Olvasói kérdések

2013-08-29
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Mit jelent a unit linked biztosításnál az aktuális összeg és mi az a visszavásárlási összeg? Az első kétmillió, a másik csak 800 ezer forint.

A biztosítók évente küldenek egy egyenlegközlőt, ezen található a két adat. Ahogy itt már jól leírtam (kéretik tanulmányozni), az ügynöki jutalékra a biztosító kifizeti általában az első másfél év teljes díjfizetését. Ezt az összeget aztán behajtja a szerződő felen. Hogy ne kapjon sokkot szerencsétlen, évekre lebontva teszi ezt, az első két vagy három év befizetését évente egy megadott százalékkal (6-10%) újra és újra csökkenti, amíg a teljes másfél évet el nem vonja.

De mi van akkor, ha a szerencsétlen ügyfél ki akar idő előtt ugorni? Akkor nem engedjük, hanem amit apránként vonnánk el, azt egyszerre tesszük meg. A még megmaradt pénzből egyszerre elvonjuk azt, amit még el akarunk venni.

Ezt mutatja a visszavásárlási tábla. A hatodik évben például visszakapjuk az első két év befizetéséből még megmaradt pénzünk 65%-át.  (Figyeltél? A még megmaradt összeg 65%-át. Amikor tíz év után visszakapod 100%-ban a kezdeti egységeket, az már csak a maradék 100%-a, ami az eredeti összeg kb. 35%-a.)

Ezt mutatja a visszavásárlási összeg. Csak ezzel kell törődnöd, a másik, az aktuális összeg csak egy virtuális szám, mennyi lenne, ha nem apasztaná el évek alatt a biztosító az első két év befizetését. De el fogja, vagy apránként, vagy egyszerre, ha idő előtt kilépnél, úgyhogy azzal ne is törődj.

23 éves vagyok, az átlagosnál kicsit jobb keresettel és szeretnék egy olcsóbb lakást venni, de csak 200 ezer forint megtakarításom van. Van bank, ami ad így hitelt?

Sajnos igen. Ha be tudsz vonni másik ingatlant fedezetként és a fizetésed is elbírja a törlesztést, kaphatsz hitelt. De én nagyon határozottan lebeszélnélek róla. A megtakarításod még az ügyvédre és a közjegyzőre sem elég, nem hogy az esetleges felújításokra, berendezésre.

De ez csak a kisebbik baj. Semmi tartalékod nincs, ha elvesztenéd a munkádat, vagy akár csak beteg lennél. Szerintem túl nagy terhet vállalsz magadra teljesen feleslegesen. Inkább kezdj el komolyan gyűjteni és vedd meg azt a lakást 5-6 év múlva (főleg) készpénzért.

A férjem nagyon takarékos ember, ő az, aki beosztja a közös számlánkra érkező pénzt. Azonban semmi pénzt nem ad, hogy vehessek magamnak valamit, vagy akár neki ajándékot. A fiamnak több szabad pénze van a zsebpénzéből, mint nekem. Ez már kezdi a házasságunkat is tönkre tenni. Mit lehet csinálni?

Az első, hogy vele beszélje meg a problémáit. A második, hogy így nem lehet élni hosszú távon. Ez elfogadható átmeneti időre, ha hitelválság miatt ég a ház, de egyébként megöli az ember lelkét, ha nem enged meg magának egy kis lazítást az anyagi életben is. Mindenkinek kell zsebpénz, amit szabadon elkölthet, tíz-húsz ezer forint legalább. Ezt az angol találóan mad money-nak, vagy fun money-nak hívja. Ha ennyit sem bír el a spórolás mellett a családi költségvetés, az annak a legbiztosabb jele, hogy inkább a bevételi oldalt kellene rendbe tenni, mert egész egyszerűen túl keveset keresnek. Ha pedig nem erről van szó, akkor a férje összekeverte a takarékost a zsugorival. Ez pedig súlyos hiba.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram