Hogy néz ki az elefánt?

Mindenki ismeri a tanmesét, miszerint körbeállták a vakok az elefántot, hogy megtudják, hogy is néz ki. Mivel mindenki csak egy apró részletét érte el az elefántnak, akinek a füle jutott, meg volt győződve, hogy az elefánt olyan, mint egy lapulevél, akinek a farka, annak az elefánt egy kötélnek tűnt, akinek a lába, az oszlopnak vélte és így tovább.

Így vagyunk ezzel mindnyájan, a minket körbevevő mikrokörnyezet visszajelzéseiből vonjuk le a tanulságot, hogyan áll például a gazdaság jelenleg. Pedig az egy kis szelete a teljes gazdaságnak és lehet teljesen fals is, ha a saját vagy környezetünk helyzetét vetítjük ki az egész gazdaságra. Lehet, hogy az egész piac sokkal jobban vagy rosszabbul áll, mint azt mi feltételezzük a saját tapasztalatainkból kiindulva.

Az egyik építési vállalkozó nem érez semmit, még mindig rengetegen hívják dolgozni. A másik azt mondja, teljesen megszűnt az érdeklődés, főleg a komolyabb munkák iránt, maximum a hőszigetelés érdekli az embereket.

A helyi ingatlanosok arról panaszkodnak, hogy csak akkor csörög a telefonjuk, ha valaki el akar adni egy hatalmas szigeteletlen hodályt, a vevők teljesen eltűntek. A budapesti ingatlanosok, akik kisebb lakásokkal foglalkoznak, nem házakkal, mint az itteniek, azt mondják, hogy csökkent ugyan valamennyire az érdeklődés, de azért még megy a bolt, a kisebb lakásokat még veszik, főleg a befektetők.

Egy autókereskedő szerint teljesen beleálltak a betonba, senki nem akar autót venni, miközben a statisztikák szerint csak 7%-kal csökkent az eladás idén a tavalyi adatokhoz képest, így nem tudom, hogy a statisztika csalóka vagy csak neki nincs szerencséje.

A boltosok szerint egyre többen meggondolják, hogy mire költsenek és észrevehető, hogy az emberek az olcsóbb termékeket keresik mindenből.

Informatikai cégnél létszámstop van két hónapja, pedig előtte még hálóval vadászták az embereket és a munkaerőhiányra panaszkodtak.

Te hogyan éled meg ezt mostanában? Mit érzékelsz a munkádban, a szakterületeden vagy amire rálátásod van, mennyire spórolnak az emberek, mennyire van kevesebb vagy éppen több munka, észrevehető-e bármilyen komolyabb változás?

Érdekel, ha nálatok még nőtt is bevétel, ha csökkent vagy ha nem változott, az is. Lehetsz fodrász, kereskedő, HR-es, alkalmazott vagy vezető, kis vagy nagyvállalkozó, élhetsz itthon vagy külföldön. Szerinted hogy néz ki ez az elefánt jelenleg?

Share

402 hozzászólás

 • Csizkek
  “ Betriebsrat: “No-no-no, nem ugy van az, mi is szeretnenk atgondolni!””

  Jaja:) ezert (is) tart egy felveteli process akar 1 evet, de egy belsos atmozgas is siman 3-6-8 honapot. Sokszor pozikat csak akkor engednek kiirni ha belsoskent min 3-6-9 honapot hirdettek!:)
  Ez a fajta vedelem egy szintig ok, de utana kontraszelektal. A motivalt dolgozokat inkabb elkergeti, a szekbe kapaszkodokat meg tulzottam vedi.

 • pléhboj
  Ismét aktuális cikk íródott, a kommentek kiegyensúlyozottabbak, mint a “válság” cikk esetében. Van akit már most érint, van akit nem és kevésbé fog ősszel-télen is. Majd kiderül ki takarékoskodott, ki költekezett ész nélkül, kinek van komoly tartaléka, ki adósodott el idiótán, egyáltalán ki gondolkodott józanul és előrelátóan, hogy ahogy vannak felívelések, úgy vannak esések is a gazdaságban. Cola+popcorn jöhet ősszel !
 • móricka
  “Már régebben is gondolkodtam, hogy miért ennyire erős az IT jelenlét a blog közösségében?”

  Mert egyedül az IT szektorban keresnek annyit, ahol már érdemes komolyabban foglalkozni a pénzügyekkel, befektetésekkel, portfóliókkal, stb.
  Már a politikusoknál is jobban keresnek. Vagy jöjjön ide az Átlag Béla, hogy mit csináljon a bruttó 750 ezres minőségbiztosítási mérnök fizetésével? Vegyen belőle tejet meg kenyeret, a maradékból meg tud venni 10 évente egy autót, hogy továbbra is be tudjon járni vele dolgozni. Az ilyen fizetésekhez ennyi pénzügyi tanács kell, de nem jönnek ide, mert erre maguktól is rájönnek.
  Ahol a sok pénzzel kínjukban már azt sem tudják hogy mit csináljanak, az az IT szektorban van. Ezért vannak itt sokan, nem mellesleg egy pénzügyi blogon…

 • pléhboj
  -nak:
  Azért van itt ennyi “IT-szaki”, hogy lehessen nagyot mondani anyagi oldalról, kivándorlásról, “engem nem érint annyira az infláció”, “én simán kimegyek ötször ennyiért”, stb. átlagfeletti lózungokat, hiszen köztudottan az egyik legkiemelkedőbben megfizetett szakmáról van szó. Azt mégsem lehet írni, hogy a többség mondjuk pilóta, vagy repülésirányító, stb.

  Vkinek a userneve “IT-s férjet akarok”, felnevettem, gondolom ő is észrevette a furcsaságot ! :D:D:D

 • pléhboj
  @Káröröm nélkül:
  Hazaköltöznek anyuékhoz, ha egyáltalán valaha is eljöttek otthonról egy bérleménybe. Eddig jól megvoltak a tüntetéseken, alapjogokat már kívülről fújják, kötelezettségekről (még) nem tudnak, az inflációt hírből sem hallották, fesztiváloznak és életük legnagyobb projektjére várnak, mint a Messiásra, az a neve, hogy “ALAPJÖVEDELEM” !
 • Tudatos cégvezető
  Külföldi tulajdonú IT határterületi szolgáltatást nyújtó KKV-t vezetek, minden bevételünk EUR/USD.
  A munka mennyisége évek óta stabil és 2023 végéig is le van kötve, sajnos az óradíjunk is betonba van öntve már lassan egy évtizede.

  Az anyavállalat nem ül a nyakunkra, így a forint mélyrepülését visszaosztottuk a csapatnak. Így jött össze tavaly és idén is 10% körüli emelés mindenkinek, de elviszi az infláció, így idén még egyszer tervezünk emelni – ott már a mozgásterünk végére fogunk érni jelenlegi árfolyamok mellett.

  Nem aggódok, megpróbálunk nyitni új szolgáltatások felé.

  Személyes fronton jobbban odafigyelünk még az eddiginél is: amiből lehet, használtat veszünk, nincs külföldi utazás (mondjuk már 4 éve nincs :)), magunk főzünk, sütünk mindent. A ház pont amekkora szükséges, rezsiköltség így nem nő, hiába a nagy család. Jó lenne több tartalék, de felkészülten várom a szarvihart.

 • DLS
  Építész vagyok egy nagy (100+) magyar tervezőirodában, sok állami projekt, minden új projekt befagyasztva, létszámstop, hatékonyságnövelés címszóval munkaidőmonitorozás, nincs nyíltan kimondva de a érezhető feszültség, fizetésemelésről szó sincs, harc azért a kevés munkáért ami maradt. Sokan homeoffice-ban, irodai alapterület csökkentés folyamatban a rezsi miatt. Idén 10 éves lesz a cég, hát kíváncsi leszek szóbakerülnek-e a nehézségek a bulin, ha lesz egyáltalán…bizonytalan a jövő, és is inkább IT-felé kacsintgatok, tanulok programozni…
 • SpongyaBob
  Megkérdezhetem, hogy nézz ki a kamionos melód?

  Hétköznap, vagy csak hétvége?
  Belföld, külföld?
  Mész, amikor jelzed, hogy tudsz/szeretnél, vagy hogy van beosztva?

  Gondolkodom, hogy megcsinálom a jogsit a jövőre nézve (úgy tűnik hiány van/lesz sofőrből. Waberers már indiaiakat hoz), de egyelőre csak hétvégeznék, a főállásom nem hagynám ott
  Most költöztünk Sopron mellé, van itt egy rakat szállító cég és kamionos autós iskola is

  Látsz ebben realitás? Vagy lehet csak túl sok st22lacika viedót néztem mostanában 🙂

  Köszi

 • NGergő

  “Mi lehet az ok?”

  az hogy erre vagy(tok) kihegyezve, valójában szó sincs ilyen magas IT arányról
  emlékszem amikor a fizetéses táblázatot csináltam, ott is ugyanígy jöttek az IT-irigyek (tudom hogy te nem irigy vagy, hanem őszintén kíváncsi, de na, a többség), és a táblázat kihozta, hogy a háztartások 32%-ában van IT-s, az össz embereknek ez nyilván még kisebb %-a (docs.google.com/spreadsheets/d/17bgztvVoAlIjS_aroqESiaLUaqo2g2bEV4m-iBdtkVU/edit?usp=sharing )

  ezt add össze az általad leírtakkal (ITs ér rá kommentelni, stb), és nincs it semmi látnivaló

 • Propi

  lehet, hogy sokan költöznek haza, de ha az időjárást hozzák fel indokként, akkor az csak terelés. 10 éve élek Hollandiában. 10 éve még gyakrabban esett, de már akkor sem volt olyan időjárás, mint amit írtál. Mára ott tart Hollandia, hogy februárban (!) vízhiányról cikkeztek, most augusztusban pedig már vízkorlátozás van, folyók kiszáradva. Az elmúlt 4 hét alatt kb. 2 percig esett az eső, folyamatosan tűz a nap. A hőmérséklet májusban 24, júniusban 26, júliusban 28-30 fok körül volt. És ez nem egy csak idénre érvényes extrém helyzet, évek óta hasonló a szituáció.

 • kissbéla
  Elkezdtem olvasni a DaniDaniDani által belinkelt reddit oldalt – bár ne tettem volna. 🙁
  Olyan szintű pénztelenségről írnak sokan, hogy az szívfacsaró…..
 • Kristóf

  “Bankszektor, pénzügy. Már nem jelentkeznek magyarok, pedig szívesebben vesznek fel azokat. Az indiai csak 1-2 évig marad, utána megy nyugatra.” – Tehát jól értem van Magyarországon működő bank, ahova nem jelentkeznek magyarok de indiaik igen és dolgozik is ott több indiai? Ezt nagyon nehéz elhinni, hogy tényleg így van. Miért nem jelentkeznek magyarok? Honnan értesülnek ezekről a magyarországi bankos munkahelyekről indiaik? Milyen munkát lehet bankban itthon magyar nyelvtudás nélkül végezni? Valami nekem itt nem kerek.”

  Ezek nem az OTP és társai ügyfélszolgálati munkatársai, hanem amerikai befektetési bankok (Pl Citi, Morgan Stanley) budapesti backoffice-aiban dolgozók.

 • Kristóf

  Igen, a politikusaink és a nyáj pedig verik a melleket, hogy “nekünk senki ne adjon életvezetési tanácsokat”, “mi jobban tudjuk”. Igen, sajnos már hosszú évtizedek óta jobban tudjuk. Csak valahogy sokra mégsem mentünk vele. 🙁

 • gusson

  Értő olvasás, komám! (ha már bizalmaskodunk, ugye)
  Könyvtár van szinte minden sarkon, iratkozz be valamelyikbe.
 • beetle
  A házaspár egyik tagjának rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel. Ha mindketten kijelentkeztek, akkor kell visszafizetned a támogatott részt is visszamenőleg.
 • Csaba
  “lehet, hogy sokan költöznek haza, de ha az időjárást hozzák fel indokként, akkor az csak terelés.”

  Az éghajlatváltozás máshol, másként csapódik le, és az indok nem mindig kamu. Én Skandináviából költöztem vissza 15 év múltán, mert már rohadtul nem bírtam a hosszú telet és a rövid nyarat. Mindezt ott az éghajlatváltozás azzal fejelte meg, hogy télen nagyon kevés a hó és a nyár teljesen kiszámíthatatlan a 10-15 évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Az utolsó években már tökre szarul aludtam télen is meg nyáron is. Amióta visszaköltöztem, alszok, mint a vaj.

  @Sváb asszonyka

  IT-ként rakattam fel napelemet a nyáran, amennyi csak elfér a tetőn, pénteken meg megyek ki tüntetni az Agrárminisztérium elé a dilettáns fakivágós rendeletük miatt. Szemetet is szoktam szedni az erdőben és az utcán. Utóbbi helyen hülyének is néznek miatta. Nejlon zacsikat, szatyrokat használom, míg bírják.

 • Anna
  Én nem IT, de másik jól kereső szakmában vagyok. Szenior aktuárius, jelenleg 1.3 millió bruttó. Idén nagyot emeltek, de előtte is jó fizetések voltak a szakmában. Tartalékolunk, mert nálunk is jönnek a rosszabb idők. Szerencsére ennyiből minden hónapban bőven marad.
 • Kovács Tivald
  @Látnokzsálya Általánosságban igazad lenne, de jelen esetben az autószerelőnél kellett jóval többet hagynia, mint amennyit kalkulált rá. Nekem a kölcsönadott összeg (~1.5 napi bérem) jóval kevesebbet ér, mint amennyit segít a mindennapokban nekünk és a család többi részének, szóval ezt én kidobott pénz helyett befektetésnek veszem. Sajnos ajándéknak nem fogadta el, fizetségnek se akarja.
  Minden egyéb esetben viszont teljesen igazad van, és már előre semmi kedvem nincs tél közepén kihúzni a szarból azokat a családtagokat, akiknek évek óta magyarázom, hogy ha jól megy a szekér, akkor bizony óriástíví/kertesház hitelből helyett félre kell tenni egy keveset ínséges időkre.
 • Mens agitat molem
  Szintén IT, német-Multinál. A pénztermelő részleg 90%-nál rengeteg megbízás, 10%-nál visszaesés. A jól menő csapatoknál folyamatos a felvétel. Fluktuáció az egekbe, én 4 és fél éve kezdtem ez idő alatt 15 ember jött akikből 5 maradt. Évközi bérkompenzáció volt, kollégákkal beszélve kb. 4-8%. Ez is csak azért, mert sokan felálltak év közben és elmentek. De csak a termelő részlegnél, HR és hasonlók nem kaptak semmit : (.
 • Techno
  Áruszállítással foglalkozunk (Unio). Sofőrhiány eddig is volt most is van. Netto 800-ért senki nem jön kisautóra.
  Év végén van bónusz és általában minden évben van egy 10-15% béremelés. (Bár januártól több is lehetne majd)
  Munka az többnyire van, bár az augusztus általában mindig gyengébb a szabadságolások miatt.
 • Rafari
  Sokan írták, hogy készülnek támogatni a szülőket, családot. Én pont az ellenkezőjére készülök. Tudom, hogy majd szükségük lesz rá a télen, de tőlem egy fillér támogatást nem kapnak. Pedig bőven megtehetném. Év elején többször elmondták nekem, hogy a jelenlegi kurzus Európa legjobbja és hiába minden, ők rájuk fognak szavazni. Majdnem kitagadtak, mert ellent mondtam nekik. Mind apósomék mind saját szüleim irányából. Közölték, hogy nekem külföldön átmosták az agyam és nem látok tisztán. Mindkét irányból hasonló élethelyzetben vannak. Nagy vidéki hodály, kevés befolyó jövedelem. Bőven a “rezsicsöki” feletti fogyasztás. Emellé jön még a finom infláció és valószínűsíthető benzinársapka törlés és ki tudja még mi.
  Előre látom Karácsonykor, amikor majd menni fog a panaszáradat. Ha támogatásra van szükségük akkor javasolni fogom nekik a megválasztott parlamenti képviselőjük fogadóóráját.
 • meanwhile in Vienna
  @Kristof: Jok ezek a mindenfele tanacsok, ma pl. az edzöteremben lattam meg egy matricat (vagy most tettek ki, vagy csak most vettem eszre) arrol, hogy mennyi energia/költseg sporolast jelent, ha eggyel kevesebb törölközöt hasznalunk edzesenkent. Nyilvan ezt a fajta odafigyelest is lehet tulzasba vinni, es izles kerdese hogy ki mennyit tud/szeretne sporolni a sajat penztarcaja es/vagy a környezet erdekeben, de en örülök ha felhivjak a figyelmem egy-egy tenyezöre, amire esetleg nem is gondoltam volna (pl. 30 fok helyett eleg lehet akar 20 fokon is mosni, eskü sose jutott eddig eszembe). Plusz mindezt egyszerü de tök jo dizajnnal toljak itt, nincs töle olyan erzesem hogy “jön a vilagvege, huzzuk meg a nadragszijat”, sokkal inkabb “nezdcsak, vannak egyszerü sporolasi lehetösegek ha erdekel” hangulata van.
 • meanwhile in Vienna
  @belavoltam: Az elso harom honapban egy berendezett lakast vettunk ki (az itt Becsben ritkabb es ezert kicsit dragabb), ezt egy hazai kormany-ertelmezes szerinti “no-go” környeken bereltuk, es full okes, söt szerethetö volt mind a lakas, mind a környek. Most egy üresen kiadott, uj epitesü lakast berlünk a 20. kerületben, ha ez mond barmit is. De erre a “melyik kerületben erdemes lakni” kerdesre nem erdemes rafeszülni, nincs jelentösege. Budapesten is laktam flancos környeken es a 8-ban is, es a 8-at sok szempontbol jobban szerettem, minden a konkret környezettöl függ, nem a kerülettöl.

  Rezsivel együtt 900 EUR környeken volt-van mindket albi, de ez megintcsak nem sokat jelent, a fizuhoz kepest van informacio erteke. Vannak ennel olcsobb lakasok is, mi reszben ugy döntöttük ezzel a költseg tetellel flancolunk, mert nagyon szeretjük a mostani otthonunkat, jo ide hazajönni.

 • dsadsa
  Azért van sok IT-s itt, mert:
  – van pénzük befektetni
  – egész nap a gép előtt ülnek és simán netezhetnek közben, ezért bármikor tudnak írni
  – szívesebben írja be, aki jóval átlag felett keres, mint aki nem, mindig azok felülreprezentáltak valahol, akiknek jobb az adott dologban, instán szép nők vannak, az angol válogatottban jó focisták… stb.
  – elképesztően nagy érdeklődés és roham van a szakma irányában, sokan jelentkeznek/tanulnak bele (egész magasak a ponthatárok is idén)
  – ha zavar téged, akkor sokkal jobban észreveszed és nagyobbnak látod a szituációt, mint amekkora valójában
  – az átlagtól eltérés is növeli az észrevételi faktort

  Ezek mind összeadódnak és ennyi.

  A nem IT-s emberek többen vannak az fb-insta-reddit és hasonló helyeken. Minél távolabb vagy az interneten ezektől platformoktól, annál több lesz az IT-s.

  Még sose vádoltak azzal, hogy kamu IT-s vagyok 😀

 • mérgesvagyok
  Ipari külföldi cég, osztrák határ közelében. Az év eleji 12%-os béremelést elvitte az infla, vezetőség elzárkózik a további kompenzációtól. A cég bevétele emelkedő, + valutában, és munka is van. Új embert nem vesznek fel a megüresedett helyekre. Most adtam be jelentkezést kegy másik munkahelyre, az önéletrajz elküldése után 1 órával már hívtak is személyes beszélgetésre. Kíváncsiság vezetett, 35 % béremelés elérése a cél, mert egyébként szeretem a mostani munkámat, de jobban esne, ha nem az elszegényítésemtől gazdagodnának. Környékünkön már sok ukrán dolgozik évek óta, a magyarok meg húznak ki tömegesen Ausztriába. Boltok tele, autót sem rakta le senki szerintem, mindenki nyaral agyba-főbe. Panaszkodás, félelem van, de takarékoskodást nem látok. Rezsicsökk. személyesen nem érint, viszont szülők bajban lesznek. Albikban durva 15-20% emelkedés van. Én elvagyok, várom az őszi józanodást.
 • AndrewLion
  A LinkedIn-en jött velem szembe. Goszták Árpád osztotta meg.
  linkedin.com/posts/%C3%A1rp%C3%A1d-goszt%C3%A1k-80322067_we-care-activity-6958741336342573056-G2R6?utm_source=linkedin_share&utm_medium=member_desktop_web
 • NGergő
  egyébként picit szomorú, hogy mennyien írjátok hogy külföldön vagytok / mentek kifelé, az meg mégszomorúbb, hogy valahol mind tudjuk: ez jelenleg A lehetőség, nem pedig EGY lehetőség a normális élethez

  🙁

 • Multisrabszolga
  Nyugatmagyarország, autóipar Tier1 beszállító. 5%os emelés azzal a szöveggel, hogy már tavaly le kellett adni a számokat, nem tudnak mit csinálni. Előtte években is 5% volt. Sokan mennek el, de mivel létszámstop van ezért csak a nagyon szükséges pozikat töltik vissza. Töltenék, ha lenne ember. Masszív operátor hiánnyal semmit nem tudnak kezdeni. Alapanyaghiány folyamatos. Alapanyagár durván emelkedik, vevők felé nem tudunk árat emelni.
  Rokon: Megyeszékhely, közigazgatás: nincs új EU-s projekt, év végig vannak a szerződések, utána ki tudja mi lesz.
  Jól keresünk, van félretett pénzünk. Anyagilag nem lesz gond, még úgy sem, hogy most jön a baba. Amit lehet használtan veszünk, nézzük az árakat, igyekszünk tényleg akciós termékeket venni. Hihetetlenül frusztrál viszont a kormányzati kommunikáció, a kiszámíthatatlanság. A valódi problémákkal nem foglalkoznak: eü, oktatás, klímaváltozás…
 • Belavoltam
  “Ahol a sok pénzzel kínjukban már azt sem tudják hogy mit csináljanak, az az IT szektorban van. Ezért vannak itt sokan, nem mellesleg egy pénzügyi blogon…”

  Savanyu a szolo? Ne irigykedj, legy te is IT-s!

 • Belavoltam
  Riszpekt, amiert ezt meglepted. En azt vallom, mindenkinek joga van idiotanak lenni, de a kovetkezmenyeket is viselniuk kell. Ha haza jossz karacsonyra, akkor 1. egy kisse alszenvedo keppel kerj toluk egy 20-ast kolcson, mondvan milyen nehez neked kint, aztan 2. screenshot a fejekrol. 3. Profit! 🙂
 • Belavoltam
  “egyébként picit szomorú, hogy mennyien írjátok hogy külföldön vagytok / mentek kifelé”

  De tudod, mi a legszomorubb? Hogy mar a gimnazistak egyre nagyobb resze by default kulfoldben gondolkozik, es kozuluk sokan eselyt sem akarnak adni annak, hogy itt probaljanak meg boldogulni. Es a legeslegeslegszomorubb az, hogy k****ra igazuk is van.

 • Belavoltam
  “hogy már tavaly le kellett adni a számokat, nem tudnak mit csinálni.”

  Nem baj, majd beall a ceo udvart soporni, ha mar a takaritok is dobbantanak.

 • IT-s férjet akarok
  :-))) (off: amúgy tény, hogy az IT az egyik olyan terület, ahol tudsz dolgozni bárhonnan bárhová (biztos van kivétel azért) és így stabilitást, biztonságot nyújt. A nők meg evolúciósan ezt keresik).
 • NGergő
  emellé még:
  – anyáméknál a férj 60 éves (egyébként hithű fidesz szavazó, de ez most mellékes), kiment svájcba dolgozni, hogy megéljenek… 60 évesen, anyám meg maradt magyarországon egyedül
  – fateréknál fater megy ki skandináv országokból valamelyikbe ~1 hónapon belül, az asszony meg marad itthon egyedül
  – nagybratyóm is kiment külföldre
  – egy rokon maradt, az épp rákon átesett nagyanyám, aki… igen, ő is marad itthon egyedül
  – meg vagyunk mi, akik jövő hónaptól hollandiában élünk

  és minden egyes családtag külön-külön is, és együtt is belátta, hogy nincs más mód, megy mindenki amerre lát…

  a te gondolatmenetedhez meg az a gondolat tartozik, hogy se nekünk, se barátoknak esze ágában nincs magyarországra gyereket szülni, mindenki megy el innen, szóval középsuliig el se jut a következő generáció magyarországon…

  nemtom mi lesz, de nekünk kívül tágasabb az tuti

 • QTT

  Havi 4 napot vállalok kamionon, előre leadom azt a 4 napot a következő hónapra, amikor menni akarok. Hétvégén nem megyek (nincs is nagyon munka akkor, mivel a főállásúak nagy része hetel).

  Csak belföld. Beugrós munkák, általában előrakodok a nemzetközis kollégáknak. Napidíjban vagyok, 24e Ft/alkalom.
  Akkor is ennyit kapok, ha húzósabb nap van és mondjuk dolgozom 13 órát, meg akkor is ennyi a pénz, ha 5 óra alatt végzek. A munkám jó 1/3-ad része a várakozás egyébként, amíg leszednek, felraknak.

  Arra teljesen jó, hogy kb kijön a teljes havi étel kettőnknek ebből, továbbá szeretem csinálni. Ebben a formában ez egy hobbi.

  Ha kizárólag hétvégére keresel ilyen munkát, akkor Lidl/Aldi/Penny és társaihoz járó kamionok jöhetnek szóba szerintem az esetedben.

  Pénz van benne, hiányszakma, de főállásban nehéz kenyér. Én maximum 2/2-ben tudnám elképzelni fő munkának és DE/AUT cég.

 • QTT

  “Ahol a sok pénzzel kínjukban már azt sem tudják hogy mit csináljanak, az az IT szektorban van.”

  Ez hülyeség. Ez a blog nem arról szól, hogy csak a havi nettó 2 milla bevétellel érdemes ide tévedni.
  Továbbá, ha most így hirtelen belegondolok a közelebbi ismerősökbe, van közte nettó 800-at kereső orvos, 3. hitelmentes lakását vásárló autóvillamossági szerelő, jól megfizetett komplett közép-európai kiterjedésű ügyfélkörrel bíró kereskedő.
  Szerencsére mi sem a bruttó 750-ben mozgunk, mint amit a példádban hoztál. Ez nem ezen múlik, nem csak az IT-val lehet jól keresni.

  Amúgy mindhárom személynek meséltem a blogról, egyik nézte csak meg, az állampapír kalkulátornak örült, más nem érdekelte az oldalról.

  Ezért is kérdeztem, hogy mi lehet az oka, hogy belőlük és a hozzájuk hasonló emberekből miért van kevés a blogon.

 • móricka
  Ki nem irigyli az IT-s béreket? Persze hogy savanyú a szőlő, hiszen túl vannak fizetve. Tucat másik szellemi munka van amihez anti-büfészak diploma meg (több) nyelvtudás kell, és a felét sem kapják mint egy n+1-edik programozó, mert nem fizeti ki a munkerőpiac.
  Tudja ezt mindenki, de mégis miért is írtam ezt le amit idéztél? Hát azért, mert KÉRDEZTÉK hogy mi az oka hogy itt hemzseg a sok IT-s. Én meg válaszoltam.
 • Kiszamolo
  móricka, mindenki annyit kap, amennyit ér a munkája annak, aki fizet.

  Egy labdarúgó miért keres 200 millió forintot havonta, amikor egy kohómunkás sokkal többet izzad, mint ő?

  Azért, mert 400 millió forint hasznot hoz annak, aki 200 milliót ad neki havonta.

  Ennyire egyszerű.

  Egy cikk még az “ókorból” erről.

  https://kiszamolo.hu/gondolatok-a-munkarol-es-a-penzrol/

 • Egy orvos

  Én pl inkább csak olvasok, közelmúltban elkezdtem kommentelni, elég gyorsan fel is ismert egy kollégám. Jobb az anonimitás, elég niche terület a miénk, ,,mindenki ismer mindenkit”…
 • 404

  Túlfizetve, ja. Már csak ilyen ez a kapitalizmus, hogy üvegpörgetéssel eldöntik melyik szakma legyen túlfizetve és mindenki ehhez tartja magát.
  Arról szó sincs, hogy nagyobb a kereslet mint a kínálat mert valamiért nem mindenki tudja/akarja csinálni. Illetve, hogy könnyű távolra dolgozni, tehát nem egyszerű kis fizetésért “kuss van a helyedre ezer” dolgoztatni.
  Nem mondom, hogy nem szerencse, de már husz-harminc éve is vadászták az informatikusokat, sokan váltottak menet közben erre.
  Nem tudom ki mondta neked, hogy az élet fair, de választhatsz hogy alkalmazkodsz vagy hibáztatod a világot.
 • 404

  Azért persze ennél komplexebb, de ezt jobban tudod mint én.
  Nem csak az számít mennyit ér, hanem, hogy mennyiért kapok.
  Kaja is minden pénzt megér mert az életem múlik rajta, de ha olcsóbban kapok annyit adok érte.
 • móricka
  A labdarúgós példád remek. Ennek ellenére jogosan érzi igazságtalannak a hivatásos asztaliteniszező, hogy ő meg 1 milliót keres szemben a 200-al, pedig ugyanolyan hivatásos és profi sportoló ő is, napi 8-10 órát edzve. Erre pedig nem válasz az, hogy “akkor legyél te is labdarúgó.”
  Hanem ki kell jelenteni a tényt, hogy igazságtalan bérezés alakult ki.
  Mint ahogy pl van egy fizikus rokonom, kutatóintézetről kutatóintézetre jár, agysejt túltengésben szenved, de még én is többet keresek nála egy lefingott bsc diplomával. Igazságtalan. Mint az IT-s bérek a többi szellemi munkához képest. Meg mint a labdarúgó fizetése a pingpongoshoz képest. Valami ilyesmit (is) neveznek bérfeszültségnek konyhanyelven.
 • Átlag Béla
  Teljesen komolyan írom: bruttó 750-et kereső mérnök vagyok. 🙂 A nevem persze nem stimmel…. 😀
 • Belavoltam
  Par napja volt nalam egy szaki dugulaselharitani. 50 ezer egy 15 perces meloert. OK, benne volt a hetvegi felar is, de azert ez se gyenge. Ehhez mit szolsz? Szoval ha nem akarsz tanulni k. sokat, hogy az IT-ban labdaba rughass, akkor probalhatsz dugulaseharitokent is.
 • móricka
  “Nem tudom ki mondta neked, hogy az élet fair”
  Senki nem mondta, és én se mondom. Mindenesetre felhígulhatna már ez is mint a közgazdász, jogász szakma, ami ugye ugyanilyen álomfizukkal kecsegtető terület volt, mindenki annak tanult, aztán pedig dunát lehetett velük rekeszteni pár éven belül, az álomfizuk pedig mentek a levesbe. Az IT valami miatt tartja magát, az igazságtalanul magas bérek nem csillapodnak, pedig a jogot elvégezni ugyanúgy nem piskóta mint programozni megtanulni, ezt a részét tényleg nem értem hogy az IT miért nem hígul.
 • jami

  Alig van oktatás, alig van eü, őket aztán végképp nem képviseli a 60+ nemzetthy és vallásos(nak látszó) mainstream: se a világképüket, se a problémáikat (jó oktatás, lakhatás, pezsgő kulturális élet, élhető környezet +20 év múlva is). Az egyetemeken egyre jellemzőbb, hogy csak BA-t végeznek, a baromság keresztféléves felvételik miatt kb minden félévben más csoport-összetétellel, de még azon belül is más-más kupacok járnak 1-1 órára is. Eredmény: lerövidült és atomizált egyetemi évek, pont mint az online oktatás: a kellemetlen részek (vizsgák, stressz) megvannak, a egyetemi élet szocializáló oldala nyomokban.
  És ha ők elmennek, nincs következő nemzedék itthon (=mivel nem itt születik majd), ellenben marad egy halom eltartandó réteg. No most az a kérdés, kik lesznek gyorsabbak.
 • Pepete
  Nem vagyok IT-s. De bármennyire is hihetetlen jelenleg elégedett vagyom a raktárosi munkámmal.

  Hogy miért is?

  Legjobb időben (2008) kerültem ki az iskolapadból egy érettségivel és egy szakmunkás bizonyítvánnyal (Ami idővel nem vonzott már).
  Több, mint 9 hónap munkakeresés után feladtam és jeletkeztem a SZIE-re. 2 éves felsőfokú média szakra. Munka helyett elkezdtem tanulni. Nagyon szerettem, hogy sokan azonos nézeteket vallottak, mint én. 🙂 2011-ben elvégeztem. Kerestem a munkát tv, rádió, filmterjesztő cégek, mozik. Nem sok sikerrel. Több szinház és mozi igazgató sem tudott segíteni, akik a tanáraim is voltak. A tv-ről ne is beszéljünk. Akkor alakul át propaganda gépezetté a közmédia is. Hittem benne, hogy lehet jó dolgokat elérni a közszolgálatba. Így beadtam a jelentkezésemet. Gondolom megtalálták a szakdogám vagy egyéb helyen érdeklődtek az eltérő nézeteim miatt. Folyt.

 • Pepete
  Folyt.
  Még a kereskedelmi csatornáktól a mai napig elkap az émelygés, ha véletlenül odatévedek.
  Így kénytelem voltam sürgősen munkát keresni. 2011 még mindig. Előtte is dolgoztam diákként pár évet suli alatt. Mondom legyen kereskedelem. Menni fog, majd lesz valami közben. Nem lett. Éveket töltöttem el a cégért feláldozva minden időmet. Én barom! Nagy nehezen sikerült elhelyezkednem egy másik cégnél logisztika területen, de sajnos éjszaka volt állandó jeleggel. Szerencsére ma van 6 hónapja, hogy reggel 08:00-16:00-ig van egy kiváló cégnél a helyem. Végre megértő, normális emberekkel dolgozhatok együtt, akik nem a lelkemet akarják kitaposni, hanem közösen haladni a munkával. Egyelőre nagyon jó helyen vagyok! 11 év alatt végre sikerült kifognom egy rendes céget. Szóval nem panaszkodom. Külön tettszik benne, hogy nem hozzák be a kinti szar helyzetet a munkatársak ami az országban megy….
 • Belavoltam
  “És ha ők elmennek, nincs következő nemzedék itthon”

  Mire ez bekovetkezik, akkora ez az orszag nyilvanvaloan megerett a pusztulasra. Bar szerintem mar most is.

 • Labancos
  Ausztriában dolgozom párommal, itt is lakunk. Icipicit nőttek az árak, benzin kivételével bőven 10% alatt. Fizun nem emeltek, de szó van róla és egyébkéntis van 13 ÉS 14. havi fizu… Közhangulat jó, mindenhová keresnek embereket.

  Nyugdíjas szüleim Mo.-n: minden nap panaszkodnak az elképesztő mértékű áremelkedésre + a gázáremeléstől egészen kiborultak; a nyugdíjukból gyak. már nem jönnének ki. Testvérem is külföldön dolgozik, megoldjuk; de sok nyugdíjas / alacsony bérű szerintem extranagy szarban lesz tavaszra…