Hol vagy otthon?

2015-02-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A tanácsadások során sok érdekes és érdekes foglalkozású emberrel találkozok.

Közéjük tartozik Armand is, aki egy világszerte jelenlévő multicégnek dolgozik alkalmazottként, gyártósorok beüzemelésével és javításával foglalkozik.

Itthon él Budapesten, de rendszeresen jön a telefon és a repülőjegy, hogy most menjél ki Vietnamba, ha ott végeztél, ugorj át Malajziába, majd miután hazaértél, irány Mexikó.

Az év kicsit kevesebb, mint felét itthon tölti, a másik felét viszont úton, a világ szinte összes országát érintve.

Bejelentve egy adózásilag kedvező ázsiai országba van, onnan is kapja a fizetését.

Ebből származik a probléma.

Ugyanis ő jelenleg magyar adórezidens és a fizetéséből a magyar adókulcsok szerint kellene adóznia.

Az, hogy hol vagy adórezidens, azt egyrészt az állampolgárságod és az év közben eltöltött idő határozza meg, de ennél sokkal fontosabb lehet az úgynevezett létérdek-központ. Hiába vagy kevesebb, mint 183 napot idehaza, ha itthon van a létérdek-központod.

Ahol van a létérdek-központod, ott kell adóznod. Ha te Magyarországról indulsz és ide érsz haza, itt bérelsz lakást, fizetsz rezsit és tartasz fenn autót, itt lakik a családod és itt él a tengerimalacod, itt van fitneszbérleted, sőt, fizeted a magyar TB minimumot is, akkor a napnál is világosabb, hogy a te létérdek-központod Magyarország.

Hiába adóztál már egy ázsiai ország igen megengedő adókulcsai szerint, idehaza is adóznod kell.

Ha Armand egyszer venne egy házat az általa leadózottnak gondolt jövedelméből és az adóhivatal megkérdezi, honnan van a pénz, komoly gondja támadna. Visszamenőleg hat évre kegyetlenül megbüntetnék, noha ő azt hitte, hogy minden adót kifizettek utána.

Erre csak egy megoldás van: több országban kell otthon lenni, hogy ne mondhassák, hogy itthon van otthon. Ha Szlovákiában is bérel lakást, vagy Thaiföldön, ha nem csak Budapestről utazik el mindig és nem ide érkezik mindig, hanem Pozsonyból vagy Bécsből is, ha van szlovák kondibérlete, vagy szingapúri, akkor nem lehetne olyan egyszerűen ráhúzni, hogy ő magyar adórezidens. Gyűjteni kell a relikviákat, amik azt bizonyítják, hogy más országban él életvitelszerűen. Mivel Armand magyar állampolgár, a legjobb megoldás lenne, ha sok kollégájához hasonlóan ő is elköltözne Thaiföldre. Vagy kérhetné a céget, hogy őt itthon jelentsék be, de erre nagyjából nulla százalék esélye van.

Ha téged is hasonló módon foglalkoztatnak (multiknál gyakran megesik), akkor fontos, hogy beszélj egy nemzetközi adótanácsadóval, nehogy te is pórul járj.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram