Hogy néz ki az elefánt?

Mindenki ismeri a tanmesét, miszerint körbeállták a vakok az elefántot, hogy megtudják, hogy is néz ki. Mivel mindenki csak egy apró részletét érte el az elefántnak, akinek a füle jutott, meg volt győződve, hogy az elefánt olyan, mint egy lapulevél, akinek a farka, annak az elefánt egy kötélnek tűnt, akinek a lába, az oszlopnak vélte és így tovább.

Így vagyunk ezzel mindnyájan, a minket körbevevő mikrokörnyezet visszajelzéseiből vonjuk le a tanulságot, hogyan áll például a gazdaság jelenleg. Pedig az egy kis szelete a teljes gazdaságnak és lehet teljesen fals is, ha a saját vagy környezetünk helyzetét vetítjük ki az egész gazdaságra. Lehet, hogy az egész piac sokkal jobban vagy rosszabbul áll, mint azt mi feltételezzük a saját tapasztalatainkból kiindulva.

Az egyik építési vállalkozó nem érez semmit, még mindig rengetegen hívják dolgozni. A másik azt mondja, teljesen megszűnt az érdeklődés, főleg a komolyabb munkák iránt, maximum a hőszigetelés érdekli az embereket.

A helyi ingatlanosok arról panaszkodnak, hogy csak akkor csörög a telefonjuk, ha valaki el akar adni egy hatalmas szigeteletlen hodályt, a vevők teljesen eltűntek. A budapesti ingatlanosok, akik kisebb lakásokkal foglalkoznak, nem házakkal, mint az itteniek, azt mondják, hogy csökkent ugyan valamennyire az érdeklődés, de azért még megy a bolt, a kisebb lakásokat még veszik, főleg a befektetők.

Egy autókereskedő szerint teljesen beleálltak a betonba, senki nem akar autót venni, miközben a statisztikák szerint csak 7%-kal csökkent az eladás idén a tavalyi adatokhoz képest, így nem tudom, hogy a statisztika csalóka vagy csak neki nincs szerencséje.

A boltosok szerint egyre többen meggondolják, hogy mire költsenek és észrevehető, hogy az emberek az olcsóbb termékeket keresik mindenből.

Informatikai cégnél létszámstop van két hónapja, pedig előtte még hálóval vadászták az embereket és a munkaerőhiányra panaszkodtak.

Te hogyan éled meg ezt mostanában? Mit érzékelsz a munkádban, a szakterületeden vagy amire rálátásod van, mennyire spórolnak az emberek, mennyire van kevesebb vagy éppen több munka, észrevehető-e bármilyen komolyabb változás?

Érdekel, ha nálatok még nőtt is bevétel, ha csökkent vagy ha nem változott, az is. Lehetsz fodrász, kereskedő, HR-es, alkalmazott vagy vezető, kis vagy nagyvállalkozó, élhetsz itthon vagy külföldön. Szerinted hogy néz ki ez az elefánt jelenleg?

Share

402 hozzászólás

 • Építőipari
  Szellemi vonalon melózva elég vegyes a kép az eddigi pörgés helyett (Nyugat-MO)… Érzésre mindenkinél van/lesz visszaesés, de teljesen változó a mérték, ahány cég, annyi jövőkép kb., a skála pedig széles (“földbe beleálló” vállalkozástól a “van is lesz is elég munkám” vállalkozásig bezárólag).
  Ugyanakkor a kivitelezési árak komoly csökkenését nem tartom valószínűnek: a leendő átalányadósok (volt KATA-sok) munkadíjai kb +30% alsó hangon, az anyagárak az energiakitettség miatt szállnak egy darabig még (amíg van “még megfizethető” energia a gyártáshoz).
  Ha a piac ezt nem nagyon akarja/tudja kifizetni, onnét pedig megint vonzó lesz Ausztria: 400-al szorozni az Euro-s fizut teljesen más érzés, mint pl.: 340-el, ráadásul mintha kint is lenne némi béremelés. Olcsóbb ez a világ szerintem nem nagyon lesz, az átrendeződés lehetősége viszont benne van.
 • Possessed
  Amerikai multi (pénzügyi szolgáltató), továbbra is hálóval kergetik az embereket bármilyen pozícióra, interntől vice presidentig. Pár hete kétszeresére emelték a referral bónuszt, aki hoz embert, szép pénzt kap.

  Még próbaidős vagyok, nemrég váltottam, esetemben nyilván nincs szó évközi emelésről (ez minden évben februárban esedékes), de tudtommal másnál sem.

 • Pileska
  A cikk alatt meggint dominál a bevallottan multis, illetve IT-s réteg. A magyar elit egy része :)))). Gondolom ti rinyáltatok pár hete a kifűthetetlen hodályaitok, és a 200 kWh feletti tobzódó villany fogyasztásaitok miatt.

  Mi lenne, ha okoskodás helyett utánanéznél? Ott a régi cikk, gyűjtsd ki a nickeket és vesd össze a most kommentelőkkel.

  Annyira fárasztó már ez az okoskodás és elmondani századjára, hogy a rezsis cikkeket teljesen mások kommentelték.

 • Mindig más néven kommentelek
  Egyedülálló szoftverfejlesztőként szeretnék kiköltözni Svájcba most, ismerősömet követve. Egyelőre nem túl sok sikerrel megy az álláskeresés, német nyelvtudás nélkül. Magyarországról amúgy ugyanúgy folyamatosak a LinkedIn megkeresések, nem érzek változást. Egy kis svájci látogatást leszámítva tavasszal, idén viszont nem tervezek küldöldi nyaralást. Igyekszem óvatos lenni, ne legyen gond az se, ha nagy válság jönne. Kaptam egy rendes emelést visszamenőlegesen is mostanában, így nem panaszkodhatom.
  Érdekes viszont olvasni hírekben, hogy milyen sok nevesebb tech cég van, akik az elmúlt időszakban 10-20%-os workforce leépítést csinálnak, illetve hiring freezelnek Amerikában és Nyugat-Európában. Ebből sokat nem érezni itthon.
  Kiköltözési vágy mögött nem létszükséglet van, hanem hogy nagyobb biztonságban érezzem magam, miközben sok új dolgot megtanulhatnék.
 • Mindig más néven kommentelek
  Téged hol vadásznak nyugatra? 🙂 Nyugati cégtől én is kapok megkereséseket, de sokkal ritkábban, és sokszor remote pozícióra inkább. Pár kivétel van csak, de az általam kinézett országból egyelőre semmi.
 • Nyomd a gazt!
  Szoftverfejlesztokent vagyok telko iparban. Nalunk munka teruleten nincs valtozas, embereket keresnek mint eddig is. Iden sovanyra sikeredett a fizuemeles es sokan fel is szolaltak a ceg arfolyamnyeresege miatt, de azon kivul hogy a kritikusabb embereknek adtak kulon emelest, nem tortent semmi.
  A rezsicsokkentescsokkentes miatt latom hogy kornyezetemben igencsak matekoznak, hogy ne szalljon el a csaladi koltsegvetes, meg azt is hogy mar elgondolkoztak azon hogy a gyarba sori melora nem kocsival fognak bejarni hanem gyalog vagy biciklivel (8perc). Ez utobbi mar korabban is eszukbe juthatott volna.
  Az arakat latom hogy emelkednek es bosszankodok is rajtuk de egyelore nem okoz gondot nekem. Megtakaritas van, havi kiadasok most nagyot csokkentek nekem (elotorlesztes, alberletbol sajat lakasba stb). Keszulok a valsagra, igyekszem bcd terveket csinalni es egy esetleges kulfoldet elokesziteni.
 • Hörcsi
  igen, ez megy.Hasonló pozikért simán adnak +30%-kal többet más cégek. Ez úgy tűnik egy szomorú körforgás, amit el kell fogadni többségben a multiknál: rendes emelést cégváltássál lehet elérni. Bár, ahogy látom fent, azért vannak pozitív kivételek, ahol próbálják kompenzálni a munkavállalókat.
  Bocsi, hogy itt írom ki magamból az elfojtott agressziómat, de amikor beszéltem az amerikai menedzserrel, aki ül bent a kib.szott 4 emeletes villájában és elkezd panaszkodni, hogy sajna nincs pénz, meg itt is milyen rossz, az elképesztően irritáló (főleg, hogy közben megy az amcsi fake smile, de látod, hogy egy balkáni senkinek tart) De cserébe mi is a legminimálisabbra vesszük az effortot, megy a pályázás munkaidő alatt, és elég hamar találunk is másikat 🙂 Aztán amikor elment a csapat 70%, majd kapkodva veszik fel az újakat, akiknek kifizetik azt, aminek mi is örültünk volna:)Idióták:)
 • Nev
  Autoipar, kutatas-fejlesztes. Munkaerohiany, cegek egymasra licitalnak (nem csak fizetesben, de juttatasokban, kedvezmenyekben is). Bar nem hozzank tartozik, de a business update alapjan eladasi szamok meg a csokkentett celokat sem teljesitik felvezeto/chip hiany miatt. Brutal hosszu varolista az autokra.
 • Szak1
  Olasz-francia határ: foglalható szálláshelyek nemzeti ünnep körül (hosszú hétvége) teljesen elfogytak, éttermekben asztalt találni művészet, szeptemberig roskadásig tele a repülőtér, repjegy-árak az egekben. Ezek mondjuk poszt-Covid tünetek, mindenki most pótolja az elmaradt két nyarat, de válság nincs. A hitelek törlesztője duplázódott 0.8%-ról 1.6%-ra, úgyhogy most mindenki 10% önrésszel teljesen nevetséges árú lakásokba fektet. Lehet, nekik lesz igazuk.
 • Káröröm nélkül
  Kíváncsi vagyok milyen lesz az ébredés a tipikusan 20as éveiben járó Z-gen (?) tagjainak, amikor beüt a válság, és el kell menni 40+ órás akár kemény fizikai munkára is, meg összeköltözni a haverokkal, családdal, csakhogy legyen tető az ember feje felett és ne haljanak éhen.

  Kicsit unalmas már a sok világmegváltó szabadbölcsész fejtegetés arról, hogy a kacsalábon forgó palotának és a kaviáros baguettenek alanyi jogon kéne járnia. Felnőtt egy generáció a soha nem látott hosszú konjunktúra alatt, akiknek fogalmuk sincs róla, hogyan működik a világ.

 • viszlat magyarorszag
  En koltozom kulfoldre(amerika *.*),megelegeltem az itteni folyamatos negativ pronyo hangulatot a sok birkat akik mindenhez tapsolnak es halvany lila fingjuk sincs,hogy a realber mi a tok………….ahogy a kozbiztonsagot,az egeszsegugyet meg pl barmilyen ugyintezest a sok agyhalott kormanyablakost stb. Kataskent persze velem is jol kiszurtak,de mar nem is erdekel,leszarom es ennek a rablo bandanak tobbet nem fizetek 1ft adot se,majd termelek inkabb egy kiszamithato helyen,ahol nem lopjak el 1-1ben….eddig 4ismerosom ment el es egyik se kalandvagybol,egyszeruen itt mar annyira rossz lett minden,hogy gyomorgorccsel kell lenni mert sose tudod mi jon es kozbe meg a propaganda hazugsagait is hallgatni kell mindenhol,en ezt mar nem akarom tovabb se elturni,se elszenvedni !
 • Torta69
  Gondolom a fórum vagyonos olvasói közül senkit nem érint… azért leírom.

  BKV-nál buszozok. A covid idején sokan voltunk, ami mostanra teljesen átfordult.
  A hazai sofőrök közt is rengeteg külföld rajongó volt, ezért idénre kevesen lettünk. Nem várható javulás hamar, nem látszik az utánpótlás.
  BP környékén napi szinten 50-100 buszvezető hiányzik! Volán, Arriva, BKV együtt értve.
  Szóval munkám van és lesz bőven, szabadnapom kevesebb :/

  Amit minőségileg érdemes eltölteni, ezért a többlet pénzt szigorúan a hobbimra fordítom! 🙂
  Valaki azt mondta: “az elköltött pénznek van értéke”
  Főleg ilyen infláció mellett.

 • Zoé
  Szépségiparban dolgozom, fel vagyok készülve, hogy az emberek ezeket a szolgáltatásokat fogják legelőször elhagyni, ha gond lesz. Jelenleg azt tapasztalom, hogy mindenki panaszkodik, de ugyanúgy vásárol, nyaral, költi a pénzt, a forgalmamban visszaesés nincs. Én folyamatosan képzem magam a szakmámban és igyekszem a minőséget emelni, de a Kata, a rezsi és az anyagok/eszközök megnövekedett költségeit teljes mértékben nem tudom már beépíteni az áraimba. Túl nagyot nem merek emelni, pedig minimum 40%-ot kellene, de 20%-nál megállok. Gyártom a B verziókat arra az esetre, ha beüt a krach, de a háború és a kormány kiszámíthatatlan lépései miatt bizonytalannak érzem a jövő tervezését. A hírek olvasása sem tesz jót, a folyamatos pánikkeltés és a hatásvadász cikkek csak tovább növelik a bizonytalanságomat.
 • Titan
  Úgy látom nagyon sok IT-s van, ami kicsit félre viszi az elefántot:)
 • Okoska2
  Gyógypedagógus, állami intézmény,Bp.
  30ból nyáron felmondtak nálunk 3an, helyükre nem jelentkezik senki.
  A kerületi óvodákban/iskolákban mindenhonnan hianyzik 2-3, van ahol több pedagógus (tanító, napközis, óvónő), a csoportokat/osztályokat összevonják.
  A fizetésemelésünknek még az ígéretét is elvitte a … cica.
  A KATA megszüntetése után keresem a lehetőséget legális másodállásra, nem könnyű. Férj helyzete változatlan, ő alkalmazott jogász.
  Távhősök vagyunk, rezsi téma ide MÉG nem gyűrűzött be. Aldiba járunk, eddig is saját márkás termékeket vettünk, durván drágult minden, kevesebbet veszünk.
  Sajnos a megtakarítás lesz kevesebb az áremelések miatt. Meg ha majd ki kell segíteni a Kádárkockában gázzal fűtő nagyszülőket.
  Van vészforgatókönyv, eladjuk az egyik autót, nincs rajta hitel, most kelendő is. Majd jobban összehangoljuk a családi közlekedést, kényelmetlenebb lesz, de kibírható.
 • TPéter
  Villanyszerelő vagyok német munkaerő-kölcsönzőnél. Sajnos nem látok rá egyik cég helyzetére se igazán csak benyomásaim vannak, meg a személyes helyzetem. Az előző cégtől másfél hónapja küldtek el én voltam az utolsó kölcsönzött munkaerő a többiek 1-2 héttel előbb elkerültek onnan, de azárt a fönökök új Taycan-ját és Aston M.-ját még látták. Ők akkumulátorok telepítésével foglalkoztak, épületek számára. Most egy vidéki kisebb cégnél vagyok. Itt most öt kölcsönzött ember van. Amikor jöttem azt mondta a főnök sokáig leszek itt mert sok munka van. Én múlt hónap elején kaptam fizetés emelést ami kb. az inflációval megegyező volt. A szállást teljesen a cég fizeti, így a rezsi emelkedése nem érint csak az üzemanyag-ár.
 • Én is akarok kommentelni...

  Pedig vannak folyamatosan!
  Én télen vettem végrehajtói árverésen egy garázst (bő 5 millióért, azóta már 7 felett van az ára), tavasz végén egy építési telket (licit megnyerve, de még nem került a nevemre), most is van egy másik telekre futó licitem, az egy hónapon belül jár le (ide építkezni szeretnék, csak még megvárom, hadd eszkalálódjon ez a válság).
  Kacérkodtam egy családi házzal is nemrég, édesapámat átköltöztetendő a mostani panelből, sokkal közelebb hozzám, de nem akarja otthagyni a lakóközösséget, így azt elengedtem, pedig nagyon jó áron lett volna.
 • TPéter
  Ja, és tavaly még 500 euró járt annak aki új kollégát hoz és az 6 hónapig marad a cégnél (2 hónap után 200). Év elején már 1000 eurót hallottam. Nem tudom áll-e még, de gyanítom igen. (Német nyelvtudás és saját gépjármű szükséges.)
 • Fabatka
  Európai székhelyű, de globális cég, ipari gépek, alkatrészek előállítása, szervizelése (gyakorlatilag bármely szektornak).
  A nemrég zárt pénzügyi év teljesítménye átlagos, vannak piacok, amik kilátásai kifejezetten romlottak 2-5 éves szerződések tekintetében.
  Csak a kritikus munkakörökben van jelentősebb fizetésemelés tervben, egyébként bőven infláció alatti. Évközi kompenzálás nincs. Általánosságban létszámstop van termelésnél és támogatásnál is.
  Mindennapi élet a környezetemből: Magyarország – a rezsi sok háztartásban lényegesen meg fog nőni, ez sok fejfájást okoz. 1-2 gyerekes családok sem akarnak 18 fokot télen, de kompenzáció nélkül az átlag keret erre elég (legalábbis a mostani becslésük szerint). Az árak az egekben, nehéz kigazdálkodni, főleg, ha egészségesen akar enni az ember (gyümölcs, hal, zöldség, stb). Néhányan spórolnak, néhányan nem – lesz majd jobb is alapon.
 • Waggins
  IT-s álláskeresés, 2019 vs most:
  Külföldre, európán belül próbálkoztam mindkét alkalommal. 2019 második felében nehezen ment, kevés interjút kaptam és az egy ajánlat ami összejött visszalépés lett volna anyagilag így inkább feladtam. Covid miatt amúgy sem lett volna jó döntés kimenni, mivel nem határzárok miatt nem látogathattam volna itthoni rokonokat évekig úgyhogy szerencsém volt, hogy inkább Magyarországon belül váltottam.
  Ezzel szemben idén június közepén kezdtem el újra keresni, július végére 3 ajánlatot gyűjtöttem be, amiből egyet el is fogadtam – anyagiakat tekintve egy hónap végén legalább dupla annyi lesz a fennmaradó összeg még a drágább megélhetés mellett is.

  Minkét alkalommal inkább senior pozíciókat pályáztam meg, mivel volt elég tapasztalatom és (sajnos) nem történt jelentősebb szakmai fejlődés sem az elmúlt 3 év alatt ami növelte volna a piaci értékemet

 • Masszőr
  Pesten belvárosban dolgozok masszőrként, mint egyéni vállalkozó, egyedül.

  Tavaly nyáron, és idén nyáron is emeltem, kb. 10-10%-ot. Sok vendégem van szerencsére, elégedett vagyok. Bár nálam számít hogy a legtöbb kollégámmal ellentétben beszélek angolul, így sok külföldi vendégem is van. Van aki itt él, van aki filmforgatás, van aki sportesemény miatt van itt, meg sok a turista is.

  Boltokban azt látom, hogy egyre több idős vesz nagyon rossz minőségű ételeket, keresik mi a legolcsóbb. Mindig is spórolós voltam, de most kicsit jobban visszavágtunk mi is, például ritkábban rendelünk ételt.

  Ami talán a legérdekesebb, hogy menyasszonyommal Amszterdamot tervezzük 1-2 éven belül, és azóta egyre több magyartól hallom hogy Hollandia a cél. Brexit óta ez az új “Anglia”. Ahogy egy kommentelő már írta, ránk is igaz: nem az anyagiak miatt, hanem a társadalom, a hangulat miatt költöznénk főleg.

 • EAT
  Biztos velem van a baj (legalább részben), de nem értem az IT-s bérezést. 20-30%-os emelés, mert infláció van? Vagy ennyivel nő a teljesítményetek, hozzáadott értéketek is évente? Oké, hogy multis környezet, és ránézésre belefér, de a magas IT-költséget is végül az átlagember fizeti meg (pl. bankol/telefonál/netezik… drágán). Meg ezek a bérnövekmények erősen húzzák felfelé az országos átlagot. Piacon Mari néni meg azt hallja M1-en, hogy már 500e az átlagbér, nőtt 10-12-15%-ot/év, így bátran adja drágábban a paprikáját, hisz van itt mindenkinek lóvéja…
  Nem bántás, tényleg nem értem. Írhattam volna államtitkárokat is 😀
 • Orvos
  Háziorvos 20 ezres városban.
  Nyitva vagyunk és voltunk, a betegek nem utálnak, elérnek, de a szokásos (2019 előtti) nyári forgalom 1,5-2-szerese van most javarészt az elmaradt gondozások miatt.
  A háziorvosok 99% vállalkozások fix állami díjjal. Értsd az állam fix díjat fizet, így minimális mozgástér van, nulla árazási erő mellett.
  A jövő évi béremelési pénzt valószínűleg buktuk, a nővéri béremelési program leállt.
  A munkaerő megtartására valahogy ki kell gazdálkodni legalább nekik emelést, hogy ne álljanak fel, mert akkor vége.
  Télre 2,5 mft feletti rendelői fűtési költséget kalkuláltunk (hosszútávú átlag kb 350e), az épülethez nem nyúlhatunk, mert az önkormányzaté. Max kikapcsolhatjuk a fűtést.
  Árazási erő híján kezd kétségbeesett lenni a hangulat, max a saját , törvényben alulról limitált fizetésünk terhére tudnánk fűteni…
  …ami többek szerint teljesen oké 🙂
 • LSV
  “napraforgó ára összecsuklott” Akkor meg kell várnom míg ide a végekre is legyűrűzik, mert itt azt mondják, hogy silány a termés, és nem is lesz napraforgó. Tavasszal még 250Ft volt 1kg, most 400Ft…

  Gyártástámogatás, OEM és automotive beszállító. Azt látom hogy a gyárakban országszerte ukránok dolgoznak (még a legnyugatibb városban is, és nem a háború miatt), tolmácsokkal, és -az ottani mérnökök elmondása alapján- vállalhatatlan minőségben és hozzáállással. Új projektek csepegnek, rengeteg gyártásmódosítás van alapanyag hiány miatt. Az árak átlag 30%-ot emelkedtek.

 • bjozef
  Gépgyártás, főleg építőipari irányultsággal.
  Amikor az acélárak kilőttek mindenki visszafogta az új rendeléseket, többséggel le lehetett nyeletni a folyamatban lévő gyártások alapanyag áremelkedését, de új rendeléseket nem adtak ki. Most hogy kvázi megy lefele, valami kezdődik, de trükkös a dolog mert a korábban legyártott adagokat még el akarnák passzolni magasabb áron, eléggé észnél kel lenni. A megrendelőknél fokozott az óvatosság, nem igen látni annyira előre ahogy megszokott volt fél-3/4 évre. Ők még egyébként szívnak hiánycuccokkal, nem tudják sok esetben készre szerelni a portékájukat ez szinte minden héten lecsapódik nálunk ilyen-olyan tili-toliban a határidőkben. A bérek helyzete itt tragikus, olvasom, hogy IT/magas szellemi szektorba milyen ostobán kezelik, na akkor képzeljétek el ezt fizikai oldalon, pedig óriási hiányszakmákról beszélünk, de nem értik a munkaadók…
 • untermensch4
  Autóipari beszállító. A hirdetések alapján minden pozícióra keresnek embert, a fizetések alapján csak a fluktuáló mennyiséget találják (“van pulzusa”). A helyi vezetőségnek a központ felé bemutatott belső statisztikai bűvészmutatványa kezd fáradni (ha az input-output látható akkor hiába van a kettő között egy szép prezentáció) de sztem bíznak benne hogy a nagy fejzivatar előtt beköszönt a munkaerő-túlkínálat és akkor sikerül kevés, egyre kevesebb EUR-ból kifizetett emberrel egyre több munkát elvégeztetni.
 • tumpara
  Tanuljunk már meg írni: százalék, százalékKAL, vagyis 10%-kal. 10-zel és nem 10-el. Ez egy elit fórum (gondolom :)).

  Na hogy érdemi hozzászólás is legyen, a közelünkben lévő cukrászda 2 hétre szabadságra ment. Augusztus közepén. Nem emlékszem, hogy ez az elmúlt években is így volt-e vagy sem, de most feltűnt, hogy az 500 Ft fölötti gombócokért már nincs tolongás. Korábban az utca feléig állt a sor, nem hittem el, hogy van ennyi ember, aki képes kivárni a tűző napon. Amúgy nagy és minőségi adagot adtak mindig is, de úgy látszik, ez az ár már sokaknak sok.

 • D
  Svájci cég magyar irodája: nagy büszkén belengettek egy 2,5 százalékos emelést, plusz café pénz emelés év végéig. Előtte már volt pár százalék emelés és szokásos éves bónusz. Egyrészt jó, hogy emeltek egy picit, de ilyen infláció mellett lényegében validálták, hogy akkor dolgozzunk kevesebb pénzért innentől kezdve. Nem tudok mit mondani, én lépek jövőre, csak nem tudom, hogy ugyanazért a pozícióért tudok-e majd kérni mondjuk 40-50 ezerrel többet.
 • Tamás
  Kutató, történész. A közalkalmazotti státuszunkat 2021 elején elvették, “cserébe” kaptunk egy akkor jelentősebbnek minősíthető béremelést, a korábbi évre visszamenőleg is, ezt mára gyakorlatilag teljesen felzabálta az infláció. A munkabéren kívül semmi egyéb juttatást nem kaptunk és kapunk. Korábban egy ideig mellékállásban katáztam is (nyilván nem azért, mert unatkoztam volna), ezt most már nem fogom tudni megtenni. Fizetésemelésről semmi hír, remény sincs rá.
  Eddig is igyekeztem csak a szükséges dolgokra kiadni a pénzt, nagyon már nem tudok min spórolni. Sajnos a legalább közepesen egészséges élelmiszerre is egyre rosszabb érzéssel adom ki a pénzt, miközben ez lenne az egyik sarokpontja az egészség megőrzésének. Annyi pénzt az évek alatt raktam félre, hogy ha elveszíteném az állásomat, hónapokig meg tudnék élni szűkösen. Egyébként pedig egyre gyakrabban vesz erőt rajtam a depresszió.
 • hobbi magántanár
  Ha nem hagytam volna amúgy is abba kapacitáshiány miatt a tanítási mellékesemet, akkor ősztől valószínűleg felhagynék a tanítással a KATA szigorítás miatt.
 • Csillag V
  Építőipari munkás leginkább lakosságnak. Idén tele a naptár. Gépészeti anyag árak az egekben. Munkadíjat folyamatosan emeljük még fizetik.
 • Bumburnyak
  Informatikuskent mar egy eve attertem KATA-rol a sima KFT formara. Meg jobban is jovok ki. Es euroban jon a fizu, de meg igy is szivom a fogam amikor egy kozepes vagy jo vendegloben 6500 Ft egy foetel vagy 4500 Ft egy cezarsalata. Termeszetesen ezekre meg 12% szervizdij is jon am! Szoval nalam nincs valsag csak minden egyre dragabb igy fizetesem meg 400-on atvaltva is gyengul. Tehat gyorsabb a dragulas mint a Forint romlasa. Na.
 • vedini
  Amerikai multi, befektetesi bank, sztem mar par kollega irt itt elottem, beremeles gyengus, persze amcsik tudnak a rola, hivatkozva naluk is van inflacio, orulnek a usd/huf valtozasnak, lehuzkodtak a sok nyitott pozit, ami eddig nem volt betervezve az mar nem is lesz, azert igy is munkaerohiany van de keszulnek recessziora, cegauto se lesz, kiszamithatatlan mennyiert jon meg, marad a penzbeli juttatas
  Ismerettsegi korbe odafigyel mindenki a mindennapjaira, nyilvan az elore tervezett nyaralasok nem maradtak, maradnak el.
  Szulok nyugdijasok, azokat a nyugdijasokat feltem ahol a fiatalok nem tudjak tamogatni oket
 • MTZ
  Kelet-Magyarország. Boltok tömve vásárlókkal, kirándulnak, nyaralnak, autóznak. Szóval van még a zsebben költeni való. Mi családunk érdekeltsége: mezőgazdaság, állattenyésztés. Ez tragédia. Sok ismerős számolja/számolta föl az állatállományát. A műtrágya árától, az alacsony felvásárlási áron át, az aszályig sok a gond. Plusz, kicsit sem férünk bele az áramfogyasztással a keretbe. / Itatáshoz, etetéshez, fejéshez: áram, áram, áram./ De mit fogunk enni jövőre így? Húst, tojást nem sokat.
 • Mikróvállalkozás, IT szolgáltatás
  Nálunk a munkabér a medián és a KSH átlagbér között van, a pénz másik felét számlázzuk. (Mellékállású katás EV). A katázásnak vége, a rezsinövekedés a telephely jellege okán minket is sújt, ársapkával már csak az üzembetartóival futó autókba tudnánk alkotmányosan tankolni, de megéri-e és akarjuk-e? Kellene árat emelni, de fog-e sikerülni hasonló cipőben járó ügyfeleknél? Felvétel nincs, a leépítés, felmondás a műkődést veszélyezteti. Arra tippelek, hogy mikróvállalkozások fognak nagyot bukni. Más. telkós, távközlési mérnök barátom, 10 éves tapasztalattal, négy hónapja nem talál megfelelő állást. Van kínálata, de vagy szakmai, vagy brutális anyagi visszalépéssel.
 • hNp88
  Vidéki villamossági bolti eladóként: a lakossági felújítások csúsznak, elmaradoznak. Ipari területen nem látok lassulást, igaz én inkább a lakossági/kivitelezői kapcsolattartást csinálom a bolton belül.

  Másodállásban villanyszerelő vállalkozás: kb. jövő februárra tudok új időpontokat kiadni :)) asszem ezzel mindent elmondtam

 • Mar
  Bankszektor, pénzügy. Már nem jelentkeznek magyarok, pedig szívesebben vesznek fel azokat. Az indiai csak 1-2 évig marad, utána megy nyugatra. Idén váltottam, 30%kal magasabb a fizum itt, mint az előző helyen. Sajnos a régebbieknek nem kompenzálnak év közben. Pénzügyesként látom a viharfelhőket, de én sem húztam beljebb az övet.
 • M
  Német autós multi, jelenleg munka van bőven, beszállítók akadoznak kicsit. 5% inflációs kompenzációt kaptunk.
 • Béla
  Egy elég speciális ágazat, de szerintem alapvető. Víz és csatorna szolgáltatás. A rezsicsökkentésnek „hála”, mára a cég már mind emberállományban, mind műszakilag teljesen leamortizálódott, van ahol már 30-50% a vezetékek vesztesége (nem az aszály és növekvő lakosság miatt van vízhiány!!), már csak néhány régi, zömmel nyugdíjas ember viszi a hátán a céget. Természetesen a cég már többször is csődbe ment, ilyenkor a hivatalos bejelentésre (hogy adott dátumtól, nem tudja a cég tovább biztosítani a vízszolgáltatást) némi alamizsna juttatásával pár hónapig tovább éltetik a céget, egyébként bármilyen jelzés a cég katasztrofális helyzetéről teljesen süket fülekre talál, viszont most már látszik, hogy a többszörösére nőtt áramszámla miatt ez a modell a közeljövőben már teljesen fenntarthatatlanná válik, megoldás vagy egyáltalán valamilyen ötlet vagy javaslat egyelőre nincs.
 • Még egy minisztériumi
  Rendőrségnél csúcsszervnél dolgozunk hivatásosként.
  Idén kaptunk a 6 havi jutattatást (fegyverpénzt). Ezen kívül szeptemberben lesz egy egységes általános fizetésemelés.
  Mindenhol rendőrhiány van, általános elvándorlást látok, frissen végzett rendőrök tömegével szerelnek le és mennek a civil szférába, mivel ott többet tudnak keresni. Az átlegéletkor emelkedik, a fiatalok már nem tekintenek hivatásként a rendőri munkára. Sokan másodállásban KATA-s vállalkozást is folytattak, így dönteniük kell, hogy a vállalkozást választják-e inkább.
 • Developer
  Többen irjátok, hogy lasszóval kell keresni az embert IT területre, ~4év tapasztalattal mennyit ajánlanak most a cégek akinek van rálátása/infója? Nálunk 10+ embert akarnak felvenni (amerikai multi), nemtudom változott e valami az utóbbi pár hétben.
 • Ügyvéd
  Ügyvédi iroda, cégekkel felvásárlásokkal foglalkozom. A kavosz hitel kifutásáig ment minden dübörögve. A hitelkamatok elszállását óta piaci tranzakció nincs, befektetés minimális, a meglévő ügyekkel vagyunk elfoglalva. Szinte semmi új projekt – ezek mennének végbe fel év múlva. Ellenben olyan ügyfél aki hitelez most a felmondás ok és behajtási jön gondolkozik, sok helyen döcögősen megy a havi fizetés. Lehet hogy meg pár hónapig ez nem fog érződni, de szerintem ősz végére ez látszani fog. A vállalati hitelezés a beruházásoknál földbe állt.
 • AndrewLion
  Szerintem azzal, hogy az elöregedő lakosságból mennek kifele sokan, míg a születési ráta jó ideje csökken, mostanánan értünk el oda, hogy a munkanélküliségi ráta már akkor is csökkenni fog, ha új munkahelyek nem születnek. Pedig azzal, hogy folyamatosan és elég kiszámítható módon értéktelenítette el a forintot a kormány, egy viszonylag jó befektetés lettünk a külföldiek szemében, így sokat nőtt a munkahelyek száma.
  Már nagy projektekre is külföldről hoznak teljes építőipari csapatokat, amit a külföldi megrendelők építenek, mert itthon nincs aki lemenne vidékre. Nem lehet rávenni a dolgozókat, hogy heteljenek valahol messzebb.
  Mindenki próbálja valahogy a bizonytalan piaci környezetet lereagálni a szerződéseiben. Kilóméterdíj, és energiadíj, euró változási felár, stb. De projektek azok vannak.
  Külföldi pénzből, külföldiek építenek, hogy a végén majd feltöltsék magyar munkásokkal a gyárat.
 • Nagyvallalkozo
  Idenre tele vagyunk munkaval es megrendelessel. 2 eve vasarolt anyagokkal dolgozunk. Jovo evre se anyag se megrendeles. Ha igy marad senkit nem fogok tudni megtartani. 2 millios nm2 arert meg mar nem epitunk mert nincs aki megvegye. Nem jon ki a matek. Vagy van aki fizet egy 1,5 szobas ujepitesuert (nem duanapart es felkapott hely) 2m/nm2 arat?
 • Gunnerwatter
  Ezt igen kevesen látják jelenleg, hogy jövőre nem azért nem fognak húst venni mert drága, hanem azért, mert nem lesz. Irdatlan nagy a baj, de a médiában ez nem fontos…
  Aki teheti tartson csirkéket. Panelban mondjuk érdekes lesz…
 • Janos82
  40%al keresek többet mint 1 éve. Nem váltottam, amúgy én is IT:)

  : gyengült a Ft az euróhoz képest, így vannak cégek, akik többet tudnak fizetni. És van aki hajlandó is. Érdemes nekik dolgozni, mert nem tudni, hogy meddig marad ez a helyzet.

 • Laca
  Külső kályhás üvegszalas dezsafürdőket gyártunk, nem éreztem visszaesést. Covid óta mégjobban szeretik az emberek, hogy a kertjükben van egy saját wellness.
 • Valszàm
  Autóipar tier1, körülöttünk sok cég kompenzációt ad az infláció miatt, nálunk semmi. Mérnökök mondanak fel sorban, az impotens vezetés meg csak néz. Hivatalos nyelv lassan az ukrán lesz, 20km-re Au-tól..szellemi utánpótlás nincs, legalábbis annyiért, amit a vezetés adna…itt maradtak küzdünk, mint vettmalac’ a jégen.
 • Matyas
  Én egy befektetési banknál dolgozom kögazdászként. A fizetésem az idén 37,5% al emelték. Volt egy próbálkozásom hogy elmegyek, de inkább feléjük ajánlottak a cégemnél. Az inflációt lehet érezni, főleg az átlagkosaram emelkedett majd 30% ot. Szerencsére nekünk a rezsi nem fog emelkedni, mert passzív házban lakunk. Eddig is egy gyertyával kifutottuk. De a szomszédok nagyban készülnek, kályhát meg egyéb alternatívát vesznek. Adunk ki ingatlant is, annak is elég szépen emelkedett eddig a bérleti díja. Az is elég jól szigetelt, tehát nem félek h a bérlő nem tudja kifizeti a rezsit. Én optimista vagyok reméljük lesz jobb is.
 • FA
  Pénzügyi szolgáltató szektor, Bp. Hasonló az előttem szólókhoz, nem találunk embert, bővülne is a cég. A nyelv és szakmai elvárások sem magasak.