabb költségről beszélünk.

Indulás előtt érdemes felhívnod a bankod ügyfélszolgálatát és érdeklődni a külföldi kártyahasználat költségeiről, ne itthon szembesülj a nem várt költségekkel.

Amennyiben már tudod, mennyibe fog kerülni a pénzváltás, az egyéb tényezők figyelembe vételével (például biztonság versus elfogadóhelyek hiánya) már tudsz jó döntést hozni az utazásoddal kapcsolatban.

(A bankkártyák mellé kérhető utazási biztosításokról itt találsz egy friss cikket.)

Mindenkinek jó utat és gondtalan nyaralást kívánok. 🙂

Share

56 hozzászólás

 • Stanlee
  Ki lehetne esetleg azzal egesziteni, hogy mik az alap elszamolasi devizak EUR vagy USD az MC es VISA eseten?
 • antenna
  Nekem az Erste Privilegium L csomaggal Horvátországban teljesen ingyenes volt a kp felvétel Erste automatából és jobb árfolyamon váltották, mint bármelyik pénzváltó.
 • Bindi

  Vasarlasra kint nagyon a Revolut kartyakat ajanlak. Olyan mint a TransferWise, kozeparfolyamon valt, es a ceg a jutalekbol el a vasarlasok utan.

 • Kiszamolo
  Egyéként titokban emelkedett ennyire a pénzváltás a bankoknál. Pár éve néztem, akkor sok helyen a Mastercard árfolyamát használták, nem ilyen 2-3%-os kulcsokat.
 • dddd
  Ez az index 2 nappal ezelőtti cikkének szórol-szóra történt átvétele….
 • Zoli
  Abszolút helyszínfüggő is. Egyszerű példa: egyik vietnami bankautomata minden kp felvételt 40 HUF-nak megfelelő összeggel terheli, a többi csak a konverzió. (ami Oberbank esetén kvázi olcsóbb volt mindegyik másiknál). Tájékozódni kell és mindig a legjobb döntést meghozni. Nincs általános “válts pénzt” vagy “fizess kártyával” szabály.
  Saját tapasztalatom hogy óriásit lehet szívni ha valahol a kártyával gond van, ezért a KP külföldön kötelező kategória!
 • Zabalint
  Korábban mindig pénzt váltottunk, aztán Norvégiában megtapasztaltuky hogy rossz ötlet volt. Ott ugyanis nem találni olyan helyet, ahol ne lehetne kártyával fizetni, az eplenkezőjére viszont bőven akad példa. Pl. a helyi tömegközlekedéses automaták csak kártyát vagy érmét fogadnak el, de utóbbink honnan lenne, amikor bankjegyekkel megérkezünk. Akad ugyan felváltó autómata, de az sokkal körülményesebb. A végén pedig aprópénzzel hazamenni pazarlás.
 • Tibor
  En a magam reszerol amit lehet kifizetek elore kartyaval online (repjegy, szallas). Koltopenz biztonsagi tartalek viszont mindig kell legyen keszpenzben, mert mi van ha pl a kartyamat benyeli egy automata kulfoldon en meg ott allok meglove egy vas nelkul? Hiaba van a szamlamon penz, ha kulfoldrol nem tudok hozzaferni.
  Vagy ott vannak azok a kockazatok amiket irtal, hogy pl letiltjak a kartyat mert epp szokatlan nekik hogy a vilagvegen akarom hasznalni. Aztan persze reklamalhatok, de kozben napokig nincs penzem, es nem olyan vicces a nyaralas ha meg vizet se tudok venni.
 • Meister
  Érdemes tudni, hogy a Citinél (ahogy a cikk is írja, rosszul váltanak, nagyon rosszul).
  Viszont náluk van olyan csomag, amiben a forint alapú bankszámla mellé ingyen lehet nyitni 2 másik devizanemben is számlát…
  Én nagyrészt az EU-ba és USÁba utazom. Indulás előtt a betéti kártyát át kell állítani a webbankban hogy az adott devizaszámládhoz kapcsolódjon, és akkor amikor fizetsz az EU-ban, az díjmentes és váltási költség mentes, hiszen az EUR vagy USD bankszámládról fizetsz. A Citinél ugyancsak a webbankban lehet a külföldi utazást bejelenteni, amit tényleg érdemes, mert aktívan monitorozzák a külföldi kártyahasználatot
  Utazás előtt meg ugye a Correct Change vagy valamelyik hasonlónál beváltod azt az összeget, amit az útra szánsz, meg még némi biztonsági tartalékot. A vésztartalék az úgy is a hitelkártya lesz, azt csak végszükségben használja az ember ilyen felállás esetén.
 • Meister
  : így van, korábban (10 éve) pl. OTP-nél megérte úgy EUR-t venni, hogy szépen elmentél a Váci utca végén lévő EUR-os OTP-s ATM-jéhez, és felvettél EUR-t. Mert kb ugyanannyira jött ki a deviza konverziós árfolyam, mint az akkori utcai váltóknál.
 • dddd
  Mellélőttem, mert az indexes cikk 3. mondatában szerepel, hogy ezeket a kiszámoló blog szerzője gyűjtötte össze 🙂
  Bár akkor sem értettem, hogy miért a Citi és Gránit van kiemelve, a K&h, otp, mkb pedig meg sincs említve…
 • Laslow
  Számomra kb. átláthatatlan a téma.

  A pénzváltóknál egy dolog a kiírt árfolyam, de a valóság sosem az, mert még kezelési illeték, ilyen százalék, olyan százalék, összeghatártól függés rájön, amik talán ki vannak ugyan ragasztva a pénzváltó ablakára, de ki áll neki azokat böngészni és főleg hasonlítgatni?

  A bankoknál meg a költség függ az adott kártya típusától (Visa, MC, stb), a számlacsomagtól, hogy fizetek vagy pénzt veszek-e fel (de ld. Posta idehaza pár éve!), hogy EUR/USD/egyéb pénznemről van-e szó (többszörös átváltás). Ezt a saját kártyámra kideríteni is már TÚL nehéz, arról nem is beszélve, hogy esetleg sokkal jobban járnék egyetlen külföldi utazás miatt is más banktól kártyát szerezve.

  Szóval mivel több napi kemény nettúrás és telefonálgatás lenne az aktuális helyzetet feltérképezni a megfelelő döntésért, inkább bukik pár 10e Ft-ot az ember az optimális megoldáshoz képest.

 • TamasB
  Régen az OTP az egyik legjobb árfolyamot használta a külföldi kártyahasználatnál, mostanában nem néztem.

  Croissant: (egyébként sékelt, és érmét is váltanak itthon :D)

 • Ádám
  Sziasztok! Prágában szerintetek kp. vagy kártya? Mik a tapasztalatok?
 • Kiszamolo
  tamas: igen, csak kevés helyen és pocsék árfolyamon.
 • L70
  Megerősítem, Citibankot ne használjátok külföldön. Tetszik, ahogy nagyon kedvesen adnak több hónapos ingyenes részletfizetést, ha használjátok utazáshoz a hitelkártyát, de ezen nem kell csodálkozni, bőven 322 Ft felett váltották az EUR-t (egy tankolásnál használtam mindössze, először és utoljára a Citi kártyámat külföldön).
 • Tallérosi Zebulon
  Minden évben az EU-n belül nyaralok és azt a megoldást választom, hogy szépen váltok egy kedvezők árfolyamú pénzváltónál és az Eurót beteszem egy devizaszámlára, amit hozzárendelek a bankkártyámhoz. Így nem ér kellemetlen meglepetés.
 • senkifia
  “A pénzváltóknál egy dolog a kiírt árfolyam, de a valóság sosem az, mert még kezelési illeték, ilyen százalék, olyan százalék, összeghatártól függés rájön, amik talán ki vannak ugyan ragasztva a pénzváltó ablakára, de ki áll neki azokat böngészni és főleg hasonlítgatni?”

  Elmesz egy helyre, ahol sok valto van egymashoz kozel (mint pl. Blaha vagy Moricz, ahogy Kiszamolo is irta), es mindegyiktol megkerded, hogy egesz pontosan X ft-ert mennyi valutat kapsz cserebe.

 • Kártékony
  :

  Én meg éppen az ellenkezőjét erősítem meg. A Citinél alapból több devizanemben vezethetsz számlát, és ahogy már előttem más is írta, mindösszesen annyi dolgod van, hogy az utazás előtt átállítod a kártyádat a megfelelő számlára.

  Nálam ez a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy Kanadába utazás előtt egyszerűen átállítom a kártyát CAD-ban vezetett számlámra, és teljesen nyugodtan használom a kártyám akár 1.5 CAD-os KV kifizetésére is. Centre pontosan annyit vonnak le, amennyit fizettem.

 • hahaha
  Aki Horvátországba megy, az figyeljen a következőkre:
  Pénzt váltani szinte mindenhol lehet. Buszpályaudvar, sarki váltó, bicikli kölcsönző, újságos pavilon és hasonló kis semmi helyek.
  DE!
  A váltó határozza meg, hogy felszámol-e konverziós költséget. Ez jellemzően 0 vagy 3%, de ez nem aranyszabály. Lehetne 2 is.
  Természetesen az árfolyamok sem egyeznek meg. Ahol magas a konverziós költség, ott jobbnak tűnik az árfolyam. Csakhogy, ha levonod a 3%-ot, akkor gyakran jobban jársz, ha olyan helyen váltasz, ahol ugyan első ránézésre szar az árfolyam, de 0% váltási költség van.

  Ha esetleg valakinek osztrák Bawag-os bankkártyája van, az gondolja meg mikor használja.
  Friss példa: 136 kunás (18,50 €) bolti vásárlás mellé felszámoltak 1,23 €-t. Ez csaknem 7% plusz költség. A banki konverzió kb megegyezett a legjobb (rovinji) váltók árfolyamával. Szóval kisebb tételt inkább KP-val érdemes fizetni.

 • Dörnyei József
  Ha nem EUR országba megy az ember, akkor az mindenképpen drága mutatvány. Pénzt váltani én mindig lusta vagyok. Kb. 1%-t spórol vele az ember.
  A legcélszerűbb ATM-ből felvenni helyi pénzt akkora tételben, ami még elfogy.
  Bankkártyát csak ésszel szabad használni. Pl. a hotelben mindenképpen. Ismert autókölcsönző ok.
  Ezután országtól függően lehet használni kártyát benzinkúton, de pl. Szerbiában és Makedóniában csak ismert nevű kúton és csak akkor, ha előtte rákérdeztünk, hogy elfogadják-e a kártyánkat és működik a leolvasó.
  Távolabb én nem használnék kártyát. Görögország a kártyahasználat vége számomra kelet felé.
  Van olyan ismerősöm, akinek van holiday kártyája, amire naponta utalgat a neten pénzt és annyit lehet lelopni róla, nem többet. Ez egy működő megoldás.
 • L70

  Van a Citinél egy db sima hitelkártyám, semmi több, max ami minimálisan kell hozzá, van talán egy hitelkártya számla is. Nem hiszem, hogy én dönthetném el, hogy ennek a devizanemét, mondjuk 10 napra átírhatnám csak úgy EUR-ra.

  citibank.hu/gcb/arfolyamok/cbluemaster.html

  USD alapján a Citi deviza eladási árfolyamon megy minden.

 • Oregh
  Ádám! Szerintem Prágába inkább KP érdemes, és itthonról vidd a CZK-t. Az ottani váltók igen magas konverziós költséget számolnak fel. Kiírva nagyon jó az árfolyam, csak a ráta nincs benne. Az utcai kolbászosnál és néhány kisebb helyen nem feltétlenül tudsz kártyával fizetni. Ha jól emlékszem villamosjegyet is csak kp-ért ad az automata.
 • Benőke
  Külföldre utazásnál KP -t is vinni kell. Hányszor előfordult hogy sem visa sem MC kártyát nem fogadta el, és ott álltam volna. Egyébként ha valaki bízik a kártyájában ami PayPass -os az ne tegye. Sok bank nem ad semmi féle korlátot a fizetésekre szóval a napi vásárlási limitet simán lekaristolják róla pin kód nélkül. Időben észrevenni? Nyilván nem lehet minden esetben, és turbó mód tiltani is kell, és akkor se kp se kártya… Nyilván nem egy helyen tartjuk a kártyákat és a KP -t.
 • Bandi
  VISA-s erste jokerrel vásároltam már többször külföldön, több földrészen. Az árfolyamom eddig mindig stimmelt az itt elérhetővel: visaeurope.com/making-payments/exchange-rates
  0% volt a conversion fee.
 • Garbo

  “Ezután országtól függően lehet használni kártyát benzinkúton, de pl. Szerbiában és Makedóniában csak ismert nevű kúton”

  MaKedóniában ha lettek volna benzinkutak, akkor Alexandrosz nem Bukefalosz hátán megy el majd’ Indiáig, hanem valami sokkal több lóerős járművet választ, az tuti 😉

  Megerősítem az előttem szólókat a Citi kapcsán: devizaszámla, kártya hozzárendel, és nincsenek eldugott költségek. Készpénz azért legyen, sosem lehet tudni, hogy alakul, de korántsem a teljes összeg. Ha pedig hirtelen kell, az Citinél van olyan is, hogy havi egyszer ingyen vehetsz ki automatából pénzt a világ bármely pontján, nincs tranzakciós adó, semmi.

 • Danee
  “ezen is nyerhetünk akár 1-1,5% körüli összeget is”
  Vagy épp bukhatunk ugyanannyit.
 • Teddy
  Ha külföldön kártyával vásárolunk akkor mi a szabály? Bankunknak középárfolyamon kell számolni, vagy vételi árfolyamon (euróra gondolok)?
  Németországban számomra meglepő volt, hogy hyper- szupermarketokban elég szűk körű a kártyaelfogadás. Jobb a vásárlás előbb tájékozódni, mert sok helyen a bolt bejáratára sem teszik ki azokat a kártya logókat, amit elfogadnak – nem úgy, mint nálunk. Aldi, Lidl, Netto – Maestro jó (nekem most ez van). Edeka – Visa. Rewe – Master Card (ez volt régen) és még néhány kártya, Maestro nem. Metro – szinte minden.
 • rozoga
  Unicreditnél, ha van HUF, EUR, USD számlád, a kártyádhoz egyszerre mindegyiket hozzárendelheted. Bárhol fizetsz, automatikusan a terhelés devizanemében vonódik le az összeg (MC kártya esetén). Ha nem ezekben a devizákban fizetsz, a terhelendő számla sorrendet magad állapíthatod meg. Előre, nem utólag. Pl utazok USA-ba Párizson keresztül, akkor a franciaországi költést EUR számlára, USA költést USD számlára terheli.
 • rozoga
  A Ferihegyen vett valamit pedig a HUF számlára.
 • Stanlee
  A nemeteknel kicsit maceras a kartyas fizetes, mivel naluk van egy sajat kartyarendszer, az EC, es ezt a fajta elektronikus debit kartyat (Visa electron es Maestro nemet megfeleloje) tobbnyire csak a sajat bankjaik adjak ki. Mivel nagyon alacsony jutalekkal mukodik es a legtobb embernek ez a fajta kartya jar automatikusan a bankszamlahoz, ez is terjedt el. Persze onmagaban nem Maestro vagy Electron kompatibilis.

  Altalanosan elmondhato, hogy minnel kisebb telepulesen vagy kis kereskedonel vagy alacsony marginnal dolgozo boltrol van szo, szinte csak az EC-t vagy a cash-t fogadjak el. A nagy uzletlancok kozul az Aldi EC es Maestro elfogado hely, a Rewe mindenfele dombornyomottat elfogad, Real szintugy. Benzinkutak is elfogadjak a VISA es MC kartyakat. Szallasnal nem ennyire egyertelmu. Erintesmentes fizetes sincs nagyon, van helyette GeldKarte, amit en imadok hasznalni 🙂

 • Stanlee
  A nemet kartyahelyzethez meg valami: a legtobb esetben a tomegkozlekedesben a jegyautomatak EC/GeldKarte es cash komboval mukodnek. A VISA es MC elfogadas olyan helyeken van, ahol a kulfoldiek eloszor megerkeznek, mondjuk nalunk MUC-on a terminalokon a helyi tomegkozlekedesi vallalat elfogad MC-t es Visat, ugyanigy München Hbf-en is, de mar nalunk a vasutallomason (ca. 10 km-re a reptertol) ezeket a kartyakat nem eszi meg az automata, szoval se helyi tomegkozlekedesre, se vasutra nem lehet jegyet venni csak cash-ert vagy a fent nevezett specialis nemet kartyakkal. A tapasztalat az, hogy ca. 20-30 euro/fo cash-t erdemes maganal tartania az embernek, mert azzal egesz jol elkaristol, ha a magyar kartyat nem fogadnak el.
 • Nagy Pál
  Friss információ az Erste Maestro kártyáról.
  Máltán használtam június 17-24 között, nagyon sok helyen. Megnéztem a bankszámlámat és 319-327 Ft-on számolta az eurót. Ez nem középárfolyam, hanem az eladáshoz közeli.
 • Tibor
  Oroszoknal en is ATM-bol szoktam felvenni kozvetlenul, de azert viszek nemi eurot is vesztartaleknak.
 • Gyula

  Hat, igen Nemetorszag mar csak ilyen. Sajnos itt az EC uralja a piacot, es szepen meg is ragadtak a jo 20 evvel ezelotti szinvonalon. Egy banki utalas pl meg mindig napokig tart.
  Az okokat Stanlee szepen leirta.
  Viszont cserebe itt tenyleg olcso a bankolas. A legtobb bankszamla tenyleg ingyenes, ha jon ra eleg bevetel. (Nekem HvB van, valami havi 1500 EUR felett ingyenes. alatta 5.90 EUR)
  En mar 3 eve itt elek, de meg mindig rakerdezek, hogy elfogadnak-e hitelkartyat.
  Es az esetek nagy reszeben nem.
  Altalanossagban elmondhato, hogy hitelkartyaval olyan helyen tudsz fizetni, ahol van elo ember, es ala tudod irni a blokkot. Automataknal emiatt a Hitelkartya nem jatszik.
  En pl. kertem hozza PIN kodot. Ki is kuldtek 5 EUR-ert, aztan ennek ellenere SEM tudom sehol hasznalni, ahol nincs ember a kozelben 🙂

 • Gyula

  AZ EC kartyakkal 80 EUR-ig lehet egyszerusitetten vasarolni automatakban. Pl. igy fizettem ki a repteri parkolast MUC-on. Talan PIN kod sem kellett hozza…
  Viszont az EC kartyam teljesen jol mukodik vilagszerte is. Probaltam Magyarorszagon, UK- ban, Dubajban, Norvegiaban es Japanban is. Sehol nem volt vele kulonosebb gond (Jo, mondjuk Japanban azert nem sikerult minden sarkon hasznalni).
  Nekem a strategiam a debit plusz Credit kartya kombo. Valamelyiket Biztosan elfogadjak.
  Ha nem ott, helyben, akkor keresek egy automataat, es veszek ki kp.-t. De ez igazan ritkan szokott csak elofordulni.
 • Gigi Radits
  Legjobb pénzváltó Budapesten: hanifachange.hu a Parlament mellett. Nagyobb összegnél picit jobb árfolyamot adnak, Eurónként 0,50 Ft-t szoktak.
 • Zsoca
  Talán annyira nem offtopic, hiszen külföldön nyaraló vette fel a videót egy ATM buherálásról:
  hvg.hu/gazdasag/20160628_Video_Igy_vedekezhetunk_a_bankautomatas_csalok_ellen
 • Kiszamolo
  Gigi, én voltam nála ismerősön keresztül és marha rossz árat adott, pedig több ezer dollárt váltottam. Soha nem fogok még egyszer elmenni hozzá.
 • jurta

  “mi van ha pl a kartyamat benyeli egy automata”

  Ilyen még létezik?!

  Nekem még Ecuadorban is csak letiltódott a kártya a három téves PIN-próbálkozás után (amit aztán a hazai bank telefonon kérésre feloldott). Fizikailag sem volt alkalmas arra, hogy a kártyát megtartsa.

  Tudom, hogy régen Magyarországon volt ilyen, hogy x nap után mehettél érte a bankba, de szerintem pont a sok utazó ébresztette rá őket, hogy a kártyát visszatartani, miközben már az összes elfogadó rendszer valós időben működik, aránytalan korlátozás.

  Érdekelne a pontos válasz…

 • jurta
  Kicsit megharagudtam a MasterCardra, mikor a korábbi hasonló témájú cikk hatására mindkét kártyatársaság honlapján megnéztem a devizaárfolyam-ellenőrzőt, és a Visánál az aktuális árfolyam is megtalálható, míg a MC-nál csak a múltbeliek.

  Egy drágább repülőjegynél, ahol a légitársaság hajlandó többféle devizában is számlázni, nagyon nem lenne mindegy, ELŐRE tudhatom-e, melyikkel (az eladóval vagy a kártyatársasággal) kedvezőbb átváltatnom az összeget.

 • Katona
  Hallott már valaki a Papaya kártyáról? Állítólag ez egy elektronikus pénztárca. Van egy számla része, ahonnan a kártyára tehetsz pénz.
 • andrew-andrew

  Nem pont ilyen sztori, de benyelni benyelte az ATM a kártyát.
  Egy ismerőssel történt (4-5 éve), vett fel pénzt majd a kártya ott maradt a nyílásban (KH), mikor kilépett a következő ember utána szólt, de mire vissza ért az ATM-hez a kártyát benyelte.
  Megvárta a KH nyitást és kérte vissza, de ott azt mondták, sajnos ilyenkor automatikusan megsemmisíti a kártyát a gép (?). Valami 5-6000-be került a csere.
 • bubiv

  Kb . 6-7 éves történet feleségemmel (akkor még barátnő) utaztunk, nyaralás terén azt találtuk ki, hogy bejárjuk Szlovéniát. Még fiatalok voltunk, kevés pénzzel, sok kalandvággyal. Az volt a stratégia, hogy amíg az én számlámon van pénzt azt költjük, amikor leürült, akkortól az övét. Elvégre én vagyok a férfiember. 🙂 Az én kártyámat kinulláztuk, a pénzt elköltöttük az övével megtankoltuk a kocsit, és a kút mellett lévő automatából akartunk pénzt kivenni, ami megette a kártyát. Hétvége, 0 EUR, és nem volt annyi benzin a kocsiban, hogy visszaérjünk Mo.-ra. A megoldás az lett, hogy anyós utalt pénzt az én számlámra, és amíg megérkezett a pénz, kb. 20000 Ft ot ami kp.-m volt azt váltottuk át iszonyatosan rossz érfolyamon Olaszo.-ban. Kalandnak jó volt, de tanulságnak is, hogy a kártyát néha megeszi a gép.

 • jurta

  “a kút mellett lévő automatából akartunk pénzt kivenni, ami megette a kártyát.”
  “tanulságnak is, hogy a kártyát néha megeszi a gép.”

  Eléggé tudni kellene a történethez, hogy miért tette. Ott felejtett kártya behúzása, hogy a visszaéléseket megelőzze (mint esetében), hibás PIN próbálkozások vagy a gép hibás működése? Enélkül ez csak ijesztgetés. 😉

 • Teddy
  és
  Köszönöm a kiegészítést, részletes tájékoztatást, nagyon hasznos információkat, tippeket adtatok mindketten.
 • Peter
  En jo ideje Revolut kartyat hasznalok, de en Londonban elek. Amikor hazamegyek csak azzal a kartyaval fizetek es az a Transferwise arfolyammal valt, ami jelenleg a legjobb… nem tudom Magyarorszagiaknak kivalthato-e de aki sokat utazik annak mindenkepp megeri.. £500ig a kp felvetel is ingyenes es legjobb arfolyamon kapod az ATMbol csak arra kell figyelni, h ne fogadd el az ATM arfolyamat… van Mondo kartya is, de az jelenleg meg csak UKn belul kerheto, hasznalni viszont barhol lehet, hasonloan jo arfolyammal “valt”
 • Fairy
  Én többnyire a bankkártyát javaslom – hitelkártyám nincs, de a debit card többnyire jól működik.
  – Ami nagyobb összeg, fizesd ki előre az interneten (repjegy, szálloda)
  – Vegyél fel pénzt egy automatából (nézd meg, hol van esetleg olcsó/ingyenes lehetőséged, pl. a CIB csoportnak van). Fog kelleni, ciki, mikor nem tudsz fagyit venni a gyereknek, vagy fizetni az ebédért.
  – Nagyobb dolgokat, jobb helyeken (supermarket, utazási iroda, stb) fizesd kártyával

  Miért? Egyszerű: utazás előtt nehéz megbecsülni a költségeket. Vagy túl sokat váltasz, és fizetheted a költségeket duplán, vagy keveset, akkor meg a helyi árakon leszel kénytelen váltani, ami horror lehet, mert nincs helyismereted.

  Bankkártya vagy legyen több is a családnál, vagy legalább jegyezd fel a pin-kódot (kódolva, papíron, esetleg fényképen), mert nagyon ciki, ha elfelejted a nagy stresszben. Tapasztalat.

 • Fairy
  Ha nálunk gyakori valutát (EUR, USD, GBP) használ a célország, akkor jó a magyar pénzváltás. A nem gyakori valutákat nem kapsz mindenütt, és a váltás is brutális lesz. Ilyenkor vagy egy közös váltópénzt használsz (USD többnyire), vagy hagyod a fenébe, és felveszed a pénzt egy automatából, ugyanott leszel.
  A lényeg, hogy nézz utána, kérdezz utána, legyen infód a bankkártya letiltásról, újragyártásról, és legyen tartalékod – én azt mondanám, ha nincs legalább az utazás költségének a fele elérhető tartalékban nálad, akkor inkább válassz valami olcsóbbat, mert nagyon megszívhatod.
  A költségeket rendszeresen alulbecsüljük, és ez természetes. Van egy kínai mondás: “Otthon spórolsz, az úton költesz.” Ha élvezni akarod a nyaralást, akkor ne akard feltétlenül annyiból kihozni, mintha otthon lennél. Számolj ezzel előre, ha nem akarsz idegbajt kapni, és fáradtabban hazatérni, mint előtte.
 • Fairy
  Jah, még egy tapasztalat: a reptereken meglepetések várnak. A leglehúzósabb pénzváltóval valamelyik német reptéren találkoztam – 20% -ot simán lenyúltak HUF-EUR viszonylatban. Minden egyéb is hasonlóan drága tud lenni, de itt is vannak fokozatok. Pl. a kaja Hong Kong Airport-on “csak” a városi duplája, míg Dubai-ban úgy ötszörös a szorzó. De persze enni nem árt – inkább spórolj 30000-et fejenként a repülőjegyen, és költs többet 6000-el a kaján, mint fordítva.
  Megint csak – ne akarj *mindenen* spórolni. Nem fog menni.