Mondj nemet a váltásra

Egyre több helyen fordul elő, hogy bankkártyás használatnál akár üzletben, akár ATM-nél megkérdezik, hogy milyen pénznemben terheljék meg a kártyádat: forintban, vagy a helyi pénznemben, mondjuk euróban.

Ilyenkor sokak szeme felcsillan, hogy hát persze, hogy forintban. Azt gondolod, megúszod a váltási költséget.

Aha.

Általában éppen hogy ekkor húznak le, de nagyon. Az eurót majd valami nagyon hasbaakasztós árfolyamon, akár 350-360 forintért fogják neked váltani.

Egyszer vettem fel itthon forintot egy külföldi dolláros kártyával. Az ismert magyar nagybank automatája előzékenyen nekem is feltette ezt a kérdést, átváltsa-e ő a dolláromat forintra, vagy inkább hagyom a külföldi bankra.

280 Ft-os árfolyamnál adott volna érte talán 240 vagy 250 forintot. A külföldi bank meg felszámolta a szokásos 1,5%-ot a váltásért.

(Ahol “korrektek”, kiírják az árfolyamot is. Csak vajon hány ember tudja kapásból, hogy 1 HUF=0,002949 euró az most jó árfolyam-e? Nem az, ha az általad megszokott 339 Ft-os kiírásban látnád, egyből rájönnél.)

Tehát röviden, jegyezd meg: SOHA ne engedd, hogy valaki pénzt váltson neked, se vásárlásnál, se pénzfelvételnél, mindig válaszd azt, hogy az eredeti pénznemben terheljék be a kártyádat, majd a kártyatársaság, vagy a bankod átváltja 1,5-2%-ért a külföldi költésedet. (Ja igen, a Paypalnak se engedd, hogy ő váltsa a pénzt, az is lehúz vagy 5%-kal.)

Arra is figyelj, hogy gyakran a pénztáros már eleve igent mondott a váltásra, mielőtt neked átadja a PIN-padot.

Ha euróért vásároltál, de forintösszeget látsz a bankkártya-terminálon, akkor add vissza a kezitcsókolomnak és mondd, hogy törölje a tranzakciót és kezdjétek elölről az egészet, amíg euró nem lesz a kijelzőn.

Share

41 hozzászólás

 • ProZsolt
  Kivéve ha rossz banknál vagy (pl. CIB) ahhol a bank húz le legalább 5%-kal, ott érdemes összehasonlítani, de akkor is többnyire jobban jársz a bankkal
 • g viktor
  paypalnak hogy nem engedhetem hogy ő váltson???
  ha magyar számlám van arra jó szar árfolyamon váltja át nkem a USD,EUR-t ha azt kapok…
  mit tudok ez ellen tennI?
 • csla
  Igaz ez az internetes vásárlásra is, pl. az amazon.com-on is jobban jár az ember, ha az eredeti pénznemben fizet.
 • Stanlee
  Par honapja a legtobb helyen amikor a nemet kartyammal fizetek Mo-n mar a POS terminal alapbol felajanlja, hogy valt nekem eurora. Sose szabad elfogadni, terheljek csak szepen HUF-ban a szamlam, kozeparfolyamon valt a bankom, jobban jarok vele. Amugy a kasszanal is csak neznek, mert regebben nem kerdezett semmit a terminal, csak fizetni kellett…
 • Topfly
  Engem sajnos egyszer átvertek, mert nagyon sürgősen kellett 400 euró és életemben először láttam ilyen felajánlást. Ilyenkor az ember általában mindenre igent mond, hogy gyorsabban megkapja a pénzét és a körülötte lévő gyanús alakok esetleg ne rabolják ki. Nem gondoltam, hogy maga a bank fog kirabolni 🙁 Naivan bíztam a szlovák OTP-ben, amely lehúzott kb. 30 euróval egy pénzfelvételért 🙁
 • Nűnű
  Én a másik oldalon dolgozom, motel-recepciós vagyok, és a vendégek szoktak kártyával fizetni.
  Forintban ütöm be a terminálba, de időnként felajánlja a gép, hogy forintban, vagy más pénznemben vonja le.
  A vendég akkor jár jól, ha maradok a Forintnál?
 • Kiszamolo
  Topfly,

  Ahol “korrektek”, kiírják az árfolyamot is. Csak vajon hány ember tudja kapásból, hogy 1 HUF=0,002949 euró az most jó árfolyam-e? Nem az, ha az általad megszokott 339 Ft-os kiírásban látnád, egyből rájönnél.

 • Happy
  Külföldi éttermekben valamiért jellemzően kérdezés nélkül a rosszabbat (vagyis a forintot) választják, ezért érdemes előre szòlni a pincérnek, hogy az euròs összeget üsse be a terminálon.

  Ez nem tudom miért van, hiszen ezzel a kereskedő nem jár jobban csak a bank

 • Kiszamolo
  nünü, igen.
 • Orbán János
  román CEC-kártyáról veszek fel nyugdíjat Bp-n OTP automatából; nem ajánl terhelést lejben, hanem csak forintban, vagy €-ban. what do?
 • Topfly
  Sajnos a válság és a nullás kamatok rákényszerítették a legtöbb bankot, hogy pofátlanul lehúzzák egyéb módon az ügyfelet 🙁 Megérteném, ha “csak” 1-2%-al próbálnának átverni, de 7,5%-os átverés nálam kiütötte a biztosítékot 🙁 A legjobban az fájt, hogy nem várt irányból jött az átverés 🙁
 • Topfly
  Forintot kell választani! Az átverést a bankautomatát üzemeltető bank követi el és ő valószínűleg nem tud közvetlenül lejben elszámolni ezért EUR árfolyamot ajánl.
 • Topfly
  Sajnos, ha jól emlékszem pont ez a 0,002949 formátumban adta az árfolyamot és csak ösztönösen nyomtam az igent, hogy kérem a pénzt és ne szórakozzon árfolyamokkal 🙁
 • Janos82
  En itt Nemetorszagban vettem fel eurot a Citis euroszamlamrol. Mivel az ATM kijelzoje nem volt teljesen olvashato, ezert veletlenul arra kattintottam, hogy valtsa at forintra…. Jol megszivtam, ok az euromat forintra valtottak valami “jo” arfolyamon, majd a CITI vissza eurora… draga kpfelvetel volt.
 • N.
  PayPal-nél ki lehet még választani, hogy kérjük-e az ő váltásukat, vagy a bankra hagyjuk? Két hete vásároltam utoljára eBay-en, és akkor sehogy nem sikerült megtalálnom ezt a lehetőséget, de nem jártam rosszul, az eladó pénznemében terheltek.
 • adhie
  Igen, figyeljétek meg, hogy mindenhol direkt van úgy kiírva (neten is meg mindenhol) hogy 0,002949, nehogy egyből tudd, hogy miről beszélsz.

  Paypal-ról régebben hallottam, hogy durván vált, de eddig nem találtam meg hogy hogy lehet beállítani, hogy ő váltson vagy a bank (nem is fizettem vele amúgy évek óta). Szóval hol van ez a beállítás? Édesapám viszont sokat használja, és lecsekkolnám, hogy neki hogy van beállítva! Köszi!

 • ztoldy
  PayPal-nál ezen a linken lehet a váltás típusát beállítani: paypal.com/us/cgi-bin/webscr?cmd=_profile-merchant-pull-funding

  Alap esetben a minden kártyára a PayPal konvertálás van beállítva.

 • N.
  @ztoldy: Köszi, ezt kerestem a fizetési oldalon is, ahol régen ott volt, de most nem akadtam rá. Valószínűleg a korábbi fizetések miatt, nálam ez eleve a jó beállításon volt. Gondolom, szándékosan rejti el a PayPal, hogy ne legyen szem előtt az utolsó pillanatban, amikor még változtatnánk rajta.

  Ha jól látom, ha a linket nem tudjuk, akkor magát ezt a lehetőséget sem igazán egyszerű megtalálni (Profile -> Payments -> Preapproved payments -> Set Available Funding Sources -> Conversion Options)

 • ztoldy
  Ezen az új kinézeten nagyon elrejtették, nekem nem is igazán tetszik ez a modern kinézet. A link nekem is egy régi fórumról volt meg, mert most nem találtam volna meg sehogy sem.
 • Oscee
  Vicces, hogy barátnőmnek eurós számlája van, de az hagyján, hogy Olaszországban megkérdezik, hogy euró vagy forint, de Lengyelországban azt kérdezik, hogy zloty vagy forint 🙂 De gondolom így van jól: a terminál nem látja, hogy milyen számla van a kártya mögött, csak a kibocsájtás helyét (ami magyar Unicredit).
 • Bindi
  Dynamic Currency Conversion néven fut ez a ficsőr a bankoknál. A legjobb a bankfurti reptéren volt, mikor 8%-os eltéréssel a középárfolyamtól vehettem fel fontot illetve dodót.
 • Sanyi
  A Paypal 8%-al vált, csak úgy megjegyzem.

  Ép most levelezgetük velük ez ügyben.

  Régen volt választási lehetőség hogy ők, vagy a bankom váltson, de most már ezt nem látom. De ők most is azt írták válaszban, hogy ott kéne lennie minden fizetési oldalon…

  I understand that our exchange rate does not suit you. However, you can always select your card’s exchange rate.
  This way you will be able to pay for your purchases in USD using your card’s exchange rate and your transactions in EUR will not be double converted.

  Here are the steps to have your transaction converted by your card:

  Click ‘Other Conversion Options’ on the ‘Review Your Payment’ page.
  Choose ‘Bill me in the currency listed on the seller’s invoice.’ Select this option to ensure that your credit card is charged in the currency you want.

 • Sanyi
  … folytatás

  When you choose this option, you won’t know which foreign exchange rate has been applied to the transaction until you receive your card statement. Your card issuer will determine the foreign exchange rate to apply to the transaction. You will not be informed of the foreign exchange rate or any additional foreign exchange fees until you receive your card statement.

  Szóval én ilyen gombot soha nem látok mostanában… (régebben tényleg volt) Ti láttátok már?

 • Konkav
  ha pl. ebay-en nem mented el a paypal adataidat, akkor minden fizetésnél elvisz egy (paypal) login ablakra. ott bejelentkezés után lesz két pötty, és ott tudod választani. viszont: nekem pár hete kezdte el az csinálni, hogy ha nem kértem a konverziót, akkor kiírta, hogy a bankkártyám nem engedélyezi azt a tranzakciót. most ez ügyben levelezek velük, mert ha nem jelentkezem be, csak simán megadom a bankkártya adatait, akkor semmi gond nincs vele.
 • studkell
  Sanyi: Százalék. Százalékkal. 8%-kal. Bocs, csak zavar, hogy terjed ez a hülyeség.
 • Jalos
  Amazon-n is a forrás ország szerinti összegben kell kérni a terhelést (.com: USD, .co.uk: font, .de: EUR), mert náluk is durva az eltérés.

  Jalos

 • Handalamandala

  Itt németbe mindkét módon helyes.
 • Tamás
  Régen a Wizz és a Ryanair oldalán kellett figyelni nagyon, Ryanairn-él egyszer úgy eldugták hogy nem is vettem észre (invoice-on és a fizetés előtti összesítésen is a külföldi összeg volt, sehol nem irta mennyiért váltana). Megreklamáltam OTP-nél képernyőmentéssel, hogy azt kellett volna számlázni ami az utólagos invoice-on volt, elfogadták.
 • Tibor
  Ismeros a trukk… eloszor mikor belefutottam vegigolvastam, de maradtam az euronal (francia bankkartyat otthon hasznalva) mivel EUn belul nekem ingyenes a kpfelvet.
 • Bindi
  Egyebkent ott a Revolut kartya ami pont erre van, hogy barmilyen arfolyamon terhelik, mindig a kozeparfolyamon valtanak. A ceg a kartyas jutalekbol el
 • érdeklődő
  Sziasztok. Nem egészen világos hogy ha itthon, angol bankkártyáról veszek le pénzt, hogy járok jobban ha FT-ot vagy ha Fontot választom? OTP bankomat csak azt szokta kérdezni hogy miylen pénznemben szeretném ráterhelni, nem egsézen világos hogy akkor most melyik jelenti azt hogy a külföldi bank váltja , és melyik azt hogy az itthoni. Ha jól értelmezem az olvasottakat, akkor a Forintot érdemes választanom?
 • Bindi
  @érdeklődő
  Valaszt a magyar frankot. Jobban jarsz ha az angol szamlavezeto bankod valtja, mintha az OTP valtogat 4-5%-os marzzsal.
 • jurta
  “Ahol “korrektek”, kiírják az árfolyamot is.”

  És mire mész vele. Az összehasonlításhoz kapásból tudnod kéne a kártyát kibocsátó bankod pillanatnyi eladási árfolyamát is.

  Persze, megnézheted mobilneten, ha az adatroaming megfizethető ott… csak ha mögötted sorban állnak, közben van egy kis időzóna-különbség, ünnepnap, meg az általad is említett reciprok-nehezítés, akkor nem nehéz mondjuk a vételi és az eladási árfolyamot összekeverni.

 • A kulcslyuk szelleme
  Nagy nehezen sikerült az mostani PayPal felületen megtalálni, hogy lehet az átváltást beállítani. Szóval:
  – bejelentkezés után jobb felül a fogaskerékre kell kattintani (“Profile”)
  – a sötétkék sávon “Payments”
  – a “Manage upcoming payments” blokkban a “Preapproved payments”-re kattintani
  – a megjelenő táblázat fejlécén jobba “Set Available Funding Sources”
  – a PayPal-hoz kapcsolt kártya mellett megjelenő a Conversion Options link visz a megfelelő oldalra.

  Azt nem tudom, hogy lehet állítani akkor is, ha nincs kártya kapcsolva a PayPal-hez.

 • W.W.
  Paypalen ha mas currencyben fizetnél mint amilyen penzed ott van, erdemes vasarlas (pl ebay) elött belépni es atkonvertalni kézzel, centenként közelitgetve, hogy legyen olyan currencyd a vasarlaskor. Ha ezt az automatikára bizod akkor valami oknál fogva kicsit rosszabb áron váltanak. Pl. angol ebayrol rendelsz de forintod vagy dollarod van, akkor ez hasznos, minel nagyobb értékü a cucc, annál inkább.

  Példa (fontért van ebayen a dolog de dollárod van):

  Payment conversion (automata is így számol), az 1000 fontos dolognál ez 1361.06 USD lesz.

  Balance conversion: De ha előre szépen kézzel megcsinálod magadnak a kicsit eldugott helyen akkor máris 1340.12 USD-ből készül az az 1000 font.

  Nagyon régóta így működik, kicsit easter egg-szerű, vagy újabb lehúzás a kényelmesség oltárán.

 • Péter
  Nemrég vásároltam az amazon.com-on, fizetésnél felajánlotta, hogy fizethetek forintban is, majd ő szépen átváltja nekem… Megnéztem az aktuális árfolyam, 1 GBP = 360 HUF, utána kiszámoltam az Amazon mennyin váltott: 12 GBP = 402 HUF, így maradtam az eredeti pénznemben való fizetésnél, a bankom kb 2 Ft marzsot tesz rá, nem pedig több mint 10%-ot…
 • “Alap esetben a minden kártyára a PayPal konvertálás van beállítva.”

  Amikor belépek akkor a rajta lévő pénzt kiírja nekem dollárba (abba érkezett) és forintba is (ami az én pénznemem), ez az összeg, amit forintba kiír az a PayPal árfolyamával van számolva, tehát ha a bankártyámra utalnám, akkor pontosan annyit érkezne oda?

  “Azt nem tudom, hogy lehet állítani akkor is, ha nincs kártya kapcsolva a PayPal-hez.”

  Az hogy lehet hogy valakinek bankkártya nélkül legyen PayPal? Ezt nem értem, mire gondoltál?

 • A kulcslyuk szelleme
  “Az hogy lehet hogy valakinek bankkártya nélkül legyen PayPal?”

  Arra gondoltam, hogy nem kártyával, hanem a PayPal-re feltöltött egyenleggel fizet valaki. Vagy kártya nélkül azt sem lehet?
  Évek óta használom a PayPal-t, de kezdetektől közvetlenül a kártyát terhelem vele, így nem tudom, mit lehet kártya nélkül csinálni.

 • andatti
  kulcsjuk szelleme Én anno, amikor elkezdtem használni a paypalt, nekem sem volt bankkártyám… kivonultam a hazai bankszektorból. Szóval csináltam egy fiókot, és ott mutatta, hogy az Unicredit bankon keresztül tudom feltölteni a paypalom, kb. 3-5 munkanap, de akkor személyesen nekem kell a pénzt befizetnem. Néha ebay-eztem vele, no meg, annó kihasználtam a 20 filléres mobil percdíjat voip-on, amikor volt promóció, és azt is mindig paypal-ról töltöttem… Azóta már elfelejtettem, hogy mi volt a mailcímem, és a jelszóm is, így a paypal fiókom odalett… Igaz a városomból kivonult az Unicredit, így nem is tudnék közvetlen fizetni csak utazás árán… Nem sokat vesztettem, csak max. 1000 Ft-ot.
  A neteller jobban fáj, ott meg a google azonosítás elvesztése miatt nem jutok be a fiókomba, és a pin kódhoz se… fél év levelezés kuka, + a 12 rugóm… Azt Erste-nél lehet feltölteni…
 • Solo
  Ezt a tranzakcio tipust, h a kartya elfogado bank akar neked valtani, minden bank be fogja vezetni, ha meg nem tette, mert csak nyerni tudnak vele. Es tenyleg nagyon kell figyelni, mert vasarlasnal a boltnak is megeri, bank kereskedelmileg vonzova tudja tenni nekik is.

  Igy fordulhatott elo, hogy Malmo repteren kulon ra kellett szolnom, az eladora, hogy akkor kezdjuk ujra a tranzakciot, mert nem HUFban akarok fizetni, hanem a helyi penzben. A penztaros siman ranyomott helyettem, h az elfogado valtsa a penzem es ugy adta oda a terminalt a PIN kod beirashoz.

  Szoval mindenki figyeljen es ha kulfoldon, HUF osszeget lat meg a POS terminalon, akkor azonnal CANCEL!

 • Kari
  2015 ben még nem tapasztaltam ilyen váltásból eredő lehúzást külföldi utam során, de idén már belefutottam én is. Ausztriában egy kis falu Erste ATM-jéből vettem volna ki eurót és rákérdezett a váltásra. Gyanakodtam, hogy lehúzás lesz ebből, de mivel nem akkor még nem tudtam biztosan, hogy mi a “jó” válasz a kérdésre cancel-lel megúsztam. Átmentem a szemben lévő Rafi fiókhoz. Ott több kiadógép is volt. Az első egy komolyabb böszme nagy, az is váltani akart. Ott is gyorsan cancel, de a kicsi gép már nem cifrázta és kiadta a kért összeget. Megúsztam a lehúzást.