Magyar euró?

Fellángolt a vita a hozzászólásokban, érdemes-e még forintban megtakarítani és lesz-e magyar euró.

A probléma magját a forint elmúlt 12 éves leértékelődése és inflációja okozza. 2010 áprilisától az euróért 49%-kal többet kell adni, ennél még a rubel is jobban teljesített az elmúlt 12 évben a mai árfolyamok alapján. Egyedül a török líra és az ukrán hrivnya tudta alulmúlni a forintot egész Európában, de a hrivnya is csak akkor, ha 12 évet nézünk.

Csak összehasonlításul, a cseh korona erősebb, mint volt 12 éve, a lengyel zlotynál 21,1%-kal nőtt az euró ára, azóta, a bolgár leva az euróhoz van kötve és hamarosan be is vezetik azt a leva helyett, a szlovákok, szlovének, észtek már rég bevezették az eurót, a horvátok jövőre fogják, a kuna kemény 3,7%-ot gyengült az euróhoz képest 12 év alatt. A román lejben 20,5%-kal lett magasabb az árfolyam a vizsgált időtartam alatt, a szerb dinár 18%-kal. A következő legrosszabbul teljesítő deviza is bőven feleannyit sem romlott, mint a forint.

Különösen rossz a helyzet 2018 óta, a forint folyamatosan veszít az értékéből. 27%-os volt az euró áremelkedése szűk négy és fél év alatt. Ha euróban tartottad a pénzt a párnacihában, többet hozott, mint bármelyik forintos magyar állampapír.

2018 eleje óta a román lejnél 6,2% jön ki, lengyel zlotynál 10% mínusz, a cseh korona többet ér, mint négy és fél éve, de még a háborúban álló Ukrajna devizája is annyit ért 2017 novemberében, mint most. (Oké, nyilván a mostani árfolyam nem annyira piaci ár, de azért akkor is. Az év elején is tartotta a 2017-2018-as árfolyamot.)

A gazdaságpolitikának és a túl laza monetáris politikának (a magyar jegybank még akkor is csökkentette a kamatot, amikor mindenki más már kamatot emelt) meglett az eredménye.

Sajnos nem látszik, mitől állna be változás. Az Unió elkezdte számonkérni az európai értékeket, így be is fagyasztotta az uniós utalások komoly részét. 2021 és 2027 között 43 milliárd euró biztos járna Magyarországnak. Ha ennek nagy része nem jön, az komolyan gyengíti a forintot, hiszen évi több milliárd eurót nem kell forintra váltani.

Az exportnál jobban nővő import, a dráguló energia miatt nagyobb devizakiáramlás, a folyó fizetési mérleg negatív egyenlege és a kormány unortodox megszorítása sem kedvez a forintnak jelenleg.

Hiába emelte a jegybank mostanra 6,75%-ra az egyhetes betéti kamatot a tavalyi 0,9%-ról, már ez sem segített a forinton, 14,5%-ot romlott a forint az euróhoz képest egy év alatt.

(Román lej gyengülés egy év alatt 0,2%. Lengyel zloty 2,69% gyengülés)

S itt jön a második probléma, vajon lesz-e magyar euró valaha? Szerintem amíg nem lesz kormányváltás, biztos nem, hiszen ezzel egy komoly terület, a monetáris terület felett veszítené el a kormány a kontrollt. (Bár mi jobban jártunk volna az elmúlt években…) Úgy gondolom, hogy ha a kormány mindent teljesen kontrollálni akar az országban az iskolai tananyagoktól a civil szervezetekig, majd pont a monetáris politikát ne akarná.

Az, hogy jó-e az euró bevezetése, amire egyébként ígéretet kellett tenni az Unióhoz való csatlakozáshoz (mármint a megfogalmazás szerint “törekedni kell rá”, akármit is jelent ez), nem annyira egyértelmű. Van rengeteg előnye, de hátránya is. Az egyik, amit az előbb említettem, hogy nem vagy csak alig lesz ráhatásunk a közös monetáris politikára. Például hiába nem tetszene a negatív alapkamat, akkor is azzal kellene együtt élnünk. Amíg nincs euró, nem a mi problémánk a déli államok túlzott eladósodása (legalábbis közvetlenül nem az) és így tovább. Cserébe nem kellene szembenézni azzal, hogy a forint ennyit veszített az értékéből az elmúlt évben, években és évtizedben.

Amire viszont sajnos van esély, hogy a környező országokhoz hasonlóan az emberek maguktól elkezdik használni az eurót.

Számos szomszédos országban a helyi deviza pénzromlása miatt az emberek a napi bevásárlást a saját devizájukban végzik, a fizetésüket is abban kapják (viszont lehet, hogy euróhoz kötve), de a megtakarításaik nagy részét már euróban tartják, a bérleti díjakat, az autók árát, az ingatlanok árát is euróban adják meg.

Így a helyi deviza ledegradálódik egy másodrendű pénznemmé, amit az emberek csak a mindennapi bevásárláshoz használnak.

Érdekes élmény volt Szlovéniában, amikor arról beszélgettünk, hogy olcsóbb-e az új autó Magyarországon, mint Szlovéniában, hogy amikor átszámítottam nekik tollárra (a szlovén pénznemre, amit az euró előtt használtak) a magyar eladási árakat, arra kértek, hogy euróban mondjam, mert nem tudják, hogy az mennyi pénz.

Egyszerűen nem tudták értelmezni a saját pénznemüket nagyobb összegnél, mert semmi komolyabb dolgot nem vettek soha tollárban. Mintha nem is a tollár lett volna az ország pénzneme. Rá se állt az agyuk, hogy egy néhány százezer forintnál nagyobb tételt tollárban számoljanak ki. Az csak arra való, hogy tejet vegyenek rajta a boltban. Az autó, a ház, a bérleti díj árát csak euróban tudták értelmezni.

Ha folytatódik a pénzromlás, erre látok esélyt, hogy idehaza is csökkenhet a forint szerepe a tranzakciókban és egyre többen egyre több mindent euróban fognak megadni, először csak a bérleti díjakat, az utazások árát, később az autók és ingatlanok árát is.

Meglátjuk, igazam lesz-e. Ha magára talál a forint (amihez egyrészt egy nagyon komoly kamatemelés kellene, nem ilyen havi félszázalékos bohóckodások, másrészt a kormánynak kellene megegyezni az Unióval), akkor nem így lesz, de ha folytatódik ez a zuhanás, előbb-utóbb egyre több ember fog elfordulni a forinttól idehaza is.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 45 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Share

162 hozzászólás

 • TT
  Hogy is szól a mondás? Magyar …khm… zsebbe.. magyar ..khm… forintot?
 • flasgordon
  A kormány azt mondja, h a gyerektv. Miatt nem kap Mo. Pénzt. Az ellenzék azt, h a korrupció miatt. Honnan tudjam kinek van igaza?

  Roppant eccerű. Totál nyilvános az irat, hogy mi a baja az Uniónak az országgal, miért nem küld pénzt.

  Asszem 49 oldal. Sok szó esik arról, hogy mennyit lopnak a kormányhoz közeli figurák, hogy ennek ellenére az ügyészség soha nem akar nyomozni, hogy lenyúlta a lopott pénzből a kormány a médiát, hogy sok beszerzésen egy indulóból választanak, ahol van több, ott is összejátszanak és így tovább.

  Sehol egy szó nemváltó ovódásokról, homoszexuális lobbiról és így tovább.

  Persze azt mégsem mondhatja a kormány, hogy túl sokat lopunk és túl gátlástalanul, ezért szív most az egész nemzet. Tehát jön a félrebeszélés és a hazugság.

  Ha tényleg érdekel a válasz, akkor olvasd el.

 • 4ron
  Jó példa erre akár Szerbia is: a háború után az emberek elveszítették a bizalmukat a kormányban és márkát, majd később pedig eurót kezdtek el venni. Ma már az ingatlanok ára, bérleti díjak, autók ára szinte mindenhol euróban van megadva és a nagyobb városokban több tucat pénzváltót találni. A fizetést ugyanúgy dinárban kapják, de a nagyobb értékű ingóságokat, ingatlanokat euróban fizetik ki.

  Egyébként érdekes megfigyelni, hogy a szerb dinár is jobban teljesített az elmúlt 10 évben a forinthoz képest, kevésbé értékelődött le.

 • Nori
  Ez nalunk romaniaban mar legalabb 15 eve igy van, minden nagyobb osszeg euroban van megadva, uj autok ,hasznalt autok, lakasok, nyeremenyjatekok stb. Nekunk is ha egy bizonyos oszegnel nagyobbat mondanak lejben nem.tudjuk , hogy az mennyi euroban sokkal erthetobb mimdenkinek
 • Béla
  Hogyan lehet biztosnágosan (pl nem Rovoluton) és olcsón devizát tartani és használni?
  Van deviza számlám, de nem használom, mert nemzetközi utalásnak tekinti, ha utalni akarok róla, majdnem 20 eurós tranzakciós díjért és persze vételi és eladási árfolyamon számol.
 • Akos
  Már most elkezdődött. Egy balatoni szállás euróban adta meg nekem az árat és fizetéskor az aktuaális árfolyamon számolja ki a fizetendő összeget. Ismerős lízingelni akar egy auót, de a díj már euróban van megadva neki.
 • S. Zoltan
  Az egyik legjobb (ha nem a legjobb) gazdasági mutatója egy országnak a deviza árfolyamának alakulása, ugyanis ezt a legnehezebb manipulálni: nem az állam számolja ki (mint az inflációt) és nagyon nehéz mesterségesen tupírozni (nem úgy, mint a GDP-t).
  A cikkben leírtak pontosan azt erősíti meg, amit Prágában is tapasztaltam: a béke segge alatt vagyunk a csehekhez képest, és folyamatosan csúszik le Magyarország.
  10 év múlva (vagy épp nem tudom mennyit hazudik a kormány oldal) nem Ausztriával, hanem Bulgáriával fogunk versenyezni a tök utolsó helyért az EU-ban (persze, ha addig ki nem léptetnek minket, hogy még véletlen se kelljen szembe nézni az igazsággal ..).
 • TT

  Hogy jön ide a visszatartott pénz? Persze, hiányzik a költségvetésből, de a forint már akkor is folyamatosan gyengült, amikor még szó sem volt a jogállamisági eljárásról.
 • mutyilufi
  A spontán átállás már elkezdődött szerintem. Egy ideje folyamatosan növelem az euró alapú megtakarításokat a forint kárára, és egyre több ismerőstől hallom ugyanezt.
 • Poresz
  Csak tudnám, hogy sikerül-e valaha Magyarországon kiharcolni, hogy többségében euróban vagy euró alapon kapják a versenyszférában dolgozók a fizetésüket. – Mindenesetre innentől fogva állásinterjún mindig próbálkozni fogok ezzel.
 • NN
  Ahogy a dolgokat elnézem baràtaim, hamarabb lesz magyar rubel, mint magyar euro. Forintban nem hiszem, hogy érdemes megtakaritani (csak olyanra amire 3-4 honapon belül kifizetésre kerül). Sokszor, sokat közölt “abram” frissitve:
  31/10/2010: 1 EUR: 272 HUF ; 1 CHF: 200 HUF
  01/11/2020: 1 EUR: 366 HUF ; 1 CHF: 342 HUF
  01/06/2022: 1 EUR: 397 HUF ; 1 CHF: 385 HUF
  Nem költöi kérdésem Kiszamolonak 🙂 Volt-e olyan allampapir (stb. banki “csomag”) amit 2010-ben megvasarolva mara közel 200%-os hozamot hozott, azaz amennyivel közel a HUF-CHF arfolyam valtozott a CHF javara?

  coub.com/view/rpnom

 • Laci
  @Béla: szerint váltani mindenképpen Revolut-on érdemes. Én így csináltam: EUR számla itthon + EUR kártya hozzá és Revolut számla. Az út pedig Magyar számla – Magyar kártya – Revolut befizetés – Revolut váltás – EUR utalás – EUR magyar számla odafele és kb ugyanez visszafele az EUR kártyával és végig ingyen.
 • Gábor
  Én portfolióban, Dollár, Euro, Angol Font-ban megosztva tartalékolom a megtakarításaim. Amikor összegyűlik “X” összeg a fizetésemből, akkor átváltom valamelyik valutába és lekötöm azt.
  Hogy ez az egyszerű portfolió mennyire jó vagy sem azt nem tudom, de számomra ad egy biztonságérzetet, alacsony kockázat mellet.
  Persze a visszaváltáskor lehetnek költségek és a bankokban is meg kell bízzak, ahol a lekötések vannak.
 • alpha
  5%-os hozammal, ami simán megvolt az elmúlt években, 12év alatt a 2010-es 272Ft EUR, az ma 488Ft lenne…

  Mert az euró nem is kamatozott, ahogy a környező országok devizái sem hoztak semmit…

  10 éves eurós állampapír hozam 28,76%, évi 2,56%

  ishares.com/uk/individual/en/products/251739/ishares-euro-inflation-linked-government-bond-ucits-etf

  Ezzel számold újra….

 • sadsad
  A kormány azt állítja (és a menekültkvótánál is ez volt), hogy a gyerekvédelmi törvény miatt támadják magyarországot, nem azt, hogy a kiadott jelentésben ez van. A jelentést ürügynek tekintik, amivel elfedik a valódi okot, ezért a tartalma mindegy.

  Persze tudom, hogy ez kamu, de a fideszes közös tudatban az van, hogy a jelentés az ürügy és a gyerekvédelmi cucc az igazi ok. Szégyenlem, de rokon azzal a felkiáltással szavazott a népszavazáson, hogy ő nem akarja, hogy felnőtt férfiak mutogassák a péniszüket óvodásoknak. Teljes agyhalál.

  Nyilván a holdról is látszik az a lopás, ahol a miniszterelnök 70-es iq-jú padtársa a világ ezer leggazdagabbja közé kerül pár év alatt.

  Szerintem az ország menthetetlen. ~2 év múlva lejárnak az itthonra szóló kötelezettségeink és a feleségemmel le is lépünk, pedig itthon is megkeressük a nyugati átlagbért, fejenként.

 • Hogyan tároljak EUR
  Leírná valaki 5. osztályos szinten, lépésről-lépésre hogyan váltsak EUR és tároljak, de ne kp-ban? Lehet itt ez mindenkinek egyértelmű, de nekem nem. Revolut vagy TW? Hogyan?
 • Copywriter
  Nem akartam 360-as árfolyamnál euróra váltani a forintomat, hát most tessék, itt a 400-as árfolyam. Szerencsére a külföldről beérkező jövedelmem euróba kértem, és párhuzamosan a forintomat kezdtem el felélni, így végül is valamilyen szinten mégis csak váltogattam, ha nem is közvetve.

  De most itt ülök egy nagy rész forinton és mivel jövő hónaptól nekem euróban számolnak Ausztriában, majd az lesz, hogy az eurós keresetet továbbra is próbálom megspórolni, és a magyarországi vásárlásoknál meg a forint tartalékot költöm. És ha véletlenül még visszamegy 360 közelébe az euró, akkor nagy mennyiségű forintot váltok át azonnal euróra.

  Nem hiszem el b+, hogy februárban még 350 Ft volt az euró, most meg 400 környékén. Ez egy brutál nagy tragédia.

 • Körtefa

  “Csak tudnám, hogy sikerül-e valaha Magyarországon kiharcolni, hogy többségében euróban vagy euró alapon kapják a versenyszférában dolgozók a fizetésüket. – Mindenesetre innentől fogva állásinterjún mindig próbálkozni fogok ezzel.”

  A Munka Törvénykönyve nem engedi, forintban kell fizetni. A munkaszerződésben lehet tudtommal euró, de azt is át kell számolni a szerződéskötéskori árfolyamon forintra. Viszont vállalkozóként sima ügy.

 • sadsad
  Amúgy, ha lenne (tudom, hogy nem kell) népszavazás, én az eu-ból való kilépésre szavaznék és elmennék az eu-ba egy magyarország nélküli euba élni.

  Fidesz + mihazánk együtt tényleg ér valami 60%, a másik oldalon meg a nem mindenről, de amúgy sok dologról meg tényleg tehető gyurcsány, meg jobbik van.

  Ez az ő országuk, ahol semmilyen mértékben sincs figyelembe véve senki másnak a véleménye sem. Azért folytatják a ligetet budapesten, ahol mindenhol kikaptak, mert tatabányán rájuk szavaztak…
  Semmivel sincs több beleszólásom abba, hogy mi legyen, és semmivel sincsenek jobban figyelembe véve a szempontjaim, mint egy olyan országban, ahol nem is vagyok állampolgár.

  Itt a nem fideszes az másodrendű és megtűrt.
  Szóval én azt mondom, hogy építsenek maguknak olyat, amilyen csak akarnak, én meg elviszem a mérnök+matematikus tudásomat máshova, hogy minden tényleg tehetséges ismerősöm.

 • Belavoltam
  Az uzletek berleti dijai mar tobb helyen EUR-ban vannak Budapesten kiirva.
 • sifarr
  “Így a helyi deviza ledegradálódik egy másodrendű pénznemmé, amit …”
  Ledegradálódik – hmmmm.
  Kiszámoló! Ez nagyon csúnya.
  Te tanultál teológiát, akkor tanultál latint is. Gradus = fok, lépcsőfok. Degradatio = lefokozás, züllés.
  Nem kell az a “le” igekötő, ahogy nincs kiexportálás, sem beimportálás és sok hasonló sem.
  A prognózisod egyébként jó, igazad lesz. Sajnos.

  Hébert tanultam és görögöt, ugyanis latinul semmit nem írtak a Bibliába. 🙂

  “Az idegen szavak igekötővel való ellátásában a pontosabb közlésre való törekvés, az expresszivitás kifejezése, más igekötős igék analógiás hatása mellett a szerkezetkeveredésnek is lehet szerepe: exportál × kivisz > kiexportál, invesztál × befektet > beinvesztál, degradál× lefokoz > ledegradál stb.”

 • Kiszamolo
  A 2002-2008-as korszakot csak úgy hívom, hogy a nagy gazdasági ámokfutás. Amit a szocik csináltak az országgal, az tényleg egy gazdasági ámokfutás volt.

  De egyre inkább azon gondolkodom, hogy amit ezek csinálnak, azt minek lehetne akkor hívni?

  Évi 14%-os pénzromlás?

  Az államadósság a harmadával nőtt kevesebb mint két év alatt? (Ebből gombokat költöttek járványra, a GDP 0,8%-át tavaly.)

  Újra kétszámjegyű infláció és már tavaly-tavalyelőtt is túl magas volt, háború nélkül is.

  Meggyesi őrült módon szétszórt rengeteg pénzt az állami alkalmazottak között a fizetésemelésekkel, hatalmas államháztartási hiányt okozva.

  Orbán még sokkal több pénzt szórt szét idén, még nagyobb államháztartási hiányt okozva.

  A GDP jobban nőtt akkor, mint most. (Nem mintha sokat jelentene, főleg ha hitelből nőtt.)

  A fizetések sem igazán nőttek jobban.

  https://kiszamolo.hu/elmult-tiz-ev-es-a-szamok/

  Lassan nem látom, miben lennének jobbak, mint az előző társaság.

 • euró állampapír
  Ismét új euró állampapírt adnak ki, még rosszabb feltételekkel, mint eddig (0,25% kamatprémium, ráadásul augusztusban lesz a forduló, ami majdnem 8 hónap késést jelent az infláció követésében).
  Szerintetek érdemes átrakni a decemberben lejáró, most még nagyon jó kamatot fizető (júniustól 8,4%) 2022/X állampapíromat a még elérhető 2027/X-re (0,5% kamatprémium, jelenleg 3,1%), ami februári fordulókor már az idei éves inflációt veszi alapul?
  A visszaváltási költséget és a 0,25% kamatprémium különbözetet is beleszámítva nem feltétlen lesz nagy különbség 5 éves időtávon, attól függ, az utolsó évben emelkedő vagy csökkenő infláció lesz -e. Előbbi esetben az augusztusi forduló elég hátrányos lehet. Jelen helyzetben pedig vagy most bukok nagyobb összeget decemberig (ha átrakom), vagy jövőre augusztusig (ha hagyom kifutni a jelenlegit).
 • ultrakapitalista nagytőkés
  Azért én a helyetekben nagy tételben nem váltanék euróra.
 • Re: euró állampapír

  Ez kiszámíthatatlan. Az se biztos, hogy a most kibocsátott euros állampapírt fogod tudni venni decemberben.
  Ha nem tudsz dönteni, átteheted a felét.
 • euró állampapír
  Igen, az eddigiek alapján simán lehet. Vagy kiadnak addig egy jobbat, vagy egy ennél is rosszabbat. Úgy néz ki, nagyon nem akarják, hogy euróban fektessünk be. 🙂
 • Váltok
  Nagyon türelmes ember vagyok, de nemrég meguntam, amit művelnek. Azóta minden, számomra nem tetsző nyilatkozat után már veszem is elő a mobilom, és váltom át a következő adag forintot euróra vagy dollárra. Nagyon jó érzés, a (legalábbis látszólag) a kontroll visszavétele. Próbáljátok ki. 🙂
 • tg
  Tud valaki EUR alapú államkötvény befektetési lehetőséget?

  (véletlenül se a magyar államra gondolok…)

  Nem linkelem be még egyszer, keresd meg. 🙂

 • Blend Ahmed
  “Meggyesi őrült módon szétszórt rengeteg pénzt az állami alkalmazottak között a fizetésemelésekkel, hatalmas államháztartási hiányt okozva.”

  Meggyesi sem azért csinálta, mert megőrült, hanem:
  – csak szűk többséggel győztek a Fidesz előtt, ezért fenn kellett tartani a tábor hangulatát
  – jöttek a 2002. őszi önkormányzati választások
  – el kellett terelni a figyelmet a D-209-es botrányról.

  A botrány emlékeim szerint később jött. Ez volt a választási igérete, hogy 50%-kal emeli a közalkalmazottak bérét. Csak szemben a többiekkel, be is tartotta sajnos.

 • Körtefa

  “A botrány emlékeim szerint később jött. Ez volt a választási igérete, hogy 50%-kal emeli a közalkalmazottak bérét. Csak szemben a többiekkel, be is tartotta sajnos.”

  Nehéz dolog ez a politika, ha betartjuk az ígéretet, az a baj, ha nem tartjuk, az a baj. De a Fidesz most megtalálta a Szent Grált, nem ígér semmit, azt könnyű betartani, és bármit is tesznek, mondhatják, hoyg erre kaptak felhatalmazást.

 • Lasszó
  Mik azok az európai értékek? Komolyan kérdezem.

  Nem lopunk gátlástalanul, következmények nélkül.
  A főügyész nem tusol el minden ügyet, ami a politikai maffiát érinti.
  A bírók függetlenek.
  A választások tiszták, nem úgy van, hogy a kormányzó párt évi 400 milliárdot költ agymosásra, az ellenzék meg négyévente kap néhány milliót.
  És így tovább.

 • jami
  Az egyik gyerek ma elment a boltba, hogy akkor bevásárol, vitt annyi pénzt, amennyi szerinte elég lesz.
  Hazajött, anya, mi a fene van itt. A másik hétvégén volt túl ezen a körön. Merthogy tőlem hallottak már dolgokat, voltunk együtt is boltban (de akkor én fizettem), a zsebpénzből is vásárolnak – csak most látják, hogy nem az egy szem kifli nőt, hanem minden, amit eszünk…

  No most én azt nem értem, hogy amit már a kamaszok is látnak, azt hogy nem a felnőttek zöme. Mit lehet ezen megmagyarázni gyerekvédelmi izékkel??? Mellé Parragh annyira arrogáns, amitől minden értelmesnek felforr a vére.

  És igen, én is tanácstalan vagyok.

 • jami

  Mai cikk a hvg-n is pl, hogy a finneknél sztrájkolnak a tanárok (no nem úgy, hogy a 2. szünetben eltartják a kisujjukat, hanem nincs tanítás, sulik zárva), mert nem keresnek a tanárok 3e €-t… Számoljuk ezt át, legyen jó napunk, csak 360-al. És nem, nem annyival drágább ott az élet.

  Medgyessy emelt a közalkalmazottaknak, de akkor az nagyon sok tanárt, nővért stb. ott tartott a pályán. Azóta folyamatos a lejtmenet.

 • Johny
  nekem mkndegy. kemeny devizaban keresem a penzem. igy allapodtam meg.
 • Gary

  “És ha még visszamegy 360 közelébe az euró” – Ne aggódj, nem lesz ilyen, előbb fog a pokol szétfagyni.

  “Nem hiszem el, hogy februárban még 350 Ft volt az euró, most meg 400.” – mi ebben a meglepő? Én – mint a fizetését forintban kapó egyén – annak örülök, hogy még nem 500. Idén még belefér a spanyol út.

  “Ez egy tragédia.” – inkább csak karma, vagy pontosabban egy nép (átlagos/összesített) ostobaságának közvetett következménye. 2.5M fidesz-szavazó elfogadható lenne egy 100M lakosú országban, de egy 10M-sban semmi jót nem vetít előre.

  @sadsad:
  Érdekes kérdést feszegetsz. Az EU-nak jobb lenne nélkülünk, mi meg… megérdemeljük. De mit tennél ekkor az (intézményi/privát) kialakuló (részben jogos) magyargyűlölettel? Névházasság holland harmadunokatesóval? És akinek nincs ilyen/már foglalt? Ne hidd, hogy kint többe vesznek majd az indiaiaknál/pakiknál mint ex-EUs magyart.

 • Sztárkalács
  “Hogyan tároljak EUR
  2022-06-02 at 20:26
  Leírná valaki 5. osztályos szinten, lépésről-lépésre hogyan váltsak EUR és tároljak, de ne kp-ban? Lehet itt ez mindenkinek egyértelmű, de nekem nem. Revolut vagy TW? Hogyan?”

  Erre lennék én is nagyon kíváncsi!

 • Nbazs
  Meggyesi? Az ki?
  Nem Medgyessy-re tetszenek gondolni az urak egészen véletlenül?

  De. Tudtam, hogy valami extrém hülyén írja a nevét, de lusta voltam ráguglizni.

 • untermensch4
  Úgy tudom szerződni lehet euróban de munkabért kifizetni csak forintban, a kifizetéskori árfolyamon.
 • ufonaut
  Biztos, csak nekem tűnik úgy, hogy az unió “számolatlanul” nyomja a térség legkorruptabb országába a híres euró milliárdjait, míg a saját lakosait heréli a szankciókkal, és az a bajuk, hogy nálunk nem jól számolták el a pályázatokat? Banyek, ezek fordítva ülnek a lovon, és rossz irányba is mennek, ha dollárhiteleket vesznek majd fel a nagy zöld tervük beteljesedésért. Lesz itt erős forint őszre.
 • tg

  látom köszi 🙂

  ez valami infla követő kötvény ETF?
  ishares.com/uk/individual/en/products/251739/ishares-euro-inflation-linked-government-bond-ucits-etf

  Jobb lenne rövidebb időtávú, 10 éves időtávon most biztos, hogy árfolyamveszteséget szenvedsz el.

 • LSV
  Ezzel én is bepróbálkoztam már az én munkáltatómnál is, de a könyvelő cég képviselője azt mondta hogy magyarországon, magyar cég az alkalmazottjával csak forintban számolhat el.
 • gaborr
  Az a jó, hogy a (nem magyar) tőzsdei és egyéb befektetések vesszőfutását tompítja a forint gyengülése.

  A kormány így tudja a gazdasági problémákat megállítani a határon. 😀 Forint nélkül ez nem menne.

 • Treil
  Már a legtöbb lakással kapcsolatos beruhazasra úgy kaptam ajánlatot hogy EUR árfolyamhoz volt kötve, hiszen minden alapanyag import. Én már elkésettnek érzem attenni EUR-ba a megtakarítást. 350-nel kellett volna ősszel. Nincs josgombbom, de nem engedhet meg magának az állam további gyengülést. Szerintem már igy is rengetegen dobják ki az állampapírt, legfeljebb kamatfordulora várnak.
 • Akos

  Ha ez állampapír etf, hogy van a grafikonján többször is érték csökkenés?

 • ezt nem vállalom a korábbi névvel
  Valamikor, kb. 5-8 éve- valahol – valaki (valós story egyébként !!! ) vagánykodott a társaságunkban, hogy ő bizony olyan komoly projektmenedzser hogy 10 milliárdos (állami) projektet irányít.
  Gondoltam egy merészet, s megkérdeztem, hogy abból a 10 milliárdos összeköltségvetésből mégis mennyit fizetnek ki az alvállalkozóknak.
  Gondoltam, nem a szokásos 20-30%-os profitrátát fogom itt hallani, tehát a 10 milliárdból nem 8 milliárdot fizetnek ki kivitelezésre, hanem csak pl. 5-6-ot, de tévedtem, ugyanis a válasz az vol, hogy:
  – 2 milliárdot.
  Ez azért nem az a válasz, amit szó nélkül lehet hagyni. s rákérdeztem, hogy most tényleg a 10mrd költségvetésből 2 mrd-t kap a kivitelező s a válasz a legegyértelműbb igen volt.
 • Szegedi Dorina
  és
  Lehet szidni a közalkalmazottak 50%-os béremélését, csak épp akkor már ennyi tanár és orvos se lenne, ha akkor nem emelik meg a bérünket. Az állam mindig akkor emelt ezeken a terülteken, amikor már a legelkötelezettebb tanárok is a pályaelhagyást fontolgatják. Már most is a tanárok több mint 70%-a 50 év feletti. Gyakorlatilag 20 évvel ezelőtt voltak 30-asok, épp ez az emelés hitette el velük, hogy nem önsorsrontás maradniuk. Enélkül jelentős részük már nem lenne tanár. A tanárok jelentős része nő, a nők40-nel el fog menekülni a jelenlegi egyre elviselhetetlenebb légkörből. Az 50 fölöttiek még lehet, hogy maradnak, mert nem akarnak más pályán pályakezdők lenni, de fiatal ide már elvétve jön. El is megy, mikor rájön, hogy TÉNYLEG ennyit fizet. Szóval vagy rákényszeríti a TÁRSADALOM a politikusokra, hogy emeljenek, vagy majd fizetik a szülők a magániskolát.
 • kommentelek_én_is

  “A probléma magját a forint elmúlt 12 éves leértékelődése és inflációja okozza.”
  Azért az egészet nem lehet csak az Orbánra kenni. Mikor megyóék átvették a hatalmat 2002-ben, volt egy konvergencia program, ami az euró 2006-os bevezetésével számolt! 2008-ban már 2013-as bevezetéssel számoltak, majd jött a válság…
  Csak a hitelesség kedvéért szerintem illett volna erről is írnod.

  Hogy kormányváltás esetén bevezetnék az eurót, pedig nem több egy üres kampányfogásnál, mindenki tudja, hogy legalább 5-10 év mire reálisan elérhetővé válik az euró bevezetése. Gondolom az ellenzék sem 300 feletti árfolyamon gondolta a bevezetést, bár ki tudja…. 🙂

 • anoni
  az állami beruházások kivitelezőjétől sikerült megkérdeznem, hogyan van az, hogy a projektek előbb 40, majd 3 hónapra rá 60, majd később 90, s a végén 120 Milliárdba kerülnek.
  Hétköznapi emberként úgy gondoljuk, hogy egy pályázat nyerteseként felelősséget vállalunk, azért amit vállaltunk, s azt kivitelezzük. Na, nem így va ez az állami, pályázati projekteknél.
  -kis kitekintés: ha megbízok egy vállalkozót, h csináljon nekem egy konyhát, sütővel, légelszívóval, konyhaszekrénnyel, s ha ő az ajánlat árából kifelejti a légelszívót,de a kiv.listában benne van, a saját költségén ki kell viteleznie.
  Amikor az állam megbíz egy kivitelezőt (a közbeszerzési eljárás lefolytatása után), éééés kiderül valamilyen tervezési/kivitelezési hiányosság, akkor az neeeeeem a kivitelező (ön)költsége, dehogyis! (felelős niiiiincs) ilyenkor a minisztéruim, feltejeszt e t.javaslatot,h adott projekt keret+++++
 • cabala
  Én úgy látom, nagyon nagy a pénzbőség, hirtelen nagyon megnőttek a fizetések, de nincs mögötte teljesítménynövekedés – ez okozza az inflációt.
  Ideje lenne kitalálni, hogy milyen országot szeretnénk, de ez az energia és alapanyagfüggőség teljesen kiszolgáltatottá és szinte örökké szegénnyé tesz minket, ha az oktatásba és innovációba nem toljuk be rendesen a lét, akkor mindent importálnunk kell. Mégis mit akarunk eladni? Miből tudna megélni ez az ország? Ha van egy kicsit is tehetségesebb emberünk, már viszik is el innen.
  A helyes út, ha teljesen beolvadunk egy fejlettebb közösségbe, legyen ez az Európai Unió, legyen hozzá Eurónk, fogadjuk el a játékszabályaikat és akkor talán mi is kapunk a növekedésből. De ez az állandó Orbános okoskodás (mi jobban tudjuk) nevetséges. Lófasz kis ország vagyunk keljfeljancsi vezetőkkel.
 • Kard
  Talán megfelelő időben véve. Arra emlékszem, hogy 2009-ben vettük hosszú lejáratú kötvényeket 11% körüli hozammal. Gyors felszorzással az 388% feltéve ha kamatokat hasonló %-on be tudtad fektetni, mai persze nem igaz, de talán a 200%-ot meghaladta. De ez extrém példa, alapvetően nem jött ki soha a matek.