Hol vagy otthon?

A tanácsadások során sok érdekes és érdekes foglalkozású emberrel találkozok.

Közéjük tartozik Armand is, aki egy világszerte jelenlévő multicégnek dolgozik alkalmazottként, gyártósorok beüzemelésével és javításával foglalkozik.

Itthon él Budapesten, de rendszeresen jön a telefon és a repülőjegy, hogy most menjél ki Vietnamba, ha ott végeztél, ugorj át Malajziába, majd miután hazaértél, irány Mexikó.

Az év kicsit kevesebb, mint felét itthon tölti, a másik felét viszont úton, a világ szinte összes országát érintve.

Bejelentve egy adózásilag kedvező ázsiai országba van, onnan is kapja a fizetését.

Ebből származik a probléma.

Ugyanis ő jelenleg magyar adórezidens és a fizetéséből a magyar adókulcsok szerint kellene adóznia.

Az, hogy hol vagy adórezidens, azt egyrészt az állampolgárságod és az év közben eltöltött idő határozza meg, de ennél sokkal fontosabb lehet az úgynevezett létérdek-központ. Hiába vagy kevesebb, mint 183 napot idehaza, ha itthon van a létérdek-központod.

Ahol van a létérdek-központod, ott kell adóznod. Ha te Magyarországról indulsz és ide érsz haza, itt bérelsz lakást, fizetsz rezsit és tartasz fenn autót, itt lakik a családod és itt él a tengerimalacod, itt van fitneszbérleted, sőt, fizeted a magyar TB minimumot is, akkor a napnál is világosabb, hogy a te létérdek-központod Magyarország.

Hiába adóztál már egy ázsiai ország igen megengedő adókulcsai szerint, idehaza is adóznod kell.

Ha Armand egyszer venne egy házat az általa leadózottnak gondolt jövedelméből és az adóhivatal megkérdezi, honnan van a pénz, komoly gondja támadna. Visszamenőleg hat évre kegyetlenül megbüntetnék, noha ő azt hitte, hogy minden adót kifizettek utána.

Erre csak egy megoldás van: több országban kell otthon lenni, hogy ne mondhassák, hogy itthon van otthon. Ha Szlovákiában is bérel lakást, vagy Thaiföldön, ha nem csak Budapestről utazik el mindig és nem ide érkezik mindig, hanem Pozsonyból vagy Bécsből is, ha van szlovák kondibérlete, vagy szingapúri, akkor nem lehetne olyan egyszerűen ráhúzni, hogy ő magyar adórezidens. Gyűjteni kell a relikviákat, amik azt bizonyítják, hogy más országban él életvitelszerűen. Mivel Armand magyar állampolgár, a legjobb megoldás lenne, ha sok kollégájához hasonlóan ő is elköltözne Thaiföldre. Vagy kérhetné a céget, hogy őt itthon jelentsék be, de erre nagyjából nulla százalék esélye van.

Ha téged is hasonló módon foglalkoztatnak (multiknál gyakran megesik), akkor fontos, hogy beszélj egy nemzetközi adótanácsadóval, nehogy te is pórul járj.

Share

72 hozzászólás

 • preocupada
  ezt most egy kicsit értem is, meg nem is. nem tudtam, hogy létezik ilyen kategória, hogy adórezidens, meg létérdek-központ. és hol húzódnak ennek a körvonalai?

  hogyha lakást bérel máshol és fitneszbérlete van, vagy előfizetése valamire, akkor már nem egyértelmű, hogy hol van a létérdek-központja, és így nem adórezidens? akkor sem, ha a családja Magyarországon van? vagy fordított esetben…?

 • Kiszamolo
  Az adóhivatalnak annyit kell bizonyítani, hogy itt él életvitelszerűen. A jelen helyzetben ez kb. 3 percig tart.

  Ha Thaiföldön is bérlek lakást, meg Szlovákiában is és az útlevelemben sem minden második pecsét budapesti, akkor már nem olyan könnyű igazolni ezt az állítást.

 • marcica
  Eu-n belul is problema lehet ez?
 • znz
  csak teoretikus :
  s mit tud vele kezdeni a zapeh, ha a büntire azt mondja, hogy pá magyarország és elköltözik?
 • Kiszamolo
  S hová költözik, ahol nem adják ki? Az itt lévő vagyonával mi lesz?
 • znz
  pl. Szabadka? :DD

  de komolyan,
  elég nagy a világ …. a vagyont meg pláne el tudja vinni simán egy ennél jobb helyre egy ilyen ember – gondolom én.

 • sbc
  Nem úgy van, hogy amennyiben van kettős adózási egyezmény a két állam között, akkor a nem önálló jövedelem (pl. munkabér) az illetőségi helyen adózik? A többire pedig ki kell fizetni a különbőzetet azon a helyen, ahol az életvétel történi (pl. kamat, tiszteletdíj, stb).
 • Kiszamolo
  De hogy kapsz munkabért, ha itthon laksz? Hol van ilyenkor az illetőséged, ha nem itthon?
 • Privacy
  Honnan akaszt le az ember egy korrekt nemzetközi adótanácsadót, azon kívül, hogy Google?
 • Kiszamolo
  Van egy elhíresült per, ahol egy dán állampolgár Londonban dolgozott, de a családja Dániában élt és a hétvégét otthon töltötte veluk. A dán állam szerint ott kell adózni, nem Angliában. Az állam nyert.
 • sbc
  NAV oldalán (google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCcQFjAB&url=http%3A%2F%2Fnav.gov.hu%2Fdata%2Fcms201920%2FA_kettos_adoztatas_elkerulese_a_szemelyi_jovedelemado_teren_figyelemmel_az_OECD_Modellegyezmenyre.ppt&ei=UkfWVJPGAqifygOb2YDoBA&usg=AFQjCNHyfjvi2SNi1w5d3Y0LWRq8Lt650Q&sig2=NCavYo_WKw2elNi410KbOg&bvm=bv.85464276,d.bGQ) , 29. oldal, pontos meghatározás van milyen esetben hol kell fizetni SZJA-t.
  A helyzet az, hogy egyszerű ember nehezen tud eligazodni minden részletben…
 • 16 HP
  Sziasztok,

  a dolog úgy áll, hogy itt két szabály ütközik: a munkabér-jellegű jövedelmet megadóztathatja az illetőség állama (aminek a megállapításához a létérdekek központja csak az egyik szempont), és a tevékenység végzésének állama is. Ha külföldön végzed a tevékenységet, akkor az az állam adóztathat, és az illetőség állama főszabály szerint nem is adóztathatja meg azt a jövedelmet, ami az ott végzett tevékenységből ered.

  Ez alól van kivétel: a kvázi-kiküldetés. Ha nem töltesz el 183 napnál többet a másik államban (és további feltételek is teljesülnek), csak az illetőség állama adóztathat. Azt is meg kell említeni, hogy a 183 napos szabály számítás lehet naptári évre vonatkozó, de bármely 12 hónap is, stb.

  A TB-kezelés ettől teljesen eltér, előfordulhat, hogy járulékot itt fizetsz, de adót Angliában.

 • PF
  A cikk elején Armand, a végén Arnold.
 • Kiszamolo
  S mivel a többi államban nem tölt el többet egy hétnél, így marad a magyar adózás…

  Amúgy ez a 183 nap magyar specialitás, rengeteg helyen nem is szempont.

  Ja és abban az országban, ahol be volt jelentve, egy napot sem dolgozott soha.

 • Kiszamolo
  Hát majd javítom. Úgysem így hívták. ☺
 • 16 HP
  Armand azért lesz magyar adórezidens, mert magyar állampolgár (az Szja tv. szerint ez az első kapcsolóelem). A NAV ezen az alapon fogja megkeresni elsősorban.

  Amikor arról beszélünk, hogy külföldön dolgozik, mindig az adott kettős adóegyezményt kell vizsgáljuk. Az adóegyezmények ugyanis önállóan is meghatározzák az illetőséget: az egyezmények az egyes jövedelemtípusok esetén (osztalék, munkabér, stb.) meghatározzák, hogy az illetőség állama és a másik állam közül melyik, milyen mértékben adóztathat.

  Elvileg végig kéne nézni, hogy Armand (a) az egyes adóegyezmények tekintetében hol lesz belföldi illetőségű, (b) eltölt-e 183 napnál többet bármelyik másik országban ÉS egyéb feltételek (hogy ne abból az országból kapja a fizetését, stb.) teljesülnek-e. Ha azt mondhatjuk, hogy itthon lesz magyar adórezidens és másutt nem megadóztatható a jövedelme, akkor keresheti rajta a NAV a teljes lét.

 • Ed
  Ez most akkor Ausztriába ingázókra is vonatkozik vagy nem.
  Nekem mikor az APEH-nál kiadták az E9 igazolást soha sem mondtak még ilyesmit.
  Vagy ezt is majd csak akkor közlik ha már jól meg is büntethetnek egyben??
 • Robert
  “Ed” Ha Ausztriában dolgozol akkor ott adózól, függetlenül attól, hogy esetleg magyarországi illetőségű vagy e. Tehát lehetsz magyar állampolgár, kizárólag magyarországi állandó lakcímmel rendelkezel, de Ausztriában végzett tevékenységért bérjövedelmet kapsz egy ausztriai cégtől, akkor ott adózol.
  Ahogy “16 HP” is írta ez a kettős adóztatást kizáró egyezmények miatt van így.
 • Hujber Tünde
  Legyen Szingapúrban kondibérlet, meg Bécsben bérelt lakás, a tengerimalac meg lakjon Argentínában… most komolyan, megéri ez a sok bohóckodás, adminisztráció, szervezés csak azért, hogy 100 forinttal kevesebb adót kelljen fizetni?
 • Kiszamolo
  Hát, évi 10-12 millióért azért az ember elgondolkodik….
 • Hujber Tünde
  Akinek ekkora különbséget jelent az, hogy hol adózik, az költözzön abba az országba tengerimalacostól, ahol a legjobb neki adózási szempontból, és a probléma meg van oldva. 🙂 Nem kell túlbonyolítani azt, ami egyszerűen is megoldható.
 • Kiszamolo
  Látom, nem érted. Hősünk NEM TUDTA, hogy bármi baj lenne. Ő egy cégnél dolgozik, a cég be is jelentette, ő elvileg egy adózott munkabért kap már évek óta. Csak sajnos.
 • sokasebi
  Az adotorveny szerint definialt leterdek kozpont egy gumiparagrafusra epul, ezert teljesen mindegy mennyi fitneszberleted van kulfoldon, az apeh kovetelni fog rajtad par milliot, aztan majd a birosagon eloadhatod a bizonyitekokat. Ok ezen nem veszthetnek semmit. Mar tobb kollegam megprobalt ezen ugy vegere jarni, de ahany embert kerdeztek meg, annyi valaszt kaptak. Talan a legjobb, ha kint hagyod a penzt kulfoldon es ott is veszel lakast, itthon meg felveszed a munkanelkuli segelyt.
 • sokasebi
  Hogyan tudom vajon igazolni, hogy kulfoldon elek, ha a ceg fizet mindent : lakast, rezsit, konditermet, kozlekedest, etkezest?
 • Kiszamolo
  Bérlet, belépők, éttermi számlák, fotók és hasonlók
 • Adam
  Csak a tisztább-látás érdekében:

  nav.gov.hu/data/cms182520/4._fuzet___Maganszemelyek_kulfoldrol_szarmazo_jovedelmenek_adoztatasa__es_jarulekkotelezettsege.pdf

 • Zedder

  “Szerintem valahol jogos, hogy valaki aszerint fizessen adót, hogy melyik ország állampolgára.”

  A fél-egymillió külföldre kivándorolt magyar állampolgár is mind fizessen a csaló-hazug-tolvaj NAV-nak, így gondolod? Már elnézést, tudom, hogy ez a hangnem itt nem megszokott, de erre csak azt tudom mondani, hogy egy nagy lóf@##t.

 • ZoltánH

  Én értelek. Magyarország mindenek felett! Pusztuljon mindenki, aki nem hazánkat gyarapítja! Aki leadózott munkáltatója országa szerint, az adózzon még itthon is, mert a NER számít rá!
  Sőt a sok kettős állampolgárunk “választhassa” a magyar adózást, pofára ejtve a szlovákokat, románokat…

  Ne nevettess már. Az egész piacgazdaság az “önzésre” épül és ezt most nem negatívan kell érteni. Mindenki próbál gazdaságosabban termelni, kedvezőbben adózni.
  Az állam meg teremtsen olyan feltételeket, ahol azt nem tudja/akarja kijátszani mindenki.

  Az alap szitu sem olyan egyszer. Ha ugyanis a munkáltató külföldön van és a munkavégzés is külföldön zajlik, akkor alapból senki nem várná el, hogy itthon adózzon a delikvens. Ha pl. Londonban melózik az illető. Ha viszont ez már világszerte megoszlik, akkor igen?! Miközben itthon semmit sem csinált, csak a pénzét költi?

 • ZoltánH
  Ja és ez nem csak egyirányú dolog. Képzeld el, hogy egy itt dolgozó személlyel is előfordulhat, hogy nem itt akarnak utána adózni. Jogosnak éreznéd?

  No és akkor ha a fószer amúgy ízig-vérig szerb? Merthogy ezen elveid szerint ő fittyet hányhatna a magyar SZJA-ra, mert nem állampolgár.

  Ha ilyet lehet én sietve visszaadom minden állampolgárságomat. 🙂

 • Kiszamolo
  Drága Tünde, szerinted ez hogy megy egy ilyen worldwide multinál, ahol te vagy a 97.357.-ik munkavállaló? Felvesznek, leadod a papírjaidat, ők intézik a bejelentést és az adózást.

  Te nyugodtan hátradőlsz, minden rendben.

  Aztán kiderül, hogy dehogyis.

  Na, erről szól a cikk és nem arról hogy rohadjon meg, mert adócsaló.

  Ha az emberünk ezt hamarabb tudja, elköltözik Thaiföldre, az élet sokkal olcsóbb, az emberek sokkal jobb fejek, az időjárás is kategóriákkal kellemesebb. De nem tudta, mert azt hitte, minden rendben.

  Így már érted?

 • Kiszamolo
  [Mély sóhaj]
 • Oscee
  Irigylem az ilyen munkákat, nagyon szeretek úton lenni. De szerintem sosem lesz ilyen munkám, szóval marad a szabadidős utazás, esetleg konferenciák 🙂

  Szintén mókás szituáció még, mikor az embert kitelepítik egy szerencsétlenebb/olcsóbb országba, aztán az otthoni fizetését kapja. Mifelénk ez is divat, nem is tudom, hogy munkajogilag ez mennyire ködös (pl. német Telekom dolgozok német munkaszüneti napok szerint dolgoznak, stb).

 • Zedder

  Újra megkérdezném:

  “A fél-egymillió külföldre kivándorolt magyar állampolgár is mind fizessen a csaló-hazug-tolvaj NAV-nak, így gondolod? ”

  “Ha én elmegyek külföldre élni, akkor ELMENTEM. Végleg.”

  Látszik, hogy mennyire fogalmad nincs a dolgokról.

  A magyar állampolgárságról nem mondhatsz le másnap, a kiköltözés után. Sőt, nagyon kevés olyan ország van, amely azonnal ad állampolgárságot, márpedig hontalan sem lehetsz. Talán az USA a “legkönnyebb”, ha van zöldkártyád, akkor 5 éven belül lehet állampolgárságod is. Egyes európai országokban ezzel szemben 8-10-12 évet kell várnod.

  Azt akarod mondani, hogy akkor 8-10-12 éven át a rezidens országnak PLUSZ a kibaszott magyarországnak is adózzon a szerencsétlen???

 • GaramT
  lécci folytassátok még, lécciléccilécci!!! 🙂
 • Flimo
  Erről felmerült egy kérdés, ha nem magyar adóalany leszek, akkor önkéntes nyugdíjpénztárat feltörhetem-e idő előtt? Vagy ha 10 év után törném fel, akkor is vonhat le adót a magyar állam a saját pénzemből?
 • Flimo
  azt remélem látod, hogy ennek az izmozásnak az lesz a vége, hogy áfát sem fog itthon fizetni, akkor aztán örülhet a nav, hogy elbánt az adócsalóval. Hasonló kicsit a szitu a pókerhez, EU joggal ellentétesen akarják adóztatni (a szolgáltató adott országban már adózott), aminek szintén az lesz a vége, hogy a jobb pókeresek kiköltöznek egy törvénytisztelő országba, és áfát is oda fognak ezentúl fizetni, ott növelik a fogyasztást.
 • Kiszamolo
  Flimo, akkor csak 16%-ot fizetsz, a 27% eho t nem.
 • kutya
  nem lenne erre jo a stabilitas megtakaritasi szamla, amit erre talaltak ki? 🙂 mondjuk ha elkoltotte azt a penzt, akkor nem fogja tudni mar befizetni…
 • Peter
  Igen ez igy necces, ha egy olyan orszagban van bejelentve valaki akivel nincs kettosadoztatast elkeru egyezmeny akkor annak ez a vege….itt is adozik ott is adozik….persze azert van erre is megoldas hogy megnyugtassam az illetekes urat, de eleg sokat kell utana jarni 🙂
 • Kiszamolo
  Kutya, nem volt cél az adóelkerülés.

  A gond az, hogy álmában sem gondolta, hogy neki nem 100% tiszta az adózása.

  Ő egy egyszerű bejelentett alkalmazott, aki nettó bért kap.

 • debora
  kiszámoló: Ha én megkapnám a fizetési cédulám és azt látnám rajta, hogy röhejesen keveset vontak adó gyanánt, én is igyekeznék megnyugtatni magam, hogy nyilván a cég sokkal jobban tudja, hogy van ez. Ellenkező esetben szerintem Armand is előbb kezdett volna nyugtalankodni az adó miatt.
  Vagy rosszmájú vagyok?
 • SzaboZ
  Ha magyar állampolgárként külföldön dolgozol, miért fáj az, hogy az adódat annak az országnak fizeted, amelyikben tanultál, bölcsödébe-óvodába-iskolába jártál, egyetemre (ingyen), ellátott a körzeti orvos, stb ?

  Megértem azokat, akik külföldön keresik a boldogulásukat, de emberek, ne gyűlölködjetek már Magyarországra ennyire..!

  Épp elég nyereség az amúgy is gazdagabb Svédországnak (Angliának, stb.), hogy ingyen kapott egy fiatal mérnököt (szakmunkást, orvost, stb.), legalább az adótokkal segítsétek azt az országot, ahol felnőttetek !

  Orbántól, Gyurcsánytól függetlenül.

 • kutya
  ezt ertem, viszont feltetelezem, hogy szeretne legalizalni a helyzetet – igy pedig minimalis adoteherrel es jogkovetkezmenyek nelkul meguszhatna a NAV fele az adofizetest, hiszen egyebkent hiaba mondja majd, hogy “jaj hat nem tudtam”. Kivancsi lennek, hogy van-e mar ra precedens, hogy az SMSZ-el rendelkezok vagyonosodasi vizsgalatakor mi tortenik. A fenti szamok alapjan nem keves penzrol van szo, aminek egy resze gondolom meg megvan, amit igy nem tud elkolteni itthon. Jovore ugye elkezdodik az automatikus adatcsere, ugyhogy hacsak nem valamilyen banankoztarsasagban van szamlaja, akkor ez ki fog derulni, hiszen az allampolgarsaga miatt ide kuldik majd az adatokat.
 • debora
  kiszamolo: tudom, hogy szemétbe fogod dobni, de muszáj hozzátennem még, hogy Armandunk valószínűleg abban az adózásilag előnyös ázsiai országban sem termel sokat, szóval a cég részéről egyértelműen az adóelkerülés a szempont. És ebbe a kibaszott dánia és kibaszott anglia is belekötne.
 • Kiszamolo
  Az a röhejesen kevés csak a magyar kulcsok szerint az, azért 30% körül fizetett.
 • Ez vagyok
  A cikkben szereplő Arnold pont úgy járt, mint a devizaalapú hitelt felvevők. Az utóbbiak nem olvasták el a szerződést, Arnold pedig a nav.gov.hu megfelelő információs füzetét.
  Mi ebből a tanulság?
  Nemcsak a szerződéseket, a Kiszámolót és mindenféle okosságot fejünkbe töltőt kell olvasgatni, hanem az adótörvényeket is.
  Tulajdonképpen mindent:)
 • Zabalint
  Ha valóban úgy van, hogy ilyen kondibérletekkel, meg hasonlókkal kell és lehet bizonyítani azt, hogy életvitelszerűen élsz valahol, akkor finoman fogalmazva is egy nagy rakás szar az adórendszer, mert teljesen szubjektív. Így akit megbüntettek, azt sem büntetik jogosan, meg akit nem, azt is lehet, hogy kéne, hiszen ez gyakorlatilag gumitörvény. Kb. ugyanaz, mint ami a transzferáraknál van, ott is ilyen szokásos piaci ár meg hasonlók vannak, amibe bármi belefér, ha a hatóság meg akar büntetni, megbüntet, ha nem akar, akkor nem.
 • Zedder

  “Ha én megkapnám a fizetési cédulám és azt látnám rajta, hogy röhejesen keveset vontak adó gyanánt, …”

  Akkor ha valaha hazaköltözöm, és még lesz az a 16%-os parasztvakítás, akkor egyből elkezdem verni a dobot, hogy itt valami nem stimmel – így gondolod? Ugyanis a 16%-os magyar SZJA az a “röhejesen kevés” kategóriába tartozik.

  “Ha magyar állampolgárként külföldön dolgozol, miért fáj az, hogy az adódat annak az országnak fizeted, amelyikben tanultál, bölcsödébe-óvodába-iskolába jártál, egyetemre (ingyen), ellátott a körzeti orvos, stb ?”

  Jó, jó, de meddig? Életed végéig fizess “haza” valamennyit, vagy hogyan gondolod? Én például a kiköltözésem előtt hosszú éveken át a felső százezer adózóba tartoztam, és egyetlen évben több adót fizettem be, mint sokan egy egész élet során. Akkor nekem már szabad elmennem, vagy most érezzem szarul magamat?

 • Zabalint

  Mivel Armand sok országban dolgozik, ezért a logikus az lenne, ha minden munkavégzés után ott adózna, ahol éppen van. Szóval egyáltalán nem olyan egyértelmű, hogy a jogos itthon lenne és kész.
 • SzaboZ
  Zedder, nem kell szarul érezned magad, de amíg magyar állampolgár vagy, fizesd itthonra az adót !
  Ne gyűlöld Magyarországot, Magyarország nem csak az ostoba politikusokból áll, hanem a Te szülőhelyed, itt laknak gondolom még a szüleid, itt nőttél fel, tanultál, érettségiztél, diplomáztál.

  Ha már elmentél, ennyit tegyél azért még meg az itt maradottak, és az emlékek kedvéért.
  És hátha egyszer változnak a dolgok, és visszajössz. 😉