Mondj nemet a váltásra

2016-08-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egyre több helyen fordul elő, hogy bankkártyás használatnál akár üzletben, akár ATM-nél megkérdezik, hogy milyen pénznemben terheljék meg a kártyádat: forintban, vagy a helyi pénznemben, mondjuk euróban.

Ilyenkor sokak szeme felcsillan, hogy hát persze, hogy forintban. Azt gondolod, megúszod a váltási költséget.

Aha.

Általában éppen hogy ekkor húznak le, de nagyon. Az eurót majd valami nagyon hasbaakasztós árfolyamon, akár 350-360 forintért fogják neked váltani.

Egyszer vettem fel itthon forintot egy külföldi dolláros kártyával. Az ismert magyar nagybank automatája előzékenyen nekem is feltette ezt a kérdést, átváltsa-e ő a dolláromat forintra, vagy inkább hagyom a külföldi bankra.

280 Ft-os árfolyamnál adott volna érte talán 240 vagy 250 forintot. A külföldi bank meg felszámolta a szokásos 1,5%-ot a váltásért.

(Ahol “korrektek”, kiírják az árfolyamot is. Csak vajon hány ember tudja kapásból, hogy 1 HUF=0,002949 euró az most jó árfolyam-e? Nem az, ha az általad megszokott 339 Ft-os kiírásban látnád, egyből rájönnél.)

Tehát röviden, jegyezd meg: SOHA ne engedd, hogy valaki pénzt váltson neked, se vásárlásnál, se pénzfelvételnél, mindig válaszd azt, hogy az eredeti pénznemben terheljék be a kártyádat, majd a kártyatársaság, vagy a bankod átváltja 1,5-2%-ért a külföldi költésedet. (Ja igen, a Paypalnak se engedd, hogy ő váltsa a pénzt, az is lehúz vagy 5%-kal.)

Arra is figyelj, hogy gyakran a pénztáros már eleve igent mondott a váltásra, mielőtt neked átadja a PIN-padot.

Ha euróért vásároltál, de forintösszeget látsz a bankkártya-terminálon, akkor add vissza a kezitcsókolomnak és mondd, hogy törölje a tranzakciót és kezdjétek elölről az egészet, amíg euró nem lesz a kijelzőn.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram